Varkensfilet met uiensaus
Aller Hande 1996
Servings: 2 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 500 g varkensfilet
- 1 grote ui
- 1 zoete appel Golden Delicious,
- ½ eetlepel citroensap
- 40 g boter of margarine,
- 2 dl appelsap
- ½ vleesbouillontablet
- 1 zakje gedroogde appeltjes 150 g, AH,
- 1 takje tijm
- 2 eetlepels crème fraîche
- 1 eetlepel allesbinder
- zout peper,
- 4 takjes peterselie
Varkensfilet ca. 1 uur voor gebruik uit koelkast nemen).
Ui pellen en snipperen.
Appel schillen, in vieren snijden, klokhuis verwijderen en appel in blokjes snijden.
Besprenkelen met citroensap.
Varkensfilet droogdeppen met keukenpapier.
In braadpan boter verhitten.
Varkensfilet op hoog vuur in ca. 3 à 5 minuten rondom bruin braden.
Varkensfilet uit pan op bord scheppen en onder aluminiumfolie warmhouden.
In achtergebleven braadvet ui en blokjes appel al omscheppend ca. 5 minuten bakken.
Appelsap toevoegen.
Bouillontablet erboven verkruimelen.
Geheel aan de kook brengen en ca. 3 minuten zachtjes laten doorkoken.
Saus pureren met staafmixer.
Varkensfilet terugdoen in pan.
Gedroogde appeltjes en tijm toevoegen.
Varkensfilet afgedekt op laag vuur ca. 25 minuten laten stoven, af en toe keren.
Varkensfilet uit pan op bord scheppen en onder aluminiumfolie warmhouden.
Tijm uit saus verwijderen.
Crème fraîche erdoor roeren.
(Zonodig saus binden met allesbinder.)
Op smaak brengen met zout en peper.
Varkensfilet met scherp mes in plakken snijden.
Plakken over twee borden verdelen.
Saus erover verdelen.
Garneren met toefjes peterselie.
Serveren met sperziebonen en aardappelpuree.
Receptenplein.nl
Home / aluminiumfolie / Pagina 12
Varkensfilet in portsaus
Aller Hande 1996
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 2 sinaasappels
- 1 ½ dl rode port
- 20 gedroogde pruimen zonder pit Sunsweet,
- 1 plak parmaham ca. 50 g,
- ½ zakje verse tijm á 15 g,
- 1 sjalotje
- 75 g boter of margarine,
- versgemalen zwarte peper
- 600 g varkensfilet
- zout
Voor Bereiden:
Sinaasappels onder koud stromend water goed schoonboenen.
Met citroentrekker (of scherp mesje) 8 smalle reepjes schil van sinaasappel trekken en in kommetje met koud water leggen.
Sinaasappels uitpersen.
In schaal sinaasappelsap en port door elkaar roeren.
Pruimen erdoor scheppen en afgedekt in koelkast ca. 4 uur laten wellen.
In zeef boven kom pruimen laten uitlekken, hierbij weekvocht opvangen.
8 Pruimen achterhouden voor garnering, rest halveren.
Ham in reepjes snijden.
4 Takjes tijm achterhouden voor garnering, van rest van tijm blaadjes van takjes rissen.
Sjalotje pellen en snipperen.
In pan 15 g boter verhitten.
Sjalot ca. 5 minuten zachtjes bakken.
Van vuur, af pruimenhelften, hamreepjes, tijmblaadjes en helft van sinaasappelreepjes door sjalot scheppen.
Pruimenmengsel op smaak brengen met peper.
Varkensfilet tot op ca. 1 cm van rand insnijden en openslaan.
Filet aan beide kanten bestrooien met zout en peper.
Pruimenmengsel over binnenzijde van filet verdelen.
Filet met vulling vanaf korte kant oprollen en dichtbinden met keukengaren.
Uiteinden van filet dichtsteken met cocktailprikkers en filet tot gebruik afgedekt in koelkast
leggen.
35 g boter in blokjes snijden en tot gebruik afgedekt in koelkast zetten.
Bereiden:
In braadpan rest van boter verhitten.
Filet in ca. 5 minuten rondom bruin bakken.
