Tuinbonen Stamppot met Walnoten, Geitenkaas en Honing
Een heerlijke stamppot met tuinbonen, walnoten, zachte geitenkaas en een vleugje honing voor een perfecte combinatie van smaken!
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 430kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande
- 1 kg kruimige aardappels geschild en in stukken
- 450 g diepvriestuinbonen
- 6 eetlepels olijfolie
- 15 g verse tijm
- 100 g walnoten grof gehakt
- 250 g zachte geitenkaas verkruimeld
- 1 eetlepel vloeibare honing
Kook de diepvriestuinbonen in een andere pan gedurende 5 minuten tot ze beetgaar zijn.
Giet de tuinbonen af en meng ze met 2 eetlepels olijfolie.
Houd warm en afgedekt.
Rits de tijmblaadjes van de takjes.
Hak de walnoten grof en verkruimel de geitenkaas.
Giet de aardappels af en stamp ze grof in dezelfde pan met de resterende olie.
Voeg de honing, tuinbonen, de helft van de tijm en de helft van de geitenkaas toe aan de gestampte aardappels en meng goed.
Verwarm de stamppot op laag vuur en breng op smaak met zout en versgemalen zwarte peper.
Meng driekwart van de gehakte walnoten door de stamppot.
Verdeel de stamppot over vier diepe borden en garneer met de rest van de geitenkaas, walnoten en tijm.
Serveertip:
Serveer met een frisse groene salade of wat gekookte groenten voor een complete maaltijd.
Wijnadvies:
Een lichte witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past goed bij de frisse smaken van deze stamppot.
Calories: 430kcal | koolhydraten: 60g | Protein: 15g | Vet: 18g | Zout: 1g | Sugar: 8g
Receptenplein.nl
Home / Kookpot / Pagina 3
Provençaalse Kip-Tonijnschotel met Aardappelschijfjes en Komkommersalade
Bereidingstijd40 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 447kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande
- 700 g aardappelschijfjes
- 350 g kipfilet in blokjes
- ½ eetlepel Provençaalse kruiden
- 2 blikjes tonijn op olie ca. 160 g per blikje
- 1 komkommer
- 125 ml suikervrije zure room
- 2 eetlepels kappertjes
- 3 bosuitjes in ringen
- Zout en peper naar smaak
- 1 eetlepel azijn uit het potje kappertjes
Kook de aardappelschijfjes volgens de aanwijzingen op de verpakking tot ze gaar zijn.
Bestrooi de kipblokjes met Provençaalse kruiden, zout en peper.
Verhit 3 eetlepels van de olie uit de tonijnblikjes in een braadpan en bak de kipblokjes in ongeveer 6 minuten goudbruin en gaar.
Schil de komkommer en snijd deze in plakjes.
Meng in een grote kom de komkommerplakjes met 2 eetlepels suikervrije zure room, 1 eetlepel azijn uit het potje kappertjes, 1 gesneden bosuitje, zout en peper.
Giet de tonijn af en meng deze met de kappertjes, de rest van de bosuitjes en de resterende suikervrije zure room door de kipblokjes.
Verwarm het mengsel nog 2 minuten door.
Verdeel de aardappelschijfjes en het kip-tonijnmengsel over de borden en schep de komkommersalade ernaast.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een lichte Chardonnay past uitstekend bij dit gerecht.
Calories: 447kcal | koolhydraten: 28g | Protein: 32g | Vet: 21g | Zout: 1.1g | Sugar: 0g
Receptenplein.nl
Home / Kookpot / Pagina 3
Frisse Aardappelsalade met Gerookte Paling en Peultjes
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 350kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande
- 1 kg vastkokende aardappels
- 200 g peultjes
- 1 citroen
- 200 g gerookte palingfilet
- 100 ml yogonaise
- 1 komkommer in plakjes
- ½ potje Amsterdamse uien 340 ml, gehalveerd
- 25 g verse bieslook fijngeknipt
- 1 eetlepel grove mosterd
- Versgemalen zwarte peper
- Zout naar smaak
Schil de aardappels en snijd ze in blokjes van 2 cm.
Kook de aardappelblokjes in een pan met kokend water en wat zout in 5-10 minuten beetgaar.
Snijd de puntjes van de peultjes, halveer ze en kook ze in ruim water in 3-4 minuten beetgaar.
Boen de citroen schoon en rasp de helft van de gele schil eraf.
Pers de citroen uit.
Snijd de paling schuin in stukken van circa 3 cm.
Klop in een grote kom het citroensap met de citroenschil, yogonaise, mosterd, en zout en peper naar smaak tot een dressing.
Laat de aardappelblokjes en peultjes in een vergiet uitlekken en schep ze dan warm met de komkommer door de dressing.
