Biefstuk met Gemengde Paddenstoelen en Tomatensaus

Biefstuk met Gemengde Paddenstoelen en Tomatensaus

Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Rundvlees
Land van herkomst: Nederland
Servings: 2 personen
Calories: 419kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 grote trostomaat
  • 200 g gemengde paddenstoelen
  • 3 bosuitjes
  • 2 takjes verse tijm
  • 50 g magere spekreepjes
  • 25 g boter of margarine
  • 2 biefstukjes van ca. 100 g elk
  • Zout
  • Versgemalen zwarte peper
  • 2 eetlepels medium dry sherry

Instructies

  • Breng ruim water aan de kook in een steelpan.
  • Snijd de tomaat in en kruisje, dompel deze enkele seconden onder in kokend water, spoel af onder koud water en verwijder de schil.
  • Snijd de tomaat vervolgens in vieren, verwijder de zaadjes en snijd het vruchtvlees in reepjes.
  • Veeg de paddenstoelen schoon met keukenpapier en snijd ze in plakjes.
  • Maak de bosuitjes schoon en snijd ze in stukken van ongeveer 3 cm.
  • Rits de tijmblaadjes van de takjes.
  • Verwarm twee borden voor.
  • Bak de spekreepjes in een hapjespan in ongeveer 5 minuten zachtjes krokant.
  • Schep ze op een bordje.
  • Voeg aan het spekvet in de pan een halve eetlepel boter toe.
  • Bak hierin de paddenstoelen, bosui en tijmblaadjes ongeveer 4 minuten tot het vocht verdampt is.
  • Verhit ondertussen de rest van de boter in een koekenpan.
  • Bak de biefstukjes hierin in ongeveer 4 minuten aan elke kant bruin en van binnen rosé.
  • Keer ze halverwege de baktijd.
  • Voeg de tomaatreepjes toe aan de paddenstoelen en bak deze nog 1 minuut mee.
  • Breng de biefstuk op smaak met zout en peper.
  • Leg de biefstukken op de warme borden.
  • Roer de sherry door het bakvet in de koekenpan en schenk deze jus over de biefstukken.
  • Schep de gebakken paddenstoelen over de biefstukken en strooi de spekreepjes erover.
  • Serveer met gebakken aardappeltjes en sperziebonen.

Notities

Wijnadvies:

Een volle rode wijn zoals een Merlot past goed bij de smaak van de biefstuk en de paddenstoelen.

Nutrition

Calories: 419kcal | koolhydraten: 6g | Protein: 31g | Vet: 30g | Zout: 1.8g | Sugar: 3g

Basilicum-Feta Rol met Tomatensaus

Basilicum-Feta Rol met Tomatensaus

Voorbereidingstijd35 minuten
Bereidingstijd55 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Kaas
Land van herkomst: Griekenland
Servings: 4 personen
Calories: 522kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 pak fillobladerdeeg 250 g, diepvries
  • 50 g pijnboompitten
  • 2 zakjes verse basilicum à 15 g
  • 200 g fetakaas
  • 225 g magere kwark
  • 1 scharreleierdooier
  • Zout
  • Zwarte peper
  • 20 g knoflookbieslook
  • 50 g boter of margarine
  • 3 eetlepels paneermeel
  • 6 tomaten
  • ¾ dl medium dry sherry
  • Extra boter of margarine om in te vetten

Instructies

Voorbereiding:

  • Laat het fillobladerdeeg ca.
  • 2 uur van tevoren ontdooien volgens de gebruiksaanwijzing.
  • Rooster de pijnboompitten goudbruin in een droge koekenpan gedurende ongeveer 2 minuten.
  • Laat ze afkoelen.
  • Hak de basilicum fijn en snijd de fetakaas in stukjes.
  • Meng in een keukenmachine de fetakaas, kwark en eierdooier tot een gladde massa.
  • Breng op smaak met zout, peper en voeg de helft van de bieslook en basilicum toe.

