Zachte citroenkoekjes met romige vulling

Zachte citroenkoekjes met romige vulling

Heerlijk brosse citroenkoekjes met frisse romige vulling – perfect bij een kopje thee of als verfijnde traktatie voor speciale gelegenheden.
Voorbereidingstijd25 minuten
Bereidingstijd12 minuten
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 8 dubbele
Calories: 270kcal
Author: ICT Maatwerk Nijmegen

Equipment

  • handmixer
  • Keukenrooster
  • Mengkommen
  • Spuitzak met stervormig mondje (1 cm)

Ingrediënten

  • 225 gram bloem
  • 225 gram boter
  • 3 eetlepels maizena
  • 50 gram boter voor de vulling
  • 50 gram poedersuiker
  • 125 gram poedersuiker voor de vulling
  • ½ theelepel kaneel optioneel voor gekruide variant
  • ½ theelepel vanille-essence
  • Geraspte schil van 3 citroenen 6-9 theelepels
  • Geraspte schil van 2 citroenen 4-6 theelepels, voor de vulling
  • Sap van ½ citroen 2 eetlepels

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 175 °C.
  • Klop de boter met 50 gram poedersuiker, vanille en citroenrasp tot een luchtige massa.
  • Zeef de bloem en maizena, meng deze door het botermengsel.
  • Doe het deeg in een spuitzak met stervormige mond en spuit reepjes van 5 cm met 4 cm tussenruimte op een bakplaat.
  • Bak de koekjes in 12 minuten licht goudgeel.
  • Laat ze kort opstijven en vervolgens afkoelen op een rooster.
  • Klop voor de vulling 50 gram boter met 125 gram poedersuiker, citroenrasp en -sap tot een luchtig mengsel.
  • Bestrijk de platte kant van een koekje met vulling en druk er een tweede koekje op.
  • Bewaar enkele koekjes 4-5 dagen, dubbele 2-3 dagen in een luchtdichte trommel.

Notities

Serveertip:

Serveer bij een geurige Earl Grey-thee of garneer met poedersuiker voor een elegante presentatie.
Wijnadvies:

Een lichtzoete dessertwijn zoals Moscato past perfect bij deze frisse koekjes.

Nutrition

Calories: 270kcal | koolhydraten: 27g | Protein: 2g | Vet: 17g | Zout: 0.1g | Sugar: 15g

Twentse speculaaskoekjes met amandel

Twentse speculaaskoekjes met amandel

Heerlijke Twentse speculaaskoekjes met knapperige amandelschilfers en een rijke kruidenmix. Perfect voor bij de koffie of als nostalgisch tussendoortje.
Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Koek, Snack, Tussendoortje, Varkensvlees
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 25
Calories: 105kcal
Author: ICT Maatwerk Nijmegen

Equipment

Ingrediënten

  • 1 gram anijszaad
  • 1 gram kardemom
  • 1 gram koriander
  • 1 gram nootmuskaat
  • ¼ theelepel amandelextract
  • ¼ theelepel natriumbicarbonaat
  • 1.5 gram gember
  • 150 gram boter
  • 2 theelepels speculaaskruiden eigen mengsel
  • 20 gram kaneel
  • 200 gram bloem gezeefd
  • 5 gram foelie
  • 5 gram kruidnagel
  • 60 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 65 gram amandelschilfers
  • 65 gram griessuiker
  • Snuifje zout

Instructies

  • Oven voorverwarmen op 160 graden Celsius.
  • Meng bloem met zout, kruiden en natriumbicarbonaat.
  • Voeg 45 gram amandelschilfers toe als je ze erin verwerkt wilt hebben.
  • Klop de boter romig, voeg suiker en amandelextract toe, klop tot glad beslag.
  • Roer het bloemmengsel door het botermengsel.
  • Vorm het deeg tot een rol van circa 4 cm diameter.
  • Laat het deeg minimaal 1 uur koelen in de koelkast.
  • Snijd de rol in plakjes van 0,5 cm.
  • Leg de koekjes op een met bakpapier beklede bakplaat en bestrooi met de resterende amandelschilfers.
  • Bak de koekjes circa 20 minuten tot ze goudbruin zijn.
  • Laat de koekjes afkoelen op een rooster.

