Groentetaart met venkel en olijven
Allerhande 2002
Bereidingstijd45 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 305kcal
Author: Cor Kevenaar
- 6 plakjes hartige-taartdeeg diepvries
- 1 venkelknol
- 2 rode uien
- 2 rode paprika's
- 2 eetlepels olijfolie
- 2 eetlepels rode-wijnazijn
- 1 theelepel tijm gedroogde
- 100 g knoflookolijven zonder pit
- zout
- 1 eetlepel bloem om te bestuiven
- ½ eetlepel olie om in te vetten
- versgemalen peper
Oven voorverwarmen op 200 °C of gasovenstand 4.
Plakjes deeg op aanrecht uitspreiden en in ca. 10 minuten laten ontdooien.
Venkel schoonmaken, wassen en in stukken snijden.
Uien pellen en in parten snijden.
Paprika's schoonmaken, zaadlijsten verwijderen en paprika's in stukken snijden.
In wok olie verhitten.
Venkel al omscheppend ca. 3 minuten bakken.
Ui en paprika erdoor scheppen en nog ca. 3 minuten al omscheppend bakken.
Azijn over groenten sprenkelen en tijm erover strooien.
Olijven halveren en erdoor scheppen.
Groenten op smaak brengen met zout en peper.
Vorm invetten.
Aanrecht bestuiven met bloem.
Plakjes deeg op elkaar leggen en uitrollen tot ronde lap van ca. 30 cm.
Vorm met deeg bekleden, met vork gaatjes in bodem prikken.
Groenten erin scheppen.
Taart in midden van oven in ca. 30 minuten bruinbakken.
Calories: 305kcal | koolhydraten: 37g | Protein: 8g | Vet: 14g
Receptenplein.nl
Home / ovenschaal / Pagina 16
Gnocchi met tomaat en groene kool
Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories: 480kcal
Author: Cor Kevenaar
- 250 gr cherrytomaatjes
- 2 teentjes knoflook
- 15 gr verse basilicum
- 6 eetlepels olijfolie
- 500 gr Gnocchi di patate
- zout
- 300 gr groene kool panklare
- versgemalen peper
- 150 g rookkaas in plakjes
Tomaatjes wassen, in vieren snijden en in kom doen.
Knoflook pellen en in plakjes snijden.
Basilicumblaadjes in kleine stukken scheuren.
Knoflook, basilicum en 3 eetlepels olijfolie door tomaten scheppen en ca. 2-4 uur laten staan.
In grote pan met water en zout gnocchi koken volgens gebruiksaanwijzing.
Grill voorverwarmen op hoogste stand.
Intussen in wok 3eetlepels olijfolie verhitten en kool in ca. 5 minuten al omscheppend beetgaar bakken.
Pan van vuur nemen.
Gnocchi in vergiet laten uitlekken.
Kool en tomatenpartjes met vocht door gnocchi scheppen.
Op smaak brengen met zout en peper.
Overdoen in ovenschaal en kaasplakjes erop leggen.
Onder hete grill kaas in 3 à 5 minuten laten smelten.
Bereidingstijd: 30 min. wachten 4 uur
Calories: 480kcal | koolhydraten: 50g | Protein: 14g | Vet: 25g
Receptenplein.nl
Home / ovenschaal / Pagina 16
Appel perzik crumble met frisse yogurtroom
Deze zomercrumble is heerlijk als toetje na een barbecue en kun je
prima voorbereiden. Lekker met frisse yoghurtroom of vanilleroomijs.
30 minuten min
Totale tijd30 minuten min
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar
- ½ Aviko sweet potato blokjes a 450 gr
- 100 gr bloem
- 75 g ongezouten roomboter op kamertemperatuur
- 125 gr suiker
- 500 gr handappels bv jonagold
- 3 perzikken
- 1 limoen schoongeboend
- 100 ml slagroom
- 150 gr Griekse yogurt
- poedersuiker
Verwarm de oven voor tot 200 °C.
Kneed met één hand een kruimelig deeg van de bloem, de boter en 50 gram suiker.
Schil de appels en snijd ze in blokjes.
Halveer de perziken, verwijder de pit en snijd het vruchtvlees ook in blokjes.
Meng de blokjes appel, perzik en zoete aardappel met 50 gram suiker en verdeel over de ovenschaal.
Strooi er de deegkruimels over.
Rasp de groene schil van de limoen en pers de vrucht uit.
