Plaattaart met Brie, Appel, Courgette en Walnoten
Geniet van deze heerlijke plaattaart met een verrassende combinatie van brie, appel, courgette en walnoten. Perfect voor een lichte lunch of brunch!
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 3
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar
- 1 rol bladerdeeg uitgerold en randjes iets omgekruld
- ½ courgette in plakjes gesneden
- 1 appel in dunne schijfjes gesneden
- Plakjes spek optioneel
- Flinke handvol walnoten
- Plakjes brie
- Handvol rucola
- 1 el Souq kruiden voor oven groenten
- Beetje zout
Verwarm de oven voor op 200°C.
Leg het bladerdeeg op een bakplaat bekleed met bakpapier en krul de randen iets om.
Bekleed het bladerdeeg met plakjes courgette, bestrooi met een beetje zout en de Souq kruiden voor oven groenten.
Leg de dunne appelschijfjes en walnoten gelijkmatig over de courgette.
Verdeel de plakjes spek (indien gebruikt) en plakjes brie over de taart.
Bak de plaattaart ongeveer 20 minuten in de voorverwarmde oven, tot het bladerdeeg goudbruin en knapperig is en de brie gesmolten.
Haal de taart uit de oven en maak af met een handvol verse rucola.
Serveer direct en geniet van deze smaakvolle en lichte maaltijd.
Een lichte, fruitige witte wijn zoals een Chardonnay of een frisse rosé past perfect bij deze plaattaart.
Calories: 450kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 15g | Vet: 30g | Zout: 1.5g | Sugar: 8g
Receptenplein.nl
Home / Bakplaat / Pagina 12
Croissant Pizza met Ham, Kaas en Courgette
Geniet van een heerlijke twist op de klassieke pizza met deze croissant pizza, belegd met ham, kaas en verse groenten. Perfect voor een snelle lunch!
Bereidingstijd25 minuten min
Servings: 2
Calories: 400kcal
Author: Cor Klaar
- 2 kleine croissants uitgerold
- 2 tomaten in plakjes gesneden
- 1 bosui in ringetjes gesneden
- Plakjes kaas
- 75 g ham in plakjes
- ½ courgette in plakjes gesneden
- Peper naar smaak
- Zout naar smaak
- Italiaanse kruiden naar smaak
Verwarm de oven voor op 200°C.
Rol de croissants uit op de bakplaat en prik er met een vork gaatjes in om te voorkomen dat het deeg te veel rijst.
Verdeel de plakjes kaas gelijkmatig over het uitgerolde deeg.
Leg de plakjes tomaat, bosui en courgette op de kaas.
Bestrooi het geheel met peper, zout en Italiaanse kruiden naar smaak.
Verdeel vervolgens de plakjes ham over de groenten.
Bak de croissant pizza in de voorverwarmde oven gedurende 14 minuten, of totdat het deeg goudbruin en knapperig is.
Haal de pizza uit de oven, snijd in stukken en serveer direct.
Een lichte, fruitige rosé of een frisse witte wijn zoals een Pinot Grigio past goed bij dit gerecht.
Calories: 400kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 18g | Vet: 25g | Zout: 1.5g | Sugar: 4g
Receptenplein.nl
Home / Bakplaat / Pagina 12
Pornstar Martini Dessert
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar
Tiramisu
- 250 g mascarpone
- 250 g slagroom opgeklopte
- 60 g suiker
- 2 eieren
Meringue
- 150 g suiker
- 100 g poedersuiker
- 1 mespuntje zout
- 3 eiwitten
Passievrucht coulis
- 65 g passievrucht
- 18 g suiker
Overige ingrediënten
- 85 g roomboter cake
- 130 g passievrucht ijs
Allereerst gaan we aan de slag met de Meringue.
Doe hiervoor de eiwitten in een super schone kom.
Zorg dat er absoluut geen eigeel bij zit.
