Saté Sappie van Rundvlees

Saté Sappie van Rundvlees

(inclusief marineren)50 minuten
Land van herkomst: Indonesië
Dieët: Glutenvrij
Servings: 4
Calories: 420kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • barbecue of grill
  • satéstokjes
  • Vijzel of keukenmachine

Ingrediënten

  • 500 gram rundvlees in blokjes

Voor de kruidenmarinade:

  • 1 ui grof gehakt
  • 2 tenen knoflook gepeld
  • 4 kemirinoten candlenuts, geroosterd
  • dl santen kokosmelk, van ⅛ blok
  • Olie om te besprenkelen
  • Citroensap naar smaak

Kruiden:

  • ½ theelepel djahé gemberpoeder
  • ½ theelepel laos galangal
  • 1 theelepel sambal oelek
  • 1 theelepel trassi garnalenpasta
  • 1 theelepel zout
  • 1 theelepel Javaanse suiker gula Jawa
  • 1 eetlepel ketoembar gemalen korianderzaad
  • ½ eetlepel djinten gemalen komijnzaad
  • ½ theelepel kentjoer geelwortelpoeder
  • ½ theelepel koenjit kurkuma
  • 2 blaadjes djeroek poeroet limoenblaadjes, fijngehakt

Instructies

  • Snijd het rundvlees in blokjes en leg ze in een mengkom.
  • Stamp in een vijzel of maal in een keukenmachine de ui, knoflook en geroosterde kemirinoten tot een fijne pasta.
  • Meng de gemalen kruidenpasta met de santen in de mengkom.
  • Voeg naar smaak citroensap toe.
  • Marineer het rundvlees minstens 30 minuten in de kruidenmarinade, afgedekt in de koelkast.
  • Rijg na het marineren de gemarineerde vleesblokjes aan satéstokjes.
  • Verhit de barbecue of grillpan op middelhoog vuur en rooster de saté totdat het vlees gaar en mooi gegrild is, regelmatig besprenkelend met olie om uitdroging te voorkomen.

Notities

 

Wijnadvies:

Een licht gekoelde witte wijn zoals een Riesling of een Pinot Gris past goed bij de pittige en aromatische smaken van Saté Sappie.

Nutrition

Calories: 420kcal | koolhydraten: 7g | Protein: 30g | Vet: 32g | Zout: 2.5g | Sugar: 3g

Saté Bali van Rundvlees

Saté Bali van Rundvlees

(inclusief marineren)50 minuten
Recept categorieën: Barbecue, Hoofdgerechten, Rundvlees, Vlees
Land van herkomst: Indonesië
Dieët: Glutenvrij
Servings: 4
Calories: 420kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • satéstokjes
  • barbecue of grill
  • Vijzel of keukenmachine

Ingrediënten

  • 500 gram rundvlees in blokjes
  • Voor de kruidenmarinade:
  • 2 tenen knoflook gepeld
  • 2 dl santen kokosmelk, van ⅛ blok
  • 1 theelepel asem tamarinde
  • ½ theelepel laos galangal
  • ½ theelepel sereh citroengras
  • ½ theelepel koenjit kurkuma
  • ½ theelepel djahé gemberpoeder
  • 1 eetlepel ketoembar gemalen korianderzaad
  • ½ eetlepel djinten gemalen komijnzaad
  • 1 theelepel trassi garnalenpasta
  • 2 theelepels zout
  • 2 blaadjes djeroek poeroet limoenblaadjes
  • 1 blaadje salam Indonesische laurier
  • 4 kemirinoten candlenuts, geroosterd
  • 1 ui fijngehakt
  • Olie om te besprenkelen

Instructies

  • Stamp in een vijzel of maal in een keukenmachine de knoflook, kemirinoten, ui en alle specerijen (asem, laos, sereh, koenjit, djahé, ketoembar, djinten, trassi, zout) fijn tot een pasta.
  • Meng de gemalen kruidenpasta met de santen in een mengkom.
  • Marineer het rundvleesblokjes in de kruidenmarinade en laat dit minstens 30 minuten afgedekt in de koelkast staan.
  • Rijg na het marineren de gemarineerde vleesblokjes aan satéstokjes.
  • Verhit de barbecue of grillpan op middelhoog vuur en rooster de saté totdat het vlees gaar en mooi gegrild is, regelmatig besprenkelend met olie om uitdroging te voorkomen.

