Geroerbakte Bloemkool en Varkenshaas met Gember en Cashewnoten

Geroerbakte Bloemkool en Varkenshaas met Gember en Cashewnoten

Bereidingstijd29 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Varkensvlees
Land van herkomst: Azië
Servings: 4 personen
Calories: 380kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 grote bloemkool
  • 2 kleine varkenshaasjes 400 g
  • 4 eetlepels olie
  • 3 cm verse gemberwortel in reepjes
  • 75 g ongezouten cashewnoten grof gehakt
  • 1 zakje verse koriander 15 g, fijngesneden
  • 1-2 eetlepels citroensap
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

  • Snijd de dikke stronk en bladeren van de bloemkool af.
  • Verdeel de bloemkool in kleine roosjes, was ze en dep ze droog.
  • Snijd de varkenshaasjes in dunne plakjes en dep ze droog met keukenpapier.
  • Verhit de helft van de olie in een wok en bak de plakjes varkenshaas in 3 minuten gaar.
  • Breng op smaak met zout en peper, schep het vlees op een bord en zet opzij.
  • Verhit de resterende olie in de wok en bak de reepjes gember gedurende 30 seconden.
  • Voeg vervolgens de bloemkoolroosjes toe en roerbak ze gedurende 3 minuten.
  • Voeg 100 ml water toe aan de wok en breng aan de kook.
  • Laat de bloemkool afgedekt op laag vuur in 10 minuten beetgaar koken, af en toe omschuddend.
  • Verwijder het deksel van de wok en verhoog het vuur.
  • Voeg de gebakken varkenshaas en cashewnoten toe aan de bloemkool en roerbak alles nog 1 minuut op hoog vuur.
  • Voeg de fijngesneden koriander toe en breng op smaak met zout, peper en citroensap.
  • Verdeel de schotel over vier borden en serveer direct.

Notities

Wijnadvies:

Een lichte en fruitige rode wijn zoals een Pinot Noir past goed bij dit gerecht vanwege de aromatische gember en de sappige varkenshaas.

Nutrition

Calories: 380kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 25g | Vet: 25g | Zout: 1.2g | Sugar: 4g

Aziatische Paksoi-Tofu Roerbakschotel met Tarly

Aziatische Paksoi-Tofu Roerbakschotel met Tarly

Bereidingstijd20 minuten
Land van herkomst: Azië
Dieët: Vegetarisch
Servings: 2 personen
Calories: 650kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 pak tarly 250 g
  • 2 struikjes Shanghai paksoi
  • 1 rode peper
  • 2 eetlepels olie
  • 1 bakje pittig gekruide tofu roerbak 200 g
  • 4 eetlepels ketjap manis
  • 50 g gezouten cashewnoten

Instructies

  • Kook de tarly in een pan met ruim water en zout gedurende ongeveer 12 minuten tot het gaar is.
  • Giet af en zet opzij.
  • Snijd de paksoi in reepjes, was ze en laat ze uitlekken in een vergiet.
  • Was de rode peper en snijd hem in ringen.
  • Verhit de olie in een wok.
  • Bak de blokjes tofu en de peper ongeveer 3 minuten onder voortdurend omscheppen.
  • Voeg de paksoi en de ketjap toe en roerbak nog ongeveer 5 minuten.
  • Schep de tarly in een schaal en schep de paksoi erbovenop.
  • Garneer met de cashewnoten.

Notities

Wijnadvies:

Een licht gekoelde droge witte wijn, zoals een Sauvignon Blanc, past goed bij dit gerecht vanwege zijn verfrissende smaak en het vermogen om de kruidige tonen van de tofu en de pikante peper te complementeren.

