Gegrilde Kabeljauw met Sjalotten-Cranberrycompote en Geroosterde Aardappelen

Gegrilde Kabeljauw met Sjalotten-Cranberrycompote en Geroosterde Aardappelen

Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Vis
Land van herkomst: Nederland
Servings: 4 personen
Calories: 450kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 grote biologische aardappels
  • Zeezout
  • 4 sjalotjes
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 4 eetlepels cranberrycompote
  • 2 theelepels balsamicoazijn
  • Versgemalen zwarte peper
  • 4 stuks verse kabeljauwhaas ca. 200 g elk
  • 2 eetlepels bloem

Instructies

  • Boen de aardappels onder stromend water schoon en snijd ze in plakken van ongeveer ½ cm dik.
  • Kook de aardappelplakken in een pan met weinig water en zout in ongeveer 5 minuten halfgaar.
  • Pel de sjalotjes en snijd ze in 8 partjes.
  • Verhit in een pan 1 eetlepel olie en bak de sjalotjes in ongeveer 3 minuten rondom bruin.
  • Voeg ½ dl water toe aan de pan en laat de sjalotjes afgedekt in ongeveer 4 minuten zachtjes gaar smoren.
  • Roer de cranberrycompote en balsamicoazijn door de sjalotten en verwarm het geheel nog ca.
  • 2 minuten op laag vuur.
  • Breng de compote op smaak met zout en peper.
  • Verwarm een grillpan of droge koekenpan tot deze gloeiend heet is.
  • Bestrijk de aardappelplakken dun met ca.
  • 1 eetlepel olie en rooster ze in de grillpan in ca.
  • 8 minuten mooi bruin en beetgaar, waarbij je ze halverwege keert.
  • Snijd de kabeljauwhaasjes in 2 gelijke stukken, wrijf ze in met zout en peper en wentel ze door de bloem.
  • Verhit in een koekenpan de rest van de olie en bak de kabeljauw in ca.
  • 6 minuten gaar, waarbij je ze halverwege voorzichtig keert.
  • Leg de plakken geroosterde aardappel dakpansgewijs op twee borden.
  • Leg de gebakken kabeljauw erop.
  • Schep de sjalotten-cranberrycompote ernaast.
  • Serveer met een komkommersalade met kappertjes.

Notities

Wijnadvies:

Deze gegrilde kabeljauw met sjalotten-cranberrycompote vraagt om een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc uit Nieuw-Zeeland of een Chablis uit Frankrijk. De citrusachtige tonen van de wijn zullen de vis complementeren en het gerecht in balans brengen.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 25g | Vet: 25g | Zout: 1.5g | Sugar: 8g

Stamppot Elfstedenbliksem

Stamppot Elfstedenbliksem

Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Groenten, Stamppot, Varkensvlees
Land van herkomst: Nederland
Servings: 4 personen
Calories: 520kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 kg kruimige aardappels geschild en in stukken
  • 600 g panklare koolraap
  • 1 duobakje gerookte spekreepjes
  • 2 schaaltjes stoofpeertjes à 400 g uitgelekt
  • 150 ml melk
  • 3 bosuitjes in ringen
  • 2 eetlepels appelciderazijn
  • Versgemalen zwarte peper

Instructies

  • Kook de aardappels en koolraap in ongeveer 20 minuten gaar.
  • Bak op matig vuur in een koekenpan de spekreepjes in ongeveer 5 minuten bruin en krokant.
  • Laat ze uitlekken op keukenpapier.
  • Snijd de stoofpeertjes in stukken.
  • Giet de aardappels en koolraap af en stamp ze met de melk tot een smeuïge stamppot.
  • Roer de spekjes, stoofpeertjes, bosui en appelciderazijn erdoor.
  • Verwarm de stamppot al omscheppend 2 minuten zachtjes door tot alles goed verwarmd is.
  • Breng op smaak met versgemalen zwarte peper.

Notities

Wijnadvies:

Een lichte rode wijn zoals een Pinot Noir past goed bij deze stamppot Elfstedenbliksem. De fruitige tonen van de wijn zullen de hartige smaken van de spekjes en de aardappels aanvullen, terwijl de frisheid ervoor zorgt dat de smaken niet overheersen.