Klop de eiwitten met een mixer op, samen met het zout, tot deze bijna stijf is.
Meng met de mixer op halve kracht vervolgens, heel geleidelijk, de suiker door het eiwitmengsel heen.
Zodra de suikerkristallen zijn opgelost zet je de mixer uit.
Spatel nu voorzichtig de poedersuiker erdoor.
Doe het schuim in een spuitzak met een spuitmondje naar wens, en maak creatieve vormpjes op een met bakpapier beklede bakplaat.
Bak de meringueschuimpjes in de oven op 100 ºC ongeveer 2 uur.
Een zeer lage temperatuur en een langere baktijd zorgt voor prachtig krokant en wit schuim.
We gaan de tiramisu klaarmaken!
Klopt de eieren met de suiker tot een gladde luchtige massa.
Sla vervolgens de mascarpone luchtig met bijvoorbeeld een keukenmachine.
Sla de mascarpone massa onder het ei mengsel door, en voeg hier de opgeklopte slagroom aan toen.
Let op! zet de massa hierna meteen koud in de koelkast zodat deze mooi kan opstijven.
Snijd de passievruchten open en haal het vruchtvlees uit de vrucht.
Doe het vruchtvlees en de suiker in een steelpannetje en breng aan de kook zodat deze een beetje indikt.
Haal het pannetje van het vuur en laat deze goed koud worden.
Wanneer de passievrucht coulis goed koud is en de tiramisu voldoende opgestijfd is kun je de coulis door de tiramisu heen spatelen
Snijd de cake in mooie vierkanten blokjes en verdeel deze over de bakjes.
Doe hier bovenop de passievrucht tiramisu.
Leg in ieder bakje een bolletje passievrucht ijs op de tiramisu en maak het af met de meringue.
Receptenplein.nl
Home / Bakplaat / Pagina 12
Hertenfilet met Kastanje Mousseline en Bospaddenstoelen
Een feestelijk gerecht van malse hertenfilet, verrijkt met romige kastanje mousseline en een vleugje vossebessen. Perfect voor een luxe diner.
Servings: 8
Calories: 650kcal
Author: Cor Klaar
Folie
Sauteerpan
Rolladetouw
Thermometer
Mousseline:
- 500 g aardappelen geschild en gesneden
- 250 g kastanje puree
- 50 g boter
- ½ dl room
- Peper
- Zout
Saus:
- ½ liter wildfond
- 2 dl rode wijn
- 10 jeneverbessen gekneusd
- 2 laurierbladen
- 2 takjes tijm
- 1 kaneelstokje
- 2 dl room
- Peper
- Zout
Garnituur:
- 250 g vossebessen
- 75 g suiker
- 1 kg bospaddenstoelen schoongemaakt en indien groot, gesneden
Hertenfilet:
Bind de hertenfilet op met rolladetouw.
Bak de hertenfilet rondom in hete boter gedurende 3 minuten en laat afkoelen.
Verwarm de oven voor op 120°C.
Verhit de hertenfilet in de oven tot een kerntemperatuur van 35°C is bereikt.
Laat de filet 15 minuten rusten in een oven van 50°C.
Mousseline:
Kook de gesneden aardappelen gaar in gezouten water.
Giet af, stoom droog en pureer de aardappelen.
Roer de boter door de puree, gevolgd door de kastanje puree en room.
Breng op smaak met zout en peper.
Saus:
Kook de rode wijn samen met jeneverbessen, tijm, laurier en kaneelstok tot de helft in.
Breng de wildfond aan de kook en voeg de wijnreductie toe.
Laat de saus verder inkoken tot een halve liter.
Voeg de room toe en breng op smaak met zout en peper.
Garnituur:
Strooi de suiker in een sauteerpan en voeg de vossebessen toe.
Verhit op hoog vuur tot de suiker is gesmolten en laat afkoelen.
Sauteer de bospaddenstoelen kort in hete boter en breng op smaak met zout en peper.
