Tamarillocrèmesoep met Pompoen en Gehaktballetjes

Tamarillocrèmesoep met Pompoen en Gehaktballetjes

Een romige tamarillocrèmesoep met pompoen en gehaktballetjes, waarin exotische fruittonen en hartige smaken samenkomen. Perfect voor koude dagen, met een vleugje pit en elegantie.
Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Groenten, Lunch, Soep, Vlees
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Herfst
Servings: 2
Calories: 310kcal
Author: Cor Kevenaar
Cost: €4,00 per persoon

Ingrediënten

  • 300 gram pompoen geschild en in blokjes
  • ½ prei fijngesneden
  • 1 kleine ui gesnipperd
  • ½ runderbouillonblokje
  • 2 rijpe tamarillo’s ontveld en in stukjes
  • 1 kleine tomaat ontpit en in blokjes
  • 50 gram gehakt
  • 1 eetlepel boter
  • 1 mespuntje harissa
  • 1 laurierblad
  • 1 mespuntje foelie
  • Enkele blaadjes lavas
  • ½ eetlepel gehakte peterselie
  • 2 eetlepels room
  • Peper en zout naar smaak

Instructies

  • Breng een halve liter water aan de kook met harissa, laurierblad, boter en een snuf zout.
  • Voeg de in stukken gesneden pompoen toe en laat deze zacht worden.
  • Snijd ondertussen de prei, ui en lavas fijn en voeg ze toe aan de pan.
  • Laat het geheel ongeveer 45 minuten zachtjes koken.
  • Voeg vervolgens foelie en het bouillonblokje toe.
  • Ontvel de tamarillo’s, verwijder de zaadjes en snijd ze in stukjes.
  • Voeg ze bij de soep, samen met de tomaatblokjes.
  • Mix de soep glad met een staafmixer en giet ze daarna door een zeef voor een fluweelzachte structuur.
  • Maak kleine gehaktballetjes met wat bloem op je handen en pocheer ze enkele minuten in de soep tot ze gaar zijn.
  • Breng op smaak met peper en zout.
  • Roer op het einde de room door de soep, voeg peterselie toe en serveer direct.

Notities

Serveertip:
Serveer deze soep met een stuk zuurdesembrood of plat brood, licht geroosterd en ingesmeerd met een beetje boter of olijfolie.
Wijnadvies:
Deze rijke tamarillocrèmesoep combineert prachtig met een glas Chardonnay. De volle, ronde smaak van de wijn accentueert de romige textuur van de soep en de fruitige ondertoon van tamarillo.

Nutrition

Calories: 310kcal | koolhydraten: 22g | Protein: 12g | Vet: 18g | Zout: 1.3g | Sugar: 9g

Romige Pompoensoep met Bieslook en Croûtons

Romige Pompoensoep met Bieslook en Croûtons

Deze romige pompoensoep is pure herfst in een kom. Zachte pompoen, kruidige ui en knoflook, een vleugje nootmuskaat en frisse citroenschil vormen samen een zijdezachte soep die warmte en comfort brengt op koude dagen. Perfect met knapperige croûtons en een snuf bieslook.
Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Groenten, Soep, Voorgerechten
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Herfst
Servings: 4
Calories: 190kcal
Author: Cor Klaar
Cost: €3,50 per persoon

Ingrediënten

  • 1 kg pompoen schoongemaakt en in blokjes
  • 3 uien fijngesnipperd
  • 2 teentjes knoflook fijngesneden
  • 2 el kruidenboter
  • l kruidenbouillon
  • 1 tl geraspte citroenschil
  • Nootmuskaat
  • Versgemalen peper
  • Croûtons
  • Bieslook fijngeknipt

Instructies

  • Maak de pompoen schoon, verwijder de pitten en snijd het vruchtvlees in blokjes.
  • Snipper de uien en knoflook fijn.
  • Verhit de kruidenboter in een ruime pan en fruit de ui en knoflook tot ze goudgeel zijn.
  • Voeg de pompoen toe en bak deze vijf minuten mee.
  • Schenk de bouillon erbij, breng op smaak met nootmuskaat en peper, en laat het geheel dertig minuten zacht koken tot de pompoen gaar is.
  • Pureer de soep met een staafmixer tot een gladde massa.
  • Voeg indien nodig wat extra water toe om de gewenste dikte te bereiken.
  • Roer de citroenschil erdoor en serveer de soep met croûtons en fijngeknipte bieslook voor extra pit en textuur.

Notities

Serveertip:
Serveer met een scheutje kokosroom of een klontje roomboter voor extra romigheid. Lekker met een sneetje volkorenbrood met kruidenboter.
Wijnadvies:
Probeer een glas Chardonnay. De zachte, romige tonen van deze wijn versterken de fluwelige structuur van de soep.

