Kweepeercompote met Witte Wijn en Kaneel

Kweepeercompote met Witte Wijn en Kaneel

Geniet van een heerlijke kweepeercompote met een vleugje kaneel en witte wijn. Perfect als zoet nagerecht voor een bijzondere maaltijd!
Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd1 uur 10 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Fruit
Land van herkomst: Europa
Jaargetijde:: Herfst
Servings: 4
Calories: 95kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • Afdekdeksel
  • schotel

Ingrediënten

  • 4 kweeperen
  • 200 ml witte wijn
  • 1 pijpje kaneel
  • 4-6 el bruine suiker
  • 400 ml water

Instructies

  • Schil de kweeperen dun, snij ze in 8 partjes en verwijder de klokhuizen.
  • Kook de kweeperen 60 minuten op laag vuur, afgedekt, met water, witte wijn, kaneel, bruine suiker en de klokhuizen.
  • Leg de kweeperen op een schotel als ze zacht zijn, maar nog niet uit elkaar vallen.
  • Laat het sap nog 10 minuten inkoken tot een siroop.
  • Giet de siroop door een zeef over de kweeperen.

Notities

Serveertip:
Serveer de kweepeercompote warm of koud als nagerecht met een beetje slagroom of een bolletje vanille-ijs.
Wijnadvies:
Een frisse, lichte witte wijn zoals een Riesling past perfect bij de smaken van deze kweepeercompote.

Nutrition

Calories: 95kcal | koolhydraten: 24g | Protein: 0.5g | Vet: 0.2g | Zout: 0.01g | Sugar: 23g

Krokante Gebakken Visfilets met Huisgemaakte Tartaarsaus

Krokante Gebakken Visfilets met Huisgemaakte Tartaarsaus

Maak deze krokante gebakken visfilets met een pittige tartaarsaus voor een heerlijke maaltijd!
Bereidingstijd1 uur
Recept categorieën: Bijgerecht, Hoofdgerechten, Lunch, Vis
Land van herkomst: Internationaal
Dieët: Pescatarian
Servings: 3
Calories: 480kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 kg visfilets
  • 2 stuks eieren
  • 1 bord meel
  • 1 bord paneermeel
  • Naar smaak peper
  • Naar smaak zout
  • 200 ml mayonaise
  • 2 stuks sjalotten fijngehakt
  • 2 à 3 stuks augurken fijngehakt
  • 1 scheut Worcestersaus
  • 1 eetlepel peterselie gehakt
  • 1 eetlepel bieslook gehakt

Instructies

  • Kluts de eieren met een beetje peper en zout in een diep bord.
  • Zet drie borden naast elkaar: één met meel, één met het eimengsel, en één met paneermeel.
  • Haal de visfilets eerst door het meel, schud overtollig meel af.
  • Doop de visfilets in het eimengsel en daarna in het paneermeel.
  • Druk het paneermeel goed aan en schud overtollig paneermeel af.
  • Plaats de gepaneerde visfilets op een schotel en laat ze 30 minuten rusten in de koelkast.
  • Verhit de frituurpan tot 180°C.
  • Bak de visfilets tot ze goudbruin en krokant zijn.
  • Voor de tartaarsaus: meng de fijngehakte sjalotten, augurken, peterselie, bieslook en Worcestersaus door de mayonaise.
  • Breng de tartaarsaus op smaak met peper.
  • Serveer de visfilets warm met de tartaarsaus en gebakken aardappelen.

Notities

Serveer met een frisse Muscadet om de smaken van de vis te complementeren..

Nutrition

Calories: 480kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 35g | Vet: 20g | Zout: 2.2g | Sugar: 2g

Tandoori Kippespiesjes

Tandoori Kippespiesjes

inclusief 4 uur marineren4 uur 20 minuten
Servings: 2 personen
Calories: 400kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 kipfilet ongeveer 200g
  • 3 eetlepels tandoori kruiden
  • 5 eetlepels olijfolie
  • 1 deciliter water
  • Zout en peper naar smaak
  • 1 ui in vieren gesneden en partjes uit elkaar gehaald

Instructies

  • Snijd de kipfilet in blokjes van ongeveer 2 cm.
  • Rijg de blokjes kip afwisselend met een partje ui aan de satéstokjes.
  • Maak een marinade door de olijfolie, het water en de tandoori kruiden te mengen.
  • Leg de spiesjes in een schotel en overgiet ze met de marinade.
  • Laat de spiesjes minstens 4 uur marineren in de koelkast (een hele nacht is nog beter).
  • Verhit de BBQ of grill en bak de spiesjes aan alle kanten mooi bruin en gaar (ongeveer 10-12 minuten in totaal).

