Aardappelsalade met Jonge Kaas en Sour Cream

Aardappelsalade met Jonge Kaas en Sour Cream

Bereidingstijd29 minuten
Recept categorieën: Barbecue, Groenten, Hoofdgerechten, Salade
Land van herkomst: Nederland
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 750 g gekookte aardappels in plakjes gesneden
  • 200 g jonge kaas in kleine blokjes gesneden
  • 1 beker sour cream zure room
  • 1 theelepel suiker
  • Citroensap naar smaak
  • Zout en peper naar smaak
  • 1 kleine ui gepeld en gesnipperd
  • 2 eetlepels fijngeknipte bieslook
  • 1 krop Icebergsla
  • 1 tomaat in partjes gesneden

Instructies

Voorbereiden van de ingrediënten:

  • Snijd de gekookte aardappels in plakjes en de jonge kaas in kleine blokjes.

Bereiden van de saus:

  • Meng de sour cream met de suiker, een scheutje citroensap, zout, peper, de gesnipperde ui en fijngeknipte bieslook in een grote mengkom.

Voorbereiden van de sla:

  • Was de Icebergsla en laat deze goed uitlekken.
  • Scheur de bladeren in kleinere stukken en houd enkele mooie bladeren apart.

Samenvoegen van de salade:

  • Meng voorzichtig de plakjes aardappel, blokjes jonge kaas en gescheurde Icebergsla door de saus tot alles goed gemengd is.

Serveren:

  • Leg de achtergehouden slabladeren op een serveerschaal.
  • Schep de aardappelsalade op de slabladeren en garneer met de partjes tomaat.

Optionele tips:

  • Deze aardappelsalade kan ook goed geserveerd worden als hoofdgerecht.

Notities

Wijnadvies:
Deze stevige aardappelsalade met jonge kaas en zure room vraagt om een witte wijn met wat body, zoals een Chardonnay of een Pinot Gris. De wijn moet voldoende fruitigheid hebben om de romige kaas en zure room te complementeren.

Zoetzure Groenten met Ananas

Zoetzure Groenten met Ananas

Maak je maaltijd compleet met deze zoetzure groenten met ananas. De combinatie van knoflook, ui en ananas zorgt voor een verrassend frisse en smakelijke toevoeging aan je maaltijd!
Bereidingstijd14 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten, Roerbakken / Wokken
Land van herkomst: Thailand
Feestdagen etc: Picknick
Servings: 4
Calories: 150kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 eetlepels sojaolie
  • 4 tenen knoflook ongepeld, geplet en gehakt
  • 1 ui in ringen
  • 20 g bloemkool in zeer kleine roosjes
  • ½ wortel geschild en in 3 cm lange reepjes
  • 2-4 mini-maïskolfjes halveren in de lengte en overdwars
  • ½ komkommer in blokjes van 3 cm
  • 6 peulen schoongemaakt en gehalveerd
  • 50 g ananas stukjes
  • 1 tomaat in 8 stukjes

Instructies

  • Meng alle ingrediënten voor de saus goed door elkaar en zet ze aan de kant.
  • Verhit de sojaolie in een wok op een matig vuur en fruit de knoflook tot deze begint te geuren.
  • Voeg de ui toe en schep alles om.
  • Voeg de bloemkool, wortel, komkommer, mini-maïs en peulen toe en roerbak alles 2 minuten.
  • Voeg de ananas, tomaat en de saus toe en roerbak nog 2 minuten, of tot de groenten gaar zijn.
  • Serveer heet.

Notities

 
Wijnadvies:
Serveer met een lichte, frisse witte wijn, zoals een Sauvignon Blanc, om de zoetzure smaken te complementeren.

Nutrition

Calories: 150kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 3g | Vet: 6g | Zout: 1g | Sugar: 8g

Aardappelsalade met Zure Room en Kruiden

Aardappelsalade met Zure Room en Kruiden

(inclusief afkoeltijd)40 minuten
Recept categorieën: Barbecue, Bijgerecht, Salade
Land van herkomst: Nederland
Servings: 4
Calories: 250kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 500 gram aardappels
  • 1 eetlepel suiker
  • 1 eetlepel wijnazijn
  • 2 eetlepels mayonaise
  • 3 eetlepels zure room
  • 1 eetlepel fijngesnipperde bosuitjes
  • 1 eetlepel fijngesneden bieslook
  • 1 theelepel mosterd
  • 1 eetlepel fijngesneden peterselie
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

Aardappels koken:

  • Kook de ongeschilde aardappels in water met zout gaar.
  • Dit duurt ongeveer 20 minuten, afhankelijk van de grootte van de aardappels.
  • Laat de gekookte aardappels afkoelen, pel ze en snijd ze vervolgens in dobbelsteentjes.

