Lamsfilet in Filodeeg met Voorjaarsgroenten

Lamsfilet in Filodeeg met Voorjaarsgroenten

Verwen je gasten met een verfijnde lamsfilet in knapperig filodeeg, geserveerd met verse voorjaarsgroenten en een rijke lamsfondsaus.
Bereidingstijd2 uur 30 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Lamsvlees
Land van herkomst: Frankrijk
Feestdagen etc: Kerst, Pasen
Servings: 8
Calories: 650kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

Lamsfilet:

  • 1,5 kg lamsfilet
  • 12 sneetjes witbrood zonder korst
  • 200 g boter
  • 20 g basilicum fijngehakt
  • 120 g peterselie fijngehakt
  • 8 g tijm fijngehakt
  • Vers vet spek in plakken
  • Filodeeg
  • 1 eidooier

Groenten:

  • 500 g doperwten
  • 500 g tuinbonen
  • 150 g shiitakes
  • 500 g waspeen
  • 4 meiknollen

Saus:

  • 1 liter lamsfond
  • 2 sjalotten gesnipperd
  • 5 teentjes knoflook geplet
  • 5 takjes tijm
  • 2 takjes rozemarijn
  • 2 eetlepels honing
  • 100 g boter

Instructies

Lamsfilet:

  • Bak de lamsfilet kort rondom in hete boter en laat afkoelen.
  • Maal de sneetjes witbrood tot kruim.
  • Meng het broodkruim met fijngehakte basilicum, peterselie, tijm, en 200 g zachte boter.
  • Leg de plakken vet spek op plasticfolie en verdeel het kruidenmengsel erover.
  • Rol de lamsfilets in het spek en het kruidenmengsel, wikkel strak in de folie en laat opstijven in de koelkast.
  • Bestrijk het filodeeg met eidooier, leg de opgerolde filets erop, rol in en druk de buitenkanten plat.
  • Leg de ingepakte filets op een bakplaat met een siliconenmat.

Saus:

  • Breng de lamsfond aan de kook.
  • Voeg sjalotten, knoflook, tijm, rozemarijn en honing toe.
  • Laat de saus inkoken tot de helft.
  • Zeef de saus en monteer met 100 g boter.

Groenten:

  • Dop de tuinbonen en doperwten.
  • Blancheer ze apart in kokend gezouten water en spoel koud af.
  • Snijd de waspeen diagonaal in dunne plakken, blancheer beetgaar en spoel koud.
  • Schil de meiknollen, snijd in batons van 3 mm dikte, blancheer en spoel koud.
  • Sauteer de shiitakes in boter en breng op smaak met zout.
  • Roerbak de andere groenten in olie en breng op smaak met zout en peper.

Afwerking:

  • Bak de lamsfilets in een voorverwarmde oven van 200°C tot een kerntemperatuur van 50°C is bereikt.
  • Laat de lamsfilets rusten op 50°C.
  • Snijd de lamsfilets in 32 stukken, dresseer 2 stukken per bord.
  • Plaats de groenten en shiitakes naast het vlees en giet de saus eromheen.

Notities

Serveer met een stevige rode wijn, zoals een Bordeaux of een Rhône.

Nutrition

Calories: 650kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 35g | Vet: 45g | Zout: 2.5g | Sugar: 10g

Italiaanse Minestronesoep met Gehaktballetjes

Italiaanse Minestronesoep met Gehaktballetjes

Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Soep
Land van herkomst: Italië
Jaargetijde:: Snel te maken
Servings: 4 personen
Calories: 380kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

Ingrediënten

  • 1 ui gesnipperd
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 blik tomatenblokjes 400 g
  • 1250 ml groentebouillon van tablet
  • 400 g groentemix bijv. wortels, selderij, prei
  • 250 g boontjesmix bijv. sperziebonen, snijbonen
  • 250 g half-om-half gehakt
  • 1 theelepel gemalen nootmuskaat
  • 25 g verse bieslook fijngesneden
  • 100 g belegen kaas geraspt
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

  • erhit de olijfolie in een pan met dikke bodem en fruit de gesnipperde ui hierin gedurende 1 minuut.
  • Voeg de tomatenblokjes en groentebouillon toe aan de pan.
  • Breng aan de kook.
  • Voeg de groentemix en boontjesmix toe aan de kokende bouillon.
  • Laat het geheel met de deksel op de pan 10 minuten zachtjes sudderen op laag vuur.
  • Meng intussen het gehakt met de gemalen nootmuskaat, de helft van de fijngesneden bieslook, zout en peper.
  • Draai kleine gehaktballetjes van het gehaktmengsel.
  • Roer de gehaktballetjes door de soep en laat ze zachtjes in 5 minuten gaar worden.
  • Breng de soep op smaak met zout en peper.
  • Verdeel de soep over vier diepe borden.
  • Strooi de geraspte kaas en de resterende fijngesneden bieslook over de soep.
  • Serveer de soep met brood.