Afwerking:
Snijd de hertenfilet in 15 plakken.
Leg een lepel mousseline in het midden van elk bord.
Plaats hierop een lepel bospaddenstoelen en leg daarop een plak hertenfilet.
Voeg een lepel vossebessen toe bovenop de filet.
Schep de saus rondom het gerecht.
Serveer met een volle rode wijn zoals een Pinot Noir of een Syrah.
Calories: 650kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 40g | Vet: 35g | Zout: 3g | Sugar: 15g
Receptenplein.nl
Home / Bakplaat / Pagina 12
Scholfilet met Truffelmousseline en Zuurkool
Een verfijnd gerecht van scholfilet, geserveerd met romige truffelmousseline en zuurkoude garnituur voor een luxe dinerervaring.
Bereidingstijd1 uur uur 45 minuten min
Servings: 8
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar
pureeknijper
Sauteerpan
snijmachine
Mousseline:
- 500 g aardappelen geschild en gesneden
- 1 liter visfond
- 1 dl room
- 1 dl witte wijn
- 80 g eidooier
- Truffelpasta naar smaak
Saus:
- Kookvocht van de aardappelen
- Crème fraîche
- Peper
- Zout
Garnituur:
- 500 g zuurkool
- Laurier
- Room
- Tijm
- Zoete aardappel geschild en in dunne plakken gesneden
Scholfilet:
Portioneer de scholfilets op 80 gram per stuk.
Besprenkel een ovenplaat met olijfolie en bestrooi met zeezout.
Leg de scholfilets erop en koel tot gebruik.
Mousseline:
Kook de gesneden aardappelen in koude visfond met witte wijn en een beetje zout, onder deksel, tot ze gaar zijn.
Giet de aardappelen af, bewaar wat van het kookvocht.
Pureer de aardappelen met een pureeknijper en maak de puree soepel met wat kookvocht.
Bewaar de puree tot gebruik.
Garnituur:
Spoel de zuurkool af onder koud water.
Stoof de zuurkool gaar in room met tijm en laurier, onder deksel.
Frituur de dunne plakken zoete aardappel in olie tot krokante chips.
Laat uitlekken op keukenpapier.
Scholfilets:
Besprenkel de scholfilets met olijfolie en gaar zachtjes in een voorverwarmde oven van 140°C gedurende 5 tot 8 minuten.
Verwarm de mousseline en klop de room en eidooier erdoor.
Breng op smaak met truffelpasta.
Verhit de zuurkool en laat goed uitlekken.
Afwerking:
Plaats een lepel zuurkool op elk bord.
Leg de scholfilet erop en bedek met een lepel truffelmousseline.
Schep de saus rondom het gerecht.
Garneer met een zoete aardappelchip en verse kervel.
Een elegante witte wijn zoals een Chardonnay of een Chablis past uitstekend bij dit gerecht.
Calories: 450kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 35g | Vet: 25g | Zout: 3g | Sugar: 4g
Receptenplein.nl
Home / Bakplaat / Pagina 12
Lamsfilet in Filodeeg met Voorjaarsgroenten
Verwen je gasten met een verfijnde lamsfilet in knapperig filodeeg, geserveerd met verse voorjaarsgroenten en een rijke lamsfondsaus.
Bereidingstijd2 uur uur 30 minuten min
Servings: 8
Calories: 650kcal
Author: Cor Klaar
Lamsfilet:
- 1,5 kg lamsfilet
- 12 sneetjes witbrood zonder korst
- 200 g boter
- 20 g basilicum fijngehakt
- 120 g peterselie fijngehakt
- 8 g tijm fijngehakt
- Vers vet spek in plakken
- Filodeeg
- 1 eidooier
Groenten:
- 500 g doperwten
- 500 g tuinbonen
- 150 g shiitakes
- 500 g waspeen
- 4 meiknollen
Saus:
- 1 liter lamsfond
- 2 sjalotten gesnipperd
- 5 teentjes knoflook geplet
- 5 takjes tijm
- 2 takjes rozemarijn
- 2 eetlepels honing
- 100 g boter
Lamsfilet:
Bak de lamsfilet kort rondom in hete boter en laat afkoelen.
