Brabantse Kaasschotel met Tomatensaus
Een hartige en luchtige kaasschotel, gebakken in de oven, met een romige textuur en een rijke kaassmaak.
Voorbereidingstijd15 minuten min
Bereidingstijd35 minuten min
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar
- 4 dl melk
- 2 el bloem
- 80 g boter
- 125 g belegen kaas geraspt
- 4 eieren
- Peper
- Boter om in te vetten
Maak de bloem aan met een beetje melk en klop tot een glad mengsel zonder klontjes.
Voeg de rest van de melk toe en breng al roerend aan de kook.
Haal de pan van het vuur en voeg de boter en geraspte kaas toe.
Klop een voor een de eieren erdoor en voeg peper toe.
Beboter een ovenschaal en giet het kaasmengsel erin.
Verwarm de oven voor op 175 °C.
Bak de kaasschotel 30-40 minuten in de oven, tot hij goudbruin en gaar is.
Tips voor een luchtigere kaasschotel:
Splits de eieren.
Roer de eidooiers los en voeg al kloppend in een dun straaltje wat van het hete kaasmengsel toe.
Giet dit mengsel terug in de pan.
Klop de eiwitten stijf en spatel ze voorzichtig door het kaasmengsel.
Bak de kaasschotel 40 minuten in de oven.
Vul de ovenschaal niet meer dan voor tweederde, omdat de schotel nog rijst tijdens het bakken.
Serveertip:
- Serveer met tomatensaus en een frisse salade.
Wijnadvies:
- Een droge witte wijn, zoals een Sauvignon Blanc, of een lichte rode wijn, zoals een Pinot Noir.
Calories: 350kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 20g | Vet: 25g | Zout: 1.5g | Sugar: 5g
Receptenplein.nl
Home / Mengkom / Pagina 22
Feestelijk Driekoningenbrood met Amandelspijs
Een traditioneel zoet brood met amandelspijs, amandel en poedersuiker. Perfect voor een feestelijke gelegenheid als Driekoningen.
Voorbereidingstijd30 minuten min
Bereidingstijd45 minuten min
rijstijd1 uur uur
Totale tijd2 uur uur 15 minuten min
Recept categorieën: Brood Feestdagen etc: Drie Koningen
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar
- 500 g bloem
- 1 tl zout
- 50 g suiker
- 1 geraspte citroen
- 1 ½ dl melk
- 40 g gist
- 125 g boter
- 2 eieren
- 75 g amandelspijs
- 1 amandel
- bloem
- boter
- poedersuiker
Zeef de bloem met het zout boven een kom en meng er de suiker en de geraspte citroenschil door.
Verwarm de melk tot lauwwarm en los de gist op in de lauwe melk.
Smelt de boter in een pannetje en laat afkoelen.
Maak een kuiltje in de bloem en doe hier de gistoplossing, de gesmolten boter en de eierdooiers in.
Kneed alles met koele hand tot een mooi soepel deeg.
Laat het deeg, afgedekt met een vochtige doek, 1 uur op een warm plekje rijzen.
Kneed dan de amandelspijs door het deeg, druk de amandel erin en maak van het deeg een bol.
Beboter een bakplaat, leg de deegbol erop en strooi er wat bloem over.
Laat de bol, afgedekt met een vochtige doek, nog eens 45 minuten op een warm plekje rijzen.
Verwarm de oven voor op 225°C.
Bak het brood iets onder het midden van de oven in 45 minuten goudbruin en gaar.
Smelt wat boter in een pannetje en laat afkoelen.
Laat het brood op een rooster uitdampen en bestrijk de bovenkant met de gesmolten, afgekoelde boter.
Bestrooi het driekoningenbrood voor het opdienen met poedersuiker in de vorm van een ster, of bestrooi het brood helemaal met poedersuiker en leg er een uitgeknipte goudkleurige ster op.
Serveertip:
Serveer warm of koud, eventueel met een glaasje zoete wijn of port.
Wijnadvies:
Een zoete dessertwijn, zoals een Vin Santo, kan goed passen bij dit feestelijke brood.
Receptenplein.nl
Home / Mengkom / Pagina 22
Gehaktbrood met Kersensaus
Een hartig gehaktbrood met een zoete, fruitige kersensaus. Een traditioneel gerecht uit de regio Lage Mierde-Reusel, perfect voor een smaakvolle maaltijd.
