Recept afdrukken
No ratings yet

Gestoomde Asperge-Broccoli met Ansjo­vis­olie

Bereidingstijd10 minuten
Porties: 4 personen
Auteur: ChatGTP

Ingrediënten

  • 500 g asperge-broccoli ook wel broccolini genoemd
  • 4 ansjovisfilets
  • 5 eetlepels olijfolie
  • 2 eetlepels citroenrasp
  • 1 gedroogd pepertje chilipeper

Instructies

  • Kook de asperge-broccoli in een pan met weinig water gedurende ongeveer 4 minuten, tot ze beetgaar zijn.
  • Giet de asperge-broccoli af en leg ze op een platte schaal.
  • Snijd de ansjovisfilets fijn.
  • Klop in een kommetje de ansjovis samen met de olijfolie en citroenrasp tot een dressing.
  • Verkruimel het gedroogde pepertje boven de dressing en meng alles goed door elkaar.
  • Sprenkel de dressing over de asperge-broccoli.

Notities

Serveer deze asperge-broccoli als bijgerecht bij gegrild vlees voor een smaakvolle combinatie.

Wijnadvies:

Deze gestoomde asperge-broccoli met ansjovisolie kan goed worden gecombineerd met een lichte, frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Verdejo. De citrusachtige tonen van de wijn passen goed bij de citroenrasp in de dressing en vormen een harmonieuze aanvulling op de smaak van het gerecht.

Recept afdrukken
No ratings yet

Thaise Ananasrijst met Garnalen

Bereidingstijd29 minuten
Recept categorieën: Fruit, Hoofdgerechten, Rijst, Zeevruchten
Land van herkomst: Thailand
Porties: 4 personen
calorieën: 415kcal
Auteur: ChatGTP

Ingrediënten

  • 1 kleine verse ananas
  • 2 eetlepels Thaise vissaus
  • 1 bakje cocktailgarnalen 125 g
  • 1 limoen
  • 300 g basmatirijst pak à 400 g
  • Zout
  • 2 cm verse gemberwortel
  • 4 takjes koriander
  • 2 eetlepels zonnebloemolie
  • Versgemalen peper

Instructies

  • Snijd de kroon van de ananas af.
  • Snijd met een scherp mes 4 dikke plakken van de ananas af (het overige deel van de ananas wordt niet gebruikt).
  • Schil de plakken ananas op een diep bord en vang hierbij ongeveer 1 eetlepel sap op (indien nodig extra sap uit de rest van de ananas halen).
  • Verwijder met een appelboor of scherp mes de harde kern uit de plakken ananas en snijd de ananas vervolgens in kleine stukjes.
  • Meng in een kommetje 1 eetlepel vissaus, het ananassap en de garnalen door elkaar.
  • Pers de limoen uit.
  • Kook de rijst volgens de gebruiksaanwijzing met 1 eetlepel vissaus, 1 eetlepel limoensap en zout.
  • Schil en snijd intussen de gemberwortel in plakjes en knip de koriander fijn.
  • Verhit in een koekenpan de zonnebloemolie en bak de gemberplakjes ongeveer 2 minuten.
  • Voeg de stukjes ananas toe en bak nog ongeveer 1 minuut mee.
  • Verwijder de gemberplakjes.
  • Meng de gebakken ananas, koriander en garnalen door de gare rijst.
  • Breng op smaak met peper, limoensap en eventueel nog wat vissaus.

Notities

Wijnadvies:

Een frisse witte wijn zoals een Riesling of een droge rosé past goed bij dit gerecht. De zoete en pittige smaken van de Thaise ananasrijst komen goed tot hun recht naast een wijn met een lichte zuurgraad en fruitige tonen.

Nutrition

Calories: 415kcal | koolhydraten: 83g | Protein: 9g | Vet: 6g | Zout: 1.2mg | Sugar: 14g

Recept afdrukken
No ratings yet

Geroosterde Aardappeltjes met Peterselie-Sesamboter

Bereidingstijd29 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten
Land van herkomst: Nederland
Dieët: Vegetarisch
Porties: 4 personen
calorieën: 230kcal
Auteur: ChatGTP

Ingrediënten

  • 2 takjes peterselie
  • ½ limoen
  • 40 g zachte plantaardige boter
  • 2 theelepels sesamolie
  • Zout
  • Versgemalen peper
  • ½ zak aardappels Linzer delicatess à 1½ kg
  • ½ eetlepel sesamzaadjes

Instructies

  • Hak de peterselie heel fijn.
  • Boen de limoen schoon en rasp de schil boven een kommetje.
  • Pers de limoen uit boven het kommetje.
  • Roer de fijngehakte peterselie, plantaardige boter, sesamolie en naar smaak zout en peper door het limoensap en de rasp.
  • Schep het botermengsel op een stuk plasticfolie, vorm het tot een rolletje en wikkel het in de folie.
  • Leg het tot gebruik in de koelkast.
  • Boen de aardappels onder stromend water schoon en snijd ze in vieren.
  • Kook de aardappels in een pan met weinig water en zout in 15 à 20 minuten zachtjes gaar.
  • Giet de aardappels af en doe ze over in een schaal.
  • Meng de sesamzaadjes erdoor.
  • Snijd plakjes van het botermengsel en leg deze op de aardappels.

