Gebraden kip van Hetty van Es
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 1 kip 2 tot 2¼ kg, in 10 stukken verdeeld
- 1 bol knoflook in ongepelde teentjes verdeeld
- 2 citroenen zonder waslaagje elk in acht stukjes
- 150 ml witte wijn
- een handjevol verse tijm
- 3 eetlepel(s) olijfolie
Leg de stukken kip in een braadslee en doe de knoflook, stukjes citroen en tijm erbij.
Trek daarvoor de blaadjes tijm grofweg van de takjes af en laat er een paar heel om later ter garnering te gebruiken.
Giet de olie erbij, meng alles met je handen door elkaar en doe het mengsel over in de braadslee.
Zorg dat de stukken kip met het vel naar boven liggen.
Sprenkel er de witte wijn op en maal er wat zwarte peper over, dek de braadslee strak af met aluminiumfolie en zet hem 2 uur in een oven lage temperatuur van 160 °C hebt voorverwarmd. Haal het folie weg en verhoog de oventemperatuur tot 200 °C of gasovenstand 6.
Bak de kip nog 30 tot 45 minuten, tot het vel mooi goudbruin is en de citroenen aan de randjes beginnen te schroeien en te karameliseren.
Strooi er wat tijm over en serveer het!
Receptenplein.nl
Home / aluminiumfolie / Pagina 28
Broodkommetje met ham, kaas en ei
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- eieren
- broodjes wit of bruin
- ham
- mozarella
Warm de oven voor op 180 graden.
Snij de bovenkant van de broodjes af.
Hol het broodje nu uit met behulp van een klein mesje en lepel.
Beleg de binnenkant van het broodje met ham.
Probeer het broodje met een plak ham te beleggen, zo kan er nergens geen ei weg lekken.
Breek nu in het kommetje van ham je ei.
Doe er nu 2 eetlepels mozzarella kaas en (optioneel) de fijngehakte peterselie.
Doe nu weer de bovenkant op het broodje en wikkel het broodje goed in met aluminiumfolie.
Bak de broodjes ongeveer 10-15 minuten in de oven.
Check de broodjes na 10 minuten even, hoe ze er uit zien.
Haal ze dan uit de oven en verwijder de aluminiumfolie.
Serveer ze dan gelijk!
Receptenplein.nl
Home / aluminiumfolie / Pagina 28
Slanke zalm
Servings: 1
Calories:
Author: Cor Klaar
- 100 gram verse zalm zonder vel en graat
- 2 eetlepel(s) gehakte ui
- 1 eetlepel(s) fijngehakte sjalotjes met het groene gedeelte of bieslook
- ½ theelepel gemberpoeder of geraspte gemberwortel
- zout en peper
- ¼ theelepel Tabasco
- 0.5 dl citroensap
- 100 gram kerstomaten in twee gesneden
- 4 plakjes citroen
Smeer de bodem van een zware ovenschaal in met olie en leg hierin de zalm, met daarover ui en sjalotjes.
Voeg peper en zout toe en vervolgens Tabasco en citroensap.
Dek de schaal af met aluminiumfolie en zet haar 25 minuten in een oven van 175°C.
Voeg, als al het water verdampt is, een beetje warm water toe.
Neem het folie van de schaal, voeg tomaten toe en laat alles nog 5 minuten stoven.
Garneer het gerecht met plakjes citroen.