Nutrition

Calories: 520kcal | koolhydraten: 70g | Protein: 15g | Vet: 20g | Zout: 2.5g | Sugar: 15g

Cappelletti met Geroosterde Hazelnoten en Paprikasaus

Cappelletti met Geroosterde Hazelnoten en Paprikasaus

Bereidingstijd14 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Pasta
Land van herkomst: Italië
Servings: 4
Calories: 520kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 250 g cappelletti con prosciutto pasta
  • 65 g hazelnoten
  • 290 g potje paprikasalade
  • Zout
  • 200 g gemengde sla
  • 50 g feta kaas

Instructies

  • Breng in een pan ruim kokend water met zout aan de kook.
  • Kook de cappelletti in 3 à 4 minuten gaar in het kokende water.
  • Hak de hazelnoten grof en rooster ze goudbruin in een droge koekenpan.
  • Verwarm de paprikasalade zachtjes in een pan.
  • Giet de cappelletti af.
  • Verdeel de gemengde sla over twee borden.
  • Schep de gekookte pasta erover.
  • Lepel 3 à 4 eetlepels paprikasaus over de pasta.
  • Bestrooi met geroosterde hazelnoten.
  • Verkruimel de feta erboven.
  • Serveer de cappelletti met geroosterde hazelnoten en paprikasaus direct en geniet ervan als een heerlijk en eenvoudig gerecht!

Notities

Wijnadvies:

Deze cappelletti met paprikasaus en hazelnoten gaat goed samen met een lichte rode wijn zoals een Pinot Noir of een frisse witte wijn zoals een Chardonnay. De wijn zal de romige textuur van de paprikasaus complementeren en de geroosterde hazelnoten aanvullen met een verfrissende nootachtige afdronk.

Nutrition

Calories: 520kcal | koolhydraten: 57g | Protein: 16g | Vet: 24g | Zout: 2.5g | Sugar: 4g

Romige Bruine Bonensoep

Romige Bruine Bonensoep

Serveer deze romige bruine bonensoep en geniet van de hartige smaak van de bonen met de toegevoegde textuur en smaak van de spekblokjes en rookworst!
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Soep, Voorgerechten
Servings: 4
Calories: 250kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 pot bruine bonen uit blik of pot uitgelekt
  • Vleesbouillon
  • Boerensoepgroenten
  • Spekblokjes
  • Rookworst in blokjes

Instructies

  • Pureer de bruine bonen met behulp van een staafmixer of keukenmachine.
  • Verdun de gepureerde bruine bonen in een pan met vleesbouillon tot een stevige soep.
  • Bak de spekblokjes uit in een wok.
  • Voeg de boerensoepgroenten en blokjes rookworst toe aan de wok en bak deze even mee.
  • Schep het mengsel van spekblokjes, groenten en rookworst door de soep en verwarm het geheel nog even goed door.

Notities

Wijnadvies:

Deze romige bruine bonensoep gaat goed samen met een lichte rode wijn zoals een Merlot. De fruitige tonen van de wijn zullen de aardse smaken van de bonen aanvullen en de hartige elementen van het gerecht in balans brengen.

Nutrition

Calories: 250kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 15g | Vet: 8g | Zout: 2g | Sugar: 2g

Mediterrane Bloemkoolsalade met Ansjovis

Mediterrane Bloemkoolsalade met Ansjovis

Van deze salade bestaan heel veel variaties. De salade wordt vaak gemaakt met kerst. Wanneer er een dag van gegeten is, wordt hij de volgende dag aangevuld met nieuwe ingrediënten. Er kunnen bijvoorbeeld ook tomaten, rode ui, groene olijven of zoetzure augurkjes in.
Bereidingstijd50 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Salade, Vis
Land van herkomst: Mediterraan
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 4 personen
Calories: 230kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 8 ansjovisfilets vers of uit blik
  • 4 eetlepels melk naar keuze lactosevrij
  • 2 schaaltjes minibloemkool en -broccoli
  • 2 geroosterde paprika's uit pot, in reepjes
  • 100 g zwarte olijven zonder pit gehalveerd
  • 1 eetlepel kappertjes
  • 1 eetlepel rode wijnazijn
  • Cayennepeper naar smaak
  • 6 eetlepels extra vierge olijfolie

Instructies

  • Laat de ansjovisfilets uitlekken en week ze in een kommetje melk.
  • Maak de minibloemkool- en broccoli-roosjes schoon en verdeel ze.
  • Kook de roosjes in een pan met kokend water en zout in 4-5 minuten beetgaar.
  • Giet af en laat even afkoelen.
  • Meng de bloemkool en broccoli in een slakom met de geroosterde paprika, olijven, kappertjes, rode wijnazijn, cayennepeper en olijfolie.
  • Laat de salade minstens een halfuur staan zodat de smaken kunnen intrekken.
  • Haal de ansjovisfilets uit de melk, dep ze droog en leg ze op de salade.

