Gepofte aardappel met avocadosaus
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 4 grote vastkokende aardappelen schoongeboend
- peper
- zout
- 1 rijpe avocado
- 1 teentje knoflook gesnipperd
- 2 eetlepel(s) zure room
- 2 eetlepel(s) fijngehakt korianderblad
- tabasco
Kook de aardappelen 10 minuten in water met zout.
Giet ze af en prik ze met een vork rondom in.
Verpak ze in aluminiumfolie.
Pof de aardappelen 30-40 minuten in een voorverwarmde oven (225 °C).
Schil de avocado, wip de pit eruit en snijd het vruchtvlees in kleine stukjes.
Doe dit met de knoflook, de zure room en 1 eetlepel van het korianderblad in een hoge kom en pureer alles met een staafmixer.
Breng op smaak met tabasco, peper en zout.
Snijd de aardappelen door de folie heen door en schep er een flinke lepel van de avocadosaus in.
Bestrooi met het korianderblad en serveer met de rest van de saus.
Lekker met een gegrilde tournedos en een groene salade.
Wijnadvies:
Kaapse Vreugd, Chenin Blanc, wit, Zuid-Afrika
Info:
De knalgroene avocadosaus zit vol gezond vet en levert vitamines B en E. Vitamine E beschermt de huid tegen vroegtijdige veroudering.
Receptenplein.nl
Home / staafmixer / Pagina 20
Beurre blanc 'De Zwaan'
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 500 gram fijngesneden sjalotten
- 1 fles droge witte wijn
- 1 kg roomboter
Kook de sjalotten in de wijn helemaal gaar (dit is belangrijk, omdat een saus met een 'rauwe uiensmaak' niet lekker is).
Pureer ze met de staafmixer en laat de puree afkoelen.
Klop de boter luchtig en romig en klop de sjalottenpuree erdoor.
Vries de boter in kleine porties in.
Verwarm een portie bevroren boter voor het gebruik, zonder erin te roeren.
Neem de pan van het vuur en klop de boter op.
Verwarm ze weer even en klop ze met de staafmixer weer op.
Breng de beurre blanc op smaak met peper, zout en eventueel peterselie, mosterd, kerrie enz.
Receptenplein.nl
Home / staafmixer / Pagina 20
Woudbonen & Wortelsoep
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar
- 500 gram woudboontjes
- 2 winterwortels
- 2 aardappels
- 1 ui
- 2 eetlepel(s) olie
- 2 eetlepel(s) volkorenmeel
- 1 groentenbouillonblokje
- 1 theelepel verse koriander of een paar takjes
- 1 liter water
- verse peper uit de molen
- ¼ theelepel cayennepeper
Zet de bonen een nacht tevoren in de week in ruim water.
Giet het weekvocht weg en zet de bonen op met schoon water en kook ze gaar.
Als de bonen gaar zijn, doe dan het bouillonblokje en de cayennepeper erbij.
Schil de wortels en de aardappelen en rasp ze op een grove rasp.
Voeg dat bij de soep.
Zet er de staafmixer op als de wortels gaar zijn en maak een mooie gladde soep.
Doe de olie in de wok en fruit de ui.
Voeg het meel toe en roer tot het lichtbruin is geworden.
Voeg dan een paar lepels soep toe en roer totdat je een dikke saus hebt gekregen. Doe de saus bij de soep. Voeg tot slot de koriander toe.
Serveren met wat crème fraîche of soja yoghurt, en met geroosterd of bruin brood.
Receptenplein.nl
Home / staafmixer / Pagina 20
Wâldebeantsjes truffels
Met dit recept won Anneke Bontekoe in 2007 de wâldbeantsjes-receptenwedstrijd.
Servings: 15 truffels
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 50 gram Giele Wâldbeantsjes
- 45 gram gedroogde abrikozen
- 45 gram verse hazelnoten zonder dop
- 100 gram pure kookchocolade
- 15 gram slagroom
- 1 theelepel suiker
- snufje zout
Kook de woudboontjes in ruim water met een snufje zout gaar.
Laat de Wâldbeantsjes afkoelen.
Maal ze met de staafmixer.
Hak de gedroogde abrikozen in kleine stukjes.
Rooster de hazelnoten in de oven (elektrische oven: 14 minuten op stand 4 ).
Laat de hazelnoten afkoelen.
Pel het vlies eraf en hak de hazelnoten fijn.
Klop de slagroom iets op met 1 theelepel suiker.
Verwarm de kookchocolade au bain marie.
Doe de gemalen Wâldbeantsjes, de abrikozenstukjes en de geroosterde hazelnootstukjes op een diep bord.
Meng het geheel onder toevoeging van de slagroom.
Vorm er 15 balletjes van.
Haal deze voorzichtig door de gesmolten chocolade
Laat de Wâldbeantsje-truffels afkoelen.
Leg de truffels ongeveer een uur in de koelkast
Serveer de Wâlbeantsje-truffels koud.
Receptenplein.nl
Home / staafmixer / Pagina 20
Gegrild varkenshaasje met doperwtencoulis
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 1 varkenshaasje 600 g
- 500 g tuinbonen en/of groene boontjes
- 250 g doperwtjes diepvries
- ½ l kippenbouillon
- olijfolie
- boter
- bonenkruid
- peper
- zout
Snij het varkenshaasje in mootjes van ± 2 cm dik.
Kruid ze met peper en zout, bestrijk ze lichtjes met olijfolie en rooster ze kort aan beide kanten in de grillpan.
