Oosterse Speklapjes met Ketjap Manis en Honing

Oosterse Speklapjes met Ketjap Manis en Honing

Deze Oosterse speklapjes gemarineerd in ketjap manis, honing en chilipeper vormen een heerlijke combinatie van zoet en pittig. Perfect geserveerd met hutspot of een frisse salade.
Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Varkensvlees
Land van herkomst: Oosters
Jaargetijde:: Herfst, Lente, Winter, Zomer
Servings: 4 Speklapjes
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • koekenpan met anti-aanbaklaag
  • Kom voor de marinade
  • mes

Ingrediënten

  • 4 speklapjes
  • 4 eetlepels ketjap manis
  • 1 eetlepel honing
  • 2 eetlepels olie
  • 1 chilipeper fijngehakt

Instructies

  • Leg de speklapjes 15 minuten in een marinade van ketjap manis, honing, olie en het fijngehakte rode pepertje.
  • Verhit de koekenpan en bak de gemarineerde speklapjes in ongeveer 25 minuten bruin en gaar.
  • Voeg de laatste 2 minuten 1 in ringen gesneden prei toe en bak deze mee.
  • Serveer de speklapjes met de gebakken prei, eventueel naast hutspot of een andere bijgerecht naar keuze.

Notities

Wijnadvies:
Deze speklapjes gaan goed samen met een droge rosé of een lichte rode wijn zoals een Pinot Noir. De lichte fruitige tonen van de wijn passen perfect bij de zoet-pittige marinade

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 20g | Vet: 35g | Zout: 2g | Sugar: 7g

Colcannon – Ierse Stamppot met Savooiekool en Spekrolletjes

Colcannon – Ierse Stamppot met Savooiekool en Spekrolletjes

Geniet van de traditionele Ierse colcannon: een heerlijke stamppot van aardappelen en savooiekool, geserveerd met krokante spekrolletjes. Dit eenpansgerecht is perfect voor een winterse avond of als smaakvolle aanvulling op je St. Patrick’s Day-feest.
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Stamppot, Vlees
Land van herkomst: Ierland
Jaargetijde:: Winter
Servings: 4
Calories: 600kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 750 gram savooiekool in dunne reepjes gesneden
  • 2 uien in ringen gesneden
  • 2 eetlepels reuzel
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak
  • liter vleesbouillon
  • 2 dl room
  • 50 gram boter
  • 200 gram rookspek zonder zwoerd in plakken
  • 30 gram bieslook fijngehakt

Instructies

  • Kook de aardappelen gaar in gezouten water.
  • Maak intussen de savooiekool schoon en snijd deze in dunne reepjes.
  • Verhit de reuzel in een ruime pan en fruit de koolreepjes en uienringen ca.
  • 2 minuten op laag vuur.
  • Kruid met zout en peper.
  • Druk de gekookte aardappelen door een pureeknijper en voeg ze bij de groenten in de pan.
  • Voeg de room en boter toe aan het kool-aardappelmengsel en meng goed door.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Rol de plakken spek op en zet ze vast met een cocktailprikker.
  • Bak de spekrolletjes krokant in een pan met anti-aanbaklaag op matig vuur.
  • Was en snijd de bieslook fijn.
  • Schep de colcannon in een schaal, strooi de bieslook erover en leg de krokante spekrolletjes erbovenop.

Notities

Wijnadvies:
Een volle, fruitige rode wijn zoals een Merlot past perfect bij de rijke smaken van de colcannon en het spek.

Nutrition

Calories: 600kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 20g | Vet: 35g | Zout: 2.5g | Sugar: 4g

Chinese Koolstamppot met Knapperige Kipreepjes

Chinese Koolstamppot met Knapperige Kipreepjes

Geniet van deze heerlijke Chinese koolstamppot met knapperige kipreepjes en een vleugje mosterd. Een snel en smaakvol gerecht dat perfect is voor een doordeweekse maaltijd.
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Kip, Stamppot
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Herfst
Servings: 4 personen
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • ½ eetlepel roerbakolie
  • 350 gram kipfilet in reepjes gesneden
  • 4 teentjes knoflook in plakjes gesneden
  • 1 zakje aardappelpureepoeder voor 4 personen
  • Melk volgens de aanwijzingen op het pureepoeder
  • Water volgens de aanwijzingen op het pureepoeder
  • 1 fijngesneden struik Chinese kool
  • 1 rode paprika in stukjes gesneden
  • 2 eetlepels mosterd
  • Peper naar smaak
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Verhit ½ eetlepel roerbakolie in een koekenpan met anti-aanbaklaag.
  • Bak hierin de kipreepjes en de plakjes knoflook in ongeveer 7 minuten goudbruin en gaar.
  • Bestrooi met peper en zout naar smaak.
  • Bereid intussen de aardappelpuree volgens de aanwijzingen op de verpakking met melk en water.
  • Schep de fijngesneden Chinese kool, paprika, mosterd, peper en zout door de aardappelpuree.
  • Warm het geheel goed door.
  • Serveer de Chinese koolstamppot samen met de gebakken kipfilet.