Notities

Wijnadvies:

Deze mediterrane bloemkoolsalade met ansjovis gaat goed samen met een lichte, droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc. De frisse tonen van de wijn zullen de smaken van de salade mooi aanvullen, terwijl de lichte zuurgraad de ansjovis en de groenten in balans breng

Nutrition

Calories: 230kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 6g | Vet: 19g | Zout: 1.5g | Sugar: 2g

Romige Champignon-Zuurkoolstamppot met Blauwaderkaas

Romige Champignon-Zuurkoolstamppot met Blauwaderkaas

Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Kaas, Stamppot
Land van herkomst: Nederland
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 450kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

  • grote koekenpan
  • stamper of pureeknijper

Ingrediënten

  • 1,5 kg kruimige aardappelen
  • Zout
  • 250 g kastanjechampignons
  • 1 rode paprika
  • 2 eetlepels boter
  • 500 g wijnzuurkool
  • 125 g blauwaderkaas
  • 150 ml plantaardige melk bijv. amandelmelk
  • Peper

Instructies

  • Schil de aardappelen, snijd ze in stukken en was ze.
  • Kook de aardappelen in een pan met weinig water en zout, afgedekt, gaar in ongeveer 20 minuten.
  • Veeg ondertussen de champignons schoon.
  • Snijd grote exemplaren in vieren en kleine exemplaren in helften.
  • Maak de paprika schoon en snijd deze in stukjes.
  • Verhit de boter in een grote koekenpan en bak de champignons en paprika al omscheppend op hoog vuur gedurende ongeveer 5 minuten.
  • Voeg de wijnzuurkool toe en bak deze nog eens 5 minuten mee.
  • Snijd de korstjes van de blauwaderkaas en snijd de kaas in kleine blokjes.
  • Verwarm de plantaardige melk in een magnetron.
  • Giet de aardappelen af en stamp ze met een deel van de warme melk tot een smeuïge puree.
  • Schep het zuurkoolmengsel en de kaasblokjes door de puree.
  • Breng de stamppot op smaak met zout en peper en verwarm deze kort.
  • Serveer de stamppot direct.

Notities

Wijnadvies:

Deze romige stamppot gaat goed samen met een lichte rode wijn zoals een Pinot Noir. De fruitige tonen van de wijn zullen de aardse smaken van de champignons en zuurkool complementeren. Als je de voorkeur geeft aan witte wijn, probeer dan een droge Riesling voor een verfrissende combinatie.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 60g | Protein: 12g | Vet: 18g | Zout: 2g | Sugar: 5g

Aziatische Bami met Pittige Varkensschnitzel en Ananas

Aziatische Bami met Pittige Varkensschnitzel en Ananas

Bereidingstijd24 minuten
Recept categorieën: Fruit, Hoofdgerechten, Mie, Varkensvlees, Vlees
Land van herkomst: Azië
Servings: 2 personen
Calories: 640kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 250 g gebroken sperziebonen
  • 2 varkensschnitzels ongepaneerd, op kamertemperatuur
  • 2 tl sambal badjak
  • 25 g boter
  • 450 g gekoelde bami
  • 234 g ananas uit blik in stukjes
  • 2 el geraspte kokos

Instructies

  • Kook de sperziebonen in ruim kokend water met zout gedurende 7-8 minuten, tot ze beetgaar zijn.
  • Bestrooi de varkensschnitzels met een snufje zout en bestrijk ze rondom met sambal.
  • Verhit de boter in een koekenpan en bak de schnitzels op matig vuur in 8-10 minuten goudbruin en gaar.
  • Verwarm ondertussen de bami in de magnetron volgens de gebruiksaanwijzing.
  • Voeg de ananasstukjes toe aan de koekenpan bij de schnitzels en verwarm kort mee.
  • Leg de schnitzels op twee borden en verdeel de ananas erover.
  • Bestrooi met geraspte kokos en serveer met de gekookte sperziebonen.

Notities

Wijnadvies:

Een lichtzoete Riesling of Gewürztraminer past goed bij de pittige en exotische smaken van dit gerecht. De fruitige tonen van de wijn zullen de zoetheid van de ananas benadrukken en de kruidigheid van de sambal mooi balanceren.

