Gegrilde Karbonades met Perzik

Gegrilde Karbonades met Perzik

Sappige schouderkarbonades gemarineerd in een zoete en kruidige saus, gegrild tot perfectie en geserveerd met zoete, gegrilde perzikpartjes. Een heerlijk zomers gerecht van de barbecue of grill.
Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Fruit, Hoofdgerechten, Varkensvlees
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Zomer
Servings:
Calories: 480kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • Grill (barbecue of oven met grillfunctie)
  • mes
  • kwastje

Ingrediënten

  • 1 theelepel citroensap
  • 2 eetlepels bruine basterdsuiker
  • 2 theelepel kerriepoeder
  • peper
  • 2 rijpe perziken
  • 2 eetlepels slaolie
  • 2 schouderkarbonades
  • 2 eetlepels tomatenketchup controleer op glutenvrije variant
  • zout

Instructies

  • Schil de perziken, halveer ze en verwijder de pit.
  • Snijd elke halve perzik in 3 partjes.
  • Besprenkel de perzikpartjes met het citroensap om verkleuring te voorkomen.
  • Meng in een kom de slaolie, bruine basterdsuiker, tomatenketchup, kerriepoeder, zout en peper tot een marinade.
  • Bestrijk de schouderkarbonades royaal met de zelfgemaakte marinade.
  • Verwarm de grill voor op de hoogste stand.
  • Leg de gemarineerde karbonades op het grillrooster onder de hete grill.
  • Gril ze in ongeveer 20 minuten aan beide kanten bruin en gaar.
  • Keer ze halverwege de grilleertijd.
  • Leg halverwege de grilleertijd (na ongeveer 10 minuten) de perzikpartjes naast de karbonades op het grillrooster.
  • Gril de perzikpartjes tot ze zachte grillstrepen hebben en licht gekaramelliseerd zijn.
  • Leg de gegrilde karbonades en de gegrilde perzikpartjes op twee borden.
  • Serveer direct.

Notities

Serveertip:
Lekker met een frisse koolsalade met knoflook en gebakken aardappelen of friet.
Wijnadvies:
Een fruitige, gekoelde rosé of een lichte, fruitige rode wijn zoals een Grenache past goed bij de zoete perzik en de kruidige marinade van de karbonades

Nutrition

Calories: 480kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 30g | Vet: 25g | Zout: 1.5g | Sugar: 30g

Gegrilde Zalm met Koriander-Peterselie Pesto

Gegrilde Zalm met Koriander-Peterselie Pesto

Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Barbecue, Hoofdgerechten, Zalm
Land van herkomst: Internationaal
Servings:
Calories: 380kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 6 moten zalm van 2 cm dik
  • Sesamolie
  • Zeezout
  • Peper
  • Voor de pesto:
  • 1 bosje korianderblaadjes
  • 1 bosje peterselieblaadjes
  • 2,5 cm geraspte verse gemberwortel
  • 2 teentjes knoflook
  • Sap van 1 limoen
  • 2 eetlepels sesamzaad
  • 2 dl olie
  • 1 theelepel versgemalen zwarte peper
  • 2 theelepels grof zeezout

Instructies

  • Meng de ingrediënten voor de pesto in een keukenmachine of vijzel tot een gladde saus.
  • Smeer de moten zalm in met een beetje sesamolie.
  • Rooster de zalm op de barbecue in ongeveer 10 minuten gaar, draai halverwege.
  • Bestrooi de zalm met zeezout en peper.
  • Schep een eetlepel koriander-peterselie pesto op elke moot zalm en serveer.

