Briochetaart
Recept categorieën: Taart
Servings: 6
Calories:
Author: Cor Klaar
- 600 gram bloem
- 210 ml lauwe melk
- 30 gram Gist
- 40 gram suiker
- 1 eidooier
- 100 gram boter
- 10 gram zout
Banketbakkersroom voor 600 gr pudding:
- 500 ml melk
- 1 eidooier
- 125 gram suiker
- 50 gram puddingpoeder custard
- 200 geweekte rozijnen of chocolade stukjes
- 1 eidooier om de taart te doreren
Voor de afwerking van de taart:
- Abrikozengelei
- Scheutje water
- Voor het glazuur:
- 100 gram poedersuiker
- 20 ml kokend water
Doe alle ingrediënten behalve het zout in de keukenmachine en laat de machine een aantal minuten kneden.
Voeg nu het zout toe en laat de machine nog een 20 minuten verder kneden.
Verdeel het deeg nu in 2 porties voor de grote taart of 4 porties voor de kleine taartjes.
Bol het deeg op en verpak in plastic folie. Laat het deeg een kwartiertje rusten.
Maak de banketbakkersroom:
Breng het grootste gedeelte van de melk met de suiker aan de kook.
De rest van de melk meng je met de eidooier en het puddingpoeder.
Wanneer de melk kookt schenk je er een beetje van bij de koude melk.
Goed roeren en alles terug in de pan schenken en aan de kook brengen.
Doe de pudding in een schaal en bedek met plastic folie.
Er mag geen vel op komen. Je kunt de pudding gewoon warm op de taart leggen aangezien deze mee gebakken wordt in de oven.
Neem nu 1 deegbol en rol deze uit tot een ronde lap die groter is dan je bakvorm.
Leg de lap in de vorm, druk de zijkanten aan en snijd de randen bij met de deegrol.
Bestrijk de bodem met een laagje pudding en strooi er rozijnen of chocoladestukjes overheen.
Neem nu de andere bol en rol deze uit tot een rechthoekige lap van 25 x 35 cm.
Bestrijk de lap met pudding en strooi er rozijnen of chocoladestukjes over.
Rol nu de lap op.
Begin met de langste kant.
Als je de lap hebt opgerold snijd je er stukken van een 2 cm vanaf.
Rangschik de koffiekoeken in de bakvorm tot de vorm mooi gevuld is.
Bestrijk de koeken met een beetje eigeel en laat nog een half uurtje rijzen.
Verwarm ondertussen de oven voor op 200° C en bak de taart af in ca 20 à 25 minuten.
Ontvorm de taart en breng 2 flinke eetlepels abrikozengelei met een beetje water aan de kook.
Neem een kwast en bestrijk de randen van de taart hiermee en de kleine brioches.
Breng de 20 ml water aan de kook en giet dit dan op de poedersuiker, roer goed door en leg met een koffielepeltje op elke brioche een beetje glazuur.
Laat de taart nu verder afkoelen.
Receptenplein.nl
Home / plastic folie / Pagina 2
Bokkenpootjes van Jolanda's Bakhuisje
Calories:
Author: Cor Klaar
Ingrediënten voor de biscuit:
- 200 g eiwit
- 225 g suiker
- 1 snufje zout
- 175 g amandelpoeder
- 75 g poedersuiker
- 1 vanillestokje
- 40 g bloem
- 3 el geschaafde amandelen
Ingrediënten voor de banketbakkersroom:
- 1 vanillestokje
- 250 ml melk
- 50 g suiker
- 2 eidooiers
- 1 el puddingpoeder
Ingrediënten voor de botercrème:
- 250 g boter
- 60 g poedersuiker
- scheutje vanille extract
- 250 g banketbakkersroom
- Ingrediënten voor de afwerking:
- 250 gram chocolade gesmolten
Biscuit
Verwarm de oven voor op 180 ºC.
Neem de eiwitten en voeg hieraan de zaadjes van het vanillestokje toe.
Voeg tijdens het mixen de suiker in 3 delen toe.
Als laatste voeg je een snufje zout toe.
Mix het eiwit tot stijve pieken.
Neem de kom van de machine af en spatel nu voorzichtig het amandelpoeder door het eiwit.
Voeg ook het poedersuiker toe en spatel voorzichtig eronder.
Zeef de bloem en spatel ook deze voorzichtig eronder.