Filet op middelhoog vuur met deksel schuin op pan in ca. 35 minuten gaar braden.
Uit pan op bord scheppen en onder aluminiumfolie warmhouden.
Weekvocht van pruimen aan bakvet toevoegen.
Aanbaksel losroeren.
Vocht onafgedekt in ca. 5 minuten tot ca. 2/3 laten inkoken.
Intussen platte schaal voorverwarmen.
Keukengaren en cocktailprikkers uit filet verwijderen.
Met scherp mes filet in 8 plakken snijden.
Vocht zeven en terugdoen in pan.
Van vuur af blokjes boter erdoor kloppen.
Blijven kloppen tot licht gebonden saus ontstaat.
Op smaak brengen met zout en peper.
Helft van saus op -schaal schenken.
Plakken voorzichtig in saus leggen.
Garneren met achtergehouden pruimen, rest van sinaasappelreepjes en takjes tijm.
Rest van saus apart erbij geven.
Serveren met broccoli en pommes duchesses (aardappelpureetorentjes).
Receptenplein.nl
Home / aluminiumfolie / Pagina 12
Tournedos met gekonfijte sjalotjes
Aller Hande 1996
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 500 g sjalotjes
- 75 g boter of margarine,
- 2 eetlepels bruine basterdsuiker
- 1 theelepel rozemarijn
- 2 laurierblaadjes
- 2 eetlepels rode wijnazijn
- 1 dl rode port
- zout
- peper
- 4 tournedos á ca. 125 g,
- 1 ½ dl vleesfond
- 1 eetlepel cranberrycompote
Voorbereiden:
Sjalotjes pellen en grote exemplaren halveren.
In pan met dikke bodem helft van boter verhitten.
Sjalotjes in ca. 5 minuten al omscheppend lichtbruin bakken.
Basterdsuiker toevoegen en al roerend in ca. 2 minuten laten smelten.
Rozemarijn, laurier, azijn en port erdoor roeren en aan de kook brengen.
Sjalotjes -afgedekt ca. 25 minuten zachtjes laten sudderen, af en toe omscheppen,en onafgedekt in ca. 3 minuten zachtjes laten inkoken tot stroperig mengsel.
Op smaak brengen met zout en peper.
Bereiden:
Tournedos ca. 30 minuten voor gebruik uit koelkast nemen.
De borden voorverwarmen.
Sjalotjes op laag vuur in ca. 5 minuten opnieuw verwarmen.
Intussen tournedos droogdeppen met keukenpapier.
In koekenpan rest van boter verhitten.
Tournedos in ca. 4 minuten rosé bakken, halverwege keren.
Tournedos bestrooien met zout en peper.
Uit pan op warm bord scheppen en onder aluminiumfolie warinhouden.
Fond aan bakvet toevoegen, aan de kook brengen en aanbaksels losroeren.
Compote erdoor roeren.
Jus al roerend in ca. 3 á 4 minuten iets laten inkoken. Jus over borden verdelen.
Tournedos erin leggen.
Sjalotjes ernaast scheppen.
Serveren met aardappelgratin en gemengde sla.
Receptenplein.nl
Home / aluminiumfolie / Pagina 12
Tournedos gevuld met groenten
Aller Hande 1996
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 1 bosuitje
- 1 waspeentje ca. 50 g,
- 1 stukje courgette ca. 50 g,
- 55 g boter of margarine
- ½ theelepel oregano
- 1 teentje knoflook
- zout
- peper
- 4 tournedos á ca. 125 g,
- 8 plakjes rauwe ham ca. 100 g,
- 1 dl vleesfond pot á 380 ml, AH,
- 3 eetlepels rode port
Voorbereiden:
Bosuitje schoonmaken en snipperen.
Wortel en courgette schoonmaken, wassen en in luciferdunne reepjes snijden.
Reepjes in heel kleine blokjes snijden.
In (koeken)pan 1 eetlepel boter verhitten.
Bosui, wortel, courgette en oregano ca. 3 minuten zachtjes bakken, af en toe omscheppen. Knoflook pellen, erboven uitpersen en ca. 2 minuten meebakken.
Op smaak brengen met zout en peper.
Groentemengsel op keukenpapier laten uitlekken.
