Ovenschotel met zuurkool en appel

Ovenschotel met zuurkool en appel

Een verrassende zuurkoolschotel met appel en casselerrib, heerlijk hartig en zoet in balans. Perfect als verwarmend wintergerecht.
Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd45 minuten
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Winter
Servings: 4
Calories: 365kcal
Author: ICT Maatwerk Nijmegen

Equipment

Ingrediënten

  • 1 appel
  • 1 glas droge witte wijn
  • 1 kleine ui
  • 10 gram vloeibare margarine
  • 150 gram casselerrib in dikke plakken
  • 2 dl halfvolle melk
  • 500 gram aardappelen
  • 500 gram zuurkool
  • Laurierblad
  • Nootmuskaat
  • Peper
  • Zout

Instructies

  • Schil de aardappelen en kook ze in weinig water met zout gaar.
  • Maak de ui schoon en snijd hem klein.
  • Fruit de ui in de margarine glazig.
  • Schil de appel en snijd hem in blokjes.
  • Voeg de zuurkool, appel, laurierblad en wijn toe aan de pan.
  • Laat dit 15 minuten stoven.
  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Giet de aardappelen af en stamp ze tot puree met de hete melk, peper, zout en nootmuskaat.
  • Doe de gestoofde zuurkool in een ovenschaal.
  • Snijd de casselerrib in blokjes en verdeel over de zuurkool.
  • Bedek dit geheel met de aardappelpuree.
  • Zet de schaal 30 minuten in de oven tot de bovenkant lichtbruin kleurt.

Notities

Serveertip:
Serveer met grove mosterd en een frisse groene salade voor een compleet wintermaal.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn zoals een Riesling of Pinot Blanc sluit perfect aan bij de frisse zuurkool en appel.

Nutrition

Calories: 365kcal | koolhydraten: 28g | Protein: 20g | Vet: 18g | Zout: 2.3g | Sugar: 6g

Gebakken Snijbietstelen met Citroen en Bouillon

Gebakken Snijbietstelen met Citroen en Bouillon

Deze gebakken snijbietstelen met citroen en bouillon zijn een perfect bijgerecht voor elke maaltijd. Snel en eenvoudig te bereiden!
Voorbereidingstijd5 minuten
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten
Land van herkomst: Europa
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories:
Author: ICT Maatwerk Nijmegen

Equipment

Ingrediënten

  • 1 citroen sap van
  • 2-3 el olijfolie
  • 800 g snijbietstelen
  • circa 1/8 l bouillon
  • peper
  • zout

Instructies

  • Snijd de snijbietstelen in vingerlange en vingerdikke stukken.
  • Bewaar de snijbietstelen in citroenwater, zodat ze mooi wit blijven.
  • Verhit de olijfolie in een bakpan.
  • Bak de snijbietstelen kort in de olijfolie.
  • Breng op smaak met peper en zout.
  • Voeg de bouillon toe en laat 10 tot 20 minuten stoven.
  • Serveer de snijbietstelen als bijgerecht.

Notities

Serveertip:

Serveer deze snijbietstelen als bijgerecht bij een stevig hoofdgerecht.
Wijnadvies:

Deze snijbietstelen passen goed bij een lichte witte wijn, zoals een Sauvignon Blanc.

Franse boekweitpannenkoeken met ham en ei

Franse boekweitpannenkoeken met ham en ei

Een klassieke Franse galette van glutenvrij boekweitmeel, gevuld met ham, gesmolten Emmentaler en een perfect gegaard spiegelei in het midden.
Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd20 minuten
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Glutenvrij
Servings: 4
Calories: 310kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 4 eieren
  • 100 g Emmentaler
  • 100 g ham
  • 250 g boekweitmeel glutenvrij
  • 500 ml water
  • 1 snufje zout

Instructies

  • Doe het boekweitmeel in een kom en meng met het zout.
  • Voeg langzaam het water toe terwijl je blijft kloppen tot een glad beslag.
  • Laat het beslag 10 minuten rusten.
  • Verwarm een beetje olie in een koekenpan en giet een dunne laag beslag erin.
  • Bak de galette aan één kant tot de onderkant lichtbruin is.
  • Keer de galette om en beleg met een plak ham en geraspte Emmentaler.
  • Bak een spiegelei apart in een andere pan.
  • Leg het spiegelei in het midden van de galette.
  • Vouw de randen van de galette naar binnen zodat een vierkant ontstaat met het eigeel zichtbaar in het midden.
  • Laat nog even in de pan tot de kaas gesmolten is.
  • Herhaal dit voor de overige galettes.

