Knapperige Bladerdeegpakketjes met Walnoten en Chocolade

Knapperige Bladerdeegpakketjes met Walnoten en Chocolade

Deze knapperige bladerdeegpakketjes gevuld met walnoten, chocolade en een vleugje kaneel zijn perfect als dessert of zoete snack.
Bereidingstijd35 minuten
Recept categorieën: Chocolade, Dessert - Nagerecht, Gebak, Noten, Taart
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories: 300kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 rol Tante Fanny Vers Bladerdeeg
  • 200 g gehakte walnoten
  • 50 g suiker
  • 100 ml melk
  • 1 tl gemalen kaneel
  • 1 tl gemalen kardemom
  • 50 g grof gehakte chocolade
  • 1 ei losgeklopt
  • Extra:
  • hele walnoten voor decoratie

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200°C (boven- en onderwarmte) en haal het bladerdeeg 10 minuten voor gebruik uit de koelkast.
  • Meng in een kom de gehakte walnoten, suiker, melk, kaneel, kardemom en chocolade tot een gelijkmatig mengsel.
  • Rol het bladerdeeg uit op een met bakpapier beklede bakplaat en snijd het in 8 gelijke stukken.
  • Bestrijk de randen van elk stuk deeg met losgeklopt ei.
  • Schep 2 eetlepels van het walnotenmengsel in het midden van elk stuk deeg.
  • Vouw de hoeken van het deeg naar binnen en druk ze stevig aan om pakketjes te vormen.
  • Bestrijk de bovenkant van de pakketjes met losgeklopt ei en decoreer elk pakketje met een hele walnoot.
  • Bak de pakketjes gedurende 20-25 minuten in de oven, tot ze goudbruin en knapperig zijn.
  • Haal de pakketjes uit de oven en laat ze enkele minuten afkoelen voordat je ze serveert.

Notities

Serveertip:
Serveer warm met een bolletje vanille-ijs of een toefje slagroom voor extra luxe.
Wijnadvies:
Combineer met een zoete dessertwijn zoals een Muscat of een late harvest Riesling, die mooi aansluit bij de zoete en kruidige smaken.

Nutrition

Calories: 300kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 6g | Vet: 20g | Zout: 0.2g | Sugar: 12g

Geitenkaasrolletjes met Paprika en Tijm

Geitenkaasrolletjes met Paprika en Tijm

Smakelijke geitenkaasrolletjes gevuld met paprika, tijm en olijven. Perfect als snack, borrelhapje of onderdeel van een feestelijke plank!
Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Borrelhapjes, Hapjes, Kaas, Snack, Warme hapjes
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories: 220kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 rol Tante Fanny Vers Spelt-pizzadeeg
  • 200 g geitenkaas
  • 1 eetlepel melk
  • Verse tijm fijngehakt
  • 80 g grof gehakte peppadew gevulde rode paprika
  • 50 g olijven ontpit en in ringetjes gesneden
  • 1 rode ui fijngesneden
  • Peper en zout naar smaak

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 220°C (boven- en onderwarmte) en rol het pizzadeeg direct uit op een bakblik met het meegeleverde bakpapier.
  • Meng in een kom de geitenkaas, melk, fijngehakte tijm, peper en zout tot een smeuïg mengsel.
  • Bestrijk het deeg gelijkmatig met het geitenkaasmengsel, maar laat de randen vrij.
  • Verdeel de grof gehakte peppadew, olijven en fijngesneden rode ui over het geitenkaasmengsel.
  • Rol het deeg strak op tot een rol.
  • Snijd de rol in plakjes van ongeveer 3 cm breed en leg deze plat op het bakblik.
  • Bak de geitenkaasrolletjes gedurende 12-15 minuten in de oven, tot ze goudbruin en knapperig zijn.
  • Laat de rolletjes enkele minuten afkoelen voordat je ze serveert.

Notities

Serveertip:
Serveer de rolletjes warm met een frisse dip zoals tzatziki of een kruidenyoghurtdip.
Wijnadvies:
Combineer met een droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Vermentino. De frisse tonen van de wijn passen perfect bij de hartige smaak van de geitenkaas.

