Luxe Vispastei met Garnalen, Kabeljauw en Cognac

Luxe Vispastei met Garnalen, Kabeljauw en Cognac

Een verfijnde vispastei met garnalen, kabeljauw en een romige vismousse, afgewerkt met een vleugje cognac en geserveerd in een knapperig bladerdeegkorstje.
(plus baktijd)1 uur
Recept categorieën: Hartige taart, Vis, Voorgerechten, Zeevruchten
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Lente
Servings: 6
Calories: 370kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • Lage taartvorm of springvorm (doorsnede 28 cm), ingevet
  • Steunvulling voor blind bakken

Ingrediënten

  • 10 grote garnalen
  • 1 eetlepel citroensap
  • 400 g tongschar- of wijtingfilet
  • 2 eiwitten
  • 2 dl crème fraîche
  • Zout en peper naar smaak
  • 40 g boter
  • 4 sjalotten fijngehakt
  • 150 g champignons fijngehakt
  • 4 eetlepels peterselie fijngehakt
  • 450 g bladerdeeg 10 plakjes
  • 200 g kabeljauwfilet in blokjes van 2 cm
  • ½ dl cognac of madeira
  • 1 eidooier

Instructies

Voorbereiden:

  • Pel de garnalen, verwijder de zwarte darm en halveer de staartjes in de lengte.
  • Besprenkel de garnalen met citroensap en laat 30 minuten intrekken.

Vismousse:

  • Pureer de tongschar (of wijting)filet en voeg in delen de eiwitten, crème fraîche, zout en peper toe.
  • Meng goed.
  • Verhit de boter in een pan en bak de sjalotten 5 minuten zacht.
  • Voeg de champignons toe en bak nog 10 minuten mee.
  • Voeg de peterselie toe en zet opzij.

Oven voorverwarmen:

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Taartvorm bekleden: Rol 6 plakjes ontdooid bladerdeeg uit tot een ronde lap (doorsnede 34 cm).
  • Bekleed de taartvorm met deze lap.
  • Rol de resterende 4 plakjes uit tot een kleinere ronde lap (doorsnede 28 cm).

Samenstellen:

  • Meng de uitgelekte garnalen met de kabeljauw en schep dit mengsel in de taartvorm.
  • Voeg 1/2 van het champignonmengsel toe, gevolgd door 1/3 van de vismousse.
  • Herhaal dit en eindig met de vismousse.
  • Schenk de cognac erover.
  • Dek de pastei af met de kleinere deeglap, vouw de randen in elkaar en plak met water.
  • Snijd visjes uit het restdeeg en leg deze op de bovenkant van de pastei.
  • Maak een gaatje in het midden van het deksel en zet een opgerold stukje aluminiumfolie in het gaatje.
  • Klop de dooier los met 1 theelepel water en bestrijk het deksel met het eimengsel.

Bakken:

  • Zet de pastei in de oven en bak 1 uur, of tot het deeg goudbruin is en het geheel goed doorbakken is.
  • Serveer lauw of warm.

Notities

Wijnadvies
Een Chardonnay uit Trentino, zoals de Mezzacorona, is een uitstekende keuze om de rijke smaken van de vispastei te begeleiden.

Nutrition

Calories: 370kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 30g | Vet: 2g | Zout: 600g | Sugar: 3g

Tartelettes met Griet en Jonge Prei in Romige Wijnsaus

Tartelettes met Griet en Jonge Prei in Romige Wijnsaus

Krokante tartelettes gevuld met romige saus van griet, jonge prei en een vleugje droge witte wijn, perfect voor een elegant voorgerecht of tussengerecht.
Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Hartige taart, Vis, Voorgerechten
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Lente, Zomer
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 6
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 6 plakjes bladerdeeg diepvries
  • 350-400 g gefileerde griet in 12 stukken gesneden
  • ½ dl droge witte wijn
  • 1 dl visbouillon
  • 1 ¾ dl slagroom
  • 350 g prei in dunne ringen
  • 15 g boter
  • Zout en versgemalen witte peper naar smaak