Voorbereidingstijd20 minuten min
Bereidingstijd30 minuten min
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 400kcal
Author: Cor Klaar
- 500 g gehakt
- 3 beschuiten
- 1 ei
- Peper & zout
- Nootmuskaat
- Boter
- Morellen op sap
- Aardappelzetmeel
Verwarm de oven voor op 180°C.
Meng het gehakt met de verkruimelde beschuiten, het ei, peper, zout en nootmuskaat.
Vorm van het gehakt een langwerpig brood.
Braad het gehaktbrood in ca.
25-30 minuten gaar en bruin in boter in een koekenpan.
Haal het gehaktbrood uit de pan en houd warm.
Ontpit de morellen en vang het sap op.
Voeg de ontpitte morellen toe aan de braadjus en laat even meebakken.
Voeg het opgevangen morellensap toe aan de jus.
Meng het aardappelzetmeel met een beetje water en bind hiermee de jus.
Laat het gehaktbrood even doorstoven in de saus.
Snijd het gehaktbrood in plakken.
Serveer het gehaktbrood met de kersensaus over droog gekookte rijst.
Serveertip:
Serveer met droog gekookte rijst en eventueel een groene salade. Lekker met gekookte aardappelen.
Wijnadvies:
Een fruitige rode wijn, zoals een Beaujolais of Pinot Noir.
Calories: 400kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 30g | Vet: 20g | Zout: 1.5g | Sugar: 15g
Receptenplein.nl
Home / Mengkom / Pagina 22
Abdij Broodpudding met Rozijnen
Een eenvoudig en voedzaam dessert uit de keuken van de Abdij van Heeswijk. Oud brood wordt omgetoverd tot een heerlijke broodpudding met rozijnen, perfect met jam of vruchtensaus.
Voorbereidingstijd15 minuten min
Bereidingstijd30 minuten min
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar
- 1 liter melk
- 300 g oud brood wit of bruin
- 50 g rozijnen
- 2 eieren
- 15 g suiker
Verwarm de oven voor op 175°C.
Snijd het brood in stukken en doe in een kom.
Voeg de gewassen rozijnen toe.
Klop de eieren met de melk en de suiker.
Giet het melkmengsel over het brood en laat enkele uren weken.
Vet een ovenschaal in met boter.
Schep het broodmengsel in de ovenschaal.
Bak de broodpudding in 20-30 minuten goudbruin en gaar.
Serveer de broodpudding warm of koud met jam, gelei of vruchtensaus.
Serveertip:
Serveer met een frisse jam, zoals abrikozenjam, of een koude vruchtensaus. Een bolletje vanille-ijs past er ook goed bij.
Wijnadvies:
Een zoete dessertwijn, zoals een Moscato d'Asti.
Calories: 320kcal | koolhydraten: 50g | Protein: 12g | Vet: 8g | Zout: 0.5g | Sugar: 25g
Receptenplein.nl
Home / Mengkom / Pagina 22
Prinsenbeekse Krentenpap met Worstenbollen
Een traditioneel zondagsgerecht uit Prinsenbeek: zoete krentenpap met hartige, grove worstenbollen. Een eenvoudige en vullende maaltijd.
Voorbereidingstijd20 minuten min
Bereidingstijd1 uur uur 15 minuten min
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 550kcal
Author: Cor Klaar
Voor de pap:
- 1 ¾ liter water
- 100 g rijst
- Klontje boter of vet
- 75 g krenten
- Snufje zout
Voor de worstenbollen:
- 500 g grofgemalen varkensgehakt
- 3 beschuiten
- 1 ei
- Peper & zout
- Nootmuskaat
- Boter of boter met reuzel
Krentenpap:
Was de rijst en krenten goed.
Breng het water aan de kook in een grote pan.
Voeg de rijst, krenten, zout en boter toe.
Kook de pap op laag vuur ca.
65 minuten gaar, roer af en toe om aanbranden te voorkomen.
Zorg ervoor dat de pap mooi gebonden wordt.
Worstenbollen:
Meng het gehakt met de verkruimelde beschuiten, het ei, peper, zout en nootmuskaat.
Vorm van het gehakt 5-6 grote ballen.
Braad de worstenbollen in boter of een mengsel van boter en reuzel gaar en bruin in een koekenpan.
Voeg een beetje water toe aan de braadjus.
Serveren:
Schep de krentenpap in diepe borden.
Maak in het midden van de pap een kuiltje.
Leg in het kuiltje een worstenbol en schep er de braadjus over.