Notities

Wijnadvies:

Deze geroosterde aardappeltjes met peterselie-sesamboter passen perfect bij geroosterd lamsvlees. Voor een goede wijnmatch kun je kiezen voor een lichte rode wijn zoals een Pinot Noir. De fruitige tonen van de wijn zullen de smaken van de aardappeltjes en het lamsvlees aanvullen zonder te overheersen.

Nutrition

Calories: 230kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 3g | Vet: 11g | Zout: 0.5mg | Sugar: 1g

Recept afdrukken
No ratings yet

Zeewolf met Sinaasappel-Kardemomsaus en Geroosterde Amandelen

Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Vis
Land van herkomst: Nederland
Porties: 4 personen
calorieën: 480kcal
Auteur: ChatGTP

Ingrediënten

  • 1 sinaasappel
  • 600 g zeewolffilet in 4 gelijke stukken
  • Versgemalen zwarte peper
  • 1 eetlepel custardpoeder of 1 eetlepel maizena met 1 theelepel vanillesuiker
  • 250 ml slagroom
  • 50 g boter
  • 1 sjalot gesnipperd
  • 1 theelepel gemalen kardemom
  • ½ visbouillontablet
  • 4 eetlepels bloem
  • 2 eetlepels amandelschaafsel

Instructies

  • Boen de sinaasappel schoon en rasp de oranje schil eraf.
  • Pers de vrucht uit.
  • Wrijf de stukken zeewolf in met 1 eetlepel sinaasappelsap, ½ eetlepel sinaasappelrasp, zout en peper.
  • Roer in een kommetje het custardpoeder door een scheutje slagroom tot het is opgelost.
  • Voeg de rest van de slagroom toe en roer goed door.
  • Smelt 1 eetlepel boter in een steelpan en fruit hierin de sjalot met kardemom zachtjes aan.
  • Verkruimel de helft van het visbouillontablet erboven.
  • Voeg de rest van het sinaasappelsap en de slagroom toe.
  • Verwarm al roerend tot een lichtgebonden saus ontstaat.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Laat de saus nog 10 minuten zachtjes verwarmen.
  • Strooi de bloem op een plat bord en haal de stukken zeewolf erdoorheen.
  • Rooster het amandelschaafsel kort in een droge koekenpan.
  • Verhit de rest van de boter in een koekenpan en bak de zeewolf op matig vuur in 8 minuten bruin en net gaar, halverwege voorzichtig keren.
  • Leg de stukken vis op vier warme borden en schep de kardemomsaus erover.
  • Garneer met het geroosterde amandelschaafsel en de rest van de sinaasappelrasp.
  • Serveer met aardappelpuree en groentemix (bijvoorbeeld miniwortels, broccoli- en bloemkoolroosjes).

Notities

Wijnadvies:

Een droge witte wijn zoals een Chardonnay of een Pinot Grigio vormt een goede aanvulling op de smaken van dit gerecht. De frisheid van de wijn harmonieert met de sinaasappel en de kruidige tonen van de kardemom.

Nutrition

Calories: 480kcal | koolhydraten: 21g | Protein: 30g | Vet: 30g | Zout: 1.5mg | Sugar: 6g

Recept afdrukken
No ratings yet

Cantaloupemeloen Salade met Pistachenoten en Stracciatella-ijs

Bereidingstijd12 minuten
Recept categorieën: Fruit, IJs, Nagerecht
Land van herkomst: Italië
Dieët: Vegetarisch
Porties: 4
calorieën: 300kcal
Auteur: ChatGTP

Ingrediënten

  • 50 g pistachenoten
  • 1 cantaloupemeloen
  • 1 limoen
  • 2 eetlepels vloeibare honing
  • ½ liter stracciatella-ijs

Instructies

  • Pel de pistachenoten en spoel ze af onder heet stromend water.
  • Dep ze droog tussen keukenpapier en hak ze grof.
  • Halveer de cantaloupemeloen en verwijder de pitten.
  • Snijd het vruchtvlees in dunne plakken, schil de plakken en verdeel ze over vier bordjes.
  • Boen de limoen schoon en rasp de schil eraf.
  • Pers de limoen uit.
  • Roer in een kommetje de limoenrasp, limoensap en honing tot een dressing.
  • Schep de dressing over de plakken meloen.
  • Gebruik een ijstang om op elk bord een grote bol stracciatella-ijs te scheppen.
  • Garneer de meloensalade met de gehakte pistachenoten en serveer direct.