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Rol de ontdooide plakjes bladerdeeg iets uit en bekleed de ronde vormpjes ermee.
  • Bak de bladerdeegvormpjes 10 minuten blind in de oven met bakpapier en steunvulling.
  • Verwijder de steunvulling en bak de tartelettes nog 5-10 minuten lichtbruin.
  • Leg de stukken griet naast elkaar in een beboterd ovenschaaltje.
  • Schenk de wijn en bouillon erover en breng dit op het fornuis tegen de kook aan.
  • Zet het ovenschaaltje afgedekt met beboterd aluminiumfolie 1 minuut in de oven.
  • Schep de vis uit de schaal en zet deze apart om warm te houden.
  • Laat het kookvocht op hoog vuur inkoken tot een dikke saus.
  • Voeg de room en de helft van de prei toe aan het ingekookte kookvocht en laat het inkoken tot sausdikte.
  • Verhit de boter in een pan en bak de rest van de prei met zout en peper 5 minuten zachtjes.
  • Verdeel de prei en de vis over de tartelettes.
  • Zet de tartelettes nog 3 minuten in de hete oven om alles goed te verwarmen.
  • Schep een beetje van de saus over de vis en serveer direct.

Notities

Wijnadvies
Bij dit verfijnde gerecht past een frisse Chardonnay of een elegante Sauvignon Blanc, die de delicate smaken van de griet en de romige saus perfect aanvult.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 18g | Protein: 20g | Vet: 22g | Zout: 450g | Sugar: 4g

Romige Red Velvet Traybake met Rode Bessen

Romige Red Velvet Traybake met Rode Bessen

Een luchtige red velvet traybake met romige topping, rode bessen en kokos.
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 8
Calories: 318kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 pak Dr. Oetker Red Velvet cake
  • 2 eieren
  • 250 ml slagroom
  • 100 g MonChou
  • 2 el water
  • 1 zakje Dr. Oetker Chocolate Chips Wit
  • 5 takjes rode bessen
  • 20 g kokosrasp
  • Rasp van 1/2 limoen

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 150°C (elektrische oven).
  • Meng de Red Velvet cakemix, eieren, 100 ml slagroom en water in een beslagkom tot een gladde massa.
  • Klop het mengsel met de mixer op de hoogste stand gedurende 3 minuten tot een luchtig beslag.
  • Spatel de Chocolate Chips door het beslag en verdeel het in een met bakpapier beklede ovenschaal of laag bakblik.
  • Bak de cake in circa 50 minuten gaar.
  • Mix de MonChou in een kom glad.
  • Voeg de resterende 150 ml slagroom en de toppingmix toe, en mix op de laagste stand.
  • Klop daarna circa 2 minuten op de hoogste stand tot een luchtige topping.
  • Verdeel de topping over de afgekoelde Red Velvet cake en garneer met de rode bessen, kokosrasp en limoenrasp.

Notities

Wijnadvies
Een frisse dessertwijn zoals een rosé Moscato of een lichtzoete witte wijn vormt een mooie balans met de rijke smaken van de cake en bessen.

Nutrition

Calories: 318kcal | koolhydraten: 32g | Protein: 4g | Vet: 19g | Zout: 150g | Sugar: 22g

Frambozenfeest Roze Koekentaart

Frambozenfeest Roze Koekentaart

Een feestelijke taart met roze koeken en frambozen voor een kleurrijk dessert.
Bereidingstijd24 minuten
Recept categorieën: Taart
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Herfst, Lente, Winter, Zomer
Servings: 8
Calories: 423.5kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 pak Dr. Oetker Roze koeken bakmix
  • 75 ml water
  • 25 ml heet water
  • 240 g boter kamertemperatuur
  • 2 el frambozenjam
  • 1 zakje Dr. Oetker Botercrème
  • 125 ml melk koud
  • 150 g frambozen
  • 2 takjes rozemarijn
  • 1 busje Dr. Oetker Chocofantasie