Serveertip:
Serveer de pap warm. Een schepje grove mosterd past goed bij de worstenbollen.
Wijnadvies:
Een fruitige, rode wijn zoals een Merlot of een donker biertje.
Calories: 550kcal | koolhydraten: 60g | Protein: 35g | Vet: 25g | Zout: 2g | Sugar: 20g
Receptenplein.nl
Home / Mengkom / Pagina 22
Romig Gehaktbrood met Spek en Karnemelksaus
Een klassiek, hartig gehaktbrood dat de rijke smaak van hazenrug nabootst, geserveerd met een romige karnemelksaus. Perfect voor een speciaal diner.
Voorbereidingstijd20 minuten min
Bereidingstijd45 minuten min
Servings: 4
Calories: 550kcal
Author: Cor Klaar
- 1 kg gehakt half-om-half
- 2 eieren
- 6 beschuiten
- Peper & zout
- Nootmuskaat
- Stukjes vers spek om te larderen
- 100 g boter
- Bloem
- ½ liter karnemelk
Meng het gehakt met de eieren, verkruimelde beschuiten, zout, peper en nootmuskaat.
Vorm van het gehakt een ovale bal (hazenrug-vorm).
Wentel de gehaktbal door de bloem.
Snijd het spek in reepjes en lardeer de bovenzijde van de gehaktbal.
Braad de gehaktbal in de boter in de koekenpan langzaam gaar en bruin.
Haal het gehaktbrood uit de pan en houd warm.
Maak de jus af met karnemelk: voeg de karnemelk al roerend in kleine scheutjes toe aan de hete boter.
Bind de saus indien nodig met een beetje aangelengde bloem.
Snijd het gehaktbrood in dikke plakken.
Bedek de plakken met een deel van de karnemelksaus.
Serveer de rest van de saus apart.
Serveertip:
Serveer met gekookte aardappelen, rode kool of spruitjes. Lekker met gekookte aardappelen en rode bietjes.
Wijnadvies:
Een stevige, rode wijn zoals een Pinot Noir of een Beaujolais.
Calories: 550kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 40g | Vet: 30g | Zout: 1.8g | Sugar: 8g
Receptenplein.nl
Home / Mengkom / Pagina 22
Spaans Spek
Een traditioneel Brabants gerecht van brood, appels en verse worst, gekookt in één pan.
Voorbereidingstijd30 minuten min
Bereidingstijd2 uur uur
rijstijd1 uur uur
Servings: 4
Calories: 700kcal
Author: Cor Klaar
pan met dikke bodem
vochtige doek
- 1 kg bloem
- 4 dl melk
- 2 eieren
- 500 g verse worst
- 50 g verse gist
- 1,5 kg zoete appels
- Stroop
- 1 tl zout
Zeef de bloem met het zout boven een kom.
Verwarm de melk lauwwarm en los de gist op in wat lauwe melk.
Maak een kuiltje in de bloem en giet er de gistoplossing in.
Breek de eieren erbij en maak vanuit het midden, scheutje voor scheutje de rest van de lauwe melk bijschenkend, een glad beslag.
Laat het beslag, afgedekt met een vochtige doek, 1 uur rijzen op een warme plek.
Schil de appels, doe ze in een pan met een dikke bodem met wat water en leg de worst erop.
Breng aan de kook en laat 15 minuten zachtjes doorkoken.
Doe het beslag in de pan op de appels met de worst, doe het deksel op de pan, breng aan de kook en laat 2 uur zachtjes doorkoken.
Kijk tijdens het koken niet meer in de pan, want dan zakt het beslag in.
Haal na 2 uur het brood uit de pan.
Snijd het brood in plakken, serveer met warme stroop en geef de appels en worst er apart bij.
Serveertip:
In plaats van stroopsaus kan ook kaneelsaus of boter met suiker worden geserveerd.
Wijnadvies:
Een zoete dessertwijn, zoals een Vin Santo of een Pedro Ximénez sherry.
Calories: 700kcal | koolhydraten: 120g | Protein: 25g | Vet: 20g | Zout: 1.5g | Sugar: 30g
Receptenplein.nl
Home / Mengkom / Pagina 22
Sloffen (Grote Arnhemse Meisjes)
Grote, ovale koeken van bladerdeeg met een knapperige suikerlaag, een grotere variant van de bekende Arnhemse meisjes.
