Hemelse Bananen Flammkuchen met Chocoladesaus

Hemelse Bananen Flammkuchen met Chocoladesaus

Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd15 minuten
Land van herkomst: Duitsland
Dieët: Vegetarisch
Servings: 6
Calories: 300kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 rol Tante Fanny Vers Flammkuchendeeg 260 g
  • 4 bananen geschild en dun in de lengte gesneden
  • 160 g kwark
  • 80 g zure room
  • 6 eetlepels poedersuiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 10 hazelnoten grof gehakt
  • Chocoladesaus

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 220°C (boven-/onderwarmte) en haal het deeg direct uit de koelkast.
  • Rol het deeg met het meegerolde bakpapier uit op het bakblik.
  • Vouw ongeveer 1 cm van het deeg naar binnen en druk stevig aan.
  • Meng de kwark, zure room, poedersuiker en vanillesuiker en bestrijk het deeg ermee, tot aan de rand.
  • Bak de flammkuchen in het onderste gedeelte van de oven gedurende ongeveer 10 minuten voor.
  • Beleg gelijkmatig met plakjes banaan en gehakte hazelnoten, en bak nog eens 5 minuten in de oven tot het knapperig is.
  • Besprenkel voor het serveren met chocoladesaus.

Notities

Wijnadvies:

Een zoete dessertwijn zoals een Moscato d'Asti past goed bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 300kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 5g | Vet: 12g | Zout: 0.2g | Sugar: 30g

Kersen-Marsepein Flammkuchen

Kersen-Marsepein Flammkuchen

Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd19 minuten
Land van herkomst: Duitsland
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 380kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 rol Tante Fanny Vers Flammkuchendeeg 260 g
  • 200 g kersen ontpit
  • 150 g crème fraîche
  • 150 g marsepein geraspt
  • 75 g poedersuiker
  • 12 walnoten grof gehakt
  • 1 theelepel limoenschil liefst biologisch

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 220°C (boven-/onderwarmte) en haal het deeg direct uit de koelkast.
  • Rol het deeg met het meegeleverde bakpapier uit op het bakblik.
  • Vouw ongeveer 1 cm van het deeg naar binnen en druk stevig aan.
  • Meng de crème fraîche met de limoenschil en de poedersuiker en bestrijk het deeg ermee, tot aan de rand.
  • Beleg gelijkmatig met kersen en gehakte walnoten, en bestrooi met de geraspte marsepein.
  • Bak in het onderste gedeelte van de oven gedurende 15-20 minuten tot het knapperig is.

Notities

Wijnadvies:

Een zoete witte wijn zoals een Riesling Spätlese past goed bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 380kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 7g | Vet: 18g | Zout: 0.2g | Sugar: 25g

Regenboog Groentequiche

Regenboog Groentequiche

Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd55 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hartige taart, Hoofdgerechten
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 rol Tante Fanny Vers Quiche- en Taartdeeg 300 g
  • 3 wortels geraspt en in dunne plakjes gesneden
  • 1 courgette in dunne plakjes gesneden
  • 1 tomaat in dunne plakjes gesneden
  • 1 aardappel geschild en in dunne plakjes gesneden
  • 250 g slagroom
  • 3 eieren
  • 1 eetlepel verse peterselie fijngehakt
  • Zout
  • Een snufje nootmuskaat geraspt
  • 1 eetlepel boter voor het invetten van de vorm
  • Gemalen peper

Instructies

  • erwarm de oven voor op 180°C (boven-/onderwarmte) en bereid het deeg volgens de instructies op de verpakking.
  • Rol het deeg uit en leg het in de ingevette taartvorm.
  • Gebruik het overhangende deeg om de rand te versterken.
  • Leg 3-4 plakjes wortel en courgette afwisselend naast elkaar in de vorm, van buiten naar binnen.
  • Steek vervolgens aardappel- en tomatenplakjes afwisselend ertussen.
  • Meng de eieren met de slagroom en de peterselie.
  • Breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat.
  • Giet dit mengsel over de groenten.
  • Bak de quiche in het onderste gedeelte van de oven gedurende ongeveer 55 minuten, of tot hij goudbruin is.

Notities

Deze quiche is ook heerlijk met plakjes pastinaak of aubergine als alternatief voor de groenten.

Wijnadvies:

Een lichte, fruitige witte wijn zoals een Pinot Grigio past goed bij dit gerecht.