Notities

 

Wijnadvies:

Een stevige rode wijn zoals een Shiraz of Malbec past goed bij de rijke en kruidige smaken van de Saté Bali.

Nutrition

Calories: 420kcal | koolhydraten: 7g | Protein: 30g | Vet: 32g | Zout: 2.3g | Sugar: 2g

Gemarineerde Saté van Varkensvlees

Gemarineerde Saté van Varkensvlees

Saté Babi Marinade
(inclusief marineren)40 minuten
Recept categorieën: Barbecue, Hoofdgerechten, Varkensvlees, Vlees
Land van herkomst: Indonesië
Dieët: Glutenvrij
Servings: 4
Calories: 380kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • satéstokjes
  • barbecue of grill
  • Kleine sauspan

Ingrediënten

  • 500 gram varkensvlees in blokjes

Voor de marinade:

  • 2 sjalotjes fijngehakt
  • 2 tenen knoflook fijngehakt
  • 2 eetlepels boter
  • 2 eetlepels ketjap manis

Kruiden:

  • 1 theelepel ketoembar gemalen korianderzaad
  • ½ theelepel laos galangal
  • 1 theelepel zout
  • 1 theelepel djahé gemberpoeder
  • 1 theelepel asem tamarinde
  • 1 theelepel Javaanse suiker

Instructies

  • Snijd het varkensvlees in dobbelstenen en leg ze in een mengkom.
  • Meng de fijngehakte sjalotjes, knoflook en alle kruiden goed door elkaar.
  • Maal dit mengsel zo fijn mogelijk.
  • Smelt de boter in een sauspan op laag vuur.
  • Haal de pan van het vuur en roer de gemalen kruidenpasta en ketjap manis erdoor.
  • Giet de marinade over het varkensvlees en meng goed zodat alle stukjes vlees bedekt zijn.
  • Laat het vlees minstens 30 minuten marineren in de koelkast.
  • Rijg na het marineren het vlees aan satéstokjes.
  • Verhit de barbecue of grillpan op middelhoog vuur en rooster de saté tot het vlees gaar en mooi gegrild is, ongeveer 4-5 minuten per kant.

Notities

 

Wijnadvies:

Probeer een licht gekoelde rode wijn zoals een Beaujolais of een fruitige rosé om te combineren met de zoete en kruidige smaken van de saté.

Nutrition

Calories: 380kcal | koolhydraten: 8g | Protein: 28g | Vet: 25g | Zout: 1.8g | Sugar: 5g

Saté Kajoe Manis Tjina

Saté Kajoe Manis Tjina

zoete chinese saté
Recept categorieën: Bijgerecht, Varkensvlees, Vlees
Land van herkomst: Indonesië
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

  • satéstokjes

Ingrediënten

  • 500 gram varkensvlees
  • 1 ui
  • 7 tenen knoflook
  • 2 deciliter santen van
  • blok
  • 1 gemalen zoethoutstokje

Kruiden:

  • 1 eetlepel ketoembar
  • ½ eetlepel djinten
  • 1 theelepel peper
  • 1 theelepel zout
  • 1 theelepel nootmuskaat

Instructies

  • Pers de knoflook uit en snijd de ui fijn.
  • Vermeng knoflook en ui met de kruiden en het zoethout.
  • Wrijf het in blokjes gesneden vlees in met ¾ van dit mengsel.
  • Prik het vlees aan de stokjes en rooster dit.
  • Besprenkel het met de saus van santen en de rest van het kruidenmengsel.

Kruidige Saté van Varkenshaas met Boemboe Dengdeng

Kruidige Saté van Varkenshaas met Boemboe Dengdeng

Recept categorieën: Barbecue, Hoofdgerechten, Varkensvlees, Vlees
Land van herkomst: Indonesië
Dieët: Tarwevrij
Servings: 4
Calories: 280kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • satéstokjes
  • Grill (of barbecue)

Ingrediënten

  • 300 gram varkenshaas in blokjes
  • 2 witte uien gesnipperd
  • 3 rode uien gesnipperd
  • ½ theelepel ketoembar gemalen korianderzaad
  • 2 theelepels laos
  • Citroensap naar smaak
  • Suiker naar smaak
  • Ketjap manis naar smaak
  • Zout naar smaak
  • 1 eetlepel dikke santen kokoscrème

