Griesmeelmuffins met fruit

Griesmeelmuffins met fruit

Recept categorieën: Cupcakes / Muffins
Servings: 6 personen
Calories:
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 80 g bloem
  • 2 theelepel bakpoeder
  • 1 mespunt zout
  • 3 eieren
  • 60 g witte basterdsuiker + 2 eetlepels wittebasterdsuiker
  • 1 sinaasappel
  • 25 g amandelen
  • 100 g boter
  • 50 g tarwe griesmeel Koop-mans
  • 200 g gemengd rood fruit

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200°C (hetelucht 180°C).
  • Vet de muffinplaat in.oZeef de bloem met het bakpoeder en het zout.
  • Splits de eieren, klop de eiwitten bijna stijf en voeg geleidelijk en al kloppend 30g basterdsuiker toe.
  • Was de sinaasappel, rasp de helft van de schil en pers de sinaasappel uit.
  • Hak de amandelen fijn.
  • Klop de boter romig met 30g basterdsuiker, eidooiers en de sinaasappelrasp.
  • Meng het bloemmengsel, griesmeel, 40ml sinaasappelsap en de amandel door het botermengsel.
  • Spatel het eiwit door het beslag en verdeel het over de vormpjes.
  • Bak de muffins midden in de oven in ca. 20 minuten gaar.
  • Maak het fruit schoon, bestrooi het met 2 eetlepels basterdsuiker en schenk de rest van het sinaasappelsap erover.
  • Halveer de muffins en verdeel het fruit over beide helften.

Frittata van geroosterde groente

Frittata van geroosterde groente

Recept categorieën: Bijgerecht, Hartige taart, Tapas
Land van herkomst: Spanje
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 courgette in blokjes
  • 1 aubergine in blokjes
  • 2 zoete aardappels ca. 250 g, geschild en in blokjes
  • 1 rode paprika in acht stukken
  • 1 groene paprika in acht stukken
  • 3 eetlepel(s) olijfolie
  • 5 eieren
  • 4 eetlepel(s) magere kwark
  • 25 g geraspte Parmezaanse kaas

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 220°C.
  • Verdeel de courgette, aubergine, aardappels en paprika over de bakplaat van de oven en sprenkel er de olie over. Bestrooi de groente met peper en zout.
  • Zet de groenten 15 minuten in de oven.
  • Schep regelmatig om.
  • Klop intussen de eieren los met de kwark, kaas, peper en zout.
  • Schep de geroosterde groente in de quichevorm.
  • Schakel de oven terug naar 200°C.
  • Schenk het eimengsel over de groente en bak de frittata in ca. 25 minuten gaar en goudbruin.
  • Serveer met brood (bijvoorbeeld focaccia of ciabatta) en een frisse groene salade.

Clafoutis Limousin (kersengebak)

Clafoutis Limousin (kersengebak)

Recept categorieën: Gebak, Taart
Land van herkomst: Frankrijk
Servings: 8
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 500 g kersen vers ontpit of uit pot
  • 2 ½ deciliter melk
  • 75 g bloem
  • 3 eieren M
  • 75 g suiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • zout
  • poedersuiker
  • boter om in te vetten

Instructies

  • Oven voorverwarmen op 190 °C.
  • Taartvorm invetten met boter.
  • Kersen over bodem van taartvorm verdelen (kersen uit pot eerst goed laten uitlekken).
  • In kom melk, bloem, eieren, suiker, vanillesuiker en snufje zout tot luchtig beslag kloppen.
  • Beslag over kersen schenken en schaal in midden van oven schuiven.
  • Clafoutis in 40 à 45 minuten gaar en goudbruin bakken.
  • Vorm uit oven halen en clafoutis bestrooien met poedersuiker.
  • Warm serveren.

Notities

U kunt de clafoutis met verschillende soorten fruit maken, bijvoorbeeld met abrikozen, perziken uit blik of met verse frambozen of bramen.

Chorizo al vino

Chorizo al vino

(chorizo in rode wijn)
Recept categorieën: Hapjes, Tapas, Warme hapjes
Land van herkomst: Italië
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 chorizoworst bijv. Stegeman of een aantal kleine chorizoworstjes
  • ½ liter robuuste rode wijn

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Snijd de chorizo in stukjes van 2 à 3 cm dik, leg ze in een ovenvaste schaal en giet de wijn erover.
  • Braad de worstjes ca. 40 minuten in de hete oven zodat ze bruin en knapperig zijn en de wijn grotendeels is verdampt.
  • Serveer de worstjes heet.