Klassieke Franse kersenclafoutis

Klassieke Franse kersenclafoutis

Een klassieke Franse kersenclafoutis met een luchtige vulling en een heerlijk krokante bodem, perfect als zomers dessert.
Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Fruit, Gebak, Taart
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Lente, Zomer
Servings: 6
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

Voor de bodem:

  • 1 rol quiche- & taartdeeg 300 g

Voor de vulling:

  • 500 g ontpitte kersen
  • 2 eetlepels suiker
  • 175 ml melk
  • 100 g suiker
  • 100 g bloem
  • 4 eetlepels slagroom
  • 2 eieren
  • 1 eidooier
  • Merg van 1 vanillestokje
  • 1 eetlepel boter om in te vetten
  • 1 ei om te bestrijken
  • Poedersuiker om te bestrooien

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 190°C (boven-/onderwarmte).
  • Vet de taartvorm in en bekleed met bakpapier.
  • Rol het deeg uit en bekleed de taartvorm ermee.
  • Laat het deeg iets over de randen hangen.
  • Meng de kersen met 2 eetlepels suiker en zet apart.
  • Klop de suiker, eidooier, vanillemerg en eieren met een handmixer op de hoogste stand gedurende 8 minuten.
  • Voeg beetje bij beetje de bloem toe en klop op middelhoge snelheid.
  • Giet de slagroom en melk erbij en meng tot een glad beslag.
  • Verdeel de kersen over de taartbodem en giet het beslag erover.
  • Bestrijk de randen van het deeg met losgeklopt ei.
  • Bak de clafoutis 25 minuten in het midden van de oven tot hij goudbruin en stevig is.
  • Laat afkoelen en bestrooi met poedersuiker voor het serveren.

Notities

Serveertip:
Serveer met een bolletje vanille-ijs of een lepel slagroom.
Wijnadvies:
Een lichte rode wijn zoals Beaujolais of Bourgogne.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 48g | Protein: 6g | Vet: 10g | Zout: 0.3g | Sugar: 24g

Ambachtelijke Amandelbanketstaaf

Ambachtelijke Amandelbanketstaaf

Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd35 minuten
Recept categorieën: Gebak, Koek
Land van herkomst: Nederland
Dieët: Vegetarisch
Feestdagen etc: Sinterklaas
Servings: 8
Calories: 380kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 220°C (boven-/onderwarmte) en haal het bladerdeeg 10 minuten voor gebruik uit de koelkast.
  • Kneed het amandelspijs goed door en voeg een half ei toe.
  • Maak van het amandelspijs twee rollen van ongeveer 33 cm lang.
  • Rol het bladerdeeg uit en snijd het in de lengte doormidden.
  • Leg in het midden van ieder stuk bladerdeeg een rol amandelspijs en vouw de twee korte uiteinden van het deeg over het amandelspijs heen.
  • Bestrijk de twee uiteinden licht met water.
  • Vouw één lange kant van het deeg over het amandelspijs, maak het licht vochtig en herhaal dit met de tweede lange kant van het deeg.
  • Druk het deeg goed aan en leg de banketstaven met de deegnaad naar beneden op een met bakpapier beklede bakplaat.
  • Laat de banketstaven ongeveer 20 minuten rusten in de koelkast.
  • Bestrijk de banketstaven met de rest van het opgeklopte ei en bak ze in het midden van de oven goudbruin in 25-35 minuten.

Notities

Wijnadvies:

Serveer deze ambachtelijke amandelbanketstaaf met een glas dessertwijn, zoals een zoete Moscato of een Sauternes, voor een perfecte afsluiting van de maaltijd.

Nutrition

Calories: 380kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 11g | Vet: 22g | Zout: 0.2g | Sugar: 22g

Abrikozen Galette met Amandelspijs

Abrikozen Galette met Amandelspijs

Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Fruit, Taart
Land van herkomst: Internationaal
Dieët: Vegetarisch
Servings: 8 personen
Calories: 330kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200°C (boven-/onderwarmte) en haal het deeg 10 minuten voor gebruik uit de koelkast.
  • Meng de abrikozenjam en het aardappelzetmeel goed door elkaar, roer vervolgens de abrikozen erdoor.
  • Meng in een andere kom het amandelspijs met een half ei.
  • Rol het deeg met het meegeleverde bakpapier direct op de bakplaat uit.
  • Verdeel het spijsmengsel in het midden van het deeg en houd aan alle kanten ongeveer 6 cm vrij.
  • Leg de abrikozenpartjes met de jam op het spijsmengsel en vouw voorzichtig het deeg er overheen.
  • Bestrijk het deeg aan de buitenkant met het resterende halve ei en bestrooi met suiker.
  • Bak in het midden van de oven gedurende 30-40 minuten, tot het goudbruin is.
  • Bestrooi voor het serveren met gehakte geroosterde amandelen.