Nutrition

Calories: 220kcal | koolhydraten: 18g | Protein: 8g | Vet: 12g | Zout: 1.2g | Sugar: 3g

Frisse Salade met Bockworst en Knoflookcroutons

Frisse Salade met Bockworst en Knoflookcroutons

Een frisse en knapperige salade met bockworst, groenten en zelfgemaakte knoflookcroutons. Perfect voor een voedzame lunch of als bijgerecht!
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Lunch, Salade, Varkensvlees, Vlees
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4 personen
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 sneetjes witbrood
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 1 teentje knoflook gesnipperd
  • 1 zak sla 400 g
  • 1 rode ui in dunne ringen gesneden
  • 4 tomaten in partjes gesneden
  • 1 avocado in stukjes gesneden
  • ½ komkommer in plakjes gesneden
  • 1 pot Unox bockworsten 685 g, uitgelekt en in dikke plakjes gesneden

Optioneel:

  • gehakte bieslook voor garnering

Instructies

  • Scheur de sneetjes witbrood in grove stukjes.
  • Verhit 2 eetlepels olijfolie in een koekenpan en bak de broodstukjes met de gesnipperde knoflook op middelhoog vuur tot ze lichtbruin en knapperig zijn.
  • Schep de knoflookcroutons uit de pan en laat ze uitlekken op keukenpapier.
  • Was de sla grondig en droog deze goed.
  • Meng in een grote kom de sla met de rode ui, tomaten, avocado, komkommer en plakjes bockworst.
  • Voeg de resterende eetlepel olijfolie toe en meng alles goed door elkaar.
  • Verdeel de salade over vier borden en garneer met de knoflookcroutons.
  • Optioneel: strooi gehakte bieslook over de salade voor extra smaak.
  • Serveer met bruin stokbrood.

Notities

Serveertip:
Serveer met een stevig bruin stokbrood en eventueel een frisse vinaigrette voor extra smaak.
Wijnadvies:
Combineer met een verfrissende rosé zoals Oranjerivier rosé, die perfect aansluit bij de hartige en frisse elementen van de salade.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 2014g | Protein: 20g | Vet: 1.8g | Zout: 5g | Sugar: 5g

Goudrenet Chutney met Dadels en Walnoten

Goudrenet Chutney met Dadels en Walnoten

Deze smaakvolle chutney van goudrenetten, dadels en walnoten is perfect als bijgerecht bij vleeswaren of kaasplankjes en is lang houdbaar!
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Fruit, Noten, Saus
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Herfst
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories: 120kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 ui gesnipperd
  • 3 goudrenetten geschild, klokhuis verwijderd, in stukjes
  • 300 g gedroogde dadels ontpit en fijngehakt
  • 30 g walnoten grof gehakt
  • 100 ml witte wijnazijn
  • 50 g lichtbruine basterdsuiker
  • 1 snufje zout
  • 1 snufje gemberpoeder
  • 1 snufje cayennepeper

Instructies

  • Pel en snipper de ui.
  • Schil de goudrenetten, verwijder de klokhuizen en snijd de appels in stukjes.
  • Verhit in een pan 2 eetlepels water en kook de ui en appelstukjes afgedekt op laag vuur gedurende 20 minuten, tot ze zacht zijn.
  • Voeg de fijngehakte dadels, gehakte walnoten en 50 ml witte wijnazijn toe aan het mengsel.
  • Breng op smaak met zout, gemberpoeder en cayennepeper.
  • Laat de chutney al roerend inkoken tot deze dik begint te worden.
  • Voeg de lichtbruine basterdsuiker en de resterende 50 ml witte wijnazijn toe.
  • Roer goed door en laat de chutney verder inkoken tot deze een dikke, maar niet kleverige, consistentie heeft.
  • Haal de chutney van het vuur en laat afkoelen.

Notities

Deze hoeveelheid chutney is goed voor één jampot.
Goed afgesloten blijft de chutney maandenlang houdbaar.
Serveertip:
Serveer deze chutney als bijgerecht bij rauwe ham, kaasplankjes of op naanbrood. De chutney is ook een heerlijke toevoeging aan sandwiches.
Wijnadvies:
Combineer met een lichtzoete witte wijn zoals een Riesling of een Muscat, die de zoet-pittige smaak van de chutney aanvult.