Verwarm in een steelpan het limoensap met 25 gram suiker.
Roer tot de suiker is opgelost.
Laat de limoensiroop afkoelen tot kamertemperatuur.
Bak intussen de crumble in de voorverwarmde oven in 30 minuten goudbruin en gaar.
Klop de slagroom stijf.
Roer de limoensiroop door de yoghurt.
Spatel er de slagroom en de limoenrasp door.
Laat de crumble uit de oven 5 minuten staan, zodat de deegkruimels iets afkoelen en knapperig worden.
Bestrooi de crumble met poedersuiker en serveer met de limoen-yoghurtroom.
Perzikenseizoen vroobij? Vervang ze dan gersut door perziken uit blik of 2 handperen, of 225 gram blauwe bessen.
Receptenplein.nl
Home / ovenschaal / Pagina 16
Geroosterde Venkel met Parmaham en Gegratineerde Aardappelgratins
Italianen zijn gek op venkel. Knapperig rauw in salades, boterzacht in pasta en risotto. Of geroosterd, zoals in deze ovenschotel met krokant broodkruim of 'pangrattato' zoals ze dat zo mooi noemen. Lekker met romige aardappelgratins met tijm en rozemarijn.
Bereidingstijd45 minuten min
Servings: 4
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar
Verwarm de oven voor op 220 °C.
Rooster de venkel op de barbecue in 8-10 minuten aan beide kanten bruin en beetgaar.
Je kunt de venkel ook in 10-12 minuten gaar koken als barbecueën niet mogelijk is.
Rooster de sneetjes brood kort op de barbecue zonder te kleuren, zodat ze makkelijk verkruimelen.
Je kunt ze ook licht roosteren in een koekenpan of broodrooster.
Zet de gratins op de bakplaat en bak ze in de voorverwarmde oven gedurende 20 minuten goudbruin en gaar.
De gratins kunnen ook op de barbecue geroosterd worden.
Verkruimel het geroosterde brood zo fijn mogelijk en doe het in een schaal.
Pers de knoflook boven het broodkruim.
Rasp de gele schil van de citroen boven het broodkruim en voeg vervolgens de geraspte Parmezaanse kaas toe.
Meng er de olijfolie doorheen en breng op smaak met zout en peper.
Leg de geroosterde venkel in een ovenschaal.
Scheur de Parmaham grof of snijd de beenham in blokjes.
Strooi de ham tussen de venkel.
Bestrooi het geheel met het broodkruim.
Neem de gratins uit de oven.
Verhit de ovengrill.
Schuif de ovenschaal met venkel onder de grill en rooster het broodkruim gedurende 3-4 minuten goudbruin en krokant.
Serveer de krokante venkel met de gratins en bestrooi eventueel met wat apart gehouden venkelgroen.
Calories: 450kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 18g | Vet: 25g | Zout: 2.5g | Sugar: 3g
Receptenplein.nl
Home / ovenschaal / Pagina 16
Gevulde appels
Bron: AH Gehaktbal en zo
Voorbereidingstijd30 minuten min
Bereidingstijd35 minuten min
Calories: 470kcal
Author: Cor Klaar
- 100 g oud witbrood
- 8 kleine appels bijv. Elstar
- 400 g half-om-half gehakt
- 1 ei
- 1 teen knoflook uitgeperst
- 1 ½ tl kaneel
- 1 el olie
Verwarm de oven voor op 175 °C.
Week het brood in 100 ml water.
Snijd een mooi kapje van de appeltjes.
Boor de klokhuizen er met een appelboor uit.
Maak de opening zoveel groter dat er nog een wand van ca. 2 cm dik overblijft.
Knijp het water uit het brood.
Kneed het gehakt met brood, ei, knoflook, kaneel en zout en peper door elkaar.
Vul de appeltjes met het gehakt en druk het goed aan.
Zet de appeltjes in de ovenschaal en zet de kapjes er weer op.
Bestrijk de appeltjes met olie.
Zet de schaal in het midden van de oven en bak de appeltjes in ca. 35 min. gaar.
Lekker bij stamppot zuurkool of boerenkool.
Maak van de stukjes appel die uit de appeltjes komen een lekkere appelmoes. Kook de stukjes met een beetje suiker en 2 el witte wijn of water in ca. 10 min. tot moes. Warm en koud lekker.