Notities

Serveertip:
Serveer met een frisse salade of een glas cider voor een echte Franse ervaring.
Wijnadvies:
Heerlijk met een droge appelcider of een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc.

Nutrition

Calories: 310kcal | koolhydraten: 28g | Protein: 18g | Vet: 15g | Zout: 1.2g | Sugar: 0.5g

Afrikaanse kip met kruidige vulling en geflambeerde bananen

Afrikaanse kip met kruidige vulling en geflambeerde bananen

Deze kruidige Afrikaanse kip wordt gevuld met een smaakvolle vulling van gehakt, pepers en kruiden. Geserveerd met geflambeerde bananen en een rijke tomatensaus.
Bereidingstijd1 uur 15 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Kip, Ovenschotel
Land van herkomst: Zuid Afrika
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 6
Calories: 620kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

Voor de kip:

  • 1 hele kip 1,5 kg
  • ½ citroen
  • 1 blikje tomatenpuree
  • 1 kippenbouillonblokje
  • Zwarte peper en zout naar smaak

Voor de vulling:

  • 200 g varkensgehakt
  • 2 uien
  • 1 rode peper
  • 1 groene peper
  • 1 eetlepel fijngehakte peterselie
  • 1 theelepel pili-pili
  • 1 theelepel vleesextract
  • 1 theelepel tijm
  • ½ theelepel laurierpoeder
  • 1 dl olie
  • Zout en peper naar smaak

Voor de bananen:

  • 6 bananen
  • 2 eetlepels fijne suiker
  • 4 eetlepels rum
  • Boter om te bakken

Instructies

  • Bereid de vulling: was en snijd de groenten, hak de peterselie fijn en blancheer de pepers 5 minuten.
  • Laat uitlekken.
  • Verhit de olie in een pan en bak het gehakt met de uien, peterselie, pili-pili, peper en zout.
  • Voeg het vleesextract toe, meng goed en laat enkele minuten afkoelen.
  • Meng de gehaktbereiding met tijm en laurier en vul de kip hiermee.
  • Maak inkepingen in de kip en wrijf deze in met een halve citroen.
  • Bestrooi de kip met paprika, peper en zout.
  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Laat boter smelten in een vuurvaste schotel en plaats de kip erin.
  • Laat de kip ongeveer 45 minuten braden, afhankelijk van de grootte.
  • Haal de kip uit de oven en houd warm.
  • Voeg de tomatenpuree en het bouillonblokje toe aan het braadvocht en laat inkoken tot een saus.
  • Pel de bananen, snijd ze in de lengte door en bak ze in boter tot ze lichtbruin zijn.
  • Bestrooi de bananen met suiker, voeg de rum toe en flambeer kort.
  • Serveer de kip op een schaal met de geflambeerde bananen rondom.
  • Serveer de saus apart, samen met pilafrijst.

Notities

Serveertip:
Serveer met pilafrijst en een frisse salade voor een complete maaltijd.
Wijnadvies:
Een stevige rosé of een volle Côtes du Rhône past perfect bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 620kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 40g | Vet: 30g | Zout: 1.2g | Sugar: 22g

Amerikaanse zeeduivel met spek en tomatensaus

Amerikaanse zeeduivel met spek en tomatensaus

Deze smaakvolle Amerikaanse zeeduivel wordt langzaam gegaard met spek, tomaten, sjalotten en een vleugje cognac. Heerlijk met krokant brood of aardappelen.
Bereidingstijd50 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Ovenschotel, Stoofpot, Vis
Land van herkomst: America
Servings: 6
Calories: 390kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1,3 kg zeeduivel
  • 6 sjalotten
  • 6 tomaten
  • 6 plakjes gezouten spek
  • 4 eetlepels cognac
  • 4 eetlepels olie
  • 3 dl witte wijn
  • 40 g boter
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 eetlepel gehakte peterselie
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • Cayennepeper naar smaak
  • Peper en zout naar smaak