Notities

Serveertip:

Serveer met een warme kop koffie of thee voor een nostalgisch genietmoment.
Wijnadvies:
Een glas zoete witte wijn zoals een Muscat past uitstekend bij de kruidige smaken.

Nutrition

Calories: 105kcal | koolhydraten: 11g | Protein: 1g | Vet: 6g | Zout: 0.05g | Sugar: 5g

Zachte Bretonse boterkoekjes

Zachte Bretonse boterkoekjes

Deze klassieke Bretonse koekjes zijn heerlijk boterig en licht krokant. Perfect bij de koffie of als zoete traktatie op elk moment van de dag.
Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Koek, Snack, Tussendoortje, Zuivel
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 40
Calories: 80kcal
Author: ICT Maatwerk Nijmegen

Equipment

Ingrediënten

  • ½ zakje bakpoeder
  • 1 ei
  • 2 eetlepels melk
  • 250 g bloem
  • 60 g gezouten boter in stukjes
  • 150 g suiker

Instructies

  • Roer in een grote kom de bloem, de suiker en het bakpoeder door elkaar.
  • Voeg de in stukjes gesneden boter, het ei en de melk toe.
  • Kneed alle ingrediënten met je handen tot een glad en stevig deeg.
  • Maak een bal van het deeg, wikkel deze in plasticfolie.
  • Leg het deeg 1 uur in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 160 °C.
  • Rol het deeg uit tot een lap van ongeveer 5 mm dik.
  • Steek koekjes uit met een steekvormpje.
  • Leg de koekjes op een met bakpapier beklede bakplaat.
  • Bestrijk ze met wat in melk opgelost eigeel.
  • Maak met een vork strepen op de koekjes.
  • Bak 10 à 15 minuten tot de koekjes licht goudbruin zijn.

Notities

Serveertip:

Serveer de koekjes bij een kopje koffie of thee en bewaar ze luchtdicht voor een knapperige beet.
Wijnadvies:

Combineer met een glas zoete dessertwijn zoals Sauternes voor een elegante traktatie.

Nutrition

Calories: 80kcal | koolhydraten: 11g | Protein: 1g | Vet: 3g | Zout: 0.1g | Sugar: 5g

Luxe boterkoekjes uit eigen oven

Luxe boterkoekjes uit eigen oven

Heerlijke, krokante boterkoekjes met een rijke botersmaak. Makkelijk te maken en onweerstaanbaar lekker – perfect voor bij de koffie of thee.
Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd14 minuten
Recept categorieën: Koek, Snack, Tractaties, Tussendoortje
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 30
Calories: 105kcal
Author: ICT Maatwerk Nijmegen

Equipment

Ingrediënten

  • ¼ theelepel zout
  • theelepel vanille-essence
  • 150 gram zeer fijne kristalsuiker
  • 225 gram boter
  • 300 gram bloem

Instructies

  • Klop de boter, suiker en vanille glad en romig maar niet luchtig.
  • Voeg het zout en de bloem toe en meng tot een glad deeg.
  • Vorm een rol van 4 cm doorsnee, wikkel in aluminiumfolie en laat 2 uur opstijven in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 175°C (gasstand 2-3).
  • Snijd de rol in plakjes van 6 mm dik.
  • Leg de plakjes met 4 cm tussenruimte op bakplaten met bakpapier.
  • Bak de koekjes 12 tot 14 minuten.
  • Laat ze afkoelen op een rooster.
  • Bewaar maximaal 5 dagen in een goed gesloten trommel.

Notities

Serveertip:

Serveer op een mooi bord met poedersuiker en een kopje espresso of zwarte thee.
Wijnadvies:

Combineer met een glas zoete dessertwijn zoals Muscat of een milde likeur.

