Gestoofd Varkensvlees met Bier en Rozijnen

Gestoofd Varkensvlees met Bier en Rozijnen

Een hartig en lichtzoet stoofgerecht met mals varkensvlees, gerookt spek en rozijnen, gestoofd in oud bruin bier. Geserveerd met tagliatelle en gegratineerd met Parmezaanse kaas.
Voorbereidingstijd25 minuten
Bereidingstijd1 uur
Land van herkomst: België
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 750kcal
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 1 teentje knoflook
  • 1 ui
  • liter slagroom
  • 100 gram boter
  • 1 ½ dl oud bruin bier
  • 4 eetlepels pijnboompitten
  • 3 eetlepels rozijnen
  • 75 gram versgeraspte Parmezaanse kaas
  • 50 gram gerookt spek
  • 400 gram hamlappen
  • 400 gram tagliatelle
  • peper
  • zout

Instructies

  • Snijd de hamlappen in blokjes en het gerookte spek in kleine stukjes.
  • Pel de ui en de knoflook en snipper ze fijn.
  • Verhit de boter in een pan en bak de ui en de knoflook zachtjes 2 minuten.
  • Voeg het vlees toe en bak het in ± 3 minuten rondom bruin.
  • Voeg het bier toe en stoof het vlees met het deksel op de pan in ± 50 minuten gaar.
  • Week intussen de rozijnen ± 15 minuten in heet water.
  • Kook de tagliatelle in ruim water met zout volgens de gebruiksaanwijzing beetgaar.
  • Verwarm de grill voor op de hoogste stand en vet een ovenschaal in.
  • Neem na een half uur het deksel van de pan en laat het bier inkoken.
  • Giet de rozijnen af, dep ze droog en schep ze met de pijnboompitten door het vlees.
  • Bak nog 1 minuut.
  • Smelt de rest van de boter.
  • Giet de tagliatelle af en schep de gesmolten boter erdoor.
  • Schep de helft van de tagliatelle in de ovenschaal, verdeel er het vleesmengsel over en leg de rest van de tagliatelle erop.
  • Roer de slagroom en de Parmezaanse kaas door elkaar en schenk dit over de tagliatelle.
  • Laat de tagliatelle in het midden van de grill in ± 3 minuten lichtbruin kleuren.

Notities

Serveertip:
Serveer direct na het gratineren, eventueel met een frisse salade.
Wijnadvies:
Een donker Belgisch bier, passend bij het stoofvocht, of een fruitige rode wijn.

Nutrition

Calories: 750kcal | koolhydraten: 65g | Protein: 40g | Vet: 40g | Sugar: 15g

Varkenskarbonades met Mosterd-Biersaus

Varkenskarbonades met Mosterd-Biersaus

Sappige varkenskarbonades gebakken tot in de perfectie, geserveerd met een rijke en smaakvolle saus van grove mosterd en het Belgische trappistenbier Westmalle Dubbel.
Voorbereidingstijd9 minuten
Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Saus, Varkensvlees
Land van herkomst: België
Servings: 4
Calories: 550kcal
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 1 eetlepel bieslook fijngehakt
  • 75 gram boter
  • 1 ½ deciliter kruidenbouillon
  • 1 ½ eetlepel bloem
  • 2 eetlepels grove mosterd
  • versgemalen peper
  • ½ deciliter slagroom
  • 4 varkenskarbonades elk ± 175 gram
  • 1 ½ deciliter Westmalle Dubbel
  • zout
  • kerriepoeder