Notities

Wijnadvies:

Een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Verdejo past uitstekend bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 380kcal | koolhydraten: 2g | Protein: 34g | Vet: 26g | Zout: 1.5g | Sugar: 0.5g

Geitenbok met Karnemelkmarinade en Gereduceerd Braadvocht

Geitenbok met Karnemelkmarinade en Gereduceerd Braadvocht

Bereidingstijd2 uur
Totale tijd2 minuten
Recept categorieën: Geit, Vlees
Land van herkomst: Nederland
Servings: personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 biologische geitenbok bout van +/- 800 gr.
  • 1 l karnemelk
  • 75 gram Grof zeezout bij voorkeur sel gris
  • Olijfolie
  • Witte peper
  • Water

Instructies

  • Doe de geitenbout in een grote zak en voeg hieraan de karnemelk en het zout toe.
  • Sluit goed af, zorg dat de bout volledig ondergedompeld is.
  • Laat 48 uur marineren in de koeling.
  • Verwarm de oven voor op maximaal vermogen (doorgaans 240°C).
  • Haal de bout uit de zak en dep deze goed droog.
  • Gooi de resterende vloeistof weg.
  • Leg de bout in een braadslede met de dikke kant naar boven.
  • Bestrooi met witte peper en smeer in met olijfolie (een dunne laag is voldoende).
  • Stel de oven in op 160°C en zet de braadslede in het midden van de oven.
  • Gaar de bout ongeveer 1,5 uur, waarbij je elk half uur de bout arroseert met het braadvocht.
  • Verhoog de oventemperatuur naar 200°C, voeg een scheut water toe en braad nog 15 minuten.
  • Haal de bout uit de braadslede en pak in met aluminiumfolie.
  • Voeg water toe aan de braadslede tot alle aanbaksels loskomen.
  • Zeef het braadvocht en reduceer het tot de gewenste dikte.
  • Verwijder het aluminiumfolie en lak de bout met het gereduceerde braadvocht.

Notities

Binnen dit recept kun je experimenteren met het toevoegen van smaken, zoals knoflook, harde kruiden (bijv. tijm, laurier, oregano), etc. Voeg deze toe aan de marinade.

Turkse Spinazie-Feta Filodeeghapjes

Turkse Spinazie-Feta Filodeeghapjes

Bereidingstijd43 minuten
Recept categorieën: Kaas, Warme hapjes
Land van herkomst: Turkije
Dieët: Vegetarisch
Servings: hapjes
Calories: 160kcal
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 1 zak panklare spinazie 300 g
  • 200 g feta kaas
  • 1 zakje verse koriander 15 g
  • 1 mespuntje cayennepeper
  • 100 g boter
  • 6 vellen filodeeg diepvries, ontdooid
  • 1 ei losgeklopt
  • 1 eetlepel sesamzaad
  • 1 eetlepel paprikapoeder

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 175°C.
  • Blancheer de spinazie kort in kokend water met zout en laat goed uitlekken.
  • Maal de feta en koriander grof in een keukenmachine.
  • Doe ook de spinazie in de keukenmachine en maal grof.
  • Voeg cayennepeper en zout naar smaak toe aan het mengsel.
  • Smelt de boter, eventueel in de magnetron, en bestrijk de vellen filodeeg met een kwastje met gesmolten boter.
  • Maak twee stapeltjes van 3 vellen filodeeg.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg de eerste stapel filodeegvellen hierop.
  • Verdeel de spinazie gelijkmatig over het deeg, strooi het fetamengsel erover en bedek met de tweede stapel filodeegvellen.
  • Bestrijk de bovenkant van het filodeeg met losgeklopt ei en bestrooi met sesamzaad en paprikapoeder.
  • Snijd het deeg met een scherp mes in vierkantjes van 6 bij 6 cm.
  • Schuif de bakplaat in het midden van de oven en bak de hapjes in 25 minuten goudbruin en gaar.

Notities

Wijnadvies:

Deze Turkse spinazie-feta filodeeghapjes passen goed bij een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een lichte rosé.