Marineren:

  • Meng de suiker met de wijnazijn en giet dit over de warme aardappeldobbelsteentjes.
  • Laat de aardappelen dit mengsel goed opnemen.

Bereiden van de saus:

  • Maak een marinade door de mayonaise, zure room, fijngesnipperde bosui, bieslook en mosterd samen te mengen in een kom.

Samenvoegen:

  • Schep voorzichtig de bereide saus door de afgekoelde aardappelblokjes tot alles goed gemengd is.

Koelen en op smaak brengen:

  • Plaats de aardappelsalade in de koelkast en laat deze minstens 1 uur goed koud worden.
  • Bestrooi de salade voor het serveren met fijngehakte peterselie.
  • Breng op smaak met zout en peper naar wens.

Notities

Wijnadvies:

Deze aardappelsalade met zure room en kruiden past goed bij een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Pinot Grigio. De wijn moet voldoende frisheid hebben om de romige en kruidige smaken van de salade te balanceren.

Nutrition

Calories: 250kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 3g | Vet: 12g | Zout: 0.7g | Sugar: 3g

Traditionele Kerstkoekjes voor in de Boom

Traditionele Kerstkoekjes voor in de Boom

Bak deze heerlijke traditionele kerstkoekjes en hang ze in de boom voor een feestelijke traktatie tijdens de feestdagen.
Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd20 minuten
nacht rusttijd12 uur
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Koek
Land van herkomst: Nederland
Dieët: Vegetarisch
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 4 personen
Calories: 150kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 ei
  • 125 g roomboter
  • 125 g basterdsuiker
  • 1 tl bakpoeder
  • Snufje zout
  • 2 tl koekkruiden
  • 250 g bloem

Instructies

  • Klop het ei los in een mengkom.
  • Meng de roomboter met de basterdsuiker, ei, bakpoeder, zout, koekkruiden en bloem tot een soepel deeg.
  • Rol het deeg in vershoudfolie en laat het een nacht rusten in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 170°C.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Bestuif een werkvlak licht met bloem en rol het deeg uit tot een lap van ongeveer ½ cm dik.
  • Steek met behulp van de uitsteekvormpjes kerstklokjes en kerststerren uit het deeg.
  • Maak een ruim gaatje in de koekjes zodat ze kunnen worden opgehangen in de kerstboom.
  • Leg de koekjes op de bakplaat en bak ze in het midden van de oven in ongeveer 20 minuten gaar en goudbruin.
  • Laat de koekjes volledig afkoelen voor je ze ophangt of serveert.

Notities

Bij deze koekjes past een glaasje glühwein of een warme chocolademelk voor een gezellige kerstsfeer.

Nutrition

Calories: 150kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 2g | Vet: 7g | Zout: 0.2g | Sugar: 10g

Gevulde Wentelteefjes met Abrikoos en Munt

Gevulde Wentelteefjes met Abrikoos en Munt

Een zoete traktatie: gevulde wentelteefjes met abrikozenjam en een frisse toets van munt. Perfect voor een decadent ontbijt of brunch.
Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd10 minuten
Recept categorieën: Brood, Brunch, Dessert - Nagerecht, Ontbijt
Land van herkomst: Frankrijk, Fusion, Nederland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Servings: 2 personen
Calories: 400kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 4 eetlepel s abrikozenjam
  • dl chocomel
  • 1 ei losgeklopt
  • 8 munt fijngehakt
  • poedersuiker
  • 4 sneetjes wit casinobrood

Instructies

  • Smeer op elke boterham 1 eetlepel abrikozenjam.
  • Strooi de fijngehakte 8 muntblaadjes over 2 boterhammen.
  • Leg de andere boterham met de jam naar onder erop.
  • Druk de boterhammen een beetje aan.
  • Mix het 1 ei met de 1½ dl chocomel.
  • Laat de sneetjes hierin weken (draai ze regelmatig om).
  • Bak de wentelteefjes in een grote koekenpan goudbruin.
  • Bestrooi ze voor het serveren met poedersuiker.

