Turkse koffie
Geniet van de rijke, volle smaak van Turkse koffie, perfect bereid met een schuimige bovenlaag voor de ultieme koffie-ervaring.
Bereidingstijd10 minuten min
Servings: 1
Calories: 520kcal
Author: Cor Klaar
Pannetje
Lepel
koffiekopjes
- 1½ kopje water
- 6 theelepels suiker
- 4 eetlepels gemalen koffie
Doe de suiker en het water in een pannetje en breng het aan de kook.
Wanneer het kookt, voeg je de gemalen koffie toe.
Laat de koffie drie keer doorkoken.
Haal het pannetje van het vuur af en voeg enkele druppels koud water toe.
Schep met een lepeltje het schuim dat bovenop ligt in (kleine) koffiekopjes.
Vul de koffiekopjes langzaam met de rest van het koffiemengsel.
Serveertip:
Serveer de Turkse koffie met een klein koekje of een stukje Turks fruit voor de perfecte afsluiting van je maaltijd.
Wijnadvies:
Geen wijnadvies, maar een koud glas water is een klassieke combinatie met Turkse koffie.
Calories: 520kcal | koolhydraten: 12g | Protein: 1g | Vet: 0g | Zout: 0g | Sugar: 6g
Receptenplein.nl
Home / Lepel / Pagina 22
Café di Amaretto
Geniet van een verfijnde en smaakvolle Italiaanse koffie met Amaretto en slagroom, perfect afgewerkt met een vleugje cacaopoeder.
Bereidingstijd5 minuten min
Land van herkomst: Italië Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 1
Calories: 150kcal
Author: Cor Klaar
- 1,5 dl Espresso
- 4 cl slagroom
- 4 cl Amaretto di Saronno
- Cacaopoeder
Warm de Amaretto op in een pannetje.
Vul een kopje met de Espresso en de opgewarmde Amaretto.
Giet voorzichtig de slagroom bovenop de koffie met de bolle kant van een lepel (niet roeren!
).
Strooi een beetje cacaopoeder over de bovenkant om de Italiaanse look af te maken.
Serveertip:
Serveer de Café di Amaretto met een stukje Italiaanse chocolade of een klein koekje voor extra smaak.
Wijnadvies:
Geen wijnadvies, maar een espresso martini kan een mooie variant zijn bij een diner.
Calories: 150kcal | koolhydraten: 5g | Protein: 1g | Vet: 10g | Zout: 0g | Sugar: 3g
Receptenplein.nl
Home / Lepel / Pagina 22
Salade met Appel, Blauwe Bessen, Kaas en Appelstroopdressing
Een frisse en verrassende salade met appel, blauwe bessen, kaas en een lichtzoete appelstroopdressing, afgemaakt met knapperige croutons.
Bereidingstijd15 minuten min
Servings: 1
Calories: 480kcal
Author: Cor Klaar
- 150 g rucola
- 1 zoet-zure appel Elstar of Jonagold
- 50 g blauwe bessen
- 100 g Pavé à la Leffe of oude kaas in blokjes
- 2 tl verse tijmblaadjes
- 2 sneetjes meergranenbrood
- Voor de dressing:
- 2 tl appelstroop
- 2 el azijn
- 3 el arachideolie
Doe de rucola in een mooie schaal.
Was de appel, verwijder het klokhuis en snijd de appel in dunne plakjes.
Verdeel de appel en blauwe bessen over de rucola.
Snijd de kaas in kleine blokjes en voeg deze toe aan de salade.
Strooi de tijmblaadjes over de salade.
Snijd het meergranenbrood in blokjes van ca.
2 bij 2 cm.
Verwarm 1 eetlepel olie in een koekenpan en bak de broodblokjes 2-3 minuten aan één kant goudbruin en knapperig.
Draai de croutons om en bak de andere kant nog 2 minuten.
Haal de croutons uit de pan en laat ze uitlekken en afkoelen op een bord met keukenpapier.
Roer de appelstroop los in een kommetje en voeg de azijn toe.
Meng goed tot er geen klontjes meer zijn en roer als laatste de arachideolie erdoor tot een gladde dressing.
Schenk vlak voor het serveren de dressing over de salade en strooi de croutons eroverheen.
Serveertip:
Serveer met een glas vers geperst appelsap of een lichte witte wijn voor een verfrissende combinatie.