Notities

Wijnadvies:
Een frisse, lichte witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past goed bij de milde smaak van de Chinese kool en het pittige vleugje mosterd.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 30g | Vet: 12g | Zout: 1.8g | Sugar: 5g

Andijviestamppot met Komijnekaas en Knapperig Spek

Andijviestamppot met Komijnekaas en Knapperig Spek

Geniet van een hartverwarmende andijviestamppot met een twist. Deze variant combineert de pittige smaak van komijnekaas met knapperig spek en romige mosterd, voor een heerlijk vullende maaltijd die perfect is voor koude dagen.
Bereidingstijd35 minuten
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Dieët: Notenvrij
Servings: 4
Calories: 600kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 ½ kg aardappels Eigenheimers of Irene
  • 500 gram andijvie gewassen en uitgelekt
  • 150 gram komijnekaas in kleine blokjes gesneden
  • 250 gram ontbijtspek
  • 2 bosuitjes in ringetjes gesneden
  • 25 gram boter
  • 1 dl melk
  • 3 eetlepels mosterd
  • Peper naar smaak
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Schil de aardappelen en snijd ze in stukken.
  • Kook de aardappelen in een pan met water en een snufje zout gedurende ongeveer 20 minuten tot ze gaar zijn.
  • Bak ondertussen het ontbijtspek in een droge koekenpan in ongeveer 5 minuten goudbruin en knapperig.
  • Zet opzij.
  • Giet de aardappelen af en stamp ze samen met het bakvet van het spek, de boter en de melk tot een romige puree.
  • Roer de mosterd, de komijnekaasblokjes, de andijvie en de bosuitjes door de puree en verwarm de stamppot al omscheppend tot deze goed warm is.
  • Breng op smaak met peper en zout.
  • Garneer de stamppot met het uitgebakken spek en serveer direct.

Notities

Wijnadvies:
Combineer deze stamppot met een volle witte wijn zoals een Chardonnay of een lichte rode wijn zoals een Beaujolais.

Nutrition

Calories: 600kcal | koolhydraten: 65g | Protein: 20g | Vet: 30g | Zout: 2.5g | Sugar: 4g

Geroosterde Bieten- en Geitenkaas Plaattaart

Geroosterde Bieten- en Geitenkaas Plaattaart

Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd25 minuten
Servings: 4
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 rol vers bladerdeeg
  • 125 g crème fraîche
  • 1 theelepel geraspte citroenschil
  • 200 g rode bieten gekookt en in plakjes gesneden
  • 100 g geitenkaas verkruimeld
  • 1 rode ui in halve ringen
  • 2 takjes verse tijm grof gehakt
  • 6 walnoten gebroken in stukjes
  • 40 g rucola
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 220°C (boven-/onderwarmte) en bereid het bladerdeeg volgens de instructies op de verpakking.
  • Rol het deeg uit op een bakplaat bekleed met bakpapier.
  • Vouw de randen van het deeg ca.
  • 1 cm naar binnen om een opstaande rand te vormen.
  • Prik met een vork gaatjes in de bodem.
  • Meng de crème fraîche met de helft van de gehakte tijm, zout, peper en citroenrasp in een kom.
  • Bestrijk dit mengsel over de bodem van het bladerdeeg.
  • Verdeel de rode ui en vervolgens de plakjes rode biet over de taartbodem.
  • Strooi de verkruimelde geitenkaas en de walnootstukjes er gelijkmatig overheen.
  • Breng op smaak met extra peper, zout en verse tijm.
  • Bak de plaattaart in het midden van de voorverwarmde oven gedurende 20-25 minuten, of tot het deeg goudbruin is.
  • Verdeel vlak voor het serveren de rucola over de plaattaart en besprenkel eventueel met een beetje walnotenolie.

