Lamskoteletten met peterselie knoflookboter

Lamskoteletten met peterselie knoflookboter

Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Lamsvlees
Servings: 2 personen
Calories:
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 2 el olijfolie
  • 3 el peterselie fijngesneden
  • 2 teentjes knoflook
  • 20 gram boter
  • 4 lamskoteletten
  • zout
  • peper

Instructies

  • Zet alle ingrediënten klaar
  • Pel en snipper de knoflook.
  • Snijd de peterselie fijn.
  • Bestrooi de koteletten met zout en peper.
  • Verhit de olijfolie in een koekenpan en bak de koteletten aan beide zijden.
  • Keer regelmatig om.
  • Bak beide zijden ongeveer 5 minuten.
  • Haal ze uit de pan en bewaar onder een stukje aluminiumfolie.
  • Zet de warmtebron lager en laat de boter in dezelfde pan smelten.
  • Fruit de knoflook en voeg dan de peterselie toe.

Notities

Serveer met b.v. haricots verts of flageolets (groene kidneyboontjes).

Cheeseburger op een bordje

Cheeseburger op een bordje

Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd10 minuten
Recept categorieën: Rundvlees, Varkensvlees
Servings: 2 personen
Calories:
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 150 gram rundergehakt
  • 4 plakken cheddar kaas
  • 6 plakjes bacon
  • 1 rode ui
  • 1 tomaat
  • 1 eetlepel(s) boter
  • 1 eetlepel(s) olie
  • zout
  • 1 beetje salade
  • peper

Instructies

  • Zet alle ingrediënten klaar.
  • Pel en snijd de ui in halve ringen.
  • Snijd de tomaat in plakken.
  • Meng het gehakt met wat zout en peper en vorm er burgers van.
  • Verhit een droge koekenpan en bak de plakjes bacon.
  • Haal de bacon uit de pan en houd warm op een bordje afgedekt met aluminiumfolie.
  • Bak de uienringen in een koekenpan met wat olie.
  • Verhit in een koekenpan de boter met de olie en bak de burgers gaar aan beide zijden.
  • Leg op de burgers elk twee plakjes cheddar.
  • Dek de pan af en laat de kaas smelten.
  • Maak de borden op met in het midden de cheeseburger en daarom heen plakjes tomaat, sla, cheddar en gebakken uienringen.

Notities

Geef er frietjes bij.

Zalm op Parijse wijze

Zalm op Parijse wijze

Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd10 minuten
Recept categorieën: Vis
Land van herkomst: Frankrijk
Servings: 2 personen
Calories:
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 2 moten zalm
  • 150 gram doperwten diepvries
  • ½ rode ui
  • 12 kapertjes
  • 1 liter groentebouillon
  • 2 el mayonaise
  • peterselie
  • zout
  • peper

Instructies

  • Zet alle ingrediënten klaar.
  • Snijd de peterselie zeer fijn.
  • Halveer de ui.
  • Snijd halve ringen van één helft.
  • Verwarm de bouillon tot tegen de kook aan.
  • Pocheer de zalm gedurende 3 minuten.
  • Haal de zalm uit de bouillon met behulp van een spaan en bewaar in een stuk aluminiumfolie.
  • Verwarm de bevroren doperwten in de bouillon tot ze ontdooid en warm zijn.
  • Zet zo nodig de warmtebron hoger.
  • Meng intussen de mayonaise met de peterselie en voeg een klein beetje zout en peper toe.
  • Maak de borden op.
  • Leg een moot zalm op het bord.
  • Bedek deze met een lepel peterselie-mayonaise en leg hier een paar uienringen en wat kapertjes op.
  • Verdeel de doperwten over de borden naast de zalm.