Wijnadvies:
Een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past perfect bij de fruitige en hartige smaken van deze salade.
Calories: 480kcal | koolhydraten: 50g | Protein: 18g | Vet: 22g | Zout: 1.2g | Sugar: 16g
Receptenplein.nl
Home / Lepel / Pagina 22
Kokosgehaktballetjes in Pittige Satésaus
Kruidige gehaktballetjes met een vleugje kokos, geserveerd in een romige, pittige satésaus met bosuitjes. Perfect als borrelhapje of bij een Oosterse maaltijd.
Bereidingstijd25 minuten min
Land van herkomst: Indonesië Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar
- 250 g gehakt
- 1 eetlepel paneermeel
- 1 ei
- ½ zakje nassikruiden
- 2 eetlepels geraspte kokos
- 30 g boter
- 2 bosuitjes in ringetjes
- 4 eetlepels hot satésaus pot
- 2½ dl runderbouillon van tablet
Meng het gehakt met paneermeel, ei, nassikruiden en kokos en vorm kleine balletjes.
Verhit de boter in een pan en bak de balletjes in ongeveer 10 minuten rondom bruin en gaar.
Haal de gehaktballetjes uit de pan en zet ze apart.
Voeg de bosuitjes, satésaus en runderbouillon toe aan het bakvet en breng de saus al roerend aan de kook.
Leg de balletjes terug in de saus en laat ze kort mee sudderen.
Serveer direct.
Serveertip:
Lekker met rijst of als bijgerecht bij een Indonesische rijsttafel.
Wijnadvies:
Een frisse witte wijn zoals een Riesling of een kruidige Viognier past goed bij de kokos en pittige satésaus.
Calories: 320kcal | koolhydraten: 8g | Protein: 22g | Vet: 22g | Zout: 1.8g | Sugar: 3g
Receptenplein.nl
Home / Lepel / Pagina 22
Selderij-Linzenstamppot met Champignons en Groene Kruiden
Een voedzame en kruidige stamppot met knolselderij, linzen en champignons, bereid in de magnetron voor een snelle en makkelijke maaltijd.
Bereidingstijd20 minuten min
Servings: 2
Calories: 420kcal
Author: Cor Klaar
- 200 g gekookte rode of groene linzen
- ½ knolselderij grof geraspt
- 1 eetlepel citroensap
- ½ prei in ringen
- 1 teentje knoflook fijngesneden
- 1 eetlepel groentebouillonpoeder
- 2 eetlepels water
- 200 g grotchampignons in plakjes
- 2 eetlepels gehakte groene kruiden bijv. peterselie, bieslook, tijm
- Peper naar smaak
- Zout naar smaak
Rasp de knolselderij grof en doe deze in een magnetronschaal.
Sprenkel direct het citroensap erover om verkleuring te voorkomen.
Voeg de prei, knoflook en bouillonpoeder toe en sprenkel er het water over.
Meng alles goed door elkaar.
Sluit de schaal af en verwarm de groenten in de magnetron op vol vermogen (800 Watt) gedurende 15 minuten tot ze zacht en gaar zijn.
Roer de linzen, champignons en groene kruiden door het mengsel en verwarm nog 2 minuten in de magnetron.
Breng op smaak met peper en zout.
Serveer direct.
Serveertip:
Serveer met een pittige komkommersalade van plakjes komkommer, citroensap, ringetjes Spaanse peper en lente-ui.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn zoals een Grüner Veltliner of een frisse Sauvignon Blanc past goed bij de kruidige en frisse smaken van dit gerecht.
Calories: 420kcal | koolhydraten: 55g | Protein: 18g | Vet: 6g | Zout: 1.2g | Sugar: 8g
Receptenplein.nl
Home / Lepel / Pagina 22
Kruidige Koolraapstamppot met Tijm en Gefruite Uitjes
Een kruidige koolraapstamppot, heerlijk romig gemaakt met boter en melk, op smaak gebracht met nasi kruiden en tijm.
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 2
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar
- 500 g koolraap geschild en in blokjes gesneden
- 2 aardappels geschild en in blokjes gesneden
- 25 g boter
- ½ eetlepel nasi kruidenmix
- 1 dl melk
- Zout naar smaak
- Peper naar smaak
- ½ eetlepel verse tijmblaadjes
- 1 eetlepel gefruite ui
Schil de koolraap en de aardappelen, was ze en snijd ze in blokjes.
