Traditionele Gnocchi alla Romana met Kaaskorst

Traditionele Gnocchi alla Romana met Kaaskorst

Deze romige Gnocchi alla Romana is een traditioneel Italiaans gerecht met een knapperige kaaskorst. Perfect als bijgerecht bij een uitgebreid diner!
inclusief opstijven in de koelkast1 uur 45 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Ovenschotel, Pasta
Land van herkomst: Italië
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 400kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • ½ liter melk
  • 125 g griesmeel
  • 75 g geraspte Parmezaanse kaas
  • Zout naar smaak
  • Nootmuskaat naar smaak
  • 2 eieren losgeklopt
  • 55 g boter + extra voor garnering
  • 50 g belegen kaas

Instructies

  • Breng de melk aan de kook in een steelpan.
  • Kook op laag vuur het griesmeel al roerend in ongeveer 5 minuten gaar.
  • Haal de pan van het vuur en voeg Parmezaanse kaas, zout, nootmuskaat, eidooiers en 30 g boter toe.
  • Roer alles goed door.
  • Schep het mengsel op plasticfolie en vorm het tot een stevige rol.
  • Laat de rol minimaal 1 uur opstijven in de koelkast.
  • Snijd de rol in plakken van ongeveer 1 cm dik.
  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Schik de gnocchi dakpansgewijs in een ingevette ovenschaal.
  • Bestrooi met belegen kaas en verdeel de rest van de boter in vlokjes over de gnocchi.
  • Bak de gnocchi ongeveer 40 minuten in de oven tot ze goudbruin en knapperig zijn.

Notities

Serveertip:
Serveer deze gnocchi als bijgerecht bij een sappige kipfilet of een frisse salade.
Wijnadvies:
Combineer met een frisse witte wijn zoals een Pinot Grigio of een lichte Chardonnay voor een perfecte balans.

Nutrition

Calories: 400kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 15g | Vet: 25g | Zout: 1g | Sugar: 3g

Appel-Amandeldessert met Knapperig Bladerdeeg

Appel-Amandeldessert met Knapperig Bladerdeeg

Een heerlijk warm appel-amandeldessert met rozijnen, kaneel en knapperig bladerdeeg – perfect geserveerd met een bolletje ijs.
Bereidingstijd50 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Fruit
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Servings: 4 personen
Calories: 420kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 dl Amaretto di Saronno of amandelextract voor een alcoholvrije versie
  • 100 g rozijnen
  • 4 goudrenetten of andere stevige, zoetzure appels
  • 50 g gehakte amandelen
  • 2 el suiker
  • Snufje kaneel
  • Sap van ½ citroen
  • 1 ei losgeklopt
  • 6 plakjes diepvries bladerdeeg
  • IJs naar keuze voor serveren

Instructies

Voorbereiding van de vulling:

  • Verwarm de Amaretto di Saronno (of amandelextract) en week de rozijnen erin.
  • Schil de appels, snijd ze in blokjes en meng ze met de gewelde rozijnen, gehakte amandelen, suiker, kaneel en citroensap.
  • Doe het appelmengsel in een beboterde ovenschaal.

Bladerdeeg aanbrengen:

  • Rol de bladerdeegplakjes uit tot een grote lap.
  • Bedek het appelmengsel volledig met het bladerdeeg en stop de randen goed in.
  • Gebruik eventueel restjes bladerdeeg om decoraties uit te snijden en leg deze bovenop.
  • Zet de ovenschaal afgedekt in de koelkast om te rusten.

Bakken:

  • Verwarm de oven voor op 225 °C.
  • Bestrijk het bladerdeeg met losgeklopt ei.
  • Bak het dessert gedurende 20 minuten tot het bladerdeeg goudbruin en krokant is.

Afkoelen en serveren:

  • Laat het dessert enkele minuten afkoelen na het bakken.
  • Serveer met bolletjes ijs naar keuze.

Notities

Serveer het dessert warm, direct uit de oven, met een bolletje vanille- of kaneelijs.
Wijnadvies:
Combineer met een zoete dessertwijn zoals een Sauternes of een Moscato d'Asti.

