Gepofte aardappel met avocadosaus

Gepofte aardappel met avocadosaus

Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 4 grote vastkokende aardappelen schoongeboend
  • peper
  • zout
  • 1 rijpe avocado
  • 1 teentje knoflook gesnipperd
  • 2 eetlepel(s) zure room
  • 2 eetlepel(s) fijngehakt korianderblad
  • tabasco

Instructies

  • Kook de aardappelen 10 minuten in water met zout.
  • Giet ze af en prik ze met een vork rondom in.
  • Verpak ze in aluminiumfolie.
  • Pof de aardappelen 30-40 minuten in een voorverwarmde oven (225 °C).
  • Schil de avocado, wip de pit eruit en snijd het vruchtvlees in kleine stukjes.
  • Doe dit met de knoflook, de zure room en 1 eetlepel van het korianderblad in een hoge kom en pureer alles met een staafmixer.
  • Breng op smaak met tabasco, peper en zout.
  • Snijd de aardappelen door de folie heen door en schep er een flinke lepel van de avocadosaus in.
  • Bestrooi met het korianderblad en serveer met de rest van de saus.

Notities

Lekker met een gegrilde tournedos en een groene salade.

Wijnadvies:

Kaapse Vreugd, Chenin Blanc, wit, Zuid-Afrika

Info:

De knalgroene avocadosaus zit vol gezond vet en levert vitamines B en E. Vitamine E beschermt de huid tegen vroegtijdige veroudering.

Beurre blanc ‘De Zwaan’

Beurre blanc 'De Zwaan'

Recept categorieën: Bijgerecht
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 500 gram fijngesneden sjalotten
  • 1 fles droge witte wijn
  • 1 kg roomboter

Instructies

  • Kook de sjalotten in de wijn helemaal gaar (dit is belangrijk, omdat een saus met een 'rauwe uiensmaak' niet lekker is).
  • Pureer ze met de staafmixer en laat de puree afkoelen.
  • Klop de boter luchtig en romig en klop de sjalottenpuree erdoor.
  • Vries de boter in kleine porties in.
  • Verwarm een portie bevroren boter voor het gebruik, zonder erin te roeren.
  • Neem de pan van het vuur en klop de boter op.
  • Verwarm ze weer even en klop ze met de staafmixer weer op.
  • Breng de beurre blanc op smaak met peper, zout en eventueel peterselie, mosterd, kerrie enz.

Woudbonen & Wortelsoep

Woudbonen & Wortelsoep

Recept categorieën: Soep
Land van herkomst: Friesland, Nederland
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 500 gram woudboontjes
  • 2 winterwortels
  • 2 aardappels
  • 1 ui
  • 2 eetlepel(s) olie
  • 2 eetlepel(s) volkorenmeel
  • 1 groentenbouillonblokje
  • 1 theelepel verse koriander of een paar takjes
  • 1 liter water
  • verse peper uit de molen
  • ¼ theelepel cayennepeper

Instructies

  • Zet de bonen een nacht tevoren in de week in ruim water.
  • Giet het weekvocht weg en zet de bonen op met schoon water en kook ze gaar.
  • Als de bonen gaar zijn, doe dan het bouillonblokje en de cayennepeper erbij.
  • Schil de wortels en de aardappelen en rasp ze op een grove rasp.
  • Voeg dat bij de soep.
  • Zet er de staafmixer op als de wortels gaar zijn en maak een mooie gladde soep.
  • Doe de olie in de wok en fruit de ui.
  • Voeg het meel toe en roer tot het lichtbruin is geworden.
  • Voeg dan een paar lepels soep toe en roer totdat je een dikke saus hebt gekregen. Doe de saus bij de soep. Voeg tot slot de koriander toe.
  • Serveren met wat crème fraîche of soja yoghurt, en met geroosterd of bruin brood.

Wâldebeantsjes truffels

Wâldebeantsjes truffels

Met dit recept won Anneke Bontekoe in 2007 de wâldbeantsjes-receptenwedstrijd.