Smelt de boter in een pan en roer de nasikruiden erdoor.
Schep de koolraap en aardappelen erdoor.
Voeg de melk toe en smoor de koolraap en de aardappelen in 15-20 minuten zachtjes gaar.
Stamp alles fijn en klop het geheel met een handmixer tot een smeuïge puree.
Breng op smaak met zout en peper en roer de tijmblaadjes erdoor.
Strooi de gefruite uitjes erover.
Serveertip:
Serveer met een stukje vlees of een vegetarische optie voor een complete maaltijd.
Wijnadvies:
Een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past goed bij de kruidige smaken van deze stamppot.
Calories: 320kcal | koolhydraten: 50g | Protein: 4g | Vet: 14g | Zout: 1.2g | Sugar: 8g
Receptenplein.nl
Home / Lepel / Pagina 22
Koolraapstamppot met Shoarmavlees en Veldsla
Een heerlijke stamppot met koolraap, aardappels en shoarmavlees, afgewerkt met veldsla voor een frisse en smaakvolle maaltijd.
Bereidingstijd40 minuten min
Servings: 1
Calories: 700kcal
Author: Cor Klaar
- 500 g aardappels geschild en in stukken
- 500 g koolraap geschild en in stukken
- Zout naar smaak
- Peper naar smaak
- 4 bosuitjes gesneden in ringetjes
- 200 g veldsla gewassen en uitgelekt
- 25 g boter
- 300 g shoarmavlees
- ¾ dl gezeefde tomaten
- 1 theelepel bouillonpoeder
Maak de aardappelen en de koolraap schoon, snijd ze in stukken en kook ze in weinig water met zout in ± 25 minuten gaar.
Snijd de bosuitjes in ringetjes.
Was de veldsla en laat de blaadjes goed uitlekken.
Verhit de boter in een koekenpan en bak het shoarmavlees al omscheppend in ± 5 minuten bruin en gaar.
Giet de aardappelen en de koolraap af en stamp ze fijn.
Roer de gezeefde tomaten en het bouillonpoeder erdoor en blijf roeren tot een smeuïge puree ontstaat.
Schep de uiringetjes, de veldsla en het vlees erdoor en warm de stamppot al roerend nog even goed door.
Breng op smaak met zout en peper.
Serveertip:
Serveer met een frisse salade of augurken voor extra textuur.
Wijnadvies:
Een frisse, lichte rode wijn zoals een Pinot Noir past goed bij de kruiden in het shoarmavlees en de frisse veldsla.
Calories: 700kcal | koolhydraten: 70g | Protein: 38g | Vet: 32g | Zout: 1.5g | Sugar: 10g
Receptenplein.nl
Home / Lepel / Pagina 22
Knolselderijstamppot met Paprika, Courgette en Eimengsel
Een heerlijke knolselderijstamppot met paprika, courgette en een smeuïg eimengsel, voor een stevige en smaakvolle maaltijd.
Bereidingstijd35 minuten min
Servings: 4
Calories: 420kcal
Author: Cor Klaar
- 1½ kg aardappels geschild en in stukken
- Zout naar smaak
- Peper naar smaak
- 400 g knolselderij panklare
- 2 eetlepels mosterd
- 1 dl zure room
- 1 paprika in stukjes gesneden
- 250 g courgette in plakjes gesneden
- 2 eetlepels olie
- 1 theelepel sambal
- 2 eetlepels melk
- 4 eieren
- 2 eetlepels bieslook fijngeknipt
Kook de geschilde aardappelen en de knolselderij in water met zout gaar.
Giet ze af en stamp ze met de mosterd, peper en zure room door elkaar.
Snijd intussen de paprika in stukjes en de courgette in plakjes.
Verhit de olie in een ruime pan en roerbak de paprika met de sambal 2 minuten.
Voeg de courgette toe en bak die 3 minuten mee.
Voeg de met de melk losgeklopte eieren toe en laat het ei al roerend stollen.
Breng op smaak met bieslook, peper en zout en verdeel het eimengsel over de stamppot.
Serveertip:
Serveer met een frisse salade of wat extra groenten voor een complete maaltijd.
Wijnadvies:
Een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past goed bij de groenten en het lichte pittige van de sambal.
