Veenbessen en Sinaasappel Taart

Veenbessen en Sinaasappel Taart

Recept categorieën: Fruit, Taart
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

  • Bakbonen of een andere steunvulling zoals droge rijst of linzen
  • Ronde taartvorm (26 cm diameter)
  • 2 kookpotten

Ingrediënten

Voor de bodem:

  • 100 g rietsuiker
  • 125 g koude boter
  • 1 ei
  • 200 g patisseriebloem of tarwebloem
  • 50 g amandelmeel
  • ¼ theelepel fijn zeezout
  • ½ theelepel gemberpoeder
  • ¼ theelepel kaneelpoeder
  • Zeste van 1 sinaasappel bio

Voor de cranberrycompote:

  • 250 g verse veenbessen
  • 100 g kristalsuiker
  • Sap van 1 sinaasappel

Voor de roomlaag:

  • 1 blaadje gelatine 1,6 g
  • 250 ml volle room min. 30% vetgehalte
  • 40 g kristalsuiker
  • Sap van 2 sinaasappels

Voor de afwerking:

  • Gesuikerde cranberry's
  • Verse veenbessen
  • Enkele takjes rozemarijn
  • Witte chocolade callets of mini meringues
  • Koekjes in stervorm

Instructies

Voorbereiding:

  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Vet een ronde bakvorm in met bakspray.

Bodem:

  • Doe alle ingrediënten voor de bodem in de foodprocessor.
  • Laat draaien tot zich een bal vormt.
  • Duw het deeg tot een platte schijf, verpak het in plasticfolie en laat 30 minuten rusten in de koelkast.
  • Rol het deeg tussen twee vellen bakpapier uit tot +/- 0,5 cm dik.
  • Bekleed de vorm met het deeg en prik een paar keer in met een vork.
  • Laat 30 minuten rusten in de diepvries.
  • Leg bakpapier op het deeg, vul met bakbonen en bak de bodem 25 minuten.
  • Verwijder bakpapier en bonen en bak nog 10 minuten tot goudbruin.
  • Laat afkoelen op een rooster en ontvorm.

Cranberrycompote:

  • Breng de cranberry's met suiker en sinaasappelsap aan de kook.
  • Laat 20 minuten zachtjes pruttelen tot goed ingedikt.
  • Laat afkoelen tot kamertemperatuur.
  • Schep de compote op de bodem en koel tot gebruik.

Roomlaag:

  • Week de gelatine in koud water.
  • Verhit room en suiker, roer tot suiker is opgelost.
  • Breng aan de kook en laat 1 minuut zachtjes pruttelen.
  • Roer regelmatig.
  • Neem van het vuur, roer sinaasappelsap erdoor.
  • Los de uitgelekte gelatineblaadje al roerend op.
  • Laat afkoelen tot kamertemperatuur.
  • Giet voorzichtig op de cranberrycompote.
  • Zet in de koelkast en laat minstens 3 uur opstijven.

Afwerking:

  • Garneer de taart met cranberry's, rozemarijn, witte chocolade en eventuele koekjes in stervorm.

Notities

Geniet van deze verrukkelijke veenbessen en sinaasappel taart!
Tips:
Werk met koude boter voor een brosse textuur van het deeg.
Koel het deeg goed voor het uitrollen en na het bekleden van de taartvorm.
Rol het deeg uit tussen twee vellen bakpapier voor gemakkelijk gebruik.
Gebruik verse veenbessen voor een dikke compote.
Voeg de room enkele uren van tevoren toe voor optimale opstijving.
Bak koekjes in stervorm van de restjes deeg als decoratie.