Nutrition

Calories: 640kcal | koolhydraten: 50g | Protein: 38g | Vet: 31g | Zout: 2.5g | Sugar: 18g

Kruidige Notenrijst met Paksoi

Kruidige Notenrijst met Paksoi

Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Rijst
Land van herkomst: Internationaal
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories: 580kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 250 g pandanrijst
  • 150 g gemengde noten ongezouten
  • 75 g gewelde abrikozen
  • 1 teentje knoflook fijngehakt
  • 1 rode paprika in blokjes gesneden
  • 2 struikjes paksoi in reepjes gesneden
  • 3 el zonnebloemolie
  • 125 g verse roomkaas met kruiden

Instructies

  • Kook de rijst volgens de gebruiksaanwijzing.
  • Hak de noten grof en snijd de abrikozen in stukjes.
  • Verhit de olie in een wok.
  • Bak de knoflook en paprika ongeveer 2 minuten.
  • Voeg de paksoi toe en roerbak ongeveer 4 minuten.
  • Voeg de roomkaas toe en laat smelten.
  • Meng de noten en abrikozen door de gekookte rijst.
  • Serveer de kruidige paksoi met de notenrijst.

Notities

Wijnadvies:

Een fruitige witte wijn zoals een Chardonnay past goed bij dit gerecht. De rijke smaak van de wijn zal de romige textuur van de roomkaas benadrukken en de frisse tonen zullen mooi samengaan met de knapperige paksoi.

Nutrition

Calories: 580kcal | koolhydraten: 68g | Protein: 13g | Vet: 29g | Zout: 1.5g | Sugar: 21g

Romige Aardbeientrifle met Witte Chocoladeroom

Romige Aardbeientrifle met Witte Chocoladeroom

Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Fruit
Land van herkomst: Engeland
Servings: 4 personen
Calories: 500kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • Ronde of ovale schaal
  • Kleine pan voor au bain-marie

Ingrediënten

  • 6 eierkoeken
  • 75 ml zoete witte dessertwijn
  • 500 g aardbeien in plakjes gesneden
  • 250 ml slagroom
  • 200 g witte chocolade
  • 500 ml romige aardbeiyoghurt
  • Poedersuiker om te bestrooien

Instructies

  • Verdeel de eierkoeken over de bodem van de ronde of ovale schaal en besprenkel ze met de zoete witte wijn.
  • Leg de helft van de plakjes aardbeien in een laag bovenop de eierkoeken.
  • Klop de slagroom bijna stijf in een kom.
  • Breng een pan met water aan de kook en smelt de witte chocolade au bain-marie in een kleinere pan.
  • Spatel de yoghurt en vervolgens de gesmolten chocolade voorzichtig door de bijna stijve slagroom om de witte chocoladeroom te maken.
  • Schep de witte chocoladeroom bovenop de laag aardbeien in de schaal en zet de trifle afgedekt in de koelkast tot gebruik.
  • Rangschik de resterende plakjes aardbeien decoratief bovenop de trifle en bestrooi het geheel met poedersuiker.

Notities

Wijnadvies:

Een lichte en frisse dessertwijn zoals een Moscato d'Asti past goed bij dit zoete en romige dessert.

Nutrition

Calories: 500kcal | koolhydraten: 58g | Protein: 9g | Vet: 26g | Sugar: 44g

Romige Aardappelpuree met Bosui en Boter

Romige Aardappelpuree met Bosui en Boter

Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten
Land van herkomst: Internationaal
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories: 400kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 kg aardappels geschild en in stukken
  • 300 ml volle melk
  • 6 bosuitjes in ringetjes gesneden
  • 100 g boter
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

  • Kook de aardappels in een bodempje water met zout afgedekt gaar gedurende 20 minuten.
  • Breng de melk langzaam aan de kook in een pan.
  • Roer de bosuitjes door de melk en laat ze 2-3 minuten op laag vuur meekoken.
  • Haal de pan met melk van het vuur en laat het mengsel 10 minuten staan zodat de smaken kunnen intrekken.
  • Giet de aardappels af, zet de pan terug op laag vuur en laat de aardappels nog 1 minuut 'droogkoken'.
  • Schud af en toe met de pan.
  • Stamp de aardappels fijn.
  • Schep het warme melkmengsel met de helft van de boter door de aardappelpuree.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Verwarm de aardappelpuree nog 1 minuut.
  • Smelt de rest van de boter (eventueel in de magnetron).
  • Verdeel de aardappelpuree over vier borden.
  • Maak in elk bergje puree een kuiltje en schenk daar de gesmolten boter in.

Notities

 

Deze romige aardappelpuree met bosui en boter past uitstekend bij lamsvlees.

Wijnadvies:

Serveer er een stevige rode wijn zoals een Cabernet Sauvignon of een Shiraz bij. De volle smaken van de wijn zullen goed samengaan met de rijke textuur van de puree en het sappige lamsvlees.

Nutrition

Calories: 400kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 5g | Vet: 25g | Zout: 1.5g | Sugar: 3g