Zet ze nog 5 minuten in de oven op 180° C.
Kook de bonen beetgaar in gezouten water met een takje vers (of een mespunt gedroogbonenkruid.
Laat ze schrikken onder de koudwaterkraan.
Warm ze op in een nootje boter en kruid ze naar smaak met peper en zout.
Breng de kippenbouillon aan de kook met de doperwtjes.
Laat 1 minuut doorkoken, pureer met de staafmixer en kruid de erwtencoulis naar smaak bij met peper en zout.
Tip: Verdeel het vlees en de boontjes over de borden. Lepel er de erwtenpuree bij en dien op met aardappeltjes in de schil.
Tip: Tuinbonen schoonmaken is een karwei: ze moeten eerst gedopt én dan moet het fijne vliesje er nog worden afgehaald. Dat laatste werkje gaat supersnel als u de tuinbonen eerst blancheert.
Receptenplein.nl
Home / staafmixer / Pagina 20
Vinaigrette d'asperge
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 50 g sjalot
- wijnazijn
- ½ L aspergekookvocht
- ¼ L maïsolie
- ei
Doe de sjalot met de azijn in een pan en kook de azijn bijna helemaal weg.
Voeg het aspergekookvocht toe en breng het aan de kook.
Zeef de sjalotten eruit en voeg de olie toe.
Breng het geheel nogmaals aan de kook.
Kijk uit dat het niet overkookt.
Doe de eidooiers in de 2 l. litermaat, en giet voorzichtig de kokende massa op de dooiers.
Meng dit direkt goed door m.b.v. de staafmixer.
Breng het geheel op smaak met zout en peper.
Receptenplein.nl
Home / staafmixer / Pagina 20
Knoflooksaus van Hans en Liesbeth Grunder
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 1 pot mayonaise
- 8 tenen knoflook
- slasaus
- 150 ml crême fraiche
- Italiaanse kruiden
- verse peterselie
- chilipoeder
Pel de knoflook (let op dat je verse knoflook gebruikt!) en pureer met de staafmixer.
Meng alle ingrediënten naar smaak door elkaar, goed roeren.
de saus minstens een dag voor gebruik maken, dan smaakt ie lekkerder!
Receptenplein.nl
Home / staafmixer / Pagina 20
Aardappel preisoep
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar
- 2 prei of een zakje voorgesneden prei
- 2 tenen knoflook
- 500 gram aardappels
- ½ bakje verse tijm alleen de blaadjes
- 2 liter vleesbouillon
- Rookworst
Doe de aardappelen, prei, tijm en knoflook in de slowcooker.
Voeg de vleesbouillon toe.
Laat het geheel 5 uur op de laagste stand in de slowcooker garen.
Aan het einde van de kooktijd de soep pureren met een staafmixer en voeg de in stukjes gesneden rookworst toe.
Laat de soep nog even doorwarmen.
Serveer de aardappel-preisoep, bij voorkeur met een stokbroodje.
Geniet van deze heerlijke en gemakkelijk te bereiden aardappel-preisoep uit de slowcooker!
Receptenplein.nl
Home / staafmixer / Pagina 20
Aardappel basilicumsoep
Servings: 2
Calories:
Author: Cor Klaar
- 1 ui
- 250 gram aardappels
- 1 eetlepel olijfolie
- 1 vleesbouillon
- 2 eetlepels pesto
- 2 eetlepels fijngeknipte basilicum
- Basilicumsaus
Pel en snipper de ui.
Schil de aardappelen en rasp ze grof.
Verhit de olie in een pan en fruit de ui en de geraspte aardappel al omscheppend even aan.
Voeg het bouillontablet en 4 dl water toe.
Kook de aardappels in ± 8 minuten zachtjes gaar.
Voeg de pesto toe en pureer de soep met een staafmixer of in een keukenmachine.
Schep de soep in 2 diepe borden en strooi er de fijngeknipte basilicum over.
Garneer de soep met basilicumsaus naar smaak.
Geniet van deze heerlijke aardappel-basilicumsoep!
Receptenplein.nl
Home / staafmixer / Pagina 20
Appel pompoensoep
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 1,5 eetlepel olie
- 1 ui fijngehakt
- 1 eetlepel gemberwortel
- 400 gram pompoen
- 3 appels
- 0.5 theelepel koenjit
- 1 theelepel kerriepoeder
- 0.5 theelepel kaneel
- 8 dl kippenbouillon
- suiker
- peper
- zout
- 3 eetlepels korianderblad fijngehakt
- 125 ml crème fraîche
Verhit in een ruime pan 1 1/2 eetlepel olie en fruit daarin 1 fijngehakte ui goudgeel.
Voeg 1 eetlepel fijngehakte gemberwortel, 400 gr in dobbelsteentjes gesneden pompoen, 3 geschilde en in dobbelsteentjes gesneden aardappelen, 3 geschilde en in stukjes gesneden appels (bijvoorbeeld Granny's), 1/2 theelepel koenjit, 1 theelepel kerriepoeder en 1/2 theelepel kaneel toe en bak dit al omscheppend 5 minuten.
Voeg dan 8 dl kippenbouillon toe, breng het geheel aan de kook en kook de groenten in 30 minuten gaar.
Pureer de soep met een staafmixer en breng haar op smaak met wat suiker, peper en zout.
Roer 3 eetlepels fijngehakt korianderblad door 1/8 liter crème fraîche en serveer dit bij de soep.
Receptenplein.nl
Home / staafmixer / Pagina 20