Karbonade met gebakken ananas

Karbonade met gebakken ananas

Voorbereidingstijd30 minuten
Bereidingstijd30 minuten
Marineertijd2 uur
Recept categorieën: Fruit, Varkensvlees
Servings: 2 personen
Calories:
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 2 schouderkarbonades
  • 2 schijven ananas
  • 1 eetlepel(s) Provençaalse kruiden
  • 1 tl Colombo kruiden
  • olijfolie
  • 1 eetlepel(s) boter
  • 5 cl rum
  • 1 eetlepel(s) citroensap
  • zout
  • peper

Instructies

  • Zet alle ingrediënten klaar.
  • Strooi de Provençaalse en de Colombo kruiden aan beide zijden over de karbonades.
  • Giet een eetlepel olie over de karbonades en laat 2 uur marineren in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 180°.
  • Verhit in een koekenpan een scheutje olie en bak de karbonades aan beide zijden aan.
  • Bestrooi met wat zout en peper.
  • Verhit in een andere koekenpan een eetlepel olie en de boter en bak de ananasschijven aan beide zijden.
  • Bestrooi met een klein beetje colombokruiden, de rum en 2 el ananassap.
  • Leg de karbonades in een ovenschaal.
  • Leg de ananasschijven op de karbonades.
  • Giet het bakvocht van de ananas over de karbonades met het citroensap.
  • Zet de schaal in de oven en laat nog 12 tot 15 minuten garen, afhankelijk van de dikte van de karbonades.
  • Serveer en geef er b.v. gebakken aardappels bij.

Kabeljauw met chorizo Parmezaan crumble

Kabeljauw met chorizo Parmezaan crumble

Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Kaas, Varkensvlees, Vis
Servings: 2 personen
Calories:
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 2 moten kabeljauw
  • chorizoworst
  • 20 gram boter op kamertemperatuur
  • 60 gram parmezaanse kaas
  • 2 el paneermeel
  • 1 snuf kerriepoeder
  • 1 el olijfolie

Instructies

  • Zet alle ingrediënten klaar.
  • Verwijder het vel van de chorizo en snijd deze in kleine stukjes.
  • Doe de chorizostukjes, de boter, Parmezaan, kerrie en het paneermeel in een keukenmachine en maal het fijn.
  • Verwarm de oven voor op 200°.
  • Verhit de olijfolie in een koekenpan en bak de kabeljauwfilet aan beide zijden.
  • Bekleed een bakblik met bakpapier.
  • Leg hier de gebakken kabeljauwfilets op en verdeel de crumble over de filets.
  • Schuif het bakblik in de oven en laat 10 minuten bakken.
  • Haal het gerecht uit de oven en verdeel over de borden.

Gevulde tomaat

Gevulde tomaat

Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 4 tomaten
  • 75 gram bacon
  • 200 gram rundergehakt
  • 1 varkens saucijs
  • 1 ui
  • 1 el peterselie
  • 100 gram rijst
  • 150 gram doperwten

Instructies

  • Zet alle ingrediënten klaar.
  • Snijd de saucijs open en haal het vlees uit het vel.
  • Snijd de plakken bacon grof.
  • Doe de bacon, rundergehakt en de vulling van de saucijs in de keukenmachine en maal dit fijn.
  • Pel en snipper de ui.
  • Meng dit met het gehaktmengsel samen met de peterselie.
  • Breng op smaak met wat zout en peper.
  • Snijd de kapjes van de tomaten en hol ze uit met behulp van een koffielepel.
  • Zet ze omgekeerd op een stukje keukenpapier.
  • Verwarm de oven voor op 200°.
  • Vul de tomaten met het gehaktmengsel.
  • Zet de tomaten in een ovenschaal en zet deze in de oven.
  • Laat ongeveer 40 minuten garen.
  • Kook intussen de rijst volgens aanwijzingen op de verpakking.
  • Verwarm de doperwten.
  • Verdeel de tomaten over de borden en geef er de rijst en de doperwten bij.

Lasagne van kip en champignons

Lasagne van kip en champignons

Voorbereidingstijd25 minuten
Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Gevogelte, Kip, Pasta
Servings: 2 personen
Calories:
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

Instructies

  • Zet alle ingrediënten klaar.
  • Pel en snipper de sjalot en de teen knoflook.
  • Snijd het onderste deel van de steel van de champignons en snijd ze in blokjes.
  • Snijd de kippendijfilet in blokjes.
  • Verhit in een koekenpan op middelhoog vuur 1 el. olijfolie en bak hierin de kippenblokjes, sjalot, champignonblokjes, knoflook, een snufje piment d'espelette, peper en de tomatenpuree.
  • Zet de warmtebron wat lager.
  • Giet de wijn erbij en de tomatencoulis.
  • Meng het geheel goed door elkaar en laat 15 minuten zachtjes stoven.
  • Verwarm de oven voor op 180°.
  • Maak een bechamelsaus in een steelpan op middelhoog vuur.
  • Maak een roux van de boter en de bloem.
  • Laat 2 minuten zachtjes garen.
  • Voeg onder voortdurend roeren met een garde de kippenbouillon, crème fraîche en zout en peper toe.
  • Bouw de lasagne op in een ovenschaal door te beginnen met een laagje bechamelsaus. Bedek deze met lasagnevellen.
  • Schep daar de helft van het kip-champignonmengsel over.
  • Dek dit weer af met lasagnevellen.
  • Schep dan de rest van het kip-champignonmengsel erover.
  • Leg hier de laatste laag van lasagnevellen over en tenslotte de rest van de bechamelsaus.
  • Strooi hier de kaas over en zet in de oven om te laten garen en gratineren gedurende 30 minuten.
  • Kijk voor de juiste oventijd op de verpakking van je lasagne vellen.
  • Haal de lasagne uit de oven en verdeel over de borden.