Instructies

  • Snijd de varkenshaas in blokjes van gelijke grootte en doe ze in een kom.
  • Stamp de gesnipperde witte uien, rode uien, ketoembar en laos fijn in een vijzel of gebruik een keukenmachine om een boemboe (kruidenpasta) te maken.
  • Meng de boemboe met de varkenshaasblokjes, ketjap manis, naar smaak citroensap, suiker en dikke santen.
  • Laat dit mengsel minstens 30 minuten marineren in de koelkast.
  • Rijg de gemarineerde varkenshaas aan satéstokjes.
  • Verwarm de grill of barbecue voor op middelhoog vuur.
  • Rooster de saté op de grill of barbecue, ongeveer 8-10 minuten, tot het vlees gaar is en licht gekarameliseerd.
  • Draai de saté regelmatig om en bestrijk ze tijdens het grillen met de overgebleven marinade voor extra smaak.
  • Serveer de saté warm en geniet ervan met bijgerechten zoals rijst en een frisse komkommersalade.

Notities

  • Voor een pittigere smaak kun je extra sambal toevoegen aan de marinade.
  • Varieer met verschillende soorten vlees zoals kip- of geitenvlees voor een andere smaakervaring.
 

Wijnadvies:

Een licht gekoelde Riesling of een droge rosé past goed bij deze saté. De wijn moet de kruidige en aromatische smaken van het varkensvlees en de kruiden kunnen complimenteren.

Nutrition

Calories: 280kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 25g | Vet: 14g | Zout: 1.2g | Sugar: 5g

Saté Babi van de Koninklijke Marine

Saté Babi van de Koninklijke Marine

saté van varkensvlees
(inclusief marineren)2 uur
Recept categorieën: Barbecue, Hoofdgerechten, Varkensvlees, Vlees
Land van herkomst: Indonesië
Dieët: Tarwevrij
Servings: 4
Calories: 380kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

  • satéstokjes
  • Grill (of barbecue)

Ingrediënten

  • 500 gram varkensvlees in blokjes
  • 1 grote teen knoflook fijngehakt
  • 1 theelepel ketoembar gemalen korianderzaad
  • ½ theelepel djinten komijnpoeder
  • 1 stukje trassi gefermenteerde garnalenpasta, verkruimeld
  • 1 theelepel zout
  • 2 theelepels bruine basterdsuiker
  • 1 grote ui fijngesneden
  • 1 theelepel koenjit kurkuma
  • ½ kopje santen kokosmelk

Instructies

  • Snijd het varkensvlees in dobbelstenen en doe het in een kom.
  • Voeg de fijngehakte knoflook, ketoembar, djinten, trassi, zout, bruine basterdsuiker, fijngesneden ui, koenjit en santen toe aan het varkensvlees.
  • Meng alles goed door elkaar zodat het vlees gelijkmatig gemarineerd is.
  • Laat het vlees minstens 2 uur marineren in de koelkast, bij voorkeur langer voor een intensere smaak.
  • Rijg de gemarineerde varkensblokjes aan satéstokjes.
  • Verwarm de grill of barbecue voor op middelhoog vuur.
  • Rooster de saté op de grill of barbecue, ongeveer 10-12 minuten, tot het vlees gaar is en licht gekarameliseerd.
  • Draai de saté regelmatig om en bestrijk ze tijdens het grillen met het overgebleven marinadesap voor extra smaak.
  • Serveer de saté warm en geniet ervan met bijgerechten zoals witte rijst en een frisse komkommersalade.

Notities

  • Voor een pittigere smaak kun je extra sambal toevoegen aan de marinade.
  • Serveer met satésaus en gebakken uitjes voor een authentieke Indonesische ervaring.
 

Wijnadvies:

 
Een licht gekoelde rosé of een fruitige rode wijn zoals een Merlot past goed bij deze saté. De wijn moet de kruidige en aromatische smaken van het varkensvlees en de kruiden kunnen complimenteren.