Notities

Voor de Gegrilde Tandoori Kippenspiesjes zou een wijn met voldoende frisheid en fruitigheid om de kruiden en specerijen aan te vullen ideaal zijn. Hier zijn enkele wijnsuggesties:

Wijnadvies

  • Riesling (droog): Een droge Riesling heeft een frisse zuurgraad en fruitige tonen die mooi samengaan met de pittige en kruidige smaken van de tandoori kruiden. De subtiele zoetheid van Riesling kan ook de complexiteit van de specerijen in balans brengen.
  • Gewürztraminer: Deze aromatische witte wijn heeft een kruidige en bloemige geur met hints van lychee en rozen, wat goed past bij de specerijen van tandoori. Gewürztraminer is vaak iets zoeter, wat helpt om de pittigheid van de kruiden te verzachten.
  • Chardonnay (ongetoast): Een ongetoaste Chardonnay met frisse citrus- en appeltonen kan een mooie aanvulling zijn, vooral als je de voorkeur geeft aan een wijn met een iets vollere body maar zonder de zwaardere eikeninvloeden.
  • Grenache: Als je de voorkeur geeft aan een rode wijn, probeer dan een Grenache. Deze wijn heeft zachte tannines en fruitige smaken van bessen die goed combineren met de gekruide kip, zonder te overweldigend te zijn.
Elke van deze wijnen zal helpen om de smaken van de tandoori kippenspiesjes te versterken en je maaltijd compleet te maken.

Nutrition

Calories: 400kcal | koolhydraten: 8g | Protein: 30g | Vet: 28g | Zout: 1.5g | Sugar: 4g

Rissoles à l’ananas

Rissoles à l'ananas

zoete gevulde fritures
Totale tijd1 uur
Recept categorieën: Pannenkoeken
Land van herkomst: Frankrijk
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 300 g bloem
  • 3 dl melk
  • 75 g suiker
  • snufje zout
  • 3 eieren
  • boter
  • 2 dl abrikozenmarmelade
  • 1 blik ananas
  • eiwit
  • paneermeel
  • frituurvet

Instructies

  • Van gezeefde bloem melk suiker zout en eieren een glad flensjesbeslag maken hiervan op de gewone manier eenzijdig gebakken flensjes maken.
  • Van de marmelade en stukjes ananas een dikke pasta maken en hiervan overlangs een dunne laag op elk flensje doen.Dit oprollen halveren en elke helft met een prikker vaststeken.
  • De rissoles paneren à l'anglaise en in de hete frituur goudgeel afbakken.

Notities

Varianten:

  1. Appelmoes en bigarreaux gebruiken i.p.v. abrikozen en ananas
  2. Een vruchtengelei en stukjes geweekte of verse abrikoos.

Feestelijke Matzes Koekjes

Feestelijke Matzes Koekjes

rituele koekjes
Bereidingstijd1 uur
Recept categorieën: Koek, Pannenkoeken
Land van herkomst: Israel
Servings: 4
Calories: 280kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

  • kommen
  • grote koekepan
  • paletmes
  • lepels
  • schotel
  • sauspan

Ingrediënten

  • 5 matzes
  • Ruim water
  • 3 eieren
  • Een snufje zeezout
  • 60 g ongezouten boter of kokosvet
  • 75 g matzesmeel
  • Extra ongezouten boter of kokosvet om in te bakken
  • Zure room
  • Gebraiseerde blokjes lamsvlees in een verfijnde mierikswortelsaus

Instructies

  • Week de matzes in koud water totdat ze zacht zijn.
  • Laat ze uitlekken en roer ze tot een dikke pasta.
  • Klop de eieren en het zout los.
  • Voeg de gesmolten boter of kokosvet toe en vervolgens de matzespasta.
  • Schep telkens een paar lepels van het mengsel in hete boter of kokosvet en bak de koekjes aan beide zijden goudbruin.
  • Serveer de koekjes met zure room indien bereid met boter, of met gebraiseerde blokjes lamsvlees in een verfijnde mierikswortelsaus indien bereid met kokosvet.

Notities

Varieer de bijgerechten en denk aan kosjer vlees.
Serveer de passoverkoekjes bedekt met jam of een andere smaakvolle topping naar keuze.