Nutrition

Calories: 160kcal | koolhydraten: 9g | Protein: 5g | Vet: 11g | Zout: 0.6g | Sugar: 0.5g

Bananenpoffertjes met honing en hagelslag

Bananenpoffertjes met honing en hagelslag

Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Pannenkoeken
Dieët: Vegetarisch
Servings:
Calories: 380kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • Poffertjespan
  • kwastje

Ingrediënten

  • 200 g poffertjesmix
  • 1 rijpe banaan
  • 2 eieren
  • 3 eetlepels olie
  • 6 eetlepels pure of melkhagelslag naar keuze
  • 8 eetlepels honing
  • Slagroom uit een spuitbus

Instructies

  • Klop het beslag: meng 3 dl water met de poffertjesmix in een kom tot een glad beslag.
  • Voeg vervolgens de eieren, 2 eetlepels olie en 4 eetlepels hagelslag toe.
  • Prak de banaan fijn en klop deze ook door het beslag.
  • Verwarm de poffertjespan op halfhoog vuur gedurende 5 minuten.
  • Giet het beslag in een maatbeker.
  • Doe de resterende olie in een kommetje en gebruik een kwastje om de pan dun in te vetten.
  • Schenk het beslag in de holletjes van de pan en bak de poffertjes ongeveer 2 minuten aan elke kant, tot de onderkant bruin is en de bovenkant nog een beetje vloeibaar.
  • Draai de poffertjes om met een vork en bak ook de andere kant in 2 minuten bruin.
  • Leg de gebakken poffertjes op een bord en herhaal het proces met het overgebleven beslag.
  • Voeg op elke portie 2 eetlepels honing toe en garneer met slagroom en de resterende hagelslag.
  • Serveer warm en geniet van deze heerlijke bananenpoffertjes met honing en hagelslag.

Nutrition

Calories: 380kcal | koolhydraten: 55g | Protein: 6g | Vet: 15g | Zout: 0.5g | Sugar: 28g

Citroen-Nougatine Krakelingen

Citroen-Nougatine Krakelingen

Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Gebak
Dieët: Vegetarisch
Servings:
Calories: 280kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 eetlepel boter om in te vetten
  • 1 eetlepel bloem
  • 1 blikje croissantdeeg 240 g, koelvers
  • 75 g nougatine
  • 1 eetlepel citroenrasp
  • 2 zakjes vanillesuiker
  • 3 eetlepels suiker
  • 1 ei

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200°C (gasovenstand 4) en vet een bakplaat in met boter.
  • Strooi de bloem uit op het aanrecht en rol het croissantdeeg uit.
  • Plak de naden van het deeglapje met natte vingers tegen elkaar.
  • Snijd met een scherp mes 6 gelijke repen uit het deeg en snijd ze doormidden.
  • Draai spiralen van de reepjes en vorm van iedere deegreep een krakeling.
  • Meng de nougatine, citroenrasp, vanillesuiker en suiker in een diep bord.
  • Breek het ei boven een kommetje en klop het los.
  • Bestrijk de krakelingen aan beide kanten met het losgeklopte ei en wentel ze door het suikermengsel.
  • Leg de krakelingen op de ingevette bakplaat en bak ze in het midden van de oven gedurende 15 minuten, of tot ze goudbruin zijn.
  • Laat de krakelingen afkoelen alvorens te serveren.

Notities

Wijnadvies:

Deze Citroen-Nougatine Krakelingen passen goed bij een lichte dessertwijn zoals een Moscato d'Asti. De zoete en citrusachtige smaken van de krakelingen zullen mooi harmoniëren met de fruitige tonen van de wijn, waardoor een verfrissend en smaakvol dessert ontstaat.

Nutrition

Calories: 280kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 5g | Vet: 14g | Zout: 0.5g | Sugar: 15g

Appelcharlotte van Cas Spijkers

Appelcharlotte van Cas Spijkers

Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Fruit
Land van herkomst: Nederland
Servings:
Calories:
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 200 ml appelsap
  • 1 kaneelstokje
  • 10 g gelatine
  • 2 dl slagroom
  • 30 g fijne tafelsuiker
  • 2 friszure appels
  • 2 eetlepel(s) citroensap
  • 14 canelly's
  • 1 dl slagroom
  • 0,5 eetlepel(s) fijne tafelsuiker