Instructies

  • Kruid de zeeduivel met peper en zout.
  • Verhit 20 g boter en 2 eetlepels olie in een cocotte en leg de vis erin.
  • Leg de spekplakjes schuin op de vis en plaats de cocotte met deksel in een voorverwarmde oven op 180°C.
  • Laat 20-25 minuten garen.
  • Pel en hak ondertussen de sjalotten en knoflook.
  • Verhit de resterende boter en olie in een pan en fruit de sjalotten tot ze glazig zijn.
  • Voeg de gepelde, ontpitte en in stukjes gesneden tomaten toe, samen met de geplette knoflook.
  • Breng op smaak met peper en zout.
  • Schenk de cognac en witte wijn erbij en laat 10 minuten zachtjes sudderen.
  • Roer de tomatenpuree, gehakte peterselie en cayennepeper erdoor.
  • Haal de spekplakjes van de vis en giet de saus over de zeeduivel.
  • Dek de cocotte af en laat nog 20-25 minuten op laag vuur stoven tot de vis gaar is.

Notities

Serveertip:
Serveer met gefrituurd brood, bladerdeegbloemetjes of aardappelen naar keuze.
Wijnadvies:
Een fruitige witte wijn zoals Gewürztraminer of Tokay past perfect bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 390kcal | koolhydraten: 6g | Protein: 42g | Vet: 20g | Zout: 1.2g | Sugar: 4g

Romige Aardappelpuree met Hartige Toppings

Romige Aardappelpuree met Hartige Toppings

Romige aardappelpuree met spekjes, prei en kruidenkaas, perfect als bijgerecht.
Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Varkensvlees
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Herfst
Dieët: Flexitarisch
Servings: 4
Calories: 342kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 portie aardappelpuree volgens basisrecept
  • ½ theelepel kerriepoeder
  • 100 g ontbijtspek dik gesneden
  • 1 klontje boter
  • ½ prei lichtgekleurde deel
  • 150 g kruidenkaas

Instructies

  • Bereid de aardappelpuree volgens het basisrecept en voeg een mespuntje kerriepoeder toe in plaats van nootmuskaat.
  • Let op met zout vanwege het spek en de kaas.
  • Smelt de boter in een pan en bak de plakjes ontbijtspek knapperig.
  • Laat het spek afkoelen en verkruimel het.
  • Snijd de prei in de lengte in repen en vervolgens in kleine stukjes.
  • Snijd de kruidenkaas in blokjes.
  • Roer het spek, de prei en de blokjes kaas door de aardappelpuree en laat alles kort doorwarmen.
  • Optioneel: Verdeel de puree over een ovenschaal, bestrooi met geraspte kaas en paneermeel, en beleg met vlokjes boter.
  • Zet de schaal in de oven en laat een goudbruin korstje ontstaan.
  • Serveer de aardappelpuree met gekookte eieren en frisse komkommer.

Notities

Wijnadvies:
Combineer dit gerecht met een droge witte wijn zoals een Chardonnay om de romige smaken van de puree en kaas te complimenteren.

Nutrition

Calories: 342kcal | koolhydraten: 28g | Protein: 10g | Vet: 22g | Zout: 1.8g | Sugar: 3g

Rustieke Pizza met Gehakt

Rustieke Pizza met Gehakt

Een heerlijke rustieke pizza met hartig gehakt, worst en gesmolten mozzarella, klaar in slechts 30 minuten in de Airfryer.
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Airfryer, Hoofdgerechten, Pizza, Varkensvlees
Land van herkomst: Internationaal
Dieët: Flexitarisch
Servings: 4
Calories: 529kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 10-stuks blik koelkastkoekjes
  • 4 eetlepels tomatenpuree
  • 1 eetlepel tomatenketchup
  • 2 theelepels bruine mosterd
  • ½ kopje varkensgehakt
  • ½ kopje rundvleesworst
  • 1 rode ui dun gesneden
  • ½ kopje mozzarella geraspt

Instructies

  • Spray de zijkanten en bodem van een bakpan in met anti-aanbakspray.
  • Druk vijf koekjes in de pan om een basis te vormen.
  • Bestrijk de bovenkant van de koekjes met 2 eetlepels tomatenpuree.
  • Voeg 1/2 eetlepel ketchup, 1 theelepel mosterd, 1/4 kopje varkensgehakt en 1/4 kopje rundvleesworst toe.
  • Beleg met de helft van de rode ui.
  • Bak in de voorverwarmde Airfryer op 180°C gedurende 10 minuten.
  • Top met 1/4 kopje mozzarella en bak nog eens 5 minuten tot het gesmolten is.
  • Herhaal voor de tweede pizza.
  • Snijd elke pizza doormidden, serveer en geniet!