Notities

Wijnadvies:

Een lichte rode wijn zoals een Chianti of een droge Italiaanse witte wijn zoals een Pinot Grigio past goed bij deze smaakvolle soep.

Nutrition

Calories: 380kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 22g | Vet: 24g | Zout: 1.8g | Sugar: 5g

Mango Mihoensalade met Pittige Zoet-Chilisaus

Mango Mihoensalade met Pittige Zoet-Chilisaus

Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd10 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Fruit, Salade
Land van herkomst: Azië
Jaargetijde:: Snel te maken
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

Ingrediënten

  • 250 g mihoen glutenvrij indien nodig
  • 50 g pinda's
  • 6 eetlepels zoete chilisaus suikervrij indien gewenst
  • 1 eetlepel Thaise vissaus
  • 1 rijpe mango
  • 3 bosuitjes
  • 1 komkommer

Instructies

  • Kook de mihoen volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Rooster de pinda's in een droge koekenpan tot ze bruin en knapperig zijn.
  • Laat ze even afkoelen.
  • Meng de zoete chilisaus met Thaise vissaus en roer dit door de gekookte mihoen.
  • Schil de mango en snijd het vruchtvlees in lange reepjes.
  • Snijd de bosuitjes in dunne reepjes en de komkommer in dunne plakjes.
  • Meng de mango, komkommer en bosui door het mihoenmengsel.
  • Serveer de salade warm of koud.

Notities

Voor extra pit kun je verse rode peper in ringetjes toevoegen aan de salade.
Een frisse, lichtzoete witte wijn zoals een riesling of een gewürztraminer past goed bij deze salade.

Kwarkbroodjes met Boerenkaas en Rozenbotteljam

Kwarkbroodjes met Boerenkaas en Rozenbotteljam

Voorbereidingstijd30 minuten
Bereidingstijd25 minuten
rijzen30 minuten
Recept categorieën: Broodjes, Brunch, Lunch
Land van herkomst: Nederland
Dieët: Vegetarisch
Servings: 12 broodjes
Calories:
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

Ingrediënten

  • 1 sinaasappel schoongeboend
  • 350 g bloem
  • 50 g witte basterdsuiker
  • 1 zakje gedroogde gist 7 g
  • 3 eieren losgeklopt
  • 100 g magere kwark
  • 50 g roomboter op kamertemperatuur
  • 100 g rozijnen
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 200 g boerenkaas in plakjes
  • 4 eetlepels rozenbotteljam

Instructies

  • Rasp de schil van de sinaasappel.
  • Zeef de bloem met 1 theelepel zout boven een kom en roer de suiker en gist erdoor.
  • Voeg ook de eieren, kwark en roomboter toe en kneed er met een mixer een soepel deeg van.
  • Kneed de rozijnen en de sinaasappelrasp door het deeg en vorm er een bal van.
  • Laat de bal in de kom, afgedekt met een vochtige doek, op kamertemperatuur 30 minuten rijzen.
  • Verdeel het deeg in twaalf stukken en rol er bolletjes van.
  • Leg de bolletjes op een ingevette bakplaat en laat ze onder de vochtige doek in 45 minuten rijzen tot ze twee keer zo groot zijn.
  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Bak de kwarkbroodjes in 20-25 minuten gaar.
  • Laat ze afkoelen op de bakplaat en beleg ze met boerenkaas en een lepeltje jam.

Notities

Varieer door de helft van de rozijnen te vervangen door stukjes sukade of ongezouten amandelen, hazelnoten of walnoten.
Deze kwarkbroodjes zijn heerlijk bij het ontbijt of als snack tussendoor. Geniet ervan met een kopje thee of koffie.

Wijnadvies :

Als je een lichte wijn wilt serveren, kies dan voor een fruitige witte wijn zoals een Sauvignon Blanc.

