Tilapiapaté met Gerookte Forel en Komkommer

Tilapiapaté met Gerookte Forel en Komkommer

Geniet van een verfijnde tilapiapaté met gerookte forel, een vleugje mierikswortel, en frisse komkommerplakjes. Perfect als voorgerecht of luxe hapje.
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Hapjes, Vis, Voorgerechten
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4 personen
Calories: 180kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 200 g tilapiafilet
  • 125 g gerookte forelfilet bijv. Foppen
  • 1 middelgroot ei
  • 1 eetlepel geraspte mierikswortel potje Kühne
  • 3 blaadjes verse munt
  • 125 ml crème fraîche
  • Zout naar smaak
  • Snufje cayennepeper
  • ½ komkommer

Instructies

  • Vet de vormpjes in en zet apart.
  • Snijd de tilapiafilet in stukken en de gerookte forelfilet in reepjes.
  • Pureer in een keukenmachine de tilapiafilet, het ei, de geraspte mierikswortel, de helft van de forelfilet en de helft van de muntblaadjes tot een glad mengsel.
  • Meng de crème fraîche voorzichtig door het vismengsel.
  • Roer de reepjes forelfilet door het mengsel en breng op smaak met zout en cayennepeper.
  • Schep de vispuree in de ingevette vormpjes en strijk de bovenkant glad.
  • Breng in een hapjespan ongeveer ½ liter water aan de kook.
  • Zet de vormpjes in het kokende water en dek de pan af.
  • Laat de paté op laag vuur in ongeveer 20 minuten gaar stomen.
  • Neem de vormpjes uit het water en laat de paté afkoelen.
  • Schil de komkommer en snijd deze in dunne plakken.
  • Besprenkel de komkommer met citroensap en knip de resterende muntblaadjes in stukjes.
  • Keer de vormpjes om op bordjes en laat de paté voorzichtig loskomen.
  • Serveer de tilapiapaté met de komkommerplakjes en garneer met stukjes munt.

Notities

Serveertip:
Serveer met vers stokbrood of knapperige crackers voor een extra luxe touch.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of Pinot Grigio vormt een perfecte match met de frisse smaken van de paté.

Nutrition

Calories: 180kcal | koolhydraten: 3g | Protein: 18g | Vet: 11g | Zout: 0.8g | Sugar: 2g

Tilapiapakketjes met Groenten, Rijst en Frisse Salade

Tilapiapakketjes met Groenten, Rijst en Frisse Salade

Geniet van deze gezonde tilapiapakketjes met groenten, geserveerd met rijst en een frisse salade. Perfect voor een snelle, voedzame maaltijd.
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Ovenschotel, Rijst, Salade, Vis
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4 personen
Calories: 410kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 250 g rijst
  • 1 ui gesnipperd
  • 1 paprika in blokjes gesneden
  • 400 g tilapiafilet 2 filets, elk ca. 200 g
  • 100 g verse groene pesto
  • 65 g pijnboompitten
  • 200 g gemengde sla
  • 4 eetlepels sladressing bijv. aligo
  • Olie om te vetten

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200 °C of gasovenstand 4.
  • Kook de rijst volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking.
  • Snipper de ui en snijd de paprika in blokjes.
  • Leg vier stukken aluminiumfolie klaar en vet deze licht in met olie.
  • Verdeel de ui en paprika gelijkmatig over de folie.
  • Bestrijk de tilapiafilets met pesto en snijd ze elk in twee stukken.
  • Leg een stuk tilapiafilet op de groenten in elk pakketje en vouw de folie stevig dicht.
  • Plaats de pakketjes op een bakplaat en bak ze ongeveer 25 minuten in de voorverwarmde oven.
  • Rooster intussen de pijnboompitten in een droge koekenpan tot ze lichtbruin zijn.
  • Meng de gemengde sla met de sladressing en bestrooi met de geroosterde pijnboompitten.
  • Serveer de vispakketjes direct uit de oven met de rijst en de frisse salade.

Notities

Serveertip:
Serveer de salade apart of direct naast de vispakketjes voor een kleurrijke presentatie.
Wijnadvies:
Een lichte, fruitige witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Verdejo past uitstekend bij dit gerecht, dankzij de frisse tonen die de pesto en groenten complementeren.