Instructies

  • Breng het appelsap met het kaneelstokje aan de kook en laat het op laag vuur met het deksel op de pan 15 minuten trekken.
  • Week de gelatine in koud water. Klop de 2 dl slagroom met de suiker lobbig, zet hem in de koelkast.
  • Schil de appels, snijd ze in vieren en verwijder de klokhuizen.
  • Snijd de parten in blokjes en besprenkel ze met citroensap.
  • Gaar de appelblokjes in het appelsap in 5 minuten op laag vuur.
  • Neem de pan van het vuur en haal het kaneelstokje uit het sap.
  • Knijp de gelatineblaadjes goed uit en roer ze door het sap tot ze zijn opgelost.
  • Zet de pan in een schaal met ijswater zodat het sap kan afkoelen en geleiachtig worden; roer af en toe voorzichtig zodat de appelblokjes niet uiteenvallen.
  • Zet de kaneelkoekjes met de kaneelkant naar buiten in een hoge puddingvorm van 1 liter inhoud: snijd als dat nodig is de koekjes langs de zijkanten glad af zodat ze strak tegen elkaar staan.
  • Bestrijk de bodem van de vorm met een kwastje met olie of eiwit.
  • Spatel de slagroom door het geleiachtige sap en giet deze bavarois in de voorbereide puddingvorm.
  • Laat hem minstens 3 uur op een koele plaats opstijven.
  • Klop de slagroom voor de garnering (naar smaak met suiker) lobbig.
  • Spuit met behulp van een spuitzak met kartelmond rozetjes op de bovenkant van de Charlotte.

Gegrilde aardappelspiesjes met courgette en bacon

Gegrilde aardappelspiesjes met courgette en bacon

Smaakvolle spiesjes van aardappel, courgette en krokante bacon, perfect voor op de barbecue of grillpan.
Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd10 minuten
Recept categorieën: Barbecue, Bijgerecht, Groenten, Varkensvlees, Vlees
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Zomer
Servings:
Calories: 243kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 courgette
  • 8 middelgrote aardappels
  • Maïsolie om in te kwasten
  • Plakjes bacon
  • Sesamzaad

Instructies

  • Snijd de courgette in stukken van 5 cm lang en vervolgens in repen van 1 cm breed.
  • Wikkel per 5 à 6 courgettestukjes in een plakje bacon.
  • Kook de aardappels met schil bijna gaar en snijd ze doormidden.
  • Klem elk groentepakketje tussen twee aardappelhelften.
  • Steek de pakketjes aan een grillpen.
  • Kwast de spiesjes in met maïsolie.
  • Bestrooi ze met sesamzaad.
  • Rooster de spiesjes rondom in 10 minuten gaar en goudbruin op de barbecue of grillpan.

Notities

Serveertip:
Serveer met een frisse yoghurtdip of knoflooksaus als bijgerecht bij een zomerse barbecue.
Wijnadvies:
Past goed bij een frisse rosé of een lichte witte wijn zoals Verdejo of Pinot Grigio.

Nutrition

Calories: 243kcal | koolhydraten: 22g | Protein: 9g | Vet: 13g | Zout: 1g | Sugar: 2g

Zelfgemaakte Loempiavellen

Zelfgemaakte Loempiavellen

Maak je eigen dunne, flexibele loempiavellen! Dit recept is makkelijk te maken en perfect voor knapperige, zelfgemaakte loempia's.
Voorbereidingstijd30 minuten
Bereidingstijd27 minuten
rusttijd30 minuten
Recept categorieën: Basisrecept, Bijgerecht
Land van herkomst: China
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Servings: ongeveer 8-10 vellen
Calories: 300kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • Bord
  • Koekenpan (15 cm doorsnee)
  • kwastje

Ingrediënten

  • 125 gram bloem
  • 1 ei
  • 5 eetlepels olie
  • 55 gram maïzena
  • 4 ½ dl water