Recept categorieën: Voorgerechten
Land van herkomst: Friesland, Nederland
Servings: 15 truffels
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 50 gram Giele Wâldbeantsjes
  • 45 gram gedroogde abrikozen
  • 45 gram verse hazelnoten zonder dop
  • 100 gram pure kookchocolade
  • 15 gram slagroom
  • 1 theelepel suiker
  • snufje zout

Instructies

  • Kook de woudboontjes in ruim water met een snufje zout gaar.
  • Laat de Wâldbeantsjes afkoelen.
  • Maal ze met de staafmixer.
  • Hak de gedroogde abrikozen in kleine stukjes.
  • Rooster de hazelnoten in de oven (elektrische oven: 14 minuten op stand 4 ).
  • Laat de hazelnoten afkoelen.
  • Pel het vlies eraf en hak de hazelnoten fijn.
  • Klop de slagroom iets op met 1 theelepel suiker.
  • Verwarm de kookchocolade au bain marie.
  • Doe de gemalen Wâldbeantsjes, de abrikozenstukjes en de geroosterde hazelnootstukjes op een diep bord.
  • Meng het geheel onder toevoeging van de slagroom.
  • Vorm er 15 balletjes van.
  • Haal deze voorzichtig door de gesmolten chocolade
  • Laat de Wâldbeantsje-truffels afkoelen.
  • Leg de truffels ongeveer een uur in de koelkast
  • Serveer de Wâlbeantsje-truffels koud.

Gegrild varkenshaasje met doperwtencoulis

Gegrild varkenshaasje met doperwtencoulis

Recept categorieën: Varkensvlees, Vlees
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 1 varkenshaasje 600 g
  • 500 g tuinbonen en/of groene boontjes
  • 250 g doperwtjes diepvries
  • ½ l kippenbouillon
  • olijfolie
  • boter
  • bonenkruid
  • peper
  • zout

Instructies

  • Snij het varkenshaasje in mootjes van ± 2 cm dik.
  • Kruid ze met peper en zout, bestrijk ze lichtjes met olijfolie en rooster ze kort aan beide kanten in de grillpan.
  • Zet ze nog 5 minuten in de oven op 180° C.
  • Kook de bonen beetgaar in gezouten water met een takje vers (of een mespunt gedroogbonenkruid.
  • Laat ze schrikken onder de koudwaterkraan.
  • Warm ze op in een nootje boter en kruid ze naar smaak met peper en zout.
  • Breng de kippenbouillon aan de kook met de doperwtjes.
  • Laat 1 minuut doorkoken, pureer met de staafmixer en kruid de erwtencoulis naar smaak bij met peper en zout.
  • Tip: Verdeel het vlees en de boontjes over de borden. Lepel er de erwtenpuree bij en dien op met aardappeltjes in de schil.

Notities

Tip: Tuinbonen schoonmaken is een karwei: ze moeten eerst gedopt én dan moet het fijne vliesje er nog worden afgehaald. Dat laatste werkje gaat supersnel als u de tuinbonen eerst blancheert.

Vinaigrette d’asperge

Vinaigrette d'asperge

Recept categorieën: Groenten
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 50 g sjalot
  • wijnazijn
  • ½ L aspergekookvocht
  • ¼ L maïsolie
  • ei

Instructies

  • Doe de sjalot met de azijn in een pan en kook de azijn bijna helemaal weg.
  • Voeg het aspergekookvocht toe en breng het aan de kook.
  • Zeef de sjalotten eruit en voeg de olie toe.
  • Breng het geheel nogmaals aan de kook.
  • Kijk uit dat het niet overkookt.
  • Doe de eidooiers in de 2 l. litermaat, en giet voorzichtig de kokende massa op de dooiers.
  • Meng dit direkt goed door m.b.v. de staafmixer.
  • Breng het geheel op smaak met zout en peper.