Zalm Spinazierolletjes met Kruidenroomkaas

Zalm Spinazierolletjes met Kruidenroomkaas

Heerlijke zalm spinazierolletjes met kruidenroomkaas, perfect als voorgerecht of lichte snack voor een feestelijke maaltijd.
Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Hapjes, Vis, Zalm
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Lente, Zomer
Feestdagen etc: Picknick
Servings: 4 personen
Calories: 350kcal
Author: Auteur onbekend

Equipment

Ingrediënten

  • 150 g diepvriesspinazie
  • 4 eieren
  • 100 ml melk
  • 100 ml mineraalwater met koolzuur
  • 100 g bloem
  • Zout
  • Peper
  • 50 g geraspte kaas
  • 200 g kruidenroomkaas
  • 300 g gerookte zalm dunne plakken
  • Citroensap
  • Dille optioneel
  • Peterselie optioneel

Instructies

  • Laat de spinazie uitlekken in een zeef en druk goed droog.
  • Hak de spinazie grof.
  • Verwarm de oven voor op 200°C en bekleed een ovenschaal met bakpapier.
  • Meng de eieren, melk, mineraalwater en bloem.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Roer de spinazie en geraspte kaas door het beslag.
  • Vet het bakpapier in en verdeel het beslag gelijkmatig over de ovenschaal.
  • Bak 17-20 minuten in de oven en laat het daarna afkoelen.
  • Roer de roomkaas glad en strijk deze over de pannenkoek.
  • Verdeel 200 g zalm erover en besprenkel met citroensap.
  • Rol de pannenkoek op met behulp van het bakpapier en snijd in stukken.
  • Garneer de rolletjes met overgebleven zalm, peterselie en dille.

Notities

Wijnadvies
Serveer deze rolletjes met een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Pinot Grigio voor een licht en elegant diner.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 12g | Protein: 18g | Vet: 25g | Zout: 1.3g | Sugar: 1g

Bietenrisotto

Bietenrisotto

Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten
Land van herkomst: Nederland
Servings: 4 -6 personen
Calories:
Author: Christine Brekelmans

Equipment

Ingrediënten

  • 750 ml bietensap
  • 2 uien fijngehakt
  • 1 eetlepel roze peperbessen optioneel
  • Olijfolie om in te bakken
  • 400 gram risotto
  • 4 rode bieten in blokjes gesneden
  • 50 gram zonnebloempitten
  • 50 gram gemalen cashewnoten
  • 1,5 eetlepel honing
  • 75 gram geraspte Parmezaanse kaas
  • 2 eetlepels frambozenazijn
  • 75 gram rucola

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
  • Breng het bietensap aan de kook in een pan.
  • Verhit een beetje olijfolie in een hapjespan en fruit hierin de fijngehakte ui.
  • Voeg de blokjes rode biet toe aan de pan samen met de risotto.
  • Giet een beetje bietensap in de pan en laat de rijst gaar worden.
  • Voeg indien nodig meer bietensap toe tot de rijst gaar is.
  • Leg een met bakpapier beklede bakplaat klaar en verspreid de zonnebloempitten en gemalen cashewnoten erop.
  • Besprenkel met honing en voeg zout en peper toe.
  • Leg hier bovenop de plakken Parmezaanse kaas.
  • Bak de bakplaat ongeveer 10 minuten in de oven, houd het goed in de gaten.
  • Breng de risotto op smaak met frambozenazijn, zout en peper.
  • Roer de geraspte Parmezaanse kaas door de risotto.
  • Hak de rucola grof en meng het door de risotto.
  • Serveer de bietenrisotto in diepe borden, garneer met extra rucola en Parmezaanse kaas en leg de plakken kaas met noten en pitten er bovenop.

Notities

  • Voor een veganistische versie kun je de Parmezaanse kaas vervangen door veganistische kaas of gistvlokken.
  • Deze bietenrisotto is heerlijk als hoofdgerecht of als bijgerecht bij gegrilde groenten.

Wijnadvies:

Een lichte rode wijn zoals een Pinot Noir past goed bij dit gerecht en vult de smaken mooi aan.