Notities

Wijnadvies:

Deze verfrissende meloensalade met stracciatella-ijs gaat goed samen met een lichtzoete, mousserende wijn zoals een Moscato d'Asti. De fruitige en bloemige tonen van de wijn vullen de zoetheid van het dessert aan, terwijl de bubbels zorgen voor een verfrissend contrast.

Nutrition

Calories: 300kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 5g | Vet: 15g | Zout: 0.1mg | Sugar: 30g

Cappuccino macarons
Recept afdrukken
No ratings yet

Cappuccino macarons

Recept categorieën: Gebak, Koek
Auteur: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • Ingrediënten de macarons:
  • 3 eiwitten
  • 50 gram suiker
  • 210 gram poedersuiker
  • 110 gram amandelpoeder
  • 2 eetlepels oploskoffie
  • Snuf zout
  • Ingrediënten voor de ganache:
  • 50 ml slagroom ongeklopt
  • 100 gram pure chocolade
  • ½ theelepel oploskoffie
  • Ingrediënten voor de karamel:
  • 100 gram suiker
  • 45 gram water
  • 45 gram echte boter
  • 60 ml slagroom ongeklopt
  • Eventueel zeezout als je graag een gezouten karamel hebt.
  • Cacaopoeder of poedersuiker

Instructies

  • Meng poedersuiker, amandelpoeder en oploskoffie met elkaar en vermaal dit zeer fijn.
  • Zeef het geheel boven een kom.
  • Klop de eiwitten met een snuf zout los en voeg dan beetje voor beetje de suiker toe.
  • Klop tot een mooie stijve en glanzende massa.
  • Neem een schep van het eiwit en spatel dit onder het amandelpoeder mengsel tot je een stevige massa hebt.
  • Wil je graag een kleurstof toevoegen ?
  • Dan is dat nu het moment.
  • Ik heb geen kleurstof toegevoegd.
  • Voeg nu de rest van het eiwit toe en spatel dit ook onder.
  • Blijf spatelen totdat je massa mooi glanzend is.
  • Je mengsel moet soepel van de spatel vallen.
  • Neem een spuitzak en vul deze met het macaron beslag.
  • Spuit dotjes van gelijke grootte op een bekleedde bakplaat.
  • Laat de macarons nu drogen.
  • Dit kan van 30 minuten tot 2 uur duren afhankelijk van het vochtgehalte in huis.
  • De macarons zijn droog als ze er mat uitzien en je er lichtjes met je vinger over kunt wrijven en het blijft niet plakken. Bak ze af in een voorverwarmde oven van 140°C in ca 12 tot 14 minuutjes.
  • Haal het bakpapier met de macarons direct na het bakken van de bakplaat en laat ze op een koude ondergrond afkoelen.
  • Wanneer de macarons koud zijn mag je ze pas van het papier halen.
  • Bewaar ze in een blikken doos tot je ze gaat vullen.
  • Neem voor de ganache een steelpannetje en schenk de room erin.
  • Hak de chocolade fijn.
  • Breng de room aan de kook samen met de oploskoffie.
  • Roer goed door en voeg de chocolade toe.
  • Roer tot het geheel mooi glad is.
  • Zet de ganache in de koelkast zodat ze goed koud kan worden.
  • Voor de karamel breng je het water en de suiker aan de kook.
  • Laat koken totdat je suiker mooi goudbruin begint te kleuren.
  • Zet het vuur af en voeg de slagroom toe.
  • Roer goed door en voeg de boter toe.
  • Roer tot het een mooi glad geheel is en laat het in een kommetje afkoelen.
  • Neem je macarons en zoek de mooiste uit.
  • Leg ze in paren van 2.
  • Klop je ganache met een handmixer mooi op.
  • Doe de ganache in een spuitzakje. Knip van onder een puntje af.
  • Doe ook de karamel in een spuitzakje en knip een puntje er af.
  • Spuit nu een cirkel van ganache op de buitenste rand. In het midden spuit je de karamel.
  • Zet de bijpassende macaron er op en druk licht aan.
  • Als afwerking kun je er nog eventueel wat cacaopoeder of poedersuiker over heen strooien.
  • Bewaar je bewerkte macarons in een luchtdicht afgesloten doosje in de onderste lade van de koelkast.
  • Macarons zijn het lekkerst 24 uur nadat je ze gemaakt hebt.
  • Je kunt ze 1 week in de koelkast bewaren.
  • Heb je nog onbewerkte macarons over ?
  • Bewaar deze in een blikken doos met deksel.
  • Je kunt ze dan nog weken bewaren.