Notities

Oké, ik ga mijn best doen om dit recept voor "Gevulde chocolade-wentelteefjes" zo nauwkeurig mogelijk om te zetten naar het door jou gevraagde format.
Hier komt het:
Gevulde Wentelteefjes met Abrikoos en Munt
Aantal Couverts:
2 personen
Voorbereidingstijd:
10 minuten
Bereidingstijd:
10 minuten
Receptcategorie:
Brood Brunch Dessert Gebak Ontbijt
Land:
Nederland (met Franse invloeden)
Jaargetijde:
Alle jaargetijden
Diëten:
Vegetarisch
Feestdag:
Geen specifieke feestdag
Teaser:
Een zoete traktatie: gevulde wentelteefjes met abrikozenjam en een frisse toets van munt. Perfect voor een decadent ontbijt of brunch.
Materialen:
  • Grote koekenpan
  • Mengkom
Ingrediënten:
  • 4 eetlepel(s) abrikozenjam
  • 1½ dl chocomel
  • 1 ei, losgeklopt
  • 8 munt, fijngehakt
  • poedersuiker
  • 4 sneetjes wit casinobrood
Instructies:
  1. Smeer op elke boterham 1 eetlepel abrikozenjam.
  2. Strooi de fijngehakte 8 muntblaadjes over 2 boterhammen.
  3. Leg de andere boterham met de jam naar onder erop.
  4. Druk de boterhammen een beetje aan.
  5. Mix het 1 ei met de 1½ dl chocomel.
  6. Laat de sneetjes hierin weken (draai ze regelmatig om).
  7. Bak de wentelteefjes in een grote koekenpan goudbruin.
  8. Bestrooi ze voor het serveren met poedersuiker.
Voedingswaarden (per portie):
  • Calorieën: Ca. 400 kcal
  • Koolhydraten: 60 g
  • Proteïne: 12 g
  • Vet: 10 g
  • Zout: 0.8 g
  • Suiker: 30 g
Serveertip:
  • Serveer de wentelteefjes warm, direct uit de pan.
  • Lekker met een schepje slagroom of een bolletje ijs.
Wijnadvies:
  • Geen specifiek wijnadvies; dit gerecht past goed bij koffie, thee of een glas verse jus d'orange.

Nutrition

Calories: 400kcal | koolhydraten: 60g | Protein: 12g | Vet: 10g | Zout: 0.8g | Sugar: 30g

Dadar Isi – Gevulde Omelet met Gehakt en Kruiden

Dadar Isi - Gevulde Omelet met Gehakt en Kruiden

Geniet van deze Indonesische klassieker: een gevulde omelet met gekruid gehakt en kokos, perfect voor een smaakvolle lunch of hoofdgerecht.
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Ei, Hoofdgerechten, Lunch, Vlees
Land van herkomst: Indonesië
Servings: 4
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 4 eieren
  • 250 g gehakt
  • 2 uien fijngehakt
  • 1 eetlepel bloem
  • 100 g geraspte kokos
  • Asem tamarindepasta naar smaak
  • Zout naar smaak
  • Olie om te bakken
  • Kruiden:
  • 2 kemirienoten
  • 1 theelepel koenjit kurkuma
  • 1 schijfje laos galangal
  • 1 theelepel trassi gefermenteerde garnalenpasta
  • ¼ theelepel ketoembar korianderpoeder

Instructies

  • Wrijf de kemirienoten, koenjit, laos, trassi en ketoembar fijn tot een pasta.
  • Verhit een beetje olie in een wadjan (of wok) en fruit de fijngemaakte kruiden en uien tot ze goudbruin zijn.
  • Voeg het gehakt toe en bak tot het rul en gaar is.
  • Voeg de geraspte kokos en de met water aangelengde bloem toe aan het gehaktmengsel en bak het geheel totdat het droog is.
  • Zet opzij.
  • Klop de eieren los met een snufje zout.
  • Verhit olie in een koekenpan en bak dunne omeletten van het eimengsel.
  • Vul elke omelet met het gehaktmengsel en vouw ze dicht.
  • Serveer de dadar isi warm, eventueel gegarneerd met verse koriander.

