Pud puk looum
Geroerbakken gemengde groenten
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 2 eetlepel(s) sojaolie
- 1 ui in ringen
- 4 tenen knoflook ongepeld, gekneusd en gehakt
- ½ wortel in 3 cm reepjes
- 20 g bloemkool kleine roosjes
- 2 mini-maïskolfjes snij ze in de lengte in vieren en dan halveren
- 6 peulen schoongemaakt en halveren
- 4 stro-paddenstoen
- 1 to maat in 8 stukjes
- 2 eetlepel(s) water
- 2 eetlepel(s) oestersaus / veggie: paddenstoelensaus
- 1 eetlepel(s) sojasaus lichte (zoute)
- ½ tl kristalsuiker
In een wok op een matig vuur de sojaolie in 30 sec verhitten
Doe de ui erbij en fruit deze tot hij zacht is.
Voeg de knoflook toe en roerbak nog eens 30 min.
Nu de groenten toevoegen in volgorde van de gaartijd, tussen elke groente lading even roerbakken.
Volgorde; wortel, bloemkool, mini-maïs, peulen, paddenstoelen en tomaat.
Doe het water, oestersaus, lichte (zoutsojasaus en kristalsuiker. Alles nogeens 2 minuten roerbakken.
Serveer heet met Jasmijn rijst.
Receptenplein.nl
Home / Wok / Pagina 31
Larp gai
Pikante kipsalade
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 125 ml water
- 250 g kippengehakt / veggie: quorn
- 2 eetlepel(s) citroengras in dunne plakjes
- 3-4 sjalotten in dunne ringen
- 2-3 eetlepel(s) rijstpoeder geroosterde
- 4 thaise koriander blaadjes fijngesneden
- 10-15 muntblaadjes
- 2-3 eetlepel(s) limoensap of citroensap
- 1-2 eetlepel(s) vissaus / veggie: sojasaus of ½ tl zout
- 1-2 tl thai chocolate powder gedroogde en gemalen hete chilipeper
- ½ tl kristalsuiker
Doe het water in een wok op een matig vuur en breng aan de kook.
Doe het kippengehakt in de wok en roer zolang tot het helemaal rul en gaar is.
Draai het vuur uit maar laat het het kippengehakt in de warme wok.
Doe de rest van de ingrediënten in volgorde van de ingrediëntenlijst erbij, roer tussen elke toevoeging enkele malen.
Volgorde: citroengras, sjalotten, geroosterde rijstpoeder, vissaus, kristalsuiker, gedroogde en gemalen chilipeper, thaise korianderblaadjes en de helft
van de muntblaadjes (de andere helft is voor te garneren)
Serveer heet of koud met rauwe kousenband bonen, kool en kleefrijst.
Noot:
Geroosterd rijstpoeder kan men gemakkelijk maken door langkorrel jasmijnrijst droog te roosteren in een wok. Constant blijven roeren tot de rijst licht goudbruin kleurt.
Doe de rijst in een vijzel en stamp er een fijn poeder van. Geroosterd rijstpoeder in een luchtdicht potje kan men maanden bewaren, maar de smaak gaat snel achteruit.
Daarom raden wij jullie aan om niet meer te maken als men direct nodig heeft.
Receptenplein.nl
Home / Wok / Pagina 31
Zoetzure Groenten met Ananas
Maak je maaltijd compleet met deze zoetzure groenten met ananas. De combinatie van knoflook, ui en ananas zorgt voor een verrassend frisse en smakelijke toevoeging aan je maaltijd!
Bereidingstijd14 minuten min
Servings: 4
Calories: 150kcal
Author: Cor Klaar
- 2 eetlepels sojaolie
- 4 tenen knoflook ongepeld, geplet en gehakt
- 1 ui in ringen
- 20 g bloemkool in zeer kleine roosjes
- ½ wortel geschild en in 3 cm lange reepjes
- 2-4 mini-maïskolfjes halveren in de lengte en overdwars
- ½ komkommer in blokjes van 3 cm
- 6 peulen schoongemaakt en gehalveerd
- 50 g ananas stukjes
- 1 tomaat in 8 stukjes
Meng alle ingrediënten voor de saus goed door elkaar en zet ze aan de kant.