Nutrition

Calories: 120kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 2g | Vet: 4g | Zout: 0.1g | Sugar: 20g

Frisse Appel-Notensalade met Mosterddressing

Frisse Appel-Notensalade met Mosterddressing

Een knapperige salade met frisse appel, gezouten cashewnoten en een pittige mosterddressing. Perfect als bijgerecht of lichte lunch.
Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Fruit, Lunch, Noten, Salade
Land van herkomst: Internationaal
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories: 180kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 krop sla
  • 2 appels met rode schil
  • 5 eetlepels olijfolie extra vierge
  • 1 eetlepel vers geperst citroensap
  • ½ eetlepel mosterd
  • Peper naar smaak
  • Zout naar smaak
  • 2 sjalotten gesnipperd
  • 4 eetlepels grof gehakte gezouten cashewnoten
  • 2 eetlepels geknipte peterselie

Instructies

  • Haal de slabladeren los, was ze grondig en droog ze in een slacentrifuge of dep ze droog met keukenpapier.
  • Verwijder de harde nerven van de sla en scheur de bladeren in stukjes.
  • Was de appels, verwijder de klokhuizen en snijd de appels in kleine stukjes.
  • Klop een dressing van de olijfolie, het citroensap, de mosterd en breng op smaak met peper en zout.
  • Doe de sla in een grote kom en verdeel de stukjes appel en de gesnipperde sjalotten erover.
  • Schenk de dressing gelijkmatig over de salade.
  • Bestrooi de salade met de gehakte cashewnoten en de geknipte peterselie.
  • Schep de salade vlak voor het serveren voorzichtig om.

Notities

Serveertip:
Serveer deze frisse salade als bijgerecht bij gebakken aardappeltjes en een tartaartje, of als lichte lunch met een sneetje vers brood.
Wijnadvies:
Combineer met een Torrontés wijn zoals Tanguero Torrontés. Deze verfrissende wijn benadrukt de frisse en fruitige smaken van de salade.

Nutrition

Calories: 180kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 3g | Vet: 14g | Zout: 0.5g | Sugar: 5g

Ovenschotel Cannelloni met Gehakt en Groenten

Ovenschotel Cannelloni met Gehakt en Groenten

Deze gevulde cannelloni met gehakt, paprika, courgette en een romige tomatensaus is perfect voor een Italiaanse avond. Lekker met een gemengde salade!
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Ovenschotel, Pasta, Vlees
Land van herkomst: Italië
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4 personen
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 125 g Honig lasagnebladen Verdi pak à 250 g
  • 300 g gehakt
  • 1 ei M
  • 2 sjalotten gesnipperd
  • 6 eetlepels paneermeel
  • ½ eetlepel oregano
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 paprika in stukjes gesneden
  • 1 courgette in plakjes gesneden
  • 200 g geraspte kaas bijvoorbeeld mozzarella of Parmezaanse kaas
  • 1 liter water
  • Sausmix naar keuze bijvoorbeeld tomaten- of bechamelsaus

Instructies

  • Breng ruim water aan de kook in een grote pan.
  • Leg de lasagnevellen kruiselings op elkaar in het kokende water.
  • Haal de pan van het vuur en laat de bladen 3 minuten weken.
  • Haal de bladen met een schuimspaan uit het water en leg ze naast elkaar op het werkvlak.
  • Meng het gehakt met het ei, de sjalotten, het paneermeel en de oregano.
  • Verdeel het gehaktmengsel over de lasagnevellen en rol de vellen strak op.
  • Leg de opgerolde lasagnevellen in een ingevette ovenschaal.
  • Verhit de olijfolie in een koekenpan en bak de stukjes paprika 3 minuten.
  • Voeg de courgetteplakjes toe en bak ze 2 minuten op hoog vuur mee.
  • Meng de sausmix met 1 liter water, breng aan de kook en laat 1 minuut doorkoken.
  • Schenk de saus over de cannelloni in de ovenschaal.
  • Bestrooi de rolletjes met geraspte kaas.
  • Bak de cannelloni in een voorverwarmde oven op 200 °C gedurende 30 minuten, tot ze gaar en goudbruin zijn.

