Brabants Worstenbroodjes van Onbekende Auteur
Bereidingstijd15 minuten min
wachten25 minuten min
Servings: 16 stuks
Calories: 170kcal
Author: Cor Kevenaar
- 450 g mix voor witbrood pak
- 400 g half-om-halfgehakt
- 2 eieren
- 2 eetlepel(s) paneermeel
- ½ tl nootmuskaat
- 1 mespunt gemalen kruidnagel
- 1 eetlepel(s) grove mosterd
- 2 eetlepel(s) bloem
Bereid het brooddeeg volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Dek af met vershoudfolie en laat 30 min. rijzen op een warme, tochtvrije plek.
Meng het gehakt met de helft van de eieren, het paneermeel, de nootmuskaat, kruidnagel, mosterd en peper en zout.
Voeg als het gehakt te vochtig is nog wat paneermeel toe.
Maak worstjes van ongeveer 12 cm lang.
Kneed het brooddeeg goed en verdeel het in porties.
Rol uit op een met bloem bestoven werkblad tot rechthoeken van 10 x 12 cm.
Rol in iedere rechthoek in de lengte een worstje en druk het deeg stevig dicht.
Laat de broodjes 15 min. met de naad naar beneden onder een schone theedoek rijzen.
Verwarm ondertussen de oven voor op 200 ºC.
Klop de rest van de eieren los.
Leg de worstenbroodjes met de naad naar beneden op een met bakpapier beklede bakplaat en bestrijk met ei. Bak de broodjes in de oven in ca. 25 min. gaar en lichtbruin.
Serveer lauwwarm.
Bewaartip 1
Je kunt de worstenbroodjes 1 dag van tevoren bereiden.
Bewaar afgedekt in de koelkast.
Verwarm op de dag zelf ca. 15 min. in de oven op 160 °C.
Bewaartip 2
Invriezen: laat helemaal afkoelen en zet afgedekt in de vriezer.
Laat vóór het opwarmen volledig ontdooien in de koelkast.
Ook koud zijn de worstenbroodjes lekker.
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 101
Brabants Roggebrood
Recept categorieën: Brood
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 400 g roggemeel
- 320 ml lauw water
- 200 g tarwe volkorenmeel
- 10 g droge gist of 30 g verse
- 8 g zout
- 10 g suiker
- 25 g boter
- 1 eetlepel(s) azijn
Meng het volkorenmeel, gist en het zout door het roggemeel.
Voeg het water toe in een kuiltje.
Kneden tot een samenhangend deeg.
Voeg het azijn en de andere ingredienten toe.
Kneden.
Het is deeg is eerst erg los.
Het is daarom gemakkelijk een deegkrabber bij de hand te hebben.
Deel het deeg in 2 gelijke delen.
Vorm de deegstukken in de vorm van je bakvormen.
Je hoeft het niet op te bollen zoals normaal deeg, gewoon in vorm drukken.
Doe de roggebroden in de vormen, duw ze aan.
Dek ook de bovenkant af met bakpapier en sluit het deeg hiermee goed af.
Bak de broden in een voorverwarmde oven van ongeveer 90 graden gedurende 6 u
(ipv suiker, zout, boter en azijn kan ook 37 g zuurdesem toegevoegd worden)
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 101
Ambachtelijke Boerenpaté
Voorbereidingstijd25 minuten min
Wachten1 uur uur 30 minuten min
Servings: 10 personen
Calories: 275kcal
Author: Cor Klaar
- 1 eetlepel boter
- 1 ui gesnipperd
- 250 g kippenlevertjes in stukken
- 125 ml crème fraîche
- 500 g varkenslappen in stukjes
- 250 g kalfslapjes in stukjes
- 2 tenen knoflook geperst
- 2 eieren losgeklopt
- 2 eetlepels cognac
- 1 theelepel koekkruiden
- 50 g ham in reepjes
- 200 g ontbijtspek in plakjes
Verwarm de oven voor op 175°C.
Smelt de boter in een koekenpan en fruit hierin de gesnipperde ui zachtjes glazig gedurende 4 minuten.
Voeg de kippenlevertjes en crème fraîche toe en smoor het geheel zachtjes gaar gedurende ongeveer 8 minuten.