Neem een spuitzak en doe het mondje erin.
Zet je bakplaat met bakpapier klaar en schep de biscuit in de spuitzak en spuit de bokkenpootjes op de bakplaat.
Probeer om ongeveer dezelfde lengte aan te houden.
Als je alle bokkenpootjes gespoten hebt bestrooi je ze met geschaafde amandelen.
Bak de bokkenpootjes in ca 15 gaar in een voorverwarmde oven op 180°.
Haal na het bakken onmiddellijk het bakpapier van de bakplaat af en laat de bokkenpootjes zo een paar minuutjes liggen.
Je krijgt ze dan gemakkelijker van het bakpapier af.
Als je dit onmiddellijk na het bakken wilt doen kan het zijn dat ze kapot gaan omdat ze nog niet krokant zijn.
Banketbakkersroom:
Neem een pan en giet hierin 2/3 van de melk in.
Voeg het zaad van het vanillestokje en het vanillestokje zelf toe.
Neem de helft van de suiker en voeg toe aan de melk.
Breng samen aan de kook.
Neem ondertussen de resterende melk en doe hier de andere helft van de suiker, de eetlepel puddingpoeder en de 2 eidooiers bij.
Roer goed door.
Wanneer de melk kookt haal je het vanillestokje eruit en schenk dan een klein deel melk op het eidooiermengsel.
Roer door en schenk nu het eidooiermengsel terug in de pan met melk.
Breng het geheel terug aan de kook en roer goed door.
Schenk de pudding in een platte schaal en doe er onmiddellijk plastic folie op.
De folie moet echt op de pudding liggen en niet over de kom gespannen.
Dit zorgt voor condens en maakt je pudding waterig.
De folie zorgt ervoor dat je geen vel op je pudding krijgt.
Botercrème:
Doe de boter in de keukenmachine samen met de poedersuiker.
Mix door tot je een crème krijgt. Neem de afgekoelde pudding erbij en doe telkens 1 e.l pudding erbij.
Zorg ervoor dat de pudding volledig opgenomen word door de boter.
Schep de crème in een spuitzak.
Spuit op de platte kant van de helft van de koekjes botercrème en druk er voorzichtig een koekje tegenaan.
Leg ze op het taartenrooster.
Receptenplein.nl
Home / plastic folie / Pagina 2
Avocado-yoghurtdipsaus met koriander
Calories:
Author: Cor Klaar
- 1 vleestomaat
- 2 rijpe avocado's
- 2 eetlepel(s) citroensap
- 1-2 knoflookteentjes
- 1 deciliter yoghurt
- 2 eetlepel(s) gesnipperd korianderblad
- 1 theelepel sambal
- zout
- tortillachips
Kruis het velletje van de tomaat in, dompel hem enkele seconden in kokend water en trek het velletje eraf.
Halveer de tomaat, verwijder de zaadjes en het vocht en snijd hem in stukjes.
Halveer de avocado's, verwijder de pitten en lepel het vruchtvlees uit de schillen.
Prak het vruchtvlees fijn met het citroensap, pers de gepelde knoflook erboven uit en meng de yoghurt erdoor (maak de saus niet te ver van tevoren, anders verliest het snel de groene kleur, afdekken met plastic folie).
Roer de stukjes tomaat, de koriander en de sambal door de saus en breng op smaak met peper en zout.
Serveer bij de saus de tortillachips.
Receptenplein.nl
Home / plastic folie / Pagina 2
Bonbon van gerookte zalm met kaviaar
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar
- 6 plakken gerookte zalm
- 1,5 eetlepel azijn
- 1 theelepel fijne Dijonmosterd
- 4 eetlepels maïsolie
- 1 theelepel poedersuiker
- versgemalen peper
- 150 g fijngesneden ijsbergsla
- 2 eetlepels mayonaise
- 6 eetlepels crème fraîche
- 2 eetlepels fijngeknipt bieslook
- 100 g sevrugakaviaar
- 1 eetlepel kervel
- 4 theelepel kaviaar
- 4 to efjes friséesla
Leg in acht kommetjes een flink stuk plastic folie dat er rondom overheen hangt.
Snijd elke plak zalm overlangs doormidden en leg in elk kommetje kruiselings acht repen zalm zo dat ze over de rand hangen.
Roer voor de vinaigrette de azijn met de mosterd, de maïsolie, poedersuiker en peper door elkaar.
