Romige Andijviestamppot met Rooktofu
Deze romige andijviestamppot met rooktofu is een heerlijk vegetarisch gerecht, vol van smaak en perfect voor een voedzame maaltijd. De combinatie van romige aardappelen en de rokerige smaak van tofu maakt het een echte aanrader voor de koudere dagen.
Bereidingstijd35 minuten min
Servings: 4
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar
- 700 g andijvie
- 2 kg aardappels
- 250 g rooktofu
- 2 dl sojamelk
- 100 g boter
- 1 kleine ui
- Peper naar smaak
- Zout naar smaak
- Azijn naar smaak
Schil de aardappelen en kook ze gaar.
Stamp ze met de (soja)melk of bouillon en het vet fijn en breng op smaak met peper, zout en azijn.
Snijd de rooktofu in blokjes en bestrooi die met zout.
Bak de gezouten rooktofu samen met het uitje ± 5 minuten.
Werk de rooktofu en de fijngesneden andijvie door de stamppot en dien direct op.
Wijnadvies:
Deze stamppot past goed bij een frisse witte wijn zoals een Verdejo of een Pinot Grigio, die de rokerige en aardse smaken in balans brengt.
Calories: 450kcal | koolhydraten: 55g | Protein: 15g | Vet: 20g | Zout: 2g | Sugar: 4g
Receptenplein.nl
Home / aardappelstamper / Pagina 12
Andijviestamppot met Kalfsworstjes en Perzik
Geniet van een verrassende twist op de klassieke andijviestamppot met kalfsworstjes, paprika en een vleugje zoetigheid van perzik. Dit smaakvolle gerecht is ideaal voor een verwarmend diner op koude dagen.
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 2
Calories: 550kcal
Author: Cor Klaar
- 500 g aardappels
- 500 g andijvie in reepjes
- 2 kalfsworstjes
- 1 paprika grofgeraspt
- 2 partjes perzik uit blik, in blokjes
- ½ theelepel milde kerriepoeder
- Zout naar smaak
Kook de aardappelen in water met zout in 20 minuten gaar.
Voeg de andijvie 5 minuten voor het einde van de kooktijd toe bovenop de aardappelen en laat meekoken.
Stamp de aardappelen en andijvie grof door elkaar.
Bak de kalfsworstjes in een braadpan totdat ze goudbruin zijn.
Snijd de kalfsworstjes in plakjes en schep ze door de stamppot.
Voeg de geraspte paprika, blokjes perzik en kerriepoeder toe aan de stamppot en meng goed door.
Serveer de stamppot direct terwijl deze nog warm is.
Wijnadvies:
Serveer deze stamppot met een lichte rode wijn zoals een Beaujolais, die de subtiele smaken van de kalfsworst en de zoetheid van de perzik complimenteert.
Calories: 550kcal | koolhydraten: 60g | Protein: 20g | Vet: 25g | Zout: 2g | Sugar: 7g
Receptenplein.nl
Home / aardappelstamper / Pagina 12
Rokerige Andijviestamppot met Schelvis
Deze rokerige andijviestamppot met gerookte schelvis biedt een heerlijke en voedzame twist op de klassieke stamppot. Perfect voor een hartige wintermaaltijd, vol van smaak en eenvoudig te bereiden.
Bereidingstijd35 minuten min
Servings: 4
Calories: 400kcal
Author: Cor Klaar
- 700 g andijvie of postelein
- 1 kg aardappels
- 250 g gerookte schelvis
- 500 ml water
- 500 ml melk
- Peper naar smaak
- Zout naar smaak
Schil en kook de aardappelen in gezouten water tot ze gaar zijn.
Maak een smeuïge stamppot van de aardappelen en rauwe andijvie of postelein.
Breng een mengsel van half water en half melk aan de kook.
Zodra het mengsel kookt, voeg de gerookte schelvis toe, zet het vuur laag en pocheer de vis gedurende 10 minuten.
Haal de pan van het vuur en laat de vis 15 minuten in het vocht rusten.
Verwarm de vis opnieuw kort en snijd deze in kleine stukjes.