Pureer het varkens- en kalfsvlees in een keukenmachine tot een gladde massa.
Voeg de geperste knoflook, losgeklopte eieren, cognac, koekkruiden, 2 theelepels zout en peper naar smaak toe.
Meng alles tot een gladde massa.
Voeg de kippenlevertjes met room en de reepjes ham toe aan het mengsel en meng opnieuw tot alles goed gecombineerd is.
Bekleed een patévorm met plakjes ontbijtspek en schep het patémengsel erin.
Strijk de bovenkant glad en bedek met de overgebleven plakjes ontbijtspek.
Dek de vorm af met een deksel of aluminiumfolie.
Zet een braadslede op het rooster van de oven en plaats de patévorm erin.
Vul de braadslede met kokend water tot 2 cm onder de rand van de vorm.
Bak de paté in ongeveer 1 1/2 uur gaar.
Haal de vorm uit de braadslede en laat de paté afkoelen in de vorm op een rooster.
Bewaar de paté tot gebruik in de koelkast.
Snijd de paté in plakken en serveer met bosbessensaus en warme toast.
Zelfgemaakte paté is het lekkerst na een paar dagen rijpen. Laat de paté in de vorm afkoelen en bewaar hem in de koelkast.
Een stevige rode wijn, zoals een Merlot, vormt een uitstekende aanvulling op deze ambachtelijke boerenpaté.
Calories: 275kcal | koolhydraten: 4g | Protein: 21g | Vet: 18g | Zout: 2g | Sugar: 1g
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 101
Turkse Baklava
Turkse Baklava
Voorbereidingstijd30 minuten min
Bereidingstijd30 minuten min
Wachten30 minuten min
Totale tijd1 uur uur 30 minuten min
Servings: 6 Stuks
Calories:
Author: Cor Klaar
- 150 g blanke amandelen
- 150 g gepelde walnoten
- 175 g suiker
- 1 tl kaneel
- 125 g gesmolten roomboter
- 1 pak diepvries filodeeg 225 g, ontdooid
- ½ citroen
- ½ sinaasappel
- 1 eetlepel vloeibare honing
Verwarm de oven voor op 175 °C.
Hak de amandelen en walnoten redelijk fijn.
Meng ze met 50 g suiker, kaneel en 1 el gesmolten boter.
Bestrijk een ovenschaal royaal met gesmolten boter.
Bestrijk de helft van de vellen filodeeg royaal met gesmolten boter en leg ze in de ovenschaal.
Verdeel de gehakte noten gelijkmatig over het deeg en druk ze goed aan.
Bestrijk de overige vellen filodeeg ook met boter en leg ze op de noten.
Besprenkel met een beetje water.
Snijd de bovenste laag deeg met een scherp mes in 16 ruitjes.
Bak de baklava in de voorverwarmde oven gedurende ongeveer 30 minuten, tot ze goudbruin en gaar zijn.
Bestrijk de bovenkant tijdens het bakken twee keer met gesmolten boter.
Rasp de schil dun van de citroen en sinaasappel.
Pers de vruchten uit.
Breng in een pan 100 ml water, citrussap, geraspte schil, resterende suiker en honing aan de kook.
Laat de siroop 10 minuten zachtjes koken en laat vervolgens afkoelen.
Schenk de afgekoelde siroop direct over de baklava zodra deze uit de oven komt.
Laat de baklava nog een uur staan zodat de siroop goed kan intrekken.
Snijd de baklava op de snijlijnen in vierkantjes en serveer op borden.
Baklava smaakt heerlijk met Griekse yoghurt met honing of met yoghurtijs.
Als wijnadvies kun je een zoete dessertwijn zoals een Moscato d'Asti aanbieden om te combineren met de rijke en zoete smaken van de baklava.
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 101
Romige Avocado Yoghurtdip
Wachten5 uur uur 45 minuten min
Servings: 25 Stuks
Calories: 130kcal
Author: Cor Klaar
- 1 rijpe avocado
- 200 g Griekse yoghurt
- 1 teentje knoflook fijngehakt
- 1 eetlepel citroensap
- 2 eetlepels fijngehakte verse koriander
- Zout en peper naar smaak
Halveer de avocado, verwijder de pit en schep het vruchtvlees in een kom.
