Hartige Plaattaart met Aardappel en Ui

Hartige Plaattaart met Aardappel en Ui

Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd20 minuten
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 rol Tante Fanny Vers Pizzadeeg 400 g of Tante Fanny Vers Spelt-Pizzadeeg (400 g)
  • 1 grote ui
  • 4 aardappels in dunne plakjes geraspt
  • 3 takjes verse rozemarijn gehakt
  • 3 takjes verse tijm gehakt
  • 50 g Parmezaanse kaas geraspt
  • 2-3 eetlepels olijfolie

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 220°C boven-/onderwarmte en verwerk het deeg direct uit de koelkast.
  • Rol het deeg met het meegerolde bakpapier uit op een bakblik.
  • Bestrooi de pizza met Parmezaanse kaas.
  • Meng de uien en de aardappels met de olijfolie, tijm en rozemarijn en verdeel dit gelijkmatig over de kaas.
  • Bak in het midden van de oven gedurende 15-20 minuten, tot de plaattaart goudbruin is.

Notities

Serveer deze plaattaart met een groene salade voor een complete maaltijd.
Varieer met andere kruiden of voeg extra groenten toe zoals paprika of courgette voor meer smaak en voedingsstoffen.

Wijnadvies:

Een lichte en fruitige rode wijn zoals een Beaujolais-Villages past goed bij de hartige smaken van de aardappel en ui in deze plaattaart.

Appelroosjes met Vanillesmaak

Appelroosjes met Vanillesmaak

Serveer de appelroosjes warm als heerlijk dessert of bij de thee.
Voorbereidingstijd17 minuten
Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Fruit, Taart
Land van herkomst: Nederland
Servings: 6
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 rol Tante Fanny Vers Bladerdeeg
  • 2 eetlepels abrikozenjam
  • ½ vanillestokje merg eruit geschraapt
  • 1 eetlepel water
  • 2 appels
  • Citroensap
  • Poedersuiker optioneel
  • 2 eetlepels suiker
  • 1 eetlepel kaneel

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 230°C (heteluchtoven 210°C) en haal het bladerdeeg 10 minuten voor gebruik uit de koelkast.
  • Was de appels, verwijder het klokhuis en snijd de appels in dunne plakjes.
  • Week de plakjes appel in warm water met citroensap om verkleuring te voorkomen.
  • Rol het bladerdeeg uit en snijd het in 6 gelijke delen.
  • Verwarm in een steelpan de abrikozenjam met 1 eetlepel water en het vanillemerg tot een glad mengsel.
  • Bestrijk de bladerdeegstroken met dit mengsel.
  • Meng de suiker en kaneel en strooi dit over de beklede bladerdeegstroken.
  • Leg de uitgelekte appelplakjes dakpansgewijs op het bladerdeeg.
  • Rol het bladerdeeg losjes op zodat de appel op zijn plek blijft zitten.
  • Druk aan het einde het bladerdeeg een beetje aan zodat het roosje niet meer terug kan rollen.
  • Plaats de roosjes in een ingevette en met bakpapier beklede muffinvorm.
  • Bak gedurende 30-40 minuten in de voorverwarmde oven tot ze gaar en goudbruin zijn.
  • Als de randen van de appel te snel verkleuren, bedek de roosjes dan met aluminiumfolie.
  • Haal de roosjes uit de oven en bestrijk ze met de warme abrikozenjam uit de pan.
  • Bestrooi eventueel met poedersuiker.

Speculaas Stoofperen Cheesecake

Speculaas Stoofperen Cheesecake

Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Cake, Dessert - Nagerecht, Kaas, Taart
Land van herkomst: Nederland
Feestdagen etc: Sinterklaas
Servings: 6
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 rol Tante Fanny vers Quichedeeg 300 g
  • 320 g roomkaas
  • 4 eieren
  • 160 g boter
  • 160 g suiker
  • 2 stoofperen in kleine blokjes gesneden
  • Voor de crème:
  • 40 g roomkaas
  • 1 vanillestokje merg eruit geschraapt
  • 20 g poedersuiker
  • 150 ml slagroom
  • Garnering:
  • 12 partjes stoofperen koelverse
  • 8 speculaasjes fijn gemalen
  • 30 g amandelen geroosterd

