Recept afdrukken
No ratings yet

Zuppa Inglese van A. Steengracht

Uit het Kookboek verzamelde recepten - Tesselschade Arbeid Adelt uit 1958.
Recept categorieën: Dessert, Nagerecht
Land van herkomst: Italië
Auteur: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 3 eetlepels suiker
  • 3 eierdooiers
  • 2 eetlepels bloem
  • geraspte citroenschil
  • ½ vanillestokje merg ervan
  • 4 deciliter melk
  • 1 eetlepel boter
  • 1 cake
  • rum
  • crème de cacao
  • geconfijte vruchten
  • 3 eiwitten
  • 60 gram suiker

Instructies

  • Drie eetlepels suiker, 3 eierdooiers, 2 eetlepels bloem, geraspte citroenschil en het merg van het halve vanillestokje flink dooreen roeren in een steelpan.
  • Al kloppende de kokende melk toevoegen.
  • Op het vuur de massa al roerende tegen de kook aanbrengen en het 4 minuten onder voortdurend roeren tegen de kook aan houden.
  • De pan van het vuur nemen en de boter toevoegen en de massa afkoelen.
  • De cake in plakken snijden en de helft der plakken besprenkelen met rum, de andere helft met crème de cacao.
  • Enkele geconfijte vruchten zeer fijn snijden.
  • De bodem van een vuurvaste schotel bedekken met een deel der koud geworden vanille-crème, hierop de met rum besprenkelde cake plaatsen, daarna bedekken met de overige vanille-crème en fijn gehakte vruchten.
  • Hierop de cake besprenkeld met crème de cacao.
  • Intussen drie eiwitten zeer stijf slaan en aldoor kloppende 60 gram suiker toevoegen.
  • Hiermee de cake bedekken en de schotel 20 minuten in een matig warme oven bakken.

Notities

Koud serveren.

Recept afdrukken
No ratings yet

Frisse Vruchtencrepes Royale

Crêpes Rothschild
Bereidingstijd50 minuten
Recept categorieën: Pannenkoeken
Land van herkomst: Frankrijk
Porties: 4
Auteur: ChatGTP

Ingrediënten

  • 50 g verse appels in blokjes
  • 50 g sappige abrikozen in blokjes
  • 2 dl verfrissende Curaçao
  • 2 dl melk
  • 75 g suiker
  • 40 g aardappelmeel
  • 40 g boter
  • 4 eidooiers
  • 6 eiwitten
  • 300 g bloem
  • 3 dl melk
  • 70 g suiker
  • Snufje zout
  • 2 eieren
  • Boter
  • Poedersuiker

Instructies

  • Bereidingswijze:
  • Marineer stevig fruit of gekookte fruitstukjes (zoals appel en abrikoos) met een vleugje Curaçao en verdeel ze in blokjes.
  • Breng melk aan de kook met suiker, voeg het opgeloste aardappelmeel (vermengd met melk) toe, laat het koken en voeg na afkoeling boter, eidooiers en ten slotte de opgeklopte eiwitten toe.
  • Gebruik de vruchtblokjes als vulling voor het soufflébeslag.
  • Bedek enkele gewone flensjes met een laag vruchtenbeslag en bak ze in de oven, bedek met een tweede flensje, bestrooi met poedersuiker en trek er met een gloeiend ijzer nu overlangs strepen op.

Notities

Variaties:

Voeg aan het soufflébeslag fijngehakte nougat toe.
Meng voorzichtig wat vruchtenmoes door het soufflébeslag.

Recept afdrukken
No ratings yet

Gevulde Hartige Crêpes met Kaviaar

Crêpes au caviar
Beleef een luxueuze smaakervaring met deze Crêpes au caviar, een hartig en feestelijk gevuld flensje. Hier is de vernieuwde versie van het recept.
Bereidingstijd50 minuten
Recept categorieën: Pannenkoeken, Vis
Land van herkomst: Frankrijk
Porties: 4
calorieën: 350kcal
Auteur: ChatGTP

Ingrediënten

  • 300 g bloem
  • 3 eieren
  • 2 ½ deciliter melk
  • 50 g boter
  • 3 eiwitten
  • Boter
  • 150 g kaviaar eventueel Deense imitatie

Instructies

  • Maak van bloem, eieren, melk, boter en stijfgeslagen eiwitten een beslag.
  • Bak op de gebruikelijke wijze tweezijdig flensjes en laat ze afkoelen.
  • Pareer elk flensje zorgvuldig in een ronde vorm.
  • Leg op de helft van elk flensje een dun laagje uitgelekte en goed gekoelde kaviaar.
  • Vouw de flensjes dicht (eventueel de randen afplakken met wat eiwit).
  • Plaats telkens twee gevulde flensjes op een vuurvaste schaal en verwarm ze kort onder een hete grill aan de buitenkant.

Notities

Experimenteer met gezouten schelvislever en voeg veel cayennepeper toe voor een pittige twist.
Gebruik gepureerde kuit van de zogenaamde Engelse bokking, op smaak gebracht met dillepoeder.
Geniet van deze verfijnde Crêpes au caviar als een gastronomische traktatie voor speciale gelegenheden!

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 15g | Vet: 15g | Zout: 2mg | Sugar: 2g

Recept afdrukken
No ratings yet

Gevulde en Gepareerde Crêpentaart à la Parisienne

Geniet van de verfijnde smaak van deze Crêpes à la Parisienne, een zoete, gevulde en prachtig gepresenteerde flensjestaart.
Totale tijd50 minuten
Recept categorieën: Pannenkoeken
Land van herkomst: Frankrijk
Porties: 4
calorieën: 380kcal
Auteur: ChatGTP

Ingrediënten

Vanillesaus met Bitterkoekjes

  • 100 g bitterkoekjes
  • Likeurglas marasquin
  • 4 dl melk
  • 2 vanillestokjes
  • 15 g maïzena
  • 25 g suiker
  • 1 eidooier
  • 4 eetlepels room

Crêpes

  • 300 g bloem
  • 50 g suiker
  • Een snufje zout
  • 4 dl melk
  • 2 eieren
  • Boter
  • 1 eiwit
  • Poedersuiker

Instructies

  • Verbrokkel de bitterkoekjes, bedruppel ze met marasquin en voeg ze toe aan de vanillesaus (maak de saus door de melk met vanillestokjes te verwarmen, voeg dan maïzena, suiker, eidooier en koude melk toe, laat het trekken, breng aan de kook en voeg vervolgens voorzichtig de room toe nadat het mengsel heeft gekookt).
  • Bak op de gebruikelijke manier flensjes van gezeefde bloem, melk, suiker, zout en eieren.
  • Bestrijk de flensjes met de saus, rol ze op en leg ze in een vuurvaste schaal.
  • Bedek met stijfgeslagen eiwit, bestrooi met poedersuiker en laat ze in de oven goudbruin worden.

Notities

  • Vervang de bitterkoekjes door aangelengde amandelpers.
  • Experimenteer met verschillende likeuren als alternatief voor marasquin.

Nutrition

Calories: 380kcal | koolhydraten: 55g | Protein: 12g | Vet: 10g | Zout: 0.5mg | Sugar: 20g