Aardappelcake

Aardappelcake

Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten
Land van herkomst: Frankrijk
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • kg aardappels
  • 20 g gesmolten boter

Instructies

  • Snijd de aardappels in dunne plakjes.
  • Verwarm de oven voor op 120 ºC.
  • Bestrijk het bakblik met gesmolten boter.
  • Leg in het midden van het bakblik een rond schijfje en bedek de bodem met aardappelschijfjes.
  • Bekleed de rand van het blik met dunne aardappelschijfjes; één laag is voldoende.
  • Doe de overgebleven aardappelschijfjes in een kom en voeg zout, peper en gesmolten boter toe.
  • Meng goed.
  • Giet het aardappelmengsel in het bakblik en druk zachtjes aan.
  • Vouw de opstaande rand naar binnen en giet de resterende gesmolten boter erover.
  • Bedek het geheel met aluminiumfolie en schuif het in de voorverwarmde oven.
  • Laat het 1½ uur garen.
  • Haal het bakblik uit de oven, verwijder de folie en zet het terug in de oven.
  • Bak nog ongeveer 50 minuten, totdat de aardappelcake mooi bruin van kleur is.

Notities

Geniet van deze heerlijke aardappelcake als bijgerecht of als een unieke toevoeging aan je maaltijd. De lage oventemperatuur zorgt voor een langzame en gelijkmatige garing, waardoor de aardappels hun smaak optimaal behouden.

Geroosterde Rode Bieten Salade met Amandelen en Sinaasappelvinaigrette

Geroosterde Rode Bieten Salade met Amandelen en Sinaasappelvinaigrette

Een heerlijke rodebietensalade....net weer even anders.........
Bereidingstijd1 uur
Recept categorieën: Groenten, Noten, Salade
Land van herkomst: Marokko
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 4 middelgrote rode bieten gewassen en in vieren gesneden
  • 4 sjalotten gepeld en in vieren gesneden
  • 1 dessertlepel komijnzaadjes
  • Olijfolie

Voor de vinaigrette:

  • 1 eetlepel citroensap gemengd met sinaasappelsap
  • 1 dessertlepel honing
  • 75 ml olijfolie
  • 1 dessertlepel geraspte sinaasappelschil
  • ½ theelepel zout
  • Mespunt versgemalen zwarte peper

Extra:

  • Handjevol blanke amandelen geroosterd
  • 1 eetlepel fijngehakte peterselie

Instructies

Voorbereiding:

  • Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
  • Bedek een bakplaat met aluminiumfolie, laat de randen daarvan een beetje overhangen.
  • Verspreid de stukken rode biet, sjalot en komijnzaadjes over het midden van de bakplaat.
  • Giet er wat olijfolie overheen, bestrooi met peper en zout, en meng alles goed door elkaar.
  • Laat het geheel ongeveer 45 minuten bakken in de oven tot de rode bieten zacht zijn.

Vinaigrette:

  • Maak ondertussen de vinaigrette in een kom.
  • Klop citroen- en sinaasappelsap, honing, sinaasappelrasp, de helft van de gehakte peterselie, peper en zout door elkaar.
  • Voeg beetje bij beetje olijfolie toe en klop alles goed door elkaar.

Samenvoegen:

  • Voeg de nog hete geroosterde rode bieten en sjalotten toe aan de vinaigrette en meng alles goed.
  • Bestrooi de salade met geroosterde amandelen, de rest van de gehakte peterselie en extra sinaasappelrasp.

Notities

Geniet van deze heerlijke geroosterde rode bietensalade als bijgerecht of als lichte maaltijd. Perfect voor een gezonde en smaakvolle ervaring.

Vis met citroengras

Vis met citroengras

Recept categorieën: Hoofdgerechten, Vis
Land van herkomst: Thailand
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 4 moten witte vis
  • 3 stengels citroengras gesnipperd
  • 2 rode pepers gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook gesnipperd
  • Stukje gemberwortel
  • 1 ui gesnipperd
  • 1 citroen
  • 4 eetlepel(s) olie

Instructies

  • Leg elke moot vis op een stuk aluminium folie.
  • Strooi er zout en peper op naar smaak.
  • Snijd de helft van de citroen in plakjes en pers de andere helft uit.
  • Meng de citroengras met de pepers, de knoflook, de gember, de ui en het citroensap.
  • Verdeel dit mengsel over de vis en druppel de olie erover.
  • Vouw de pakketjes dicht en bak ze 25 minuten in de oven op 190 graden.
  • Vouw de pakketjes open en leg een plakje citroen op de vis.