Voeg ook de Amsterdamse uitjes en driekwart van de bieslook toe en meng goed.
Verdeel de stukken paling over de salade en strooi de rest van de bieslook erover.
Wijnadvies:
Een frisse, droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Pinot Grigio past uitstekend bij deze aardappelsalade.
Calories: 350kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 15g | Vet: 15g | Zout: 0.8g | Sugar: 0g
Receptenplein.nl
Home / Kookpot / Pagina 3
Eclair
Calories:
Author: Cor Kevenaar
Kookpot
Effen spuitbuisje 10 mm
borsteltje
Soezendeeg:
- 125 g melk
- 125 g water
- 5 g suiker
- 120 g boter
- 140 g bloem
- 5 eieren
- snuifje zout
Banketbakkersroom:
- 750 ml melk
- 7 eierdooiers
- 75 g suiker
- 60 g maïzena
- 1 vanillestok
Chocoladeglazuur:
- 200 g poedersuiker
- 30 g cacaopoeder
- 1 cl kokend water
Bereiding soezenbeslag:
Neem een hoge kookpan en breng hierin de melk, water, suiker, boter en zout samen aan de kook.
Meng van het vuur weg de bloem er ineens onder.
Zet de pan opnieuw op het vuur en roer de deegbal droog tot die niet meer aan de pan kleeft.
Voeg daarna één voor één de eieren bij en roer deze telkens onder de massa.
Zorg er voor dat het deeg niet te slap wordt.
De ideale vastheid is wanneer je deeg langzaam van de lepel glijdt.
Daarom is het mogelijk dat je niet alle eieren hoeft toe te voegen.
Beter een half eitje te weinig dan ééntje te veel.
Teken op een vel bakpapier 2 horizontale lijnen op 12 cm van elkaar.
Leg hierover een tweede vel bakpapier.
Neem een spuitzak met een effen spuitmondje (diameter 10 mm) en vul met soezenbeslag.
Nu kan je mooi tussen de lijnen de ideale lengte van de éclairs spuiten.
Zorg dat de éclairs voldoende tussenruimte hebben (6 à 8 cm).
Bestrijk de bovenkant van de éclairs met losgeklopt ei en scheutje melk.
Bak de éclairs 20 minuten in een voorverwarmde oven op 220°C.
Draai daarna de temperatuur lager naar 190°C en laat nog 10 minuten bakken.
Haal de soezen uit de oven en laat afkoelen op een rooster.
Bereiding banketbakkersroom:
Splijt een vanillestokje en schraap het merg er uit.
Voeg dit toe aan de melk.
Breng de melk aan de kook.
Meng intussen de eidooiers, suiker en maïzena en roer met een garde tot een massa zonder klonters.
Giet op deze massa wat kokende melk en roer goed.
Giet het geheel daarna weer bij de melk en breng de pudding weer aan de kook (laat even ploffen).
Stort de warme pudding meteen in een ander recipiënt en plaats dit in een kom met ijswater.
Roer zodat er zich geen vel kan vormen en de banketbakkersroom meteen ook snel kan afkoelen.
Bereiding chocoladeglazuur:
Afwerking éclairs:
Snij de hoedjes van de éclairs en dompel deze in de chocoladeglazuur.
Zorg er voor dat het glazuur op lichaamstemperatuur is.
Laat het glazuur opstijven.
Vul intussen een spuitzak met de afgekoelde banketbakkersroom en spuit een royale hoeveelheid in de éclairs.
Plaats de hoedjes opnieuw op de éclairs en zet ze in papiertjes.
Bewaar de éclairs op een koele plaats.
Het droogroeren van de deegbal is zeer belangrijk. Bij slecht of te weinig droogroeren – of té veel eieren- zal je algauw platte producten krijgen.
Voeg nooit bloem toe aan een te vloeibaar deeg. De bloem werd niet meegekookt en zal niet worden opgenomen. Het enige wat je kan doen is een nieuw deegje maken en dit mengen met het té vloeibare deeg.
Receptenplein.nl
Home / Kookpot / Pagina 3
Thaise Zuur-Pittige Varkensvleessoep met Bacardi
Deze Thaise zure en pittige varkensvleessoep met Bacardi combineert kruidige smaken met een vleugje zoet en een unieke flambétechniek. Perfect voor een exotisch diner!
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 4
Calories: 380kcal
Author: Cor Klaar
- 2 stengels citroengras fijngesneden
- 1 liter kippenbouillon
- 600 g varkensvlees in blokjes
- 4 theelepels rode Thaise currypasta
- 2 sjalotten fijngehakt
- 100 g witte champignons in plakjes gesneden
- 100 g shiitake in plakjes gesneden
- 6 koffielepels bruine suiker
- Sap van 2 citroenen
- 2 lente-uitjes in fijne plakjes gesneden
- 1 verse rode Spaanse peper ontpit en fijngesneden
- 1 handje verse koriander
- 1 dl Bacardi
Verhit een kookpot op middelhoog vuur en stoof het citroengras en de fijngehakte sjalotten kort aan.