Notities

Serveertip:
Serveer de cannelloni met een gemengde salade en knapperig stokbrood voor een complete Italiaanse maaltijd.
Wijnadvies:
Combineer met een medium-bodied rode wijn zoals een Chianti Classico, die de smaken van het gehakt en de saus mooi aanvult.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 25g | Vet: 20g | Zout: 1.8g | Sugar: 4g

Bleekselderijsalade met Blauwschimmelkaas en Walnoten

Bleekselderijsalade met Blauwschimmelkaas en Walnoten

Een knapperige bleekselderijsalade met blauwe kaas, walnoten en een pittige mosterddressing. Perfect als lunch of bijgerecht met stokbrood.
Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Kaas, Lunch, Salade
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories: 230kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 struik bleekselderij in dunne boogjes gesneden
  • 100 g blauwschimmelkaas bijvoorbeeld Danish Blue, verkruimeld
  • 50 g walnoten grof gehakt
  • 1 appel geschild en in plakjes gesneden
  • 4 eetlepels mosterd uit een fles
  • 2 eetlepels kappertjes
  • 1 eetlepel dressing bijvoorbeeld honing-mosterddressing

Instructies

  • Maak de bleekselderij schoon en snijd deze in dunne boogjes.
  • Verkruimel de blauwschimmelkaas en hak de walnoten grof.
  • Schil de appel, snijd deze in vieren en verwijder het klokhuis.
  • Snijd de appel in dunne plakjes en besprenkel met 1 eetlepel dressing om verkleuring te voorkomen.
  • Meng in een kom de bleekselderij, appelplakjes, walnoten, blauwschimmelkaas en de mosterd tot een goed gemengde salade.
  • Verdeel de salade over vier borden en garneer met de kappertjes.
  • Serveer direct.

Notities

Serveertip:
Serveer deze frisse salade met een sneetje bruin stokbrood of geroosterd volkorenbrood voor een complete maaltijd.
Wijnadvies:
Combineer met een Jean de Beauvais Chardonnay-Sauvignon. Deze wijn brengt de zoute smaak van de blauwe kaas en het frisse van de appel in balans.

Nutrition

Calories: 230kcal | koolhydraten: 8g | Protein: 8g | Vet: 18g | Zout: 1.2g | Sugar: 4g

Indonesische Babi Ketjap met Sperziebonen en Taugé

Indonesische Babi Ketjap met Sperziebonen en Taugé

Een smaakvol Indonesisch gerecht met sappige Babi Ketjap, beetgare sperziebonen en taugé, geserveerd met rijst en knapperige kroepoek.
Bereidingstijd30 minuten
Land van herkomst: Indonesië
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4 personen
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 300 g rijst
  • 1 paprika schoongemaakt en in dunne reepjes gesneden
  • 500 g hamlappen in blokjes gesneden en drooggedept
  • 500 g gebroken sperziebonen
  • 3 eetlepels zonnebloemolie
  • 500 g roerbaksaus Babi Ketjap uit pot
  • 125 g taugé
  • 60 g kroepoek

Instructies

  • Kook de rijst volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking.
  • Breng een pan met water aan de kook en kook de sperziebonen in 8 minuten beetgaar.
  • Verhit de zonnebloemolie in een braadpan op middelhoog vuur.
  • Bak de blokjes hamlap in 5 minuten goudbruin en gaar.
  • Voeg de reepjes paprika toe aan de pan en bak ze 2 minuten mee.
  • Schep de roerbaksaus en taugé door het vlees en laat het geheel goed doorwarmen.
  • Serveer de Babi Ketjap met de gekookte rijst, sperziebonen en kroepoek.