Nutrition

Calories: 420kcal | koolhydraten: 60g | Protein: 6g | Vet: 18g | Zout: 0.6g | Sugar: 35g

Krokante Konijnerugfilets met Mosterdsaus

Krokante Konijnerugfilets met Mosterdsaus

Heerlijke krokante konijnerugfilets, bedekt met een romige mosterdsaus en geserveerd met geconfijte kerstomaatjes. Een verfijnd gerecht voor elke gelegenheid.
Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Wild
Land van herkomst: Oostenrijk
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Servings: 4
Calories: 420kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 ¼ dl crème fraîche
  • 1 eetlepel boter
  • 1 eetlepel ketjap manis
  • 1 sjalotje fijngehakt
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 2 eetlepels water
  • 2 theelepels gedroogde tijm
  • 4 dikke lamskoteletten
  • 4 dl kalfsfond
  • 8 ansjovisfilets uitgelekt en afgespoeld
  • 24 kappertjes
  • Zout
  • Zwarte peper

Instructies

  • Smeer de konijnerugfilets in met mosterd, suiker, knoflook, ketjap manis en tijm.
  • Laat het vlees 30 minuten intrekken.
  • Verhit de boter in een pan en bak de sjalotjes lichtbruin.
  • Voeg azijn toe en laat bijna volledig inkoken.
  • Voeg de kalfsfond toe en laat tot ¾ inkoken.
  • Roer de crème fraîche door de saus.
  • Bak de konijnerugfilets in een grillpan tot ze goudbruin zijn.
  • Serveer de filets met de saus en garneer met geconfijte kerstomaatjes.

Notities

Serveertip:
Serveer de konijnerugfilets op een bedje van knapperige sla en geconfijte tomaatjes. Voeg eventueel verse pasta toe als bijgerecht.
Wijnadvies:
Een volle rode wijn, zoals een Pinot Noir of een zachte Merlot, past uitstekend bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 420kcal | koolhydraten: 8g | Protein: 35g | Vet: 28g | Zout: 2.5g | Sugar: 4g

Romige Spinazie-Champignon Gratin uit de Oven

Romige Spinazie-Champignon Gratin uit de Oven

Een romige spinazie-champignon gratin met béchamelsaus en een krokant goudbruin korstje. Een heerlijk bijgerecht dat perfect past bij vlees of vis!
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten, Ovenschotel
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories: 280kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 600 g ontdooide diepvriesspinazie
  • 1 teentje knoflook
  • 60 g boter
  • 3 dl béchamelsaus
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak
  • 250 g champignons in plakjes gesneden
  • 4 eetlepels slagroom
  • 2 eidooiers

Instructies

  • Knijp het overtollige vocht uit de ontdooide spinazie.
  • Smelt de helft van de boter in een pan en bak het gehalveerde teentje knoflook zachtjes tot het lichtbruin is (ongeveer 3 minuten).
  • Voeg de spinazie toe en bak het geheel nog 4 minuten.
  • Verwarm de béchamelsaus en roer de helft ervan samen met zout en peper door de spinazie.
  • Doe het mengsel in een ingevette ovenschaal.
  • Verwarm de grill voor.
  • Bak de champignons in de rest van de boter gedurende 5 minuten.
  • Schep 2 eetlepels champignons uit de pan en zet apart.
  • Voeg de rest van de béchamelsaus toe aan de pan met champignons.
  • Klop de slagroom lobbig, meng dit met de eidooiers en roer dit mengsel door de champignonsaus.
  • Verdeel de champignonsaus over de spinazie in de ovenschaal en schep de apart gehouden champignons erover.
  • Gratineer het gerecht ongeveer 4 minuten onder de hete grill tot het goudbruin kleurt.

Notities

Serveertip:
Serveer deze romige gratin als bijgerecht bij een stuk gebakken zalm, gegrilde kipfilet of een vegetarische quiche voor een complete maaltijd.
Wijnadvies:
Een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een volle Chardonnay past perfect bij de romige textuur en aardse smaken van deze gratin.

Nutrition

Calories: 280kcal | koolhydraten: 12g | Protein: 9g | Vet: 22g | Zout: 1.5g | Sugar: 4g