Nutrition

Calories: 410kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 35g | Vet: 15g | Zout: 1.2g | Sugar: 3g

Pizza met aubergine en boerenkoolpesto

Pizza met aubergine en boerenkoolpesto

Heerlijke pizza met een verrassende twist: gegrilde aubergine, romige boerenkoolpesto, en zachte geitenkaas.
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Pizza
Land van herkomst: Italië, Mediterraan
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 150 g boerenkool
  • 50 g walnoten
  • 60 ml olijfolie
  • Sap van 1 citroen
  • 1 teentje knoflook
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 220°C (boven-/onderwarmte) en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Rol het pizzadeeg uit en bak 8 minuten, tot de randjes lichtbruin beginnen te kleuren.
  • Laat het pizzadeeg afkoelen.
  • Maak de pesto door boerenkool, walnoten, olijfolie, citroensap, knoflook, zout en peper in een blender tot een glad mengsel te mixen.
  • Proef en breng op smaak.
  • Gril de plakjes aubergine in de oven of een pan tot ze goudbruin zijn.
  • Bestrijk het afgekoelde pizzadeeg met de boerenkool-walnootpesto.
  • Verdeel de gegrilde aubergineplakjes en verkruimelde geitenkaas over de pizza.
  • Bestrooi met pijnboompitten en bak de pizza in ongeveer 10 minuten goudbruin.
  • Serveer direct en geniet van deze heerlijke vegetarische pizza.

Notities

Serveertip:
Garneer met extra walnoten en een scheutje olijfolie voor een nog rijkere smaak.
Wijnadvies:
Een lichte rode wijn, zoals een Pinot Noir of een fruitige rosé, past perfect bij de rijke smaken van deze pizza.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 10g | Vet: 20g | Zout: 0.6g | Sugar: 2g

Zomerfruit strudel met roomkaas en poedersuiker

Zomerfruit strudel met roomkaas en poedersuiker

Een heerlijke strudel met frisse zomerfruitvulling, romige roomkaas en een krokant laagje poedersuiker.
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Fruit, Gebak, Taart
Land van herkomst: Oostenrijk
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 380kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 rol vers bladerdeeg 270 g
  • 200 g roomkaas
  • 2 tl maizena
  • 35 g suiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 350 g zomerfruit mag ook uit de diepvries
  • 75 g suiker
  • Rasp van ½ citroen
  • 2 el citroensap
  • 2 el maizena
  • 1 ei
  • Poedersuiker om te bestrooien

Instructies

  • Breng het fruit met de suiker aan de kook in een pan tot het een vloeibaar geheel is.
  • Prak grote stukken fruit met een vork, maar laat kleine stukjes intact.
  • Voeg de maizena, losgeroerd met citroensap en citroenrasp, toe.
  • Laat pruttelen tot de saus gebonden is, voeg indien nodig extra suiker toe.
  • Laat de vulling afkoelen tot kamertemperatuur.
  • Roer de helft van de roomkaas los met maizena en (vanille)suiker, en meng de andere helft erdoor.
  • Bewaar het roomkaasmengsel in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 220°C en haal het bladerdeeg 10 minuten van tevoren uit de koelkast.
  • Rol het bladerdeeg uit op bakpapier.
  • Snijd het deeg in een strook van 11 cm en een van 13 cm.
  • Maak eventueel figuurtjes van de strook van 13 cm en bewaar deze.
  • Verdeel het roomkaasmengsel over de 11 cm brede strook, laat 1,5 cm vrij aan de randen.
  • Voeg de afgekoelde fruitvulling toe.
  • Klop het ei los en bestrijk de randen van de strook.
  • Vouw de strook met de decoraties over de strook met vulling en druk de randen aan met een vork.
  • Bestrijk de bovenkant met ei en plak de decoraties erop.
  • Bak de strudel in de oven gedurende 30 minuten tot hij goudbruin is.
  • Laat afkoelen en bestuif met poedersuiker voor het serveren.

Notities

Serveertip:
Serveer met een bolletje vanille-ijs voor een extra feestelijke presentatie.
Wijnadvies:
Een lichtzoete witte wijn, zoals een Riesling Spätlese, accentueert de fruitige smaken van de strudel.