Calories: 420kcal | koolhydraten: 52g | Protein: 12g | Vet: 22g | Zout: 1.2g | Sugar: 9g
Receptenplein.nl
Home / Lepel / Pagina 22
Indische Hutspot met Tartaarballetjes en Seroendeng
Een heerlijke Indische twist op de klassieke hutspot, met tartaarballetjes, nasi goreng boemboe en een topping van seroendeng voor een extra smaakbeleving.
Bereidingstijd40 minuten min
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 500kcal
Author: Cor Klaar
- 250 g tartaar
- 1 teentje knoflook geperst
- 2 eetlepels ketjap manis
- 1 theelepel sambal oelek
- 750 g aardappels geschild en in stukjes
- 1 pakket panklare hutspotgroenten inh. 1 kg
- 2 kippenbouillon blokjes
- 1 zakje boemboe nasi goreng gedroogde nasigroente
- 1 eetlepel boter
- Zout naar smaak
- Peper naar smaak
Doe de tartaar in een kom.
Pel de knoflook en pers deze uit boven de tartaar.
Voeg de ketjap en sambal toe en meng alles goed door elkaar.
Vorm van de tartaar 24 kleine balletjes en zet ze in de koelkast.
Schil de aardappelen, was ze, snijd ze in stukjes en bewaar ze onder water.
Verwarm de pan voor.
Doe de hutspotgroenten, de aardappelen, de bouillontabletten en water in een pan, breng aan de kook en laat het ± 25 minuten koken.
Laat intussen de boemboe nasi goreng volgens de aanwijzingen op de verpakking weken.
Verhit de boter in een koekenpan en bak de tartaarballetjes op matig vuur in ± 4 minuten rondom bruin.
Schep ze met een schuimspaan uit de pan en dek af met aluminiumfolie.
Roer de geweekte boemboe nasi goreng door het bakvet in de koekenpan en bak dit ± 3 minuten zachtjes.
Giet het aardappelen-groentenmengsel af en stamp het door met een stamper.
Roer er de boemboe nasi goreng door en laat alles al roerend ± 2 minuten door en door warm worden.
Breng op smaak met zout en peper.
Schep de stamppot in een warme schaal en serveer met seroendeng (gebakken kokos met pinda's).
Serveertip:
Serveer met een frisse komkommersalade of wat sambal voor extra pit.
Wijnadvies:
Een lichte rode wijn zoals een Pinot Noir of een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past goed bij de smaken van dit gerecht.
Calories: 500kcal | koolhydraten: 60g | Protein: 30g | Vet: 20g | Zout: 1.2g | Sugar: 7g
Receptenplein.nl
Home / Lepel / Pagina 22
Hutspot met Salami en Pittige Jus
Een hartige hutspot met goudsalami en een pittige jus van rode peper – een perfecte winterse maaltijd!
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 4
Calories: 470kcal
Author: Cor Klaar
- 750 g aardappels geschild en in 4 stukken gesneden
- 1 kg schoongemaakte hutspotgroente
- 1 goudsalami 250 g
- 1 rode peper fijn gesneden
- 50 g boter
- 1 zakje rundvleesjus 16 g
- 1 eetlepel ketchup
Schil de aardappelen, was ze en snijd ze in 4 stukken.
Zet de aardappelen en hutspotgroente op in een grote pan met een laagje water, breng het aan de kook en kook het geheel, half afgedekt, in ± 20 minuten gaar.
Verwijder het velletje van de salami en snijd het in blokjes.
Voeg de salami de laatste 4-5 minuten toe.
Maak intussen de peper schoon, verwijder de zaadjes en snipper het vruchtvlees heel fijn.
Verhit de boter in een pan en fruit de peper zachtjes.
Voeg al roerend het juspoeder en 1/4 liter water toe.
Voeg de ketchup toe en laat de jus zachtjes koken.
Giet de hutspot af, stamp hem fijn en breng op smaak met zout en peper.
Serveer met de pittige jus.
Serveertip:
Serveer met een frisse salade of wat augurken voor extra smaak en textuur.
Wijnadvies:
Een lichte rode wijn zoals een Pinot Noir past goed bij de hartige smaken van deze hutspot en de pittige jus.
Calories: 470kcal | koolhydraten: 60g | Protein: 22g | Vet: 18g | Zout: 1.1g | Sugar: 7g
Receptenplein.nl
Home / Lepel / Pagina 22