Chocolademoussetaart met sinaasappel van Onbekende Auteur

Chocolademoussetaart met sinaasappel van Onbekende Auteur

Recept categorieën: Chocolade, Dessert - Nagerecht, Taart
Servings: 8 punten
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 150 g bloem
  • zout
  • 75 g koude roomboter
  • 1 eetlepel(s) witte basterdsuiker
  • 1-2 eetlepel(s) melk
  • 3 eetlepel(s) sinaasappelmarmelade
  • 3 bakjes chocolademousse a 60 g
  • 50 g witte chocolade

Instructies

  • Voorbereiden
  • Bloem en mespunt zout in kom mengen.
  • Boter erop leggen en met twee messen door bloem snijden.
  • Suiker en melk toevoegen en tot soepel deeg kneden.
  • Aanrecht met bloem bestuiven en deeg uitrollen tot ronde lap van ca. 22 cm doorsnede.
  • Vorm (ingevet en met bloem bestoven) met deeg bekleden en minimaal 1 uur in vriezer zetten.
  • Oven voorverwarmen op 200 °C.
  • Deegbodem 'blind' bakken: vel bakpapier op deegbodem leggen en vorm vullen met erwten (zo blijft bodem mooi plat).
  • Vorm op rooster in midden van oven schuiven en bodem in ca. 15 min. goudbruin en gaar bakken.
  • Uit oven nemen en laten afkoelen.
  • Bereiden
  • Taartbodem bestrijken met sinaasappelmarmelade.
  • Chocolademousse erop scheppen en met achterkant van in water gedoopte lepel voorzichtig gladstrijken.
  • Van witte chocolade met (kaas)schaaf krullen schaven.
  • Taart garneren met chocoladekrullen en in 8 punten verdelen.

Champignonhoedjes gevuld met chorizo

Champignonhoedjes gevuld met chorizo

Recept categorieën: Hapjes, Tapas, Warme hapjes
Land van herkomst: Spanje
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 20 kastanjechampignons
  • ¼ rode paprika
  • 50 gram chorizo stukje
  • ¼ zakje verse peterselie
  • 1 theelepel bouillonpoeder
  • ½ eetlepel(s) olijfolie
  • 2 eetlepel(s) paneermeel
  • 3 eetlepel(s) medium dry sherry

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200°C (gasoven stand 4).
  • Veeg de champignons schoon en verwijder de steeltjes.
  • Was de paprika en maak hem schoon.
  • Hak de champignonsteeltjes, de paprika en de chorizo fijn in een hakmolen. Knip de peterselie fijn.
  • Los in een kommetje de bouillonpoeder op in 3 eetlepels heet water.
  • Verhit de olie in een koekenpan. Laat de chorizo ca. 2 minuten zachtjes bakken.
  • Laat de champignonsteeltjes en de paprika ca. 3 minuten meebakken, en laat het vocht iets verdampen.
  • Schep de peterselie erdoor.
  • Vul de champignonhoedjes met het chorizomengsel.
  • Druk het voorzichtig aan en zet de champignonhoedjes naast elkaar in de ovenschaal.
  • Strooi het paneermeel erover.
  • Schenk de bouillon en de sherry ertussen.
  • Laat de champignonhoedjes in het midden van de oven in ca. 15 à 20 minuten bruin en gaar.
  • Serveer de champignonhoedjes warm of lauwwarm.

Bier Kaas Brood 2

Bier Kaas Brood 2

Recept categorieën: Brood, Kaas
Land van herkomst: Ierland
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 275 g zelfrijzend bakmeel gezeefd
  • 70 g kristalsuiker
  • ½ tl bakpoeder
  • zout
  • 2 ½ deciliter karnemelk of melk
  • 100 g gesmolten boter
  • 1 ei losgeklopt
  • 200 g blauwe bessen

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200 graden
  • Meng in een kom het pak meel met de suiker, het bakpoeder en het zout.
  • Maak in het midden van dit mengsel een kuiltje en doe hierin de (karne)melk, boter en het ei.
  • Meng alles goed.
  • Roer de bessen erdoor en schep het mengsel in de holtes van de muffinvorm.
  • De holtes moeten voor 2/3 deel gevuld zijn
  • Bak de muffins in ongeveer 25 minuten gaar en lichtbruin in het midden van de oven
  • Laat de muffins iets afkoelen, neem ze uit de vorm en laat ze op een rooster verder afkoelen.

