Kalfsschnitzel met ham en kaas

Kalfsschnitzel met ham en kaas

Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Kalfsvlees, Vlees
Servings: 4 personen
Calories: 500kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 4 kalfsschnitzel van 140 gr niet gepaneerd
  • 4 plakken achterham
  • 12 plakken Cheddar kaas
  • 10 centiliter witte wijn
  • 25 centiliter kookroom
  • boter
  • olijfolie
  • zout
  • peper

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180 gr.
  • Leg de schnitzels tussen 2 vellen huishoudfolie.
  • Sla de schnitzels platter met behulp van een deegroller of steelpan.
  • Leg op elke schnitzel een plak ham en 2 plakken kaas.
  • Sla ze dubbel.
  • Verwarm een klontje boter en een eetlepel olie.
  • Bak de schnitzels aan beide kanten.
  • Bestrooi ze tijdens het bakken met wat zout en peper.
  • Leg de schnitzels in een ovenschaal.
  • Giet de wijn in de koekenpan en schraap de aanbaksels los.
  • Voeg de kookroom toe en laat 5 minuten inkoken.
  • Giet de saus over de schnitzels.
  • Leg op elke schnitzel nog een plak Cheddar.
  • Schuif de schaal in de oven en laat de kaas smelten.
  • Haal de schaal uit de oven en leg de schnitzels op een serveerschaal.
  • Dek af met aluminiumfolie en laat 5 minuten rusten.
  • Verdeel over de borden

Notities

Geef er bv. broccoli en gekookte aardappelen bij.

Nutrition

Calories: 500kcal

Kalfsschnitzel Lucullus

Kalfsschnitzel Lucullus

Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Kalfsvlees, Vlees
Servings: 2 personen
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 250 gram kalfsschnitzel
  • 2 plakjes serranoham
  • 2 plakjes cheddarkaas
  • 1 citroen
  • 1 el olijfolie
  • 15 gram boter
  • zout
  • peper

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Verhit in een koekenpan de olie met de boter.
  • Bestrooi de schnitzels aan beide kanten met zout en peper.
  • Bak de schnitzels aan beide zijden.
  • Afhankelijk van de dikte 3 à 4 minuten aan beide zijden.
  • Ik heb ze graag nog rosé.
  • Haal uit de pan en leg ze in een ovenschaal.
  • Bedek elke schnitzel met een plak ham en kaas.
  • Deglaceer de pan met het sap van de citroen. Verdeel over de kaas.
  • Kalfsschnitzel Lucullus
  • Schuif de ovenschaal in de oven en gratineer tot de kaas is gesmolten.

Notities

Ik serveerde de schnitzels met doppertjes en worteltjes en aardappelbolletjes uit de oven.

Kabeljauw uit de oven met champignonsaus

Kabeljauw uit de oven met champignonsaus

Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Groenten, Ovenschotel, Vis
Servings: 4 personen
Calories: 460kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 700 gram krieltjes in de schil
  • 6 takjes dille
  • 2 el zonnebloemolie
  • 400 gram kastanjechampignons
  • 1 citroen
  • 4 kabeljauwfilets à 100 gr.
  • 250 gram cherrytomaatjes
  • 100 gram zoetzure augurken
  • peper
  • zout
  • 1 ui
  • 1 teentjes knoflook
  • 2 el augurkenvocht
  • 250 ml kookroom
  • 1 bosje bosui

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 170 °C.
  • Breng een pan met water en zout aan de kook en kook de krieltjes circa 10 minuten.

Vis

  • Pluk en hak de dille fijn.
  • Meng de dille in een ovenschaal met de olie, zout en peper.
  • Snij de citroen in dunne plakken.
  • Leg de kabeljauwfilets in de ovenschaal, bestrooi met zout en peper en bestrijk met de kruidenolie. Leg de plakjes citroen erop.
  • Verdeel de cherrytomaatjes rondom.
  • Bak de kabeljauw met de tomaatjes in de oven in circa 12 minuten gaar.

Saus

  • Snijd de champignons in dunne plakken.
  • Pel en snipper de ui.
  • Pel en snijd de knoflook fijn.
  • Verhit een scheutje olie in een pan en fruit de ui en knoflook circa 2 minuten.
  • Voeg de champignons toe en bak circa 3 minuten op hoog vuur.
  • Snijd de augurken in blokjes.
  • Roer het vocht van de augurken, de augurken, de mosterd en room door de champignons en breng aan de kook.
  • Kook onder voortdurend roeren op middelhoog vuur in circa 5 minuten tot een ingekookte saus.
  • Breng op smaak met zout en peper.