Varkenshaas Vol Verrassingen

Varkenshaas Vol Verrassingen

Dit gerecht zal genieten van de smaakvolle verrassingen van het gehaktmengsel en de romige champignonsaus.
Bereidingstijd1 uur 30 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Varkensvlees, Vlees
Land van herkomst: Zuid Afrika
Servings: 2 personen
Calories:
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1,4 kg varkenshaas ongeveer 350 g per stuk, voor 4 porties

Vulling:

  • 400 g varkensgehakt ongekruid
  • Zout en peper naar smaak
  • 1 theelepel gedroogde oregano
  • Snufje tijm
  • 2 teentjes knoflook fijngehakt
  • 6 zongedroogde tomaten in olie fijngehakt
  • 12 zwarte olijven fijngehakt
  • 100 g blokjes mozzarella klein gesneden
  • 1 eetlepel balsamicoazijn
  • Ontbijtspek of bacon 4 plakjes per varkenshaas
  • 3 eetlepels olijfolie

Saus:

  • 2 eetlepels olijfolie
  • 2 uien in dunne halve ringen gesneden
  • 2 teentjes knoflook fijngehakt
  • 200 g champignons in plakjes gesneden
  • 250 ml room
  • Zout en zwarte peper naar smaak
  • Bosje basilicum in stukjes gescheurd
  • 2 eetlepels bloem
  • 100 ml water

Instructies

  • Meng alle ingrediënten voor de vulling goed en laat het een uur in de koelkast rusten zodat de smaken goed vermengen.
  • Snijd de varkenshaas in de lengte open, maar niet helemaal door.
  • Vouw de varkenshaas open en verdeel het gehaktmengsel over de varkenshaas.
  • Vouw het vlees goed dicht en wikkel het in plakjes spek of bacon.
  • Verpak de varkenshaas in aluminiumfolie en bak het in een voorverwarmde oven op 200°C gedurende 20 minuten (om het vlees voor te garen).
  • Haal de varkenshaas uit de folie en bak het mooi bruin en gaar in 3 eetlepels olijfolie in een koekenpan. (Het vlees mag iets roze blijven van binnen, maar moet niet droog zijn.)
  • Houd de varkenshaas warm in aluminiumfolie terwijl je de saus bereidt.
  • Fruit in het braadvet van het vlees de ui en knoflook tot ze zacht zijn.
  • Voeg de champignons toe en bak mee tot ze gekleurd zijn.
  • Voeg paprikapoeder toe en bak even mee tot de geuren vrijkomen.
  • Voeg de room toe en laat het geheel goed gaar worden.
  • Indien nodig, bind de saus met een papje van water en bloem (laat de bloem een paar minuten gaar worden) of gebruik maïzena.
  • Meng de gescheurde basilicumblaadjes door de saus.
  • Snijd de varkenshaas in plakken en leg deze terug in de oorspronkelijke vorm op een serveerschaal.
  • Verdeel de champignonroomsaus over en rondom de varkenshaas.
  • Garneer met extra basilicumblaadjes.

Kabeljauw met tomaat en geitenkaas

Kabeljauw met tomaat en geitenkaas

Topkok winnend recept aflevering 5, 2006. De winnaar van deze aflevering is Arlette Swartjes. Haar winnende gerecht bestaat uit pakketjes van kabeljauw, waarin de vis met een verrassende combinatie van tomaat en geitenkaas op smaak is gebracht.
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Kaas, Vis
Land van herkomst: Nederland
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Arlette Swartjes

Ingrediënten

  • 600 g aardappels kruimig
  • 1 kleine knolselderij
  • 4 grote plakken rauwe ham
  • 1 zak spinazie verse 300 g
  • 100 ml gezeefde tomaten
  • 200 g zachte geitenkaas verkruimeld
  • 400 g kabeljauwfilet
  • 2 eetlepel(s) olijfolie
  • 2 teentjes knoflook in plakjes
  • 6 eetlepel(s) balsamicoazijn
  • 2-3 eetlepel(s) suiker
  • 75-100 ml slagroom
  • nootmuskaat
  • 1-2 eetlepel(s) pijnboompitten geroosterde
  • sprietjes bieslook

Instructies

  • Schil ca. 600 g aardappels en snijd ze in stukjes.
  • Maak de knolselderij schoon en snijd hem in stukjes.
  • Kook de aardappel met de knolselderijstukjes in water met zout in 15-20 minuten gaar.
  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Spreid de plakken rauwe ham uit op een plank en beleg ze met blaadjes spinazie..
  • Schenk ca. 100 ml gezeefde tomaten op een bord, voeg de helft van de geitenkaas en wat peper toe en prak alles door elkaar.
  • Snijd de kabeljauw in 4 gelijke stukken.
  • Bestrijk ze met het tomatenkaasmengsel en leg ze op de ham.
  • Rol de ham met de vis op.
  • Verhit 1 eetlepel olie in een koekenpan en bak de vispakketjes rondom lichtbruin.
  • Leg ze op aluminiumfolie en bak ze nog ca. 7 minuten in de oven.
  • Verhit 1 eetlepel olie in een pannetje en bak hierin de plakjes knoflook lichtbruin.
  • Voeg de balsamicoazijn en de suiker toe en laat dit ca. 5 minuten inkoken.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Verwarm in een pan de slagroom met naar smaak nootmuskaat.
  • Giet de aardappels met de knolselderij af en wrijf ze boven de room door een zeef.
  • Roer de puree luchtig en breng op smaak met zout en peper.
  • Meng in een schaal de rest van de spinazie met de ingekookte azijn, pijnboompitten en de rest van de geitenkaas.
  • Snijd de visrolletjes schuin door en leg ze elk op een bord.
  • Schep daarnaast wat van de spinaziesalade en een flinke eetlepel van de aardappel-knolselderijpuree.
  • Garneer eventueel met sprietjes bieslook.