Prak de avocado met een vork tot een gladde puree.
Voeg de Griekse yoghurt, fijngehakte knoflook, citroensap en verse koriander toe aan de kom en meng alles goed door elkaar.
Breng de dip op smaak met zout en peper.
Dek de kom af met plasticfolie en laat de dip minstens 30 minuten in de koelkast rusten voordat je hem serveert.
Een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Verdejo past goed bij deze romige avocado yoghurtdip. De levendige smaken van de wijn zullen de romigheid van de dip mooi aanvullen
Calories: 130kcal | koolhydraten: 16g | Protein: 2g | Vet: 6g
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 101
Appeltaart met Pecannoten
Voorbereidingstijd20 minuten min
Bereidingstijd20 minuten min
Servings: 8 personen
Calories: 235kcal
Author: Cor Kevenaar
- 1 rol bladerdeeg voor hartige taart gekoeld
- 8 kleine Elstar appels
- 1 theelepel citroensap
- 2 eetlepels suiker
- ¼ theelepel kaneelpoeder
- 3 eetlepels sinaasappelmarmelade
- 4 eetlepels grof gehakte pecannoten
Verwarm de oven voor op 200 °C.
Leg het deeg op de bakplaat.
Schil 2 appels, rasp ze grof en meng ze met 1/2 theelepel citroensap.
Verdeel de geraspte appel gelijkmatig over het deeg.
Schil de andere appels, verwijder de klokhuizen en snijd de appelparten in dunne plakjes.
Meng ze met de rest van het citroensap.
Leg de appelpartjes van buiten naar binnen overlappend op elkaar op de geraspte appel.
Meng de suiker en kaneelpoeder en bestrooi de taart ermee.
Schuif de bakplaat in het midden van de oven en bak de taart in ongeveer 20 minuten goudbruin en gaar.
Verwarm in een steelpannetje op laag vuur de marmelade met 1 eetlepel water en strijk dit met een kwastje over de nog warme taart.
Strooi de gehakte pecannoten erover en laat de taart afkoelen.
Een zoete witte wijn, zoals een Gewürztraminer of een Riesling Auslese, past goed bij deze appeltaart met pecannoten. De fruitige en florale tonen van de wijn zullen de zoetheid van de taart mooi aanvullen.
Calories: 235kcal | koolhydraten: 38g | Protein: 2g | Vet: 9g | Zout: 0.1g | Sugar: 24g
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 101
Appel-Rozijnen Muffins
Voorbereidingstijd20 minuten min
Bereidingstijd20 minuten min
Servings: 12 Stuks
Calories: 235kcal
Author: Cor Kevenaar
- 225 g bloem gezeefd
- 1 zakje bakpoeder
- 100 g witte basterdsuiker
- 1 theelepel gemberpoeder
- 50 g rozijnen
- 2 appels in heel kleine stukjes
- 1 ei
- 200 ml melk
- 1 eetlepel citroensap
- 75 g boter gesmolten
Verwarm de oven voor op 200°C.
Meng in een kom de gezeefde bloem met het bakpoeder, de suiker, het gemberpoeder en een snufje zout.
Voeg de rozijnen en 3/4 van de stukjes appel toe aan het bloemmengsel en maak een kuiltje in het midden.
Klop in een andere kom het ei los met een vork.
Voeg de melk, citroensap en gesmolten boter toe aan het losgeklopte ei en meng goed.
Giet het melkmengsel in het kuiltje van de bloem en roer alles tot een licht klonterig beslag.
Stop met roeren zodra alle bloem is opgenomen.
Verdeel het beslag over de muffinvormpjes en strooi de resterende stukjes appel erover.
Plaats de muffinvorm in het midden van de voorverwarmde oven en bak de muffins in ongeveer 20 minuten goudbruin en gaar.
Haal de muffins uit de vorm en laat ze afkoelen op een rooster.
U kunt de muffins 1 dag van tevoren bereiden. Bewaar ze afgedekt in een luchtdichte trommel.
