Lasagne van courgette en paprika

Lasagne van courgette en paprika

(Voor 4 personen, 11 punten per persoon)
Recept categorieën: Groenten, Pasta
Dieët: Vegetarisch
Calories:
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 2 pakken gezeefde tomaat 1000 gram totaal
  • 7 stuks volkoren lasagne bladen niet voorgekookt
  • 2 courgettes in kwart plakjes gesneden
  • 3 paprika’s verschillende kleuren, in blokjes gesneden
  • 1 kleine rode ui gesnipperd
  • 1 sjalot gesnipperd
  • 1 rode peper klein gesneden
  • 3 teentjes knoflook geplet en klein gehakt
  • 120 gram gedroogde tomaat gemarineerde vers enklein gesneden
  • 2 tomaten in plakjes
  • 150 gram tuinerwtjes Bonduelle diepvries, hoeft niet ontdooit te zijn
  • 50 gram geraspte kaas 30+
  • 1 eetlepel(s) basilicumpasta verkrijgbaar in koelvak supermarkt
  • 1 dessertlepel gerookt paprikapoeder zoet
  • 2 eetlepel(s) Italiaanse kruiden
  • 1 blokjes groentebouillon verkruimeld
  • 30 gram pijnboompitten zonder vet even geroosterd in een pannetje
  • 2 eetlepel(s) olijfolie

eventueel

  • peper vers gemalen / naar smaak
  • zout naar smaak

Instructies

  • Zet alles gewassen, afgepast, afgewogen en gesneden klaar (ik doe dat altijd, dat kookt overzichtelijk)
  • Verwarm de oven vóór op 200 graden.
  • Bak in de olie de uit, paprika, gedroogde tomaatjes even aan en als de uien een beetje zacht zijn voeg je de courgettes, paprika en knoflook toe.
  • Roerbak dit een minuut of 5 op hoog vuur.
  • Voeg de gezeefde tomaten, de velderwtjes, de basilicumpasta, de Italiaanse kruiden, het gerookt paprikapoeder en het verkruimelde bouillonblokje toe.
  • Roer door elkaar laat heet worden en laat een minuut of 5 pruttelen.
  • Proef even en voeg eventueel zout en/of peper naar smaak toe.
  • Doe om en om een laagje groenten en lasagne bladen. Ik begon met groenten, lasagne bladen, groenten, lasagne bladen en uiteindelijk groenten. (twee lagen lasagne bladen dus).
  • Maak af met de plakjes tomaat en de geraspte kaas.
  • Bedek de schaal met folie.
  • Doe de schaal 20 minuten in het midden van de oven met de folie erop en dan nog 20 minuten zonder folie.
  • Schep op je bord en doe er wat gedroogde basilicum en geroosterde pijnboompitten bovenop.

Notities

Voor mensen bij de Weight Watchers….Dit recept exact zoals beschreven is voor 4 personen en is 11 punten

Lasagne van groene kool en aardappel

Lasagne van groene kool en aardappel

Recept categorieën: Pasta, Rundvlees
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 groene kool
  • 800 gram aardappels
  • 750 gram gehakt runder of half om half
  • 2 middelgrote uien
  • 3 tenen knoflook
  • 200 gram geraspte jong belegen kaas
  • 2 eieren
  • gehaktkruiden
  • zout en peper

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Snij de kool in dunne reepjes was deze en kook het met zout voor in ca. 10 minuten gaar.
  • Laat de kool in een zeef uitlekken.
  • Fruit de gesnipperde uien en knoflook en rul het gehakt erdoor.
  • Het gehakt pittig maken met de kruiden.
  • Kook de aardappelen net gaar en laat ze afkoelen.
  • Snij daarna de aardappels in plakjes.
  • Vet grote ovenschaal in met wat olie of boter.
  • Begin met het verdelen van een derde van de aardappelplakjes.
  • Maak vervolgens laagjes van het gehakt, dan de aardappelplakjes, helft van de kaas, de groene kool en weer aardappelplakjes.
  • Verdeel bovenop een mengsel van de geklopte eieren met de rest van de kaas.
  • Plaats de schaal 20 minuten in het midden van de oven tot de schotel een mooi goudbruin korstje heeft.