Kipvleugels in balsamicoazijn met spaghetti

Kipvleugels in balsamicoazijn met spaghetti

Voorbereidingstijd30 minuten
Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Gevogelte, Kip, Pasta
Servings: 2 personen
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 6 kipvleugels
  • 1 rode ui
  • 2 tomaten
  • 1 teentje knoflook
  • 2 eetlepel(s) oregano gedroogde
  • 1 snufje cayennepeper
  • 2 eetlepel(s) olijfolie
  • 1 eetlepel(s) peterselie fijn gehakte
  • eetlepel(s) balsamicoazijn
  • 2 eetlepel(s) crème fraîche
  • 10 cl kippenbouillon
  • zout
  • Parmezaanse kaas geraspt

Instructies

  • Zet alle ingrediënten klaar.
  • Pel en snipper de ui en de knoflook.
  • Snijd de peterselie fijn.
  • Snijd de tomaat in blokjes.
  • Rasp eventueel de Parmezaanse kaas.
  • Verhit op middelhoog vuur in een hapjespan met 2 el. olijfolie en bak de kipvleugels aan beide zijden mooi bruin.
  • Voeg de oregano, cayennepeper, ui en de knoflook toe.
  • Verlaag de hittebron.
  • Voeg de kippenbouillon toe en laat 12 tot 15 minuten zachtjes sudderen.
  • Kook intussen de spaghetti volgens aanwijzingen op de verpakking.
  • Haal de kipvleugels uit pan houd ze warm op een bord onder aluminiumfolie.
  • Voeg de crème fraîche en de tomatenblokjes toe.
  • Roer goed door elkaar. Laat even zachtjes pruttelen.

Eendenborst met avocado en peer

Eendenborst met avocado en peer

Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Eend, Gevogelte, Voorgerechten
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 eendenborst 350 gr.
  • 2 eetlepel(s) citroensap
  • 1 eetlepel(s) balsamicoazijn
  • 5 eetlepel(s) olijfolie
  • 1 tl gemberpoeder
  • 1 handpeer
  • 1 avocado
  • 1 klein bosje peterselie
  • zout peper

Instructies

  • Snijd het vel van de eendenborst kruislings in.
  • Verhit een koekenpan op midden hoog vuur.
  • Bak de eend met de vel kant naar onderen gedurende 7 minuten.
  • Bestrooi met wat zout en peper en draai de borst om en bak deze zijde ongeveer 6 minuten. Haal de eend uit de pan en laat deze rusten onder een vel aluminiumfolie.
  • Schil de peer en snijd deze over de lengte doormidden.
  • Verwijder het klokhuis en snijd overlangs dunne plakken.
  • Doe hetzelfde met de avocado.
  • Besprenkel met een beetje citroen de plakjes peer en avocado zodat deze niet bruin verkleuren.
  • Meng de rest van de citroen, de balsamicoazijn, olijfolie en gemberpoeder in een schaaltje en meng deze goed door elkaar met behulp van een garde.
  • Maak de borden op en decoreer met wat peterselie.

Aubergine tapas

Aubergine tapas

Recept categorieën: Groenten, Lamsvlees, Tapas, Vlees
Land van herkomst: Spanje
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 4 kleine aubergines
  • 350 gram lamsgehakt
  • 1 ei
  • 1 ui gesnipperde
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 eetlepel peterselie gehakte
  • zout peper
  • ¼ theelepel kaneel
  • 125 gram geraspte Manchego kaas
  • 1,25 deciliter olijfolie

Instructies

  • Spoel de aubergines af, snijd ze in de lengte doormidden en hol ze uit.
  • Meng het gehakt met de ui, knoflook, kaneel, peterselie en zout en peper.
  • Vul de aubergines met dit mengsel en bestrooi ze met de kaas.
  • Verhit de olijfolie in een ovenschaal, leg de aubergines erin en zet de schaal, afgedekt met aluminiumfolie, in de op 200°C voorverwarmde oven.
  • Bak de aubergines 40 minuten.
  • Verwijder na 30 minuten het aluminiumfolie

Champignons met knoflook

Champignons met knoflook

Recept categorieën: Hapjes, Tapas
Land van herkomst: Nederland
Servings: 16
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 15 teentjes knoflook
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 25 gr boter
  • 2 theelepel tijm
  • zout
  • peper
  • 16 champignons grote
  • 2 theelepel rozemarijn fijngesneden
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 1 eetlepel citroensap

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Verpak 15 teentjes knoflook in plakjes met 2 eetlepels olijfolie, 25 gr boter, 2 theelepels tijm, zout en peper in aluminiumfolie en bak ze ± 20 minuten zachtjes in de oven.
  • Leg 16 grote champignons zonder steel in een ovenschaal en verdeel er de knoflook met het vrijgekomen vocht, 2 theelepels fijngesneden rozemarijn, 3 eetlepels olijfolie en 1 eetlepel citroensap over.
  • Bak de champignons ± 25 minuten in de oven.