Notities

Wijnadvies:

Geniet van deze heerlijke abrikozen galette met een glas zoete witte wijn, zoals een Riesling Spätlese, voor een perfecte combinatie van smaken.

Nutrition

Calories: 330kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 5g | Vet: 15g | Zout: 0.2g | Sugar: 25g

Gevlochten Speltbrood met Aubergine en Mozzarella

Gevlochten Speltbrood met Aubergine en Mozzarella

Voorbereidingstijd30 minuten
Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Brood, Hoofdgerechten
Land van herkomst: Internationaal
Dieët: Vegetarisch
Servings: 1 brood
Calories: 1800kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 rol Tante Fanny Vers Speltpizzadeeg 400 g
  • 1 aubergine in plakken van 1/2 cm dik
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 150 g belegen kaas geraspt
  • 1 mozzarella in plakjes
  • 1 eetlepel gehakte basilicum
  • Peper en zout naar smaak

Instructies

  • Bestrooi de plakken aubergine met wat zout en laat ze een half uur 'zweten' in een vergiet.
  • Dep de aubergine vervolgens goed droog met keukenpapier en bestrijk beide kanten met olijfolie.
  • Verhit een grillpan en gril de aubergine aan beide kanten, ongeveer 5 minuten in totaal.
  • Laat de plakken afkoelen.
  • Verwarm de oven voor op 220°C (boven-/onderwarmte) en verwerk het deeg direct uit de koelkast.
  • Rol het deeg met het meegeleverde bakpapier uit op een bakblik en snijd om de 1,5 cm in aan de lange kant.
  • Verdeel 1/3 van de geraspte kaas over het deeg en leg de helft van de gegrilde aubergine erover.
  • Herhaal deze stap nog een keer.
  • Verdeel de plakjes mozzarella over de aubergine en bestrooi met peper, zout en gehakte basilicum.
  • Vlecht het deeg over de vulling heen.
  • Bestrooi het gevlochten deeg met de overgebleven kaas.
  • Bak in het midden van de oven gedurende 15-25 minuten, tot het goudbruin is.

Notities

Wijnadvies:

Dit gevlochten speltbrood met aubergine en mozzarella gaat goed samen met een lichte rode wijn zoals een Pinot Noir of een fruitige witte wijn zoals een Sauvignon Blanc.

Nutrition

Calories: 1800kcal | koolhydraten: 100g | Protein: 90g | Vet: 120g | Zout: 7g | Sugar: 5g

Bladerdeegbroodjes met spinazie en feta

Bladerdeegbroodjes met spinazie en feta

Heerlijke knapperige bladerdeegbroodjes gevuld met een romige spinazie-feta vulling, perfect als snack of bij de borrel.
Voorbereidingstijd25 minuten
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hartige taart, Snack, Warme hapjes
Land van herkomst: Mediterraan
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Servings: 6
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

Voor de broodjes:

  • 1 rol vers bladerdeeg
  • ½ ei voor bestrijken
  • Sesamzaadjes om te bestrooien

Voor de vulling:

  • 1 eetlepel olijfolie
  • ¼ ui fijngesnipperd
  • 1 teentje knoflook fijngehakt
  • 200 g verse bladspinazie
  • 125 g feta verbrokkeld
  • ½ ei
  • Peper
  • Zout

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 220°C (boven-/onderwarmte).
  • Haal het bladerdeeg 10 minuten voor gebruik uit de koelkast.
  • Verhit olijfolie in een koekenpan en bak de ui en knoflook tot de ui glazig is.
  • Voeg de spinazie toe en bak mee tot deze geslonken is.
  • Laat het mengsel uitlekken in een zeef en volledig afkoelen.
  • Meng in een kom de feta met het afgekoelde spinaziemengsel.
  • Voeg het halve ei toe en breng op smaak met peper en zout.
  • Meng alles goed door elkaar.
  • Rol het bladerdeeg uit op een bakplaat met bakpapier.
  • Snijd het deeg in de lengte doormidden en verdeel het spinaziemengsel over beide stukken.
  • Laat de randen vrij en bestrijk deze met een beetje water.
  • Vouw het deeg over de vulling en snijd elk stuk in drie broodjes.
  • Maak enkele insnijdingen aan de bovenkant voor een knapperige afwerking.
  • Bestrijk de broodjes met ei en bestrooi met sesamzaadjes.
  • Bak 20-30 minuten in het midden van de oven tot ze goudbruin zijn.