Nutrition

Calories: 280kcal | koolhydraten: 28g | Protein: 8g | Vet: 15g

Havermoutdelight Pannenkoekjes

Havermoutdelight Pannenkoekjes

gevulde zoete pannekoekjes
Bereidingstijd55 minuten
Recept categorieën: Pannenkoeken
Land van herkomst: Frankrijk, Nederland, Schotland
Servings: 4
Calories: 290kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

  • ruime pan
  • kommen
  • koekepan met dikke bodem
  • palet
  • mes
  • lepels
  • schotel

Ingrediënten

  • 350 g havermout
  • ½ liter water
  • 3 eieren
  • 25 g natuurlijke zoetstof bijvoorbeeld honing of ahornsiroop
  • Een snufje zeezout
  • 125 g volkorenmeel
  • Extra ongezouten boter
  • Suiker
  • Jam of stroop naar keuze

Optioneel:

  • Cornflakes even geweekt en minder bloem voor een knapperige textuur

Optioneel:

  • Gehakte walnoten of andere noten geserveerd met bruine basterdsuiker

Instructies

  • Laat de havermout weken in water.
  • Klop de eieren met de natuurlijke zoetstof en het zeezout tot het mengsel schuimig is.
  • Meng dit met de uitgelekte havermout (bij voorkeur met de havermout-wateroplossing).
  • Roer goed door en voeg ten slotte de volkorenmeel toe.
  • Voeg indien nodig wat extra water toe.
  • Bak met dit vrij dikke beslag op gebruikelijke wijze in een ruime hoeveelheid boter pannenkoekjes.
  • Serveer de pannenkoekjes met suiker, jam of stroop naar keuze.

Notities

Varieer door cornflakes te gebruiken (even geweekt) en iets minder bloem toe te voegen voor een knapperige textuur.
Voeg gehakte walnoten of andere noten toe aan het beslag en serveer met bruine basterdsuiker voor extra crunch.

Nutrition

Calories: 290kcal | koolhydraten: 36g | Protein: 11g | Vet: 9g | Sugar: 8g

Frisse Griespannenkoekjes met Bessencompote

Frisse Griespannenkoekjes met Bessencompote

Bereidingstijd55 minuten
Recept categorieën: Pannenkoeken
Land van herkomst: Frankrijk, Nederland, Zweden
Servings: 4
Calories: 400kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

  • melkkoker
  • sauspan
  • kommen
  • koekepan met dikke bodem
  • paletmes
  • lepels
  • schotel

Ingrediënten

  • 500 ml melk
  • 1 vanillestokje
  • 60 g griesmeel
  • 75 g boter
  • 60 g suiker
  • 6 eieren
  • Extra boter om te bakken
  • Suiker om te bestrooien
  • 500 ml bessensaus

Instructies

  • Verwarm de melk in een melkkoker met het vanillestokje tot het aroma vrijkomt.
  • Verwijder het vanillestokje.
  • Meng de griesmeel geleidelijk in de melk en klop tot een stevige massa.
  • Laat het afkoelen.
  • Voeg de boter, suiker en eieren toe aan het afgekoelde mengsel en roer goed door.
  • Bak dunne pannenkoekjes in een koekenpan met dikke bodem in wat boter.
  • Serveer de pannekoekjes bestrooid met suiker en een royale hoeveelheid bessensaus.

Notities

Probeer eens een variatie door rijstebloem te gebruiken en serveer met een lichte marasquinsaus.
Vul de pannenkoekjes met kersen op sap, en serveer met greinsuiker en geraspte hazelnoot voor extra smaak en textuur

Nutrition

Calories: 400kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 10g | Vet: 20g | Sugar: 20g

Gevulde Zoete Flensjes

Gevulde Zoete Flensjes

Totale tijd55 minuten
Recept categorieën: Pannenkoeken
Land van herkomst: Frankrijk
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

  • eslagkom
  • flensjespan
  • paletmes
  • invetkwastje
  • sauspannen
  • schotel
  • lepels
  • mes
  • salamander

Ingrediënten

  • 300 g bloem
  • liter melk
  • 100 g suiker
  • Snufje zout
  • 3 eieren
  • Jigger Crème de Cacao
  • Boter
  • 2 deciliter vanillesaus
  • 50 g couverture
  • 25 g bitterkoekjes
  • Poedersuiker

Instructies

  • Maak van gezeefde bloem, melk, suiker, zout en eieren op de gebruikelijke wijze een glad flensjesbeslag.
  • Voeg een scheut Crème de Cacao toe voor extra aroma.
  • Bak van dit beslag op de gebruikelijke manier de flensjes.
  • Tussen elk paar flensjes breng je een laagje vanille-chocoladesaus aan (gewone vanillesaus waaraan couverture en verkruimelde bitterkoekjes zijn toegevoegd).
  • Dresseer de flensjes op een verwarmde schotel, bestrooi ze met poedersuiker en trek met een gloeiend ijzer overlangs strepen.

