Gevulde Appel-Flensjes à la Normande

Gevulde Appel-Flensjes à la Normande

zoete, gevulde flensjes
Recept categorieën: Pannenkoeken
Land van herkomst: Frankrijk
Servings: 4
Calories: 280kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 4 stevige Beliefteur-appels of andere stevige appelsoort
  • 250 g speltbloem een gezondere meeloptie
  • 3 dl ongezoete amandelmelk
  • 75 g kokosbloesemsuiker
  • Snufje roze Himalayazout
  • 3 scharreleieren
  • Boter om te bakken
  • Suiker
  • Kaneel

Instructies

  • Schil de appels en snijd ze met een appelmesje in dunne plakjes, gebruik indien nodig een appelboor om het klokhuis te verwijderen.
  • Maak van gezeefde speltbloem, amandelmelk, kokosbloesemsuiker, roze Himalayazout en eieren een glad beslag.
  • Giet een lepel beslag in de hete pan, verdeel een handvol appelschijfjes erover, voeg nog wat beslag toe en bak de flensjes langzaam gaar (houd er rekening mee dat appels langer nodig hebben om gaar te worden).
  • Dresseer de flensjes op een warme schaal, bestrooi ze royaal met suiker vermengd met kaneel.

Notities

Varianten:

  • Probeer ook eens plakjes verse perzik gedrenkt in een vleugje Curaçao.
  • Varieer met plakjes banaan, besprenkeld met rum of notenlikeur voor een verrassende twist.
  •  

Nutrition

Calories: 280kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 8g | Vet: 8g | Sugar: 2g

Vurige Cointreau Flensjestaart

Vurige Cointreau Flensjestaart

geflambeerde, zoete flensjestaart
Bereidingstijd1 uur
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Pannenkoeken
Land van herkomst: Frankrijk
Servings: 4
Calories: 350kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 300 g speltbloem een gezondere meeloptie
  • 3 dl ongezoete amandelmelk
  • 75 g kokosbloesemsuiker
  • Snufje roze Himalayazout
  • 2 scharreleieren
  • Boter om te bakken
  • 75 g gekoelde citroenboter boter aangemaakt met citroensap, citroenrasp en een scheut Cointreau
  • Citroensap
  • Citroenrasp
  • Jigger Cointreau
  • 1 dl cognac of sterke vieux

Instructies

  • Maak een beslag van gezeefde speltbloem, amandelmelk, kokosbloesemsuiker, roze Himalayazout en eieren.
  • Bak flensjes op de gebruikelijke manier.
  • Bereid van tevoren de citroenboter door boter te mengen met citroensap, citroenrasp en een scheut Cointreau.
  • Vorm het tot een staafje en laat het in de koelkast opstijven (ongeveer 3 uur).
  • Plaats enkele dunne plakjes citroenboter op elk flensje, rol ze op en leg ze naast elkaar op een schaal.
  • Giet de cognac over de flensjes, flambeer ze en serveer ze terwijl ze nog branden.

Notities

  • Probeer eens sinaasappelboter als alternatief voor citroenboter en flambeer met witte rum.
  • Voeg de citroenboter toe aan een warme vanillesaus en schep een eetlepel saus over elk flensje.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 8g | Vet: 15g | Sugar: 15g

Citroenwolkjes Pannenkoekentaar

Citroenwolkjes Pannenkoekentaar

lichtrinzige flensjestaart
Bereidingstijd37 minuten
Recept categorieën: Pannenkoeken
Land van herkomst: Frankrijk
Servings: 4
Calories: 280kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

  • flensjespan
  • dresseerschotel
  • paletmes
  • invetkwastje
  • lepels

Ingrediënten

  • 300 g speltbloem een gezondere meeloptie
  • 4 dl ongezoete amandelmelk
  • Snufje roze Himalayazout
  • 50 g kokosbloesemsuiker
  • 2 scharreleieren
  • Boter om te bakken
  • 100 g citroensuiker
  • Vers citroensap
  • Likeurglas Curaçao optioneel
  • 1 biologische citroen

Instructies

  • Maak een beslag van gezeefde speltbloem, amandelmelk, kokosbloesemsuiker, roze Himalayazout en eieren.
  • Bak flensjes op de gebruikelijke manier.
  • Leg een flensje op een voorverwarmde dresseerschotel, bestrooi met citroensuiker en besprenkel lichtjes met vers citroensap.
  • Herhaal dit proces, afgewisseld met citroensuiker en citroensap.
  • Druppel zo nu en dan wat Curaçao over de bovenste laag en serveer de stapel flensjes met partjes biologische citroen.

Notities

  • Vervang de citroensuiker door sinaasappelsuiker voor een fruitige twist.
  • Voor een minder intense smaak: bak de flensjes, rol ze op en bedek alleen de bovenste met vers citroensap.