Met scherp mes in elke tournedos aan één kant diepe inkeping maken, zodat zakje ontstaat.
Tournedos vullen met groentemengsel en weer dichtvouwen.
Telkens 2 plakjes ham op aanrecht uitspreiden, zodat ze elkaar in lengte iets overlappen.
Plakjes in breedte dubbelvouwen, zodat lange smalle repen ontstaan.
Elke tournedos rondom omwikkelen met hamreep.
Tournedos tot gebruik afgedekt in koelkast leggen.
Bereiden:
Tournedos ca. 30 minuten voor gebruik uit koelkast nemen.
De borden voorverwarmen.
Tournedos droogdeppen met keukenpapier.
In koekenpan rest van boter verhitten.
Tournedos in ca. 6 minuten rosé bakken, halverwege keren.
Tournedos bestrooien met zout en peper.
Op warm bord leggen en onder aluminiumfolie warmhouden.
Fond en port aan bakvet toevoegen, aan de kook brengen en aanbaksels losroeren.
Jus al roerend in ca. 3 à 4 minuten iets laten inkoken.
Jus over borden verdelen.
Tournedos erin leggen.
Serveren met pommes frites en mini-worteltjes.
Receptenplein.nl
Home / aluminiumfolie / Pagina 12
Roti van Allerhande
Aller Hande 1996
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Albert Heijn / Allerhande
- 4 kippenbouten ca. 1 kilo,
- Zout
- peper
- 50 g boter of margarine,
- 300 g zelfrijzend bakmeel
- 500 g sperziebonen
- 750 g vastkokende aardappels
- 1 grote ui
- 1 rode peper
- 5 eetlepels olie
- 2 eetlepels kerriepoeder
- 3 theelepels gemalen koriander
- 2 theelepels djinten
- 2 teentjes knoflook
- 1 tablet kippenbouillon
- 1 zakje santen
- 3 eetlepels bloem om te bestuiven
Voorbereiden:
Kip bestrooien met zout en peper.
In braadpan boter verhitten en kip in ca. 5 minuten rondom bruin bakken.
Afgedekt in ca. 30 minuten gaar stoven.
Kip uit pan op bord scheppen en iets laten afkoelen.
Kippenvlees van botten nemen.
Tot gebruik afgedekt in koelkast zetten. Intussen in kom bakmeel, zout en 13/4 dl water door elkaar Toeren.
Met koele hand in ca. 5 minuten tot soepel deeg kneden.
Als deeg te droog is nog wat water toevoegen.
Deeg verpakken in plasticfolie en in koelkast ca. 30 minuten laten rusten. Sperziebonen schoonmaken, wassen en in stukjes van ca. 3 cm breken.
Aardappels schillen, in stukjes snijden en wassen.
Ui pellen en snipperen.
Peper wassen, halveren, zaadlijst en zaadjes verwijderen en in stukjes snijden.
Bereiden:
Eén bord voorverwarmen.
In braadpan 4 eetlepels olie verhitten.
Ui, peper, kerriepoeder, koriander en komijn ca. 3 minuten zachtjes bakken. Knoflook pellen en erboven uitpersen.
Aardappels en sperziebonen erdoor scheppen en ca. 1 minuut meebakken.
Toevoegen: kip, bouillontablet en 1/2 liter water.
Aan de kook brengen en afgedekt ca. 20 minuten zachtjes laten stoven.
Intussen deeg in 8 stukken verdelen en tot balletjes rollen.
Aanrecht en deegroller bestuiven met bloem.
Deegballetjes uitrollen tot 8 ronde lappen van ca. 24 cm doorsnede.
Grote koekenpan dun invetten met rest van olie en verhitten.
Roti's in ca. 2 minuten aan beide kanten lichtbruin bakken.
Op warm bord leggen en onder aluminiumfolie warmhouden.
Door kip santen roeren en nog ca. 5 minuten zachtjes laten stoven.
Op smaak brengen met zout.
Aan tafel op vier borden roti leggen en kip in kerriesaus ernaast scheppen.
Serveren met sambal.