Nutrition

Calories: 380kcal | koolhydraten: 6g | Protein: 28g | Vet: 27g | Zout: 1.5g | Sugar: 3g

Gemengde Saté

Gemengde Saté

Saté Tjampoer Tani
(inclusief 1 uur marineren)1 uur 30 minuten
Recept categorieën: Barbecue, Hoofdgerechten, Varkensvlees, Vlees
Land van herkomst: Indonesië
Dieët: Tarwevrij
Servings: 4
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • satéstokjes
  • Grill (of barbecue)

Ingrediënten

  • 12 kleine saucijsjes
  • 500 gram varkensvlees
  • 1 doosje champignons middelgroot
  • 2 uien heel fijngesneden
  • 1 teen knoflook fijngehakt
  • 1 theelepel laos galangawortelpoeder
  • 1 theelepel djinten komijnpoeder
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak
  • 1 kopje ketjap manis zoete sojasaus

Instructies

  • Snijd het varkensvlees in grote dobbelstenen.
  • Breng een pan met water aan de kook en laat de saucijsjes even meekoken.
  • Haal ze eruit en laat ze uitlekken.
  • Maak een marinade van ketjap manis, fijngehakte uien, knoflook, laos, djinten, zout en peper.
  • Vermeng het varkensvlees en de champignons goed met de marinade en laat dit minstens 1 uur intrekken.
  • Hoe langer het vlees en de champignons marineren, hoe beter de smaak.
  • Rijg afwisselend het gemarineerde varkensvlees, champignons en saucijsjes aan satéstokjes.
  • Rooster of grill de saté op een barbecue of grill tot het vlees gaar en licht geroosterd is, ongeveer 10-12 minuten.
  • Draai de saté regelmatig voor een gelijkmatige garing.
  • Serveer de saté warm met een satésaus naar keuze.

Notities

  • Voor een extra smaakvolle ervaring kun je de saté serveren met lontong (kleefrijst) en een frisse atjar (Indonesische zoetzure groenten).
  • Varieer met groenten zoals paprika of courgette om de saté kleurrijker en gevarieerder te maken.
 

Wijnadvies:

Bij deze gemengde saté past een fruitige en licht kruidige rosé goed. De frisse en lichte tonen van de rosé complementeren de verschillende vleessoorten en de zoete, kruidige marinade. Alternatief kan een licht gekoelde Pinot Noir ook goed werken.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 18g | Protein: 30g | Vet: 30g | Zout: 2g | Sugar: 10g

Saté uit Palembang

Saté uit Palembang

(inclusief 1 uur marineren)1 uur 30 minuten
Recept categorieën: Barbecue, Hoofdgerechten, Varkensvlees, Vlees
Land van herkomst: Indonesië
Servings: 4
Calories: 420kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

  • satéstokjes
  • Grill (of barbecue)

Ingrediënten

  • 750 gram varkensvlees
  • 1 eetlepel boemboe sesate bijv. merk Conimex
  • 1 kopje santen kokoscrème
  • 1 teen knoflook fijngehakt
  • Zout naar smaak
  • 1 eetlepel bruine basterdsuiker

Instructies

  • Snijd het varkensvlees in dobbelstenen.
  • Verhit wat olie in een pan en fruit hierin de fijngehakte knoflook en boemboe sesate tot de geuren vrijkomen.
  • Voeg de santen toe en maak het geheel op smaak met zout en bruine basterdsuiker.
  • Laat deze saus afkoelen.
  • Meng het varkensvlees grondig met de afgekoelde saus en laat dit minstens 1 uur marineren.
  • Hoe langer het vlees marineert, hoe intenser de smaak zal zijn.
  • Rijg de gemarineerde vleesblokjes aan satéstokjes.
  • Rooster of grill de saté op een barbecue of grill tot het vlees gaar en licht geroosterd is, ongeveer 10-12 minuten, draai de saté regelmatig voor een gelijkmatige garing.
  • Serveer de saté warm en giet er naar smaak satésaus overheen.

Notities

  • Voor een variatie kun je kip of rundvlees gebruiken in plaats van varkensvlees.
  • Serveer met gestoomde rijst, komkommer en kroepoek voor een complete maaltijd.
 

Wijnadvies:

Bij deze rijke en kruidige saté past een droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een lichte Chardonnay goed. De frisheid en zuurgraad van de wijn complementeren de volle smaken van de marinade en santen.

