Witlofrolletjes met Mosterdkaas en Ham
Ovenschotel met witlof, ham, mosterdkaas en een romige kaassaus. Comfort food voor koude dagen.
Voorbereidingstijd20 minuten min
Bereidingstijd30 minuten min
Totale tijd50 minuten min
Servings: 4
Calories: 550kcal
Author: Cor Klaar
- 1 beker zure room
- 1 el mosterd
- 1 ½ kg aardappelen
- 1 ½ dl melk
- 1 zakje kaassaus
- 12 plakjes ham
- 12 plakjes mosterdkaas
- 2 takjes peterselie fijngehakt
- 6 stronken witlof
Schil en halveer de aardappelen, kook ze gaar, giet ze af en stamp ze tot een grove puree.
Hak de peterselie fijn en schep dit met zure room, melk en mosterd door de puree.
Kook de witlof 3 minuten, neem ze uit de pan en laat ze afkoelen.
Verwarm de oven voor op 200°C.
Schep de puree in de ovenschaal en strijk glad.
Halveer de witlof overlangs.
Leg ham op kaas, leg er een half witlofstruikje op en rol op.
Leg de rolletjes op de puree.
Bereid de saus volgens de aanwijzingen op het zakje en schenk over de witlof.
Schuif de schotel 3-5 minuten in de oven tot de saus goudbruin is.
Strooi er peterselie over.
Serveertip:
Serveer met een frisse salade.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn, zoals een Pinot Grigio of Sauvignon Blanc
Calories: 550kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 30g | Vet: 25g | Zout: 2g | Sugar: 5g
Receptenplein.nl
Home / pureestamper / Pagina 3
Spinazie-Aardappelschotel met Kaas
Hartige spinazieschotel met aardappelpuree en kaas, een eenvoudig en smaakvol gerecht voor elke dag.
Voorbereidingstijd20 minuten min
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 4
Calories: 400kcal
Author: Cor Klaar
- 1 dl melk
- 2 eieren gesplitst
- 200 g belegen kaas in blokjes
- 30 g roomboter
- 500 g spinazie
- 750 g aardappelen
- Klontjes roomboter
- Nootmuskaat
- Peper
- Zout
Maak een puree van de gekookte aardappelen, melk, eidooiers en boter.
Kook de spinazie tot deze geslonken is.
Laat de spinazie uitlekken, hak fijn en meng door de aardappelpuree.
Roer de kaasblokjes erdoor en breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat.
Klop de eiwitten stijf en spatel ze door het spinazie-aardappelmengsel.
Schep het mengsel in een beboterde ovenschaal en leg klontjes boter erop.
Dek de schotel af en bak ± 30 minuten in een voorverwarmde oven op 225°C.
Serveertip:
Serveer met een frisse salade.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn, zoals een Sauvignon Blanc of Pinot Grigio.
Calories: 400kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 20g | Vet: 20g | Zout: 1g | Sugar: 3g
Receptenplein.nl
Home / pureestamper / Pagina 3
Spitskool-Brie Ovenschotel
Hartige ovenschotel met spitskool, aardappelpuree en romige brie, op smaak gebracht met kruiden en sesamzaad.
Voorbereidingstijd20 minuten min
Bereidingstijd40 minuten min
Totale tijd1 uur uur
Servings: 4
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar
- 1 kg aardappelen
- 1 spitskool
- 250 g brie
- 4 tomaten
- Basilicum
- Gember
- Oregano
- Sesamzaad
Snijd de spitskool fijn en roerbak in een wok.
Kook de aardappelen en maak er puree van.
Snijd de tomaten en brie in plakjes.
Verwarm de oven voor op 200°C.
Doe een laag spitskool in een ovenschaal, leg er de helft van de brie op en weer een laag spitskool.
Leg de tomaat erop 1 en bestrooi met kruiden.
Schep hierop de aardappelpuree en strijk glad.
Verdeel de rest van de brie erover en strooi er sesamzaad over.
Zet de schaal minstens 30 minuten in de oven.
Serveertip:
Serveer met een frisse salade.
Wijnadvies:
Een fruitige witte wijn, zoals een Gewürztraminer, of een lichte rode wijn, zoals een Pinot Noir.
Calories: 450kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 20g | Vet: 25g | Zout: 1g | Sugar: 5g
Receptenplein.nl
Home / pureestamper / Pagina 3
Witlofstamppot met Hamrolletjes en Kaas
Heerlijke witlofstamppot gewikkeld in smakelijke hamrolletjes, gesmolten met kaas en even gegratineerd in de oven. Een smaakvol en verrassend gerecht!