Instructies

  • Laat het quichedeeg 15 minuten voor gebruik op kamertemperatuur komen.
  • Verwarm de oven voor op 180°C (boven-/onderwarmte) of 160°C (heteluchtoven) en bereid het quichedeeg volgens de instructies op de verpakking.
  • Vet een quichevorm in met boter en leg een rond stuk bakpapier op de bodem.
  • Plaats het deeg in de vorm.
  • Meng de boter met de 320 g roomkaas.
  • Voeg de eieren en suiker toe aan het mengsel en klop tot een glad beslag.
  • Verdeel de blokjes stoofpeer gelijkmatig over de bodem van het deeg en giet het beslag eroverheen.
  • Druk de randen van het deeg naar beneden.
  • Bak de cheesecake ongeveer 30 minuten in de voorverwarmde oven en laat deze daarna afkoelen.
  • Voor de crème: Roer de 40 g roomkaas glad en meng het vanillemerg erdoor.
  • Klop de slagroom op met de poedersuiker tot stijve pieken en voeg dit toe aan de roomkaas, meng rustig tot een homogeen mengsel.
  • Bestrijk de afgekoelde cheesecake met de crème.
  • Garneer de cheesecake met de gemalen speculaas, geroosterde amandelen en partjes stoofpeer.

Notities

Wijnadvies:

Deze cheesecake past goed bij een dessertwijn zoals een zoete Riesling of een Moscato d'Asti.

Gegrilde Groente Pakketjes van Bladerdeeg

Gegrilde Groente Pakketjes van Bladerdeeg

Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd30 minuten
Servings: 12 stuks
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 rol Tante Fanny Vers Bladerdeeg
  • 3 zoete aardappels
  • 3 winterpenen
  • 3 pastinaken
  • Citroen voor rasp en sap
  • Zout
  • Peper
  • 2-3 verse takjes salie of komijn fijngehakt
  • 2-3 verse takjes tijm fijngehakt
  • 3 eetlepels honing
  • 1 teen knoflook fijngehakt
  • 1 ei geklutst

Instructies

  • Laat het bladerdeeg 10 minuten op kamertemperatuur komen en verwarm de oven voor op 200°C (heteluchtoven 180°C).
  • Snijd de zoete aardappels, winterpenen en pastinaken in lange, dunne repen van ongeveer 10 cm lang.
  • Meng de gesneden groenten met de gehakte kruiden, citroenrasp en -sap, knoflook, zout en peper.
  • Leg de groenten op een met bakpapier beklede bakplaat en besprenkel ze met honing.
  • Rooster de groenten gedurende 12 minuten in de voorverwarmde oven.
  • Laat ze vervolgens iets afkoelen.
  • Verlaag de oventemperatuur naar 180°C (heteluchtoven 160°C).
  • Snijd het bladerdeeg in 12 gelijke vierkantjes.
  • Verdeel de geroosterde groenten over de vierkantjes bladerdeeg en vouw ze dicht tot pakketjes.
  • Bestrijk de bovenkant van de pakketjes met geklutst ei.
  • Bak de pakketjes gedurende 15-18 minuten in de oven, of totdat ze goudbruin zijn.

Notities

Wijnadvies:

Deze pakketjes combineren goed met een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Pinot Grigio.

Plaattaart met Groene Asperges, Gorgonzola en Rode Ui

Plaattaart met Groene Asperges, Gorgonzola en Rode Ui

Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd20 minuten
Land van herkomst: Italië
Servings: 4
Calories: 380kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 rol Tante Fanny Vers Pizzadeeg 400 g
  • 1 rode ui in dunne partjes
  • 3-4 eetlepels mascarpone
  • 100 g groene asperges in de lengte doorgesneden
  • 70 g Gorgonzola of andere blauwschimmelkaas verkruimeld
  • 1 lente-ui fijngesneden

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 220°C boven-/onderwarmte en haal het deeg direct uit de koelkast.
  • Rol het deeg met het meegeleverde bakpapier uit op een bakblik.
  • Verdeel de rode ui en groene asperges over het deeg.
  • Schep de mascarpone en Gorgonzola gelijkmatig over de pizza.
  • Bak de plaattaart in het midden van de voorverwarmde oven gedurende 15-20 minuten, of tot het deeg goudbruin is en de kaas gesmolten is.
  • Bestrooi voor het serveren met fijngesneden lente-ui.

Notities

Je kunt een restje kaas gebruiken om te raspen in plaats van Gorgonzola.

Wijnadvies:

Een lichte rode wijn zoals een Pinot Noir of een fruitige witte wijn zoals een Chardonnay past goed bij deze plaattaart met groene asperges, Gorgonzola en rode ui.

