Mueslirotsjes met witte chocolade
Allerhande 2002
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 85kcal
Author: Cor Kevenaar
- 25 g roomboter biologisch
- 2½ eetlepel bloemenhoning biologisch
- 125 g krokante muesli biologisch
- 75 g witte chocolade biologisch
Boter en honing smelten in steelpan.
Muesli erdoor roeren en in enkele minuten laten karameliseren.
Mengsel laten afkoelen.
Oven verwarmen op 150 °C.
Chocolade in kleine stukjes hakken en door mueslimengsel scheppen.
Van muesli-chocolademengsel met lepel bergjes maken in papieren vormpjes of op bakpapier.
Vormpjes op bakplaat plaatsen en rotsjes in midden van oven 10 minuten bakken. Voor serveren volledig laten afkoelen.
Calories: 85kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 1g | Vet: 4g
Receptenplein.nl
Home / Bakplaat / Pagina 20
Geroosterde appel met koriandersorbet
Allerhande 2002
Bereidingstijd20 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 80kcal
Author: Cor Kevenaar
diepvriesbak
grill
ijsbolletjeslepel
- 3 appels stevige bv Granny Smith
- 1 zakje verse koriander 15 g
- ½ eetlepel appelstroop
- 3 eetlepels poedersuiker
Appels wassen en 2 appels in vieren snijden, klokhuizen verwijderen en in stukjes snijden.
Stukjes in open diepvriesbak in diepvries in ca. 1 uur bijna laten bevriezen.
Grill voorverwarmen op hoogste stand.
Van appel klokhuis eruit steken en in 8 dunne plakken snijden.
Bakplaat bekleden met bakpapier en plakken naast elkaar erop leggen.
Bakplaat ca. 10 cm onder grill schuiven en appel 2 à 3 minuten roosteren.
Plakken bestrijken met appelstroop en in nog 1 à 2 minuten bruin roosteren.
Uit grill direct bestuiven met poedersuiker.
In kommetje 2 eetlepels poedersuiker oplossen in 2 eetlepels water.
In keukenmachine stukjes appel met koriander en suikersiroop tot sorbet pureren. .
Plakken appel op vier borden leggen
Met ijsbolletjeslepel bolletjes koriandersorbet ernaast scheppen.
Calories: 80kcal | koolhydraten: 19g | Protein: 0g | Vet: 0g
Receptenplein.nl
Home / Bakplaat / Pagina 20
Geroosterde Venkel met Parmaham en Gegratineerde Aardappelgratins
Italianen zijn gek op venkel. Knapperig rauw in salades, boterzacht in pasta en risotto. Of geroosterd, zoals in deze ovenschotel met krokant broodkruim of 'pangrattato' zoals ze dat zo mooi noemen. Lekker met romige aardappelgratins met tijm en rozemarijn.
Bereidingstijd45 minuten min
Servings: 4
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar
Verwarm de oven voor op 220 °C.
Rooster de venkel op de barbecue in 8-10 minuten aan beide kanten bruin en beetgaar.
Je kunt de venkel ook in 10-12 minuten gaar koken als barbecueën niet mogelijk is.
Rooster de sneetjes brood kort op de barbecue zonder te kleuren, zodat ze makkelijk verkruimelen.
Je kunt ze ook licht roosteren in een koekenpan of broodrooster.
Zet de gratins op de bakplaat en bak ze in de voorverwarmde oven gedurende 20 minuten goudbruin en gaar.
De gratins kunnen ook op de barbecue geroosterd worden.
Verkruimel het geroosterde brood zo fijn mogelijk en doe het in een schaal.
Pers de knoflook boven het broodkruim.
Rasp de gele schil van de citroen boven het broodkruim en voeg vervolgens de geraspte Parmezaanse kaas toe.
Meng er de olijfolie doorheen en breng op smaak met zout en peper.
Leg de geroosterde venkel in een ovenschaal.
Scheur de Parmaham grof of snijd de beenham in blokjes.
Strooi de ham tussen de venkel.
Bestrooi het geheel met het broodkruim.
Neem de gratins uit de oven.
Verhit de ovengrill.
Schuif de ovenschaal met venkel onder de grill en rooster het broodkruim gedurende 3-4 minuten goudbruin en krokant.
Serveer de krokante venkel met de gratins en bestrooi eventueel met wat apart gehouden venkelgroen.
Calories: 450kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 18g | Vet: 25g | Zout: 2.5g | Sugar: 3g
Receptenplein.nl
Home / Bakplaat / Pagina 20
Geroosterde Rösti Cirkels met Zijdezachte Aubergine Dip en Sesam
Baba ganoush is een dip van zijdezachte gepofte aubergine. Geroosterd in het vuur krijgt de aubergmedip ook nog eens extra smaak.