Notities

Variatie 1:

Maak een vulling van moccacrème en voeg een jigger notenlikeur toe.
Variatie 2:

Gebruik een gewone chocoladesaus met vulling van geraspte noot voor een andere smaakervaring.

Gourmet Kersen-Bitterkoekjes Flensjes

Gourmet Kersen-Bitterkoekjes Flensjes

Verwen jezelf met deze luxe flensjes gevuld met kersen en bitterkoekjes! Een decadent dessert dat flambeert met cognac voor een spectaculaire afwerking. Ideaal voor speciale gelegenheden of een feestelijk diner. Geniet van de perfecte combinatie van zoet en alcoholisch!
Bereidingstijd50 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Gebak, Pannenkoeken
Land van herkomst: Nederland
Feestdagen etc: Kerst, Verjaardag
Servings: 4
Calories: 380kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • flensjespan
  • paletmes
  • invetkwastje
  • schotel
  • lepels
  • kommen

Ingrediënten

  • 250 g bloem
  • 75 g suiker
  • Snufje zout
  • 6 eieren
  • 1 wijnglas cherry-brandy
  • Boter voor het bakken
  • 3 dl roomsaus
  • 75 g gekonfijte kersen bigarreaux
  • 50 g bitterkoekjes
  • Poedersuiker
  • Cognac voor flamberen

Instructies

  • Zeef de bloem en meng met suiker en zout in een beslagkom.
  • Klop de eieren los en voeg toe aan het bloemmengsel.
  • Maak het beslag wat soepeler met een stevige scheut cherry-brandy.
  • Verhit boter in de flensjespan en bak de flensjes op de traditionele manier.
  • Meng de roomsaus met de gesnipperde kersen en verkruimelde bitterkoekjes.
  • Vul de flensjes met dit mengsel, rol ze op en plaats op een schotel.
  • Bestrooi met poedersuiker en besprenkel met cognac.
  • Flambeer de flensjes voor een spectaculaire afwerking en serveer.

Notities

Een glas zoete dessertwijn zoals Sauternes of een lichte mousserende wijn past goed bij dit luxe dessert.

Nutrition

Calories: 380kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 8g | Vet: 20g | Zout: 0.5g | Sugar: 25g

Hartige Flensjes Paysannes

Hartige Flensjes Paysannes

Geniet van hartige flensjes Paysannes, rijk gevuld met spek en uien. Perfect voor een luxe brunch of als hoofdgerecht. Serveer met een royale portie ui-puree voor een verfijnde touch. Een smakelijke twist op traditionele flensjes die indruk maakt!
Bereidingstijd45 minuten
Land van herkomst: Frankrijk
Feestdagen etc: Verjaardag
Servings: 4
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • flensjespan
  • kommen
  • lepels
  • mes
  • paletmes
  • sauspan
  • schotel
  • uisnijder

Ingrediënten

  • Voor de Crêpes:
  • 300 g bloem
  • 3 deciliter water
  • Snufje zout
  • 25 g boter
  • 4 eiwitten
  • Voor de Vulling:
  • 3 uien fijngesnipperd
  • 50 g boter
  • 100 g spek in blokjes gesneden
  • Voor de Servering:
  • Purée Soubise ui-puree

Instructies

  • Maak een stevig beslag door bloem, water, zout, boter en stijfgeslagen eiwitten goed te mengen in een beslagkom.
  • Fruit de gesnipperde uien in de boter totdat ze glazig zijn.
  • Voeg de spekblokjes toe aan de uien en bak tot ze goudbruin zijn.
  • Verdeel het ui-spek mengsel gelijkmatig over de flensjespan.
  • Giet een lepel van het flensjesbeslag over de uien en spek en bak de flensjes tot ze goudbruin zijn aan beide zijden.
  • Rol de flensjes op en serveer ze op een schotel.
  • Serveer met een royale portie purée soubise (ui-puree).

Notities

Deze hartige flensjes passen goed bij een lichte witte wijn zoals Sauvignon Blanc of een frisse Chardonnay om de rijke smaken te balanceren.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 12g | Vet: 18g | Zout: 1g | Sugar: 4g