Pannenkoeken met krabsalade

Pannenkoeken met krabsalade

Snel te maken.
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Pannenkoeken, Vis, Zeevruchten
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 1 blikje crabmeat 170 g
  • 1 grote winterwortel
  • 1 pak pannenkoeken naturel 8 stuks
  • 1 zakje veldsla 75 g
  • 2 bakje krabsalade à 200 g

Instructies

  • Krab laten uitlekken.
  • Wortel schoonmaken en raspen.
  • Pannenkoeken verwarmen volgens gebruiksaanwijzing en onder aluminiumfolie warm houden.
  • Aan tafel pannenkoeken vullen met achtereenvolgens veldsla, geraspte wortel, krabsalade en krab.
  • Pannenkoeken oprollen.

Bietjesrösti met appel en speklapjes

Bietjesrösti met appel en speklapjes

AllerHande januari 2004
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Varkensvlees, Vlees
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 1 ui gesnipperd
  • 2 eetlepel boter
  • 1 zak rösti diepvries, 600 g
  • 8 speklapjes à ca. 100 g
  • 4 appels bijv. goudrenetten
  • 1 bakje bietjes geraspte 400 g, uitgelekt

Instructies

  • In koekenpan ui in 1 eetlepel boter fruiten.
  • Rösti toevoegen en in 15 minuten goudbruin bakken, regelmatig omscheppen.
  • Speklapjes inwrijven met zout en peper.
  • In andere koekenpan 1 eetlepel boter verhitten en speklapjes in 5 minuten per kant bruin en krokant bakken.
  • Vlees uit pan nemen en op bord onder aluminiumfolie warmhouden.
  • Intussen appels schillen, met appelboor klokhuis verwijderen en van appels elk 4 dikke, gelijkvormige plakken snijden.
  • Appelplakken in achtergebleven spekvet aan beide kanten in 2-3 minuten bruinbakken.
  • Bietjes door rösti mengen en nog enkele minuten meebakken.
  • Rösti pittig op smaak brengen met zout en peper.
  • Speklapjes op appelplakken op bord leggen, bietjesrösti ernaast scheppen.

Biefstuk op bedje van gebakken rucola

Biefstuk op bedje van gebakken rucola

AllerHande maart 2000
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Rundvlees, Vlees
Servings: 2 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 1 teentje knoflook
  • 2 takjes basilicum
  • 2 eetlepel(s) olijfolie
  • 2 biefstukken a ca. 125 g
  • 2 pakjes rucola a 30 g
  • 1 eetlepel(s) rode wijn
  • ½ eetlepel(s) balsamicoazijn
  • ½ eetlepel(s) Grof zeezout
  • versgemalen peper

Instructies

  • Knoflook pellen en fijn snipperen.
  • Basilicum fijn knippen.
  • In (grill) pan 1 eetlepel olie verhitten.
  • Biefstukken in ca. 4 minuten van binnen rosé en van buiten bruin bakken, halverwege keren.
  • Uit pan nemen en warmhouden onder aluminiumfolie.
  • Rest van olie toevoegen.
  • Knoflook ca. 30 seconden bakken.
  • Rucola en basilicum erdoor scheppen en in ca. 30 seconden al omscheppend verwarmen.
  • Wijn en balsamicoazijn erdoor scheppen en direct over twee (voorverwarmde) borden verdelen.
  • Vlees erop leggen.
  • Bestrooien met grof zeezout en peper.

Notities

Serveren met pain de campagne en tomatensalade

Bleekselderij met Roquefort

Bleekselderij met Roquefort

Recept categorieën: Groenten, Kaas
Land van herkomst: Nederland
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 400 gr bleekselderij
  • 50 gr boter
  • 2 teentjes knoflook uitgeperst
  • 100 gr roquefort of een andere blauwe kaas

Instructies

  • Maak de selderij schoon en snijd de stengels in drieën.
  • Meng de boter met de kaas en de knoflook en vul de stengels daarmee.
  • Leg ze op een stuk aluminiumfolie en vouw dat dicht.
  • Bak ze een kwartier in de oven op 180 graden; vouw de folie open en bak nog 5 minuten.

Besoffene Äpfel

Besoffene Äpfel

Dronken appels
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Fruit
Land van herkomst: Oostenrijk
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 4 appels geschild en uitgeboord
  • 100 gr boerenjongens of rozijnen
  • 1 glas brandewijn
  • 1 glas witte wijn
  • 100 gr suiker
  • ½ tl kaneel

Instructies

  • Kook de witte wijn met de suiker en de kaneel in ongeveer 10 minuten tot een siroop.
  • Zet de appels in een ovenschaal en vul ze met de rozijnen.
  • Giet de brandewijn erover en de helft van de siroop.
  • Dek de schaal af met aluminiumfolie.
  • Bak de appels een half uur op 200 graden.
  • Haal de folie eraf, giet de overgebleven siroop over de appels en bak ze nog eens tien minuten.