Notities

Wijnadvies
Een lichte rode wijn zoals een Pinot Noir of een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past perfect bij de smaken van deze rustieke pizza.

Nutrition

Calories: 529kcal | koolhydraten: 65.5g | Protein: 37.9g | Vet: 9.6g | Zout: 1.2g | Sugar: 0.9g

Pilaf met Kip en Bier

Pilaf met Kip en Bier

Heerlijke pilaf met kip en een vleugje bier, eenvoudig bereid in de Airfryer voor een rijke en volle smaak.
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Airfryer, Hoofdgerechten, Kip, Rijst
Land van herkomst: Internationaal
Dieët: Flexitarisch
Servings: 4
Calories: 529kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 eetlepel pindaolie
  • 1 ½ kopjes witte rijst
  • 5 kopjes kippenbouillon
  • 1 kopje bier
  • 450 gram kipfiletreepjes
  • Zout en peper naar smaak
  • 6 eetlepels Parmezaanse kaas geraspt

Instructies

  • Verwarm de Airfryer voor op 175 graden Celsius.
  • Doe de pindaolie in de bakpan en verwarm deze gedurende 1 à 2 minuten.
  • Voeg de rijst toe en bak 3 minuten tot de rijst licht geroosterd is.
  • Giet de kippenbouillon en het bier erbij en kook 20 minuten.
  • Voeg de kipfiletreepjes toe en kook nog eens 10 minuten.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Controleer of de rijst gaar is.
  • Bestrooi met geraspte Parmezaanse kaas en kook nog 5 minuten.
  • Schep de warme pilaf in individuele kommen en serveer direct.

Notities

Wijnadvies

Combineer dit gerecht met een licht bier of een droge witte wijn voor een gebalanceerde smaakervaring.

Nutrition

Calories: 529kcal | koolhydraten: 65.5g | Protein: 37.9g | Vet: 9.6g | Zout: 1g | Sugar: 0.9g

Gebraden Eend met Hazelnootmousseline en Pompoenchutney

Gebraden Eend met Hazelnootmousseline en Pompoenchutney

Een verfijnd gerecht van gebraden eend geserveerd met een romige hazelnootmousseline, smaakvolle pompoenchutney en knapperige gefrituurde pastinaak. Ideaal voor feestelijke gelegenheden en liefhebbers van wildgerechten!
Bereidingstijd2 uur 30 minuten
Recept categorieën: Eend, Hoofdgerechten, Wild
Land van herkomst: België
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 8
Calories: 750kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

Chutney:

  • 1 muskaatpompoen
  • 0,5 dl witte wijnazijn
  • 100 gram suiker
  • 2 laurierbladen
  • 1 serehstengel
  • 50 gram gember
  • 100 gram sjalotten
  • 300 gram wortel

Eend:

  • 8 hele eenden
  • Ganzenvet
  • Zout en peper naar smaak

Garnering:

  • 200 gram hazelnoten
  • Garnituur:
  • Patentbloem
  • Water
  • 3 pastinaken

Mousseline:

  • 50 gram boter
  • 1 kg aardappels Irene
  • 2,5 dl room
  • 1 dl hazelnootolie

Saus:

  • 1 dl rode port
  • Braadboter
  • 0,5 liter gevogeltefond
  • 50 gram boter
  • 40 gram sjalotten

Instructies

Voorbereiding:

    Eend:

    • Snijd de pootjes van de eenden af en zout ze aan de binnenzijde.
    • Smelt het ganzenvet en voeg de eendenpootjes toe.
    • Gaar ze in een oven van 90°C onder deksel.
    • Verwarm boter in een pan en braad de eenden gedurende 5 minuten stevig aan.
    • Laat ze rusten in een Alto-Shaam op 50°C of in een oven op lage temperatuur.
    • Bewaar het braadvet voor de saus.
    • Laat de pootjes in het vet afkoelen als ze gaar zijn.