Nutrition

Calories: 280kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 8g | Vet: 9g | Sugar: 15g

Hartige Aardappelpannenkoekjes met Nootmuskaat

Hartige Aardappelpannenkoekjes met Nootmuskaat

Geniet van deze klassieke Nederlandse aardappelpannenkoekjes, perfect als bijgerecht of hoofdmaaltijd.
Bereidingstijd50 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Lunch, Pannenkoeken, Tussendoortje
Land van herkomst: Nederland
Dieët: Vegetarisch
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 4 personen
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • koekenpan met dikke bodem
  • lepels
  • paletmes
  • pureeknijper
  • ruime pan
  • schotel
  • slakom

Ingrediënten

  • 1,5 kg aardappels
  • ½ liter melk
  • 50 g boter
  • 6 eidooiers
  • 6 eiwitten
  • Een snufje nootmuskaat
  • Een snufje peper
  • Een snufje zout
  • Ruim boter om te bakken
  • Optioneel:
  • sla

Instructies

  • Kook de aardappelen en pureer ze vervolgens met wat melk.
  • Meng de puree met gesmolten boter, zout, peper, nootmuskaat en de eidooiers.
  • Roer het mengsel grondig door en spatel voorzichtig de stijfgeslagen eiwitten erdoor.
  • Vorm kleine, smalle en dunne pannenkoekjes van het mengsel.
  • Verhit ruim boter in een koekenpan met dikke bodem en bak de pannenkoekjes goudgeel.
  • Serveer de aardappelpannenkoekjes eventueel met sla.

Notities

Serveer met een frisse Chardonnay of een droge witte wijn zoals een Riesling.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 50g | Protein: 10g | Vet: 12g | Zout: 1g | Sugar: 2g

Knapperige zelfgemaakte kaaskroketten

Knapperige zelfgemaakte kaaskroketten

Heerlijke zelfgemaakte kaaskroketten, een klassiek Nederlands borrelhapje.
Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd10 minuten
koelen2 uur
Totale tijd2 uur 30 minuten
Recept categorieën: Borrelhapjes, Hapjes, Kaas, Snack, Warme hapjes
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Feestdagen etc: Borrel, Oud & Nieuw, Verjaardag
Servings: 8
Calories: 150kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 45 gram boter
  • 45 gram bloem
  • 3 dl melk
  • 150 gram oude kaas geraspt
  • Peper
  • Zout optioneel
  • 1 ei losgeklopt
  • Paneermeel
  • Frituurvet
  • Verse peterselie optioneel

Instructies

  • Smelt de boter en voeg de bloem toe.
  • Voeg al roerend de melk toe en maak een dikke saus.
  • Meng de geraspte kaas door de saus en breng op smaak met peper en eventueel zout.
  • Strijk de ragoût uit op een bord en laat koud worden.
  • Vorm met 2 lepels 8 kroketten, wentel door paneermeel en vorm bij op tafel.
  • Haal de kroketten door losgeklopt ei en rol ze nogmaals door paneermeel.
  • Bak de kroketten 3-5 minuten in frituurvet van 180°C.
  • Laat uitlekken in een vergiet en schik op een warme schaal.
  • Garneer met verse peterselie of gefrituurde peterselie.

Notities

Serveertip:
Serveer met mosterd.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn of een biertje.

Nutrition

Calories: 150kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 8g | Vet: 10g | Zout: 0.5g | Sugar: 1g

Oliebollen met Krenten, Rozijnen en Appel

Oliebollen met Krenten, Rozijnen en Appel

Traditionele oliebollen met een rijke vulling van krenten, rozijnen, sukade, oranjesnippers en appel, perfect voor oud en nieuw.
Bereidingstijd1 uur 15 minuten
rijzen1 uur
Recept categorieën: Airfryer, Gebak
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Feestdagen etc: Oud & Nieuw
Servings: 35 oliebollen
Calories: 180kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 appel
  • 1 ei
  • 10 gram zout
  • 100 gram krenten
  • 100 gram rozijnen
  • 20 gram gist of 1 zakje gedroogde gist
  • 25 gram oranjesnippers
  • 50 gram sukade
  • 500 gram bloem
  • ½ liter melk
  • Slaolie zonnebloemolie of arachideolie

Instructies

  • Was de krenten en rozijnen, laat ze uitlekken en dep ze droog met een theedoek.
  • Verwarm de melk tot lauwwarm.
  • Los de gist op in een paar eetlepels lauwwarme melk.
  • Meng de bloem met het zout in een kom en maak een kuiltje in het midden.
  • Giet de opgeloste gist en het ei in het kuiltje.
  • Roer vanuit het midden een glad beslag door de bloem, voeg geleidelijk de lauwwarme melk toe.
  • Voeg de krenten, rozijnen, sukade, oranjesnippers en appel toe.
  • Dek de kom af met een vochtige doek en laat het beslag 1 uur rijzen op een warme plaats.
  • Verhit de olie tot 180-190°C.
  • Schep met 2 lepels kleine hoeveelheden beslag in de hete olie.
  • Bak de oliebollen goudbruin en gaar.
  • Haal de oliebollen uit de pan met een schuimspaan en laat ze uitlekken op keukenpapier.
  • Bestrooi de oliebollen met poedersuiker.

