Romige Pompoenlasagne met Gorgonzola en Erwten
Voorbereidingstijd25 minuten min
Bereidingstijd1 uur uur
Totale tijd1 uur uur 25 minuten min
Servings: 6
Calories: 415kcal
Author: Cor Klaar
- 200 g gorgonzola piccante 48+
- 450 g ricotta
- 125 g crème fraîche
- 3 sjalotjes
- 2 teentjes knoflook
- 4 takjes verse tijm
- 2 eetlepels olijfolie
- 900 g tuinerwten diepvries, ontdooid
- 115 g ongezouten pecannoten
- 700 g pompoen lasagnebladen
Verwarm de oven voor op 180°C.
Snijd de gorgonzola in kleine stukjes.
Meng de ricotta met de handmixer samen met de gorgonzola en crème fraîche tot een glad mengsel.
Snipper de sjalotjes, snijd de knoflook fijn en ris de blaadjes van de takjes tijm.
Verhit de helft van de olijfolie in een koekenpan en fruit de sjalotjes, knoflook en tijmblaadjes gedurende 3 minuten op laag vuur.
Doe de ontdooide tuinerwten in een vergiet en giet er kokend water over.
Laat goed uitlekken en pureer ze met een staafmixer.
Breng op smaak met peper en eventueel zout.
Hak de pecannoten fijn.
Vet de ovenschaal in met de resterende olie.
Maak laagjes in de ovenschaal door telkens ¼ van de pompoenlasagne, ⅓ van de gepureerde tuinerwten en ⅓ van het ricottamengsel te gebruiken.
Bestrooi met de gehakte pecannoten.
Bak de lasagne ongeveer 60 minuten in de voorverwarmde oven tot deze gaar is.
Dek indien nodig af met aluminiumfolie als de noten te donker worden.
Deze romige en hartige pompoenlasagne wordt goed begeleid door een lichte rode wijn zoals een Pinot Noir of een fruitige Rosé.
Calories: 415kcal | koolhydraten: 28g | Protein: 16g | Vet: 27g | Zout: 0.8g | Sugar: 5g
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 108
Verfrissende Witlof-Venkel Salade met Gruyère
Bereidingstijd20 minuten min
Servings: 4
Calories: 235kcal
Author: Cor Klaar
- 1 venkelknol
- 150 g witlof in reepjes gesneden
- 1 eetlepel citroensap
- 250 g tomaten
- 5 eetlepels olijfolie
- 1 theelepel mosterd
- ½ teentje knoflook geperst
- 2 eetlepels wijnazijn
- 100 g gruyère kaas in reepjes gesneden
Verwarm de oven voor op 225°C.
Snijd de venkel in dunne plakjes en bewaar het groen voor de garnering.
Besprenkel de venkel en witlof met citroensap om verkleuring te voorkomen.
Bestrijk de tomaten met 1 eetlepel olie, bestrooi met ½ theelepel zout en peper, en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat.
Rooster de tomaten 5 minuten in de oven, tot de schil begint te blakeren.
Klop de mosterd, knoflook, wijnazijn en de resterende olie tot een dressing.
Breng op smaak met zout en peper.
Meng de venkel, witlof, gruyère en dressing door elkaar.
Leg de geroosterde tomaten op de salade.
Garneer de salade met het venkelgroen.
Deze lichte en frisse salade met een vleugje kaas vraagt om een witte wijn met een goede zuurgraad, zoals een Sauvignon Blanc of een Chardonnay, om de smaken in balans te brengen.
Calories: 235kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 7g | Vet: 18g | Zout: 0.7g | Sugar: 4g
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 108
Rosbief met Sinaasappelglazuur
Bereidingstijd40 minuten min
Servings: 4
Calories: 275kcal
Author: Cor Klaar
- 3 eetlepels sinaasappelmarmelade
- 4 eetlepels whisky
- 4 eetlepels sinaasappelsap
- 3 eetlepels tomatenketchup
- 2 eetlepels wijnazijn
- 2 cm gember geschild
- 1 stuk rosbief ca. 600 g, op kamertemperatuur
- 75 g waterkers
- 1 eetlepel extra vierge olijfolie
Verwarm de voor op 225°C.
Verwarm de sinaasappelmarmelade in een steelpannetje met whisky, sinaasappelsap, tomatenketchup en wijnazijn.
Schil de gemberwortel en pers deze met behulp van een stevige knoflookpers boven de steelpan.
Breng het glazuurmengsel aan de kook en laat het 1 minuut zachtjes doorkoken.
Bak de rosbief op een rooster, met een braadslede eronder, gedurende 10 minuten in de oven.
Verlaag de oventemperatuur naar 200°C.
Haal de rosbief uit de oven en bestrijk deze rondom met het sinaasappelglazuur.
Bak het vlees nog 10 minuten in de braadslede en haal het dan uit de oven om te bestrijken met de rest van het glazuur (bewaar 1 eetlepel).