Zalmpakketjes met Spinazie, Aardappel en Knoflook

Zalmpakketjes met Spinazie, Aardappel en Knoflook

Deze zalmpakketjes met spinazie, aardappelschijfjes en knoflook zijn perfect voor een gezonde en smaakvolle maaltijd, direct uit de oven.
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Vis, Zalm
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Lente, Zomer
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 4 personen
Calories: 450kcal
Author: Auteur onbekend

Equipment

Ingrediënten

  • 250 g spinazie
  • 500 g aardappels
  • 600 g zalmfilet
  • 2-3 takjes peterselie
  • 2-3 sjalotjes
  • 2 eetlepels kappertjes
  • 2-3 eetlepels boter
  • 2 bollen knoflook
  • 1 onbespoten limoen
  • Peper
  • Zout

Instructies

  • Was de spinazie en laat deze goed uitlekken.
  • Schil de aardappels en snijd ze in dunne schijfjes.
  • Dep de zalmfilet droog en verdeel in vier gelijke stukken.
  • Snijd de peterselie fijn, pel en snipper de sjalotjes, en hak de kappertjes fijn.
  • Meng de peterselie, sjalotjes en kappertjes door de boter.
  • Snijd de knoflookbollen doormidden en de limoen in schijfjes.
  • Leg vier stukken bakpapier neer en verdeel de aardappelschijfjes in het midden.
  • Bestrooi met zout en peper.
  • Leg de spinazie en de zalm op de aardappels.
  • Verdeel de kappertjesboter over de zalm en leg een schijfje limoen erop.
  • Voeg een halve knoflookbol toe aan elk pakketje.
  • Vouw de pakketjes dicht en bak ze ongeveer 20 minuten in een voorverwarmde oven op 200°C.

Notities

Wijnadvies
Serveer deze zalmpakketjes met een frisse witte wijn zoals een Chardonnay of Sauvignon Blanc om de smaken van de zalm en knoflook te complementeren.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 35g | Vet: 20g | Zout: 1.2g | Sugar: 2g

Heerlijke Speculaaskoek

Heerlijke Speculaaskoek

Deze speculaaskoek is de perfecte traktatie bij een kopje koffie. Kruidig en krokant, ideaal voor de wintermaanden of een feestelijke gelegenheid.
Bereidingstijd40 minuten
nacht rusten1 dag
Recept categorieën: Koek, Koek, snoep, taart, gebak
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Dieët: Vegetarisch
Feestdagen etc: Sinterklaas
Servings: 4 personen
Calories: 220kcal
Author: Auteur onbekend

Equipment

Ingrediënten

  • 200 g zelfrijzend bakmeel
  • 150 g bruine basterdsuiker
  • 150 g roomboter
  • 10 g speculaaskruiden
  • Snufje zout

Instructies

  • Plaats het zelfrijzend bakmeel in een ruime kom en voeg de in stukken gesneden roomboter toe.
  • Snijd de boter met twee messen in kleine stukjes.
  • Voeg de bruine basterdsuiker, speculaaskruiden en een snufje zout toe.
  • Kneed het mengsel snel tot een samenhangend deeg.
  • Dek het deeg af met plasticfolie en laat het minimaal een nacht in de koelkast rusten.
  • Rol het speculaasdeeg uit tot ongeveer 7 mm dikte en leg het op een ingevette bakplaat of bakpapier.
  • Bak de speculaaskoek in een voorverwarmde oven op 180°C gedurende 15-20 minuten tot hij gaar is.
  • Laat de koek afkoelen; hij wordt harder tijdens het afkoelen.
  • Breek de koek in grote stukken.

Notities

let op:
De koek is nog zacht en wordt hard tijdens het afkoelen).
Laat de speculaaskoek afkoelen en breek deze in grote stukken.
Opmerking:
  • Als je een glanzende bovenkant wilt, klop dan een ei los en bestrijk het deeg
    ermee voordat je het bakt (gebruik niet alles).
  • Voor amandelspeculaas kun je wat
    geschaafde amandelen over de bovenkant strooien.
Wijnadvies:
Een lichte, zoete wijn zoals een Moscato d'Asti of een glaasje warme glühwein past goed bij deze speculaaskoek, die heerlijk combineert met de kruiden en de zoetheid van de koek.