Notities

Serveertip:
Serveer de oliebollen warm.
Wijnadvies:
Een zoete dessertwijn, zoals een Moscato d'Asti.

Nutrition

Calories: 180kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 4g | Vet: 7g | Zout: 0.3g | Sugar: 12g

Chocolademousse met Frambozennectar en Rode Port

Chocolademousse met Frambozennectar en Rode Port

Deze hemelse chocolademousse gecombineerd met een fruitige frambozennectar en een vleugje rode port is een perfecte afsluiting van elke maaltijd.
exclusief ontdooitijd15 minuten
Recept categorieën: Chocolade, Dessert - Nagerecht, Fruit
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4 personen
Calories: 250kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 300 g diepvriesframbozen
  • 3 eetlepels rode port
  • 1 eetlepel suiker
  • 250 g chocolademousse kant-en-klaar of zelfgemaakt
  • Poedersuiker

Instructies

  • Ontdooi de frambozen volgens de gebruiksaanwijzing.
  • Verwarm in een steelpan de rode port met 200 g frambozen en de suiker op laag vuur.
  • Roer de frambozen fijn in de pan tot een gladde saus ontstaat.
  • Verdeel de chocolademousse met behulp van twee natte lepels in bolletjes en leg ze op vier dessertbordjes.
  • Schep de frambozennectar over de chocolademousse.
  • Garneer elk bordje met de overgebleven frambozen en bestrooi met poedersuiker voor een feestelijke afwerking.

Notities

Serveertip:
Serveer direct voor de beste smaak en textuur. Voeg eventueel een takje munt toe voor een extra frisse touch.
Wijnadvies:
Een zoete rode port vormt een perfecte match met de rijke chocoladesmaak en versterkt de fruitige tonen van de frambozennectar.

Nutrition

Calories: 250kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 3g | Vet: 15g | Zout: 0.1g | Sugar: 20g

Traditionele Engelse Kerstpudding met Vanillesaus

Traditionele Engelse Kerstpudding met Vanillesaus

Trakteer jezelf op een klassiek kerstdessert met deze traditionele Engelse kerstpudding, geserveerd met een romige vanillesaus. Een perfecte afsluiter van je kerstmaaltijd!
+ 2 dagen rijpen2 uur
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht
Land van herkomst: Engeland
Dieët: Vegetarisch
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 4
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

Voor de Christmaspudding:

  • 75 gram zachte roomboter
  • 75 gram wittebroodkruim of paneermeel
  • 100 gram krenten
  • 100 gram rozijnen
  • 80 gram basterdsuiker
  • 35 gram gehakte amandelen
  • 35 gram sukade
  • 75 gram gekonfijte kersen Amarene kersen
  • Schil van 1 citroen geraspt
  • 2 eieren
  • 2 eetlepels whisky

Voor de Vanillesaus:

  • 1 vanillestokje
  • 100 ml room
  • 300 ml vanillevla
  • 50 gram suiker

Instructies

Voor de Christmaspudding:

  • Meng de zachte roomboter met het broodkruim in een kom.
  • Klop de eieren los met de whisky en voeg deze toe aan het boter-broodkruimmengsel.
  • Voeg de krenten, rozijnen, basterdsuiker, gehakte amandelen, sukade, gekonfijte kersen en citroenschil toe.
  • Meng alles goed door elkaar.
  • Vul een stoomovenpannetje met het mengsel en druk stevig aan.
  • Bedek de pudding met een stukje vetvrij papier en zet het pannetje in de stoomoven.
  • Stoom de pudding gedurende 2 uur op 100 °C.
  • Laat de pudding afkoelen en bewaar hem minimaal 48 uur in de koelkast om de smaken te laten ontwikkelen.

Voor de Vanillesaus:

  • Splijt het vanillestokje en schraap het merg eruit.
  • Doe de room samen met het vanillestokje in een stoomovenpannetje en stoom op 95 °C gedurende 10 minuten.
  • Roer het vanillemerg door de vanillevla en voeg de suiker toe aan de warme room.
  • Roer totdat de suiker volledig is opgelost.
  • Meng alles door elkaar en laat de saus iets afkoelen voordat je deze serveert.
  • Serveer de kerstpudding warm met een royale lepel van de vanillesaus voor een authentiek en feestelijk kerstdessert.

Notities

Een glas zoete sherry of een lichte dessertwijn zoals een Sauternes past uitstekend bij deze rijke kerstpudding.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 55g | Protein: 6g | Vet: 12g | Zout: 0.5g | Sugar: 25g