Notities

Wijnadvies:

Een droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past goed bij de rijke smaken van de geroosterde bieten en geitenkaas.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 26g | Protein: 12g | Vet: 32g | Zout: 1.5g | Sugar: 5g

Romige Asperge-Champignonsoep met Ham

Romige Asperge-Champignonsoep met Ham

Een fluweelzachte asperge-champignonsoep met een romige textuur en hartige blokjes ham. Perfect als voorgerecht of lichte maaltijd.
Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Groenten, Soep, Varkensvlees, Voorgerechten
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Lente
Dieët: Suikervrij
Servings: 4 personen
Calories: 220kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 ei
  • 1 liter runderbouillon
  • 1 dl slagroom
  • 40 g bloem
  • 40 g boter
  • 50 g asperges in stukjes
  • 50 g gekookte ham in blokjes
  • 250 g champignons in plakjes
  • Peper naar smaak
  • Peterselie fijngehakt (voor garnering)
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Maak een witte roux door de boter te smelten en de bloem toe te voegen in een grote kookpan.
  • Voeg de runderbouillon en de in stukjes gesneden asperges toe.
  • Laat de soep 20 minuten zachtjes koken.
  • Voeg de champignons en de blokjes ham toe.
  • Breng op smaak met zout en peper en laat nog enkele minuten sudderen.
  • Klop de slagroom los met de eierdooier in een kommetje.
  • Voeg dit mengsel geleidelijk toe aan de soep, terwijl je goed roert met een garde.
  • Serveer de soep met fijngehakte peterselie als garnering.

Notities

Serveertip:
Serveer met knapperig stokbrood of croutons voor extra textuur.
Wijnadvies:
Een frisse, fruitige witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past perfect bij deze soep. De lichte zuurgraad complementeert de romige structuur en de zachte smaken van asperges en champignons.

Nutrition

Calories: 220kcal | koolhydraten: 12g | Protein: 10g | Vet: 15g | Zout: 1.8g | Sugar: 2g

Gourmet Tosti met Blauwe Kaas en Yorkham

Gourmet Tosti met Blauwe Kaas en Yorkham

Een luxe tosti met hartige yorkham, romige blauwe kaas en een frisse touch van augurk. Perfect voor een snelle lunch of een smakelijke snack.
Voorbereidingstijd5 minuten
Bereidingstijd4 minuten
Recept categorieën: Kaas, Lunch, Snack, Tosti's
Land van herkomst: Internationaal
Dieët: Suikervrij
Servings: 4 personen
Calories: 420kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 augurken in plakjes
  • 8 plakken yorkham
  • 8 sneetjes witbrood
  • 100 g gorgonzola of andere blauwe kaas in plakjes

Instructies

  • Verdeel de plakken yorkham over de helft van de sneetjes witbrood.
  • Leg de plakjes gorgonzola gelijkmatig over de ham.
  • Verdeel de plakjes augurk over de kaas en dek af met de overige sneetjes witbrood.
  • Druk de tosti's goed aan.
  • Bak ze in een tosti-ijzer of tostirooster tot ze goudbruin en knapperig zijn.
  • Snijd de tosti’s schuin doormidden en serveer direct.

Notities

Serveertip:
Serveer met een frisse salade of een pittige mosterdsaus voor extra smaak.
Wijnadvies:
Een lichte rode wijn zoals Pinot Noir past perfect bij de romige blauwe kaas en de hartige yorkham.
 
 

Nutrition

Calories: 420kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 22g | Vet: 20g | Zout: 2.5g | Sugar: 2g

Spaghetti met Aubergine en Romige Tomatensaus

Spaghetti met Aubergine en Romige Tomatensaus

Een smaakvolle pasta met gebakken aubergine, ui en een romige tomatensaus, afgemaakt met een flinke snuf geraspte kaas.
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Pasta
Land van herkomst: Italië
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4 personen
Calories: 580kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 400 g spaghetti
  • 3 el olijfolie
  • 1 aubergine in blokjes gesneden
  • 1 ui gesnipperd
  • 1 teentje knoflook gesnipperd
  • 1 pot Grand’Italia Romana pastasaus
  • 75 g geraspte kaas Parrano
  • Snufje zout
  • Snufje peper

Instructies

  • Kook de spaghetti in ruim water met zout volgens de aanwijzingen op de verpakking beetgaar.
  • Verhit de olijfolie in een ruime pan en fruit de ui en knoflook al omscheppend gedurende 5 minuten.
  • Voeg de blokjes aubergine toe en bak ze al omscheppend in ongeveer 5 minuten bruin.
  • Laat alles op laag vuur nog 3 minuten zachtjes pruttelen.
  • Schep de pastasaus door het auberginemengsel en warm goed door.
  • Breng op smaak met peper en eventueel wat zout.
  • Giet de spaghetti af en verdeel de saus erover.
  • Bestrooi met de geraspte kaas en serveer direct.