Nutrition

Calories: 380kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 8g | Vet: 22g | Zout: 0.4g | Sugar: 15g

Mediterrane tilapia met broccoli en rösti

Mediterrane tilapia met broccoli en rösti

Een snelle en smaakvolle ovenschotel met tilapiafilet, broccoli en krokante rösti.
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Ovenschotel, Vis
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4 personen
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 750 g broccoli
  • 450 g tilapiafilet 2 schaaltjes à ca. 225 g
  • 30 g peterselie
  • 600 g rösti diepvries
  • 50 g belegen kaas

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 225 °C (of gasovenstand 5).
  • Maak de broccoli schoon, verdeel het in roosjes, en kook ze 6 minuten beetgaar.
  • Laat uitlekken.
  • Leg de tilapiafilet in een ingevette ovenschaal, bestrooi met peper en zout en besprenkel met 3 eetlepels olie.
  • Bak de vis in het midden van de oven ongeveer 10 minuten.
  • Hak de peterselie fijn.
  • Bak de rösti volgens de aanwijzingen op de verpakking en meng de peterselie erdoor in de laatste 3 minuten.
  • Voeg de broccoli toe aan de ovenschaal, bestrooi met kaas en plaats nog 5 minuten in de oven.
  • Serveer de ovenschotel met de rösti.

Notities

Serveertip:
Serveer met een frisse salade met citroendressing.
Wijnadvies:
Een lichte Sauvignon Blanc past perfect bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 25g | Vet: 15g | Zout: 12g | Sugar: 2g

Gebakken tilapia met groene currysaus en courgette-rijst

Gebakken tilapia met groene currysaus en courgette-rijst

Een eenvoudig maar smaakvol Thais gerecht met gebakken tilapia, romige groene currysaus en frisse courgette-rijst.
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Rijst, Vis
Land van herkomst: Thailand
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4 personen
Calories: 480kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 300 g rijst
  • 2 courgettes
  • 1 rode ui
  • 450 g tilapiafilet 2 schaaltjes van 225 g
  • 5 eetlepels boter
  • 2 eetlepels groene Thaise currypasta
  • 200 ml crème fraîche
  • Zout en peper

Instructies

  • Kook de rijst volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking en giet af.
  • Maak de courgettes schoon en snijd ze in kleine blokjes.
  • Pel en snipper de rode ui.
  • Bestrooi de tilapiafilets met zout en peper.
  • Verhit 3 eetlepels boter in een grote koekenpan en bak de tilapiafilets in ongeveer 6 minuten gaar.
  • Draai de filets halverwege voorzichtig om.
  • Meng de groene currypasta met de crème fraîche in een steelpan en verwarm op laag vuur.
  • Breng op smaak met zout.
  • Verhit de resterende boter in een hapjespan of wok en bak de ui en courgette ongeveer 4 minuten.
  • Schep de gekookte rijst door het courgettemengsel en roer goed door.
  • Serveer de courgette-rijst op borden, leg de gebakken tilapia ernaast en giet de groene currysaus erover.

Notities

Serveertip:
Garneer met een paar takjes verse koriander of een schijfje limoen voor extra frisheid.
Wijnadvies:
Serveer met een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een lichte, droge Riesling.

Nutrition

Calories: 480kcal | koolhydraten: 43g | Protein: 26g | Vet: 22g | Zout: 1.3g | Sugar: 3g

Pesto-Parmezaan Twisters met Pijnboompitten

Pesto-Parmezaan Twisters met Pijnboompitten

Knapperige twisters met groene pesto, Parmezaanse kaas en geroosterde pijnboompitten. Perfect als borrelhapje of bijgerecht bij een Italiaanse maaltijd.
Bereidingstijd30 minuten
Land van herkomst: Italië
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 280kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 rol vers spelt-pizzadeeg Tante Fanny
  • 4 eetlepels groene pesto Genovese
  • 4 eetlepels Parmezaanse kaas
  • 2 eetlepels geroosterde pijnboompitten
  • 4 tomaten fijngehakt
  • Sesamzaadjes om te bestrooien
  • 1 ei geklutst