Nutrition

Calories: 190kcal | koolhydraten: 24g | Protein: 4g | Vet: 8g | Zout: 1.2g | Sugar: 6g

Gebakken Macaroni met Gehakt en Romige Kaaslaag

Gebakken Macaroni met Gehakt en Romige Kaaslaag

Deze gebakken macaroni met gehakt, tomaat en een romige kaaslaag is het ultieme comfortfood. De combinatie van smeuïge béchamelsaus, kruidig vlees en zachte pasta maakt dit gerecht onweerstaanbaar lekker voor jong en oud.
Voorbereidingstijd25 minuten
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Ovenschotel, Pasta, Rundvlees
Land van herkomst: Italië
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 690kcal
Author: Cor Kevenaar
Cost: €5,75 per persoon

Equipment

Ingrediënten

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 175°C en vet een ovenschaal in met boter.
  • Bak in een pan de ui en het gehakt in boter op laag vuur tot het lichtbruin is.
  • Voeg de tomaten, peterselie, knoflook, wijn, zout en peper toe en laat het geheel vijftien minuten zachtjes sudderen.
  • Laat iets afkoelen en roer vervolgens de eieren erdoor.
  • Kook ondertussen de macaroni in ruim water met zout gaar, giet af en roer er boter door.
  • Schep de helft van de macaroni in de ovenschaal en strooi er een derde van de kaas over.
  • Verdeel het gehaktmengsel erover en dek af met de rest van de macaroni.
  • Meng de overgebleven kaas en eieren door de béchamelsaus en giet dit mengsel over de macaroni.
  • Bak het gerecht in ongeveer vijfenveertig minuten goudbruin in het midden van de oven.
  • Laat de schotel vijftien minuten rusten voordat je hem in vierkante stukken snijdt en serveert.

Notities

Serveertip:
Serveer de gebakken macaroni met een frisse salade of wat knapperig stokbrood. Heerlijk met een glas wijn en een snufje gezelligheid aan tafel.
Wijnadvies:
Een glas Merlot past perfect bij dit gerecht. De zachte fruitigheid en milde kruidigheid van de wijn versterken de romige saus en het gebakken gehakt. Zoals men zegt: “Merlot en macaroni — een duet dat altijd goed klinkt.”

Nutrition

Calories: 690kcal | koolhydraten: 46g | Protein: 39g | Vet: 38g | Zout: 1.9g | Sugar: 4g

Pittige Mexicaanse Tomatensoep met Bacon en Tortillachips

Pittige Mexicaanse Tomatensoep met Bacon en Tortillachips

Deze kruidige Mexicaanse tomatensoep is gevuld met bacon, maïs en rode peper voor een pittige kick. Serveer met crème fraîche en knapperige tortillachips!
Bereidingstijd39 minuten
Recept categorieën: Groenten, Soep, Varkensvlees, Voorgerechten
Land van herkomst: Mexico
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4 personen
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 eetlepel olijfolie
  • 8 plakjes bacon
  • 2 uien gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook fijngehakt
  • 2 rode pepers ontzaad en in ringetjes
  • 750 gram tomaten ontveld en in stukjes
  • 150 gram soepgroenten
  • 1 blik tomatenpuree
  • 500 ml runderbouillon van een tablet
  • 1 blik maïs uitgelekt
  • Peper en zout naar smaak
  • 100 ml crème fraîche
  • 50 gram tortillachips

Instructies

  • Verhit de olijfolie in een grote pan en bak de bacon knapperig.
  • Laat uitlekken op keukenpapier en verkruimel.
  • Fruit in hetzelfde vet de ui, knoflook en rode peper 5 minuten op middelhoog vuur.
  • Voeg de tomaten, soepgroenten en tomatenpuree toe en bak al omscheppend 3 minuten mee.
  • Schenk de runderbouillon erbij en breng aan de kook.
  • Laat 25 minuten zachtjes koken.
  • Voeg de bacon en de uitgelekte maïs toe en verwarm de soep nog een paar minuten door.
  • Breng op smaak met peper en zout.
  • Serveer de soep met een schepje crème fraîche en bestrooi met tortillachips.

Notities

Serveertip:

Serveer de soep met een schijfje limoen en extra tortillachips voor extra crunch.

Wijnadvies:

Een fruitige rode wijn zoals Campo Livilla Tinto past perfect bij de pittige smaken van deze Mexicaanse soep.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 28g | Protein: 12g | Vet: 18g | Zout: 2.1g | Sugar: 8g

Hartige Rodenbach-uiensoep met Karameliseerde Ui

Hartige Rodenbach-uiensoep met Karameliseerde Ui

Deze hartige uiensoep krijgt een unieke, lichtzure smaak door de toevoeging van Rodenbach bier. Een Belgisch klassiek gerecht met een heerlijke diepgang!
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Soep
Land van herkomst: België
Jaargetijde:: Herfst
Feestdagen etc: oktoberfest
Servings: 4
Calories: 220kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 8 uien grof gesneden
  • 2 teentjes knoflook fijngehakt
  • 50 g boter
  • 500 ml vleesbouillon
  • 1 el bloem
  • Peper naar smaak
  • Zout naar smaak
  • 2 flesjes Rodenbach 33 cl

Instructies

  • Smelt de boter in een grote pan op middelhoog vuur en laat lichtjes bruinen.
  • Voeg de grofgesneden uien en knoflook toe en bak deze goudbruin en licht gekarameliseerd.
  • Strooi de bloem over de uien en roer goed door.
  • Laat nog enkele minuten sudderen om de bloem te garen.
  • Giet de bouillon en het Rodenbach bier in de pan en breng het geheel aan de kook.
  • Laat de soep 5 minuten zachtjes doorkoken.
  • Breng op smaak met peper en zout en serveer direct.