Meng de stukjes gerookte schelvis door de stamppot.
Breng de stamppot op smaak met peper en zout naar wens.
De gerookte schelvis heeft een sterke smaak. U heeft er daarom niet veel van nodig.
Gebruik ongeveer net zoveel schelvis als u spekjes zou gebruiken.
Wijnadvies:
Serveer deze stamppot met een droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een lichte Chardonnay, die goed past bij de rokerige en hartige smaken van de schelvis.
Calories: 400kcal | koolhydraten: 50g | Protein: 20g | Vet: 12g | Zout: 2.5g | Sugar: 4g
Receptenplein.nl
Home / aardappelstamper / Pagina 12
Andijviestamppot met Gehaktballetjes en Spek
Een heerlijke andijviestamppot met smaakvolle gehaktballetjes en knapperig ontbijtspek, afgemaakt met een verrassende zoete twist van banaan. Perfect voor een verwarmende maaltijd op koude dagen.
Bereidingstijd40 minuten min
Servings: 2 personen
Calories: 600kcal
Author: Cor Klaar
- 750 g aardappels
- 300 g andijvie
- 75 g ontbijtspek
- 150 g gehakt
- 1 beschuit
- 1 klein ei
- 2 theelepels mosterd
- 1 kleine banaan
- 15 g boter
- ¾ dl melk
- Peper naar smaak
- Zout naar smaak
Schil en was de aardappelen, snijd ze in stukken en kook ze in weinig water met zout in 20 minuten gaar.
Was de andijvie en snijd deze fijn.
Snijd het ontbijtspek in stukjes en bak het in een droge koekenpan in ongeveer 3 minuten bruin en knapperig.
Schep het spek uit de pan en zet apart.
Vermeng het gehakt met de verkruimelde beschuit, het ei, mosterd, zout en peper.
Vorm hiervan kleine balletjes.
Verhit de boter in dezelfde pan en bak de gehaktballetjes in 10 minuten rondom bruin en gaar.
Pel intussen de banaan, snijd deze in plakjes en bak de plakjes de laatste 3 minuten mee met de gehaktballetjes.
Giet de aardappelen af en stamp ze fijn.
Roer er zoveel melk door dat een stevige puree ontstaat.
Meng de andijvie en het spek door de puree en breng de stamppot op smaak met zout en peper.
Verdeel de gehaktballetjes over de stamppot en bak de banaan erbij.
Voeg 1 dl water toe aan het bakvet, breng aan de kook en roer de aanbaksels los.
Serveer de jus in een juskom.
Wijnadvies:
Deze stamppot gaat goed samen met een stevige rode wijn zoals een Cabernet Sauvignon, die de hartige en zoete smaken in het gerecht complementeert.
Calories: 600kcal | koolhydraten: 70g | Protein: 25g | Vet: 25g | Zout: 2.5g | Sugar: 5g
Receptenplein.nl
Home / aardappelstamper / Pagina 12
Andijviestamppot met Casselerrib-Rolletjes en Ananasjus
Verwen jezelf met deze smaakvolle andijviestamppot, gecombineerd met casselerrib-rolletjes gevuld met ananas en een heerlijke ananasjus. Een perfecte mix van hartig en zoet, ideaal voor een gezellige maaltijd.
Bereidingstijd40 minuten min
Servings: 4
Calories: 600kcal
Author: Cor Klaar
- 1 kg aardappels
- 4 schijven ananas uit blik
- 8 dikke plakken casselerrib ± 25 g per plak
- 3 eetlepels mosterd
- 75 g boter
- 2 dl melk
- 400 g andijvie
- Peper naar smaak
- Zout naar smaak
Schil de aardappelen, was ze, snijd ze in vieren en kook ze in ongeveer 20 minuten gaar.
Laat intussen de ananas uitlekken, vang het sap op, en halveer de schijven.
Besmeer de plakken casselerrib aan één kant met 2 eetlepels mosterd.
Rol in elke plak casselerrib een halve schijf ananas en steek deze vast met een cocktailprikker.