Gegratineerde Zuurkoolschotel met Appel en Bonen

Gegratineerde Zuurkoolschotel met Appel en Bonen

Bereidingstijd1 uur
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten
Land van herkomst: Nederland
Servings: 4
Calories: 426kcal
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 50 g boter
  • 4 uien in halve ringen gesneden
  • 1 pakje zuurkool 500 g
  • 1 theelepel kaneel
  • 200 ml bier
  • 3 appels Elstar of Jonagold, geschild en van klokhuizen ontdaan
  • 1 blik witte bonen 800 g, afgespoeld en uitgelekt
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Verhit in een hapjespan de helft van de boter en fruit de ui gedurende 5 minuten.
  • Schep de zuurkool met kaneel door de ui en voeg het bier toe.
  • Laat de zuurkool afgedekt in 25 minuten zachtjes gaarstoven.
  • Breng de zuurkool op smaak met zout en peper.
  • Snijd de appels in dunne plakken.
  • Pureer de witte bonen in een keukenmachine en breng op smaak met zout en peper.
  • Smelt de rest van de boter.
  • Verdeel de zuurkool over de bodem van een ovenschaal.
  • Leg driekwart van de appelplakken dakpansgewijs op de zuurkool en strijk de bonenpuree erover uit.
  • Leg de rest van de appelplakken in een rijtje op de bonenpuree.
  • Bestrijk de bonenpuree en appelplakken met de gesmolten boter en maal er peper boven.
  • Bak de zuurkoolschotel in het midden van de oven gedurende 25-30 minuten, tot het heet en gaar is.

Notities

Wijnadvies:

Deze gegratineerde zuurkoolschotel met appel en bonen gaat goed samen met een droge witte wijn zoals een Riesling uit Duitsland. De frisse tonen van de wijn complementeren de zachte smaak van de zuurkool en de zoete appel, terwijl het bier in het gerecht een harmonieuze aanvulling biedt.

Nutrition

Calories: 426kcal | koolhydraten: 66g | Protein: 13g | Vet: 11g | Zout: 12g | Sugar: 23g

Romige Raapsteel Tortilla’s

Romige Raapsteel Tortilla's

Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Tortilla
Land van herkomst: Nederland
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 430kcal
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 4 bosjes raapstelen ca. 400 g
  • 1 zakje kaassaus 50 g
  • 150 g geraspte belegen kaas
  • Zout
  • Versgemalen peper
  • 4 wrap tortilla's
  • 2 eetlepels sesamzaad
  • 1 eetlepel boter of margarine om in te vetten

Instructies

  • Breng in een pan 250 ml water aan de kook.
  • Verwijder intussen de worteltjes van de raapstelen.
  • Was de raapstelen en snijd ze grof.
  • Verwarm de oven voor op 225°C.
  • Vet een lage, wijde ovenschaal in.
  • Kook de raapstelen kort, 2 à 3 minuten, in weinig water.
  • Roer het kaassauspoeder door kokend water om de kaassaus te maken.
  • Laat de raapstelen uitlekken in een vergiet en druk zoveel mogelijk vocht eruit.
  • Meng de kaassaus en de helft van de kaas door de raapstelen.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Vul de tortilla's met het raapstelenmengsel, rol ze op en leg ze in de ingevette ovenschaal.
  • Strooi de rest van de kaas dik over de tortilla's en bestrooi met sesamzaad.
  • Schuif de tortilla's in de oven en bak ze in het midden van de oven in ongeveer 12 minuten goudbruin.
  • Serveer de tortilla's met een frisse salade.

Notities

Wijnadvies:

Deze romige raapsteel tortilla's passen goed bij een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een lichte rosé.

Nutrition

Calories: 430kcal | koolhydraten: 32g | Protein: 18g | Vet: 25g | Zout: 1.5g | Sugar: 2g

Romige Preisoufflé met Gruyère

Romige Preisoufflé met Gruyère

Bereidingstijd1 uur
Recept categorieën: Hartige taart, Kaas, Voorgerechten
Land van herkomst: Zwitserland
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 300kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 25 g Grana Padano fijngeraspt
  • 50 g boter
  • 20 g patentbloem
  • 175 ml melk
  • 2 theelepels gedroogde tijm
  • ½ zak panklare prei à 300 g
  • Cayennepeper
  • 50 g geraspte Gruyère kaas
  • 2 eieren gesplitst

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Bestrooi de binnenkant van ingevette soufflévormpjes met Grana Padano.
  • Smelt op laag vuur 25 g boter, voeg bloem toe en laat 2-3 minuten al roerend garen.
  • Schenk de melk in scheuten erbij.
  • Roer de tijm en een mespunt zout erdoor en laat de saus op laag vuur 20 minuten koken.
  • Roer tot alle klontjes zijn verdwenen.
  • Laat de saus afkoelen tot kamertemperatuur.
  • Stoof in een hapjespan met antiaanbaklaag de prei in 25 g boter in 20 minuten gaar.
  • Pureer de prei met een mespunt cayennepeper en zout naar smaak in een keukenmachine tot een gladde massa.
  • Roer de preipuree en Gruyère door de saus en spatel de dooiers erdoor.
  • Klop in een vetvrije kom de eiwitten stijf en spatel ze voorzichtig door het preimengsel.
  • Vul de vormpjes voor de helft met het mengsel en zet ze in een met warm water gevulde ovenschaal.
  • Schuif de schaal in het midden van de oven en bak de soufflés in 35-40 minuten goudbruin en gaar.