Receptenplein.nl
Home / aluminiumfolie / Pagina 12
Poting
Aller Hande 1997
Servings: 6 personen
Calories:
Author: Albert Heijn / Allerhande
- 100 g blanke rozijnen
- 100 g krenten
- 500 g zelfrijzend bakmeel
- 4 eieren
- 4 dl melk
- 1 theelepel zout
- 2 zakjes vanillesuiker
- 1 eetlepel boter of margarine om in te vetten,
- 1 eetlepel bloem om te bestuiven
Rozijnen en krenten wassen en laten uitlekken.
In kom zelfrijzend bakmeel met melk, eieren, zout en vanillesuiker tot glad beslag kloppen.
Rozijnen en krenten erdoor mengen.
Schaal invetten en bestuiven met bloem.
Beslag in schaal scheppen (schaal niet verder dan voor 2/3 deel vullen) en afdekken met aluminiumfolie. Schaal in grote pan zetten.
Pan vullen met zoveel water dat schaal voor 2/3 deel onder staat.
Water tegen de kook aan brengen.
Poting afgedekt in ca. 2 á 21/2 uur tegen de kook aan laten garen. Ca. 1/2 uur voor einde baktijd deksel van pan nemen en in aluminiumfolie gaatjes prikken om vocht te laten ontsnappen.
Met satéprikker controleren of poting gaar is (als prikker droog eruit komt is poting gaar).
Bord op schaal leggen, samen keren en poting uit vorm laten glijden.
Serveren met gesmolten boter, suiker en kaneel, stroop of (gepureerde) verse vruchten.
Receptenplein.nl
Home / aluminiumfolie / Pagina 12
Salade met varkenshaas en appel
Aller Hande 1997
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 2 appels Elstar,
- 25 g boter of margarine
- 1 eetlepel calvados of cognac slijter,
- 3 eetlepels olie
- 1 eetlepel witte-wijnazijn,
- 1 zakje slamelange 100 g,
- 2 bosuitjes
- 2 theelepels roze peperbessen potje, Royal Mail,
- 1 varkenshaas 250 g,
- 1 theelepel tijm
- zout
- versgemalen peper
- 1 eetlepel slankroom bekertje á 2 dl, AH,
Appels schillen, klokhuizen verwijderen en in blokjes snijden.
In koekenpan 1/2 eetlepel boter verhitten.
Appelblokjes toevoegen en 2 minuten op laag vuur al omscheppend bakken.
Van vuur af calvados toevoegen en laten afkoelen.
In kommetje olie en azijn tot sausje kloppen.
Sla over vier borden verdelen.
Vormpje midden op bord zetten.
¼ Deel van appelblokjes erin scheppen en gladstrijken.
Op zelfde manier op andere drie borden elk taartje maken.
Bosuitjes schoonmaken en in ringetjes snijden.
Peperbessen met bolle kant van theelepel pletten.
Varkenshaas in dunne plakken snijden.
Bestrooien met tijm, zout en peper. In koekenpan rest van boter verhitten.
Plakken varkenshaas op hoog vuur lichtbruin bakken.
Plakken uit pan nemen en warm houden in aluminiumfolie.
Aan bakvet 1 eetlepel water toevoegen en aanbaksels losroeren.
Room toevoegen en laten afkoelen.
Vleesvocht erdoor roeren.
Varkenshaas als waaier om taartje leggen.
Sausje erover sprenkelen.
Garneren met bosuitjes en roze peperbessen.
Receptenplein.nl
Home / aluminiumfolie / Pagina 12
Roti
Aller Hande 1996
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 4 kippenbouten 1 kilo,
- Zout
- peper
- 50 g boter of margarine
- 300 g zelfrijzend bakmeel
- 500 g sperziebonen
- 750 g aardappels vastkokende
- 1 grote ui
- 1 rode peper
- 5 eetlepels olie
- 2 eetlepels kerriepoeder
- 3 theelepels koriander gemalen
- 2 theelepels djinten
- 2 teentjes knoflook
- 1 tablet kippenbouillon
- 1 zakje santen
- 3 eetlepels bloem om te bestuiven
VOORBEREIDEN:
Kip bestrooien met zout en peper.
In braadpan boter verhitten en kip in 5 minuten rondom bruin bakken.
