Christoffelvlaai
Calories:
Author: Cor Klaar
Ingrediënten voor vlaaibodem :
- 250 gram bloem
- 4 gram droge gist of 8 gr verse gist
- 30 gram kristalsuiker
- 2 gram zout
- 40 gram boter op kamertemperatuur
- 2 kleine eitjes
- 50 gram melk handwarm
Ingrediënten voor de vulling:
- 1 pot kersen op sap
- 1½ el aardappelzetmeel ca
- 50 gram suiker
- 500 ml slagroom
- 50 Gram poedersuiker
- 150 gram chocolade donkere / gesmolten
Ingrediënten voor de schuimplaat:
- 100 gram eiwit
- 100 gram suiker
- 100 gram poedersuiker
Ingrediënten voor de afwerking:
- Cacaopoeder
- Chocolade krullen
Start eerst met de schuimplaat.
Klop de eiwitten stijf en voeg telkens een beetje suiker toe totdat je mooie stijve glanzende pieken hebt.
Voeg nu beetje bij beetje de poedersuiker toe en laat de machine verder kloppen.
Neem een bakblik en bekleed dit met bakpapier.
Leg er nu een stevige dot eiwit op en smeer dit uit tot een mooie ronde cirkel van circa 1 cm dikte en zorg dat de cirkel kleiner is dan je bakvorm.
Bak de schuimplaat in de oven op 90°C in ca 1.5 tot 2 uur af.
Steek tussen de deur van je oven en de oven een houten lepel of theedoek zodat het vocht weg kan tijdens het bakken.
Ga verder met het deeg voor de vlaai.
Meng alle ingrediënten behalve het zout in de keukenmachine.
Laat een vijftal minuten kneden en voeg dan het zout toe.
Laat de machine nog een 10 minuutjes kneden en leg dan het deeg in een andere kom.
Laat ca 1 uur rijzen.
Rol na het rijzen het deeg uit tot een ronde lap die iets groter is dan de vlaaibodem.
Leg het deeg in de vorm en duw voorzichtig de randen aan.
Prik met een vork redelijk wat gaatjes in de bodem en rol met de deegrol de randen mooi af.
Laat nog eens een half uurtje rijzen en duw daarna de randen nog even aan zodat ze boven de vorm uitkomen.
Doe de kersen in een steelpan en houd een beetje sap apart. Voeg de suiker toe aan de kersen en breng ze aan de kook.
Meng de rest van het sap met het aardappelzetmeel.
Wanneer de kersen koken bind je de kersen met het aardappelzetmeel.
Laat de kersen nu iets afkoelen.
Leg de kersen nu in de bodem en bak het in zijn geheel af in een voorverwarmde oven van 200 graden in circa 20 à 25 minuten.
De chocolademousse:
Als je iets meer tijd hebt smelt dan de chocolade in 200 ml slagroom.
Voeg daarna de rest van de koude room toe en zet het in de koelkast tot het geheel echt koud is.
Voeg de poedersuiker toe en klop de chocoladeslagroom stijf.
Je krijgt dan een mooie egale chocomousse.
Heb je minder tijd dan volg je deze wijze.
Klop de slagroom (500ml) samen met de poedersuiker half stijf.
Voeg hieraan de gesmolten chocolade toe en klop de slagroom nu verder stijf.
Leg nu een dunne laag mousse op de kersen en strijk het geheel uit met een paletmes.
Neem de schuimplaat en leg deze er boven op.
Leg weer een dunne laag mousse op de schuimplaat en strijk mooi uit.
Strooi er wat chocolade krullen op.
Neem een spuitzak en doe hierin de chocolademousse.
Spuit mooie rozetten langs de rand.
Werk de rozetten af met wat cacaopoeder of een koffieboontje.
Laat de taart nog een uurtje opstijven in de koelkast.
Bewaar deze vlaai in een taartdoos in de koelkast, dit voorkomt dat de chocomousse geurtjes opneemt van andere etenswaren in de koelkast.