Nutrition

Calories: 220kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 2g | Vet: 10g | Zout: 0.2g | Sugar: 15g

Collettes

Collettes

Servings: 20 stuks
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 100 g witte chocolade in stukken

Vulling:

  • 150 g pure chocolade met sinaasappelsmaak
  • 1 ½ dl slagroom
  • 2 eetlepels poedersuiker

Instructies

  • Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Smelt de witte chocolade au bain-marie.
  • Verdeel de gesmolten witte chocolade over 20 papieren bonbonvormpjes, en bestrijk ook de zijkanten met chocolade.
  • Leg de bonbons ondersteboven op de bakplaat en laat ze stollen.
  • Verwijder voorzichtig de papieren vormpjes.
  • Smelt de chocolade met sinaasappelsmaak.
  • Klop de slagroom en poedersuiker tot een glad mengsel.
  • Meng de gesmolten chocolade met de slagroom en suiker en zet dit in de koelkast tot het stevig genoeg is om te spuiten.
  • Vul een spuitzak met een stervormige spuitmond met het mengsel en spuit wat in elk chocoladebakje.
  • Bewaar de collettes in de koelkast tot gebruik.

Chocolade Mascarpone Bakjes

Chocolade Mascarpone Bakjes

Recept categorieën: Chocolade, Dessert - Nagerecht
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 100 g pure chocolade

Vulling:

  • 100 g melkchocolade
  • 200 g mascarpone
  • ¼ theelepel vanille-extract
  • Cacaopoeder

Instructies

  • Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Smelt de pure chocolade au-bain-marie.
  • Verdeel de gesmolten chocolade over 20 papieren bonbonvormpjes en bestrijk ook de zijkanten met chocolade.
  • Plaats de vormpjes ondersteboven op de bakplaat en laat de chocolade stollen.
  • Verwijder voorzichtig de papieren vormpjes zodra de chocolade is afgekoeld.
  • Smelt de melkchocolade voor de vulling.
  • Roer het vanille-extract en de gesmolten melkchocolade door de mascarpone totdat je een glad mengsel krijgt.
  • Laat het mengsel afkoelen tot het stevig genoeg is om te spuiten, terwijl je af en toe roert.
  • Doe de mascarponevulling in een spuitzak met een stervormige spuitmond en spuit de vulling in de chocoladebakjes.
  • Bestrooi de bakjes met wat cacaopoeder voor het serveren.

Indonesische Spekkoek met Specerijen

Indonesische Spekkoek met Specerijen

Geniet van deze traditionele Indonesische spekkoek, rijk aan lagen en vol met heerlijke specerijen. Een echte traktatie!
2 uur
Recept categorieën: Cake, Dessert - Nagerecht, Gebak
Land van herkomst: Indonesië
Feestdagen etc: Kerst, Oud & Nieuw, Verjaardag
Servings: 4 personen
Calories: 620kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 theelepels anijspoeder
  • 2 theelepels gemalen kruidnagel
  • 2 theelepels kardemom
  • 2 theelepels kaneel
  • 2 theelepels nootmuskaat
  • 2 theelepels zout
  • 3 eetlepels koffiemelk
  • 3 eetlepels kaneel
  • 400 g witte basterdsuiker
  • 500 g boter
  • 10 eieren
  • 2 theelepels citroensap
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 1 vanillestokje
  • 250 g bloem