Voorbereidingstijd30 minuten min
Bereidingstijd25 minuten min
Calories: 300kcal
Author: Cor Klaar
- 200 g bloem
- 175 g roomboter
- Snufje zout
- 1 dl water
- Kristalsuiker
Maak een bladerdeeg van de bloem, boter, zout en water.
Laat het deeg geruime tijd opstijven in de koelkast.
Rol het deeg uit tot een lap van ca.
½ cm dikte.
Snijd met behulp van de kartonnen mal ovale koeken van 15 x 6 cm.
Bestrijk de bovenzijde van de koeken met koud water.
Leg de koeken omgekeerd op een 'bedje' van kristalsuiker.
Rol voorzichtig met de deegroller over de koeken, zodat de suiker eraan blijft kleven.
Leg de koeken op een natgemaakte bakplaat.
Laat het deeg nogmaals afkoelen en opstijven in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 200 °C.
Bak de koeken midden in de oven in 20-25 minuten gaar en bruin.
Neem de koeken direct van de bakplaat af.
Laat de sloffen goed afkoelen.
Bewaar de sloffen in een goed sluitende trommel om te voorkomen dat ze taai worden.
Serveertip:
Lekker bij de koffie of thee.
Wijnadvies:
Geen wijn, maar een kopje koffie of thee.
Calories: 300kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 5g | Vet: 18g | Zout: 0.5g | Sugar: 15g
Receptenplein.nl
Home / Mengkom / Pagina 22
Erpelfooi (Aardappelfeestpannenkoeken)
Grote, dikke gistpannenkoeken met stroop, een traditionele traktatie tijdens de aardappeloogst in West-Brabant.
Voorbereidingstijd20 minuten min
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 4
Calories: 600kcal
Author: Cor Klaar
- 500 g bloem
- 2 eieren
- 30 g gist
- 1 el suiker
- 1 liter melk
- 1 tl zout
- 1 ½ dl lauw water
- Vet of reuzel om in te bakken
- Stroop om te serveren
Maak een gistbeslag van de bloem, eieren, gist, suiker, melk en zout.
Laat het beslag goed rijzen op een warme plaats.
Roer vóór het bakken het lauwe water door het gerezen beslag.
Smelt vet of reuzel in de koekenpan.
Giet een flinke hoeveelheid beslag in de pan, zodat de bodem bedekt is.
Bak de pannenkoek langzaam op een laag vuur.
Keer de pannenkoek om als de bovenkant droog is geworden.
Bak de andere kant nog 5-7 minuten tot hij goudbruin is.
Serveer de pannenkoeken warm met stroop.
Serveertip:
Serveer met veel stroop en een grote kop slappe koffie.
Wijnadvies:
Geen wijn, maar een grote kop koffie!
Calories: 600kcal | koolhydraten: 80g | Protein: 20g | Vet: 20g | Zout: 1g | Sugar: 30g
Receptenplein.nl
Home / Mengkom / Pagina 22
Gehakt met Champignons en Komkommerstoof
Een smaakvol gehaktgerecht met frisse komkommer en champignons, gestoofd in een kruidige saus.
Voorbereidingstijd15 minuten min
Bereidingstijd20 minuten min
Servings: 4
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar
- 1 bakje champignons
- 1 doosje Cup a soup champignons met croûtons
- 1 ei
- 400 g gehakt
- 1 komkommer
- 1 sjalotje
- 3 tomaten
- Peper
- Zout
Schil de komkommer, halveer hem, verwijder de zaden en snijd in stukken.
Veeg de champignons schoon en snijd in plakjes.
Was de tomaten en snijd in stukjes.
Pel en snipper het sjalotje fijn.
Meng de ui, gehakt, 2 zakjes soeppoeder, ei en kerrie in een kom.
Verhit de olie en bak het gehaktmengsel rul.
Schep het gehakt uit de pan.
Bak de komkommer en champignons ± 2 minuten in dezelfde pan.
Voeg de tomaten en 1 zakje soeppoeder toe en stoof zachtjes ± 10 minuten met deksel schuin op de pan.
Voeg het gehaktmengsel toe en breng op smaak met zout en peper.
Serveertip:
Serveer met gebakken krieltjes.
Wijnadvies:
Een lichte rode wijn, zoals een Pinot Noir of een Beaujolais.
Calories: 350kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 25g | Vet: 20g | Zout: 1.5g | Sugar: 5g
Receptenplein.nl
Home / Mengkom / Pagina 22