Hamburger huisgemaakt

Hamburger huisgemaakt

Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd10 minuten
Recept categorieën: Broodjes, Rundvlees
Servings: 2 personen
Calories:
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 160 gram rundergehakt
  • 2 hamburgerbroodjes of witte bollen
  • 1 tomaat
  • 1 ui
  • 4 plakken bacon
  • 4 plakken cheddarkaas
  • mayonaise
  • moerd
  • zonnebloemolie
  • 1 klontje boter
  • zout
  • peper

Instructies

  • Zet alle ingrediënten klaar.
  • Pel en snijd de ui in halve ringen.
  • Snijd de tomaat in plakjes.
  • Breng het gehakt op smaak met wat zout en peper en vorm er hamburgers mee.
  • Verwarm de oven voor op 180°.
  • Verwarm wat olie in een koekenpan op middelhoog vuur en bak de uienringen.
  • Zorg ervoor dat ze niet verbranden.
  • Haal de gebakken uien uit de pan en bewaar onder aluminiumfolie.
  • Snijd de broodjes overlangs doormidden en leg ze met de niet gesneden kanten op een bakplaat.
  • Bedek elk half broodje met een plakje cheddar en bacon.
  • Zet in de oven en verwarm gedurende 5 minuten.
  • Zet de oven uit en open de deur van de oven.
  • Zo blijven ze mooi warm.
  • Voeg nog wat olie en een klontje boter toe aan de pan en bak de hamburgers tot ze een mooi kleurtje hebben.
  • Haal de broodjes uit de oven en bedek met de hamburger, gebakken uienringen, mayonaise, ketchup, tomaat en mosterd.
  • Leg de andere helft van het broodje er bovenop.

Notities

Serveer eventueel met wat frites en sla.

Bladerdeegpakketje met zalm, garnalen en champignons

Bladerdeegpakketje met zalm, garnalen en champignons

Voorbereidingstijd30 minuten
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Hartige taart, Vis, Zeevruchten
Servings: 2 personen
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 rol bladerdeeg
  • 220 gram zalmfilet
  • tijm
  • 1 st laurierblad
  • kruidnagelpoeder
  • 125 gram gepelde grote garnalen
  • 225 gram champignons
  • 2 el crème fraîche
  • 1 tl paprikapoeder
  • 1 tl kurkuma
  • 1 sjalot
  • zout peper
  • olijfolie
  • 1 eidooier
  • 1 kupje koffiemelk

Instructies

  • Zet alle ingrediënten klaar.
  • Vul een steelpan met een liter water met wat tijm, het laurierblad en een snufje nootmuskaat.
  • Breng aan de kook.
  • Pocheer de moten zalm gedurende ongeveer 5 minuten.
  • Tijdens het pocheren, pel en snipper de sjalot.
  • Maak de champignons schoon met een keukenpapiertje en snij deze in vieren of zessen, naar gelang de grootte.
  • Haal de zalm met behulp van een schuimspan uit het kookvocht.
  • Verwijder de eventuele huid van de zalm en pluk de zalm uit elkaar met behulp van 2 vorken. Bewaar op een bord.
  • Verhit in een koekenpan een scheutje olijfolie en bak de champignons met de de sjalot. Breng op smaak met wat zout en peper.
  • Schuif de champignons wat opzij en bak de garnalen aan beide kanten mooi roze.
  • Voeg tijdens het bakken de paprika, kurkuma en de crème fraîche toe.
  • Verwarm de oven voor op 180°.
  • Rol het deeg uit op een snijplank.
  • Leg in het midden de zalm.
  • Daarop het champignon-garnalenmengsel.
  • Vouw het deeg dicht en druk goed de naden aan.
  • Meng de eidooier met de koffiemelk en bestrijk hiermee het bladerdeegpakketje met behulp van een kwastje.
  • Maak met behulp van een mesje wat streepje op het bladerdeeg, maar zorg er wel voor dat je niet door het deeg heen snijd.
  • Bak het pakketje gedurende 20 à 25 minuten.
  • Zodra het deeg een mooi kleurtje heeft haal je het uit de oven en verdeel je het over de borden.