Verhit de sojaolie in een wok op een matig vuur en fruit de knoflook tot deze begint te geuren.
Voeg de ui toe en schep alles om.
Voeg de bloemkool, wortel, komkommer, mini-maïs en peulen toe en roerbak alles 2 minuten.
Voeg de ananas, tomaat en de saus toe en roerbak nog 2 minuten, of tot de groenten gaar zijn.
Serveer heet.
Wijnadvies:
Serveer met een lichte, frisse witte wijn, zoals een Sauvignon Blanc, om de zoetzure smaken te complementeren.
Calories: 150kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 3g | Vet: 6g | Zout: 1g | Sugar: 8g
Receptenplein.nl
Home / Wok / Pagina 31
Porpia Tord met dipsaus
Loempiaatjes
Calories:
Author: Cor Kevenaar
Ingrediënten voor 10 loemiavelletjes:
- 350 gram bloem
- 4 eieren
- maïzena
- 2 eieren
Ingrediënten voor de dipsaus:
- 3,5 dl water
- 3-5 el kristalsuiker
- 3 el rijstazijn of tamarinde flesje of potje
- 1 tl zout
- ½ tl chilipoeder gedroogde
- 4-5 el pinda’s geroosterde fijngestampt
Voor de garnering:
- 1 tl korianderblad zeer fijngehakt
Ingrediënten voor de vulling:
- 2 el arachideolie of sojabonen-olie
- 4 teentjes knoflook NIET pellen, plat slaan en fijnhakken
- 30 gram winterwortel in zeer fijne blokjes
- 5-6 paddenstoelen gedroogde /shii-take op z'n Japans of tonku op z'n Chinees, 30 min weken in heet water, in zeer fijne blokjes
- 20 gram spitskool of groenekoolin zeer fijne blokjes
- 1 flinke pluk taugé
- ¾ mok tofu in zeer fijne blokjes
- 1 ei
- ½ mok so-oen = glas-noodles, 15 min geweekt in warm water en in stukjes van 1 cm gesneden.
- 1 el sojasaus lichte
- ½ tl zout
- ½ tl peper witte
- 1 tl kristalsuiker
Verder nog om de loempiaatjes te frituren:
- 1,5 - 2 liter sojabonenolie of arachideolie.
10 loemiavelletjes maken
Roer 350 gr bloem en 4 eieren tot een klonter vrij beslag.
Bak in een droge, dus zonder vetstoffen, koekenpan op laag vuur zeer dunne flensjes.
Maak een maïzenapapje of klop 1-2 eier los voor het dicht plakken van de loempiaatjes.
Volgorden van bereiding:
Koop de vierkante of maak zelf de ronde loempiavelletjes.
Maak de dipsaus en laat deze afkoelen.
Maak de loempiavulling.
Rol de loempiaatjes en frituur ze.
Bereidingswijze van de dipsaus:
Mix alle ingrediënten voor de dipsaus in bovenstaande volgorde in een pannetje en kook alles 10 minuten.
Totaal laten afkoelen alvorens te serveren. Garneer met de fijngehakte korianderblaadjes.
Bereidingswijze van de vulling:
Verwarm de olie en fruit de knoflook op een matig vuur.
Voeg in volgorde van gaartijd de ingrediënten om de 10-15 seconden toe.
(wortel, paddenstoelen, kool, taugé, ei en so-oen)
Dan op smaak brengen met de sojasaus, suiker, zout en peper.
Laat het geheel nu goed afkoelen.
Bereidingswijze van de loempiaatjes:
Leg een loempiavelletje voor u op het werkblad, de vierkante met en punt naar u toe.
Leg net onder de helft van het loempiavelletje 1 eetlepel vulling en vouw de onderkant over de vulling.
Vouw nu de buitenste punten naar binnen en besmeer de flap met het maïzenapapje of losgeklopt ei
en rol van onderop de loempia stevig op zodat hij goed dicht geplakt zit.