Calories: 470kcal | koolhydraten: 41g | Protein: 22g | Vet: 24g
Receptenplein.nl
Home / ovenschaal / Pagina 16
Elzasser asperges
de flammkuchen kent de oorsprong in de Elzas. Het is een goede basis om mee te experimenteren en past helemaal bij het voorjaar.
Voorbereidingstijd30 minuten min
Bereidingstijd10 minuten min
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- Flammkuchen kant en klaar
- Vette creme fraiche
- Asperges gekookt
- Ham gekookt samen met de asperges
- Ei gekookt
Kook de asperges tot deze gaar zijn in water op een bed van de eigen schillen.
De ham mag hieraan toegevoegd worden.
Het is voldoende de ham op temperatuur te brengen.
Kook ondertussen ook de eieren.
Tijdens het koken kan de prei in dunne ringen gesneden worden (vooral het wit gebruiken)
Bestrijk de flammkuchen met een dun laagje creme fraiche
Verdeel de gekookte asperges over de flammkuchen
Strooi de dun gesneden prei over de flammkiuchen
Bak dit geheel op 250 °C. in 3 minuten in de oven.
Snijd ondertussen het vlees in stukjes, reepjes oid en snijd de eieren in plakjes of partjes.
Bestrooi de flammkuchen met de bieslook en verdeel het in stukjes gesneden vlees en de partjes/plakjes ei over het gerecht.
Let tijdens het bakken op dat de producten niet zwart verkleuren. De bodem van de flammkuchen moet wel licht kleuren.
Variatie:
In plaats van varkensham kan het gerecht geserveerd worden met dun gesneden kalfsvlees, gekookte lamsham, gebakken lamshaas puntjes of met zalm.
Gebruik in plaats van de standaard eieren eens wat anders zoals een kwartelei
Receptenplein.nl
Home / ovenschaal / Pagina 16
Pekingeend
Voorbereidingstijd10 minuten min
Bereidingstijd40 minuten min
wachten30 minuten min
Totale tijd1 uur uur 20 minuten min
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 250 g bloem
- 4 eetlepels sojasaus licht
- 1 eetlepel citroensap
- 2 eetlepels vloeibare honing
- 2 eetlepels droge sherry
- 600 g eendenborstfilet
- 2 theelepels sesamolie
- 2 eetlepels olie
- 1 prei in dunne reepjes van 4 cm lang
- 1 komkommer in reepjes van 4 cm lang
- hoisinsaus
Voorbereiden
Bloem in kom doen.
Al roerend 125 ml heet water in dun straaltje door bloem mengen en tot glad en soepel deeg kneden.
Als deeg erg plakkerig is nog extra bloem toevoegen.
Deeg afgedekt 30 minuten laten rusten.
In kom sojasaus, citroensap, honing en sherry tot marinade roeren.
Eendenborstfilets met velkant naar boven erin leggen en 30 minuten laten marineren.
Bereiden
Oven voorverwarmen op 175 C.
Deeg tot lange rol van ca. 40 cm rollen en in 16 gelijke stukken snijden.
Stukken deeg op met bloem bestoven werkvlak uitrollen tot ronde lapjes van ca. 6 cm doorsnee.
Bovenkanten bestrijken met sesamolie.
Telkens 2 deegrondjes met oliezijde op elkaar leggen, zodat er 8 dubbele deegrondjes zijn.
In koekenpan olie verhitten.
endenborstfilets uit marinade nemen en droogdeppen met keukenpapier.
Op velkant ca. 2 minuten bakken, keren en nog ca. 1 minuut bakken.
Eendenborstfilets met velkant naar boven in ovenschaal leggen.
Marinade erover schenken en bestrooien met peper.
In oven filets in nog 12-15 minuten vanbinnen rosé laten worden.
Intussen dubbele pannenkoekjes samen uitrollen tot dunne cirkel van ca. 15 cm doorsnee.
Een of twee ruime koekenpannen droog verhitten en in elke pan een dubbele pannenkoek 1-2 minuten per kant bakken tot deeg droog is en lichtbruine vlekken heeft.
Pannenkoeken van elkaar trekken als ze nog warm zijn.
Op bord onder aluminiumfolie warm houden.
Preireepjes in kom leggen.
Kokend water erop schenken en 1 minuut laten staan.
Prei afgieten.
Eendenborstfilets in repen snijden, vel eraf snijden.
Overdoen in schaal en serveren met pannenkoekjes, prei, komkommer en hoisinsaus.