Maal de sneetjes witbrood tot kruim.
Meng het broodkruim met fijngehakte basilicum, peterselie, tijm, en 200 g zachte boter.
Leg de plakken vet spek op plasticfolie en verdeel het kruidenmengsel erover.
Rol de lamsfilets in het spek en het kruidenmengsel, wikkel strak in de folie en laat opstijven in de koelkast.
Bestrijk het filodeeg met eidooier, leg de opgerolde filets erop, rol in en druk de buitenkanten plat.
Leg de ingepakte filets op een bakplaat met een siliconenmat.
Saus:
Breng de lamsfond aan de kook.
Voeg sjalotten, knoflook, tijm, rozemarijn en honing toe.
Laat de saus inkoken tot de helft.
Zeef de saus en monteer met 100 g boter.
Groenten:
Dop de tuinbonen en doperwten.
Blancheer ze apart in kokend gezouten water en spoel koud af.
Snijd de waspeen diagonaal in dunne plakken, blancheer beetgaar en spoel koud.
Schil de meiknollen, snijd in batons van 3 mm dikte, blancheer en spoel koud.
Sauteer de shiitakes in boter en breng op smaak met zout.
Roerbak de andere groenten in olie en breng op smaak met zout en peper.
Afwerking:
Bak de lamsfilets in een voorverwarmde oven van 200°C tot een kerntemperatuur van 50°C is bereikt.
Laat de lamsfilets rusten op 50°C.
Snijd de lamsfilets in 32 stukken, dresseer 2 stukken per bord.
Plaats de groenten en shiitakes naast het vlees en giet de saus eromheen.
Serveer met een stevige rode wijn, zoals een Bordeaux of een Rhône.
Calories: 650kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 35g | Vet: 45g | Zout: 2.5g | Sugar: 10g
Receptenplein.nl
Home / Bakplaat / Pagina 12
Duif in Bladerdeeg met Knolselderij en Rode Wijnsaus
Een elegant gerecht van duif verpakt in bladerdeeg, geserveerd met knolselderij en een rijke rode wijnsaus. Perfect voor feestelijke gelegenheden.
Servings: 8
Calories: 750kcal
Author: Cor Klaar
Blender of Magimix
kwastje
sauspan
Silpat of bakpapier
scherp mes
Duif in Bladerdeeg:
- 8 duifjes borstfilets en poten
- 16 bladerdeegvellen
- 300 g eendenlever
- 16 plakjes gerookt spek
- 16 bladeren groene kool
- 1 teen knoflook
- Eidooier voor bestrijken
Garnituur:
- 1 knolselderij
- 1 dl melk
- ½ dl room
- Zout naar smaak
- Peper naar smaak
Saus:
- Duifkarkassen
- Notenolie voor aanzetten
- 50 g prei in brunoise gesneden
- 50 g wortel in brunoise gesneden
- 50 g knolselderij in brunoise gesneden
- 2 tenen knoflook
- 4 takjes tijm
- 2 takjes rozemarijn
- 2 bladeren laurier
- 3 dl rode wijn
- 5 dl gevogeltefond
- 50 g boter
- Zout naar smaak
- Peper naar smaak
Voor de Duif:
Snijd de borstfilets en de poten van het karkas van de duifjes.
Verwijder de huid van de borsten en maak de pootjes schoon.
Snijd de kool in julienne en fruit deze samen met de knoflook tot het vocht is verdampt.
Laat afkoelen.
Snijd de eendenlever in 16 plakjes en wikkel elk plakje in gerookt spek.
Leg de bladerdeegvellen op de werkbank.