Knoflooksaus van Hans en Liesbeth Grunder

Knoflooksaus van Hans en Liesbeth Grunder

Recept categorieën: Saus
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 pot mayonaise
  • 8 tenen knoflook
  • slasaus
  • 150 ml crême fraiche
  • Italiaanse kruiden
  • verse peterselie
  • chilipoeder

Instructies

  • Pel de knoflook (let op dat je verse knoflook gebruikt!) en pureer met de staafmixer.
  • Meng alle ingrediënten naar smaak door elkaar, goed roeren.

Notities

de saus minstens een dag voor gebruik maken, dan smaakt ie lekkerder!

Aardappel preisoep

Aardappel preisoep

Recept categorieën: Groenten, Slowcooker, Soep
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 2 prei of een zakje voorgesneden prei
  • 2 tenen knoflook
  • 500 gram aardappels
  • ½ bakje verse tijm alleen de blaadjes
  • 2 liter vleesbouillon
  • Rookworst

Instructies

  • Doe de aardappelen, prei, tijm en knoflook in de slowcooker.
  • Voeg de vleesbouillon toe.
  • Laat het geheel 5 uur op de laagste stand in de slowcooker garen.
  • Aan het einde van de kooktijd de soep pureren met een staafmixer en voeg de in stukjes gesneden rookworst toe.
  • Laat de soep nog even doorwarmen.

Notities

Serveer de aardappel-preisoep, bij voorkeur met een stokbroodje.
Geniet van deze heerlijke en gemakkelijk te bereiden aardappel-preisoep uit de slowcooker!

Aardappel basilicumsoep

Aardappel basilicumsoep

Recept categorieën: Soep
Dieët: Vegetarisch
Servings: 2
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 ui
  • 250 gram aardappels
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 vleesbouillon
  • 2 eetlepels pesto
  • 2 eetlepels fijngeknipte basilicum
  • Basilicumsaus

Instructies

  • Pel en snipper de ui.
  • Schil de aardappelen en rasp ze grof.
  • Verhit de olie in een pan en fruit de ui en de geraspte aardappel al omscheppend even aan.
  • Voeg het bouillontablet en 4 dl water toe.
  • Kook de aardappels in ± 8 minuten zachtjes gaar.
  • Voeg de pesto toe en pureer de soep met een staafmixer of in een keukenmachine.
  • Schep de soep in 2 diepe borden en strooi er de fijngeknipte basilicum over.
  • Garneer de soep met basilicumsaus naar smaak.

Notities

Geniet van deze heerlijke aardappel-basilicumsoep!

Appel pompoensoep

Appel pompoensoep

Recept categorieën: Fruit, Soep
Jaargetijde:: Herfst
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1,5 eetlepel olie
  • 1 ui fijngehakt
  • 1 eetlepel gemberwortel
  • 400 gram pompoen
  • 3 appels
  • 0.5 theelepel koenjit
  • 1 theelepel kerriepoeder
  • 0.5 theelepel kaneel
  • 8 dl kippenbouillon
  • suiker
  • peper
  • zout
  • 3 eetlepels korianderblad fijngehakt
  • 125 ml crème fraîche

Instructies

  • Verhit in een ruime pan 1 1/2 eetlepel olie en fruit daarin 1 fijngehakte ui goudgeel.
  • Voeg 1 eetlepel fijngehakte gemberwortel, 400 gr in dobbelsteentjes gesneden pompoen, 3 geschilde en in dobbelsteentjes gesneden aardappelen, 3 geschilde en in stukjes gesneden appels (bijvoorbeeld Granny's), 1/2 theelepel koenjit, 1 theelepel kerriepoeder en 1/2 theelepel kaneel toe en bak dit al omscheppend 5 minuten.
  • Voeg dan 8 dl kippenbouillon toe, breng het geheel aan de kook en kook de groenten in 30 minuten gaar.
  • Pureer de soep met een staafmixer en breng haar op smaak met wat suiker, peper en zout.
  • Roer 3 eetlepels fijngehakt korianderblad door 1/8 liter crème fraîche en serveer dit bij de soep.