Zomerfruittaart met Pruimen, Frambozen en Bramen

Zomerfruittaart met Pruimen, Frambozen en Bramen

Allerhande 2003
Bereidingstijd1 uur 15 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Fruit, Taart
Land van herkomst: Nederland
Dieët: Vegetarisch
Servings: 8 personen
Calories: 250kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 225 g bloem
  • 100 g zachte boter
  • 1 ei gesplitst
  • 500 g pruimen ontpit en in vieren gesneden
  • 125 g frambozen
  • 150 g bramen
  • 50 g suiker
  • 1 eetlepel custardpoeder
  • 8 rietsuikerklontjes

Instructies

  • Meng in een kom de bloem en boter tot een kruimelig deeg.
  • Voeg een voor een enkele eetlepels water toe totdat een samenhangend deeg ontstaat.
  • Verpak het deeg in plasticfolie en laat het 30 minuten rusten in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Rol het deeg op een met bloem bestoven werkblad uit tot een ronde lap van ongeveer 40 cm doorsnede.
  • Leg de deeglap op een vel bakpapier en vervolgens op een bakplaat.
  • Klop de eierdooier los en bestrijk het deeg ermee, tot 5 cm van de deegrand.
  • Meng in een kom de pruimen, frambozen, bramen, suiker en custardpoeder voorzichtig door elkaar.
  • Beleg de deeglap met het fruitmengsel, tot 7 cm van de deegrand.
  • Vouw de deegrand losjes over het fruit.
  • Klop het eiwit los en bestrijk de deegrand ermee.
  • Hak de rietsuiker grof en strooi het over de deegrand.
  • Bak de taart in het midden van de oven gedurende 30-35 minuten tot hij gaar en goudbruin is.
  • Serveer de taart warm of koud, eventueel met opgeklopte slagroom of een bol roomijs.

Notities

Wijnadvies:

Serveer deze zomerse fruittaart met een lichtzoete dessertwijn zoals een Moscato d'Asti of een Late Harvest Riesling, die de zoetheid en het frisse fruit van de taart aanvult.

Nutrition

Calories: 250kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 4g | Vet: 10g | Zout: 0.1g | Sugar: 15g

Zalmfilet met Romige Rucolastamppot

Zalmfilet met Romige Rucolastamppot

Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Stamppot, Vis, Zalm
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Snel te maken
Servings: 2 personen
Calories: 450kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 50 g zachte boter
  • 1 theelepel djinten komijnpoeder
  • 2 theelepels citroensap
  • 200 g zalmfilet
  • 1 zakje aardappelpuree à la minute
  • 75 g rucolasla
  • 125 g cherrytomaatjes gehalveerd
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

  • Verwarm de grill voor.
  • Meng in een kommetje de boter met de komijn, citroensap, zout en peper.
  • Halveer de zalmfilet, leg deze op een bakplaat en bestrijk met 1 eetlepel van de komijnboter.
  • Schuif de bakplaat onder de hete grill en grill de zalmfilets in 6-8 minuten bijna gaar.
  • Bereid de aardappelpuree in de laatste minuut van de griltijd met kokend water volgens de gebruiksaanwijzing.
  • Roer de rucola, gehalveerde cherrytomaatjes en 1 eetlepel van de komijnboter door de aardappelpuree en verwarm het stamppotje nog even door.
  • Schep de stamppot op twee borden, leg de zalmfilet erop en verdeel de rest van de komijnboter erover.

Notities

Wijnadvies:

Bij dit gerecht past een frisse en lichte witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Chardonnay. Deze wijnen complementeren de smaken van de zalm en de frisse rucolastamppot.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 25g | Vet: 25g | Zout: 1.2g | Sugar: 4g

Kruidige Groentecurry met Aardappel Samosa’s

Kruidige Groentecurry met Aardappel Samosa's

Bereidingstijd1 uur 10 minuten
Servings: 6 personen
Calories: 450kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

Ingrediënten

  • 1 ui
  • 3 teentjes knoflook
  • 4 eetlepels olie
  • eetlepel sambal
  • eetlepel suiker
  • eetlepel kerriepoeder
  • ½ eetlepel komijn
  • 450 g voorgekookte aardappeldobbeltjes
  • eetlepel kruidenbouillonpoeder
  • 1 kleine bloemkool
  • 2 preien
  • 1 winterpeen
  • 1 courgette
  • ½ kleine witte kool
  • 6 plakjes bladerdeeg diepvries
  • 1 ei
  • 1 citroen
  • 200 g kokoscrème doosje cèreamed coconut
  • 15 g verse koriander