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 160°C (elektrische oven).
  • Klop 120 g boter zacht in een beslagkom met een mixer.
  • Voeg de roze koekenmix en 75 ml water toe en meng op de hoogste stand tot een glad beslag.
  • Verdeel het beslag over de springvorm bekleed met bakpapier.
  • Bak de roze koek in 30-35 minuten gaar.
  • Laat afkoelen en snijd horizontaal door voor twee lagen.
  • Smeer frambozenjam op de onderste laag, vrij van de randen.
  • Klop de resterende boter glad.
  • Voeg de melk en botercrème-mix toe en mix 30 seconden op lage snelheid.
  • Schraap de randen schoon en mix nog 1 minuut op de hoogste stand tot luchtig.
  • Doe de botercrème in een spuitzak met een kartelmond.
  • Spuit decoratief op de onderste laag koek.
  • Verdeel 2/3 van de frambozen over de botercrème.
  • Meng de glazuurmix met 25 ml heet water in een kom en mix op de laagste stand glad.
  • Mix 2 minuten op hoge stand tot luchtig en laat 5 minuten rusten.
  • Roer tot de kleur gelijkmatig is en verdeel over de bovenkant van de taart.
  • Decoreer met de resterende frambozen, rozemarijn, gouden Dr.
  • Oetker Chocofantasie-bolletjes en optioneel poedersuiker.

Notities

Wijnadvies
Kies een lichte, frisse dessertwijn zoals een Moscato of een lichtzoete rosé voor een evenwichtige smaakbeleving.

Nutrition

Calories: 423.5kcal | koolhydraten: 34g | Protein: 2.5g | Vet: 27.8g | Zout: 0.36g | Sugar: 20.9g

Griezelige Halloween Chocolade Bark

Griezelige Halloween Chocolade Bark

Deze Halloween chocolade bark is niet alleen angstaanjagend lekker, maar ook supermakkelijk te maken. Perfect om uit te delen tijdens trick or treat!
+ uitharden20 minuten
Recept categorieën: Chocolade, Tractaties
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Herfst
Dieët: Vegetarisch
Feestdagen etc: Halloween
Servings: 8 stukken
Calories: 250kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • Kommen voor au bain-marie
  • Pannenlikker of spatel
  • satéprikker

Ingrediënten

  • 250 g melkchocolade
  • 50 g witte chocolade
  • Suikeroogjes
  • Halloween sprinkles
  • Oranje kleurstof
  • Chocolade decoratie

Instructies

  • Smelt de melkchocolade en de witte chocolade in aparte kommen au bain-marie.
  • Zorg ervoor dat de witte chocolade op laag vuur smelt om te voorkomen dat deze verbrandt.
  • Roer de oranje kleurstof door de gesmolten witte chocolade.
  • Giet de gesmolten melkchocolade op een stuk bakpapier en verspreid het met een pannenlikker tot een rechthoek van ongeveer 0,5 cm dik.
  • Verdeel schepjes van de witte chocolade over de melkchocolade en gebruik een mes of satéprikker om er swirls doorheen te trekken.
  • Versier de chocolade met Halloween sprinkles, suikeroogjes en andere chocolade decoraties.
  • Laat de chocolade bark uitharden in de koelkast.
  • Breek of snijd de chocolade bark in stukken en serveer of deel uit tijdens trick or treat.

Notities

Wijnadvies
Deze zoete Halloween chocolade bark kan goed worden geserveerd met een lichte dessertwijn zoals een Moscato, of voor een non-alcoholische optie met warme chocolademelk.

Nutrition

Calories: 250kcal | koolhydraten: 27g | Protein: 3g | Vet: 14g | Zout: 0.1g | Sugar: 24g

Mummie Knakworsten

Mummie Knakworsten

Deze knakworst mummies zijn een grappig en makkelijk te maken Halloweenhapje, perfect voor een feestavond of tijdens de trick-or-treat wandeling!
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Hapjes
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Herfst
Dieët: Vegetarisch
Feestdagen etc: Halloween
Servings: 12
Calories: 180kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 12 vegetarische knakworsten bijv. Unox
  • 3 vellen bladerdeeg diepvries
  • 1 ei
  • Mosterd

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 190°C.
  • Ontdooi de bladerdeegvelletjes.
  • Laat de knakworsten uitlekken en dep ze droog met keukenpapier.
  • Snijd hele dunne strookjes van de bladerdeegvellen.
  • Wikkel een strookje bladerdeeg om een knakworst.
  • Herhaal dit met meer strookjes, waarbij je ruimte overhoudt voor de oogjes.
  • Leg de knakworst mummies op een met bakpapier beklede bakplaat.
  • Klop het ei los en bestrijk de mummies hiermee.
  • Bak ze in ca.
  • 25 minuten knapperig en goudbruin.
  • Gebruik een beetje mosterd om oogjes op de knakworsten te maken.