Nutrition

Calories: 380kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 11g | Vet: 20g | Sugar: 2g

Nutella Pizzarol

Nutella Pizzarol

Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Pizza, Taart
Land van herkomst: Italië
Servings: 4
Calories: 440kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 175°C en rooster de hazelnoten gedurende 8 minuten.
  • Laat ze afkoelen en plet ze vervolgens met de onderkant van een steelpan.
  • Verhoog de oventemperatuur naar 220°C en haal het pizzadeeg direct uit de koelkast.
  • Rol het deeg met het bakpapier uit op een bakblik.
  • Smeer langs één lange rand van het pizzadeeg een dikke laag Nutella van ongeveer 4 cm breed.
  • Rol de rand op tot je de Nutella niet meer ziet en druk het deeg aan zodat de Nutella opgesloten zit in het deeg.
  • Bak de pizza gedurende ongeveer 12-15 minuten, tot de rand en de pizza lichtbruin zijn maar nog niet keihard.
  • Haal de pizza uit de oven en smeer de rest van de Nutella over de bodem.
  • Bestrooi met de geroosterde hazelnoten en poedersuiker.

Notities

Serveer deze Nutella pizzarol als een heerlijk dessert of als zoete traktatie bij de koffie.

Wijnadvies:

Een zoete dessertwijn zoals een Moscato d'Asti of een Port past goed bij deze Nutella pizzarol.

Nutrition

Calories: 440kcal | koolhydraten: 50g | Protein: 6g | Vet: 24g | Sugar: 30g

Kruidige Ei-in-Bladerdeeg Gebakjes

Kruidige Ei-in-Bladerdeeg Gebakjes

Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Ei, Warme hapjes
Dieët: Vegetarisch
Servings: 6
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 rol Tante Fanny Vers Bladerdeeg
  • 6 hardgekookte eieren
  • 1 ei om te bestrijken
  • 4 sneetjes oud wit brood verkruimeld
  • 2 eetlepels fijngehakte peterselie
  • 2 eetlepels fijngehakte oregano
  • 2 eetlepels fijngehakte bieslook
  • 2 eetlepels citroensap
  • 2 eetlepels olijfolie
  • Peper en zout naar smaak
  • 6 prikkers geweekt in water

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 210°C boven-/onderwarmte en bereid het bladerdeeg volgens de instructies op de verpakking.
  • Rol het deeg met het meegeleverde bakpapier uit op een bakplaat en snijd het in 6 gelijke vierkanten.
  • Laat de hardgekookte eieren schrikken in ijskoud water en pel ze direct.
  • Meng de verkruimelde broodkruimels met de fijngehakte kruiden, olijfolie, citroensap, zout en peper in een kom.
  • Schep een lepel van het mengsel op elk vierkant bladerdeeg en leg hierop een gepeld ei.
  • Vouw de tegenovergestelde punten van het bladerdeeg naar elkaar toe en steek ze vast met een prikker.
  • Bestrijk het bladerdeeg met geklopt ei en kruid het met peper en zout.
  • Bak de gebakjes in het midden van de voorverwarmde oven gedurende 10-15 minuten, of tot ze goudbruin zijn.

Notities

Leg de eieren in bladerdeeg net voor het opdienen op een bedje van sla om te voorkomen dat het bladerdeeg vochtig wordt.

Wijnadvies:

Een frisse, lichte witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past goed bij deze kruidige ei-in-bladerdeeg gebakjes.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 22g | Protein: 12g | Vet: 20g | Sugar: 2g

Mini Plaattaartjes met Geitenkaas, Vijgen en Honing

Mini Plaattaartjes met Geitenkaas, Vijgen en Honing

Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Hapjes, Kaas, Taart
Dieët: Vegetarisch
Servings: 12 mini plaattaarten
Calories: 210kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 rol Tante Fanny Vers Bladerdeeg
  • 400 g geitenkaas in schijfjes gesneden
  • 320 g verse vijgen in partjes
  • 3 eetlepels honing
  • 20 g noten walnoten of amandelen, grof gehakt

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 220°C boven-/onderwarmte en bereid het bladerdeeg volgens de instructies op de verpakking.
  • Rol het deeg met het meegeleverde bakpapier uit op een bakplaat en snijd het in 12 gelijke rechthoeken.
  • Bak de bodems in het midden van de voorverwarmde oven gedurende 10-15 minuten, tot ze goudbruin zijn.
  • Laat ze vervolgens afkoelen op een rooster.
  • Smeer de geitenkaas over de afgekoelde bladerdeegbodems.
  • Beleg de taartjes met de partjes vijgen en besprenkel ze met de honing.
  • Verdeel tot slot de gehakte noten over de mini plaattaartjes.