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 220 °C en laat het bladerdeeg ontdooien.
  • Pel en snipper de ui en knoflook.
  • Verhit de helft van de olie in een wok of koekenpan.
  • Fruit de helft van de ui en knoflook met ½ eetlepel sambal, ½ eetlepel suiker, 1 eetlepel kerriepoeder en de komijn.
  • Voeg de aardappelblokjes, 1½ eetlepel bouillonpoeder en 200 ml water toe.
  • Breng aan de kook, draai het vuur laag en laat de aardappels ongeveer 10 minuten sudderen tot ze gaar zijn en het water vrijwel verdampt is.
  • Af en toe omscheppen.
  • Laat iets afkoelen.
  • Maak intussen de groenten schoon.
  • Verdeel de bloemkool in kleine roosjes.
  • Snijd de prei schuin in ringen van ca.
  • 1½ cm breed.
  • Halveer de wortel en courgette in de lengte en snijd ze schuin in plakken.
  • Snijd de kool grof.
  • Halveer de plakjes bladerdeeg diagonaal en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Verdeel het aardappelmengsel over de helft van de deegdriehoekjes en dek af met de resterende driehoekjes.
  • Bestrijk de randen met water en druk stevig dicht.
  • Klop het ei los, leg de deegdriehoekjes op de bakplaat, bestrijk de bovenkant met het ei en bak in het midden van de oven in ca.
  • 10 minuten lichtbruin en gaar.
  • Verhit de rest van de olie in een wok of hapjespan.
  • Bak de resterende ui en knoflook ca.
  • 2 minuten zachtjes met de rest van de sambal, suiker en kerriepoeder.
  • Voeg de rest van de bouillonpoeder en 300 ml water toe.
  • Schep de kool en wortel erdoor en laat met deksel op de pan ca.
  • 5 minuten stoven.
  • Voeg de bloemkool, prei en courgette toe en laat nog eens ca.
  • 5 minuten stoven.
  • Pers intussen de citroen uit.
  • Meng de kokoscrème en het citroensap door de groenten en blijf omscheppen tot de kokoscrème goed is opgelost.
  • Neem de pan van het vuur, knip de koriander erboven fijn en roer door de curry.
  • Serveer de groentecurry met de warme aardappel samosa's.

Notities

Wijnadvies:

Serveer deze groentecurry met een verfrissende Riesling. De lichte en fruitige smaak van de Riesling complimenteert de pittige en kruidige smaken van de curry en samosa's.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 10g | Vet: 25g | Zout: 1g | Sugar: 7g

Gegrilde Kaiserbroodjes met Kruidenkaas en Gerookte Zalm

Gegrilde Kaiserbroodjes met Kruidenkaas en Gerookte Zalm

Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Brunch, Lunch, Vis, Zalm
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Snel te maken
Servings: 4 personen
Calories: 280kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

Ingrediënten

  • 10 g verse bieslook
  • 4 takjes peterselie
  • g verse basilicum
  • 200 g Hüttenkäse
  • 4 Kaiserbroodjes
  • 100 g gerookte zalmfilet
  • 1 limoen
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

  • Verwarm de grill voor.
  • Knip de bieslook en peterselie heel fijn boven een kommetje.
  • Leg de blaadjes basilicum op elkaar, rol ze in de lengte op tot een 'sigaartje' en knip ze in dunne reepjes.
  • Meng de Hüttenkäse met de fijngeknipte kruiden en breng op smaak met zout en peper.
  • Snijd de Kaiserbroodjes voorzichtig doormidden en leg de helften met de snijkant naar boven op een bakplaat.
  • Rooster de broodjes onder de hete grill in ongeveer 2 minuten goudbruin.
  • Snijd de gerookte zalm in repen.
  • Bestrijk de onderste helft van de broodjes royaal met de kruidenkaas en leg de repen zalm erop.
  • Dek af met de bovenste helft van de broodjes.
  • Snijd de limoen in 4 partjes en leg deze naast de broodjes op de borden.