Bananencake van Onbekende Auteur

Bananencake van Onbekende Auteur

Recept categorieën: Cake, Fruit
Servings: 1 cake
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 75 gram boter
  • boter voor de vorm
  • 125 gram lichtbruine basterdsuiker
  • mespunt zout desgewenst 1 flinke theelepel
  • gemberpoeder
  • 2 eieren
  • 1 grote rijpe banaan
  • 3 eetlepel(s) geraspte kokos
  • 225 gram zelfrijzend bakmeel
  • 2 eetlepel(s) melk
  • poedersuiker om te bestrooien

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Bestrijk de vorm met boter en bekleed de bodem en de lange kanten met een velletje bakpapier om het storten te vergemakkelijken.
  • Klop de boter, de suiker, het zout en desgewenst het gemberpoeder met de mixer of in de foodprocessor tot een licht en luchtig mengsel.
  • Meng er een voor een de eieren door.
  • Prak de gepelde banaan met de kokos fijn met een vork en meng door het botermengsel.
  • Spatel er de gezeefde bloem en de melk door.
  • Schep het beslag in de vorm en laat de cake in 1 uur tot 75 minuten gaar en goudbruin bakken.
  • Laat de cake 10 minuten in de vorm afkoelen en stort hem op een rooster om verder af te koelen.
  • Bestrooi voor het serveren met poedersuiker.

Aspergetaartjes 2

Aspergetaartjes 2

Recept categorieën: Asperges, Groenten, Hartige taart
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 500 g groene asperges
  • 1 doosje MAGGI Saus voor Asperges
  • 25 g boter
  • 1 ei
  • 8 plakjes bladerdeeg ontdooid
  • 100 g geraspte jonge kaas
  • 2 eetlepel(s) peterselie fijngesneden

Instructies

  • Snijd de houtachtige uiteinden van de asperges.
  • Kook de asperges in ruim kokend water met wat zout in 10 minuten beetgaar.
  • Bereid de Maggi Saus voor Asperges met de boter volgens de aanwijzingen.
  • Roer van het vuur af het ei erdoor.
  • Maak op een ingevette bakplaat van het deeg 4 rechthoeken: leg steeds 2 plakjes deeg aan elkaar met een overlap van 1 cm.
  • Vouw van de rechthoeken de randen 1 cm naar binnen.
  • Strijk de saus erover uit en leg de asperges erin.
  • Strooi de kaas en peterselie erover.
  • Bak de taartjes in een voorverwarmde oven van 200 °C in 25 minuten goudbruin

Aspergetaart 2

Aspergetaart 2

Recept categorieën: Asperges, Groenten, Hartige taart
Jaargetijde:: Lente
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 5 vellen fillobladerdeeg diepvries
  • 100 g Hollandse geitenkaas
  • 1 kg witte asperges
  • 25 g boter
  • 1 zakje verse basilicum 15 g
  • 125 ml slagroom
  • 3 eieren
  • versgemalen vierseizoenenpeper

Instructies

  • Fillodeeg in verpakking in 2 uur laten ontdooien.
  • Geitenkaas ontkorsten en raspen.
  • Asperges schillen en in ca. 15 min. beetgaar koken.
  • Afgieten en in vergiet goed laten uitlekken.
  • Oven voorverwarmen op 200 °C. (In magnetron) boter smelten.
  • Fillodeeg voorzichtig uitvouwen en vellen met boter bestrijken.
  • Ingevette ovenschaal of quichevorm losjes met deeg bekleden.
  • In keukenmachine of met staafmixer basilicum met slagroom pureren.
  • Eieren, kaas en zout en peper naar smaak erdoor mengen.
  • Mengsel op deegbodem schenken en asperges met kopjes om en om erin leggen.
  • Taart in oven in 20-25 min. goudbruin en gaar bakken.