Snijd de ijsbergsla in fijne reepjes.
Vermeng de ijsbergsla met de vinaigrette (let op, de sla mag beslist niet vochtig zijn).
Vul de beklede kommetjes met de sla en sla de overhangende zalm eroverheen.
Verpak deze zalmbonbons in folie en leg ze in de koelkast.
Roer voor de kaviaarsaus de mayonaise en de crème fraîche door elkaar.
Breng de saus op smaak met peper en roer het bieslook en de sevruga kaviaar erdoor.
Maak op vier gekoelde borden een spiegeltje kaviaarsaus.
Leg in het midden een bonbon met daarop een theelepel kaviaar.
Garneer met een toefje kervel en een toefje frisée.
Receptenplein.nl
Home / plastic folie / Pagina 2
Asperges omwikkeld met kip, in kervelsaus
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 600 g kipfilet
- peper
- zout
- 16 groene asperges
- 25 g boter
- 30 g boter
- 40 g bloem
- 2 deciliter slagroom
- 1 deciliter droge witte wijn
- enkele takjes kervel
Pletten van kipfilets
Niet iedereen beschikt over een hakbijltje in de keuken, in dat geval gaat u als volgt te werk.
Leg een handdoek op het werkblad, leg daarop een gladde snijplank bekleed met plastic folie.
Leg de kipfilets op de plank en dek ze af met plastic folie.
Klop met een zware koekenpan zachtjes met veel slagen op de filet tot ze heel dun is geworden.
bereiding
Verwarm de oven voor tot 180°C.
Verwijder de peesjes uit de kipfilets en plet de filets tussen twee velletjes plastic folie.
Peper en zout de filets.
Schil de asperges eventueel, snijd de uiteinden eraf en kook alles in water met twee derde van de boter in circa 10 minuten niet te gaar.
Pureer de gare uiteinden van de asperges met een beetje van het kookvocht glad (u heeft 2 dl aspergepuree nodig).
Rol in elke kipfilet 4 asperges en leg de rolletjes in een beboterde ovenschaal.
Bestrijk de kip met boter.
Zet de schaal afgedekt 15 minuten in de oven.
Smelt voor de kervelsaus de boter in een pan, voeg de bloem toe en laat deze circa 1 minuut garen.
Voeg de slagroom, de aspergepuree en de wijn toe.
Laat de saus zachtjes doorkoken en breng haar op smaak met peper en zout.
Roer ten slotte de fijngesneden kervel erdoor.
Snijd de kiprolletjes schuin in stukjes en verdeel ze op verwarmde borden, schep er een beetje saus naast en garneer met ontvelde kerstomaatjes en kervel.
Geef er bijvoorbeeld peultjes en gekookte bloemige aardappels bij.
Dit gerecht is niet seizoensgebonden. Het kan buiten onze 'aspergetijd' uitstekend met groene asperges gemaakt worden, deze zijn immers het hele jaar door verkrijgbaar.
Omdat groene asperges vaak dunner zijn hebt u per rolletje vier asperges meer nodig. Schil groene asperges vanaf de onderkant maar tot halverwege.
Receptenplein.nl
Home / plastic folie / Pagina 2
Zalmbonbons met appelvulling
Calories:
Author: Cor Klaar
plastic folie
kleine ronde vormpjes
- Pink Lady appels
- handje rucolablaadjes
- 1 klein stronkje witlof
- 40 g pittige blauwschimmelkaas roquefort of gorgonzola
- zout peper
- citroensap
- olijfolie extra vergine
- 300 g zalmfilet in plakjes
Maak de appels schoon en snijd ze in kleine blokjes.
Hak de rucola en witlofblaadjes fijn.
Meng in een kom de appelblokjes, rucola, witlof en kaas.
Breng op smaak met zout, peper, citroensap en olijfolie.
Bekleed de vormpjes met plastic folie en vervolgens met zalmplakjes.
Schep de appelsalade erin.
lap de zalmplakjes terug over de salade heen, zodat ze ingepakt zijn.
Haal de bonbons uit de vormpjes en verwijder de folie.
Garneer de zalmbonbons met een klein blaadje rucola en serveer ze op een mooie schaal of amuselepels.