Varkenshaas op Toscaanse wijze

Varkenshaas op Toscaanse wijze

Voorbereidingstijd45 minuten
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Varkensvlees
Land van herkomst: Italië
Servings: 2
Calories:
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 250 gram varkenshaas
  • 6 plakjes gerookt spek
  • 15 cl kookroom
  • 200 gram tomatenblokjes uit blik
  • 1 el tomatenpuree
  • 2 tenen knoflook
  • 1 tl rozemarijn gedroogde
  • 1 tl tijm gedroogde
  • 1 laurierblaadje
  • 1 tl oregano gedroogde
  • 1 tl basilicum gedroogde
  • 1 tl paprikapoeder
  • 1 mespuntje cayennepeper
  • 45 gram pecorino
  • 45 gram paneermeel
  • zout
  • olijfolie

Instructies

  • Zet alle ingrediënten klaar.
  • Pel en snipper de knoflook. Snijd de varkenshaas in 2 stukken.
  • Rasp de Pecorino.
  • Breng in een steelpan de kookroom zachtjes roerend aan de kook aan de kook.
  • Voeg de tomatenblokjes, tomatenpuree, knoflook, rozemarijn, tijm, paprika, basilicum, oregano, cayennepeper en wat zout toe.
  • Verlaag het vuur en roer goed door elkaar.
  • Laat tot de helft inkoken.
  • Verwarm de oven voor op 180°
  • Wikkel elk stuk varkenshaas in 3 plakjes spek.
  • Olie licht de bodem van een ovenschaaltje.
  • Giet de ingekookte saus over de pakketjes.
  • Meng in een kom het paneermeel met de Pecorino.
  • Strooi dit over de varkenshaas met saus.
  • Zet de schaaltjes in de oven en laat het gerecht gedurende 17 minuten bakken.

Konijnenbout met cheddar en gerookt spek

Konijnenbout met cheddar en gerookt spek

Bereidingstijd15 minuten
Kooktijd30 minuten
Recept categorieën: Kaas, Varkensvlees, Wild
Servings: 3 personen
Calories:
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 3 konijnenbouten
  • 9 plakjes gerookt spek
  • 6 plakjes cheddar kaas
  • tijm
  • peper
  • olijfolie

Instructies

  • Zet alle ingrediënten klaar.
  • Verwarm de oven voor op 200°.
  • Bestrooi elke bout met tijm en peper.
  • Bedek elke bout met 2 plakjes cheddar kaas.
  • Snijd de reepjes spek in tweeën en bedek elke bout met de reepjes spek.
  • Vet een ovenschaal in met wat olijfolie.
  • Leg de bouten in de schaal.
  • Sprenkel wat olijfolie over de bouten.
  • Zet de schaal in de oven en laat de bouten 30 minuten bakken.
  • Resultaat na het bakken.
  • Verdeel de bouten over de borden en geef er een garnituur naar keuze bij.
  • Ik koos voor fijne asperges gewikkeld in spek en een aardappel-broccoligratin.

Tomaat gevuld met geitenkaas

Tomaat gevuld met geitenkaas

Recept categorieën: Kaas, Voorgerechten
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 4 vleestomaten
  • 300 gram zachte geitenkaas
  • 4 plakjes bacon of ontbijtspek
  • 1 teentje knoflook
  • 2 sjalotjes
  • bieslook
  • 4 el olijfolie
  • zout en peper

Instructies

  • Snijd de kapjes van de tomaten en hol ze uit met behulp van een mesje en een theelepel.
  • Zout de binnenkant van de tomaten en zet ze op zijn kop op keukenpapier.
  • Hak de sjalotten en knoflook fijn en fruit deze in een koekenpan met 1 eetlepel olie.
  • Voeg de in blokjes gesneden tomatenpulp toe.
  • Snijd de bacon in kleine stukjes en prak de geitenkaas fijn.
  • Snij de bieslook fijn en meng deze met de geitenkaas en de bacon.
  • Meng met de sjalotjes, knoflook en de tomatenpulp.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Vul de tomaten met het mengsel.
  • Zet ze in een ovenschaal.
  • Besprenkel met olijfolie en zet ze in een voorverwarmde oven van 200 gr. gedurende 20 minuten.
  • Zet na 10 minuten de kapjes van de tomaten erop.

Tomaat gevuld met een ei en kruidenkaas

Tomaat gevuld met een ei en kruidenkaas

Bereidingstijd15 minuten
Kooktijd20 minuten
Recept categorieën: Ei, Voorgerechten
Servings: 6
Calories:
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 6 tomaten
  • 6 eieren
  • 1 pakje kruidenkaas Boursin
  • zout peper
  • peterselie

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 160 gr.
  • Snijd de kapjes van de tomaten en hol ze uit.
  • Zet ze op zijn kop op een stuk keukenpapier en laat uitlekken.
  • Vul de tomaten met een lepeltje kruidenkaas.
  • Breek boven elke tomaat een ei, maar zorg ervoor dat de dooier heel blijft.
  • Voeg peper en zout toe naar smaak.
  • Strooi wat bladpeterselie over de tomaten.
  • Zet de tomaten in een ovenschaal.
  • Zet in de oven.
  • Gaar de tomaat met ei in de oven.
  • Iedere oven is verschillend.
  • De tomaten zijn klaar als het eiwit gestold is.
  • In mijn oven was dat 20 minuten.