Notities

Serveertip:
Serveer met een frisse yoghurtdip met munt en knoflook.
Wijnadvies:
Past goed bij een lichte rode wijn zoals Pinot Noir of een frisse witte wijn zoals Sauvignon Blanc.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 28g | Protein: 10g | Vet: 20g | Zout: 1.2g | Sugar: 2g

Aardbeien-Mascarponeschelp

Aardbeien-Mascarponeschelp

Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd35 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Fruit, Gebak
Land van herkomst: Nederland
Dieët: Vegetarisch
Servings: 6
Calories: 415kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • Voor de bodem:
  • 1 rol Tante Fanny Vers Bladerdeeg
  • 2-3 eetlepels suiker
  • 1 ei
  • Boter om in te vetten
  • 50 g gesmolten chocolade
  • Voor de vulling:
  • 125 ml slagroom
  • 125 g mascarpone
  • 100 g aardbeienjam
  • 30 g suiker
  • 500 g verse aardbeien kroontjes verwijderd
  • Poedersuiker om te bestuiven

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200°C boven-/onderwarmte en haal het deeg 10 minuten voor gebruik uit de koelkast.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier en vet de buitenkant van de taartvorm in met boter.
  • Plaats de taartvorm ondersteboven op de bakplaat.
  • Snijd uit het bladerdeeg een zo groot mogelijke cirkel met behulp van een bord of deksel.
  • Bestrijk de cirkel met ei en bestrooi met suiker.
  • Prik met een vork een aantal gaatjes in de cirkel om te voorkomen dat de bodem bol wordt.
  • Leg het deeg over de omgekeerde taartvorm zonder aan te drukken.
  • Snijd uit het overgebleven deeg hartjes, bestrijk met ei en bestrooi met suiker.
  • Leg de hartjes op de bakplaat.
  • Bak in het midden van de oven gedurende 15-20 minuten tot ze goudbruin zijn.
  • Leg de hartjes op een rooster om af te koelen en leg de schelp met de suikerlaag naar beneden op de bakplaat.
  • Verlaag de oventemperatuur naar 150°C en bak nog 10-15 minuten om de schelp droog te maken.
  • Bestrijk de afgekoelde bladerdeegschelp met gesmolten chocolade.
  • Klop de slagroom met suiker stijf.
  • Voeg mascarpone en jam toe en klop tot een luchtig geheel.
  • Schep het mengsel in de schelp en verdeel de aardbeien erover.
  • Bestrooi voor het serveren met poedersuiker en decoreer met de bladerdeeghartjes.

Notities

Wijnadvies:

Deze zoete en romige aardbeien-mascarponeschelp gaat goed samen met een lichte en fruitige dessertwijn zoals een Moscato d'Asti of een Brachetto d'Acqui uit Italië.

Nutrition

Calories: 415kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 5g | Vet: 27g | Zout: 0.2g | Sugar: 27g

Groene groentesalade met makreel en sinaasappel

Groene groentesalade met makreel en sinaasappel

Een frisse en voedzame salade met geroosterde groene groenten, sappige sinaasappel en gerookte makreel, perfect voor een lichte maaltijd.
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Salade, Vis
Land van herkomst: Mediterraan
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4 personen
Calories: 420kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 600 g broccoli in roosjes
  • 250 g boontjesmix
  • 1 eetlepel azijn
  • 5 eetlepels olijfolie
  • 500 g aardappels schoongeboend
  • 2 sinaasappels
  • 2 eetlepels fijngesneden munt
  • 50 g olijven
  • 200 g gerookte makreel

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 225 °C.
  • Meng in een bakplaat de broccoli en boontjesmix met azijn, 3 eetlepels olijfolie, zout en peper.
  • Rooster de groenten 15-20 minuten in het midden van de oven en schep regelmatig om.
  • Snijd de aardappels in plakjes (schil mag eraan blijven) en kook ze in 10 minuten beetgaar.
  • Laat de aardappels uitlekken in een vergiet.
  • Snijd de sinaasappels dik en vang het sap op.
  • Verwijder het vel en de graten van de makreel en verdeel het visvlees in stukjes.
  • Klop een dressing van de resterende 2 eetlepels olijfolie, 2 eetlepels sinaasappelsap, munt, zout en peper.
  • Meng de geroosterde groenten, aardappelplakjes, sinaasappel en makreel door de dressing.
  • Verdeel de salade over vier borden en garneer met olijven.

Notities

Serveertip:
Serveer met knapperig brood en een scheutje extra olijfolie voor een volle smaak.
Wijnadvies:
Een lichte witte wijn zoals Sauvignon Blanc of Pinot Grigio past goed bij de frisse tonen van sinaasappel en makreel.

Nutrition

Calories: 420kcal | koolhydraten: 42g | Protein: 25g | Vet: 18g | Zout: 1.2g | Sugar: 10g