Bereiding:

  • Smelt de boter in een steelpan.
  • Vet de taartvorm in.
  • Leg een kaasdoek op het aanrecht.
  • Verdeel de helft van de vellen fillobladerdeeg over de doek, bestrijk met gesmolten boter en herhaal dit voor nog twee lagen.
  • Bestrooi de bovenste laag met paneermeel en de resterende basilicum.
  • Verdeel het kaasmengsel en de geroosterde pijnboompitten over het fillobladerdeeg en vouw het geheel met behulp van de doek tot een rol.
  • Plaats de rol met de naad naar beneden in de taartvorm en bestrijk royaal met gesmolten boter.
  • Bewaar tot gebruik in de koelkast.
  • Pureer de tomaten in een keukenmachine en kook dit met de sherry in een pan gedurende ongeveer 8 minuten op hoog vuur.
  • Zeef de tomatensaus en voeg de resterende bieslook toe.
  • Breng op smaak met zout en peper.

Afwerking:

  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Bak de rol in het midden van de oven gedurende ongeveer 40 minuten goudbruin en gaar.
  • Laat de rol 5 minuten rusten en snijd deze vervolgens in 4 punten.
  • Serveer met de warme tomatensaus en een gemengde salade.

Notities

Wijnadvies:

Een droge witte wijn zoals een Assyrtiko uit Griekenland past goed bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 522kcal | koolhydraten: 29g | Protein: 21g | Vet: 35g | Zout: 2.1g | Sugar: 5g

Romige Aspergesoep met Groene Aspergetips

Romige Aspergesoep met Groene Aspergetips

Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Asperges, Groenten, Soep, Voorgerechten
Jaargetijde:: Lente
Dieët: Glutenvrij
Servings: 4 personen
Calories: 240kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 sjalotje
  • 500 g witte asperges
  • 1 eetlepel boter
  • ½ deciliter witte vermout
  • 2 kippenbouillontabletten
  • 1 bakje groene aspergetips
  • Zout
  • 125 ml slagroom
  • Versgemalen peper

Instructies

  • Pel en snipper het sjalotje.
  • Schil de witte asperges met een dunschiller van vlak onder het kopje naar beneden en snijd de houtachtige uiteinden eraf.
  • Snijd de asperges in stukjes van 1 cm.
  • Smelt de boter in een pan en fruit hierin de sjalotjes zachtjes.
  • Voeg de stukjes asperges toe en bak ze ca.
  • 2 minuten zachtjes mee.
  • Schenk de vermout erover en verwarm tot het vocht verdampt is.
  • Verkruimel de bouillontabletten erboven en voeg 6 dl water toe.
  • Kook de aspergestukjes in ca.
  • 10 minuten zachtjes gaar.
  • Kook intussen in een andere pan met ruim kokend water en zout de aspergekopjes en aspergetips in ca.
  • 5 minuten beetgaar.
  • Spoel ze af onder koud stromend water en laat ze goed uitlekken.
  • Doe de aspergestukjes met bouillon in een blender.
  • Voeg de slagroom toe en pureer alles op de hoogste snelheid in 1-2 minuten tot een gladde, schuimige soep.
  • Verwarm de soep opnieuw in een pan en breng op smaak met zout en peper.
  • Schep de soep in vier diepe borden en maak in het midden een bergje van groene aspergetips en aspergekopjes.

Notities

Wijnadvies:

Deze romige aspergesoep combineert goed met een frisse, droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Pinot Blanc. De citrusachtige tonen van de wijn complementeren de verfijnde smaken van de asperges.