Instructies

  • Snijd het vanillestokje open en haal het merg eruit.
  • Klop in een kom de boter met de helft van de suiker en het vanillemerg luchtig.
  • Scheid de eieren.
  • Klop in een andere kom de dooiers met de rest van de suiker luchtig.
  • Klop de eiwitten stijf.
  • Spatel het botermengsel, de dooiers en het eiwit voorzichtig door elkaar.
  • Spatel de bloem, zout en koffiemelk door het mengsel.
  • Verdeel het beslag in twee delen.
  • Meng de specerijen door één deel van het beslag.
  • Verwarm de grill voor.
  • Vet een springvorm van 20 cm doorsnee in en bekleed de bodem met bakpapier.
  • Breng een dunne laag van het neutrale beslag aan op de bodem van de springvorm.
  • Plaats de vorm onder de grill en bak tot de laag licht goudbruin is.
  • Breng een laag van het gekruide beslag aan en bak opnieuw onder de grill.
  • Herhaal dit proces, afwisselend tussen het neutrale en gekruide beslag, tot het beslag op is en de spekkoek de gewenste hoogte heeft.
  • Controleer elke laag met een satéprikker om te zien of deze gaar is.
  • Verplaats het rooster naar een lagere positie als de spekkoek te hoog wordt.
  • Laat de spekkoek afkoelen voordat je hem serveert.

Notities

Serveer met een zoete witte wijn zoals een Muscat of een dessertwijn.

Nutrition

Calories: 620kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 8g | Vet: 46g | Zout: 1.5g | Sugar: 30g

Sinaasappeltaart met Grand Marnier IJs

Sinaasappeltaart met Grand Marnier IJs

Verwen je gasten met deze verfijnde sinaasappeltaart, geserveerd met huisgemaakt Grand Marnier ijs en een toefje meringue. De perfecte afsluiting van een feestelijk diner, compleet met een vleugje citrus en een vleugje luxe.
inclusief koeltijd2 uur
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, IJs
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Herfst, Lente, Winter, Zomer
Dieët: Notenvrij
Feestdagen etc: Kerst, Pasen
Servings: 8
Calories: 600kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

Voor het deeg:

  • 500 g bloem
  • 5 g vanillesuiker
  • 100 g eieren
  • 250 g poedersuiker
  • 200 g boter
  • 5 g zout

Voor de vulling:

  • 4 eieren
  • 1 eidooier
  • 120 g crème fraîche
  • 120 g sinaasappelsap
  • Rasp van 2 sinaasappels
  • 200 g suiker

Voor de meringue:

  • 125 g eiwit
  • 250 g suiker
  • 100 g water

Voor het ijs:

  • 1 liter melk
  • 175 g suiker
  • 100 g eidooiers
  • 1 dl Grand Marnier
  • 2,5 dl room
  • Voor de garnering:
  • Spinsuiker
  • Mintblaadjes
  • Oranjesnippers

Instructies

Voor het deeg:

  • Meng de boter, poedersuiker, vanillesuiker, zout en eieren tot een homogeen deeg.
  • Laat het deeg opstijven in de koelkast.
  • Rol het deeg uit en bekleed ronde taartvormpjes ermee.
  • Bak de taartjes blind door ze te bedekken met bakpapier en bakbonen.
  • Verwijder na 15 minuten de bakbonen en het bakpapier en bak de taartjes nog eens 5 minuten tot ze lichtbruin zijn.

Voor de vulling:

  • Meng de eieren, eidooier, suiker, sinaasappelsap, sinaasappelrasp en crème fraîche tot een glad mengsel.
  • Giet dit in de afgekoelde taartbodems.
  • Bak de taartjes in een voorverwarmde oven op 170°C gedurende 20-25 minuten, of tot de vulling stevig is.

Voor de meringue:

  • Kook de suiker met water tot het een temperatuur van 121°C bereikt (gebruik een suikerthermometer).
  • Klop de eiwitten tot stijve pieken en voeg geleidelijk de hete suikersiroop toe terwijl je blijft kloppen.
  • Blijf kloppen tot het mengsel is afgekoeld en glanzend is.

Voor het ijs:

  • Verhit de melk samen met de suiker tot 80°C.
  • Meng dit met de eidooiers en roer goed door.
  • Voeg de Grand Marnier en room toe, en draai het mengsel in een ijsmachine tot romig ijs.