Instructies

  • Zeef 125 gram bloem en 55 gram maïzena in een kom en roer ze door elkaar.
  • Roer en klop er met scheutjes tegelijk 4 1/2 dl water en 3 eetlepels van de olie door tot een glad beslag is ontstaan.
  • Verhit een met heel weinig olie ingewreven koekenpannetje met een doorsnee van 15 cm.
  • Schep 2 eetlepels van het beslag in het midden van het pannetje en zwenk dit in het rond, zodat de hele panbodem met een dun laagje beslag wordt bedekt.
  • Bak tot het loempiavel van boven droog is, maar nog niet gekleurd en de rand van de pan loskomt.
  • Laat het loempiavel op een bord glijden en dek het af met een vochtige doek.
  • Bak loempiavellen tot al het beslag op is.
  • Leg een loempiavel op het werkvlak.
  • Leg er iets uit het midden een portie vulling op.
  • Vouw de zijkanten van het loempiavel strak over de vulling naar binnen en maak daarna een rolletje van het geheel, zodat de vulling helemaal is bedekt.
  • Breng met een kwastje wat ei op de deegranden aan en plak ze stevig op elkaar.

Notities

Serveertip:
  • Vul de loempiavellen met je favoriete groenten, vlees of garnalen.
  • Serveer met zoetzure saus of chilisaus.
Wijnadvies:
  • Een frisse witte wijn, zoals een Riesling, of een koud biertje past goed bij loempia's.

Nutrition

Calories: 300kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 6g | Vet: 12g | Zout: 0.2g | Sugar: 2g

Mini Pies met Belgisch Stoofvlees in Bladerdeeg

Mini Pies met Belgisch Stoofvlees in Bladerdeeg

Deze heerlijke mini pies gevuld met Belgisch stoofvlees zijn perfect als snack of borrelhapje. Het malse rundvlees gestoofd in Belgisch bier zorgt voor een rijke en diepe smaak.
Bereidingstijd2 uur
Recept categorieën: Hartige taart, Rundvlees, Snack
Land van herkomst: België
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: stuks
Calories: 390kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • Bakvorm voor muffins
  • kwastje
  • pan met dikke bodem
  • scherp mes

Ingrediënten

Voor de mini pies:

  • 2 rollen bladerdeeg Tante Fanny Vers, 270 g
  • 1 ei losgeklopt
  • Boter om in te vetten

Voor het stoofvlees:

  • 1 kg runderriblappen in blokjes
  • 3 eetlepels bloem
  • 50 g boter
  • 2 uien in stukjes gesneden
  • 2 tenen knoflook gesnipperd
  • 2 flesjes donker Belgisch bier
  • 2 laurierblaadjes
  • 6 takjes tijm
  • 2 witte boterhammen
  • 2 eetlepels mosterd
  • Peper en zout naar smaak

Instructies

Stoofvlees bereiden:

  • Bestrooi het vlees met bloem, peper en zout en meng goed.
  • Verhit de boter in een pan met dikke bodem en bak het vlees in porties bruin.
  • Haal het vlees uit de pan en fruit de ui en knoflook in dezelfde pan tot ze glazig zijn.
  • Blus af met het bier en voeg laurierblaadjes en tijm toe.
  • Besmeer de boterhammen met mosterd en leg ze bovenop het stoofvlees.
  • Laat het geheel 2,5 uur sudderen op laag vuur tot het vlees zacht is en de saus ingedikt.
  • Verwijder de tijm en laurierblaadjes.

Mini pies maken:

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Vet een muffinvorm in met boter.
  • Rol het bladerdeeg uit en steek cirkels uit die groot genoeg zijn om in de muffinvorm te passen.
  • Bekleed de muffinvorm met het deeg en vul elk bakje met een schep stoofvlees.
  • Snijd kleinere cirkels uit het bladerdeeg en leg ze als deksels op de pies.
  • Druk de randen goed aan en bestrijk met losgeklopt ei.
  • Bak de mini pies 20-25 minuten in de oven tot ze goudbruin en knapperig zijn.

Notities

Serveertip:
Serveer de mini pies warm met een frisse salade of een pittige mosterdsaus.
Wijnadvies:
Een Belgische Trappist of een glas volle rode wijn zoals een Malbec past perfect bij de rijke smaken van het stoofvlees.

Nutrition

Calories: 390kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 22g | Vet: 18g | Zout: 1.6g | Sugar: 3g