Receptenplein.nl
Home / Steelpan / Pagina 18
Blauwe Bessen Kruimelvlaai
Recept categorieën: Taart
Servings: 5
Calories:
Author: Cor Klaar
Benodigheden voor de bodem:
- 250 gram bloem
- 4 gram droge gist
- 30 gram suiker
- 2 gram zout
- 40 gram echte boter
- 2 Kleine eieren
- 50 gram melk eventueel extra melk indien het deeg te droog is
- Vlaaivorm met losse bodem Ik heb deze keer een vorm van 19 cm doorsnede gebruikt .
Vulling:
- 250 gram blauwe bessen
- 1 el mayzena
- 1 el poedersuiker
- Scheutje water
Kruimels:
- 250 gram bloem
- 130 gram suiker
- 130 gram echte boter
Meng alle ingrediënten behalve het zout met elkaar.
Laat de machine een 5 tal minuten kneden en voeg dan pas het zout toe.
Laat de machine nog een 10 tal minuten kneden en laat dan het deeg ca 45 minuten rijzen.
Rol daarna het deeg uit tot een ronde lap die ruim over de vorm past.
Druk de zijkanten voorzichtig aan en rol dan over de vorm om het overtollige deeg af te snijden.
Prik in de bodem met een vork gaatjes.
Doe de bessen in een steelpan en breng aan de kook.
Meng een scheut water met de mayzena en poedersuiker en schenk dit bij de bessen zodat het geheel een beetje dikker word.
Schenk de bessen in de vlaaivorm en leg nu de kruimels erop.
Afbakken in een voorverwarmde oven op 180° ongeveer 25 minuten.
Receptenplein.nl
Home / Steelpan / Pagina 18
Salade van komkommer, geitenkaas en tomaten met balsamicodressing
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 4 tomaten in plakjes gesneden
- 1 komkommer in plakjes gesneden
- 150 gram geitenkaas verkruimeld
- 240 ml balsamico azijn
- 2 el bruine suiker
- 1 el soja saus
- 1 el olijfolie
Meng in een steelpan de balsamico azijn, bruine suiker en soja saus en breng dit aan de kook.
Zodra het mengsel kookt verlaagt u het vuur en laat u het mengsel tot een stroopachtige substantie sudderen, dit zal circa 20 minuten duren.
Haal de pan vervolgens van het vuur en laat de inhoud afkoelen.
Verdeel terwijl de dressing afkoelt verdeelt u de gesneden tomaten en komkommer over de porties.
Bestrooi elke portie met de verkruimelde geitenkaas en besprenkel elke portie met een ¼ eetlepel olijfolie.
Zodra de dressing voldoende is afgekoeld verdeelt u ook de balsamicodressing over de porties van deze heerlijke en gezonde salade voordat u deze serveert
Receptenplein.nl
Home / Steelpan / Pagina 18
Pasta met tomaat en mozerella
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 350 g spaghetti
- 1 zak rucola 75 g
- 6 eetlepel(s) kappertjes
- 1 bol mozzarella in blokjes
- 150 ml olijfolie extra vierge
- 1 teen knoflook fijngesneden
- 1 bakje romaatjes kleine tomaatjes, in blokjes
- 1 bakje verse basilicum 15 g, alleen de blaadjes
Verwarm de olie op laag vuur in een steelpan.
Bak de knoflook 2 minuten zachtjes in de olie, zorg dat hij niet gaat kleuren.
Neem de pan van het vuur.
Voeg de tomaten en de kappertjes toe.
Laat het 1 uur marineren.
Kook de spaghetti volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Giet af in een vergiet en meng de warme spaghetti met het tomatenmengsel, de mozzarella, de rucola en het basilicum en serveer direct.
Receptenplein.nl
Home / Steelpan / Pagina 18
Romige Bloemkoolcappuccino met Kerrieroom
Bereidingstijd20 minuten min
Servings: 4
Calories: 155kcal
Author: Cor Klaar
- 15 g boter
- 200 g bloemkool in kleine roosjes
- 250 ml kippenbouillon zelfgemaakt of van 3/4 tablet
- 150 ml melk
- ½ eetlepel olie
- ½ eetlepel kerriepoeder
- 100 ml slagroom
Smelt de boter in een pan.