Nutrition

Calories: 240kcal | koolhydraten: 17g | Protein: 6g | Vet: 16g | Zout: 1.5g | Sugar: 3g

Romige Aardappelpuree met Gepofte Knoflook

Romige Aardappelpuree met Gepofte Knoflook

Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten
Land van herkomst: Internationaal
Servings: 4 personen
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 zak aardappels 1½ kg
  • Zout
  • 6 tenen knoflook
  • 5 eetlepels olijfolie extra vierge
  • 1 zakje verse basilicum 15 g
  • deciliter melk
  • Vierseizoenenpeper

Instructies

  • Schil de aardappels, snijd ze in stukken en kook ze in een pan met weinig water en zout gaar in ongeveer 15 minuten.
  • Maak de tenen knoflook los, maar pel ze niet.
  • Verwarm in een steelpan de olijfolie samen met de knoflooktenen gedurende ongeveer 5 minuten op heel zacht vuur tot de knoflook begint te kleuren.
  • Haal de pan van het vuur en neem de knoflooktenen uit de olie.
  • Bewaar 4 mooie blaadjes basilicum voor garnering en hak de rest van de basilicum heel fijn.
  • Verwarm de schaaltjes voor.
  • Giet de aardappels af en stamp ze fijn.
  • Pers 2 tenen knoflook erboven uit.
  • Roer de knoflookolie en zoveel melk door de aardappels tot er een smeuïge puree ontstaat.
  • Verwarm al roerend nog even goed door en laat de puree eventueel iets indikken.
  • Breng op smaak met zout en vierseizoenenpeper.
  • Voeg op het laatste moment de fijngehakte basilicum toe aan de puree en roer goed door.
  • Schep de puree in warme schaaltjes en garneer met een teentje gepofte knoflook en een blaadje basilicum.

Notities

Wijnadvies:

Deze romige aardappelpuree met gepofte knoflook is heerlijk bij gestoofd konijn. Serveer er een stevige rode wijn bij zoals een Merlot of een Cabernet Sauvignon. De volle smaken van de wijn passen goed bij de rijke textuur en de intense smaak van de puree.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 5g | Vet: 15g | Zout: 1.5g | Sugar: 3g

Krokante Karbonades met Romige 4-Kazensaus

Krokante Karbonades met Romige 4-Kazensaus

Deze krokante schouderkarbonades met een romige 4-kazensaus zorgen voor een smaakvolle maaltijd die heerlijk combineert met aardappelen en groenten.
Bereidingstijd30 minuten
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4 personen
Calories: 520kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • koekenpan met antiaanbaklaag
  • Diepe borden (voor paneerstation)

Ingrediënten

  • 1 ei M
  • 30 gram paneermeel
  • 4 schouderkarbonades
  • 3 eetlepels vloeibare bakboter
  • 1 zakje 4-kazensaus Maggi of huismerk
  • 1 eetlepel bieslook geknipt
  • Peper naar smaak
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Klop het ei los in een diep bord met peper en zout naar smaak.
  • Strooi het paneermeel in een ander diep bord.
  • Wentel de karbonades eerst door het eimengsel en druk ze vervolgens goed aan in het paneermeel.
  • Verhit de bakboter in een koekenpan op middelhoog vuur.
  • Bak de karbonades aan beide kanten goudbruin.
  • Temper het vuur en laat de karbonades in ongeveer 15 minuten gaar bakken.
  • Bereid intussen de 4-kazensaus volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Serveer de karbonades met de saus eroverheen.
  • Bestrooi met vers geknipte bieslook voor extra smaak.

Notities

Serveertip:

Lekker met gekookte aardappelen en spruitjes.

Wijnadvies:

Een volle, romige witte wijn zoals een Chardonnay past perfect bij de rijke 4-kazensaus en het malse varkensvlees.