Receptenplein.nl
Home / plastic folie / Pagina 2
Aardbeientiramisu
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar
- 500 gram Aardbeien
- 4 eetlepels basterdsuiker
- 125 ml slagroom
- 1 bakje Mascarpone
- 1 pak lange vingers
- 300 ml witte wijn zoete
Was de aardbeien, verwijder de kroontjes en laat goed uitlekken.
Pureer iets meer dan de helft van de aardbeien met de suiker.
Snijd de rest van de aardbeien in plakjes.
Bekleed een schaal of cakevorm met huishoudfolie.
Klop de slagroom stijf.
Roer de mascarpone met een vork door de aardbeienpuree.
Spatel daarna de slagroom erdoor.
Leg een laag lange vingers in de schaal en besprenkel met witte wijn.
Schep daarna de helft van het aardbeienmengsel erop.
Maak nog een laag met lange vingers, ook hierop sprenkel je een beetje witte wijn.
Verdeel de rest van het aardbeienmengsel in de cakevorm en sluit af met een laag aardbeien.
Dek de schaal af met folie en zet de tiramisu minstens een dag in de koelkast om op te stijven.
10.
Door het huishoudfolie krijg je de tiramisu makkelijk uit de vorm.
Receptenplein.nl
Home / plastic folie / Pagina 2
Aardbeien Kerstkoekjes
Bereidingstijd1 uur uur 15 minuten min
Servings: 40 kerstboompjes
Calories: 60kcal
Author: Cor Klaar
- 100 gram boter
- 160 gram suiker
- 1 ei
- 300 gram bloem
- ½ theelepel bakpoeder
- 3-4 eetlepels melk
- 100 gram aardbeienjam
Klop de boter en suiker tot een luchtig mengsel.
Voeg het ei toe en meng goed.
Roer de bloem, bakpoeder en melk erdoor tot een deeg ontstaat.
Wikkel het deeg in plastic folie en laat het 1 uur rusten in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius (hetelucht).
Bestuif je werkblad met bloem en rol het deeg uit tot een dikte van ongeveer 4 mm.
Steek kerstboompjes uit het deeg en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat.
Steek uit de helft van de koekjes kleine hartjes.
Bak de koekjes in 5 tot 7 minuten licht goudbruin.
Laat de koekjes afkoelen op een rooster.
Verdeel de aardbeienjam over de koekjes zonder hartje en leg hierop een koekje met hartje.
Deze koekjes zijn vers het lekkerst en knapperig, maar je kunt ze ook 1 tot 2 weken bewaren in een luchtdichte koekjestrommel.
Wijnadvies:
Probeer bij deze zoete traktatie een lichte en fruitige mousserende wijn, zoals een Prosecco of een lichtzoete rosé.
Serving: 1koekje | Calories: 60kcal | koolhydraten: 8g | Protein: 1g | Vet: 2.5g | Sugar: 4g
Receptenplein.nl
Home / plastic folie / Pagina 2
Abrikozenflappen
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar
- 250 gram bloem
- 130 gram water
- 25 gram boter
- 5 gram zout
- 175 gram boter om in te brengen voor de 1ste toer
- Abrikozengelei jam
- 1 ei losgeklopt
- 1 ei
- melk klein scheutje
Kneed alles onder elkaar en laat het deeg, verpakt in plastic folie, een 10 tal minuutjes rusten in de koelkast.
Neem het deeg uit de koelkast en rol het uit tot een rechthoekige lap van zo'n 1 cm dik.
Maak 175 g boter zacht en smeer de boter uit over twee derde van de rechthoek.
Vouw het deeg naar het midden toe, te beginnen met het deel zonder boter.
Bestrooi het werkblad met een beetje bloem.
Rol het deeg uit tot een rechthoek van 1 cm dik.
Vouw het deeg weer in drieën.
Dit is de eerste toer in drieën.
Draai het deeg in de tegenovergestelde richting en rol het nogmaals uit tot een rechthoek van 1 cm dik. Vouw het weer dicht in drieën.
Dit is de tweede toer in drieën.
Wikkel het deeg in plasticfolie en laat ongeveer 10 min. rusten in de koelkast.
Herhaal daarna het toeren zodat je vier toeren in drieën bekomt.
Wikkel het deeg in plasticfolie en laat het weer 10 min. rusten in de koelkast.
Herhaal vervolgens het toeren zodat je zes toeren in drieën bekomt.