Plaats op elk vel bladerdeeg een boutje met het botje buiten het deeg.
Voeg hierop een beetje kool toe, vervolgens een pakketje eendenlever, en daarop de duivenborst.
Pak het geheel in met het bladerdeeg, bestrijk met eidooier, en leg op een bakplaat met silpat of bakpapier.
Laat het rusten.
Voor de Saus:
Hak de duifkarkassen in stukken en zweet ze stevig aan in notenolie.
Voeg de groenten (prei, wortel, knolselderij) toe en bak kort mee.
Blus af met rode wijn en breng aan de kook.
Voeg de gevogeltefond toe, breng opnieuw aan de kook en schuim af.
Voeg knoflook, tijm, rozemarijn, en laurier toe en laat het geheel inkoken tot ongeveer 5 dl.
Passeer de saus, monteer met boter, en breng op smaak met zout en peper.
Voor de Garnituur:
Snijd de knolselderij in plakken van 4 mm dik en steek cirkels van 4 cm diameter uit.
Kook de cirkels in gezouten water tot ze net gaar zijn, spoel koud af, en laat uitlekken.
Maak van de afsnijdsels knolselderijpuree door ze gaar te koken in melk en room.
Pureer dit mengsel in een blender en breng op smaak met zout en peper.
Verwarm de torentjes knolselderij in een oven op 100°C.
Bereiding van de Duif:
Verwarm de oven voor op 180°C.
Bak de pakketjes duif in de oven gedurende 12 tot 15 minuten.
Dresseren:
Snijd de pakketjes duif in het midden door en leg ze op de borden.
Plaats de torentjes knolselderij ernaast en trek een streep knolmousseline langs het gerecht.
Nappeer de saus over het gerecht en serveer direct.
Serveer met een volle rode wijn zoals een Bordeaux of een Châteauneuf-du-Pape.
Calories: 750kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 45g | Vet: 45g | Zout: 1.8g | Sugar: 8g
Receptenplein.nl
Home / Bakplaat / Pagina 12
Geroosterde Tomaat Ham Sandwich
Bereidingstijd15 minuten min
Servings: 2 personen
Calories: 400kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande
- 2 grote trostomaten
- ½ eetlepel gedroogde Italiaanse keukenkruiden
- 2 eetlepels olijfolie
- 6 sneetjes donker volkorenbrood
- 6 eetlepels piccalilly
- 50 g eikenbladslamelange
- 4 plakken achterham
- 4 augurken in lange plakjes gesneden
Verwarm de ovengrill voor.
Snijd de tomaten in dikke plakken en leg ze op een bakplaat.
Bestrooi de tomaten met Italiaanse kruiden, zout en peper, en besprenkel met 1-2 eetlepels olijfolie.
Schuif de bakplaat onder de hete grill en rooster de tomaten 5-10 minuten, tot ze zacht zijn geworden en licht gebruind zijn.
Laat ze daarna afkoelen.
Bestrijk de sneetjes brood met piccalilly.
Verdeel de eikenbladslamelange over 4 sneetjes brood.
Leg de plakjes ham en augurk over 2 sneetjes met sla.
Leg hierop weer 2 sneetjes brood met sla.
Verdeel de geroosterde tomaten over de sandwiches en leg de laatste 2 sneetjes brood met piccalilly-kant naar beneden erop.
Druk de sandwiches iets aan en snijd ze diagonaal doormidden.
Serveer de geroosterde tomaat ham sandwiches direct en geniet van deze heerlijke lunch!
Wijnadvies:
Een lichte rode wijn zoals een Pinot Noir past goed bij deze sandwich. De fruitige tonen van de wijn vullen de smaken van de ham en de geroosterde tomaten mooi aan.