Notities

Wijnadvies:

Bij dit gerecht past een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Pinot Grigio. Deze wijnen hebben een lichte, citrusachtige smaak die goed samengaat met de kruidenkaas en gerookte zalm.

Nutrition

Calories: 280kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 18g | Vet: 12g | Zout: 1.5g | Sugar: 2g

Zalmfilet met Rode Peperkorst en Limoen Hasselback Aardappeltjes

Zalmfilet met Rode Peperkorst en Limoen Hasselback Aardappeltjes

Bereidingstijd50 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Vis, Zalm
Land van herkomst: Nederland
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories: 480kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

Ingrediënten

  • 2 limoenen
  • 4 vastkokende aardappels ca. 200 g per stuk
  • 4 eetlepels roerbakolie
  • Zout naar smaak
  • Versgemalen zwarte peper naar smaak
  • 1 serehstengel
  • g verse koriander
  • 20 g gemalen kokos
  • 4 zalmfilets ca. 100 g per stuk
  • 2 rode pepers

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 225 ºC (gasovenstand 5).
  • Boen de limoenen schoon en rasp de groene schil eraf.
  • Pers één limoen uit en zet het sap apart.
  • Boen de aardappels schoon en snijd elke aardappel in tot bijna aan de onderkant met inkepingen van 2 millimeter, zodat je een Hasselback-effect krijgt.
  • Zet de aardappels op een bakplaat.
  • Strooi de limoenschil over de aardappels en besprenkel ze met enkele druppeltjes limoensap en 2 eetlepels roerbakolie.
  • Maal royaal zout en peper erover.
  • Maak de rode pepers en de serehstengel schoon en hak ze heel fijn.
  • Hak ook de koriander fijn.
  • Meng in een kom de rode peper, sereh, koriander, gemalen kokos en de resterende 2 eetlepels roerbakolie.
  • Voeg zout naar smaak toe.
  • Spreid de zalmfilets uit en bestrijk ze met het rode-pepermengsel.
  • Druk het mengsel goed aan op de zalm.
  • Rooster de aardappels ongeveer 30 minuten in de voorverwarmde oven.
  • Leg de zalmfilets naast de aardappels op de bakplaat en laat ze in ongeveer 10 minuten gaar en bruin worden.
  • Schep de zalmfilets voorzichtig met een pannenkoekmes op voorverwarmde borden en leg de geroosterde aardappels ernaast.

Notities

Wijnadvies:

Bij dit gerecht past een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Chardonnay. Deze wijnen hebben een lichte zuurgraad die goed samengaat met de frisse limoensmaak en de kruidige korst van de zalm.

Nutrition

Calories: 480kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 25g | Vet: 30g | Zout: 0.7g | Sugar: 2g

Goudbruine Witloftaartjes met Stilton en Walnoten

Goudbruine Witloftaartjes met Stilton en Walnoten

Bereidingstijd44 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hartige taart, Kaas, Voorgerechten
Land van herkomst: Nederland
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories: 600kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

Ingrediënten

  • 4 plakjes roomboterbladerdeeg diepvries, pak a 10 plakjes
  • 6 struikjes witlof
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 3 takjes tijm
  • 200 gram stilton
  • 100 gram gepelde walnoten
  • 125 gram mascarpone
  • 1 eetlepel custardpoeder
  • Zout
  • Versgemalen zwarte peper

Instructies

  • Laat het bladerdeeg ongeveer 10 minuten ontdooien op het aanrecht.
  • Maak de struikjes witlof schoon en halveer ze in de lengte.
  • Verhit 2 eetlepels olijfolie in een koekenpan.
  • Leg de witlof met de snijkant naar beneden in de pan en bak ze op hoog vuur in ongeveer 3 minuten bruin.
  • Voeg eventueel een scheutje water toe als het te hard gaat.
  • Keer de witlof voorzichtig en bak nogmaals 3 minuten tot ze bruin en beetgaar zijn.
  • Laat de witlof afkoelen op keukenpapier.
  • Ris de blaadjes van de takjes tijm.
  • Verkruimel de stilton en hak de walnoten grof.
  • Roer in een kom de mascarpone los met het custardpoeder.
  • Meng de helft van de tijm, stilton en walnoten erdoor.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg de plakjes bladerdeeg erop.
  • Bestrijk het bladerdeeg tot op 1 cm van de randen met het mascarponemengsel.
  • Leg op elk plakje bladerdeeg 3 halve struikjes witlof naast elkaar met de snijkant naar boven.
  • Strooi de rest van de stilton, walnoten en tijm erover en sprenkel de overgebleven olijfolie erover.
  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Bak de witloftaartjes in het midden van de oven in ongeveer 25-30 minuten goudbruin en gaar.
  • Leg de witloftaartjes op borden en serveer ze eventueel met gebakken peertjes.