Notities

Serveer dit gerecht met een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc, of een lichte, fruitige rode wijn zoals een Pinot Noir.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 18g | Vet: 28g | Zout: 1.5g | Sugar: 2g

Gevulde Peper Saté

Gevulde Peper Saté

Grote Spaanse pepers gevuld met gekruid gehakt en geroosterd tot perfectie. Een pittig en smaakvol alternatief voor traditionele saté.
Voorbereidingstijd30 minuten
Bereidingstijd10 minuten
Recept categorieën: Barbecue, Groenten, Hoofdgerechten, Snack, Vlees
Land van herkomst: Indonesië
Jaargetijde:: Zomer
Servings: 4
Calories: 300kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • barbecue of grill
  • messen
  • Pennen/satéstokjes

Ingrediënten

  • 1 ei
  • 400 gram gehakt
  • 2 theelepels djinten
  • 2 theelepels gember of 1 theelepel gemberpoeder
  • 4 theelepels ketoembar
  • 3 tenen knoflook uit de knijper
  • 16 grote Spaanse pepers
  • olie
  • 1 ui

Instructies

  • Maak 1 ui schoon en snipper hem fijn.
  • Maak 400 gram gehakt aan met 1 losgeklopt ei, 2 theelepels gember (of 1 theelepel gemberpoeder), 4 theelepels ketoembar, 2 theelepels djinten en 3 tenen knoflook (uit de knijper).
  • Was de 16 grote Spaanse pepers, verwijder de steeltjes en snijd ze aan één kant in de lengte open.
  • Verwijder de pitjes uit de pepers.
  • Vul de pepers met het gehaktmengsel en druk de pepers weer goed dicht.
  • Rijg de pepers aan pennen/satéstokjes, bestrijk ze met olie en rooster ze ± 10 minuten, tot het vlees gaar is.
  • Draai ze daarbij regelmatig om.

Notities

Serveertip:
  • Serveer met rijst en een frisse salade.
  • Lekker met een pittige pindasaus of een yoghurtsaus.
Wijnadvies:
  • Een frisse witte wijn, zoals een Sauvignon Blanc, of een gekoelde rosé kan goed passen bij de pittigheid.

Nutrition

Calories: 300kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 25g | Vet: 15g | Zout: 0.8g | Sugar: 5g

Gegrilde Gehaktkoekjes met Kaas

Gegrilde Gehaktkoekjes met Kaas

Sappige gehaktkoekjes gegrild met gesmolten kaas en een vleugje paprika. Een snelle en smaakvolle maaltijd voor elke gelegenheid.
Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd16 minuten
Recept categorieën: Barbecue, Bijgerecht, Varkensvlees
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 420kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 500 g gehakt half-om-half
  • Zout
  • Peper
  • 1 gesnipperde ui
  • 1 ei
  • 4 eetlepels paneermeel
  • 8 plakken belegen kaas
  • Paprikapoeder

Instructies

  • Verwarm de grill voor.
  • Meng het gehakt met zout, peper, ui, ei en paneermeel.
  • Vorm van het gehakt 8 platte koekjes.
  • Leg de gehaktkoekjes onder de grill.
  • Grilleer de koekjes 8 minuten aan elke kant.
  • Leg de plakken kaas op de gegrilde koekjes.
  • Laat de kaas onder de grill snel smelten.
  • Bestrooi de gesmolten kaas met paprikapoeder.
  • Serveer direct.

Notities

Serveertip:
Serveer de gegrilde gehaktkoekjes met broodjes, aardappelpuree of een salade. Lekker met ketchup of mosterd.
Wijnadvies:
Een fruitige, rode wijn zoals een Merlot of een koud biertje.

Nutrition

Calories: 420kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 35g | Vet: 25g | Zout: 1.5g | Sugar: 2g

Ambachtelijke Worstenbroodjes uit Brabant

Ambachtelijke Worstenbroodjes uit Brabant

Een klassiek Brabants broodje, rijk gevuld met gekruid gehakt. Perfect als hartige snack, bij de lunch of als traktatie.
Voorbereidingstijd45 minuten
Bereidingstijd30 minuten
Land van herkomst: Nederland, Noort Brabant
Servings: 12 stuks
Calories: 380kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

Deeg:

  • 500 g bloem
  • 25 g gist
  • 10 g zout
  • 2 dl melk lauwwarm
  • 50 g boter zacht
  • 1 ei

Vulling:

  • 300 g mager rundergehakt
  • 150 g varkensgehakt
  • 1 snee witbrood zonder korst, geweekt in melk
  • 1 ei
  • Peper & zout
  • Nootmuskaat

Voor het bestrijken:

  • Water
  • 1 ei

Extra:

  • Boter om in te vetten

Instructies

Deeg:

  • Zeef de bloem in een kom.
  • Maak een kuiltje in het midden en verkruimel hierin de gist.
  • Strooi het zout langs de rand van de kom.
  • Giet de lauwwarme melk in het kuiltje en roer de gist met wat bloem tot een papje.
  • Laat het afgedekt 30 minuten op een warme plaats rusten.
  • Voeg de zachte boter en het ei toe en kneed alles tot een soepel deeg (ca.10 minuten).
  • Laat het deeg afgedekt 15 minuten rusten.

Vulling:

  • Meng het runder- en varkensgehakt met het geweekte brood, ei, peper, zout en nootmuskaat.
  • Vorm van het gehakt 12 rolletjes van ca.
  • 12 cm lang.

Worstenbroodjes:

  • Vet een bakplaat in met boter.
  • Rol het deeg uit tot een rechthoekige lap van ½-¾ cm dik.
  • Snijd de lap in 12 rechthoeken van 18x12 cm.
  • Bestrijk de lapjes met water.
  • Leg op elk lapje een gehaktrolletje.
  • Vouw de korte randen om het gehakt en rol het dan op.
  • Zorg dat het deeg goed sluit en er geen lucht tussen het deeg en het gehakt zit.
  • Leg de worstenbroodjes met de naad naar beneden op de bakplaat.
  • Laat de worstenbroodjes afgedekt 30-45 minuten rijzen op een warme plaats.
  • Verwarm de oven voor op 200-225°C.
  • Klop het ei los met 2 theelepels water en bestrijk de worstenbroodjes ermee.
  • Bak de worstenbroodjes in 20-30 minuten goudbruin en gaar.

Notities

Serveertip:
Serveer de Brabantse worstenbroodjes warm of koud. Lekker als tussendoortje, bij de lunch of op een feestje.
Wijnadvies:
Past goed bij een koud biertje of een rode wijn zoals een Merlot.

Nutrition

Calories: 380kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 20g | Vet: 20g | Zout: 1.5g | Sugar: 2g

Knapperige Rozendaalse Krentenkoekjes

Knapperige Rozendaalse Krentenkoekjes

Knapperige koekjes met krenten, gemaakt van een combinatie van bloem en boekweitmeel, een traditioneel recept uit Rozendaal.
Voorbereidingstijd30 minuten
Bereidingstijd10 minuten
rijstijd1 uur
Recept categorieën: Koek
Land van herkomst: Nederland, Noort Brabant
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Calories: 100kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 125 g bloem
  • 250 g boekweitmeel
  • Snufje zout
  • 20 g gist
  • 1 dl melk
  • 1 dl water
  • 2 eieren
  • 250 g krenten
  • Boter om in te vetten

Instructies

  • Doe de bloem, het boekweitmeel en het zout in een kom en maak in het midden een kuiltje.
  • Los de gist op in de lauwwarme melk en giet dit in het kuiltje.
  • Voeg het water en de losgeklopte eieren toe.
  • Kneed alles snel tot een soepel deeg dat niet meer aan de handen plakt en van de kom loslaat.
  • Laat het deeg op een lauwwarme plek 1 uur rijzen.
  • Was de krenten en laat ze goed uitlekken.
  • Kneed de krenten door het deeg.
  • Vorm van het deeg een of meerdere rollen met een diameter van ca.
  • 50 eurocent.
  • Snijd de rollen in plakjes (koekjes).
  • Beboter een bakplaat en leg de koekjes erop.
  • Verwarm de oven voor op 240 °C.
  • Bak de koekjes in de voorverwarmde oven in 8-10 minuten gaar en bruin.
  • Haal de koekjes van de bakplaat en laat ze afkoelen.

Notities

Serveertip:
  • Lekker bij de koffie of thee.
Wijnadvies:
  • Geen wijn, maar een kopje koffie of thee.
Opmerkingen:
  • Boekweitmeel geeft de koekjes een unieke, nootachtige smaak.
  • De koekjes zijn het lekkerst als ze vers zijn.

Nutrition

Calories: 100kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 3g | Vet: 3g | Zout: 0.2g | Sugar: 5g