Voeg de bloemkool toe, dek af en smoor de groente zachtjes gedurende 2 minuten.
Voeg de bouillon en melk toe en laat de soep nog ongeveer 10 minuten zachtjes koken.
Pureer de soep met een staafmixer en breng op smaak met zout en peper.
Verhit de olie in een steelpan en fruit het kerriepoeder tot het aroma vrijkomt.
Roer de room erdoor en schenk dit mengsel direct in een kom.
Klop de kerrieroom bijna stijf.
Schep de bloemkoolsoep in 4 warme koffiekoppen en schep er een lepel kerrieroom op.
Een lichte en fruitige witte wijn, zoals een Chardonnay, past goed bij deze romige bloemkoolcappuccino met kerrieroom.
Calories: 155kcal | koolhydraten: 5g | Protein: 3g | Vet: 14g
Receptenplein.nl
Home / Steelpan / Pagina 18
Gefrituurde camembert met knolselderij en cranberrysaus
Servings: 2
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 1 ronde camembert
- 3 eetlepels bloem
- zout
- versgemalen peper
- 1 ei
- 4 eetlepels paneermeel
- 200 g cranberry's
- 75 g suiker
- stukje gemberwortel van circa 3 cm
- 1 dl sinaasappelsap
- 1 knolselderij van circa 600 g
- olie om te frituren
- 2 eetlepels olijfolie
- 2 theelepel honing of gembersiroop
- 1 eetlepel sojasaus
- 1 eetlepel citroensap
Snijd de goed gekoelde camembert in vier punten.
Schep de bloem met wat zout en peper in een diep bord door elkaar.
Klop het ei met een lepel water los in een tweede bord en schep het paneermeel in een derde bord.
Haal de kaaspunten eerst door de bloem, dan door het ei en ten slotte door het paneermeel.
Herhaal het ei- en paneermeellaagje en leg de punten tot gebruik in de koelkast.
Doe de cranberry's met de suiker, de geraspte gemberwortel en het sinaasappelsap in een steelpan met een dikke bodem en laat koken tot de cranberry's openspringen.
Laat af en toe roerend afkoelen.
Snijd de knolselderij in plakken van circa 1 cm dik, schil ze en snijd ze in reepjes van 1 cm breed en circa 5 cm lang.
Blancheer ze circa 5 minuten in kokend water met wat zout, laat ze onder de koude kraan schrikken en uitlekken.
Verhit de frituurolie in een (frituur)pan.
Verhit intussen de olijfolie in een koekenpan en roerbak de knolselderij een paar minuten.
Schep er de honing, de sojasaus en het citroensap door en breng op smaak met wat zout en peper.
Frituur de gepaneerde kaaspunten in 4 tot 5 minuten goudbruin en keer ze in die tijd een keer voorzichtig om.
Laat ze uitlekken op keukenpapier.
Warm de cranberrysaus door op het vuur of in de magnetron.
Serveer de kaaspunten met de saus en de knolselderijfrieten.
Info: Er zijn ook kant en klare punten gepaneerde bak-camembert te koop.
Wijnadvies: Goed gekoelde Sancerre of een Elzasser Pinot Gris. Ook een Chardonnay (7-9°C).
Receptenplein.nl
Home / Steelpan / Pagina 18
Asperge-Hambakjes
Bereidingstijd15 minuten min
Servings: 20 stuks
Calories: 35kcal
Author: Cor Kevenaar
- ½ bakje aspergepunten à 100 g
- 2 eetlepels mayonaise
- 1 theelepel Zaanse mosterd
- 1 eetlepel melk
- 75 g gekookte hamblokjes
- Zout
- Peper
- 1 doosje saladecups of ragoutcups 20 stuks
Snijd de aspergetips in stukjes van 1/2 cm en doe ze in een vergiet.
Breng water aan de kook in een steelpan of waterkoker en giet het over de aspergetips.
Roer in een kom de mayonaise, mosterd en melk door elkaar.
Hak de hamblokjes (hou 1 eetlepel apart voor garnering) fijn en meng ze door de mosterdmayonaise.
Schep in elke cup 1 theelepel mosterd/hammayonaise.
Leg de aspergestukjes erbovenop.