Een lichte en fruitige witte wijn, zoals een Riesling of een Moscato d'Asti, past goed bij deze zoete appel-rozijnen muffins. De verfrissende smaken van de wijn zullen het gebak mooi aanvullen.
Calories: 235kcal | koolhydraten: 38g | Protein: 4g | Vet: 7g | Zout: 0.3g | Sugar: 18g
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 101
Amandelkoekjes
Bereidingstijd10 minuten min
wachten15 minuten min
Servings: 25 stuks
Calories:
Author: Cor Klaar
- 250 g blanke amandelen
- 175 g suiker
- 1 sinaasappel schoongeboend
- Mespunt kaneel
- 100 g poedersuiker
Verwarm de oven voor op 250 °C.
Bekleed de bakplaat met bakpapier.
Rasp de oranje schil van de sinaasappel en pers de vrucht uit.
Meet 50 ml sap af.
Maal in de keukenmachine de amandelen met suiker en geraspte sinaasappelschil zo fijn mogelijk.
Voeg het sap en de kaneel toe en meng alles tot een samenhangend deeg.
Vorm van het deeg kleine rolletjes ter grootte van een cocktailworstje en leg ze op de bakplaat.
Schuif de bakplaat in het midden van de oven en schakel de oven direct terug naar 100 °C.
Bak de koekjes in ca.
15 minuten gaar.
Strooi het poedersuiker op een bord en wentel de nog warme koekjes door de suiker.
Laat ze afkoelen.
Geniet van deze heerlijke amandelkoekjes uit Marokko!
koolhydraten: 12g | Protein: 2g | Vet: 5g
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 101
Fyllo-Quorntaartjes
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 250 gram kastanjechampignons
- 75 gram boter + extra boter
- 1 gesnipperde ui
- 1 rode paprika in blokjes
- ½ eetlepel(s) tijm
- 50 gram bloem
- ½ liter kruidenbouillon blokje
- 400 gram Quornstukjes
- 200 gram hele gepelde kastanjes blik of vers
- zout peper
- 11 vellen fyllodeeg diepvries
Verwarm de oven voor op 200°C.
Snijd de kastanjechampignons in vieren en bak ze in 25 gr van de boter al omscheppend bruin.
Neem de paddestoelen uit de pan.
Fruit de ui, de rode paprika en de tijm in de rest van de boter.
Bestrooi dit met de bloem en bak alles al omscheppend nog 1 minuut.
Voeg al roerend beetje bij beetje de kruidenbouillon toe tot een saus ontstaat.
Voeg de Quorn-stukjes, de hele kastanjes en de champignons toe en breng op smaak met zout en peper.
Verdeel de vulling over 4 ingevette ovenschaaltjes (of 1 grote) en dek af met 5 op elkaar gelegde, op maat gesneden vellen fyllodeeg, elk bestreken met gesmolten boter.
Snijd nog 6 vellen fyllodeeg in stukken, bestrijk met boter, 'kreukel' ze iets op
en decoreer hier de taartjes mee.
Bak de taartjes in 25-30 minuten in de oven goudbruin en krokant.
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 101
Curry-Quornfilets met amandelen
Servings: 2 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 2 theelepel milde currypasta
- 4 eetlepels zonnebloemolie
- 2 gepaneerde Quornfilets
- 25 gram geschaafde amandelen
- 1 rode ui in schijfjes
- 150 gram broccoli in roosjes
- 1 rode paprika in reepjes
- ½ dl kruidenbouillon
Verwarm de oven voor op 200°C.
Roer de currypasta en 2 eetlepels olie in een kopje door elkaar.
Bestrijk de Quornfilets rondom met de curry-olie en leg ze in een kleine lage ovenschaal.
Strooi de amandelen erover en bak de Quornfilets in de oven in ± 25 minuten goudbruin.
Verhit de rest van de olie in een wok en roerbak de ui, de broccoli en de paprika ± 2 minuten.
Voeg de kruidenbouillon toe en laat de groenten in nog ± 2 minuten zachtjes gaar worden.
Schep de Quornfilets op 2 borden en schep de groenten ernaast.
Lekker met rijst.
Tip: U kunt de Quornfilets met curry natuurlijk ook in een koekenpan bakken of roosteren op een grillplaat.
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 101