Varkenshaas met Kokkels in Paprikamarinade (Portugees Getint)
Een verrassende combinatie van malse varkenshaas gemarineerd in een smaakvolle paprikapuree, geserveerd met verse kokkels die openstomen in de heerlijke braadjus.
Voorbereidingstijd35 minuten min
Bereidingstijd25 minuten min
marineren1 dag d
Land van herkomst: Portugal Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 380kcal
Author: Cor Kevenaar
plastic zak
Koekenpan met deksel
Pureerstaaf of blender
- 1 kg kokkels of mosselen
- 1 citroen in partjes
- 2 geperste teentjes knoflook
- 1 eetlepel fijngesneden selderij
- 2 eetlepels olijfolie eventueel extra voor lactosevrij
- ¼ theelepel gemalen piment
- 1 rode paprika
- 400 gram varkenshaas in stukjes van ± 4 cm
- 1 eetlepel boter of extra olijfolie voor lactosevrij
- peper
- zout
Verwarm de oven voor op 200°C.
Rooster de rode paprika in de oven gedurende ± 30 minuten, tot de schil zwartgeblakerd is.
Doe de geroosterde paprika direct in een afgesloten plastic zak en laat hem 5 minuten uitdampen.
Hierdoor laat de schil makkelijker los.
Haal de paprika uit de zak, verwijder de schil en de zaadlijsten.
Pureer het vruchtvlees met een pureerstaaf of in een blender tot een gladde puree.
Vermeng de paprikapuree met de geperste knoflook en de gemalen piment.
Smeer de stukjes varkenshaas volledig in met dit mengsel.
Dek het vlees af en laat het minimaal 24 uur in de koelkast marineren, zodat de smaken goed kunnen intrekken.
Spoel de kokkels grondig onder koud stromend water.
Laat ze eventueel 2 uur in zout water weken om eventueel zand te verwijderen.
Was mosselen grondig.
Verhit de olijfolie en de boter (of extra olijfolie) in een grote koekenpan op middelhoog vuur.
Braad de gemarineerde stukjes varkenshaas rondom bruin in de hete olie en boter.
Laat het vlees vervolgens in ± 15 minuten zachtjes gaar worden.
Breng het op smaak met zout en peper.
Laat de kokkels (of mosselen) goed uitlekken en voeg ze toe aan de pan met het varkensvlees.
Zet het deksel op de pan en verwarm het gerecht nog ± 5 minuten, tot de schelpen van de kokkels (of mosselen) open gaan.
Schud de pan elke minuut voorzichtig om een gelijkmatige garing te bevorderen.
Gooi gesloten schelpen weg.
Garneer het gerecht met partjes citroen en fijngehakte selderij.
Serveer direct.
Serveertip:
Geef er dikke frites bij voor een stevige maaltijd.
Wijnadvies:
Een droge, frisse witte wijn uit Portugal, zoals een Vinho Verde of een Alvarinho, past uitstekend bij de zeevruchten en de lichte kruidigheid van de marinade.
Calories: 380kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 45g | Vet: 15g | Zout: 1.8g | Sugar: 5g
Receptenplein.nl
Home / plastic zak / Pagina 2
Kabeljauw met botersaus en 3-kleuren groente
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 4 kabeljauwfilets
- 200 gram doperwten
- blik mais
- 2 wortelen
- beetje suiker
- 700 gram aardappels
- 1 eetlepel zout
- 125 gram roomboter
- 1 eetlepel maizena
- nootmuskaat
- peper
- 0,5 kopje water of melk
Bestrooi de stukken kabeljauw met 1 eetlepel zout en stop deze ca 2 uur in een plastic zak en leg ze in de koelkast.
Snij de wortelen in kleine blokjes en kook ze met wat suiker.
Kook de diepvries-erwten (doperwten niet koken).
Doe de mais, worteltjes en erwten in 1 pannetje.
Kook de aardappelen.
Laat de kabeljauw in de roomboter in 15 minuten zachtjes garen.
Maak ondertussen een mengsel van maizena met het water of de melk.
Schep de kabeljauw uit de pan en maak met het maizenamengsel de boter tot een romige saus.
Breng op smaak met nootmuskaat en peper.
Receptenplein.nl
Home / plastic zak / Pagina 2
Knapperig gebakken inktvis
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar
scherp mes
plastic zak
keukenpapier
- 450 gram inktvis schoongemaakt
- 25 gram maïzena
- 1 theelepel zout
- 1 theelepel versgemalen zwarte peper
- 1 theelepel chilivlokken
- arachideolie om in te frituren
- dipsaus om erbij te serveren
Snijd met een scherp mes de tentakels van de inktvis en maak de inktvis schoon.
Snijd de lichaamszak aan één kant open en leg hem plat neer.
Snijd de platte stukken ruitvormig in en snijd daarna elk stuk in 4 delen.
Meng maïzena, zout, peper en chilivlokken.
Doe dit mengsel in een grote plastic zak.
Doe de stukken inktvis erbij en schud de zak goed tot de inktvis volledig met het mengsel is bedekt.
Verhit ca. 5 cm arachideolie in een grote voorverwarmde wok.
Voeg de stukken inktvis toe en roerbak ze ca. 2 minuten, of tot ze beginnen op te krullen.
Frituur ze in porties en niet te lang, anders worden ze taai.