Voeg de blokjes varkensvlees toe en bak ze gedurende 2 minuten mee.
Voeg de champignons en shiitake toe aan de pot.
Flambeer het geheel voorzichtig met de Bacardi.
Blus het gerecht met de kippenbouillon.
Roer de rode currypasta, het citroensap en de bruine suiker door de soep.
Breng de soep aan de kook en laat vervolgens 15 minuten zachtjes sudderen.
Breng de soep op smaak met peper en zout.
Verdeel de soep over kommetjes.
Garneer met lente-uitjes, verse koriander en fijngesneden rode peper.
Serveertip:
Serveer deze pittige soep met gestoomde rijst of knapperig brood om de smaken goed in balans te brengen.
Wijnadvies:
Een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past perfect bij de kruidige en zure tonen van deze soep.
Calories: 380kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 28g | Vet: 22g | Zout: 3g | Sugar: 8g
Receptenplein.nl
Home / Kookpot / Pagina 3
Oosterse Preistamppot met Ananas en Nasi Goreng
Een verrassende draai aan de klassieke stamppot: prei, aardappels en ananas in een Oosterse nasi goreng smaak, afgemaakt met gebakken uitjes.
Bereidingstijd30 minuten min
Land van herkomst: Nederland Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar
Kookpot
mes
Stampot-stamper
- 700 g prei in dunne ringen
- 1 kg aardappels geschild
- Zout naar smaak
- 1 paprika in stukjes
- 1 blikje stukjes ananas 567 g
- 1 zakje boemboe nasi goreng
- 1 dl melk
- 3 eetlepels gebakken ui
Snijd de prei in dunne ringen en was ze goed.
Schil de aardappelen en kook ze in water met wat zout gaar.
Maak de paprika schoon en snijd het vruchtvlees in stukjes.
Giet de ananas af, maar vang het sap op en halveer de stukjes ananas.
Verwarm het ananassap en schenk het over de boemboe nasi goreng.
Giet de aardappelen af en stamp ze fijn met de melk.
Schep er de prei, de paprika, de ananas en de gewelde nasigroenten door en garneer met de gebakken uitjes.
Serveertip:
Serveer met een stukje gegrilde kip of een vegetarisch alternatief voor extra eiwitten.
Wijnadvies:
Een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past goed bij de lichte Oosterse smaken van dit gerecht.
Calories: 320kcal | koolhydraten: 55g | Protein: 6g | Vet: 8g | Zout: 1g | Sugar: 15g
Receptenplein.nl
Home / Kookpot / Pagina 3
Oma's Bietjes Stamppot
Een klassieke stamppot van oma: bietjes met aardappelen, gekookte eieren, en ontbijtspek, met een heerlijke stoofsaus van azijn en kruiden.
Servings: 4
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar
- 750 g rauwe bietjes met 1 cm groen
- 1 theelepel grof zout
- 6 grote tenen knoflook
- Peper uit de molen
- 4 takjes verse tijm
- 1 dl olijfolie
- 1 dl donkere azijn
- 1 ui
- 1 friszure appel
- 4 hardgekookte eieren
- 200 g versnipperd ontbijtspek
- Klontjes boter of 1 grote klont boter
- 1 kg aardappels
Doe de schoongeboende bietjes (laat 1 cm van het groen zitten om te voorkomen dat ze 'leegbloeden') en alle ingrediënten tot en met de azijn in een ovenschaal.
Dek de schaal goed af met aluminiumfolie, leg het deksel erop en zet de schaal 1-1,5 uur in een op 160°C voorverwarmde oven.
Kook intussen de aardappelen gaar.
Bak het ontbijtspek in de boter uit (of laat alleen de boter smelten).
Hak de appel en de ui in de foodprocessor tot bijna moes en roerbak ze in het vet tot ze zacht zijn.
Pel de gare bieten en rasp ze in de foodprocessor.
Wip de nu heel zachte tenen knoflook uit hun vel en stamp ze, samen met de aardappelen, fijn.
Roer of stamp alles door elkaar.
Maak de stamppot smeuïg met het (gezeefde) stoofvocht van de bietjes en roer er de in kleine stukjes gesneden hardgekookte eieren door.
Serveertip:
Serveer met een stukje gegrild vlees of vegetarische worst voor een complete maaltijd.
Wijnadvies:
Een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past goed bij de zoetheid van de bieten en de hartige smaken van het ontbijtspek.