Nutrition

Calories: 650kcal | koolhydraten: 60g | Protein: 20g | Vet: 35g | Zout: 2g | Sugar: 10g

Geroosterde Roodbaarsfilet met Gepofte Paprika en Spinazie

Geroosterde Roodbaarsfilet met Gepofte Paprika en Spinazie

Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Vis
Land van herkomst: Mediterraan
Servings: 4 personen
Calories: 450kcal
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 6 rode paprika's
  • 1 eetlepel knoflookpuree
  • Zout
  • Versgemalen peper
  • 150 ml olijfolie extra vierge
  • 4 sneetjes glutenvrij maïsbrood
  • 4 roodbaarsfilets à ca. 125 g
  • 2 eetlepels bloem glutenvrij indien nodig
  • 2 zakken panklare spinazie à 300 g

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 225°C (heteluchtoven) of gasovenstand 5.
  • Halveer de rode paprika's in de lengte, verwijder de zaadlijsten en smeer de binnenkanten in met knoflookpuree.
  • Bestrooi met zout en peper.
  • Leg de paprika's in een ovenschaal en besprenkel ze met 2 eetlepels olijfolie.
  • Rooster de paprika's onafgedekt in de oven gedurende ongeveer 8 minuten.
  • Bedek de ovenschaal met een deksel (of aluminiumfolie) en verwarm de paprika's nog eens 12 minuten in de oven.
  • Laat ze vervolgens afkoelen in een afgedekte schaal.
  • Verlaag de oventemperatuur naar 175°C (heteluchtoven) of gasovenstand 3.
  • Snijd de korstjes van het maïsbrood en snijd het brood in brede repen.
  • Bestrijk de repen met olijfolie en leg ze op een bakplaat.
  • Bak de broodrepen in de oven gedurende ongeveer 15 minuten, halverwege keren, tot ze krokant en goudbruin zijn.
  • Verwijder met een puntig mesje de velletjes van de paprika's.
  • Pureer 4 halve paprika's met 3 à 4 eetlepels olijfolie tot een smeuïge saus in een keukenmachine.
  • Verwarm de overgebleven paprika's opnieuw in de oven.
  • Dep de roodbaarsfilets droog met keukenpapier, bestrooi met zout en peper en haal de huidkant door de bloem.
  • Verhit 2 eetlepels olijfolie in een koekenpan en bak de roodbaarsfilets met de bebloemde kant naar beneden gedurende ongeveer 3 minuten, tot ze knapperig bruin zijn.
  • Leg de visfilets op een ovenvast bord en laat ze nog ongeveer 5 minuten doorgaren in de oven.
  • Verhit ondertussen 2 eetlepels olijfolie in een wok en laat de spinazie in gedeelten al omscheppend slinken gedurende ongeveer 5 minuten.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Leg op warme borden stukken gepofte paprika dakpansgewijs neer.
  • Schep de spinazie erop en leg hierop de roodbaarsfilet met de gebakken kant naar boven.
  • Serveer de paprikadip in vier kleine schaaltjes naast de vis op het bord, samen met de krokante broodrepen.

Notities

Wijnadvies:

Een frisse, droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Verdejo uit Spanje past goed bij de geroosterde roodbaarsfilet en de gepofte paprika.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 24g | Protein: 25g | Vet: 30g | Zout: 1.5g | Sugar: 10g

Gebakken Mie met Tofu, Ei en Gebakken Uitjes

Gebakken Mie met Tofu, Ei en Gebakken Uitjes

Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Ei, Hoofdgerechten, Mie, Vleesvervangers
Land van herkomst: Azië
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories: 480kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 400 g mienestjes
  • 4 eieren
  • 2 eetlepels olie
  • 180 g pittig gekruide tofu biologisch
  • 400 g Chinese roerbakmix
  • 1 zakje mix voor bami goreng
  • 25 g gebakken uitjes

Instructies

  • Kook de mienestjes in ruim kokend water met zout volgens de gebruiksaanwijzing beetgaar.
  • Kook de eieren in 6-7 minuten net hard.
  • Verhit de olie in een wok en bak de tofu 3 minuten.
  • Voeg de Chinese roerbakmix toe en bak nog 5 minuten op laag vuur, af en toe omscheppen.
  • Roer de mix voor bami goreng en 150 ml water door de groenten en verwarm nog 1 minuut.
  • Giet de mie af en voeg toe aan de wok.
  • Bak het gerecht nog 2-3 minuten al omscheppend.
  • Pel de eieren en halveer ze.
  • Schep de mie op vier borden.
  • Verdeel de eieren en gebakken uitjes over de mie.
  • Serveer direct en geniet van deze smaakvolle gebakken mie met tofu, ei en gebakken uitjes!