Verwarm een ruime hoeveelheid olie om de loempiaatjes in kleine porties krokant en goudbruin te bakken.
Serveer met Sweet-Chilli-saus of Chinese pruimensaus. Ongebakken kan men de loempiaatjes invriezen.
Noot :
Als u allergies bent voor pinda's laat ze dan weg maar verdubbel dan het gewicht aan de suiker.
Receptenplein.nl
Home / Wok / Pagina 31
Glooay kak
Krokant gebakken banaan
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 3 bananen rijpe
- 165 g rijstebloem
- 60 g tarwebloem
- ½ tl bakpoeder
- ½ tl zout
- 4 eetlepel(s) kristalsuiker
- 5 eetlepel(s) kokosrasp
- 1 eetlepel(s) sesamzaad
- 125 ml water koud
- 750 ml sojaolie voor te bakken
Snij de bananen in de lengte door en deze weer in 3-4 stukken.
In een grote mengkom mengen we alle droge ingrediënten goed door elkaar.
Doe beetje bij beetje, al mengend, het water erbij
Verhit in een wok de olie totdat hij begint te roken en draai dan het vuur op matig.
Doop de stukken bananen in het beslag en doe ze in de olie.
De bananen krijgen een betere textuur als u de wok er mee vult.
Bak de bananen totdat ze goudbruin zijn en laat ze dan op keukenpapier uitlekken.
Serveer ze heet of koud. Men kan ze maximaal 1 dag bewaren.
Receptenplein.nl
Home / Wok / Pagina 31
Gebakken eiernoedels met Breydelham, gamba's en kip
Calories:
Author: Cor Klaar
- Arachideolie
- 2 teentjes look versnipperd
- 1 soeplepel gember verse / versnipperd
- 2 Spaanse pepers zonder zaad en in reepjes gesneden
- 75 g Breydelham Elite in reepjes versneden
- 1 kipfilet in plakjes gesneden
- 16 gambas gepelde / staart niet verwijderd
- 100 g mange touts peultje(in reepjes gesneden
- 200 g sojascheuten
- 50 g bieslook
- 450 g mie gekookt
- 30 g sojasaus donkere
- 15 g oestersaus geroosterde
- 10 g sesamolie
- 2 lente uitjes versneden
- Peper
- Verse koriander
- zout
Verwarm de olie in de wok en fruit de look, gember en Spaanse peper gedurende 1 minuut.
Voeg Breydelham, gamba, kipfilet en mange tout toe en bak tot ze volledig gaar zijn.
Giet dit in een kom en houd apart.
Voeg wat olie in de wok en roerbak de sojascheuten en bieslook gedurende 2 minuten.
Voeg de mie toe. Kruid af met de sojasaus, oestersaus en peper.
Voeg het vlees terug toe en roerbak tot alles goed opgewarmd is.
Voeg als allerlaatste de sesamolie toe, kruid indien nodig bij met zout.
Presentatie:
Garneer met wat verse koriander.
Receptenplein.nl
Home / Wok / Pagina 31
Glooay tord
Gebakken banaan met dikke kokos-toffee
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 3 bananen rijpe maar stevige in de lengte in vieren gesneden
- 2 eetlepel(s) boter of margarine
- 2 eetlepel(s) palmsuiker opgelost in 4-5 el kokend water
- 4 eetlepel(s) kokosmelk dikke
- 2 tl limoensap
- 2 bollen vanille-ijs
Doe de boter in de wok en laat deze op een laag vuur smelten en leg er de stukken banaan naast elkaar in.
Draai de banaan elke 15 sec om totdat ze goudbruin zijn.
Doe de palmsuiker erbij en schep voorzichtig om en draai het vuur op tot matig.
Giet nu de dikke kokosmelk en het limoensap erbij.
Zwenk de wok rond zodat de saus kan indikken tot een toffe achtige massa.
Serveer heet met een bolletje ijs erop.