Instructies

  • Dep de varkenskarbonades droog met keukenpapier en wrijf ze in met wat zout, versgemalen peper en kerriepoeder.
  • Verhit de boter in een grote koekenpan.
  • Wacht tot het schuim begint weg te trekken en bak de karbonades aan beide zijden bruin.
  • Zet het vuur laag en bak de karbonades in ongeveer 15 minuten zachtjes gaar.
  • Houd ze daarna warm op een bord.
  • Verwijder de helft van de bakboter uit de pan.
  • Voeg de kruidenbouillon toe en roer goed tot een vrij gladde saus is ontstaan, waarbij de aanbaksels loskomen.
  • Laat de saus 5 minuten zachtjes koken.
  • Schenk de saus door een zeef in een andere pan en breng haar opnieuw aan de kook.
  • Roer de grove mosterd door de hete saus.
  • Schenk, onder voortdurend roeren, de Westmalle Dubbel bij de saus.
  • Laat alles nog enkele minuten zachtjes pruttelen, zodat de smaken goed mengen.
  • Voeg naar smaak eventueel nog wat zout toe.
  • Verwarm de slagroom in een apart pannetje (niet laten koken).
  • Roer de warme slagroom vlak voor het serveren door de mosterd-biersaus.
  • Leg de gebakken varkenskarbonades op voorverwarmde borden.
  • Schep de mosterd-biersaus royaal naast de karbonades en bestrooi de saus met fijngehakte bieslook.
  • Serveer direct.

Notities

Serveertip:
Deze karbonades passen uitstekend bij allerlei soorten wintergroenten, zoals spruitjes, rodekool of stoofpeertjes. Serveer met gekookte aardappelen of een romige aardappelpuree. Een gekoeld glas Westmalle Dubbel (10-14°C) maakt de maaltijd compleet.

Nutrition

Calories: 550kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 40g | Vet: 35g | Zout: 1.8g | Sugar: 5g

Yoghurt stabiliseren om ermee te koken

Yoghurt stabiliseren om ermee te koken

Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Basisrecept, Zuivel
Land van herkomst: India
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 liter yoghurt
  • 1 licht geklopt eiwit of 1 eetlepel maïzena gemengd met wat water of melk
  • ¾ theelepel zout

Instructies

  • Klop de yoghurt in een grote kom tot deze vloeibaar is.
  • Voeg het licht geklopte eiwit of het maïzenamengsel en het zout toe aan de yoghurt.
  • Roer goed door met een houten lepel.
  • Breng langzaam aan de kook terwijl je voortdurend en slechts in één richting roert.
  • Zet het vuur zo laag mogelijk en laat de yoghurt zonder deksel ongeveer 10 minuten nauwelijks sudderen, of tot de yoghurt dikker is geworden.
  • Zet geen deksel op de pan, want zelfs een druppeltje stoom dat in de yoghurt valt, kan alles bederven.
  • Na dit proces kan de gestabiliseerde yoghurt veilig worden gebruikt in gerechten met andere ingrediënten zoals vlees of groenten, zonder gevaar van schiften.

Notities

  • Gestabiliseerde yoghurt wordt vaak gebruikt in Indiase gerechten waar yoghurt wordt toegevoegd aan warme sauzen of curries.
  • Maïzena en eiwit fungeren als stabilisatoren en voorkomen dat de yoghurt schift tijdens het koken.
  • Roer altijd in één richting om schiften te voorkomen.
 
 

Wijnadvies:

Een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past goed bij gerechten waar gestabiliseerde yoghurt in wordt gebruikt, zoals Indiase curry's. De frisse tonen van de wijn vullen de rijke smaken van de yoghurt aan zonder te overheersen.

Lamsvisschotel

Lamsvisschotel

Mhaans Kabab Machchi
Bereidingstijd2 uur
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Lamsvlees
Land van herkomst: India
Dieët: Glutenvrij
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 750 gram lamsvlees
  • ¼ theelepel zwarte peper
  • 6 sjalotten geraspt
  • 2 grote uien geraspt
  • Zout naar smaak
  • 2 eetlepels geroosterd gemalen korianderzaad
  • 2 gemalen kardemoms
  • 75 gram geklaarde boter
  • ¼ kop kikkererwtenmeel besan
  • 10 teentjes knoflook geperst
  • ½ theelepel anijszaad dillezaad of venkelzaad
  • 1 laurierblaadje gekneusd
  • 6 cm geraspte gember of 1/2 theelepel gemalen gember
  • Limoensap naar smaak