Receptenplein.nl
Home / aluminiumfolie / Pagina 28
Yoghurtbrood
Recept categorieën: Brood
Calories:
Author: Cor Klaar
- 250 gram griekse yoghurt
- 6 eieren
- 100 gram sesamzaad
- 75 gram gebroken lijnzaad
- 75 gram zonnebloempitten fijngemalen
- 75 gram roomboter
- 2 flinke theelepels bakpoeder
- 1 kleine theelepel zout
Maal de zonnebloempitten fijn met de keukenmachine totdat je fijn meel krijgt
smelt de roomboter langzaam in een steelpannetje
neem ondertussen een beslagkom en meng alle ingrediënten door elkaar met een garde
Als de boter gesmolten is meng je de boter samen met de overige ingrediënten door elkaar
neem een bakblik van 28 cm en vet dit in met een beetje roomboter of olijfolie, doe vervolgens het deeg erin
Zet de oven op 180 graden en bak het brood in 50 minuten bruin , bedek het daarna met aluminiumfolie en laat nog 40 minuten gaar worden. Dit is omdat het mogelijk anders verbrand
Direct nadat je het uit de oven hebt gehaald ,haal je het brood uit het bakblik, dek af met aluminiumfolie of doe het in een broodzak. Je kunt het brood een week bewaren
Receptenplein.nl
Home / aluminiumfolie / Pagina 28
Perfect Gepofte Aardappels uit de Airfryer
Deze eenvoudig te maken gepofte aardappels uit de airfryer zijn perfect als bijgerecht of tussendoortje. Knapperig van buiten en heerlijk zacht van binnen. Ideaal voor elke maaltijd en gemakkelijk aan te passen met verschillende toppings!
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 4
Calories: 150kcal
Author: Cor Klaar
- Aardappels bij voorkeur grote, vastkokende aardappels
Verwarm de airfryer voor op 200 graden Celsius.
Wikkel elke aardappel stevig in aluminiumfolie, zorg ervoor dat ze volledig bedekt zijn.
Plaats de verpakte aardappels in het mandje van de airfryer.
Bak de aardappels gedurende 30 minuten op 200 graden, of totdat ze zacht zijn van binnen en knapperig van buiten.
Haal de aardappels voorzichtig uit de airfryer, verwijder de folie en serveer ze warm met je favoriete toppings zoals boter, zure room, geraspte kaas, of verse kruiden.
Combineer met een lichte witte wijn zoals een Chardonnay of een frisse rosé.
Calories: 150kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 3g | Vet: 0g | Zout: 0g | Sugar: 1g
Receptenplein.nl
Home / aluminiumfolie / Pagina 28
Hartverwarmend Gevuld Speculaasgebak
Vol verwachting kloppen alle harten, als je een speculaashart op tafel zet, (of cadeau geeft) dat met liefde is gemaakt.
Voorbereidingstijd20 minuten min
Bereidingstijd1 uur uur
Wachttijd1 uur uur
Servings: 20 personen
Calories: 345kcal
Author: Cor Kevenaar
- 500 g bloem
- 2 tl bakpoeder
- 250 g bruine basterdsuiker
- 2 el speculaaskruiden
- 4 el melk
- 2 el citroensap
- Voor de vulling:
- 450 g amandelspijs
- 1 tl citroenrasp
- 250 g roomboter in blokjes
- 2 eidooiers losgeklopt
- 50 g garneeramandelen
- 2 el melk
Voorbereiding:
Zeef boven een ruime kom bloem, bakpoeder, bruine suiker, een snufje zout en speculaaskruiden.
Maak een kuiltje in het midden en voeg hier de melk en citroensap aan toe.
Voeg de blokjes boter toe en wrijf met koele handen de boter met het meel tot kruimels.
Kneed alles snel tot een samenhangend deeg.
Dek de kom af en laat het deeg minimaal 1 uur in de koelkast rusten. (Hoe langer, hoe beter de smaak.)
Kneed voor de vulling de amandelspijs, citroenrasp en de helft van het losgeklopte ei tot een stevige pasta.
Voeg indien nodig een beetje water toe om het uit te kunnen rollen.
Teken op een stuk karton een hart van 30 cm hoog en 20 cm breed en knip het uit.
Bereiden:
Verwarm de oven voor op 180°C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
Verdeel het speculaasdeeg in twee stukken.
Rol beide stukken deeg (één voor één) tussen twee vellen bakpapier uit tot lappen van ongeveer 3 mm dik.