Afwerking:

  • Spuit de meringue op de afgekoelde taartjes en brand deze lichtjes af met een gasbrander.
  • Plaats een bolletje Grand Marnier ijs naast de taartjes.
  • Maak spinsuiker door gesmolten suiker met een vork rond een pollepel te draaien en plaats dit op het ijs.
  • Garneer de taartjes en ijs met mintblaadjes en oranjesnippers.
  • Strooi eventueel wat poedersuiker over het geheel voor een feestelijk effect.

Notities

Wijnadvies:
Serveer met een glaasje Grand Marnier of een dessertwijn zoals Sauternes.

Nutrition

Calories: 600kcal | koolhydraten: 85g | Protein: 10g | Vet: 25g | Sugar: 70g

Brownie met Specerijenmousse en Karamelsaus

Brownie met Specerijenmousse en Karamelsaus

Een luxueus dessert met rijke chocoladebrownie, zachte specerijenmousse en een decadente karamelsaus.
Bereidingstijd2 uur
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 8
Calories: 560kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 100 g boter
  • 100 g bloem
  • 100 g glucose
  • 100 g hazelnoten
  • 100 g pure chocolade couverture
  • 100 g suiker voor brandy snaps
  • 150 g boter
  • 150 g suiker voor brownie
  • 150 g suiker voor mousse
  • 150 g suiker voor karamelsaus
  • 200 g eiwit
  • 2 eieren
  • 2 kaneelstokjes
  • 2 kruidnagels
  • 2 steranijs
  • 2,5 dl melk voor mousse
  • 2,5 dl melk voor karamelsaus
  • 50 g boter voor karamelsaus
  • 6 g gelatine
  • 1 dl room voor karamelsaus
  • 2 dl room voor mousse
  • 1 tl nootmuskaat
  • 1 tl speculaaskruiden
  • Poedersuiker

Instructies

Brownie:

  • Verwarm de oven voor op 160°C.
  • Smelt de chocolade au bain-marie.
  • Klop de eieren en 150g suiker tot een glad mengsel.
  • Meng de gesmolten chocolade met het eiermengsel.
  • Spatel de bloem erdoor.
  • Hak de hazelnoten fijn en spatel ze door het beslag.
  • Giet het beslag in siliconen vormen en bak 20 minuten.
  • Laat de brownies afkoelen en haal ze uit de vorm.

Brandy Snaps:

  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Smelt suiker, glucose en boter in een pan en roer goed door.
  • Voeg bloem toe en meng goed.
  • Rol het deeg tot een worst, vries het in en snijd in dunne plakjes.
  • Bak de plakjes tot ze goudbruin zijn.
  • Vorm ze direct na het bakken en laat afkoelen.

Kruidenmousse:

  • Verhit 2,5 dl melk met kaneel, kruidnagels, nootmuskaat, speculaaskruiden, en steranijs zonder te roeren.
  • Voeg 100g suiker toe en laat 20 minuten trekken onder een deksel.
  • Zeef de melk en los de gelatine erin op, laat afkoelen.
  • Klop de room stijf en spatel door het melkmengsel.
  • Klop eiwit stijf met 150g suiker en spatel voorzichtig door het melk-roommengsel.
  • Laat de mousse opstijven in de koelkast.
  • Karamelsaus:
  • Smelt 150g suiker zonder te roeren tot het karamelliseert.
  • Blus af met 2,5 dl melk en laat de suiker oplossen.
  • Voeg 1 dl room toe en breng aan de kook.
  • Roer 50g boter erdoor en laat afkoelen.

Serveren:

  • Plaats de brownies op borden.
  • Schep een quenelle kruidenmousse naast de brownie.
  • Leg twee brandy snaps naast de mousse.
  • Druppel de karamelsaus eromheen.
  • Bestuif met poedersuiker voor het serveren.

Notities

Serveer dit dessert met een glas Tawny Port of een dessertwijn zoals Sauternes.

Nutrition

Calories: 560kcal | koolhydraten: 65g | Protein: 8g | Vet: 30g | Zout: 0.5g | Sugar: 45g