Notities

Wijnadvies
Serveer deze leuke knakworst mummies met een lichte en verfrissende wijn zoals een Sauvignon Blanc. Voor een non-alcoholische optie past een sprankelend appelcider goed.

Nutrition

Calories: 180kcal | koolhydraten: 14g | Protein: 5g | Vet: 12g | Zout: 1.2g | Sugar: 0.5g

Griezelige Halloween Oogballetjes

Griezelige Halloween Oogballetjes

Deze griezelige Halloween traktatie met oogballetjes van cake en chocolade laat je feesttafel spoken! Perfect voor trick-or-treaters en een echte blikvanger op je Halloween feest.
1 uur 20 minuten wachten25 minuten
Recept categorieën: Tractaties
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Herfst
Dieët: Vegetarisch
Feestdagen etc: Halloween
Servings: 12
Calories: 220kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 200 g witte chocolade
  • 300 g roombotercake
  • 30 g midnight magic mix of een andere decoratiemix
  • 25 g suikeroogjes
  • 1 kleine pompoen
  • Rode decoratiestift bijvoorbeeld van Dr. Oetker

Instructies

  • Breek de witte chocolade in stukjes en smelt deze au bain-marie in een hittebestendige kom boven een pan met een laagje kokend water.
  • Roer af en toe tot de chocolade volledig gesmolten is.
  • Verkruimel de roombotercake met je handen en meng de midnight magic mix en een derde van de gesmolten chocolade door de cakekruimels.
  • Leg een stuk bakpapier op je werkblad.
  • Rol van het mengsel 12 balletjes, ter grootte van een walnoot, en verdeel ze over het bakpapier.
  • Laat de balletjes 1 uur opstijven in de koelkast.
  • Snijd de onderkant van een kleine pompoen en plaats deze met de snijkant naar beneden.
  • Steek een satéprikker in elk cakeballetje en dompel ze een voor een in de rest van de gesmolten chocolade.
  • Steek de prikkers in de pompoen zodat de balletjes kunnen uitharden.
  • Plak 2 suikeroogjes op elk balletje en laat de chocolade 20 minuten uitharden.
  • Teken met de rode decoratiestift aderen rondom de oogjes voor een extra griezelig effect.

Notities

Wijnadvies
Bij deze zoete traktatie past een glas sprankelende Moscato of een zoete dessertwijn. De lichte bubbels en zoete tonen vullen de smaken van de witte chocolade en cake perfect aan.

Nutrition

Calories: 220kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 3g | Vet: 12g | Zout: 0.1g | Sugar: 20g

Griezelige Mummie-Paprika’s

Griezelige Mummie-Paprika's

Deze griezelige Halloween mummie-paprika's zijn het perfecte hapje voor je feest. Ze zijn gevuld met een romige kaasvulling en omwikkeld met bladerdeeg, wat zorgt voor een spannende presentatie!
Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Borrelhapjes
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Herfst
Dieët: Vegetarisch
Feestdagen etc: Halloween
Servings: 12 porties
Calories: 85kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 plakken diepvries bladerdeeg
  • 6 snoeppaprika's
  • 100 g roomkaas
  • 75 g geraspte belegen kaas
  • 24 zwarte olijvenplakjes

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200°C en laat het bladerdeeg 5 minuten ontdooien.
  • Snijd elke plak bladerdeeg in 12 reepjes en zet ze terug in de koelkast om te voorkomen dat ze te zacht worden.
  • Snijd de snoeppaprika's overlangs doormidden en verwijder de steelaanzet en zaadlijsten.
  • Meng de roomkaas met de geraspte kaas en vul de halve paprika's hiermee.
  • Maak de randen schoon.
  • Druk de olijvenplakjes als oogjes op de kaasvulling van elke paprikahelft.
  • Rol de reepjes bladerdeeg uit tot sliertjes en wikkel 2 sliertjes om elke gevulde paprikahelft, zodat ze elkaar kruisen.
  • Laat de oogjes vrij.
  • Verdeel de paprika's over een met bakpapier beklede bakplaat en bak ze in het midden van de oven gedurende 15-20 minuten, tot het bladerdeeg goudbruin is.

