Gevulde Peper Saté

Gevulde Peper Saté

Grote Spaanse pepers gevuld met gekruid gehakt en geroosterd tot perfectie. Een pittig en smaakvol alternatief voor traditionele saté.
Voorbereidingstijd30 minuten
Bereidingstijd10 minuten
Recept categorieën: Barbecue, Groenten, Hoofdgerechten, Snack, Vlees
Land van herkomst: Indonesië
Jaargetijde:: Zomer
Servings: 4
Calories: 300kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • barbecue of grill
  • messen
  • Pennen/satéstokjes

Ingrediënten

  • 1 ei
  • 400 gram gehakt
  • 2 theelepels djinten
  • 2 theelepels gember of 1 theelepel gemberpoeder
  • 4 theelepels ketoembar
  • 3 tenen knoflook uit de knijper
  • 16 grote Spaanse pepers
  • olie
  • 1 ui

Instructies

  • Maak 1 ui schoon en snipper hem fijn.
  • Maak 400 gram gehakt aan met 1 losgeklopt ei, 2 theelepels gember (of 1 theelepel gemberpoeder), 4 theelepels ketoembar, 2 theelepels djinten en 3 tenen knoflook (uit de knijper).
  • Was de 16 grote Spaanse pepers, verwijder de steeltjes en snijd ze aan één kant in de lengte open.
  • Verwijder de pitjes uit de pepers.
  • Vul de pepers met het gehaktmengsel en druk de pepers weer goed dicht.
  • Rijg de pepers aan pennen/satéstokjes, bestrijk ze met olie en rooster ze ± 10 minuten, tot het vlees gaar is.
  • Draai ze daarbij regelmatig om.

Notities

Serveertip:
  • Serveer met rijst en een frisse salade.
  • Lekker met een pittige pindasaus of een yoghurtsaus.
Wijnadvies:
  • Een frisse witte wijn, zoals een Sauvignon Blanc, of een gekoelde rosé kan goed passen bij de pittigheid.

Nutrition

Calories: 300kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 25g | Vet: 15g | Zout: 0.8g | Sugar: 5g

Kaas Empanada’s

Kaas Empanada's

Hartige Spaanse of Zuid-Amerikaanse pasteitjes gevuld met kaas en chilipoeder.
Voorbereidingstijd30 minuten
Bereidingstijd15 minuten
Land van herkomst: Mexico, Portugal, Spanje
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Servings: 12
Calories: 150kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 dl water
  • 1 ei
  • 150 g oude kaas geraspt
  • 250 g bloem
  • 4 mespunten bakpoeder
  • 75 g boter
  • ¼ tl chilipoeder
  • 2 mespunten zout

Instructies

  • Zeef de bloem met zout en bakpoeder in een kom.
  • Snijd de boter door het bloemmengsel en voeg het ei toe.
  • Kneed het mengsel en voeg water toe tot een soepel deeg ontstaat.
  • Vorm een bal van het deeg en laat ± 30 minuten rusten op een koele plaats.
  • Rol het deeg uit tot een dunne lap (± 3 mm).
  • Steek rondjes uit het deeg (± 8 cm).
  • Klop het eiwit stijf en voeg de kaas en chilipoeder toe.
  • Verdeel het kaasmengsel over de helft van de deegrondjes en leg de andere helft erop.
  • Zet de randen vast met water.
  • Leg de empanada's op een bakplaat en bak ± 15 minuten in een voorverwarmde oven op 200°C bruin.
  • Serveer direct.

Notities

Serveertip:
Serveer direct, eventueel met een pittige saus.
Wijnadvies:
Een droge sherry, of een fruitige witte wijn, zoals een Verdejo.