Marsepein van Astrid Veltman v4

Marsepein van Astrid Veltman v4

aardappeltjes
Recept categorieën: Snoepgoed
Land van herkomst: Nederland
Feestdagen etc: Sinterklaas
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

voor 500 gr marsepein

  • 250 gram amandelen gepelde
  • 250 gram poedersuiker
  • 1 theelepel oranjebloesemwater Turkse specialiteitenwinkel
  • 1 eiwit
  • cacaopoeder

Instructies

  • Maal de amandelen in een molen op de fijnste stand tot poeder.
  • Voeg de poedersuiker, het oranjebloesemwater en het eiwit toe en maal die even mee.
  • Wikkel de marsepein in aluminiumfolie en laat hem in de koelkast ± 12 uur rusten.
  • Vorm van de marsepein kleine bolletjes en rol die door de cacao.

Notities

Marsepein-variaties

Kneed door de helft van de marsepein ½-1 theelepel cacao.

Tweekleurige schijfjes

Rol beide kleuren marsepein uit en leg ze op elkaar.
Rol de marsepein met behulp van plasticfolie op en snijd de rol in dunne plakjes.

Dambordjes:

Snijd de blanke en de bruine marsepein tot staafjes.
Leg deze om en om op elkaar, druk ze een beetje aan en snijd ze in plakjes.

Rotti kukus

Rotti kukus

gestoomde cake
Recept categorieën: Cake, Dessert - Nagerecht
Land van herkomst: Indonesië
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 2 kopjes zelfrijzend bakmeel
  • 1 kopje patent bloem
  • 1 kopje witte basterdsuiker
  • 2 pakjes vanillesuiker
  • 3 grote eieren
  • 1 kopje 7up

Instructies

  • Gebruik hetzelfde kopje als maat.
  • Mix in een diepe kom de drie eieren, vanillesuiker en basterdsuiker tot het geheel goed romig is.
  • Voeg dan het meel, de bloem en de 7 up toe en mix verder tot een luchtige massa.
  • Intussen wordt de gaatjespan van binnen voorzien van aluminiumfolie.
  • De gehele binnenkant bekleden.t
  • In de onderste pan wordt dan ruim water aan de kook gebracht.
  • Denk erom dat het water de bovenste pan niet mag raken.
  • Indien het water kookt, het vuur kleiner zetten maar he water wel aan de kook houden.
  • Giet het beslag in de gaatjespan op het folie, doe de deksel erop en laat het 1 uur stomen.
  • Na 1 uur de deksel eraf nemen en met een satéstokje op enkele plaatsen inprikken. Is het stokje droog dan is de rotti kukus klaar.
  • Doe dan het vuur uit en haal het folie met de rotti kukus eruit en laat dit afkoelen.
  • Oppassen want het is erg warm.
  • Snij de rotti kukus in plakken en eet ze met boter of margarine.
  • Wel opletten tijdens het stomen, want het water verdampt.
  • Kijk dus elk kwartier en vul zo nodig wat heet water bij.

Marinade Ikan Mosterd

Marinade Ikan Mosterd

marinade voor vis
Recept categorieën: Marinade
Land van herkomst: Indonesië
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 1 kopje olijfolie
  • 4 eetlepel(s) franse mosterd
  • 1 kopje sinaasappelsap
  • 2 grote uien fijngesneden
  • 1 teen knoflook fijngehakt
  • 1 rode lombok groene lombok fijngesneden
  • zout
  • peper

Instructies

  • Klop deze marinade goed glad en gebruik hem voor het marineren van moten kabeljauw, schelvis, makreel, poon, bot of schol.
  • Laat de marinade minstens 2 uur intrekken.
  • Rooster of grill de vis.
  • Omwikkeld met aluminium roosteren op de barbecue