Notities

Wijnadvies
Deze snack past goed bij een lichte witte wijn zoals een Pinot Grigio of een bruisende Prosecco voor een feestelijke touch.

Nutrition

Calories: 85kcal | koolhydraten: 8g | Protein: 3g | Vet: 5g | Zout: 0.6g | Sugar: 1g

Santa Claus Meringues

Santa Claus Meringues

Knapperige en luchtige meringue bakjes gevuld met een heerlijke notenmousse. Deze Santa Claus meringues zijn een feestelijke traktatie perfect voor Kerst!
Bereidingstijd2 uur
Recept categorieën: Gebak, Koek
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Winter
Dieët: Vegetarisch
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 8
Calories: 180kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 3 grote eiwitten
  • Snufje zout
  • ½ eetlepel maïzena
  • 125 g poedersuiker
  • 150 g fijngehakte hazelnoten walnoten of pecannoten

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 100 °C.
  • Klop de eiwitten bijna stijf en voeg een snufje zout en maïzena toe.
  • Klop de eiwitten heel stevig.
  • Voeg de poedersuiker in gedeelten toe en klop tot alles goed gemengd is.
  • Spatel de fijngehakte noten voorzichtig door het eiwitmengsel.
  • Schep het eiwitmengsel in een spuitzak met een grote spuitmond.
  • Spuit op een ingevette bakplaat 12 dichte cirkels van 8 cm doorsnede.
  • Spuit langs de buitenkant van de cirkels een opstaande rand, zodat er bakjes ontstaan.
  • Bak de meringue bakjes in het midden van de oven gedurende 1 1/2 uur, of tot ze droog en krokant zijn.
  • Laat de meringue bakjes op een rooster afkoelen.
  • Vul ze met chocolade-noten mousse naar keuze.

Notities

 

Wijnadvies:

Serveer met een glas zoete dessertwijn zoals Muscat of een bruisende Champagne om de feestelijke sfeer compleet te maken.

Nutrition

Calories: 180kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 4g | Vet: 8g | Zout: 0.2g | Sugar: 20g

Amandel-Kerstkrans

Amandel-Kerstkrans

Deze feestelijke amandel-kerstkrans is een prachtige toevoeging aan je kerstdiner. Met een romige amandelspijsvulling en een krokant bladerdeeg, straalt deze krans pure gezelligheid uit!
Bereidingstijd1 uur
Recept categorieën: Gebak
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Winter
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 10
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

Instructies

  • Meng de amandelspijs met 1/2 losgeklopt ei, koffieroom en citroensap.
  • Prak alles goed door elkaar en vorm een rol van ongeveer 38 cm.
  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Rol 6 plakjes bladerdeeg op elkaar uit tot een lap van 15 x 40 cm.
  • Leg voorzichtig de spijsrol op het deeg en rol het deeg om de spijs.
  • Bestrijk de lange kant van het deeg met wat water en plak het goed vast.
  • Vorm het deeg tot een krans en schuif de open uiteinden in elkaar.
  • Plak ze met water aan elkaar.
  • Leg de krans voorzichtig met de naad naar beneden op een bakplaat bekleed met bakpapier.
  • Snijd uit 2-3 plakjes bladerdeeg sterretjes en plak ze met water op de krans.
  • Klop 1 ei los en bestrijk de krans ermee.
  • Bak de krans in het midden van de oven gedurende 50 minuten, of tot hij goudbruin en gaar is.

Notities

Wijnadvies:

Een lichtzoete witte wijn, zoals een Riesling of een dessertwijn zoals Muscat, past goed bij de rijke smaak van de amandelspijs en het bladerdeeg.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 5g | Vet: 20g | Zout: 0.3g | Sugar: 15g