Krieltjes

  • Giet de krieltjes af en stoom droog.
  • Verhit een scheut olie in een pan en bak de krieltjes in circa 8 minuten goudbruin.
  • Snijd de bosuitjes in ringetjes en bak circa 2 minuten mee met de krieltjes.

Nutrition

Calories: 460kcal

Kabeljauw op zijn Spaans

Kabeljauw op zijn Spaans

Voorbereidingstijd5 minuten
Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Vis
Land van herkomst: Spanje
Calories: 130kcal
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 600 gram kabeljauw moten
  • 4 tomaten
  • 2 el olijfolie
  • 1 citroen
  • ½ gram saffraan
  • 3 tl paprikapoeder
  • zout
  • peper
  • cayennepeper

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 175 gr.
  • Leg de moten in een ovenschaal.
  • Snijd de tomaten kruislings in en dompel ze een paar seconden in heet water.
  • Haal ze uit het water en ontvel ze.
  • Snijd de tomaten in plakken.
  • Leg de tomaten rondom de moten vis.
  • Meng in een kom, Olie, het sap van de citroen, de safraan, paprikapoeder, een snufje cayennepeper.
  • Verdeel het mengsel over de moten vis.
  • Zet de ovenschaal in de oven en laat 25 minuten garen.
  • Heb je geen moten kabeljauw maar filets, halveer dan de oventijd.
  • Verdeel de kabeljauw en de tomaten over de borden.

Notities

Serveer er aardappelpuree of gekookte aardappels bij.

Nutrition

Calories: 130kcal

Kabeljauw met oosterse rijst

Kabeljauw met oosterse rijst

Voorbereidingstijd30 minuten
Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Rijst, Vis
Land van herkomst: Oosters
Servings: 2 personen
Calories: 733kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 300 gram kabeljauwfilet
  • 1 ui
  • 1 teen knoflook
  • 3 cm gember
  • 1 rode peper
  • 8 zongedroogde tomaat
  • 1 citroen
  • 125 gram rijst
  • 200 cl kippenbouillon
  • 2 el olijfolie
  • 1 kl kurkuma
  • 2 el peterselie
  • zout
  • peper

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 175 gr.
  • Pel en snipper de ui en knoflook.
  • Schil de gember en snijd fijn.
  • Snijd de zongedroogde tomaat in kleine stukjes.
  • Snijd de rode peper over de lengte doormidden en verwijder de zaadjes en de zaadlijsten.
  • Snijd in kleine stukjes.
  • Giet de helft van de olie in een ovenschaal en leg de filets in de schaal en wentel ze door de olie.
  • Strooi zout en peper over de filets en gaar ze gedurende 12 minuten in de oven.
  • Verdeel het sap van de citroen over de filets.
  • Verwarm de rest van de olie in een pan en fruit de ui glazig.
  • Voeg de knoflook, gember en de rode peper toe.
  • Fruit dese even mee.
  • Voeg de rijst toe en laat deze even mee bakken.
  • Voeg de kurkuma toe en voeg zo’n 1 1/2 x het volume van de rijst aan kippenbouillon toe.
  • Laat de rijst garen en voeg eventueel nog wat bouillon toe.
  • Zodra de rijst gaar is meng de fijn gesneden gedroogde tomaat toe en de helft van de fijn gesneden peterselie.
  • Roer goed door elkaar.
  • Verdeel de rijst over de borden en leg op elk bord een stuk kabeljauwfilet.
  • Garneer met de rest van de peterselie

Nutrition

Calories: 733kcal

Kabeljauw met chorizo

Kabeljauw met chorizo

Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd35 minuten
Recept categorieën: Groenten, Varkensvlees, Vis
Servings: 2 personen
Calories:
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 2 kabeljauwfilets
  • 1 ui
  • 1 blik gepelde tomaten
  • 1 tl suiker
  • 75 gram chorizo
  • 3 el crème fraîche
  • aardappels
  • 1 kl basilicum
  • olijfolie
  • zout
  • peper