Verhit 50 g boter in een koekenpan en bak de casselerrib-rolletjes rondom bruin.
Verdun het bakvet met het ananassap en de rest van de mosterd om een smakelijke jus te maken.
Giet de aardappelen af, stamp ze fijn, en klop ze met de melk en de rest van de boter tot een luchtige puree.
Voeg de andijvie in gedeelten toe en meng goed door de puree.
Breng op smaak met zout en peper.
Serveer de stamppot met de casselerrib-rolletjes en schenk de ananasjus erover.
Wijnadvies:
Deze stamppot gaat goed samen met een lichtzoete witte wijn zoals een Riesling, die de zoete en hartige smaken van het gerecht in balans brengt.
Calories: 600kcal | koolhydraten: 65g | Protein: 25g | Vet: 30g | Zout: 2.5g | Sugar: 8g
Receptenplein.nl
Home / aardappelstamper / Pagina 12
Andijviestamppot met Shoarma en Cashewnoten
Een verrassende twist op de klassieke andijviestamppot, met shoarmareepjes en knapperige cashewnoten. Dit gerecht combineert de hartigheid van shoarma met de romige textuur van aardappelpuree en de frisheid van andijvie, voor een unieke en smaakvolle maaltijd.
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 4
Calories: 550kcal
Author: Cor Klaar
- 1 kg aardappels geschild en in stukjes gesneden
- 800 gram andijvie gewassen en grof gesneden
- 50 gram boter
- 100 gram cashewnoten grof gehakt
- 1 deciliter melk
- 250 gram shoarmavleesreepjes
- 1 theelepel djinten komijnzaad
- Zout naar smaak
Schil de aardappelen, was ze en snijd ze in kleine stukjes.
Kook de aardappelen in een pan met weinig water en een snufje zout gedurende ongeveer 20 minuten tot ze gaar zijn.
Verhit intussen de helft van de boter in een koekenpan en bak de shoarmareepjes in ongeveer 4 minuten goudbruin en gaar.
Hak de cashewnoten grof en zet ze opzij.
Verwarm de melk in een kleine pan of magnetron.
Giet de aardappelen af en stamp ze tot een gladde puree.
Voeg de warme melk en de rest van de boter toe en roer tot een romige puree.
Schep de gesneden andijvie, gebakken shoarmareepjes, gehakte cashewnoten en de djinten door de aardappelpuree.
Breng op smaak met zout en eventueel extra boter.
Lekker met atjar tjampoer.
Wijnadvies:
Een volle, droge witte wijn zoals een Chardonnay past goed bij dit gerecht.
Calories: 550kcal | koolhydraten: 50g | Protein: 25g | Vet: 25g | Zout: 1.2g | Sugar: 5g
Receptenplein.nl
Home / aardappelstamper / Pagina 12
Gestoofde tilapiafilet met olijvenpuree en Mediterrane groenten
Een smaakvol gerecht met tilapiafilet, Mediterrane groenten en een romige olijvenpuree.
Bereidingstijd45 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar
- 1 kg aardappels
- 1 blik tomatenblokjes 400 g
- 1 zak Italiaanse groentemix 400 g
- 1 theelepel oregano
- Mespunt gedroogde tijm
- 500 g tilapiafilet 2 schaaltjes à 250 g
- Olijfolie
- 2 eetlepels zwarte olijventapenade potje à 140 g
Verwarm de oven voor op 200 °C.
Schil de aardappels, was ze, snijd ze in stukjes, en kook ze in 20 minuten gaar.
Meng de tomatenblokjes, Italiaanse groentemix, oregano, tijm, zout, en peper in een ovenschaal.
Snijd de tilapiafilet in 4 stukken en leg deze op het groentemengsel.
Bestrooi de tilapiafilets met zout en peper en besprenkel met 3 eetlepels olijfolie.
Stoof de tilapia in de oven ongeveer 20 minuten tot ze gaar is.
Giet de aardappels af, stamp ze fijn, en meng ze met de rest van de olijfolie en de olijventapenade tot een puree.
Serveer de tilapia op de groenten met een schep olijvenpuree.