Eetwijze:
Pannenkoekje op bord leggen en wat hoisinsaus erover verdelen. Reepjes eend, prei en komkommer erop leggen, pannenkoek oprollen en uit de hand eten.
Receptenplein.nl
Home / ovenschaal / Pagina 16
Aardappeltaart met garnalen
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 4 Stuks
Calories:
Author: Evert te Pas
- 1 kg vastkokende aardappels
- 2 eieren
- 300 ml kookroom
- 250 g cocktailgarnalen
- 1 citroen
- 1 ui
- 1 teentje knoflook
- 1 blik gepelde tomaten
- 1 rode paprika
- 250 g cherrytomaten
- 5 takjes dille
- 250 g rucola
Verwarm de oven voor op 180 ºC.
Schil en snijd de aardappels in dunne plakken.
Breng een ruime pan met water en een beetje zout aan de kook en kook de aardappelplakjes in circa 5 minuten bijna gaar.
Giet af en laat goed uitwasemen.
Kluts de eieren met de room, een beetje zout en versgemalen peper in een kom.
Voeg de garnalen en de aardappelplakjes toe en roer goed door.
Rasp de schil van de citroen, voeg de helft toe aan de kom en meng goed door.
Verdeel de inhoud van de kom over een ovenschaal.
Bak de taart in circa 20 minuten gaar.
Pel en snijd de ui fijn.
Pel en hak de knoflook fijn.
Snijd de gepelde tomaten in stukken.
Verhit een scheutje olijfolie in een koekenpan en bak de ui, knoflook en de resterende citroenrasp circa 2 minuten.
Voeg de gepelde tomaten toe.
Breng op smaak met een beetje zout en versgemalen peper.
Laat circa 3 minuten zachtjes pruttelen.
Halveer de paprika in de lengte, verwijder de zaadlijsten en snijd de paprika in blokjes.
Halveer de cherrytomaten.
Houd een paar takjes achter en hak de rest van de dille fijn.
Voeg de paprika, cherrytomaten en de dille toe aan de tomatensaus en warm goed door.
Snijd de citroen in partjes.
Serveren
Verdeel de rucola over borden. Verdeel de aardappeltaart over de rucola en lepel de tomatensaus eroverheen. Serveer met een citroenpartje en een takje dille.
Receptenplein.nl
Home / ovenschaal / Pagina 16
Tagliatelle met ratatouille
Snel te maken
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Klaar
- 1 pak tagliatelle verde pasta 250 g
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 zak ratatouille-groentemix 400 g
- 1 eetlepel Italiaanse kruiden doosje à 6 g
- 1 blik tomatenblokjes 400 g
- 1 duopakje hamreepjes ca. 250 g
- 2 zakjes mozzarella kaas à 125 g
Tagliatelle koken volgens gebruiksaanwijzing.
In braadpan olie verhitten.
Ratatouillemix ca. 5 minuten bakken.
Kruiden en tomatenblokjes toevoegen en geheel ca. 10 minuten zachtjes verwarmen.
Grill voorverwarmen op hoogste stand.
Hamreepjes door groentesaus mengen.
Mozzarella in plakjes snijden.
Ratatouillemengsel mengen met tagliatelle en in ovenschaal overdoen.
Mozzarella over schotel verdelen.
Onder grill kaas in ca. 3 minuten laten smelten.
Receptenplein.nl
Home / ovenschaal / Pagina 16
Spinazieschnitzel met kruidenkrieltjes
Snel te maken
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Klaar
- 1 duopak krieltjes aardappeltjes 700 g
- 8 tomaten
- 6 eetlepels olijfolie
- 2 schaaltjes Tivall spinazieschnitzels met Goudse kaas à 2 stuks
- 4 eetlepels Italiaanse kruidenmix diepvries doosje à 50 g
Grill voorverwarmen op de hoogste stand.
Krieltjes in pan met water in ca. 5 minuten gaarkoken.
Tomaten wassen en inkruisen, bestrooien met zout en peper, besprenkelen met 1 eetlepel olie en in ovenschaal zetten.
Tomaten onder grill in ca. 10 minuten grillen, halverwege omkeren en nogmaals besprenkelen met 1 eetlepel olie.
In koekenpan rest van olie verhitten en op matig vuur spinazieschnitzels onder af en toe keren in ca. 5 minuten gaar bakken.
Kruiden door krieltjes scheppen.
Schnitzels serveren met krieltjes en gegrilde tomaten.
Receptenplein.nl
Home / ovenschaal / Pagina 16