Nutrition

Calories: 105kcal | koolhydraten: 11g | Protein: 1g | Vet: 6g | Zout: 0.1g | Sugar: 5g

Chocoladebiscotti met glanzende dip

Chocoladebiscotti met glanzende dip

Heerlijk knapperige chocoladebiscotti met een luxe laagje pure chocolade. Perfect bij koffie of thee en ideaal als zelfgemaakte traktatie!
Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd40 minuten
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 30
Calories: 130kcal
Author: ICT Maatwerk Nijmegen

Equipment

Ingrediënten

  • 1 pakje bakpoeder
  • 150 g pure chocolade voor dompelen
  • 200 g bloem
  • 225 g suiker
  • 250 g pure chocoladecallets
  • 4 eieren
  • 75 g zachte boter
  • 1 theelepel vanille-essence

Instructies

  • Klop de suiker met de boter luchtig met een handmixer.
  • Voeg al kloppend één voor één de eieren toe.
  • Meng de vanille-essence erdoor.
  • Voeg de bloem en het bakpoeder toe en meng goed.
  • Spatel de chocoladecallets door het beslag.
  • Vorm twee rechthoeken van 25x10 cm op een bakmat of bakpapier.
  • Zet het deeg 30 minuten in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 180 °C.
  • Bak de biscotti ca.
  • 25 minuten tot de bovenkant scheurt en een mes er schoon uitkomt.
  • Laat 10 minuten afkoelen op de bakmat.
  • Verlaag de oventemperatuur naar 150 °C.
  • Snijd het warme deeg schuin in repen van 2 cm breed.
  • Leg de repen op hun zijkanten terug op de bakplaat.
  • Bak ze 5–8 minuten per kant tot goudbruin.
  • Laat afkoelen op een rooster.
  • Smelt de overige chocolade au bain-marie of in de magnetron.
  • Dompel één uiteinde van elke biscotti in de chocolade.
  • Laat de chocolade uitharden op bakpapier.

Notities

Serveertip:

Serveer de biscotti met een kopje espresso of warme chocolademelk voor een luxemoment.
Wijnadvies:

Lekker met een glas Vin Santo of een zachte dessertwijn zoals Moscato d’Asti.

Nutrition

Calories: 130kcal | koolhydraten: 17g | Protein: 2g | Vet: 6g | Zout: 0.1g | Sugar: 10g

Knapperige havermoutkoekjes met appel

Knapperige havermoutkoekjes met appel

Heerlijke knapperige koekjes boordevol havermout, appel en een vleugje kaneel. Perfect voor tussendoor of als zelfgemaakte traktatie.
Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Koek, Tussendoortje, Zuivel
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 48
Calories: 65kcal
Author: ICT Maatwerk Nijmegen

Equipment

Ingrediënten

  • 1 ei
  • 1 theelepel vanille-extract
  • 110 gr boter op kamertemperatuur
  • 175 gr honing
  • ¾ theelepel kaneelpoeder
  • 90 gr grofgemalen volkorenmeel
  • Appel geraspt
  • Havermout
  • ½ theelepel soda bicarbonaat baksoda

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 190°C/gasstand 5.
  • Vet de bakplaten in of bekleed ze met bakpapier.
  • Klop in een grote kom de boter, honing, het ei en vanille tot een luchtige massa.
  • Voeg volkorenmeel, soda bicarbonaat en kaneel toe.
  • Meng daarna de havermout en appel erdoor.
  • Verdeel met een theelepel het beslag over de bakplaten (1 theelepel per koekje).
  • Bak de koekjes 8-10 minuten in de voorverwarmde oven.
  • Laat de koekjes 5 minuten afkoelen op de bakplaat.
  • Laat ze vervolgens volledig afkoelen op een rooster.

Notities

Serveertip:

Serveer ze met een kop warme kruidenthee of een glas koude melk voor een gezellig tussendoortje.
Wijnadvies:

Geen wijn nodig – deze koekjes smaken het best met een warme drank.