Receptenplein.nl
Home / Wok / Pagina 31
Nam prik pao
Chilipasta in sojaolie
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 10 grote chilipepers zongedroogde
- 3 eetlepel(s) vissaus
- 5 dl sojaolie
- ¼ tl zout
- 8 sjalotten gepeld en in plakjes
- 6 tenen knoflook gepeld en fijngehakt.
- 1 mok garnalen gedroogde
- 1 - 2 eetlepel(s) kokos palmsuiker
- ½ - 1 eetlepel(s) tamarindepasta of rijstazijn
Verhit de olie in een wok en fruit de sjalotten en knoflook goudgeel, uit de olie scheppen en laten uitlekken.
Doe nu de gedroogde garnalen en de gedroogde chilipepers in de wok.
Bak ze tot ze goudbruin zijn, uit de olie scheppen en laten uitlekken.
Doe de garnalen, knoflook, chilipepers, sjalotten en suiker in een vijzel en stamp het mengsel tot een goed gemengde homogene pasta.
Voeg de vissaus, tamarindepasta, zout en de afgekoelde sojaolie uit de wok toe.
Stamp alles nog eens goed door tot u een smeuïge pasta heeft.
De chilipasta kan men in een luchtdicht afgesloten potje 3-4 maanden in de koelkast bewaren.
Receptenplein.nl
Home / Wok / Pagina 31
Nam prik gaeng masaman
Masamancurry is Indiase/Thaise curry, een mengsel van verse en gedroogdeingrediënten.
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- ⅛ tl peper zwarte korrels
- ⅛ tl komijnzaad
- ¼ tl korianderzaad
- ¼ tl kruidnagel
- ¼ tl kaneel
- ¼ tl kardamon
- ⅛ tl zout
- 3-5 grote thai chocolates zongedroogde chilipepers. Zaad verwijderen en 10 min. laten wellen in water.
- ¼ tl gra-chai / ginza (Indonesische naam, temu kuntji. Schrap de schil eraf en snijd in zeer dunne plakjes. vervanger: oude doffe gemberwortel
Rooster de droge ingrediënten in een droge wok op een lage vlam.
Blijf roeren tot alles begint te geuren.
Dit proces duurt gewoonlijk 1-4 min. afhankelijk van de hoeveelheid olie en water in de kruiderijen.
Haal de wok meteen van het vuur als u de geur begint te ruiken, de olie in de kruiderijen kunnen n.l. zo heet worden dat de zaden van binnenuit verbranden.
Doe de droge geroosterde ingrediënten in een vijzel en stamp alles tot een poeder.
Voeg de gra-chai/ginza, citroengras en korianderwortel toe en stamp nu alles tot een smeuige massa.
Voeg de knoflook, sjalot, kapi en gedroogde chilipepers toe en stamp nu alles tot een smeuige massa.
Dit recept is voldoende voor 2 el pasta en genoeg voor 2 Masamancurry's voor 2 personen.
U kunt het recept ook 2 of 3 maal vermenigvuldigen en onder een flinke laag sojasaus zeker 2 maanden bewaren in een luchtdicht potje dat je in de kelder of provisiekast zet.
In de koelkast zetten is niet nodig en zelfs niet wenselijk want het reduceerd de smaak en de geur.
Receptenplein.nl
Home / Wok / Pagina 31
Wok roll met zalm en five spice
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 300 gram zalm
- 400 gram snijbonen
- wok olie
- woksaus five spice
- wok rolls
- 100 gram tauge
- 50 gram gebakken uitjes
Snijd de zalmfilet in blokjes van ca. 3 cm.
Was en snijd de snijbonen in ruitjes.
Zet een wok op het vuur en laat de wok goed heet worden.
Voeg een scheutje olie toe en wok de zalmblokjes 3 minuten.
Schep ze even uit de pan.
Zet de wok terug op het vuur en roerbak de boontjes 2 minuten.
Voeg de woksaus toe en wok het geheel nog 1 minuut, voeg de vis voorzichtig toe en warm alles goed door.
Verwarm de wok rolls, leg op de wokrolls wat tauge.
Verdeel de zalm en de boontjes erover, bestrooi met wat gebakken uitjes.
Receptenplein.nl
Home / Wok / Pagina 31