Instructies

  • Zet alle ingrediënten klaar.
  • Pel en snipper de ui.
  • Snijd de chorizo in de lengte door.
  • Snijd de 2 helften nogmaals in de lengte door en snijd er dan stukjes van.
  • Schil de aardappelen en snijd ze in niet al grote stukken.
  • Snijd de gepelde tomaten in blokjes.
  • Verhit een scheutje olie in een koekenpan en fruit de ui.
  • Zodra de ui glazig is voeg dan de tomaten, de suiker en de in stukjes gescheurde basilicum toe.
  • Voeg wat zout en peper toe.
  • Zet het vuur wat lager en laat even een minuut of 10 lekker stoven.
  • Zet de aardappelen op in water met wat zout.
  • Zodra de aardappelen gaar zijn, giet deze dan af.
  • Bak de chorizostukjes zachtjes in wat olie.
  • Voeg de crème fraîche toe.
  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Voeg het chorizo mengsel en de gekookte aardappelen bij het tomatenmengsel.
  • Doe de inhoud van de pan in een ovenschaal en leg de kabeljauwfilets hier op.
  • Bestrooi met wat zout en peper.
  • Zet de schaal in de oven en laat ongeveer 12 à 15 minuten garen, afhankelijk van de dikte van de kabeljauw.

Kabeljauw met asperges

Kabeljauw met asperges

Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd13 minuten
Recept categorieën: Groenten, Vis
Servings: 4 personen
Calories: 365kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 kg asperges
  • 1 citroen
  • 50 gram boter
  • 4 eieren
  • 400 gram kabeljauwfilet
  • 4 plakken rauwe ham
  • 1 bosje peterselie
  • olijfolie
  • 800 gram krieltjes voorgegaarde

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180 ºC.
  • Schil de asperges en verwijder de houterige uiteindes.
  • Snijd de citroen in vieren.
  • Leg de asperges in een ruime pan.
  • Voeg een beetje zout, de helft van de boter en de helft van de citroen toe aan de asperges.
  • Overgiet met water en breng de pan met asperges aan de kook.
  • Kook de asperges in ongeveer 5 minuten beetgaar.
  • Breng een pan met water aan de kook en kook de eieren circa 8 minuten.
  • Laat ze schrikken onder de koude kraan.
  • Pel en halveer de eieren.
  • Leg de kabeljauw op een met bakpapier beklede bakplaat.
  • Bestrooi met een beetje versgemalen peper.
  • Verdeel de plakken ham over de vis en bak circa 12 minuten in de oven totdat de vis gaar is en de ham krokant.
  • Pluk en hak de peterselie fijn.
  • Terwijl de vis in de oven ligt verwarm een scheutje olijfolie in een koekenpan en bak de krieltjes in circa 8 minuten op hoog vuur goudbruin en gaar.
  • Zet het vuur laag, voeg de resterende boter toe en knijp het sap van een kwart citroen uit boven de pan zodra de boter is gesmolten.
  • Voeg de helft van de gehakte peterselie toe.
  • Breng op smaak met een beetje zout en versgemalen peper.
  • Verdeel de asperges over de borden en lepel de krieltjes eromheen.
  • Leg de vis op de asperges en verdeel de peterselie-boterjus erover.
  • Garneer met het ei, de resterende citroen en de peterselie.

Nutrition

Calories: 365kcal

Italiaans geroosterde aardappelen

Italiaans geroosterde aardappelen

Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten
Land van herkomst: Italië
Dieët: Vegetarisch
Calories:
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 2 kg aardappels vast kokende
  • 2 bol knoflook
  • 2 tl rozemarijn verse naaldjes
  • 150 ml olijfolie
  • zeezout grof gemalen

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200 C
  • Was de aardappelen met schil en snijd ze grof in stukken van ongeveer 2-3 cm en leg ze dan op een bakplaat met bakpapier.
  • Breek de knoflook bollen in losse tenen knoflook, let op de losse velletjes, en leg de tenen knoflook tussen de aardappelen.
  • Strooi nu de rozemarijn er overheen en druppel de olijfolie over de aardappelen.
  • Alles goed bedekken.
  • Doe de bakplaat nu in de oven en bak het voor ongeveer een uur, de aardappelen mogen mooi goud bruin van buiten zijn en zacht van binnen.
  • Schep de aardappelen van de bakplaat en serveer ze in een mooie schaal.
  • Strooi er grof zeezout overheen.