Bereidingstijd40 minuten min
Land van herkomst: Nederland Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar
- 1 kg witlof
- 1 kg aardappels
- Zout en peper naar smaak
- 200 g Pardano of andere harde kaas
- 3 tomaten
- 30 g boter + extra boter voor invetten
- 1 tl tijm
- 150 g gegrilde ham
- Rasp van de kaas
Verwijder de buitenste bladeren en de harde kern van de witlof, en snijd de stronkjes in stukken van 2 cm.
Schil de aardappelen, was ze, snijd ze in stukjes en kook ze in weinig water met zout in ± 20 minuten gaar.
Voeg na 10 minuten de witlof toe.
Verwarm de oven voor op de grillstand.
Snijd de helft van de kaas in blokjes en rasp de rest.
Snijd de tomaten in stukjes.
Giet de aardappelen en witlof af, voeg de boter toe en pureer ze samen.
Schep de kaasblokjes, de tomaat en de tijm door de stamppot en breng op smaak met zout en peper.
Vet de ovenschaal in.
Leg de plakjes ham naast elkaar op een werkvlak, schep wat stamppot op elk plakje en rol ze op.
Leg de hamrolletjes in de ovenschaal.
Bestrooi de rolletjes met de geraspte kaas.
Laat de witlofstamppot bovenin de oven in ± 5 minuten goudbruin kleuren totdat de kaas gesmolten is.
Serveer met een rookworstsalade voor een complete maaltijd.
Serveertip:
Serveer de hamrolletjes met een frisse salade of een stukje rookworst voor extra smaak.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past goed bij de romige stamppot en de zoute smaak van de hamrolletjes.
Calories: 320kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 15g | Vet: 15g | Zout: 1g | Sugar: 5g
Receptenplein.nl
Home / pureestamper / Pagina 3
Hete Bliksem met Zoete en Zure Appels
Deze traditionele hete bliksem, gemaakt van aardappelen en een combinatie van zoete en zure appels, is een heerlijk en verwarmend gerecht. Perfect geserveerd met gebakken rolpens of bloedworst.
Bereidingstijd35 minuten min
Servings: 4
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar
- 2 kg aardappels
- 750 g zoete appels
- 1 kg zure appels
- Water
- Zout en peper naar smaak
- 50-80 g boter
Schil en was de aardappelen en appels.
Snijd de appels in vieren.
Breng de aardappelen en appels aan de kook in een pan met weinig water.
Zet het vuur laag en kook alles afgedekt gedurende ongeveer 25 minuten gaar.
Giet het kookvocht af en bewaar dit apart.
Stamp de aardappelen en appels door elkaar met een pureestamper.
Roer de boter door het mengsel en voeg, indien nodig, wat van het bewaarde kookvocht toe voor de juiste consistentie.
Breng het gerecht op smaak met versgemalen peper en zout.
Optioneel:
Serveer met gebakken rolpens of bloedworst voor een klassieke combinatie.
Wijnadvies:
Serveer deze hete bliksem met een frisse, fruitige witte wijn zoals een Riesling of een Gewürztraminer. De zuren en zoete tonen in de wijn passen perfect bij de appels en de hartige aardappelen.
Calories: 450kcal | koolhydraten: 85g | Protein: 5g | Vet: 10g | Zout: 1.2g | Sugar: 25g
Receptenplein.nl
Home / pureestamper / Pagina 3
Hete Bliksem met Spek en Appels
Deze klassieke hete bliksem, gemaakt van aardappelen, zoete en zure appels, en heerlijk gerookt spek, is een perfecte stamppot voor koude dagen. Een traditioneel gerecht met een hartige twist.
Bereidingstijd55 minuten min
Servings: 4
Calories: 650kcal
Author: Cor Klaar
- 400 g licht gerookt doorregen spek
- 750 g zoete appels
- 750 g zure appels
- 1½ kg aardappels
- Peper naar smaak
Zet het spek met water op in een pan en kook het gedurende 30 minuten voor.
Schil de appels en verwijder de klokhuizen.
Schil en was de aardappelen en leg ze samen met het spek in de pan.
Leg de appels bovenop de aardappelen en het spek en kook alles gedurende 25 minuten, totdat alles zacht is.
Haal het spek uit de pan en snijd het in plakken.
Stamp de aardappelen en appels fijn tot een gladde stamppot.