Notities

Je kunt dit gerecht eventueel nog op smaak brengen met sojasaus of chilisaus voor extra pit. Serveer het met wat verse kruiden zoals koriander of lente-ui voor een frisse touch.

Nutrition

Calories: 480kcal | koolhydraten: 58g | Protein: 23g | Vet: 17g | Zout: 2g | Sugar: 5g

Mexicaanse Tacoburgers met Groenten

Mexicaanse Tacoburgers met Groenten

Bereidingstijd25 minuten
Land van herkomst: Mexico
Servings: 3 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 kleine ui fijngesnipperd
  • 1 doos taco dinnerkit
  • 500 g vegetarisch gehakt of rundergehakt
  • 2 eetlepels olie
  • 1 pak Mexicaanse roerbakgroenten 450 g
  • 100 g geraspte kaas optioneel

Instructies

  • Meng in een kom de fijngesnipperde ui met de kruidenmix uit de taco dinnerkit en 3 eetlepels water.
  • Voeg het gehakt toe aan het mengsel en kneed goed door.
  • Vorm hier 6 burgers van ongeveer 10 cm doorsnede van.
  • Verhit 1 eetlepel olie in een grote koekenpan en bak de burgers 8-10 minuten, of tot ze bruin en gaar zijn.
  • Verhit ondertussen in een wok de overgebleven olie en roerbak de Mexicaanse groenten gedurende 5 minuten.
  • Verwarm de tacoschelpen volgens de instructies op de verpakking in de oven of magnetron.
  • Leg op elk bord 3 tacoschelpen en vul deze met halve burgers en de groentemix.
  • Bestrooi de taco's met geraspte kaas (indien gewenst) en serveer de saus uit de taco dinnerkit apart.

Notities

Wijnadvies:

Een lichte en fruitige rode wijn zoals een Merlot of een jonge Tempranillo past goed bij de pittige smaken van de Mexicaanse tacoburgers.

Mediterrane Bleekselderij Stoofpot

Mediterrane Bleekselderij Stoofpot

Bereidingstijd19 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten
Land van herkomst: Mediterraan
Servings: 4 personen
Calories: 90kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 struik bleekselderij
  • 1 rode ui
  • 1 teentje knoflook
  • 4 takjes tijm
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 blik tomatenblokjes 400 g
  • Zout
  • Versgemalen peper

Instructies

  • Maak de bleekselderij schoon en snijd het schuin in stukjes.
  • Pel de rode ui, halveer het en snijd het in dunne partjes.
  • Haal de partjes los.
  • Snijd de knoflook in plakjes en rits de blaadjes van de takjes tijm.
  • Verhit een wok tot deze goed heet is.
  • Laat de olijfolie over de bodem van de pan vloeien.
  • Bak de bleekselderij en ui al omscheppend ongeveer 2 minuten.
  • Voeg dan de knoflook en tijm toe en roerbak het geheel nog ca.
  • 2 minuten.
  • Giet de tomatenblokjes af en voeg ze toe aan de wok.
  • Verwarm het groentemengsel nog 5-10 minuten tot de bleekselderij beetgaar is.
  • Breng op smaak met zout en peper.

Notities

Wijnadvies:

Deze Mediterrane bleekselderij stoofpot kan goed worden geserveerd met een lichte en frisse witte wijn, zoals een Pinot Grigio of een Verdejo. Hun levendige citrusaroma's en verfrissende zuurgraad zullen mooi samengaan met de tomaten en kruiden in het gerecht.