Notities

Serveer deze mini plaattaartjes als een elegant en smaakvol hapje bij een feestelijke gelegenheid of als voorgerecht bij een diner.

Wijnadvies:

Een lichte, fruitige witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een droge Riesling vormt een mooie aanvulling op de geitenkaas, vijgen en honing in deze mini plaattaartjes.

Nutrition

Calories: 210kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 9g | Vet: 13g | Sugar: 8g

Mini Plaattaartjes met Stoofpeer, Gele Room en Amandelen

Mini Plaattaartjes met Stoofpeer, Gele Room en Amandelen

Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Fruit, Taart
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 480kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

Gele room:

  • 500 ml melk
  • 100 g suiker
  • ½ vanillestokje merg eruit geschraapt
  • 45 g custardpoeder
  • 2 eidooiers
  • Snufje zout

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 220°C boven-/onderwarmte en bereid het bladerdeeg volgens de instructies op de verpakking.
  • Rol het deeg met het meegeleverde bakpapier uit op een bakplaat en snijd het in 4 gelijke rechthoeken.
  • Bestrijk ze met losgeklopt ei.
  • Bak de bodems in het midden van de voorverwarmde oven gedurende 10-15 minuten, tot ze goudbruin zijn.
  • Laat ze afkoelen op een rooster.
  • Doe 450 ml melk met 50 g suiker in een pan en voeg het vanillestokje en het vanillemerg toe.
  • Breng aan de kook.
  • Meng de rest van de suiker, custardpoeder, zout en eidooiers goed door elkaar.
  • Roer 2 eetlepels van de warme melk door het custardmengsel om een gladde pap te maken.
  • Verwijder het vanillestokje uit de warme melk en giet de melk bij het custardmengsel.
  • Roer goed door.
  • Giet het mengsel terug in de pan en breng al roerend aan de kook.
  • Laat het 2 minuten koken en giet het vervolgens in een kom om af te koelen.
  • Klop de afgekoelde gele room los.
  • Smeer de room op de plaattaartjes en beleg ze met partjes stoofpeer.
  • Garneer met gehakte amandelen en bestuif met poedersuiker.

Notities

Serveer deze mini plaattaartjes als een verfijnd dessert voor een feestelijke gelegenheid.

Wijnadvies:

Een zoete dessertwijn zoals een Sauternes of een Riesling Auslese vormt een perfecte aanvulling op de zoetheid van de stoofperen en de gele room.

Nutrition

Calories: 480kcal | koolhydraten: 47g | Protein: 11g | Vet: 24g | Zout: 0.3g | Sugar: 39g

Ananas-Mascarpone Mini Plaattaartjes met Balsamico Glazuur

Ananas-Mascarpone Mini Plaattaartjes met Balsamico Glazuur

Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd14 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Fruit, Kaas, Taart
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 650kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 220°C boven-/onderwarmte en bereid het bladerdeeg volgens de instructies op de verpakking.
  • Rol het deeg met het meegeleverde bakpapier uit op een bakplaat en snijd het in 4 gelijke rechthoeken.
  • Bak de bodems in het midden van de voorverwarmde oven gedurende 10-15 minuten, tot ze goudbruin zijn.
  • Laat ze afkoelen op een rooster.
  • Bestrijk het afgekoelde deeg met mascarpone.
  • Bak de ananasblokjes in een koekenpan met honing tot ze licht gekleurd zijn.
  • Verdeel de gebakken ananas over de mascarpone en besprenkel ze met balsamico stroop.
  • Serveer de mini plaattaartjes direct.

Notities

Deze mini plaattaartjes met ananas, mascarpone en balsamico zijn heerlijk als dessert of als zoete traktatie bij de koffie.

Wijnadvies:

Een licht zoete wijn zoals een Moscato d'Asti of een late harvest Riesling past goed bij de zoete en fruitige smaken van dit dessert.

Nutrition

Calories: 650kcal | koolhydraten: 49g | Protein: 10g | Vet: 46g | Zout: 0.2g | Sugar: 37g