Rol ook de amandelspijs uit.
Snijd met behulp van het kartonnen hart twee harten uit het speculaasdeeg.
Snijd ook een hart uit de amandelspijs.
Leg een deeghart op de bakplaat, leg het amandelspijshart erop en bedek het met het tweede deeghart.
Pak het speculaashart rondom in met een dubbelgevouwen laag aluminiumfolie, waarbij de bovenkant vrij blijft.
Bestrijk de bovenkant met de rest van het losgeklopte ei en decoreer met amandelen.
Bak het speculaashart in het midden van de oven gedurende ongeveer 45 minuten, tot het gaar is. (De afsnijdsels kunnen apart worden meegebakken. )
Haal het speculaashart uit de oven, laat het 10 minuten afkoelen en verwijder voorzichtig de folie.
Laat het speculaashart verder afkoelen voordat je het serveert.
Dit rijke en kruidige gebak past goed bij een zoete dessertwijn, zoals een Muscat of een late oogst Riesling. Hun fruitige aroma's en zoetheid vormen een harmonieus contrast met de specerijen en amandelen in het speculaashart.
Calories: 345kcal | koolhydraten: 4445g | Protein: 6g | Vet: 16g
Receptenplein.nl
Home / aluminiumfolie / Pagina 28
Wortel met bosui uit de oven
Naar een recept van Dekamarkt; dit is mijn versie daarvan.
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar
- 3 eetlepel(s) olijfolie
- 1 theelepel djinten gemalen komijn
- Grof zeezout
- 50 gram hazelnoten
- 1 eetlepel(s) tijm verse
- 8 bosuitjes
- 1 bos wortelen
- zwarte peper
Verwarm de oven op 180 graden Celsius.
Hak de hazelnoten grof.
Schil de wortelen met een dunschiller en snijd het puntje er af, laat een stukje groen van een cm zitten.
Snijd de worteltjes van de bosuitjes af en snijd aan de groene kant een cm van de uiteinden.
Snijd de worteltjes van de bosuitjes af en snijd aan de groene kant een cm van de uiteinden.
Verdeel de worteltjes en de bosui in de ovenschaal.
Schep in een kommetje de tijm met de hazelnoten, een theelepel grof zeezout, een theelepel versgemalen zwarte peper en de komijn door elkaar.
Strooi dit mengsel over de bosui.
Sprenkel de olijfolie er over.
Doe aluminiumfolie erover.
Rooster de wortelen en bosuitjes in de oven in 45 minuten tot ze beetgaar zijn en licht kleuren, schep ze af en toe om.
Na 45 minuten haal de aluminiumfolie eraf een rooster nog 15 minuten de groenten zonder de folie.
Receptenplein.nl
Home / aluminiumfolie / Pagina 28
Babi panggang bumbu kecap
Buikspek in ketjapsaus
Calories:
Author: Cor Klaar
- 600 gram buikspek
- 3 eetlepel(s) ketjap asin
- 4 eetlepel(s) ketjap manis
- 2 eetlepel(s) ketoembar
- ¼ theelepel djinten
- 3 teentjes knoflook
- zeezout
Ketjapsaus:
- 1 eetlepel(s) zelfgemaakte sambal oelek of 5 rode pepers
- 4 kleine sjalotjes fijn gesneden
- 4 eetlepel(s) ketjap manis
- 1 theelepel limoen- of citroensap
Maak een marinade van de beide ketjaps, de ketoembar, djinten, en de knoflook.
Smeer het buikspek goed in met de marinade en laat minimaal 2-3 uur marineren; het liefst 1 hele nacht!
De smaken trekken er dan beter in.
Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
Haal het buikspek uit de marinade en laat deze uitlekken.
Leg het buikspek in een ovenschaal – afgedekt met aluminiumfolie – en braad het vlees in ca. ¾ uur gaar.