Garneer met de achtergehouden hamblokjes.
Deze lichte en frisse hapjes vragen om een lichte, fruitige witte wijn, zoals een Sauvignon Blanc of een Pinot Grigio.
Calories: 35kcal | koolhydraten: 1g | Protein: 2g | Vet: 2g | Zout: 0.5g | Sugar: 0.5g
Receptenplein.nl
Home / Steelpan / Pagina 18
Kao neow mamuang
Rijpe mango met kleefrijst
Calories:
Author: Cor Kevenaar
Voor de rijstsaus
- 125 ml kokosmelk dikke
- 4 eetlepel(s) kristalsuiker of meer naar smaak
- ½ tl zout
Voor de topping saus:
- 4 eetlepel(s) kokosmelk dikke
- ¼ tl zout
- ½ tl kristalsuiker
- 1 eetlepel(s) maïzena opgelost in 4 el koud water
Als begeleiding:
- 1 grote mango rijpe zoete
- 1 tl mungbonenzaad gefrituurde of geroosterde sesamzaad
Bereidingswijze:
Giet de rijst af en laat uitlekken en doe hem in een natte linne zak (een kussensloop gaat ook prima). Zet de zak met rijst in een bamboe of metalen stomer.
Een een bamboe stomer verdient de voorkeur.
Stoom de rijst boven kokend water 40 min tot de rijst zacht is.
Maak nu de saus voor de rijst:
Doe de dikke kokosmelk, kristalsuiker en zout in een steelpan op een matig vuur tot de suiker is opgelost.
Neem een rijstspatel of een grote lepel en werk lepel voor lepel de de saus door de rijst en zet de rijst aan de kant.
Maak nu de toppingsaus:
Doe het zout, suiker, kokosmelk en bindpapje in een kleine steelpan en verwarm de inhoud op een matig vuur tot de saus is ingedikt.
Schil de mango en snijd hem in 12 stukken en verwijder de pit. Verdeel de mango over 2 borden en leg naast de mango een opscheplepel rijst.
Druppel over de rijst de toppingsaus en strooi er de gefrituurde mungbonenzaden over
Noot:
Witte kleefrijst moet men voor het koken laten wellen. 1 nacht in koud water, 5 uur in warm water of 15 minuten in kokend water.
Eten:
Neem wat rijst en mango op een eetlepel en eet dit samen, heerlijk.
Receptenplein.nl
Home / Steelpan / Pagina 18
Pasta met paddestoelen en ham
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar
- 4 eetlepels olijfolie
- 500 gram kastanjechampignons
- 200 ml crême fraiche
- 2 theelepel kruidenbouillonpoeder
- 150 gram oude kaas
- 500 gram papparadelle
- 200 gram Galiaham in reepjes
- verse peterselie
In koekenpan olie verhitten en champignons op matig vuur in 10 minuten gaarbakken, af en toe omscheppen.
In steelpan creme fraiche verwarmen, bouillonpoeder en kaas erdoor roeren en blijven roeren tot kaas gesmolten is. Kaassaus op smaak brengen met zout en peper.
Intussen papparadelle beetgaar koken.
Hamreepjes en peterselie door champignons scheppen en 1 minuut meebakken.
Champignons door de pasta scheppen en kaassaus erover verdelen, afgarneren met wat achtergehouden peterselie
Receptenplein.nl
Home / Steelpan / Pagina 18
Vinaigrette d'asperge
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 50 g sjalot
- wijnazijn
- ½ L aspergekookvocht
- ¼ L maïsolie
- ei
Doe de sjalot met de azijn in een pan en kook de azijn bijna helemaal weg.
Voeg het aspergekookvocht toe en breng het aan de kook.
Zeef de sjalotten eruit en voeg de olie toe.
Breng het geheel nogmaals aan de kook.
Kijk uit dat het niet overkookt.
Doe de eidooiers in de 2 l. litermaat, en giet voorzichtig de kokende massa op de dooiers.
Meng dit direkt goed door m.b.v. de staafmixer.
Breng het geheel op smaak met zout en peper.
Receptenplein.nl
Home / Steelpan / Pagina 18