Notities

Serveertip:
Garneer het gerecht met fijngehakte koriander en een schijfje limoen voor een extra frisse touch.
Wijnadvies:
Combineer met een Norton Torrontés. Deze witte wijn complementeert de zoete en hartige smaken van de Babi Ketjap perfect.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 50g | Protein: 25g | Vet: 12g | Zout: 1.8g | Sugar: 6g

Babi Ketjap met Ananas en Gebakken Uitjes

Babi Ketjap met Ananas en Gebakken Uitjes

Een exotisch gerecht met zoete ananas, sappig varkensvlees en een rijke Babi Ketjap-saus. Perfect geserveerd met rijst, kroepoek en atjar.
Bereidingstijd25 minuten
Land van herkomst: Indonesië
Servings: 4 personen
Calories: 480kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 300 g rijst
  • 1 paprika gewassen en in stukjes gesneden
  • 3 eetlepels zonnebloemolie
  • 350 g nasi/bamivlees
  • 227 g stukjes ananas blik, op siroop, uitgelekt
  • 500 g roerbaksaus Babi Ketjap uit pot
  • 100 g gebakken uitjes

Instructies

  • Kook de rijst volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking.
  • Was de paprika, maak deze schoon en snijd in stukjes.
  • Verhit de zonnebloemolie in een wok of grote koekenpan op middelhoog vuur.
  • Bak het nasi/bamivlees in ongeveer 5 minuten rondom bruin.
  • Voeg de stukjes paprika toe aan de pan en roerbak deze 2 minuten mee.
  • Laat ondertussen de ananas uitlekken in een vergiet of zeef.
  • Voeg de roerbaksaus en de uitgelekte ananas toe aan de pan.
  • Laat het gerecht goed doorwarmen gedurende 3-5 minuten, zodat de smaken zich vermengen.
  • Serveer de Babi Ketjap met de gekookte rijst.
  • Bestrooi vlak voor het serveren met de gebakken uitjes voor een knapperige topping.

Notities

Serveertip:
Serveer het gerecht met atjar en kroepoek voor een complete maaltijd met extra Indonesische flair.
Wijnadvies:
Combineer met een Montestell Chenin Blanc. Deze wijn past uitstekend bij de zoete en hartige smaken van de Babi Ketjap.

Nutrition

Calories: 480kcal | koolhydraten: 55g | Protein: 23g | Vet: 15g | Zout: 2g | Sugar: 8g

Frisse Atjar Taugé met Wortel en Rode Peper

Frisse Atjar Taugé met Wortel en Rode Peper

Deze frisse atjar taugé met wortel en rode peper is het perfecte bijgerecht voor Indonesische maaltijden of als knapperige toevoeging aan je gerecht.
Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Bewaren, Bijgerecht, Groenten
Land van herkomst: Fusion, Indonesië
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 60kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 125 g taugé
  • 1 rode peper in stukjes gesneden
  • 50 g geraspte wortel
  • 200 ml azijn
  • 300 ml water
  • 1 teentje knoflook geperst
  • 1 theelepel gemberpoeder
  • 4 eetlepels suiker
  • 1 theelepel zout

Instructies

  • Spoel de taugé grondig af in een zeef en laat deze uitlekken.
  • Halveer de rode peper, verwijder de zaadjes indien gewenst, en snijd de peper in kleine stukjes.
  • Meng in een schaal de taugé, geraspte wortel en stukjes rode peper.
  • Breng in een steelpan de azijn, water, knoflook, gemberpoeder, suiker en zout aan de kook.
  • Blijf roeren totdat de suiker volledig is opgelost.
  • Let op: buig niet over de pan om de dampen niet direct in te ademen.
  • Schenk het hete azijnmengsel over de groenten in de schaal.
  • Laat de atjar volledig afkoelen voordat je het serveert of bewaart.

Notities

Serveertip:
Serveer de atjar als bijgerecht bij nasi goreng, bami of saté. Ook heerlijk bij barbecuegerechten.
Wijnadvies:
Combineer met een droge witte wijn zoals een Riesling of Sauvignon Blanc, die de frisse en zure smaken van de atjar mooi aanvult.

Nutrition

Calories: 60kcal | koolhydraten: 13g | Protein: 1g | Vet: 0g | Zout: 0.6g | Sugar: 10g