Nutrition

Calories: 520kcal | koolhydraten: 7g | Protein: 40g | Vet: 37g | Zout: 1.9g | Sugar: 2g

Romige Zuurkoolschotel met Kaaskorstje

Romige Zuurkoolschotel met Kaaskorstje

Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Kaas, Ovenschotel
Land van herkomst: Nederland
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories: 650kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 kg vastkokende aardappels in plakken van 1 cm dik
  • 125 g gewelde tutti frutti
  • 100 ml kokend water
  • 200 g gezouten cashewnoten
  • 40 g boter
  • 40 g bloem
  • 450 ml melk
  • 150 g pittige belegen kaas geraspt
  • 500 g kruidenzuurkool uitgelekt

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Kook de aardappelplakken in een pan met weinig water en wat zout in 10-12 minuten net gaar.
  • Laat de tutti frutti 10 minuten wellen in 100 ml kokend water in een kom.
  • Rooster de cashewnoten goudbruin in een droge koekenpan.
  • Smelt de boter in een steelpan.
  • Roer de bloem erdoor en voeg scheutje voor scheutje de melk toe onder voortdurend roeren, totdat een gladde saus ontstaat.
  • Laat driekwart van de geraspte kaas in de saus smelten.
  • Breng op smaak met peper.
  • Giet de aardappels af en laat ze even droogstomen.
  • Schep in een ovenschaal de aardappels, zuurkool, tutti frutti, de helft van de saus en de cashewnoten voorzichtig door elkaar.
  • Schenk de rest van de saus over de schotel.
  • Strooi de overgebleven geraspte kaas over de schotel.
  • Bak de zuurkoolschotel in het midden van de oven gedurende ongeveer 25-30 minuten, of tot de kaas goudbruin en knapperig is.

Notities

Wijnadvies:

Een droge witte wijn zoals een Chardonnay of een Pinot Grigio past goed bij dit gerecht, de romigheid van de saus en het kaaskorstje worden mooi aangevuld door de frisse tonen van deze wijnen.

Nutrition

Calories: 650kcal | koolhydraten: 65g | Protein: 25g | Vet: 32g | Zout: 2g | Sugar: 15g

Zeewolf met Sinaasappel-Kardemomsaus en Geroosterde Amandelen

Zeewolf met Sinaasappel-Kardemomsaus en Geroosterde Amandelen

Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Vis
Land van herkomst: Nederland
Servings: 4 personen
Calories: 480kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

  • kommetje
  • koekenpan met antiaanbaklaag

Ingrediënten

  • 1 sinaasappel
  • 600 g zeewolffilet in 4 gelijke stukken
  • Versgemalen zwarte peper
  • 1 eetlepel custardpoeder of 1 eetlepel maizena met 1 theelepel vanillesuiker
  • 250 ml slagroom
  • 50 g boter
  • 1 sjalot gesnipperd
  • 1 theelepel gemalen kardemom
  • ½ visbouillontablet
  • 4 eetlepels bloem
  • 2 eetlepels amandelschaafsel

Instructies

  • Boen de sinaasappel schoon en rasp de oranje schil eraf.
  • Pers de vrucht uit.
  • Wrijf de stukken zeewolf in met 1 eetlepel sinaasappelsap, ½ eetlepel sinaasappelrasp, zout en peper.
  • Roer in een kommetje het custardpoeder door een scheutje slagroom tot het is opgelost.
  • Voeg de rest van de slagroom toe en roer goed door.
  • Smelt 1 eetlepel boter in een steelpan en fruit hierin de sjalot met kardemom zachtjes aan.
  • Verkruimel de helft van het visbouillontablet erboven.
  • Voeg de rest van het sinaasappelsap en de slagroom toe.
  • Verwarm al roerend tot een lichtgebonden saus ontstaat.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Laat de saus nog 10 minuten zachtjes verwarmen.
  • Strooi de bloem op een plat bord en haal de stukken zeewolf erdoorheen.
  • Rooster het amandelschaafsel kort in een droge koekenpan.
  • Verhit de rest van de boter in een koekenpan en bak de zeewolf op matig vuur in 8 minuten bruin en net gaar, halverwege voorzichtig keren.
  • Leg de stukken vis op vier warme borden en schep de kardemomsaus erover.
  • Garneer met het geroosterde amandelschaafsel en de rest van de sinaasappelrasp.
  • Serveer met aardappelpuree en groentemix (bijvoorbeeld miniwortels, broccoli- en bloemkoolroosjes).