Schep de stukken inktvis met een schuimspaan op keukenpapier en laat ze goed uitlekken.
Schep de inktvis op borden en serveer er dipsaus bij
Koop diepgevroren inktvis als verse niet verkrijgbaar is.
Deze is meestal schoongemaakt en kan zó worden gebruikt.
Laat hem wel volledig ontdooien voordat u hem bereidt.
Receptenplein.nl
Home / plastic zak / Pagina 2
Irish stew 3
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 1 kg runderstooflappen
- 2 flinke uien
- 2 winterwortelen
- 2 stelen bleekselderij
- 3 eetlepel(s) bloem
- zout
- versgemalen peper
- 4 eetlepel(s) olie
- 1 klein blikje tomatenpuree
- ¾ l vleesbouillon uit een pot of van tabletten
- 1 theelepel gedroogde tijm
- 2 laurierblaadjes
- 6 flinke aardappelen
Snijd het vlees in niet te kleine blokken (circa 4x4 cm).
Snijd de uien in halve ringen, de geschraapte winterwortelen in plakjes en de bleekselderij in boogjes.
Doe de bloem met wat zout en peper in een plastic zak en doe er de blokjes rundvlees bij.
Schud tot de blokjes vlees rondom met de gekruide bloem zijn bedekt.
Verwarm de oven voor op 180°C.
Verwarm de olie in een grote braadpan die in de oven past en bak de blokjes vlees met niet teveel tegelijk op hoog vuur rondom bruin.
Schep ze met een schuimspaan uit de pan.
Voeg zonodig een extra scheutje olie toe en laat de ui, de wortel en de bleekselderij omscheppend bakken tot ze beginnen te kleuren.
Voeg de tomatenpuree toe en laat kort meebakken.
Voeg de bouillon, de tijm en de laurier toe en breng aan de kook.
Schep er de vleesblokjes door en zet met het deksel op de pan 1 uur in de voorverwarmde oven.
Snijd intussen de geschilde aardappelen in blokjes van circa 3x3 cm en schep ze door het vlees.
Zet de afgedekte pan nog circa 45 minuten terug in de oven.
Proef of er nog zout en/of peper bij moet.
Verwijder zo mogelijk de laurierblaadjes.
Dit is een complete maaltijd.
Info:
Er wordt wel eens gezegd dat er evenveel recepten voor Irish stew zijn als er Ierse huishoudens zijn. Deze bewering zal ongetwijfeld een tikkeltje overdreven zijn, maar dat neemt niet weg dat er tal van variaties zijn op deze klassieker. In Ierland wordt deze traditionele schotel overigens ook heel vaak met schapen- of lamsvlees gemaakt. Wij kozen voor een eigentijdse versie, waarbij het vlees, runderlappen, in de oven gaar wordt gestoofd. Dit gerecht, dat zich prima leent om aan een wat groter gezelschap te serveren, kan uitstekend worden ingevroren en na het ontdooien worden opgewarmd. En wist u dat het de tweede dag vaak nóg lekkerder smaakt?
Wijnadvies:
Te serveren met een eenvoudige rode Bordeaux of Bordeaux Supérieur. Eventueel een rode Bergerac of een Italiaanse Merlot (16-18°C).
Receptenplein.nl
Home / plastic zak / Pagina 2
Zelfgemaakte Turkse Ajvar
Maak zelf authentieke Turkse Ajvar, een smaakvolle dip van geroosterde paprika's en aubergines. Heerlijk als bijgerecht, dip of smaakmaker!
Bereidingstijd45 minuten min
Servings: 4
Calories: 190kcal
Author: Cor Klaar
- 10 verse rode paprika's
- 4 middelgrote aubergines
- ¾ kopje olijfolie
- 1 grote ui fijngesneden
- 3 tenen knoflook fijngehakt
- 1-2 eetlepels citroensap of 1 eetlepel rode wijnazijn
- Verse peterselie fijngehakt
- Zout naar smaak
- Peper naar smaak
Rooster de paprika's en aubergines in een oven van 250°C tot de huid blaren krijgt en zwart wordt (ongeveer 25-30 minuten).
Plaats de geroosterde groenten in een plastic zak en laat ze 10 minuten stomen.
Verwijder de schil van de paprika's en aubergines.
Pureer de pulp in een keukenmachine tot een enigszins stevige massa.
Verhit 3 eetlepels olijfolie in een koekenpan en bak de ui tot deze zeer zacht is.
Voeg de knoflook toe en bak 2 minuten mee.
Haal de pan van het vuur en roer het paprika-auberginemengsel erdoor.
Voeg langzaam de resterende olijfolie toe terwijl je roert, totdat de olie volledig is opgenomen.
Breng op smaak met citroensap of rode wijnazijn, zout en peper.
Doe de Ajvar in een afgesloten pot en bewaar in de koelkast.
Voeg vlak voor serveren de fijngehakte peterselie toe.
Serveertip:
Serveer Ajvar als dip met brood, als smaakmaker bij vleesgerechten of als onderdeel van een salade.
Wijnadvies:
Ajvar gaat goed samen met een lichte, droge witte wijn zoals Sauvignon Blanc of een frisse rosé.
Calories: 190kcal | koolhydraten: 9g | Protein: 2g | Vet: 16g | Zout: 0.5g | Sugar: 5g
Receptenplein.nl
Home / plastic zak / Pagina 2