Knapperige Salade met Honing-Mosterd Dressing

Knapperige Salade met Honing-Mosterd Dressing

Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd9 minuten
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Snel te maken
Dieët: Suikervrij
Servings: 4 personen
Calories: 245kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

Ingrediënten

  • 1 kropsla
  • 2 sneetjes glutenvrij brood oud, in kleine dobbelsteentjes (voor glutenvrij dieet)
  • 2 dikke plakken bakbacon in reepjes
  • 1 theelepel vloeibare honing
  • 1 theelepel witte wijnazijn
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 1 eetlepel boter
  • 1 teentje knoflook fijngesnipperd
  • 1 theelepel grove mosterd
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

  • Was de kropsla in een grote bak water en laat de blaadjes aan de stronk zitten.
  • Laat de kropsla in zijn geheel op zijn kop in een vergiet uitlekken.
  • Verhit in een koekenpan op laag vuur 1 eetlepel olie met 1 eetlepel boter.
  • Bak de blokjes brood hierin in 3-4 minuten goudbruin.
  • Schep de laatste minuut de helft van de knoflook erdoor.
  • Neem de croutons uit de pan en laat ze afkoelen zodat ze knapperig worden.
  • Bak in een droge koekenpan de bacon op laag vuur knapperig.
  • Doe de rest van de olie, de rest van de knoflook, de mosterd, honing en azijn in een (jam)potje, draai de deksel erop en schud flink.
  • Breng de dressing op smaak met zout en peper.
  • Dep de kropsla droog, ook tussen de blaadjes.
  • Leg de kropsla op een schaal en bedruppel deze met de dressing.
  • Strooi de croutons en bacon erover en serveer direct.

Notities

Wijnadvies:

Een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een droge Riesling past goed bij deze salade. Hun levendige smaken en zuren complementeren de honing-mosterd dressing en vormen een verfrissend contrast met de knapperige croutons en bacon.

Nutrition

Calories: 245kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 6g | Vet: 20g | Zout: 0.8g | Sugar: 2g

Gegrilde Kalfsentrecote met Avocadosalsa

Gegrilde Kalfsentrecote met Avocadosalsa

Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Kalfsvlees
Land van herkomst: Mediterraan
Jaargetijde:: Snel te maken
Servings: 2 personen
Calories: 380kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

  • Grillpan, of barbecue
  • Snijplank en mes
  • Houten spiesjes (optioneel)

Ingrediënten

  • 4 kalfsentrecôtes op kamertemperatuur
  • 2 eetlepels olijfolie gesplitst
  • 1 eetlepel limoensap
  • 1 rijpe avocado
  • 2 tomaten
  • 1 sjalot fijngesnipperd
  • 2 eetlepels verse muntblaadjes fijngesneden
  • 100 g eikenbladslamelange
  • Zout en versgemalen peper naar smaak

Instructies

  • Klop een dressing van de helft van de olijfolie, het limoensap en zout en peper naar smaak.
  • Schil en halveer de avocado, verwijder de pit en snijd het avocadovlees in kleine blokjes.
  • Snijd de tomaten in kwarten, verwijder de zaadlijsten en snijd ze eveneens in kleine blokjes.
  • Meng voor de avocadosalsa de avocado en tomaat in een kom met de sjalot, munt en de helft van de dressing.
  • Bestrijk de kalfsentrecôtes met de rest van de olijfolie en bestrooi beide kanten met zout en versgemalen peper.
  • Verhit een grillpan of barbecue op hoog vuur en bak het vlees in 2-3 minuten per kant rosé.
  • Verdeel de eikenbladslamelange over twee borden en besprenkel met de resterende dressing.
  • Leg de gegrilde kalfsentrecôtes naast de salade en schep een lepel avocadosalsa op het vlees.
  • Serveer de rest van de salsa apart.

Notities

Wijnadvies:

Een lichte, fruitige rode wijn zoals een Italiaanse Chianti of een Spaanse Tempranillo past goed bij dit gerecht. Geniet ervan! 🍷

Nutrition

Calories: 380kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 28g | Vet: 25g | Zout: 0.8g | Sugar: 2g

Honing-yoghurt Fruitsalade

Honing-yoghurt Fruitsalade

Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Fruit, Salade
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Snel te maken
Servings: 4 personen
Calories: 169kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

Ingrediënten

  • 1 mespunt gemalen kardemom
  • 4 eetlepels vloeibare honing
  • 200 g Griekse yoghurt of vervangende yoghurt
  • 200 g pitloze witte druiven
  • ½ galiameloen in dobbelstenen
  • 100 g bramen

Instructies

  • Roer de gemalen kardemom en honing door de Griekse yoghurt en laat het mengsel even staan.
  • Snijd de druiven doormidden en meng ze met de blokjes meloen.
  • Schep voorzichtig de bramen erdoor.
  • Verdeel de fruitsalade over schaaltjes en serveer de honing-yoghurt erbovenop.

Notities

Wijnadvies:

Deze frisse en fruitige fruitsalade gaat goed samen met een lichte, zoete witte wijn zoals een Riesling of een Moscato d'Asti.