Nutrition

Calories: 65kcal | koolhydraten: 8g | Protein: 1g | Vet: 3g | Zout: 0.05g | Sugar: 5g

Krokante amandelbiscotti uit Italië

Krokante amandelbiscotti uit Italië

Knapperige Italiaanse biscotti met hele amandelen, dubbelgebakken voor extra crunch. Heerlijk bij koffie of als dessertkoekje.
Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd1 uur 10 minuten
Land van herkomst: Italië
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 42
Calories: 75kcal
Author: ICT Maatwerk Nijmegen

Ingrediënten

  • ¼ theelepel zout
  • 100 gram hele blanke amandelen
  • 2 theelepels vanille-essence
  • 200 gram zeer fijne kristalsuiker
  • 300 gram bloem
  • 3 eieren
  • 1 theelepel bakpoeder

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 150°C.
  • Vet twee bakplaten in en bestuif ze met bloem.
  • Meng bloem, suiker, bakpoeder en zout in een grote kom.
  • Klop de eieren en vanille-essence door elkaar.
  • Roer het eimengsel door het bloemmengsel tot een kleverig deeg ontstaat.
  • Kneed de amandelen door het deeg.
  • Verdeel het deeg in twee porties.
  • Vorm van elke portie een platte rol van 25 cm lang en 5 cm breed.
  • Leg de rollen op de bakplaten.
  • Bak ze 35 tot 40 minuten tot ze lichtgeel zijn.
  • Haal uit de oven en leg op een plank.
  • Snijd ze direct in plakken van 1 cm dik.
  • Leg de plakjes op de bakplaat.
  • Bak ze 10 tot 15 minuten.
  • Keer de biscotti om.
  • Bak nogmaals 10 tot 15 minuten tot ze goudbruin zijn.
  • Laat volledig afkoelen.
  • Bewaar in een goed afsluitbare trommel.

Notities

Serveertip:

Serveer met een espresso of als knapperige aanvulling op een bolletje citroensorbet.
Wijnadvies:

Lekker met een glas Vin Santo of een dessertwijn zoals Moscato d’Asti.

Nutrition

Calories: 75kcal | koolhydraten: 12g | Protein: 2g | Vet: 2g | Zout: 0.05g | Sugar: 7g

Anzackoeken met kokos en golden syrup

Anzackoeken met kokos en golden syrup

Deze klassieke Australische Anzackoeken met kokos en golden syrup zijn heerlijk krokant, eenvoudig te maken en blijven dagenlang lekker in een trommel.
Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd12 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Koek, Snack, Tractaties
Land van herkomst: Australië
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 18
Calories: 120kcal
Author: ICT Maatwerk Nijmegen

Equipment

Ingrediënten

  • 100 gram havervlokken
  • 100 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 115 gram boter
  • 150 gram bloem
  • 1 eetlepel warm water
  • 2 eetlepels golden syrup
  • 50 gram gemalen kokos
  • ½ theelepel zuiveringszout

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 175ºC of gasstand 2-3.
  • Bekleed twee bakplaten met bakpapier.
  • Meng havervlokken, bloem, basterdsuiker en kokos in een kom.
  • Smelt de boter met de golden syrup in een steelpan op laag vuur.
  • Los het zuiveringszout op in het warme water.
  • Roer het sodamengsel door het botermengsel.
  • Giet het warme mengsel bij de droge ingrediënten en meng goed.
  • Schep eetlepels deeg op de bakplaten met 5 cm tussenruimte.
  • Druk de deeghoopjes iets plat met een vork.
  • Bak de koekjes 10 tot 12 minuten tot ze goudbruin zijn.
  • Laat de koekjes 5 minuten afkoelen.
  • Bewaar ze maximaal 5 dagen in een goed afgesloten trommel.

Notities

Serveertip:

Serveer de koekjes met een kop zwarte thee of koffie voor een authentiek Australisch moment.
Wijnadvies:

Geen wijnadvies nodig, serveer met een warme drank zoals Engelse thee.

Nutrition

Calories: 120kcal | koolhydraten: 14g | Protein: 1g | Vet: 6g | Zout: 0.1g | Sugar: 6g

Herfstige appelkoekjes met noten en glazuur

Herfstige appelkoekjes met noten en glazuur

Deze smeuïge appelkoekjes met rozijnen, walnoten en een vleugje glazuur zijn perfect voor de herfst en heerlijk bij een kopje koffie of thee.
Voorbereidingstijd25 minuten
Bereidingstijd12 minuten
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Herfst
Servings: 24
Calories: 155kcal
Author: ICT Maatwerk Nijmegen