Instructies

  • Maal het lamsvlees fijn in de keukenmachine.
  • Kruid het gemalen vlees met zwarte peper, geraspte sjalotten, geraspte uien, zout, de helft van de gemalen koriander en de gemalen kardemoms.
  • Meng goed.
  • Kneed het gekruide gehakt tot een visvorm en leg deze in een pan met 30 gram boter en een hoeveelheid water die na 12 minuten koken volledig geabsorbeerd moet zijn.
  • Haal de 'vis' uit de pan en rol deze in het kikkererwtenmeel (besan) en vervolgens in de helft van de geperste knoflook.
  • Duw de overgebleven koriander, laurier en gember in de 'vis'.
  • Smelt de overgebleven boter in een pan en bak de 'vis' aan beide kanten goudbruin.
  • Maak een sausje met de overgebleven knoflook, 1/4 kop water en limoensap naar smaak.
  • Leg de 'vis' in het sausje en laat deze aan beide kanten marineren tot het vocht is opgenomen.
  • Haal de 'vis' uit het sausje en laat deze 1 1/2 uur afkoelen.
  • Verwijder de korst van de 'vis', laat deze nog wat verder afkoelen en garneer met rauwe groenten en een salade.

Notities

Serveer deze Mhaans Kabab Machchi met naanbrood en een frisse komkommersalade.

Wijnadvies:

Een frisse Indiase witte wijn zoals een Sula Sauvignon Blanc past goed bij dit gerecht. De citrusachtige tonen van de wijn vullen de kruidige smaken van de kabab aan, terwijl de frisheid zorgt voor een goede balans.

Tartaarballetjes in Pitabroodjes

Tartaarballetjes in Pitabroodjes

Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Broodjes, Hoofdgerechten, Rundvlees
Land van herkomst: Internationaal
Servings: 2 personen
Calories: 490kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • ¼ rode paprika
  • 250 g gekookte wijnzuurkool
  • 200 g tartaar
  • 2 theelepels hot kerriepoeder
  • Zout
  • Peper
  • 1 teentje knoflook
  • eetlepel olie
  • 4 voorgebakken pita- of shoarmabroodjes
  • 4 eetlepels mangochutneysaus
  • 25 g knoflookbieslook

Instructies

Paprika en zuurkool verwarmen:

  • Maak de rode paprika schoon, was deze en snijd hem in kleine blokjes.
  • Verwarm de gekookte wijnzuurkool met de paprika in een pan op zacht vuur.

Tartaarballetjes maken:

  • Doe de tartaar in een kom.
  • Voeg hot kerriepoeder, zout, peper en geperste knoflook toe.
  • Meng alles goed door elkaar en vorm er 16 balletjes van.
  • Verhit de olie in een koekenpan en bak de balletjes in ongeveer 3 minuten rondom goudbruin en gaar.

Pitabroodjes roosteren:

  • Snijd de voorgebakken pita- of shoarmabroodjes in en rooster ze onder de hete grill gedurende ongeveer 3 minuten, tot ze lichtbruin zijn.
  • Keer ze halverwege om.

Pitabroodjes vullen:

  • Giet de zuurkool af.
  • Schep in elk broodje een kwart van de zuurkool.
  • Leg op elke portie zuurkool 4 tartaarballetjes.
  • Verdeel de mangochutneysaus over de broodjes.
  • Knip de knoflookbieslook fijn en strooi deze eroverheen.

Serveren:

  • Serveer de tartaarballetjes in pitabroodjes direct en geniet ervan!

Notities

Serveer deze smakelijke tartaarballetjes in pitabroodjes met een frisse salade aan de zijkant voor een complete maaltijd.

Nutrition

Calories: 490kcal | koolhydraten: 62g | Protein: 31g | Vet: 13g

Gemakkelijke Boeuf Bourguignon Maaltijd

Gemakkelijke Boeuf Bourguignon Maaltijd

Bereidingstijd18 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Rundvlees, Stoofpot, Vlees
Land van herkomst: Frankrijk
Servings: 4 personen
Calories: 550kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 schaaltjes Boeuf Bourguignon elk 275 g
  • 2 zakken minikrieltjes elk 450 g
  • 2 pakken rode kool met appel diepvries, elk 450 g
  • ½ zakje verse peterselie 30 g

Instructies

  • Verwarm de schalen Boeuf Bourguignon één voor één in de magnetron volgens de gebruiksaanwijzing.
  • Kook ondertussen de minikrieltjes in een pan met kokend water gaar gedurende ongeveer 8 minuten.
  • Bereid de rode kool volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking.
  • Knip de verse peterselie fijn en strooi deze over de gekookte minikrieltjes.
  • Serveer de opgewarmde Boeuf Bourguignon met de gekookte minikrieltjes en de rode kool.
  • Geniet van deze snelle en smaakvolle Boeuf Bourguignon maaltijd!