Breng de stamppot op smaak met versgemalen peper.
Leg de plakjes spek op de stamppot en serveer direct.
Variatie:
Deze stamppot wordt ook wel gemaakt van half appels en half peren.
Wordt ze gemaakt met alleen stoofperen (kook de stoofperen eerst voor), dan heet deze
stamppot 'blauwe bliksem'; deze komt uit Noord-Holland.
Bij hete bliksem smaakt een plak gebakken bloedworst of rolpens met daarop een
gebakken plak appel goed.
Wijnadvies:
Serveer deze hete bliksem met een frisse, fruitige witte wijn zoals een Pinot Blanc of een droge Riesling. De frisse tonen van de wijn complementeren de zoete en zure appels en het hartige spek.
Calories: 650kcal | koolhydraten: 75g | Protein: 25g | Vet: 30g | Zout: 1.5g | Sugar: 20g
Receptenplein.nl
Home / pureestamper / Pagina 3
Gyros-Boerenkoolstamppot met Casselerrib
Deze boerenkoolstamppot krijgt een verrassende twist door de toevoeging van gyroskruiden. Geserveerd met gebakken casselerrib en een rijke jus, perfect voor koude winterdagen.
Bereidingstijd40 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 600kcal
Author: Cor Klaar
- 750 g boerenkool
- Zout naar smaak
- 1½ kg aardappelen
- 30 g boter
- 4 plakken casselerrib 50 g per stuk
- 2 eetlepels rundvleesjus
- 1 zakje mix voor gyros
- Peper naar smaak
- ½ theelepel Provençaalse kruiden
Pel de ui en snijd hem in ringen.
Kook de boerenkool samen met de ui in een pan met weinig water en wat zout in ongeveer 25 minuten gaar.
Schil de aardappelen en kook ze in gezouten water gaar.
Bak de plakken casselerrib in de boter aan beide kanten bruin in een koekenpan.
Neem het vlees uit de pan en schenk 1½ dl water bij het bakvet.
Roer de aanbaksels los en maak de jus af met de jusverdikker.
Stamp de aardappelen en boerenkool met de gyrosmix en wat peper door elkaar tot een gladde stamppot.
Leg de casselerrib bovenop de stamppot en bestrooi met Provençaalse kruiden.
Serveer met de gemaakte jus en geniet van dit heerlijke winterse gerecht.
Wijnadvies:
Serveer deze stamppot met een volle rode wijn zoals een Merlot. De kruidige gyrosmix en het zoute karakter van de casselerrib worden mooi in balans gebracht door de fruitige tonen van de wijn.
Calories: 600kcal | koolhydraten: 75g | Protein: 25g | Vet: 20g | Zout: 2g | Sugar: 5g
Receptenplein.nl
Home / pureestamper / Pagina 3
Groene Koolstamppot met Gehakt en Kerrie
Deze groene koolstamppot met gehakt en een vleugje kerrie is een heerlijk en hartig gerecht. Perfect voor koude dagen, vol smaak en comfort!
Bereidingstijd35 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 550kcal
Author: Cor Klaar
- 500 g gehakt
- 3 uien gesnipperd
- 500 g groene kool kleingesneden
- 1 kg aardappels
- 1 eetlepel kerrie of naar smaak meer
- Zout naar smaak
Kook de aardappelen gaar in een ruime pan met gezouten water.
Bak het gehakt rul in een koekenpan en voeg de gesnipperde uien toe.
Bak tot de uien glazig zijn en voeg dan de kerriepoeder toe.
Roer goed door.
Blancheer de groene kool in een pan met kokend water en wat zout gedurende ongeveer 5 minuten.
Laat daarna goed uitlekken.
Doe de aardappelen, de groene kool en het gehakt-uimengsel bij elkaar in een grote pan of schaal.
Stamp alles met een pureestamper tot een stamppot.
Voeg eventueel wat gekookte melk toe als de stamppot te droog is, totdat de gewenste smeuïgheid is bereikt.
Breng op smaak met zout en serveer direct.
Wijnadvies:
Combineer deze stamppot met een kruidige, volle rode wijn zoals een Cabernet Sauvignon of een Zinfandel. De diepe smaken van het gehakt en de kerrie worden versterkt door de fruitige tonen van de wijn.
Calories: 550kcal | koolhydraten: 60g | Protein: 30g | Vet: 20g | Zout: 1.8g | Sugar: 5g
Receptenplein.nl
Home / pureestamper / Pagina 3