Nutrition

Calories: 90kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 2g | Vet: 6g | Zout: 0.6g | Sugar: 4g

Romige Lasagne met Ricotta, Spinazie en Gerookte Zalm

Romige Lasagne met Ricotta, Spinazie en Gerookte Zalm

Bereidingstijd1 uur 45 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Vis
Land van herkomst: Italië
Servings: 4
Calories: 570kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 ui gesnipperd
  • 600 g panklare spinazie
  • 250 g ricotta kaas
  • 75 g oude kaas geraspt
  • Nootmuskaat
  • 2 schaaltjes warmgerookte zalmsteak 4 smalle filets
  • 12 lasagnebladen
  • 100 ml melk
  • 2 tomaten in plakjes

Instructies

  • Verhit de olijfolie in een wok en fruit de ui zachtjes gedurende 2-3 minuten.
  • Voeg de spinazie toe in gedeelten en laat op hoog vuur slinken.
  • Druk met een spatel de spinazie tegen de wand van de wok en verwijder het overtollige vocht.
  • Meng de helft van de ricotta en geraspte kaas door de spinazie.
  • Breng het mengsel op smaak met zout, peper en nootmuskaat.
  • Verdeel de zalm in stukjes.
  • Maak in een ovenschaal lagen van 3-4 lasagnebladen, spinazie en zalm, en eindig met een laag lasagne.
  • Klop de rest van de ricotta los met melk, zout, peper en nootmuskaat en strijk dit mengsel over de laatste laag lasagne.
  • Leg de plakjes tomaat erop en bestrooi met peper.
  • Strooi de rest van de kaas over de schotel.
  • Laat de schaal afkoelen, dek af met plasticfolie en zet minstens 1 uur in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 175°C.
  • Verwijder de folie van de lasagne uit de koelkast.
  • Zet de ovenschaal op een rooster in het midden van de oven en bak de lasagne in ca.
  • 30 minuten goudbruin en gaar.

Notities

Wijnadvies:

Een droge witte wijn zoals een Chardonnay of een Pinot Grigio past goed bij deze romige lasagne met zalm. De frisse tonen van de wijn en de romige textuur van het gerecht vullen elkaar mooi aan, terwijl de zalm een extra dimensie toevoegt aan de smaakbeleving.

Nutrition

Calories: 570kcal | koolhydraten: 38g | Protein: 38g | Vet: 29g | Zout: 2g | Sugar: 5g

Geurige Korianderkip met Thaise Groenten

Geurige Korianderkip met Thaise Groenten

Bereidingstijd19 minuten
Land van herkomst: Thailand
Dieët: Glutenvrij
Servings: 4 personen
Calories: 550kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 400 g pandanrijst
  • 2 eetlepels koriandermelange koelvers, tube à 115 g
  • 3 eetlepels olie
  • 1 teentje knoflook geperst
  • 350 g kipfilet in blokjes
  • 400 g Thaise groentemix
  • 3 bosuitjes in dunne ringen
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Kook de pandanrijst volgens de gebruiksaanwijzing gaar.
  • Roer in een kom de koriandermelange met 1 eetlepel olie en geperste knoflook los.
  • Schep de kipblokjes door het koriandermengsel.
  • Verhit in een wok de rest van de olie en bak de kip al omscheppend op matig vuur gedurende 4 minuten.
  • Voeg de Thaise groentemix toe en roerbak het geheel nog 3-4 minuten op hoog vuur.
  • Voeg de bosuitjes toe en verwarm nog 1 minuut mee.
  • Breng op smaak met zout.
  • Verdeel de gekookte rijst over de borden en schep het kip-groentemengsel erover.

Notities

Wijnadvies:

Een lichte en fruitige witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past goed bij dit gerecht. De verfrissende zuurgraad van de wijn contrasteert mooi met de kruidige kip en de exotische smaken van de Thaise groenten.