Notities

Wijnadvies:

Een glas Sauvignon Blanc of Chardonnay past perfect bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 600kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 15g | Vet: 45g | Zout: 2g | Sugar: 3g

Veldsla met Nectarine en Knapperige Kipgrillworst

Veldsla met Nectarine en Knapperige Kipgrillworst

Bereidingstijd18 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Brunch, Lunch, Salade
Land van herkomst: Nederland
Feestdagen etc: Picknick
Servings: 4 personen
Calories: 300kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 100 g groene aspergepunten
  • Zout
  • 150 g kipgrillworst
  • 2 nectarines
  • 50 g amandelen
  • 2 eetlepels witte-wijnazijn
  • 2 theelepels Zaanse mosterd
  • 6 eetlepels walnotenolie
  • Versgemalen peper
  • 150 g veldsla met bietjes

Instructies

  • Verwarm de ovengrill voor.
  • Kook de aspergepunten in een pan met ruim water en zout in ongeveer 5 minuten beetgaar.
  • Spoel de aspergepunten af onder koud stromend water en laat uitlekken in een vergiet.
  • Snijd de kipgrillworst in blokjes en spreid uit op een bakplaat.
  • Plaats de bakplaat ongeveer 10 cm onder de hete grill en rooster de worst in circa 5 minuten knapperig bruin, regelmatig omscheppen.
  • Was de nectarines en snijd het vruchtvlees in dunne partjes.
  • Hak de amandelen grof.
  • Klop in een slaschaal de azijn met de mosterd, walnotenolie, zout en peper tot een dressing.
  • Schep de veldsla met bietjes, aspergepunten en nectarine door de dressing.
  • Strooi de blokjes worst en de gehakte amandelen over de salade.

Notities

Voor een vegetarische variant kunnen blokjes rookkaas in plaats van kipgrillworst gebruikt worden. Dit behoudt de rokerige smaak die goed contrasteert met het friszoete van de bietjes en nectarines.
Serveer met een lichte witte wijn zoals een Sauvignon Blanc.

Nutrition

Calories: 300kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 12g | Vet: 24g | Zout: 1.2g | Sugar: 6g

Mexicaanse Tuinbonen Taco’s met Kruidenkaas

Mexicaanse Tuinbonen Taco's met Kruidenkaas

Bereidingstijd20 minuten
Land van herkomst: Mexico
Jaargetijde:: Snel te maken
Feestdagen etc: Picknick
Servings: 2 personen
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 grote rode paprika
  • ½ fles sun dried tomato sauce 90 ml
  • ½ pot witte kaasblokjes kruiden 150 g
  • 1 pak tuinboontjes fijn diepvries
  • 6 tacoschelpen uit een pak van 12 stuks

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180 °C.
  • Laat de kaasblokjes uitlekken.
  • Was de paprika, maak schoon en snijd in dunne reepjes.
  • Breng water aan de kook in een pan en kook de tuinbonen beetgaar.
  • Giet de tuinbonen af.
  • Leg de taco's op een bakplaat of hang ze omgekeerd op een rooster en verwarm ze 3-4 minuten in de oven.
  • Serveer de taco's apart met tuinbonen, saus, paprika en kaasblokjes en laat iedereen zijn eigen taco's vullen aan tafel.