Bak de rosbief nog 5 minuten in de oven.
Verpak de rosbief in dubbel aluminiumfolie en laat het 10 minuten rusten.
Meng de waterkers met 1 eetlepel olijfolie en de rest van het sinaasappelglazuur.
Snijd de rosbief in dunne plakken en leg ze op een grote schaal.
Leg de waterkers eromheen.
Calories: 275kcal | koolhydraten: 22g | Protein: 24g | Vet: 8g | Zout: 1.2g | Sugar: 17g
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 108
Knapperige Rabarbercrumble met Frisse Aardbeiensalade
Servings: 4
Calories: 495kcal
Author: Cor Klaar
- 500 g rabarber in stukjes
- 3 eetlepels suiker
- Sap en rasp van ½ sinaasappel
- 75 g basterdsuiker
- 75 g havermout
- 125 g bloem
- Een snufje gemalen kardemom
- 100 g boter in blokjes
- 250 g aardbeien in plakjes
- 3 takjes munt fijngehakt
Verwarm de oven voor op 200°C.
Leg de rabarberstukjes in de ingevette ovenschaal en meng er 2 eetlepels suiker en de helft van de sinaasappelrasp doorheen.
Meng in een kom de basterdsuiker, havermout, bloem en gemalen kardemom.
Wrijf met je vingertoppen de blokjes boter erdoor totdat er een kruimelig deeg ontstaat.
Verdeel het kruimeldeeg gelijkmatig over de rabarber in de ovenschaal, druk voorzichtig aan en maak met een vork het oppervlak van de crumble wat rul.
Bak de crumble in ongeveer 50 minuten in het midden van de oven goudbruin en gaar.
Meng intussen in een kom de overgebleven suiker, sinaasappelrasp en sinaasappelsap tot een dressing.
Schep de plakjes aardbei en fijngehakte munt door de dressing.
Serveer de aardbeiensalade naast de warme rabarbercrumble.
Calories: 495kcal | koolhydraten: 73g | Protein: 5g | Vet: 21g | Zout: 0.2g | Sugar: 38g
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 108
Australische Bramen in Gebakken Room
Servings: 4
Calories: 275kcal
Author: Cor Klaar
- 4 bitterkoekjes
- 1 doosje bevroren bramen 250 g
- 2 eieren
- 125 ml crème fraîche
- 2 eetlepels basterdsuiker
- 1 zakje vanillesuiker
- 1 eetlepel gezeefde bloem
Verwarm de oven voor op 175°C.
Leg in elk ovenschaaltje een bitterkoekje.
Verdeel de bevroren bramen over de bitterkoekjes.
Klop in een kom de eieren los met de crème fraîche, de basterdsuiker en vanillesuiker.
Spatel de gezeefde bloem luchtig door het roommengsel.
Verdeel het mengsel gelijkmatig over de ovenschaaltjes.
Bak de schaaltjes in het midden van de oven gedurende 20 minuten, tot ze stevig zijn en licht goudbruin van kleur.
Serveer de bramen in gebakken room eventueel met een bolletje vanille-ijs of een toefje slagroom voor een extra verwennerij.
Wijnadvies:
Een lichtzoete dessertwijn zoals een Moscato d'Asti past uitstekend bij de zoete en romige smaken van dit dessert.
Calories: 275kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 6g | Vet: 14g | Zout: 0.2g | Sugar: 22g
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 108
Limoen Amandelcakejes uit Australië
Servings: 12 stuks
Calories: 275kcal
Author: Cor Klaar
- 50 g gepelde amandelen
- 75 g bloem gezeefd
- 150 g poedersuiker
- Schil van 1/2 limoen geraspt
- 5 eieren
- 200 g boter gesmolten
Verwarm de oven voor op 200 °C en vet de muffinvormpjes in of plaats cupcakepapiertjes erin.
Maal de amandelen fijn in een keukenmachine of met een vijzel.
Meng de gemalen amandelen in een grote kom met de gezeefde bloem, poedersuiker (houd 1 eetlepel apart) en geraspte limoenschil.
Klop in een vetvrije kom de eiwitten met een mespunt zout tot ze schuimig maar niet stijf zijn.
Spatel voorzichtig de opgeklopte eiwitten door de droge ingrediënten.
Roer vervolgens voorzichtig de gesmolten boter door het amandelmengsel.
Vul de muffinvormpjes tot twee derde met het beslag en bak ze in het midden van de oven gedurende 20-25 minuten, tot ze goudbruin zijn.
Laat de cakejes 5 minuten in de vormpjes zitten en laat ze daarna verder uitdampen op een rek.
Bestrooi de cakejes met de overgebleven poedersuiker
Een zoete, mousserende wijn zoals een Moscato d'Asti past goed bij deze heerlijke en licht zoete amandelcakejes.