Notities

Serveertip:

Serveer met een sneetje geroosterd brood en geraspte kaas voor een extra smaakvolle beleving.

Wijnadvies:

Niet van toepassing, deze soep combineert het beste met een glas Rodenbach of een ander Vlaams roodbruin bier.

Nutrition

Calories: 220kcal | koolhydraten: 22g | Protein: 5g | Vet: 10g | Zout: 1.5g | Sugar: 6g

Mediterraanse Pizzahapjes met Twee Vullingen

Mediterraanse Pizzahapjes met Twee Vullingen

Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Groenten, Kaas, Pizza, Warme hapjes
Land van herkomst: Mediterraan
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 280kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

Olijvenvulling:

  • 100 g ontpitte olijven
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 30 g geraspte kaas om te bestrooien

Tomaten-paprikavulling:

  • 50 g gedroogde tomaten in olie uitgelekt
  • 50 g paprika in olie uitgelekt
  • 1 theelepel tomatenpuree
  • Een beetje tabasco naar smaak
  • 30 g geraspte kaas om te bestrooien

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200°C boven-/onderwarmte.
  • Pureer alle ingrediënten voor de vulling, behalve de kaas, in een blender of keukenmachine.
  • Haal het deeg direct uit de koelkast en rol het met het meegeleverde bakpapier uit op een bakblik.
  • Verdeel het deeg met een deegroller in de lengte in tweeën.
  • Verdeel vijf keer een beetje vulling over de onderste rand van elk deeggedeelte, met gelijke tussenruimte.
  • Vouw de deegrand over de vulling en rol het deeg verder op.
  • Druk met een pollepel het deeg tussen de vulling stevig aan en maak met een schaar een snee in de bovenkant van elk rolletje.
  • Bestrooi met kaas.
  • Bak in het midden van de oven gedurende 15-20 minuten, of tot ze goudbruin zijn.
  • Breek de stukjes los na het bakken.

Notities

De pizzahapjes kunnen ook bestrooid worden met sesamzaadjes, zonnebloempitten of grof zeezout.

Wijnadvies:

Een lichte rode wijn zoals een Sangiovese past goed bij de Mediterraanse smaken van dit gerecht.

Nutrition

Calories: 280kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 7g | Vet: 18g | Zout: 1.2g | Sugar: 3g

Langzaam Getrokken Ossestaartsoep met Kruidige Paddenstoelen

Langzaam Getrokken Ossestaartsoep met Kruidige Paddenstoelen

Geniet van een rijke en hartverwarmende ossestaartsoep. Deze soep, langzaam getrokken voor een diepe smaak, wordt verrijkt met kruidige paddenstoelen en is ideaal voor koude dagen of een feestelijk diner.
Bereidingstijd4 uur
Recept categorieën: Rundvlees, Soep, Voorgerechten
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Herfst
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 6 personen
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 3 eetlepels olijfolie
  • 1,5 kg ossestaart in stukken gesneden
  • 2 eetlepels tomatenpuree
  • 2 uien in ringen gesneden
  • 1 grote winterwortel in stukken gesneden
  • 10 hele peperkorrels
  • 2 kruidnagels
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 stukje foelie
  • 2 takjes tijm
  • 6 takjes selderij
  • 1 handvol verse peterselie
  • Zout naar smaak
  • 200 g paddenstoelen bijv. champignons, shiitake, in plakjes gesneden

Instructies

  • Verhit de olijfolie in een grote soeppan en bak de stukken ossestaart rondom bruin.
  • Voeg de tomatenpuree toe en bak deze 2 minuten mee.
  • Schenk 2 liter water in de pan en breng het geheel aan de kook.
  • Verwijder regelmatig het schuim dat zich vormt op de bovenkant.
  • Voeg de uien, wortel, peperkorrels, kruidnagels, laurierblaadjes, foelie, tijm, selderij en peterselie toe.
  • Laat de soep 3,5 uur zachtjes trekken op laag vuur.
  • Zeef de soep en verwijder de ossestaart.
  • Haal het vlees van de botten en voeg het vlees terug in de soep.
  • Breng op smaak met zout.
  • Bak de paddenstoelen in een koekenpan met een eetlepel olijfolie gedurende 5 minuten.
  • Voeg de gebakken paddenstoelen toe aan de soep.
  • Garneer de soep met gehakte peterselie en selderij.

Notities

Serveertip:
Serveer de soep met knapperig brood en een scheutje sherry voor een extra rijke smaakervaring.
Wijnadvies:
Kies voor een stevige rode wijn zoals een Bordeaux of een Malbec. De diepe smaken van de ossestaart passen perfect bij de krachtige tonen van deze wijnen.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 8g | Protein: 28g | Vet: 18g | Zout: 2.1g | Sugar: 4g