Notities

Wijnadvies:

Een droge, frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past goed bij dit gerecht vanwege de romige textuur en de hartige smaak van de Gruyère.

Nutrition

Calories: 300kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 12g | Vet: 20g | Zout: 1.5g | Sugar: 2g

Geroosterde Pompoen Lasagne

Geroosterde Pompoen Lasagne

Bereidingstijd1 uur 15 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Pasta
Land van herkomst: Italië
Servings: 4
Calories: 650kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 kg pompoen in parten 5 cm
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 2 uien gesnipperd
  • 400 g rundergehakt
  • 1 blik tomatenblokjes 400 g
  • 1 zakje bechamelsaus
  • 500 ml melk
  • 1 pak lasagnevellen 250 g

Instructies

  • Verwijder de pompoenpitten en schil de parten.
  • Snijd ze in de lengte in plakken van 1 cm dik.
  • Bestrijk de plakken dun met 2 eetlepels olie en rooster ze in gedeelten in een hete grillpan in 8-10 minuten bruin en gaar.
  • Keer halverwege.
  • Verwarm de oven voor op 175°C.
  • Verhit in een hapjespan 1 eetlepel olie en fruit de ui glazig.
  • Voeg het gehakt toe en bak op hoog vuur rul.
  • Schenk de tomatenblokjes met vocht erbij, voeg naar smaak zout en peper toe en laat 10 minuten zachtjes pruttelen.
  • Bereid de bechamelsaus volgens de aanwijzingen op de verpakking met melk.
  • Maak in een ingevette ovenschaal laagjes van gehaktsaus, lasagnevellen en pompoen.
  • Schep de rest van de bechamelsaus tussen de pompoenplakken.
  • Leg hierop weer een laag lasagnevellen en de rest van de gehaktsaus.
  • Strijk de rest van de bechamelsaus erover uit en leg de rest van de pompoenplakken erop.
  • Bak de lasagne in het midden van de oven gedurende 35-40 minuten, tot deze gaar is.

Notities

Wijnadvies:

Een stevige rode wijn zoals een Merlot past goed bij de rijke smaken van deze pompoen lasagne.

Nutrition

Calories: 650kcal | koolhydraten: 65g | Protein: 30g | Vet: 30g | Zout: 2g | Sugar: 15g

Aubergine-lasagne met pomodori

Aubergine-lasagne met pomodori

Recept categorieën: Groenten
Land van herkomst: Italië
Servings: 6
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • frituurolie
  • 5 aubergines in de lengte in plakken van 4 mm
  • zout peper
  • 100 gram farina grove Italiaanse bloem, delicatessenwinkels
  • 20 Italiaanse tomaten pomodori
  • 1 fijngesneden ui
  • 3 geperste teentjes knoflook
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 6 blaadjes salie
  • 300 gram polenta maïsmeel
  • veel plakken jong belegen kaas
  • ½ dl slagroom of crème fraîche
  • 3 lente-uitjes

Instructies

  • Verhit de frituurolie tot ± 180°C.
  • Bestrooi de plakken aubergine met zout en peper en haal ze door de farina.
  • Bak de aubergine in gedeelten in de hete olie in 1-2 minuten lichtbruin en laat ze op keukenpapier uitlekken.
  • Bestrooi de aubergine dan nogmaals met zout en peper.
  • Pureer de tomaten in een keukenmachine of blender en wrijf ze door een grove zeef (de velletjes en zaadjes blijven achter).
  • Bak de ui en de knoflook ± 5 minuten in de olijfolie.
  • Voeg de gezeefde tomaten, salie, zout en peper toe en laat het mengsel op zacht vuur 1/3 deel inkoken.
  • Roer het maïsmeel door ht tomatenmengsel.
  • Verwarm de oven voor op 150°C.
  • Bekleed de vorm met plakken aubergine, strijk hierop een laagje polentamengsel en leg daarop weer plakken aubergine.
  • Herhaal dit tot er ongeveer 6 aubergine- en 6 polentalaagjes zijn.
  • Eindig met een laagje aubergine.
  • Leg de plakken kaas erop en bestrijk die met de slagroom.
  • Bak de lasagne in het midden van de oven ± 35 minuten en strooi er dan de lente-ui over.
  • Serveer de lasagne met tomatensaus.