    Saus:

    • Snipper de sjalotten en zweet ze aan in braadboter.
    • Voeg de gevogeltefond toe, breng aan de kook en laat tot 3 dl reduceren.
    • Voeg de rode port toe, breng opnieuw aan de kook en passeer de saus.
    • Monteer de saus met boter en breng op smaak.

    Hazelnootmousseline:

    • Schil de aardappels en kook ze gaar in gezouten water.
    • Giet af, droogstoom en pureer de aardappels.
    • Roer de room en boter door de puree en monteer met hazelnootolie.
    • Breng op smaak met zout en peper.
    • Bruneer de hazelnoten 12 minuten in een koude oven op 180°C, laat afkoelen en hak grof.

    Pompoenchutney:

    • Schil de pompoen en wortel, pel de sjalotten.
    • Snijd alles in stukken.
    • Snijd de serehstengel en gember in stukken.
    • Zet de groenten en kruiden aan in olie, voeg de suiker toe en laat karamelliseren.
    • Blus af met witte wijnazijn en breng op smaak met zout en peper.
    • Pureer kort met de pulsknop in de Magimix en bewaar tot gebruik.

    Pastinaak:

    • Schil de pastinaken en schaaf in dunne repen met een dunschiller.
    • Leg in een kom en giet er heet water over, laat uitlekken op keukenpapier.

    Bereiding:

      Eend:

      • Haal de eenden uit de Alto-Shaam en zet ze 10 minuten in een oven van 180°C.
      • Sauteer de eendenpootjes krokant in een droge hete pan.
      • Hazelnootmousseline:
      • Verhit de hazelnootmousseline.

      Chutney:

      • Maak de chutney lauwwarm.

      Saus:

      • Breng de saus tot tegen het kookpunt.

      Pastinaak:

      • Haal de pastinaak door de bloem en frituur goudbruin op 160°C.
      • Laat uitlekken op keukenpapier.

      Dresseren:

      • Schep een lepel mousseline op de borden.
      • Snijd de borstfilets van de eenden af en leg deze tegen de mousseline aan.
      • Voeg een quenelle chutney toe en giet de saus eromheen.
      • Garneer met gefrituurde pastinaak en bestrooi de mousseline met gehakte hazelnoten.

      Notities

      Wijnadvies:
      Serveer met een volle rode wijn zoals een Pinot Noir of een krachtige Merlot.

      Nutrition

      Calories: 750kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 55g | Vet: 40g | Zout: 1.8g | Sugar: 12g

      Gebakken Zwarte Koolvisfilet met Pastinaakpuree en Groene Kool

      Gebakken Zwarte Koolvisfilet met Pastinaakpuree en Groene Kool

      Deze gebakken zwarte koolvisfilet, geserveerd met romige pastinaakpuree en knapperige groene kool, vormt een heerlijk en voedzaam hoofdgerecht. Perfect voor koude dagen en feestelijke diners!
      Bereidingstijd40 minuten
      Recept categorieën: Hoofdgerechten, Vis
      Land van herkomst: Nederland
      Servings: 4
      Calories: 420kcal
      Author: Cor Klaar

      Equipment

      Ingrediënten

      • 6 kleine zwarte koolvisfilets schoongemaakt
      • 5 pastinaakwortels
      • ¾ pakje boerenroomboter
      • Scheut room
      • 2 kroppen groene kool
      • Zout en peper naar smaak

      Instructies

      • Schil de pastinaakwortels en snijd ze in blokjes.
      • Zet ze op in een pan met gezouten water en kook ze gedurende 25 minuten tot ze goed gaar en zacht zijn.
      • Kook ondertussen de koolvisfilets op gemiddeld vuur rustig gaar.
      • Giet de pastinaak af en doe ze in een kom.
      • Voeg de boter, een scheut room, zout en peper toe en pureer het geheel tot een gladde massa.
      • Roerbak de groene kool kort op hoog vuur tot deze knapperig is, en voeg zout en peper naar smaak toe.
      • Serveer de koolvisfilets op een bedje van pastinaakpuree en begeleid door de roergebakken groene kool.

      Notities

      Wijnadvies:
      Serveer met een droge witte wijn zoals een Chardonnay of een frisse Sauvignon Blanc.

      Nutrition

      Calories: 420kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 25g | Vet: 20g | Zout: 1.3g | Sugar: 6g