Equipment

Ingrediënten

  • 1 ei
  • ½ theelepel bakpoeder
  • ½ theelepel natriumbicarbonaat
  • ½ theelepel zout
  • 120 gram boter kamertemperatuur
  • 125 gram walnoten fijngehakt (optioneel)
  • 150 gram appel in kleine stukjes
  • 175 gram rozijnen
  • 240 gram bloem
  • 240 gram bruine suiker
  • 60 ml volle melk indien nodig

Voor het glazuur:

  • 14 gram boter 1 eetlepel
  • 2 ½ eetlepel melk
  • 15 gram bloemsuiker gezeefd
  • ½ theelepel vanille-extract

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
  • Klop de boter en bruine suiker romig.
  • Voeg het ei toe en klop opnieuw tot het mengsel luchtig is.
  • Meng in een aparte kom de bloem, natriumbicarbonaat, zout en bakpoeder.
  • Roer de helft van het bloemmengsel door het botermengsel.
  • Voeg de stukjes appel, rozijnen en indien gewenst walnoten toe en meng goed.
  • Voeg daarna de rest van het bloemmengsel toe en roer tot een homogeen deeg ontstaat.
  • Schep met een eetlepel het deeg op een met bakpapier beklede bakplaat, houd 4 cm tussenruimte.
  • Voeg melk toe als het deeg te droog is.
  • Bak de koekjes 10 tot 12 minuten in de oven.
  • Haal de koekjes uit de oven en laat ze afkoelen op een rooster.
  • Bereid ondertussen het glazuur door de bloemsuiker te zeven, boter eronder te mengen en vanille-extract en melk toe te voegen tot een smeerbare consistentie.
  • Smeer het glazuur op de warme koekjes.
  • Laat afkoelen voor het serveren.

Notities

Serveertip:

Serveer de appelkoekjes lauwwarm met een snufje kaneelpoeder bovenop voor extra geur en smaak.
Wijnadvies:

Combineer met een zoete dessertwijn zoals een Moscato d’Asti of een glas appelcider.

Nutrition

Calories: 155kcal | koolhydraten: 21g | Protein: 2g | Vet: 6g | Zout: 0.15g | Sugar: 12g

Amandel-kweeperentaart uit de oven

Amandel-kweeperentaart uit de oven

Deze smeuïge taart combineert de subtiele frisheid van kweeperen met amandel en boter, voor een perfect nagerecht bij een herfstige maaltijd.
Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Noten, Taart
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Herfst
Servings: 8
Calories: 345kcal
Author: ICT Maatwerk Nijmegen

Equipment

Ingrediënten

  • 100 g amandelpoeder
  • 150 g gesmolten boter
  • 175 g suiker
  • 25 g amandelschaafsel
  • 2 grote kweeperen of handperen
  • 50 g bloem
  • 5 eiwitten
  • Schil van 1 citroen

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Schil de peren, snijd ze in vieren, verwijder de klokhuizen en snij ze in dunne partjes.
  • Blancheer de kweepeerpartjes 4 minuten en laat goed uitlekken op keukenpapier.
  • Meng in een kom de suiker, bloem, amandelpoeder en citroenschil.
  • Voeg de gesmolten boter toe en meng goed.
  • Klop de eiwitten lobbig.
  • Schep eerst 1/3 van het eiwit door het meelmengsel.
  • Spatel daarna voorzichtig de rest van het eiwit erdoor.
  • Bekleed een bakvorm met bakpapier en giet het beslag erin.
  • Druk de peerpartjes dakpansgewijs in het beslag.
  • Klop een eidooier los en bestrijk de bovenkant van de taart ermee.
  • Strooi het amandelschaafsel erover.
  • Bak 15 minuten op 200 °C.
  • Verlaag de temperatuur naar 180 °C en bak nog 10 minuten tot de taart goudbruin en stevig is.

Notities

Serveertip:

Serveer met een lepel crème fraîche of een bolletje vanille-ijs voor een extra traktatie.
Wijnadvies:

Combineer met een glas zoete dessertwijn zoals Sauternes of een Duitse Auslese.

Nutrition

Calories: 345kcal | koolhydraten: 28g | Protein: 6g | Vet: 22g | Zout: 0.1g | Sugar: 21g