Pittige ovenschotel met kip en prei

Pittige ovenschotel met kip en prei

Recept categorieën: Gevogelte, Kip, Ovenschotel
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • eetlepel(s) olijfolie traditioneel
  • 400 g kipfilet in stukjes
  • 750 g panklare prei
  • 2 eetlepel(s) kerriepoeder
  • 1 blik ananas stukjes op lichte siroop à 227 g
  • 125 ml crème fraîche
  • peper
  • zout
  • 1 pakje Maggi Puree voor ovenschotels
  • 3 eetlepel(s) fijngeknipte bieslook

Instructies

  • Bak de kip in de hete olie al omscheppend bruin.
  • Voeg de prei en de kerriepoeder toe en bak totdat de prei geslonken is.
  • Schep de ananas met het sap, de crème fraîche en peper en zout naar smaak door het preimengsel en breng alles aan de kook.
  • Doe het over in een ingevette ovenschaal.
  • Bereid de puree volgens de aanwijzingen op de verpakking en schep het bieslook erdoor.
  • Verdeel het over het preimengsel.
  • Laat het gerecht in een voorverwarmde oven (200 °C) in ± 30 minuten door en door warm worden.

Notities

Wijnadvies:

Mosel-Saar-Ruwer, rose, Qualitätswein, Duitsland

Info:

Deze ovenschotel is heel goed van te voren te bereiden. Zet hem tot gebruik in de koelkast en bak hem, omdat hij door en door koud is, in ± 40 minuten bruin en gaar.

Boerenkoolschotel met Mosterdsaus

Boerenkoolschotel met Mosterdsaus

Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Vleesvervangers
Land van herkomst: Nederland
Servings: 4
Calories: 450kcal
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 1 kg kruimige aardappels
  • 2 zakken gesneden boerenkool à 300 g
  • 200 g verse roomkaas
  • 4 eetlepels Dijon mosterd
  • 2 schaaltjes vegetarische braadworsten à 140 g bijvoorbeeld Tivall

Instructies

  • Schil de aardappels, snijd ze in plakken en kook ze gaar in 15 minuten.
  • Kook de boerenkool in weinig water gedurende 10 minuten.
  • Meng de helft van de roomkaas door de gekookte boerenkool en laat smelten.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Verwarm de oven voor op 225°C.
  • Smelt de rest van de roomkaas in een steelpan en roer de mosterd erdoor.
  • Schep de boerenkool in een ovenschaal.
  • Snijd de vegetarische braadworsten in plakjes en leg ze op de boerenkool.
  • Verdeel de gekookte aardappels erover.
  • Schenk de mosterdsaus over de schotel.
  • Gratineer de schotel in de oven gedurende 10 minuten.
  • Serveer met gegrilde halve tomaten.

Notities

Wijnadvies:

Een lichte rode wijn, zoals een Pinot Noir, past goed bij deze hartige boerenkoolschotel met mosterdsaus.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 15g | Vet: 25g | Zout: 2.5g | Sugar: 3g

Bloemkoolschotel

Bloemkoolschotel

Recept categorieën: Groenten, Ovenschotel, Vlees
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 zakje Ovenheerlijk mix voor bloemkoolschotel met gehakt en room-tuinkruiden van Maggi
  • 350 gram gehakt
  • 500 gram bloemkool
  • 700 gram voorgekookte aardappelschijfjes
  • 200 gram kaas in plakjes of geraspt
  • 1 ei

Instructies

  • Snijd de bloemkool in roosjes en breng deze met water en een beetje zout aan de kook.
  • Voeg de inhoud van het zakje ovenmix toe aan 400 ml water en roer goed door.
  • Voeg daarna het ei toe en roer nogmaals goed door.
  • Bak in een braad- of hapjespan het gehakt rul.
  • Giet de bloemkool af en bak deze even kort met het gehakt mee.
  • Verdeel de helft van de voorgekookte aardappelschijfjes over de bodem van een ingevette ovenschaal.
  • Doe hierbovenop het gehakt met de bloemkool.
  • Verdeel vervolgens de andere helft aardappelschijfjes hieroverheen.
  • Schenk de aangemaakte ovenmix gelijkmatig uit over de ovenschotel.
  • Leg tot slot de kaas over de aardappels.
  • Laat de ovenschotel in ca. 45 minuten in de oven gaar en en goudbruin worden.