Wikkel het deeg terug in plasticfolie en laat nu 20 minuten rusten in de koelkast.
Rol de lap nu uit tot een mooie rechthoek van ca 4 mm dikte.
Snijd er driehoeken uit en leg in het midden wat abrikozengelei of een andere gelei naar keuze. Bestrijk de randen met losgeklopt eiwit en vouw de driehoeken dicht.
Ga met een vork over de randen om ze aan te duwen of vouw ze om.
Klop een eigeel los met een klein scheutje melk en bestrijk de abrikozenflappen hiermee.
Bak de abrikozenflappen in ca 20 à 25 minuutjes gaar in een voorverwarmde oven van 200°C.
Laat ze na het bakken afkoelen.
Receptenplein.nl
Home / plastic folie / Pagina 2
Aardbeientaart van zanddeeg
Recept categorieën: Taart
Servings: 8
Calories:
Author: Cor Klaar
Ingrediënten voor het zanddeeg:
- 300 gr bloem
- 200 gr zachte roomboter
- 100 gr witte basterdsuiker
- 1 ei
- 2 el water
- 1 snuf zout
- Vanille extract
Ingrediënten voor de banketbakkersroom:
- ½ liter melk
- 125 gr suiker
- 1 ei
- 50 gr puddingpoeder
Ingrediënten voor de topping:
- bakje Aardbeien in blokjes gesneden
- 50 gr gesmolten chocola puur, melk of witte chocolade
- 1 Zakje taartina zie gebruiksaanwijzing op het zakje
- 200 ml slagroom 40% vetgehalte met suiker naar smaak
Meng alle ingrediënten voor het deeg onder elkaar.
Zodra er zich een vaste bol vormt dan moet je stoppen met mengen.
Een zetdeeg mag maar heel kort gemengd worden.
Bebloem je werkblad en rol het deeg uit tot een mooie ronde lap van ca 4 mm dikte.
Rol het deeg op de deegrol en laat het rustig afrollen in de ingevette bakvorm.
Bak het deeg af in een voorverwarmde oven van 190°C ( hetelucht ) of 200°C ( traditioneel ) in ca 20 à 25 minuutjes af.
De bodem is goed wanneer hij mooi goudbruin van kleur is aan de randen en licht van kleur in het midden.
Haal de vorm uit de oven en leg er nu een cirkel bakpapier in met daarop erwten om de bodem terug te laten zakken.
Duw het geheel lichtjes aan, haal het bakpapier eruit en ontvorm de taart.
Laat ze afkoelen op een rooster.
Neem 400 ml melk en doe hier de suiker bij.
Zet in een pan op het vuur en breng aan de kook.
Meng de resterende 100 ml melk met de eidooier en het puddingpoeder.
Wanneer de melk kookt voeg je deze bij de 100 ml, goed roeren en alles terug in de pan schenken.
Breng opnieuw al roerende aan de kook totdat je een mooie dikke pudding krijgt.
Laat de pudding afkoelen in eens schaal en dek de pudding ( niet de schaal ) af met plastic folie zodat er geen vel op komt.
Was de aardbeien en snijd ze in blokjes.
Smelt de chocolade.
Klop de slagroom samen met de suiker volledig stijf en doe deze in een spuitzak.
Zet de slagroom in de koelkast tot de afwerking.
Afwerking:
Klop de banketbakkersroom op tot een mooie smeuige crème en vul de taart hiermee.
Leg er de aardbeitjes op en werk ze af met de taartina.
Trek met de gesmolten chocolade enkele streepjes over de taartjes en zet ze een 10 minuutjes koud weg.
Spuit met de slagroom een mooie toef op de taartjes.
Tip:
Probeer het deeg zo koud mogelijk te verwerken thuis ( in de workshop is dit niet haalbaar ). Heb je het deeg uitgerold en in de vorm gedaan ? Zet de bakvorm dan even in de diepvries. Wanneer het deeg hard is zet je de taart onmiddellijk in de oven om hem af te bakken. Je zult zien dat de randen dan niet zo ver inzakken en je taart mooier in model blijft.
Wanneer je de bodem op bovenstaande wijze bakt wordt ook het midden mooi bruin en knapperig. Gebruik je het bakpapier met de erwten al van het begin dan zal je bodem heel licht van kleur zijn en minder knapperig.
Receptenplein.nl
Home / plastic folie / Pagina 2