Hartige Rodenbach-uiensoep met Karameliseerde Ui

Hartige Rodenbach-uiensoep met Karameliseerde Ui

Deze hartige uiensoep krijgt een unieke, lichtzure smaak door de toevoeging van Rodenbach bier. Een Belgisch klassiek gerecht met een heerlijke diepgang!
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Soep
Land van herkomst: België
Jaargetijde:: Herfst
Feestdagen etc: oktoberfest
Servings: 4
Calories: 220kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 8 uien grof gesneden
  • 2 teentjes knoflook fijngehakt
  • 50 g boter
  • 500 ml vleesbouillon
  • 1 el bloem
  • Peper naar smaak
  • Zout naar smaak
  • 2 flesjes Rodenbach 33 cl

Instructies

  • Smelt de boter in een grote pan op middelhoog vuur en laat lichtjes bruinen.
  • Voeg de grofgesneden uien en knoflook toe en bak deze goudbruin en licht gekarameliseerd.
  • Strooi de bloem over de uien en roer goed door.
  • Laat nog enkele minuten sudderen om de bloem te garen.
  • Giet de bouillon en het Rodenbach bier in de pan en breng het geheel aan de kook.
  • Laat de soep 5 minuten zachtjes doorkoken.
  • Breng op smaak met peper en zout en serveer direct.

Notities

Serveertip:

Serveer met een sneetje geroosterd brood en geraspte kaas voor een extra smaakvolle beleving.

Wijnadvies:

Niet van toepassing, deze soep combineert het beste met een glas Rodenbach of een ander Vlaams roodbruin bier.

Nutrition

Calories: 220kcal | koolhydraten: 22g | Protein: 5g | Vet: 10g | Zout: 1.5g | Sugar: 6g

Mediterraanse Pizzahapjes met Twee Vullingen

Mediterraanse Pizzahapjes met Twee Vullingen

Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Groenten, Kaas, Pizza, Warme hapjes
Land van herkomst: Mediterraan
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 280kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

Olijvenvulling:

  • 100 g ontpitte olijven
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 30 g geraspte kaas om te bestrooien

Tomaten-paprikavulling:

  • 50 g gedroogde tomaten in olie uitgelekt
  • 50 g paprika in olie uitgelekt
  • 1 theelepel tomatenpuree
  • Een beetje tabasco naar smaak
  • 30 g geraspte kaas om te bestrooien

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200°C boven-/onderwarmte.
  • Pureer alle ingrediënten voor de vulling, behalve de kaas, in een blender of keukenmachine.
  • Haal het deeg direct uit de koelkast en rol het met het meegeleverde bakpapier uit op een bakblik.
  • Verdeel het deeg met een deegroller in de lengte in tweeën.
  • Verdeel vijf keer een beetje vulling over de onderste rand van elk deeggedeelte, met gelijke tussenruimte.
  • Vouw de deegrand over de vulling en rol het deeg verder op.
  • Druk met een pollepel het deeg tussen de vulling stevig aan en maak met een schaar een snee in de bovenkant van elk rolletje.
  • Bestrooi met kaas.
  • Bak in het midden van de oven gedurende 15-20 minuten, of tot ze goudbruin zijn.
  • Breek de stukjes los na het bakken.

Notities

De pizzahapjes kunnen ook bestrooid worden met sesamzaadjes, zonnebloempitten of grof zeezout.

Wijnadvies:

Een lichte rode wijn zoals een Sangiovese past goed bij de Mediterraanse smaken van dit gerecht.

Nutrition

Calories: 280kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 7g | Vet: 18g | Zout: 1.2g | Sugar: 3g

Langzaam Getrokken Ossestaartsoep met Kruidige Paddenstoelen

Langzaam Getrokken Ossestaartsoep met Kruidige Paddenstoelen

Geniet van een rijke en hartverwarmende ossestaartsoep. Deze soep, langzaam getrokken voor een diepe smaak, wordt verrijkt met kruidige paddenstoelen en is ideaal voor koude dagen of een feestelijk diner.
Bereidingstijd4 uur
Recept categorieën: Rundvlees, Soep, Voorgerechten
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Herfst
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 6 personen
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 3 eetlepels olijfolie
  • 1,5 kg ossestaart in stukken gesneden
  • 2 eetlepels tomatenpuree
  • 2 uien in ringen gesneden
  • 1 grote winterwortel in stukken gesneden
  • 10 hele peperkorrels
  • 2 kruidnagels
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 stukje foelie
  • 2 takjes tijm
  • 6 takjes selderij
  • 1 handvol verse peterselie
  • Zout naar smaak
  • 200 g paddenstoelen bijv. champignons, shiitake, in plakjes gesneden

Instructies

  • Verhit de olijfolie in een grote soeppan en bak de stukken ossestaart rondom bruin.
  • Voeg de tomatenpuree toe en bak deze 2 minuten mee.
  • Schenk 2 liter water in de pan en breng het geheel aan de kook.
  • Verwijder regelmatig het schuim dat zich vormt op de bovenkant.
  • Voeg de uien, wortel, peperkorrels, kruidnagels, laurierblaadjes, foelie, tijm, selderij en peterselie toe.
  • Laat de soep 3,5 uur zachtjes trekken op laag vuur.
  • Zeef de soep en verwijder de ossestaart.
  • Haal het vlees van de botten en voeg het vlees terug in de soep.
  • Breng op smaak met zout.
  • Bak de paddenstoelen in een koekenpan met een eetlepel olijfolie gedurende 5 minuten.
  • Voeg de gebakken paddenstoelen toe aan de soep.
  • Garneer de soep met gehakte peterselie en selderij.

Notities

Serveertip:
Serveer de soep met knapperig brood en een scheutje sherry voor een extra rijke smaakervaring.
Wijnadvies:
Kies voor een stevige rode wijn zoals een Bordeaux of een Malbec. De diepe smaken van de ossestaart passen perfect bij de krachtige tonen van deze wijnen.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 8g | Protein: 28g | Vet: 18g | Zout: 2.1g | Sugar: 4g