Calories: 320kcal | koolhydraten: 55g | Protein: 10g | Vet: 12g | Zout: 0.9g | Sugar: 7g
Receptenplein.nl
Home / Kookpot / Pagina 3
Noordhollandse Perenstamppot
Een stoofpot met stoofperen en aardappelen, gecombineerd met witte bonen en knapperig rookspek voor een traditionele Noordhollandse stamppot.
Bereidingstijd1 uur uur 30 minuten min
Servings: 4
Calories: 380kcal
Author: Cor Klaar
- 1 kg stoofperen
- 3 dl water
- 750 g aardappels
- 300 g rookspek
- 1 liter witte bonen uit blik of pot
- 30 g boter
Kook de geschilde en in stukken gesneden stoofperen 1 uur in een ruime pan met het water.
Leg na 30 minuten de geschilde en in stukken gesneden aardappelen bij de peren en kook ze samen gaar.
Snijd een stukje mager rookspek in plakken en bak deze in de boter zachtjes uit.
Giet het vocht van de aardappelen en peren af.
Stamp de aardappelen en de peren door elkaar.
Schep de uitgelekte witte bonen erdoor en leg het spek erop.
Serveertip:
Serveer met een stukje worst of vlees voor een hartige maaltijd.
Wijnadvies:
Een volle witte wijn, zoals een Chardonnay, of een lichte rode wijn, zoals een Pinot Noir, past goed bij deze stevige stamppot.
Calories: 380kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 14g | Vet: 18g | Zout: 1g | Sugar: 12g
Receptenplein.nl
Home / Kookpot / Pagina 3
Mediterrane Twist op Boerenkoolstamppot
Een verrassende twist op de traditionele boerenkoolstamppot met een Mediterrane smaak, dankzij salami, mozzarella, olijven en pijnboompitten.
Bereidingstijd45 minuten min
Servings: 4
Calories: 620kcal
Author: Cor Klaar
- 1 ½ kg aardappels Eigenheimers of Irene
- 1 grote ui
- 1 teentje knoflook
- 500 g boerenkool gesneden
- 175 g salami in dikke plakken
- 1 mozzarella kaasje
- 50 g olijven
- Zout peper
- 3 eetlepels olijfolie
- 1 dl melk
- 3 eetlepels pijnboompitten
Snijd de geschilde aardappelen in stukken.
Snipper de ui en de knoflook.
Was de boerenkool.
Snijd de salami in dobbelsteentjes.
Snijd het mozzarellakaasje in plakken.
Snijd de olijven in vieren.
Kook de aardappelen in water met zout in ± 20 minuten gaar.
Verhit de olie in een ruime pan en fruit de ui met de knoflook al omscheppend 5 minuten.
Voeg de boerenkool toe en bak die al omscheppend 5 minuten mee.
Schenk ± 1 1/2 dl heet water in de pan en voeg naar smaak zout toe.
Kook de boerenkool op laag vuur in ± 20 minuten gaar.
Giet de aardappelen af en stamp ze met de melk en de boerenkool fijn.
Schep de salami erdoor en doe de stamppot over in een ovenschaal.
Verdeel er de plakjes mozzarella, de olijven en de pijnboompitten over en laat de kaas onder de hete grill in ± 5 minuten smelten en de pijnboompitten lichtbruin kleuren.
Serveertip:
Serveer de stamppot met een frisse groene salade en een glas witte wijn, zoals een Sauvignon Blanc, voor een compleet maaltijd.
Wijnadvies:
Een frisse, lichte witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past goed bij dit gerecht.
Calories: 620kcal | koolhydraten: 70g | Protein: 25g | Vet: 30g | Zout: 1.5g | Sugar: 6g
Receptenplein.nl
Home / Kookpot / Pagina 3
Lentestamppot met Paksoi en Tomaat
Een frisse lentestamppot met paksoi, tomaat en koriander, perfect voor een lichte en smaakvolle maaltijd.
Bereidingstijd20 minuten min
Servings: 4
Calories: 220kcal
Author: Cor Klaar
- 1 struik paksoi gewassen en in reepjes gesneden
- 1 zakje aardappelpuree of vers zelfgemaakt
- 1 tomaat in blokjes gesneden
- Koriander fijngeknipt
Snijd de gewassen paksoi in reepjes en schep deze door een smeuïge aardappelpuree.
Warm de stamppot al omscheppend goed door.
Meng de blokjes tomaat en de fijngeknipte koriander door de stamppot voor een fris lente-accent.
Serveertip:
Serveer de stamppot met een stukje gegrild kipfilet of vis voor een complete maaltijd.
Wijnadvies:
Een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past goed bij de lichte smaken van deze lentestamppot.
Calories: 220kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 4g | Vet: 7g | Zout: 0.5g | Sugar: 4g
Receptenplein.nl
Home / Kookpot / Pagina 3