Notities

Wijnadvies:

Een droge witte wijn zoals een Chardonnay of een Pinot Grigio vormt een goede aanvulling op de smaken van dit gerecht. De frisheid van de wijn harmonieert met de sinaasappel en de kruidige tonen van de kardemom.

Nutrition

Calories: 480kcal | koolhydraten: 21g | Protein: 30g | Vet: 30g | Zout: 1.5g | Sugar: 6g

Romige Witte Chocolademousse met Frambozen

Romige Witte Chocolademousse met Frambozen

Bereidingstijd1 uur 30 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht
Land van herkomst: Nederland
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 blaadjes witte gelatine
  • 100 g diepvries frambozen bakje à 300 g
  • 100 g witte basterdsuiker
  • 3 eetlepels sinaasappellikeur
  • 250 ml slagroom
  • 1 vanillestokje
  • Schil van 1 sinaasappel
  • 200 g witte chocolade in stukjes
  • 1 doosje 6 cups gepasteuriseerd vloeibaar eiwit

Instructies

  • Week de gelatineblaadjes 5 minuten in koud water.
  • Meng de frambozen met de helft van de suiker en 1 eetlepel sinaasappellikeur, en laat ze ontdooien.
  • Verwarm in een steelpan de helft van de slagroom.
  • Snijd het vanillestokje open en schraap het merg eruit.
  • Boen de sinaasappel schoon en rasp 1 eetlepel schil.
  • Roer het vanillemerg, de sinaasappelrasp en de overgebleven eetlepel sinaasappellikeur door de room en laat de chocolade erin smelten.
  • Haal de pan van het vuur.
  • Knijp de gelatine uit en los het op in de warme chocoladeroom.
  • Zet de pan in een bak met koud water en laat het mengsel afkoelen tot het lobbig wordt.
  • Roer af en toe.
  • Klop intussen het eiwit in een vetvrije kom tot stijve pieken, voeg de rest van de suiker toe en klop nog even door.
  • Klop in een andere kom de rest van de slagroom bijna stijf.
  • Spatel voorzichtig het lobbig geworden chocolademengsel door het eiwit en vervolgens de slagroom erdoor.
  • Verdeel de mousse over schaaltjes en dek af met plasticfolie.
  • Laat het 1 uur opstijven in de koelkast.
  • Verdeel de ontdooide frambozen en het vrijgekomen vocht over de schaaltjes met chocolademousse.

Notities

Wijnadvies: Een mousserende witte wijn zoals een Moscato d'Asti of een Brachetto d'Acqui vormt een feestelijke combinatie met de romige chocolademousse en de frisse frambozen. Hun zoetheid en lichte bubbels passen goed bij de verfijnde smaken van dit dessert.

Groenteterrine met Bloemkool en Broccoli

Groenteterrine met Bloemkool en Broccoli

Bereidingstijd30 minuten
opstijven12 uur
Recept categorieën: Hartige taart, Voorgerechten
Land van herkomst: Nederland
Dieët: Vegetarisch
Servings: 12 personen
Calories: 200kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 bloemkool ca. 1 kg
  • Zout
  • 400 g broccoli
  • 2 worteltjes
  • 8 blaadjes witte gelatine
  • 1 groentenbouillontablet
  • 250 ml slagroom
  • 6 eetlepels mayonaise
  • 6 eetlepels kwark
  • theelepel kerriepoeder
  • 1 tomaat
  • Olie om in te vetten