Nutrition

Calories: 169kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 5g | Vet: 1g | Zout: 0.1g | Sugar: 29g

Verfrissende Citroen Pannenkoekjes

Verfrissende Citroen Pannenkoekjes

Bereidingstijd20 minuten
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Snel te maken
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 290kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

Ingrediënten

  • 400 g pannenkoekenmix glutenvrij indien nodig
  • 2 eieren
  • 800 ml melk plantaardige melk indien nodig
  • Sap en geraspte schil van ½ citroen
  • 25 g roomboter of margarine

Instructies

  • Bereid de pannenkoekenmix volgens de aanwijzingen op de verpakking, waarbij je de eieren en melk toevoegt.
  • Roer het sap en de geraspte schil van een halve citroen door het beslag.
  • Smelt de roomboter of margarine in de magnetron en kwast een kleine antiaanbakpan ermee in.
  • Zet de pan op middelhoog vuur.
  • Gebruik telkens een halve soeplepel beslag om één pannenkoekje te bakken.
  • Om de baktijd te verkorten, kun je twee pannen tegelijk gebruiken.
  • Bak de pannenkoekjes aan beide zijden goudbruin en gaar.
  • Serveer de citroen pannenkoekjes warm met eventueel vanillesuiker.

Notities

Wijnadvies:

Deze verfrissende citroen pannenkoekjes passen goed bij een lichte mousserende wijn, zoals een Prosecco of een lichte, fruitige witte wijn zoals een Moscato d'Asti. Hun frisheid en lichte zoetheid zullen perfect samengaan met de citrustonen van de pannenkoekjes.

Nutrition

Calories: 290kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 12g | Vet: 8g | Zout: 0.9g | Sugar: 10g

Verfrissende Citroen-Honing Dip

Verfrissende Citroen-Honing Dip

Bereidingstijd5 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Saus
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Snel te maken
Servings: 4 personen
Calories: 130kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

Ingrediënten

  • 150 ml volle kwark of lactosevrije kwark
  • 1 eetlepel vloeibare honing
  • 3 eetlepels mayonaise
  • Sap van ½ citroen
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

  • Meng in een mengkom de kwark, honing, mayonaise en het citroensap.
  • Breng op smaak met zout en (versgemalen) peper.
  • Roer goed door tot alle ingrediënten goed gemengd zijn.
  • Serveer de citroen-honing dip met beetgaar gekookte sperziebonen, rauwe bospeen, paprikareepjes, of andere groenten naar keuze.

Notities

Wijnadvies:

Deze citroen-honing dip vraagt om een lichte en frisse witte wijn, zoals een Riesling of een Chenin Blanc. De citrusachtige tonen van de wijn vullen de frisheid van de citroen in de dip aan, terwijl de zoetheid van de honing wordt gebalanceerd door de wijn.

Nutrition

Calories: 130kcal | koolhydraten: 8g | Protein: 2g | Vet: 10g | Zout: 0.3g | Sugar: 7g

Pompoenpit Afbreekbroodjes

Pompoenpit Afbreekbroodjes

inclusief rijzen1 uur 45 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Broodjes
Land van herkomst: Nederland
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories: 250kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

Ingrediënten

  • Olijfolie voor invetten
  • 1 pak mix voor witbrood
  • 65 g pompoenpitten
  • Olijfolie

Instructies

Voorbereiden van het deeg:

  • Bereid het deeg volgens de instructies op het pak mix voor witbrood.
  • Toevoegen van de pompoenpitten:
  • Kneed de pompoenpitten door het deeg.

Eerste rijs:

  • Laat het deeg rijzen volgens de instructies op de verpakking.

Vormen van het deeg:

  • Verdeel het deeg na de eerste rijs in 4 gelijke stukken.
  • Vorm elk stuk deeg tot een reep van ongeveer 10 x 15 cm.

Tweede rijs:

  • Laat het deeg opnieuw rijzen.
  • Voorbereiden van de broodjes:
  • Verwarm de oven voor op 225 °C.
  • Vet een groot mes in met olijfolie.
  • Snijd elk stuk deeg in 6 gelijke rechthoekjes, maar snijd niet helemaal door.
  • De broodjes moeten aan elkaar blijven zitten.

Bakken van de broodjes:

  • Plaats de repen op een met bakpapier beklede bakplaat.
  • Bak de afbreekbroodjes 10 tot 15 minuten in de voorverwarmde oven tot ze goudbruin en gaar zijn.

Serveren:

  • Serveer de afbreekbroodjes warm aan tafel en breek ze in stukjes.

Notities

Wijnadvies:

Bij deze hartige broodjes past een lichte en frisse witte wijn zoals een Pinot Grigio of een Sauvignon Blanc goed. De subtiele smaak van de pompoenpitten en het brood worden mooi aangevuld door de fruitige en frisse tonen van deze wijnen.

Nutrition

Calories: 250kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 8g | Vet: 6g | Zout: 0.5g | Sugar: 2g