Haal de folie eraf en overgiet het vlees nu met de achtergebleven marinade.
Laat het vlees nu in 15-30 minuten krokant worden.
Serveer het buikspek met witte rijst en zuurkool!!! en de ketjapsaus.
Maak een ketjapsaus om er het buikspek in te dippen.
Receptenplein.nl
Home / aluminiumfolie / Pagina 28
Dresdner Weihnachtsstollen
Calories:
Author: Cor Klaar
Deeg:
- 4 ⅓ kopjes bloem
- 1,5 kopjes melk
- 70 gram gist verse
- 1 kop margarine of boter / plus 2 el.
- ¾ kop suiker of honing
- 1 tl. zout
Aroma:
- ½ kop gekonfijte citroenschil
- ½ kop amandelen gehakte
- 1 citroen geraspte schil voor
- ¼ kop rum
- 1 ¾ kopjes rozijnen
Topping
- ¼ kop boter gesmolten
- ½ kopje banketbakker suiker
Maak een zachte, plooibare gistdeeg van de ingrediënten in het eerste deel en laat in een kom gedurende 10 minuten rusten.
Kneed de kruiden, behalve de rozijnen, in het deeg.
Als alle andere ingrediënten gelijkmatig zijn verdeeld, voeg je de rozijnen toe.
Rol het deeg in een ovaal model en leg het op een ingevette bakplaat. Laat 10 tot 15 minuten rusten.
Nog steeds op bakplaat, wikkel het deeg goed in aluminiumfolie en bewaar in de koelkast voor een paar uur of een nacht.
Haal uit de koelkast en verwijder de folie.
Strooi bloem rond het brood om het deeg te verhinderen uit te spreiden tijdens het bakken.
Plaats brood in een voorverwarmde oven van 175 tot 200 ° en bak 50-60 minuten, tot het bleek goud van kleur is.
Haal uit de oven, bestrijk met gesmolten boter en bestrooi met suiker banketbakker.
Herhaal dit tot boter en suiker worden opgebruikt.
Stollen moeten hiervan een dikke, witte laag krijgen.
Receptenplein.nl
Home / aluminiumfolie / Pagina 28
Brea
Fries roggebrood
Calories:
Author: Cor Klaar
- 500 gram roggemeel
- 10 gram zout
- 1 flinke eetlepel stroop
- 2 deciliter heet water
Meng het roggemeel in een kom met het zout.
Voeg de stroop en het water toe en meng en kneed het geheel tot een stevig deeg.
Voeg - indien nodig - tijdens het kneden nog 1 of 2 eetlepels heet water toe.
Vorm van het deeg eerst een bal en plat die rondom af tot een soort rechthoek.
Doe het deeg in een beboterde vorm (bijv. een kleine cakevorm of een passend koekblik).
Dek de vorm af met dubbelgevouwen aluminiumfolie (de kant die tegen het deeg aan komt moet eerst worden beboterd).
Bak het broodje ca. 3 uur in de op 125 graden Celcius verwarmde oven.
Of doe het deeg in een vorm voorzien van een goed sluitend deksel en stoom het brood ca. 3 uur boven kokend water.
Brea is niet uitsluitend een typisch Fries product.
Dit soort roggebrood werd in alle noordelijke provincies gemaakt.
Het roggebrood werd in veel combinaties gegeten. Met alleen boter erop was het een bûterbrogge, met kaas een tsiisbrogge, met stroop een sjerpbrogge, met aardappel een ierdappelbrogge.
Inwoners van Oudega worden "bakbroggen" genoemd omdat zij hun roggebrood aten met beschuit (bak).
In sommige gevallen werden roggekorrels gebruikt voor andere doeleinden dan eten. Door de korrels te vermalen tot meel en te mengen met onder meer water werd er bijvoorbeeld behang mee geplakt.
Receptenplein.nl
Home / aluminiumfolie / Pagina 28