Instructies

  • Maak de bloemkool schoon, was deze en verdeel in roosjes.
  • Kook de bloemkool in een pan met weinig water en zout gaar in ongeveer 12 minuten.
  • Maak de broccoli schoon, was deze en snijd de roosjes van de stronk.
  • Kook de broccoli in een pan met ruim water en zout beetgaar in ongeveer 6 minuten.
  • Laat de roosjes uitlekken op keukenpapier.
  • Maak de worteltjes schoon, was deze, snijd ze in stukjes en kook ze in een pannetje met weinig water en zout gaar in ongeveer 4 minuten.
  • Hak de gekookte worteltjes fijn.
  • Giet de bloemkool af.
  • Week de gelatineblaadjes ongeveer 5 minuten in ruim koud water.
  • Breng in een steelpan 1 dl water met het groentenbouillontablet aan de kook.
  • Los het bouillontablet al roerend op.
  • Knijp de geweekte gelatine goed uit en los deze al roerend in de hete bouillon op.
  • Laat het mengsel afkoelen tot het geleiachtig wordt.
  • Pureer de bloemkool in een keukenmachine.
  • Roer het bouillonmengsel erdoor en breng op smaak met (zout en) peper.
  • Klop in een kom de slagroom stijf en roer deze voorzichtig door de bloemkoolpuree.
  • Vet een vorm in en schep de helft van de bloemkoolpuree erin.
  • Druk de broccoliroosjes met de steeltjes omhoog dicht tegen elkaar aan in de bloemkoolpuree.
  • Meng de gehakte worteltjes door de rest van de bloemkoolpuree en verdeel dit over de broccoli.
  • Schud de vorm even zodat de bloemkoolpuree gelijkmatig verdeeld wordt.
  • Laat de terrine in de koelkast in 10 à 12 uur opstijven.
  • Roer voor de saus de mayonaise, kwark en kerriepoeder samen tot een sausje.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Was de tomaat en snijd deze in plakjes.
  • Houd de vorm enkele seconden in heet water, keer om op een plank en laat de terrine op de plank glijden.
  • Snijd de terrine met een scherp (elektrisch) mes in plakken en leg deze op bordjes.
  • Garneer met plakjes tomaat en serveer met het kerriesausje.

Notities

Wijnadvies:

Deze groenteterrine gaat goed samen met een frisse en fruitige witte wijn, zoals een Sauvignon Blanc uit Nieuw-Zeeland of een Chardonnay uit Frankrijk.

Nutrition

Calories: 200kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 6g | Vet: 15g | Sugar: 4g

Romige Kippenragout met Champignons

Romige Kippenragout met Champignons

Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Kip
Land van herkomst: Frankrijk
Servings: 4
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 400 g kipfilet in blokjes gesneden
  • 250 g champignons in plakjes gesneden
  • 2 eetlepels boter
  • 2 eetlepels bloem
  • 500 ml kippenbouillon
  • 200 ml room
  • 1 ui fijngehakt
  • 2 teentjes knoflook fijngehakt
  • Zout en peper naar smaak
  • Verse peterselie fijngehakt (optioneel, ter garnering)
  • Bladerdeeg of rijst voor serveren (optioneel)

Instructies

  • Verhit de boter in een grote koekenpan op middelhoog vuur.
  • Voeg de ui toe en bak tot deze zacht is, voeg vervolgens de knoflook toe en bak nog een minuut mee.
  • Voeg de kippenblokjes toe aan de pan en bak ze goudbruin.
  • Voeg de champignons toe en bak ze mee tot ze zacht zijn.
  • Voeg de bloem toe aan de pan en roer goed om, zodat alle ingrediënten bedekt zijn.
  • Voeg geleidelijk de kippenbouillon toe, terwijl je constant roert, tot het mengsel begint te verdikken.
  • Voeg de room toe en blijf roeren tot de ragout dik en romig is geworden.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Laat de ragout nog een paar minuten sudderen tot alle smaken goed zijn gemengd.
  • Serveer de romige kippenragout warm, eventueel gegarneerd met verse peterselie, en serveer met bladerdeeg of rijst.

Notities

Wijnadvies:

Een lichte en fruitige witte wijn zoals een Chardonnay of een Pinot Gris past goed bij dit gerecht vanwege de romige textuur en de subtiele smaken van de kip en champignons.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 8g | Protein: 25g | Vet: 24g | Zout: 12g | Sugar: 3g