Notities

Serveertip:
Serveer met een frisse groene salade en een scheutje extra vierge olijfolie voor extra smaak.
Wijnadvies:
Een Timara Chardonnay Semillon past goed bij dit gerecht. De volle smaak van de Chardonnay en de frisheid van de Semillon vullen de romige saus en de geroosterde aubergine mooi aan.

Nutrition

Calories: 580kcal | koolhydraten: 75g | Protein: 18g | Vet: 20g | Zout: 1.5g | Sugar: 8g

Romige Pasta met Aubergine en Gekarameliseerde Ui

Romige Pasta met Aubergine en Gekarameliseerde Ui

Een smaakvolle pasta met zachte aubergine en zoete gekarameliseerde ui, geserveerd in een romige saus en afgemaakt met verse basilicum en Parmezaanse kaas.
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Kaas, Pasta
Land van herkomst: Italië
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Veganistisch
Servings: 4 personen
Calories: 620kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 400 g spaghetti
  • 3 el olijfolie
  • 1 aubergine in blokjes gesneden
  • 2 uien in dunne ringen gesneden
  • 1 teentje knoflook fijngehakt
  • 1 el balsamicoazijn
  • 1 el bruine suiker
  • 1 pot Grand’Italia Romana pastasaus
  • 100 ml kookroom
  • 75 g geraspte Parmezaanse kaas
  • Verse basilicum ter garnering
  • Snufje zout
  • Snufje peper

Instructies

  • Kook de spaghetti in ruim water met zout volgens de aanwijzingen op de verpakking beetgaar.
  • Verhit 2 eetlepels olijfolie in een koekenpan en bak de uien op laag vuur.
  • Voeg de balsamicoazijn en bruine suiker toe en laat de uien in 10-15 minuten karamelliseren.
  • Verhit de resterende olijfolie in een andere pan en bak de aubergineblokjes goudbruin.
  • Voeg de knoflook toe en bak kort mee.
  • Voeg de pastasaus en kookroom toe aan de aubergine en laat 5 minuten zachtjes pruttelen.
  • Breng op smaak met peper en zout.
  • Giet de spaghetti af en meng met de romige saus.
  • Serveer de pasta op borden en verdeel de gekarameliseerde uien erover.
  • Bestrooi met geraspte Parmezaanse kaas en garneer met verse basilicum.

Notities

Serveertip:
Serveer met een knapperig stuk ciabatta en een frisse groene salade.
Wijnadvies:
Een Timara Chardonnay Semillon past goed bij dit gerecht. De volle smaak van de Chardonnay en de frisheid van de Semillon vullen de romige saus en de gekarameliseerde ui mooi aan.

Nutrition

Calories: 620kcal | koolhydraten: 75g | Protein: 20g | Vet: 22g | Zout: 1.8g | Sugar: 10g

Kleurrijke pastasalade met haring en paprika

Kleurrijke pastasalade met haring en paprika

Een frisse en kleurrijke pastasalade met haring in romige tomatensaus, knapperige paprika’s en cherrytomaatjes. Perfect als zomerse maaltijd of bijgerecht!
Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Pasta, Salade, Vis
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4 personen
Calories: 420kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 200 g viergranenmacaroni
  • 2 blikjes fijne haringfilets in tomaten-roomsaus à 190 g
  • 125 ml crème fraîche light
  • 3 eetlepels medium dry sherry
  • 1 zak rode gele en groene paprika's
  • 250 g cherrytomaatjes gehalveerd
  • 50 g olijven gehalveerd
  • 30 g peterselie fijngehakt
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

  • Kook de viergranenmacaroni volgens de gebruiksaanwijzing en laat het afkoelen.
  • Haal de haringfilets uit de blikjes en zet apart.
  • Roer een dressing van de tomatensaus uit de blikjes, crème fraîche en sherry.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Maak de paprika’s schoon en snijd ze in stukjes.
  • Halveer de cherrytomaatjes en olijven.
  • Hak de peterselie fijn.
  • Meng in een grote schaal de groenten, peterselie en afgekoelde macaroni.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Verdeel de dressing en haring over de salade en meng goed.

Notities

Serveertip:
Serveer met knapperig stokbrood en een frisse groene salade voor een complete maaltijd.
Wijnadvies:
Een frisse witte wijn, zoals Sauvignon Blanc of Pinot Grigio, vormt een perfecte aanvulling op de hartige en romige smaken van deze pastasalade.

Nutrition

Calories: 420kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 22g | Vet: 15g | Zout: 1.9g | Sugar: 7g