Voorbereidingstijd15 minuten min
Bereidingstijd30 minuten min
Calories: 250kcal
Author: Cor Klaar
- 4 Aviko Rösti rondjes naturel
- 1 grote aubergine
- 1 teentje knoflook
- 1 eetlepel tahini sesampasta
- 2 eetlepels vers citroensap
- 1 theelepel zwart sesamzaad
- 4 takjes verse koriander
Verwarm de oven voor op 220 °C.
Prik met een vork her en der wat gaatjes in de aubergine.
Leg de aubergines op een bakplaat en rooster ze in de voorverwarmde oven gedurende 30 minuten, totdat een prikker gemakkelijk door het zachte vruchtvlees glijdt.
Je kunt de aubergines ook roosteren op de barbecue voor een extra rokerige smaak.
Laat de geroosterde aubergine afkoelen.
Bereid de Rösti rondjes volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Als alternatief kunnen de rondjes in ongeveer 10 minuten op de barbecue worden geroosterd voor een knapperige textuur.
Verwijder intussen de steelaanzet en de schil van de geroosterde aubergine.
Pureer met een staafmixer het vruchtvlees van de aubergine samen met de knoflook.
Breng de zijdezachte auberginedip (Baba Ganoush) op smaak met tahini, vers citroensap, zout en peper.
Leg de knapperige Rösti rondjes op een schaal.
Schep een royale hoeveelheid Baba Ganoush op de Rösti rondjes.
Bestrooi de hapjes met zwart sesamzaad en garneer met blaadjes koriander.
Calories: 250kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 5g | Vet: 10g | Zout: 1.5g | Sugar: 3g
Receptenplein.nl
Home / Bakplaat / Pagina 20
Bladerdeegslof met blauwaderkaas en peer
Bereidingstijd15 minuten min
wachten20 minuten min
Totale tijd35 minuten min
Servings: 8 personen
Calories: 175kcal
Author: Cor Kevenaar
- 3 plakjes roomboterbladerdeeg diepvries, ontdooid
- 1 blik peren (460 g) uitgelekt
- 150 g roquefort of danish blue, verkruimeld
- 1 eetlepel verse rozemarijn in losse naaldjes
- versgemalen peper
Oven voorverwarmen op 225 °C.
Bakplaat bekleden met bakpapier.
Plakjes bladerdeeg naast elkaar leggen, elkaar ca. 1 cm overlappend.
Deegranden goed vastdrukken, zodat één rechthoekige deeglap van 13 x 38 cm ontstaat.
Peren droogdeppen met keukenpapier en in plakjes snijden.
Plakjes peer dakpansgewijs op deeg rangschikken, ca. 1 cm van rand vrijlaten.
Roquefort, rozemarijn en peper over peren verdelen. In midden van oven bladerdeegslof in ca. 20 minuten goudbruin en gaar bakken.
Op rechthoekige platte schaal schuiven.
Calories: 175kcal | koolhydraten: 17g | Protein: 5g | Vet: 10g
Receptenplein.nl
Home / Bakplaat / Pagina 20
Abrikozen met geitenkaas en spek
Bereidingstijd25 minuten min
Servings: 16 personen
Calories: 80kcal
Author: Cor Kevenaar
- 150 g zachte geitenkaas bettinne blanc
- 16 gewelde abrikozen
- 16 plakjes ontbijtspek
Oven voorverwarmen op 175 °C.
Bakplaat bekleden met bakpapier.
Korst van geitenkaas verwijderen en kaas in 16 stukjes snijden.
Abrikozen tot midden opensnijden en vullen met stukje geitenkaas.
Elke abrikoos omwikkelen met plakje ontbijtspek.
Vaststeken met cocktailprikker en op bakplaat leggen.
In oven in 5 minuten abrikozen goudbruin en knapperig bakken.
Calories: 80kcal | koolhydraten: 5g | Protein: 3g | Vet: 5g
Receptenplein.nl
Home / Bakplaat / Pagina 20
Estlandse Pirog
Calories:
Author: Cor Kevenaar
voor het deeg
- 375 g bakkersbloem
- 1 zakje instantgist
- 2½ dl melk lauwe
- 25 g boter zachte
- 2 theelepels zout
voor de vulling
- 2 eetlepels boter
- 500 g wittekool fijngesneden
- 2 uien gesnipperde
- 1 eetlepel dillezaad
- 4 eetlepels dillegroen fijngesneden ,eventueel diepvries
- witte peper
- zout
- 3 eieren
- 1 ei losgeklopt om te bestrijken
Doe de bloem in een deegkom en meng hem met de gist, de melk en de boter.
Kneed dit even, doe er dan het zout bij en kneed tot een soepel deeg ontstaat. Doe er eventueel nog wat melk of bloem bij.