Calories: 400kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 20g | Vet: 20g | Zout: 2g | Sugar: 5g
Receptenplein.nl
Home / Bakplaat / Pagina 12
Courgette en Geitenkaas Plaattaart
Voorbereidingstijd15 minuten min
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 620kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande
- 1 pak diepvriesdeeg voor hartige taart
- 300 g zachte geitenkaas verkruimeld of kleingesneden
- 250 ml slagroom
- 2 eieren
- Versgemalen zwarte peper
- 2 stevige courgettes
- 2 eetlepels olijfolie
- 15 g verse tijmblaadjes
- 16 zwarte olijven zonder pit
Laat het deeg ontdooien.
Verwarm de oven voor op 200°C.
Roer in een kom de helft van de geitenkaas los met de slagroom.
Klop de eieren erdoor en breng op smaak met zout en peper.
Was de courgettes, snijd de uiteinden eraf en snijd met een kaasschaaf lange plakken van de courgette.
Halveer brede plakken in de lengte.
Meng de courgettelinten voorzichtig in een kom met de olijfolie.
Vorm op een ingevette bakplaat met de deegplakjes een bodem met opstaande randjes; druk de naden goed aan.
Verdeel het slagroommengsel over de deegbodem en leg de courgettelinten er losjes bovenop.
Strooi de rest van de geitenkaas erover.
Ris de tijmblaadjes van de takjes en verdeel ze samen met de olijven over de deegbodem.
Maal grof wat zwarte peper erboven en bestrooi met een beetje zout.
Bak de plaattaart in 25-30 minuten in de oven goudbruin en gaar.
Haal de taart uit de oven en serveer warm of op kamertemperatuur.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past goed bij de romige geitenkaas en de frisse smaak van de courgette in deze plaattaart. De levendige zuren van de wijn snijden door de rijke kaas en vullen de lichte kruidigheid van de tijm aan.
Calories: 620kcal | koolhydraten: 32g | Protein: 19g | Vet: 47g | Zout: 1.7g | Sugar: 4g
Receptenplein.nl
Home / Bakplaat / Pagina 12
Spinazie en Brie Plaatpizza
Voorbereidingstijd20 minuten min
Bereidingstijd25 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 530kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande
- 4 eetlepels olijfolie
- 2 teentjes knoflook fijngehakt
- 600 g verse spinazie
- 1 pak mix voor pizzabodem
- 360 ml sugo pastasaus pikant
- 300 g brie
Verwarm de oven voor op 225°C.
Verhit 2 eetlepels olijfolie in een wok en bak de fijngehakte knoflook gedurende 30 seconden.
Voeg de verse spinazie toe in porties en roerbak gedurende 5-6 minuten, tot alle spinazie is geslonken.
Breng op smaak met zout en peper.
Laat de spinazie uitlekken in een vergiet en druk het overtollige vocht eruit.
Meng in een kom de pizzamix met de rest van de olijfolie en 250 ml water met behulp van een mixer met deeghaken, tot een samenhangend deeg ontstaat.
Kneed het deeg vervolgens met de hand tot het soepel is.
Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkvlak tot een dunne rechthoekige lap.
Bekleed een ingevette bakplaat met het uitgerolde deeg.
Bestrijk het deeg met de pastasaus, maar laat de randen vrij.
Verdeel de uitgelekte spinazie over de pizza.
Snijd de brie in dunne plakken en leg deze op de spinazie.
Bak de pizza in het midden van de voorverwarmde oven gedurende ongeveer 25 minuten, tot hij gaar en goudbruin is.
Snijd de pizza in stukken en serveer.
Wijnadvies:
Een lichte rode wijn zoals een Pinot Noir past goed bij de hartige smaken van brie en spinazie op deze pizza. De fruitige tonen van de wijn vullen de romige textuur van de brie aan, terwijl de zachte tannines een mooie balans bieden aan de pittige pastasaus.
Calories: 530kcal | koolhydraten: 41g | Protein: 20g | Vet: 30g | Zout: 2.3g | Sugar: 3g
Receptenplein.nl
Home / Bakplaat / Pagina 12