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 220°C (boven-/onderwarmte).
  • Verwerk het pizzadeeg direct uit de koelkast.
  • Snijd het deeg in twee gelijke stukken.
  • Bestrijk één helft van het deeg met 2 eetlepels pesto.
  • Doe hetzelfde met de andere helft en leg deze apart.
  • Strooi de Parmezaanse kaas over één helft en verdeel de fijngehakte tomaten en geroosterde pijnboompitten erover.
  • Leg de apart gehouden deeghelft met de ingesmeerde kant naar beneden op de belegde helft en druk licht aan.
  • Snijd het dubbele deeg in vier banen.
  • Neem de uiteinden van elke baan tussen je duim en wijsvinger en draai ze in tegenovergestelde richting om een twister te vormen.
  • Leg de twisters op een met bakpapier beklede bakplaat en bestrijk ze met het geklutste ei.
  • Bestrooi met sesamzaadjes en bak de twisters in de onderste helft van de oven gedurende 20 minuten tot ze goudbruin zijn.
  • Dek ze eventueel af met aluminiumfolie als ze te donker worden.

Notities

Serveertip:
Serveer de twisters warm als borrelhapje of als bijgerecht bij een Italiaanse maaltijd.
Wijnadvies:
Combineer met een lichte witte wijn zoals een Pinot Grigio of een Vermentino, die de hartige en nootachtige smaken mooi complementeert.

Nutrition

Calories: 280kcal | koolhydraten: 22g | Protein: 9g | Vet: 18g | Zout: 0.9g | Sugar: 2g

Mediterrane Galette met Geroosterde Ratatouille

Mediterrane Galette met Geroosterde Ratatouille

Deze knapperige galette met geroosterde ratatouille en feta is een smaakvolle en kleurrijke maaltijd, ideaal voor een lichte lunch of diner.
Bereidingstijd45 minuten
Land van herkomst: Mediterraan
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories: 420kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 rol vers bladerdeeg
  • 2 paprika's rood en geel, in stukken van 2 cm gesneden
  • 1 kleine aubergine in stukken van 2 cm gesneden
  • 1 kleine courgette in stukken van 2 cm gesneden
  • 1 grote rode ui in stukken van 2 cm gesneden
  • 4 teentjes knoflook geperst
  • Peper en zout naar smaak
  • 2 theelepels gedroogde Provençaalse kruiden
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 350 g tomaten gehalveerd
  • 75 g feta in blokjes (of olijven voor een veganistische optie)
  • 1 eetlepel pijnboompitten
  • Verse basilicumblaadjes

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 220°C en haal het bladerdeeg 10 minuten voor gebruik uit de koelkast.
  • Snijd de aubergine, courgette, ui en paprika's in stukken van ongeveer 2 cm en leg ze samen met de knoflook op een bakplaat.
  • Bestrooi de groenten met Provençaalse kruiden, zout en peper, en besprenkel met olijfolie.
  • Meng goed.
  • Rooster de groenten gedurende 25 minuten in de oven, draai ze halverwege om.
  • Voeg de gehalveerde tomaten toe aan de geroosterde groenten en rooster nog 10 minuten.
  • Laat de groenten afkoelen tot kamertemperatuur (ongeveer 15 minuten) en meng er verse basilicumblaadjes door.
  • Controleer de smaak en voeg indien nodig zout toe.
  • Rol het bladerdeeg uit op het bijbehorende bakpapier.
  • Verdeel de ratatouille over het bladerdeeg, laat een rand van 5 cm rondom vrij.
  • Strooi de blokjes feta over de groenten en breng op smaak met peper.
  • Vouw de randen van het deeg over de vulling en bestrijk de rand met water.
  • Bestrooi eventueel met extra Provençaalse kruiden.
  • Bak de galette 25-30 minuten in de oven, tot hij goudbruin en krokant is.
  • Strooi in de laatste 10 minuten van de baktijd de pijnboompitten over de galette, zodat ze licht geroosterd worden.

Notities

Serveertip:
Serveer de galette met een frisse groene salade en een glaasje rosé voor een complete maaltijd.
Wijnadvies:
Combineer met een lichte rode wijn zoals een Côtes du Rhône of een frisse rosé.