Serveertip:
Garneer met verse basilicum en een partje citroen voor extra frisheid.
Wijnadvies:
Een frisse, droge witte wijn zoals een Undurraga Chardonnay past perfect bij de milde smaak van de tilapia en de hartige olijvenpuree.
Calories: 350kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 25g | Vet: 10g | Zout: 1g | Sugar: 5g
Receptenplein.nl
Home / aardappelstamper / Pagina 12
Aardappelflensjes
Lekkere en luchtige aardappelflensjes, gegarneerd met knapperige rauwe ham. Perfect als bijgerecht of lichte maaltijd.
(inclusief afkoeltijd)1 uur uur 40 minuten min
Servings: 8
Calories: 220kcal
Author: Cor Klaar
- 250 g aardappelen geschild
- ¼ liter melk
- 2 eetlepels bloem
- Zout naar smaak
- 2 eieren
- 1 eetlepel crème fraîche
- Boter om te bakken
- 50 g rauwe ham in reepjes gesneden
Voorbereiding:
Kook de geschild aardappelen in weinig water met een snufje zout gedurende 20 minuten, of tot ze gaar zijn.
Stamp de aardappelen fijn met een aardappelstamper.
Meng de melk door de gestampte aardappelen en laat het mengsel ongeveer 1 uur afkoelen.
Bereiding:
Roer de bloem, een snufje zout, de eieren, eiwitten en crème fraîche door het afgekoelde aardappelmengsel tot je een stevig flensjesbeslag hebt.
Verhit een beetje boter in een koekenpan op middelhoog vuur.
Schep kleine porties van het beslag in de pan en bak de flensjes (doorsnede ongeveer 6 cm) aan beide kanten goudbruin.
In een aparte pan, verhit een halve eetlepel boter en bak de reepjes rauwe ham tot ze knapperig zijn.
Strooi de knapperige ham over de gebakken flensjes en serveer direct.
Deze aardappelflensjes zijn ook heerlijk als hoofdgerecht, geserveerd met een frisse salade. Voeg extra kruiden zoals bieslook of peterselie toe aan het beslag voor extra smaak.
Wijnadvies:
Een lichte witte wijn zoals een Chardonnay of een droge Riesling past goed bij deze aardappelflensjes.
Calories: 220kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 8g | Vet: 12g | Zout: 1.2g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / aardappelstamper / Pagina 12
Knapperige Aardappelkroketten: Perfect Bijgerecht voor Elke Maaltijd
Zelfgemaakte aardappelkroketten met een krokante buitenkant en een romige binnenkant. Heerlijk als bijgerecht bij vlees- of wildgerechten!
Bereidingstijd45 minuten min
Servings: 4
Calories: 200kcal
Author: Cor Klaar
- 250 g aardappels
- 15 g boter
- 1 ei
- Zout naar smaak
- Nootmuskaat naar smaak
- 1 eiwit
- Paneermeel
- Frituurvet
Kook de aardappelen gaar en giet ze af.
Prak of stamp de aardappelen fijn in een grote kom.
Voeg zout, nootmuskaat, gesmolten boter, de eierdooier en stijfgeklopt eiwit toe.
Meng alles goed door elkaar.
Vorm kleine balletjes of kroketjes van het aardappelmengsel.
Haal de kroketjes eerst door eiwit en rol ze vervolgens door paneermeel voor een krokante korst.
Verhit het frituurvet tot 180°C.
Bak de aardappelkroketten goudbruin in het hete vet.
Laat de kroketten uitlekken op keukenpapier voordat je ze serveert.
Serveertip:
Serveer de krokante aardappelkroketten met een luxe vleesgerecht zoals Chateaubriand of ossenhaas, en voeg een rijke rode wijnsaus toe voor een perfecte combinatie.
Wijnadvies:
Een volle rode wijn zoals een Merlot of Cabernet Sauvignon vormt een uitstekende match met deze knapperige aardappelkroketten.
Calories: 200kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 5g | Vet: 8g | Zout: 0.5g | Sugar: 1g
Receptenplein.nl
Home / aardappelstamper / Pagina 12