Notities

Serveer dit gerecht met een goed stuk vers stokbrood om de heerlijke saus van de Boeuf Bourguignon mee op te dippen.

Nutrition

Calories: 550kcal | koolhydraten: 65g | Protein: 25g | Vet: 20g | Sugar: 12g

Aardappelsalade met Olijfolie en Lente-uitjes

Aardappelsalade met Olijfolie en Lente-uitjes

Bereidingstijd25 minuten
Servings: 4 personen
Calories: 250kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 8 aardappels geschild
  • 2 eetlepels olijfolie
  • Een scheutje azijn naar smaak, ongeveer 1-2 eetlepels
  • 2 eetlepels lente-uitjes fijngesneden
  • Peper naar smaak
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Aardappels koken:
  • Kook de geschilden aardappels in gezouten water voor ongeveer 15 minuten, tot ze gaar zijn.
  • Giet de aardappels af en laat ze afkoelen.
  • Bereiden van de salade:
  • Snijd de afgekoelde aardappels in blokjes en doe ze in een grote mengkom.
  • Voeg olijfolie en azijn toe aan de kom.
  • Toevoegen van smaakmakers:
  • Meng goed door elkaar.
  • Voeg fijngesneden lente-uitjes toe aan de salade.
  • Breng op smaak met peper en zout naar smaak.
  • Serveren:
  • Serveer de aardappelsalade direct of laat deze nog even koelen in de koelkast voor een frisse smaak.

Notities

Wijnadvies:

Deze eenvoudige en smaakvolle aardappelsalade gaat goed samen met een lichte en frisse witte wijn zoals een Pinot Grigio of een droge Riesling. De wijn moet voldoende zuren hebben om de aardse tonen van de aardappels te complementeren.

Nutrition

Calories: 250kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 5g | Vet: 8g | Zout: 1g | Sugar: 2g

Warme Barbecuesaus met Diepe Smaak

Warme Barbecuesaus met Diepe Smaak

Deze warme barbequesaus past uitstekend bij vlees-en visgerechten van de grill of de BBQ.
Bereidingstijd15 minuten
Servings: 4 personen
Calories: 100kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 ui gesnipperd
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 blikje tomatenpuree 70g
  • 1 dl ketchup
  • 1 dl water
  • 2 eetlepels bruine suiker
  • 2 eetlepels azijn
  • 1,5 theelepel worcestershiresaus let op: niet alle worcestershiresaus is vegan of glutenvrij, controleer het etiket
  • 3 eetlepels mosterd
  • Peper en zout naar smaak

Instructies

  • Verhit de olijfolie in een pan en fruit de ui tot deze zacht en glazig is.
  • Voeg de tomatenpuree toe en bak deze kort mee om de rauwe smaak te verwijderen.
  • Voeg de ketchup, water, bruine suiker, azijn, worcestershiresaus en mosterd toe.
  • Laat het geheel op een laag vuur ongeveer 10 minuten sudderen, af en toe roerend.
  • Breng de saus op smaak met peper en zout.

Notities

Wijnadvies:

Deze barbecuesaus past goed bij zowel vlees als vis. Voor vleesgerechten is een stevige rode wijn zoals een Zinfandel of Shiraz een goede keuze. Voor visgerechten past een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of Chardonnay beter.

Notitie:

Voor een zoutarm dieet kan de hoeveelheid zout worden verminderd of weggelaten, en worcestershiresaus met een laag natriumgehalte worden gebruikt.
Voor een suikervrije variant kan de bruine suiker worden vervangen door een suikervervanger zoals stevia of erythritol.