Nutrition

Calories: 420kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 9g | Vet: 25g | Zout: 1.5g | Sugar: 7g

Dadel-Sinaasappel Bladerdeeghapjes met Sesam

Dadel-Sinaasappel Bladerdeeghapjes met Sesam

Deze knapperige bladerdeeghapjes gevuld met een smeuïge dadel-sinaasappelpuree en bestrooid met sesamzaadjes zijn perfect als dessert of bij de koffie.
Bereidingstijd1 uur
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Servings: 24 stuks
Calories: 80kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

Voor de vulling:

  • 230 g ontpitte Iraanse dadels
  • Rasp van een halve sinaasappel
  • 100 ml sinaasappelsap
  • 2 tl koekkruiden
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 1 el sinaasappelbloesemwater
  • 1 tl kaneel

Voor de hapjes:

Instructies

  • Begin met de dadelvulling door de dadels samen met het sinaasappelsap, sinaasappelrasp, koekkruiden, kaneel en vanillesuiker in een pan te doen.
  • Breng het mengsel aan de kook en laat het op zacht vuur gedurende 5 minuten pruttelen.
  • Druk al roerend met de achterkant van een lepel op de dadels totdat een gladde puree ontstaat.
  • Roer het sinaasappelbloesemwater door de dadelpasta en laat deze op een bord afkoelen gedurende 15 minuten.
  • Verwarm de oven voor op 200°C (hetelucht).
  • Rol het bladerdeeg uit op een licht bebloemd werkvlak en verdeel het in de lengte in twee gelijke stukken.
  • Schep de afgekoelde dadelpuree in het midden van beide deegrepen.
  • Vouw het deeg over de vulling en druk de naden stevig dicht.
  • Snijd de deegrepen in 12 gelijke stukken en leg deze op een met bakpapier beklede bakplaat.
  • Bestrijk de hapjes met losgeklopt ei en bestrooi met sesamzaadjes.
  • Bak de hapjes gedurende 20 minuten in de oven, tot ze goudbruin en knapperig zijn.
  • Laat de hapjes volledig afkoelen en bestrooi ze eventueel met poedersuiker.

Notities

Serveertip:
Serveer de bladerdeeghapjes bij de koffie of thee, of als een licht dessert na een diner.
Wijnadvies:
Combineer met een lichte dessertwijn zoals een Muscat of een fruitige Riesling, die de zoete en kruidige smaken van de hapjes perfect aanvullen.

Nutrition

Calories: 80kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 1g | Vet: 4g | Zout: 0.1g | Sugar: 6g

Vegan Regenboogpizza met Knapperige Groenten

Vegan Regenboogpizza met Knapperige Groenten

Een kleurrijke vegan regenboogpizza vol verse groenten en een knapperige korst. Perfect voor een eenvoudige en smakelijke maaltijd!
Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Lunch, Pizza
Land van herkomst: Internationaal, Italië
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4 personen
Calories: 280kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 rol Tante Fanny Vers Pizzadeeg
  • 200 g tomatensaus
  • 75 g vegan kaas diverse soorten naar keuze
  • 1 rode ui in stukjes gesneden
  • 1 rode paprika in blokjes gesneden
  • 1 gele paprika in blokjes gesneden
  • 1 groene paprika in blokjes gesneden
  • 2 tomaten in blokjes gesneden
  • 1 rode biet in blokjes gesneden
  • 4 kleine stronkjes broccoli

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200°C en rol het pizzadeeg met het bakpapier uit op een bakblik.
  • Bestrijk het deeg gelijkmatig met de tomatensaus.
  • Bestrooi de pizza met de vegan kaas en verdeel de stukjes rode ui over de saus.
  • Verdeel de gesneden groenten in horizontale strepen over de pizza om een regenboogeffect te creëren.
  • Plaats de pizza in de oven en bak gedurende 20 minuten, of tot de korst goudbruin is en de kaas gesmolten is.
  • Haal de pizza uit de oven, snijd hem in stukken en serveer direct.

Notities

Serveertip:
Serveer de pizza met een frisse groene salade voor een complete maaltijd.
Wijnadvies:
Combineer met een lichte, fruitige witte wijn zoals een Pinot Grigio of een Sauvignon Blanc. Deze versterken de frisse en knapperige smaken van de groenten.

Nutrition

Calories: 280kcal | koolhydraten: 38g | Protein: 6g | Vet: 10g | Zout: 0.8g | Sugar: 5g