Nutrition

Calories: 550kcal | koolhydraten: 65g | Protein: 25g | Vet: 20g | Zout: 1.5g | Sugar: 3g

Mediterrane Kip met Yoghurtsaus en Couscous

Mediterrane Kip met Yoghurtsaus en Couscous

Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Kip
Land van herkomst: Mediterraan
Servings: 4 personen
Calories: 450kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 zak gebroken sperziebonen 500 g
  • 3 eetlepels olie
  • 1 schaaltje kipfiletblokjes ca. 350 g
  • 1 eetlepel gehakte knoflook pot à 100 g
  • 2-3 eetlepels zwarte olijven zonder pit gehakt
  • 250 g couscous
  • 200 ml volle yoghurt
  • 1 zakje verse koriander 15 g
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

  • Kook de sperziebonen in een pan met kokend water in 8-10 minuten beetgaar.
  • Verhit de olie in een wok en roerbak de kipblokjes met de knoflook en olijven gedurende 3-4 minuten.
  • Doe intussen de couscous in een schaal en overgiet het met 425 ml kokend water.
  • Laat het 5 minuten wellen.
  • Roer de yoghurt door de kip en verwarm het gerecht nog 2-3 minuten zachtjes.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Hak de helft van de koriander grof en meng het door de yoghurtkip.
  • Giet de sperziebonen af.
  • Schep de couscous in vier diepe borden en verdeel de kip met yoghurtsaus erover.
  • Schep de sperziebonen naast de couscous.
  • Strooi de rest van de gehakte koriander erover.

Notities

Wijnadvies:

Een droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past goed bij deze Mediterrane kip met yoghurtsaus en couscous. De frisse tonen van de wijn zullen de smaken van de kruidige kip en de romige yoghurtsaus mooi aanvullen.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 50g | Protein: 25g | Vet: 15g | Zout: 1g | Sugar: 2g

Geroosterde Groentelasagne met Romige Paprikasaus

Geroosterde Groentelasagne met Romige Paprikasaus

Bereidingstijd1 uur
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Pasta
Land van herkomst: Italië
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories: 680kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 700 g aardappels Pommes Primeur
  • 700 g uien
  • 3 rode paprika's
  • theelepel zout
  • theelepel Italiaanse keukenkruiden
  • 250 ml olijfolie
  • 30 ml witte-wijnazijn
  • 12 lasagnevellen pak van 250g
  • 2 kroppen sla
  • 100 g verse groene pesto

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200°C (of gasovenstand 4).
  • Boen de aardappels goed schoon onder koud water en snijd ze in stukken.
  • Pel en snijd de uien in stukken.
  • Was, maak schoon en snijd de rode paprika's in repen.
  • Leg de aardappels en ui in een braadslede.
  • Bestrooi met zout en Italiaanse kruiden en besprenkel met 100 ml olijfolie.
  • Rooster de aardappels en ui in het midden van de oven gedurende ongeveer 30 minuten, waarbij je ze af en toe omschept.
  • Verhit ondertussen 1 eetlepel olie in een koekenpan en bak de paprika's zachtjes gedurende ongeveer 25 minuten, regelmatig omscheppen.
  • Laat de paprika's afkoelen en pureer ze vervolgens samen met de witte-wijnazijn in een keukenmachine of met een staafmixer tot een saus.
  • Voeg beetje bij beetje 100 ml olie toe tot een mooie saus ontstaat.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Kook de lasagnevellen in ruim kokend water met 2 eetlepels olie gedurende ongeveer 7 minuten, of tot ze beetgaar zijn.
  • Laat ze uitlekken in een vergiet.
  • Verhit de resterende olie in een wok en voeg de gesneden sla in delen toe.
  • Laat de sla al omscheppend slinken en voeg vervolgens de pesto toe.
  • Meng goed.
  • Leg op elk van de vier borden een lasagnevel.
  • Schep hierop achtereenvolgens 1/3 deel van de paprikasaus, 1/3 deel van de sla en 1/3 deel van het aardappel-uienmengsel.
  • Herhaal deze laagjes tot alle ingrediënten zijn gebruikt.

Notities

Wijnadvies:

Een lichte rode wijn zoals een Pinot Noir past goed bij deze geroosterde groentelasagne. De fruitige tonen van de wijn zullen mooi samengaan met de romige paprikasaus en de aardappels.

Nutrition

Calories: 680kcal | koolhydraten: 65g | Protein: 10g | Vet: 42g | Zout: 2.5g | Sugar: 8g