Harry’s shoarmaschotel

Harry’s shoarmaschotel

Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Lamsvlees
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 500 gram lamsvlees schouder
  • 2 rode paprika’s
  • 250 gram champignons
  • 2 uien
  • 1 komkommer
  • 2 tomaten
  • shoarmakruiden
  • olijfolie
  • 500 gram ovenfriet

Knoflooksaus

  • 6 el mayonnaise
  • 2 el yoghurt
  • 1 tl honing
  • 4 tenen knoflook uitgeperst
  • paar sprieten bieslook fijngesneden

Instructies

  • Snijd het lamsvlees in reepjes.
  • Doe het vlees in een schaal en meng er de shoarmakruiden door.
  • Dek af en laat minimaal 1 uur marineren.
  • Maak de champignons schoon en snijd ze in plakjes.
  • Maak de paprika's schoon en snijd ze in reepjes en daarna in blokjes.
  • Pel de uien, snijd doormidden en snijd ze in halve ringen.
  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Verwarm 3 eetlepels olijfolie in een hapjespan.
  • Bak het shoarmavlees aan alle kanten aan.
  • Neem het vlees uit de pan en bewaar.
  • Giet het overtollige bakvet uit de pan.
  • Verhit opnieuw een scheutje olie in de pan en bak de uien, paprikablokjes en de champignons op hoog vuur.
  • Zodra de paprikablokjes zacht zijn en de champignons mooi gekleurd zijn voeg dan het shoarma vlees weer toe.
  • Meng alles goed door elkaar.
  • Vet een ovenschaal in met wat olijfolie.
  • Verdeel het mengsel uit de pan over de ovenschaal.
  • Zet de schaal in de oven en laat 20 minuten bakken.
  • Bak de ovenfriet volgens aanwijzing op de verpakking. (Ik bakte de friet in de Airfrier)
  • Was intussen de tomaten en de komkommer.
  • Snijd beiden in plakjes.
  • Meng de ingrediënten voor de knoflooksaus in een schaaltje.
  • Verdeel de shoarma met groenten over de borden.
  • Verdeel de friet over de borden.
  • Verdeel de komkommer en de tomaten over de borden.
  • Giet wat knoflooksaus over de shoarma.
  • Serveer de rest van de saus in een schaaltje.

Gevuld speculaas van Harry Bloksma

Gevuld speculaas van Harry Bloksma

Bereidingstijd1 uur 30 minuten
Recept categorieën: Koek
Feestdagen etc: Sinterklaas
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

Speculaasdeeg

  • 500 gram bloem
  • 2 tl bakpoeder
  • 160 gram witte basterdsuiker
  • 70 gram bruine basterdsuiker
  • 270 gram boter koude
  • 15 ml melk
  • 1 ei
  • 2 el speculaaskruiden

Amandelspijs

  • 250 gram amandelen
  • 250 gram suiker
  • 1 eiwit

Extra nodig

  • 1 eidooier
  • 1 scheutje slagroom

Instructies

Speculaasdeeg

  • Maak op het aanrecht een kuiltje in de bloem en strooi het bakpoeder over de bloem.
  • Meng in het kuiltje de boter, witte- en donkere basterdsuiker, melk, ei en de speculaaskruiden met elkaar.
  • Kneed beetje bij beetje de bloem erdoor en kneed tot een soepel deeg.
  • Verpak het deeg in plasticfolie en laat circa 30 minuten rusten in de koelkast.

Amandelspijs

  • Maal de amandelen met de suiker fijn in het bakje van de staafmixer.
  • Voeg het eiwit toe en meng tot spijs.
  • Verwarm de oven voor op 175 ºC.
  • Verdeel het speculaasdeeg in 2 gelijke delen.
  • Vet een bakvorm in en bekleed met bakpapier.
  • Rol het deeg uit en bekleed de bodem van de bakvorm met de helft van het deeg.
  • Verdeel het amandelspijs over de bodem en dek af met de rest van het deeg.
  • Meng de eidooier met de slagroom en bestrijk het deeg ermee.
  • Druk de amandelen in vier gelijke rijen in het deeg.
  • Bestrijk nogmaals met het eidooiermengsel.
  • Bak het gevuld speculaas circa 45 minuten in de oven.
  • Laat afkoelen en snijd in 16 gelijke stukken.