Notities

Serveer met een lichte, fruitige rode wijn zoals een Beaujolais of een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 12g | Vet: 18g | Zout: 1.5g | Sugar: 6g

Tortelloni met Geroosterde Venkel en Romige Kaassaus

Tortelloni met Geroosterde Venkel en Romige Kaassaus

Geniet van een smaakvolle combinatie van tortelloni, geroosterde venkel en een rijke kaassaus. Ideaal voor een gezellige avondmaaltijd!
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Pasta
Land van herkomst: Italië
Jaargetijde:: Snel te maken
Dieët: Vegetarisch
Servings: 2 personen
Calories: 650kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 grote venkelknol schoongemaakt en in dunne partjes gesneden
  • 1 pak tortelloni con formaggio e nocci pasta 250 g
  • 1 eetlepel balsamicoazijn
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 1 bakje salsa ai 4 formaggi saus 200 g

Instructies

  • Verwarm de grill voor op de hoogste stand.
  • Breng in een pan ruim water aan de kook.
  • Voeg de tortelloni toe aan het kokende water en kook ze in ongeveer 8 minuten gaar.
  • Spreid intussen de venkelpartjes uit op een bakplaat en besprenkel ze met balsamicoazijn en olijfolie.
  • Plaats de venkel ongeveer 10 cm onder de hete grill en rooster ze in ongeveer 6 minuten beetgaar.
  • Giet de tortelloni af en roer de kaassaus erdoor.
  • Verwarm het geheel nog ongeveer 2 minuten.
  • Schep de tortelloni met saus in twee diepe borden en verdeel de geroosterde venkel met de olijfolie erover.
  • Serveer direct en geniet van deze rijke en smaakvolle maaltijd.

Notities

Serveer met een volle witte wijn zoals een Chardonnay of een Pinot Grigio, die goed past bij de romige kaassaus en de geroosterde venkel.

Nutrition

Calories: 650kcal | koolhydraten: 75g | Protein: 20g | Vet: 30g | Zout: 2.2g | Sugar: 6g

Caprese Torentjes met Galliaham

Caprese Torentjes met Galliaham

Til je voorgerecht naar een hoger niveau met deze elegante Caprese torentjes van gegrilde tomaten, romige mozzarella, pittige rucola en fluweelzachte Galliaham. Perfect voor een speciaal diner!
Voorbereidingstijd15 minuten
grillen2 minuten
Recept categorieën: Hapjes, Kaas, Lunch, Varkensvlees, Voorgerechten
Land van herkomst: Italië
Jaargetijde:: Zomer
Dieët: Glutenvrij
Feestdagen etc: Valentijnsdag, Verjaardag
Servings: 4 personen
Calories: 250kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 grote trostomaten of 2 vleestomaten
  • 4 eetlepels olijfolie extra vierge met basilicum
  • Zout en versgemalen zwarte peper naar smaak
  • 2 bolletjes mozzarella a 125 g
  • 75 g rucolasla
  • 8 plakken Galliaham
  • 15 g verse basilicum

Instructies

  • Verwarm de ovengrill voor.
  • Snijd de boven- en onderkant van de tomaten af en snijd ze in 4 mooie plakken.
  • Leg de tomatenplakken op een bakplaat en besprenkel ze met basilicumolie, zout en peper.
  • Rooster de tomaten ongeveer 2 minuten onder de grill en laat ze daarna afkoelen.
  • Giet de mozzarella af en snijd deze in blokjes.
  • Bestrooi met zout en peper.
  • Snijd de rucola grof.
  • Vouw de plakken Galliaham in de lengte dubbel.
  • Pluk de steeltjes van het basilicum en scheur de grote bladeren grof.
  • Plaats een ringvorm op een bord en leg een plak gegrilde tomaat erin.
  • Voeg een laagje rucola toe, gevolgd door een kwart van de mozzarellablokjes.
  • Druk het geheel lichtjes aan.
  • Dek af met nog een plak tomaat en verwijder voorzichtig de ringvorm.
  • Vorm rond het slatorentje een rand van twee dubbelgevouwen plakken Galliaham.
  • Herhaal dit proces voor de overige drie torentjes.
  • Strooi de basilicumblaadjes rondom de torentjes en maal er grof peper overheen als garnering.

Notities

Een frisse, droge witte wijn zoals een Pinot Grigio of een lichte rosé past perfect bij dit gerecht. Deze wijnen complimenteren de romige mozzarella en de zoute smaak van de Galliaham.

Nutrition

Calories: 250kcal | koolhydraten: 5g | Protein: 15g | Vet: 18g | Zout: 1.2g | Sugar: 3g