Dek de kom af met een vochtige doek, en laat bij kamertemperatuur ± 15 minuten rijzen tot tweemaal de omvang.
Bak de kool met de ui en het zaad omscheppend in de boter tot het rauwe eraf is (laat niet kleuren) en laat afkoelen.
Meng dit met flink peper, zout en het dillegroen.
Kook de eieren 10 minuten, laat ze schrikken, pel ze en hak ze klein.
Meng ze voorzichtig met de kool.
Rol het gerezen deeg op een werkvlak met bloem uit tot twee lappen van ± 40 x 25 cm.
Leg één ervan op de bakplaat, bedek hem met het koolmengsel, maar laat daarbij een randje vrij.
Schulp dat randje met wijsvinger en duim mooi uit.
Bedek de kool met de tweede lap en bestrijk die met ei.
Klop het schulprandje erover en druk het met een vinger aan.
Prik de bovenkant vele malen met een vork in en bak de pirog op de middelste richel een halfuur bij 200°C.
Geef er de room en een biertje bij.
Receptenplein.nl
Home / Bakplaat / Pagina 20
Suikerkransen
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 6 eidooiers
- 120 gr suiker
- 250 gr boter of margarine
- 450 gr bloem
- 2 tl bakpoeder
- 1 eiwit
- grove suiker of greinsuiker
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 190°C (hetelucht 175°C).
Rol van het deeg zeer dunne rolletjes van met een doorsnee van ½ cm en een lengte van 10 cm.
Slinger twee rolletjes in elkaar en vorm ze tot een krans.
Strijk er eiwit over en bestrooi ze met suiker.
Leg ze op een ingevette bakplaat en bak ze 10-15 minuten in het midden van de oven
Receptenplein.nl
Home / Bakplaat / Pagina 20
Speculaasjes van Janneke
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 500 gr bloem
- 150 gr bote r of margarine
- 1 tl bakpoeder
- 200 gr bruine suiker
- 25 gr speculaaskruiden
- 5 el melk
- wat rijstebloem
- geschaafde amandelen
Voorbereiding:
Zeef de bloem en speculaaskruiden op een werkblad, strooi er de bakpoeder en bruine suiker over en verdeel de harde boter er in vlokken overheen.
Kneed er met koele handen een stevig deeg van.
Voeg beetje voor beetje wat melk toe.
Pak het deeg in aluminiumfolie en leg het een nacht in de koelkast om op smaak te komen.
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 200°C (hetelucht 180°C).
Strooi in de speculaasvorm wat rijstebloem, neem een bolletje van het deeg af en rol of druk het voorzichtig in de figuurtjes.
Snij met een mesje plat op de vorm het teveel aan deeg weg.
Klop de plank op een doek uit zodat de speculaasjes eruit vallen (als de speculaas niet uit de plank loskomt, de volgende portie iets meer rijstebloem gebruiken). Druk de geschaafde amandelen in de achterkanten.
Leg de speculaasjes op een ingevette bakplaat.
Bak de speculaas 10-15 minuten.
Receptenplein.nl
Home / Bakplaat / Pagina 20
Rolletjes met koffie crème
Servings: 25 Stuks
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 60 gr boter
- 2 el ahornsiroop
- 60 gr bruine suiker
- 30 gr bloem
- 1½ tl gemberpoeder
- 75 gr pure chocola
- Koffiecrème:
- 1,8 dl room
- 1 el poedersuiker
- 1 tl oploskoffie
- 1 el Tia Maria
Verwarm de oven voor op 180°C (hetelucht 160ºC).
Leg bakpapier op de bakplaat.
Meng boter, ahornsiroop en suiker in een pan.
Roer dit op laag vuur tot de boter is gesmolten en de suiker is opgelost.
Neem de pan van het vuur.
Voeg gezeefde bloem en gemberpoeder toe.
Roer alles kort met een houten lepel door.
Schep 1 afgestreken theelepel van het mengsel op de bakplaat zo'n 12 cm uit elkaar (maak 3-4 koekjes tegelijk).
Maak van het mengsel rondjes van 8 cm.
Bak ze in 6 minuten lichtbruin.
Laat ze 30 seconden liggen, neem ze van de plaat en wikkel ze, terwijl ze nog warm zijn, om de steel van een pollepel.
Zijn ze tijdens het verwerken hard geworden, zet ze dan nog weer even in de oven om zacht te worden.
Meng de ingrediënten voor de koffiecrème in een kom en roer alles goed door elkaar.
Dek de kom met plasticfolie af en zet hem 1 uur in de koelkast. Klop het mengsel met de mixer
Receptenplein.nl
Home / Bakplaat / Pagina 20