Serving: 1cakeje | Calories: 275kcal | koolhydraten: 18g | Protein: 4g | Vet: 21g | Zout: 0.1g | Sugar: 12g
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 108
Kruidenbrood in terracotta
Calories:
Author: Cor Kevenaar
U kunt natuurlijk allerlei mooie broodjes kant-en-klaar kopen, maar nog leuker zijn deze zelfgemaakte kruidenbroodjes in terracotta bloempotjes.
Verwarm de oven voor op 180°C.
Zeef 250 gr bloem, 4 eetlepels bakpoeder, 1 theelepel zout en 1 theelepel mosterdpoeder.
Klop 1 ei los met 25 gr gesmolten boter en 1 1/2 dl melk.
Meng dit door het bloemmengsel.
Kneed er 4 eetlepels fijngehakte tuinkruiden (dille, peterselie, bieslook en basilicum) door.
Verdeel het deeg in 8 stukken.
Vorm er rolletjes van en leg deze in 8 ingevette, schone terracotta bloempotjes.
Strijk de bovenkant glad en bak de broodjes onder in de oven in ± 40 minuten gaar.
De broodjes zijn gaar als een erin geprikte vleespen er schoon uitkomt.
U kunt ook één groot brood maken. Vorm dan van het deeg één grote rol, leg die in een ingevette cakevorm (inh. 1 liter) en bak het brood in ± 60 minuten gaar.
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 108
Gehaktbroodje
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar
- 4 afbakpistoletjes
- 400 gram gehakt
- 1 ui
- ½ paprika
- 2 teentjes knoflook
- chilisaus
- sambal
- Paprikapoeder
- peper & zout
- olijfolie
- 4 plakken belegen kaas
Bak de broodjes half af en laat ze afkoelen.
Snijd de ui, paprika en knoflook in kleine stukjes.
Bak het gehakt rul.
Voeg dan de ui, paprika en knoflook toe en bak even mee.
Voeg daarna kruiden, saus en een scheut olijfolie naar smaak toe.
Snijd de broodjes open en verdeel het gehaktmengsel over de broodjes.
Leg op elk broodje een plak kaas en doe de broodjes in de oven voor een minuut of 5.
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 108
Amygthalota
(Amandelperen)
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 500 gram amandelen
- 5 eetlepels griesmeel
- 500 gram poedersuiker
- 4 dl oranjebloesemwater
- 250 gram suiker
- kruidnagel
- boter
- bloem
Maal de amandelen met 2 eetlepels suiker fijn.
Roer de rest van de suiker, griesmeel en 6 eetlepels bloesemwater erdoor.
Kneed dit tot een zacht deeg.
Verdeel het deeg in stukjes ter grootte van een pingpongbal en kneed ze in de vorm van een peer.
Druk in elk peertje een kruidnagel als steel.
Vet een bakplaat in met boter en bestuif het met bloem.
Schik de peertjes op de bakplaat.
Bak ze 20 minuten in een voorverwarmde oven op stand 2.
Laat ze afkoelen, doop ze vervolgens in oranjebloesemwater en strooi er poedersuiker over.
Laat ze 5 minuten staan en doop ze weer in de poedersuiker.
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 108
Aardappel-Venkelsoep met Bladerdeegdeksel
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar
- 2 eetlepels olie
- 1 venkelknol in reepjes, bewaar het venkelgroen
- 2 teentjes knoflook fijngesneden
- 1 theelepel venkelzaadjes gekneusd
- 3 geschilde aardappels in blokjes
- 10 saffraandraadjes verkruimeld
- 1 chilipeper verkruimeld, gedroogd
- 6 deciliter kippenbouillon van tablet
- 4 bladerdeegplakjes ontdooid, diepvries
- 1 deciliter slagroom
- Zout
- Peper
- 1 ei losgeklopt
Verhit de olie en bak de venkel, knoflook en venkelzaadjes hierin gedurende 5 minuten.
Voeg de aardappelen, saffraan en chilipeper toe en bak deze 2 minuten mee.
Schenk de bouillon erbij en laat de soep op zacht vuur 15-20 minuten koken.
Pureer de soep en zeef indien nodig.
Laat de soep afkoelen en bewaar deze afgedekt in de koelkast tot gebruik.
Rol elk plakje deeg iets uit en steek cirkels uit van ± 12 cm doorsnee.
Bewaar de deegcirkels afgedekt in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 200°C.
Verwarm de soep tot lauwwarm, roer de slagroom erdoor en breng de soep op smaak met zout en peper.
Schenk de soep in kommen, snijd het venkelgroen fijn en strooi het over de soep.
Maak de rand van de kommen nat met water, leg het deeg over de kommen, druk de randen goed vast en bestrijk het deeg met losgeklopt ei.
Zet de soepkommen 15 minuten in het midden van de oven tot het deegdeksel lichtbruin is gebakken.
Serveer deze heerlijke aardappel-venkelsoep met een knapperig bladerdeegdeksel. Eet smakelijk!
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 108