Nutrition

Calories: 420kcal | koolhydraten: 6g | Protein: 32g | Vet: 30g | Zout: 1.5g | Sugar: 3g

Saté Andere Stijl

Saté Andere Stijl

Saté Boemboe Sidoli
Deze saté is heerlijk in combinatie met gestoomde rijst en een frisse komkommersalade.
inclusief 1 uur marineren1 uur 30 minuten
Recept categorieën: Barbecue, Hoofdgerechten, Varkensvlees, Vlees
Land van herkomst: Indonesië
Servings: 4
Calories: 300kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

  • satéstokjes
  • Grill (of barbecue)

Ingrediënten

  • 500 gram varkensvlees
  • 5 kemirienoten fijngestampt
  • 2 grote uien fijngesneden
  • 2 tenen knoflook fijngehakt
  • 1 stukje trassi fermenteerde garnalenpasta
  • 1 eetlepel bruine basterdsuiker
  • 1 theelepel ketoembar korianderpoeder
  • 1 theelepel djinten komijnpoeder
  • 1 theelepel laos galangawortelpoeder

Instructies

  • Snijd het varkensvlees in dobbelstenen.
  • Vermeng het vlees goed met de fijngestampte kemirienoten, fijngesneden uien, fijngehakte knoflook, trassi, bruine basterdsuiker, ketoembar, djinten en laos.
  • Laat dit mengsel minstens 1 uur intrekken zodat de smaken goed kunnen doordringen.
  • Rijg het gemarineerde vlees aan satéstokjes.
  • Rooster of grill de saté op de barbecue of tafelgrill tot het vlees gaar en licht geroosterd is, ongeveer 8-10 minuten, af en toe draaien voor gelijkmatige garing.
  • Serveer de saté met een saus naar keuze, bijvoorbeeld een traditionele Indonesische pindasaus.

Notities

  • Voor een extra pittige smaak kun je een theelepel sambal oelek toevoegen aan de marinade. 
 
Wijnadvies: Bij deze kruidige en smaakvolle saté past een lichte, fruitige rode wijn zoals een Beaujolais of een gekoelde Pinot Noir perfect. De fruitige en zachte tannines van de wijn complementeren de kruiden en smaken van de saté zonder deze te overheersen.

Nutrition

Calories: 300kcal | koolhydraten: 8g | Protein: 27g | Vet: 18g | Zout: 1g | Sugar: 3g

Saté van Varkens- of Rundvlees

Saté van Varkens- of Rundvlees

Saté Toesoek Babi Of Sapi
Bereidingstijd45 minuten
Land van herkomst: Indonesië
Servings: 4
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • Grill (of barbecue)
  • satéstokjes

Ingrediënten

  • 500 gram varkensvlees of rundvlees
  • 1 stukje trassi fermenteerde garnalenpasta
  • 1 theelepel ketoembar korianderpoeder
  • 1 teen knoflook fijngehakt
  • 1 grote ui fijngesneden
  • 1 theelepel djinten komijnpoeder
  • 1 theelepel bruine basterdsuiker
  • ½ kopje kokosmelk voor lactosevrij alternatief of melk
  • ½ kopje water
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak
  • Olie om te bakken

Instructies

  • Snij het vlees in grote dobbelstenen.
  • Vermeng dit met de djinten, ketoembar, zout, peper en bruine basterdsuiker.
  • Verhit wat olie in een pan en fruit hierin de trassi, knoflook en uien tot ze geurig zijn.
  • Voeg het gekruide vlees toe en bak tot het vlees bruin is.
  • Voeg de kokosmelk en het water toe aan het vleesmengsel.
  • Laat het op een laag vuur sudderen totdat het vocht grotendeels verdampt is en het vlees gaar is.
  • Rijg het vlees aan satéstokjes.
  • Rooster de saté op de grill of barbecue tot ze gaar en licht geroosterd zijn, ongeveer 8-10 minuten, af en toe draaien.

Notities

  • Serveer warm met satésaus.
  • Voor een gezonder alternatief kun je ook een pindasaus maken met natuurlijke pindakaas en kokosmelk.
  • Voor een vegetarische versie kun je tofu of tempeh gebruiken in plaats van vlees.
 

Wijnadvies:

Bij deze smaakvolle saté past een volle, fruitige rode wijn zoals een Zinfandel of een Shiraz. De rijke smaken van de wijn vullen de kruidige en licht zoete smaken van de saté goed aan.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 4g | Protein: 28g | Vet: 22g | Zout: 1.2g | Sugar: 2g