Afgedekt in 30 minuten gaar stoven.
Kip uit pan op bord scheppen en iets laten afkoelen.
Kippenvlees van botten nemen. Tot gebruik afgedekt in koelkast zetten.
Intussen in kom bakmeel, zout en 13/4 dl water door elkaar Toeren.
Met koele hand in 5 minuten tot soepel deeg kneden.
Als deeg te droog is nog wat water toevoegen.
Deeg verpakken in plasticfolie en in koelkast 30 minuten laten rusten.
Sperziebonen schoonmaken, wassen en in stukjes van 3 cm breken.
Aardappels schillen, in stukjes snijden en wassen.
Ui pellen en snipperen.
Peper wassen, halveren, zaadlijst en zaadjes verwijderen en in stukjes snijden.
BEREIDEN:
Eén bord voorverwarmen.
In braadpan 4 eetlepels olie verhitten.
Ui, peper, kerriepoeder, koriander en komijn 3 minuten zachtjes bakken.
Knoflook pellen en erboven uitpersen.
Aardappels en sperziebonen erdoor scheppen en 1 minuut meebakken.
Toevoegen: kip, bouillontablet en 1/2 liter water.
Aan de kook brengen en afgedekt 20 minuten zachtjes laten stoven.
Intussen deeg in 8 stukken verdelen en tot balletjes rollen.
Aanrecht en deegroller bestuiven met bloem.
Deegballetjes uitrollen tot 8 ronde lappen van 24 cm doorsnede.
Grote koekenpan dun invetten met rest van olie en verhitten.
Roti's in 2 minuten aan beide kanten lichtbruin bakken.
Op warm bord leggen en onder aluminiumfolie warmhouden.
Door kip santen roeren en nog 5 minuten zachtjes laten stoven.
Op smaak brengen met zout.
Aan tafel op vier borden roti leggen en kip in kerriesaus ernaast scheppen.
Receptenplein.nl
Home / aluminiumfolie / Pagina 12
Rosbief met mosterdsaus
Aller Hande 1996
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 500 g rosbief zelfbediening,
- zout
- zwarte peper versgemalen
- 2 eetlepels dragonmosterd,
- 40 g boter of margarine
- 2 eetlepels sinaasappelmarmelade
- 2 dl Slankroom
- 2 takjes basilicum
Rosbief bestrooien met zout, peper en bestrijken met 1/2 eetlepel mosterd.
In (braad)pan boter verhitten.
Rosbief in 5 minuten rondom bruin bakken.
Met deksel schuin op pan rosbief in nog 15 minuten rosé braden, regelmatig keren. Vier borden voorverwarmen.
Rosbief op plank leggen en onder aluminiumfolie 5 minuten laten rusten.
Rest van mosterd en marmelade door bakvet roeren.
Room toevoegen en aanbaksels losroeren.
Aan de kook brengen en 3 minuten laten inkoken tot lichtgebonden saus ontstaat. Intussen basilicum in reepjes snijden.
Rosbief in dunne plakken snijden en dakpansgewijs op warme borden leggen.
Beetje saus erover schenken en garneren met reepjes basilicum.
Rest van saus overdoen in sauskom en apart erbij geven.
Serveren met rijst en broccoli.
Receptenplein.nl
Home / aluminiumfolie / Pagina 12
Rosbief met kaas tuinkruidensaus
Aller Hande 1996
Servings: 2 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 25 g boter of margarine,
- 4 plakjes rosbief á la minute
- 1 ½ dl droge witte wijn
- 1 zakje kaas-tuinkruidensaus Knorr Finesse,
- 1 takje basilicum zakje á 15 g,
In pan boter verhitten en rosbief in 2 minuten bruin bakken.
Op twee borden leggen en warm houden onder aluminiumfolie.
Wijn en 1 dl water door bakvet roeren.
Kaas-tuinkruidensaus toevoegen en 1 minuut verwarmen.
Intussen basilicumblaadjes van takjes nemen, fijnknippen en door saus roeren.
Saus over rosbief scheppen.
Serveren met gebakken aardappelgolfjes en gekookte broccoliroosjes.
Receptenplein.nl
Home / aluminiumfolie / Pagina 12