Nutrition

Calories: 150kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 5g | Vet: 8g | Zout: 0.5g | Sugar: 1g

Traditionele Chinese Jiaozi Dumplings met Varkensvlees en Garnalen

Traditionele Chinese Jiaozi Dumplings met Varkensvlees en Garnalen

Deze authentieke Chinese jiaozi zijn gevuld met een smaakvolle mix van varkensgehakt, garnalen en verse groenten. Perfect als dim sum of als hoofdgerecht!
Bereidingstijd1 uur
Land van herkomst: China
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 10
Calories: 460kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 kg bloem
  • 2 kg gehakt varkensvlees
  • 2 kg garnalen gepeld en fijngehakt
  • 2 grote Chinese kolen fijngesneden
  • 1 bos Chinese groenten fijngesneden
  • 1 stukje verse gember fijngehakt
  • 1 fles zonnebloemolie
  • Sojasaus naar smaak
  • Chinese azijn naar smaak
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Maak de garnalen schoon door de kop en darmen te verwijderen, snijd ze vervolgens fijn.
  • Snijd de gember en Chinese kool zeer fijn.
  • Meng de kool met een beetje zout en laat even staan, knijp vervolgens het vocht eruit.
  • Snijd de Chinese groenten fijn en meng ze met de garnalen, varkensgehakt, gember, kool, een beetje zout en sojasaus.
  • Dit vormt de vulling.
  • Meng 1 kg bloem met koud water en kneed dit 20 minuten tot een stevige deegbal.
  • Rol een deel van het deeg uit tot een lange slang, ongeveer zo dik als een bezemsteel.
  • Snijd de deegslang in kleine stukjes en rol deze uit tot langwerpige rondjes.
  • Vul de deegvellen met het vullingmengsel en vouw de flapjes dicht door ze stevig dicht te drukken.
  • Verhit wat olie in een koekenpan en plaats de dumplings erin.
  • Voeg water toe en plaats een deksel op de pan, laat ze gaar stomen.
  • Serveer de jiaozi met een schaaltje rijstazijn om in te dippen.

Notities

Serveertip:
Serveer de jiaozi met een dipsaus van sojasaus, rijstazijn en een druppel sesamolie voor extra smaak.
Wijnadvies:
Drink hierbij een lichte Chinese Jasmijnthee of een droge Riesling.

Nutrition

Calories: 460kcal | koolhydraten: 60g | Protein: 28g | Vet: 12g | Zout: 2g | Sugar: 3g

Italiaanse Krieltjessalade met Mortadella en Pijnboompitten

Italiaanse Krieltjessalade met Mortadella en Pijnboompitten

Deze Italiaanse krieltjessalade combineert de romige textuur van krieltjes met de hartige smaak van mortadella, frisse courgette en geroosterde pijnboompitten. Perfect voor een zomerse lunch of als bijgerecht!
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten, Lunch, Salade
Land van herkomst: Italië
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 400 g krieltjes geschrapt
  • 100 g mortadella in dunne reepjes
  • ½ courgette in dunne reepjes
  • 3 tomaten in plakjes
  • 50 g pijnboompitten
  • 20 g olijven zonder pit
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 dl yoghurt
  • ½ eetlepel azijn of rode wijnazijn
  • 1 theelepel suiker
  • 2 theelepels Italiaanse keukenkruiden
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Kook de krieltjes 10 minuten in weinig water met een snufje zout.
  • Spoel de aardappeltjes af met koud water om verder garen te voorkomen.
  • Rol de mortadella op en snijd in dunne reepjes.
  • Bestrooi de courgettereepjes met zout en laat ze in een vergiet uitlekken.
  • Snijd de tomaten in plakjes.
  • Klop een dressing van de azijn, yoghurt, olijfolie, suiker en Italiaanse kruiden.
  • Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan lichtbruin.
  • Schep in een grote schaal de krieltjes, mortadella, courgette, tomaten, olijven en de dressing door elkaar.
  • Bestrooi de salade met de geroosterde pijnboompitten.

Notities

Serveertip:
Serveer deze salade met vers Italiaans brood en een glas gekoelde witte wijn.
Wijnadvies:
Een frisse Pinot Grigio of een lichte Verdicchio past perfect bij deze salade.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 28g | Protein: 12g | Vet: 18g | Zout: 2g | Sugar: 4g