Nutrition

Calories: 100kcal | koolhydraten: 18g | Protein: 1g | Vet: 3g | Zout: 0.8g | Sugar: 12g

Romige Vanillevla met Pruimencompote

Romige Vanillevla met Pruimencompote

Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd35 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Fruit
Land van herkomst: Nederland
Servings: 4
Calories: 420kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 250 g gewelde pruimen zonder pit
  • 100 ml versgeperst sinaasappelsap
  • 250 ml versgezette Earl Grey-thee
  • 1 theelepel gemberpoeder
  • 250 ml volle melk
  • 250 ml slagroom
  • 1 vanillestokje opengesneden
  • 6 eierdooiers
  • 75 g suiker
  • 2 theelepels maïzena

Instructies

  • Breng in een pan de pruimen met sinaasappelsap, thee en gemberpoeder aan de kook.
  • Laat 10-15 minuten zachtjes sudderen tot het meeste vocht is opgenomen.
  • Laat het mengsel afkoelen.
  • Breng in een pan met dikke bodem de melk, slagroom en het opengesneden vanillestokje tegen de kook aan en laat het 10 minuten heel zachtjes trekken.
  • Neem het vanillestokje uit de melk en schraap de zwarte zaadjes eruit met een mes.
  • Roer de zaadjes door de melk.
  • Klop in een kom de eidooiers, suiker en maïzena met een handmixer of garde gedurende 5-6 minuten tot een crèmekleurige en romige massa.
  • Hang de kom boven een pan met net niet kokend water en voeg al kloppend met de mixer geleidelijk het melkmengsel toe, scheutje voor scheutje.
  • Blijf kloppen tot er een dikke, gebonden vla ontstaat.
  • Laat de vla afkoelen en roer regelmatig door.
  • Serveer de vla en pruimencompote in aparte schalen.

Notities

Wijnadvies:

Een lichte, zoete dessertwijn zoals een Moscato d'Asti vormt een perfecte aanvulling op dit romige dessert. De verfijnde zoetheid van de wijn past goed bij de vanille en de pruimen, terwijl de lichte bubbel zorgt voor een verfrissende afsluiting van de maaltijd.

Nutrition

Calories: 420kcal | koolhydraten: 38g | Protein: 6g | Vet: 28g | Zout: 0.2g | Sugar: 28g

Citroenrijst met Roergebakken Kip en Kokossaus

Citroenrijst met Roergebakken Kip en Kokossaus

Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Kip, Roerbakken / Wokken
Land van herkomst: Internationaal
Servings: 4
Calories: 690kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 200 ml kokosmelk
  • ½ kippenbouillontablet
  • ¼ rode peper fijngesneden
  • Sap van ½ limoen
  • 1 cm verse gemberwortel
  • 300 g pandanrijst
  • 1 stengel citroengras sereh
  • 4 eetlepels olie
  • 500 g kipfilet in stukken
  • 400 g peultjes
  • 125 g taugé
  • 3 bosuitjes in ringetjes

Instructies

  • Breng de kokosmelk met het kippenbouillontablet, de fijngesneden rode peper, het sap van de limoen en de helft van de gemberwortel aan de kook.
  • Laat de saus op laag vuur 15 minuten sudderen.
  • Kook de pandanrijst met de citroengrasstengel volgens de instructies op de verpakking gaar.
  • Verhit de helft van de olie in een wok.
  • Roerbak de kip op hoog vuur gaar, haal uit de pan en houd warm onder aluminiumfolie.
  • Verhit de rest van de olie in dezelfde wok.
  • Roerbak de peultjes op hoog vuur gedurende 3 minuten.
  • Voeg de taugé en bosui toe en bak nog 1 minuut al omscheppend.
  • Verdeel de kipfilet en groenten over vier borden en schep de rijst ernaast.
  • Serveer de kokossaus apart.

Notities

Wijnadvies:

Een licht gekoelde witte wijn zoals een Chenin Blanc uit Zuid-Afrika vormt een mooie aanvulling op dit gerecht. De frisse zuren van de wijn snijden door de romige kokossaus en de citrustonen passen goed bij de citroenrijst en de limoen in de saus.

Nutrition

Calories: 690kcal | koolhydraten: 57g | Protein: 8g | Vet: 33g | Zout: 1.2g | Sugar: 3g