Filodeeg Barquettes met Black Tiger Garnalen en Friséesalade

Filodeeg Barquettes met Black Tiger Garnalen en Friséesalade

Knapperige filodeeg barquettes gevuld met black tiger garnalen en een frisse friséesalade.
Bereidingstijd1 uur
Recept categorieën: Vis, Voorgerechten
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Lente
Servings: 8
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • bakvormpjes
  • IJswater
  • Kleine kookpan

Ingrediënten

Black Tiger Garnalen:

Barquettes:

  • 100 g boter gesmolten
  • 4 vellen filodeeg

Dressing:

  • 3 dl olijfolie bij voorkeur arbequina
  • 0.5 dl frambozenazijn
  • 1 eetlepel Limburgse mosterd
  • Zout
  • Peper

Mayonaise:

  • 80 g eigeel gepasteuriseerd
  • 2 theelepels Limburgse mosterd
  • 1 eetlepel frambozenazijn
  • 3 dl zonnebloemolie
  • Zout
  • Peper
  • Worcestersaus

Salade:

  • 1 frisée
  • 1 bos radijs
  • 80 g sjalotten fijngesnipperd

Garnering:

  • 1 bos kervel

Instructies

Voorbereiding:

    Barquettes:

    • Snijd de vellen filodeeg in vieren, bestrijk met gesmolten boter en druk in de bakvormpjes.
    • Bak 8 minuten op 180°C.
    • Laat afkoelen.

    Black Tiger Garnalen:

    • Fruit de sjalot met tijm en laurier in olijfolie tot glazig.
    • Voeg de garnalen toe en verhit kort tot ze kleuren.
    • Blus af met witte wijn, breng aan de kook, voeg visfond toe en kook opnieuw.
    • Laat afkoelen.
    • Verwijder koppen (bewaar) en pel staarten.
    • Passeer het kookvocht en reduceer tot de helft.
    • Laat afkoelen.

    Salade:

    • Pluk het gele van de frisée en zet in ijswater.
    • Snijd radijsjes in julienne en leg in ijswater.
    • Laat uitlekken en meng met fijngesnipperde sjalot.

    Dressing:

    • Meng mosterd en frambozenazijn.
    • Voeg de garnalenreductie toe.
    • Klop de olijfolie erdoor en breng op smaak met zout en peper.

    Mayonaise:

    • Meng eigeel met mosterd, azijn, zout en peper.
    • Voeg de zonnebloemolie langzaam toe terwijl je blijft kloppen tot een emulsie ontstaat.
    • Breng op smaak met Worcestersaus.

    Bereiding:

    • Meng de salade met de dressing en vul de barquettes.
    • Leg twee garnalenstaarten op elke barquette.
    • Maak een spiegeltje van mayonaise gemengd met de overgebleven dressing op de borden.
    • Plaats de barquettes in het midden en garneer met een garnalenkop en kervel.

    Notities

    Wijnadvies:
    Serveer met een frisse witte wijn zoals Chablis of Sancerre.

    Nutrition

    Calories: 320kcal | koolhydraten: 8g | Protein: 28g | Vet: 20g | Zout: 1.2g | Sugar: 2g

    Filodeeg Barquette met Black Tiger Garnalen en Frisse Salade

    Filodeeg Barquette met Black Tiger Garnalen en Frisse Salade

    Knapperige filodeeg barquettes gevuld met smaakvolle Black Tiger garnalen en een frisse salade, perfect voor een elegant voorgerecht.
    Bereidingstijd40 minuten
    Recept categorieën: Amuse, Hapjes, Vis, Voorgerechten
    Land van herkomst: Internationaal
    Jaargetijde:: Lente, Zomer
    Servings: 4
    Calories: 400kcal
    Author: Cor Klaar

    Equipment

    Ingrediënten

    Voor de Barquette:

    • 100 g boter gesmolten
    • 4 vellen filodeeg

    Voor de Dressing:

    • 3 dl arbequina olijfolie
    • 0,5 dl frambozenazijn
    • 1 eetlepel Limburgse mosterd
    • Zout en peper

    Voor de Garnering:

    • 1 bosje kervel

    Voor de Mayonaise:

    • 80 g eigeel gepasteuriseerd
    • 2 theelepels Limburgse mosterd
    • 1 eetlepel frambozenazijn
    • 3 dl zonnebloemolie
    • Zout peper en worcestersaus

    Voor de Salade:

    • 80 g sjalotten fijngesnipperd
    • 1 frisée sla
    • 1 bosje radijs in fijne julienne gesneden

    Instructies

    Voorbereiding:

    • Barquettes: Snijd de filodeegvellen in vieren, bestrijk ze met gesmolten boter en druk ze in bakvormpjes.
    • Bak ze op 180°C gedurende 8 minuten tot ze goudbruin zijn en laat afkoelen.
    • Black Tiger Garnalen: Snipper de sjalot en fruit deze samen met tijm en laurier in een beetje olijfolie.
    • Voeg de garnalen toe en bak kort tot ze kleuren.
    • Blus af met witte wijn, breng aan de kook, voeg visfond toe, en kook opnieuw.
    • Giet het mengsel in een kom en laat afkoelen.
    • Haal de staarten van de garnalen, pel ze, en verwijder het darmkanaal.
    • Bewaar de koppen voor garnering.
    • Reduceer het kookvocht tot de helft en laat afkoelen.
    • Salade: Pluk het gele van de frisée en leg in ijswater.
    • Snijd de radijs in julienne en leg ook in ijswater.
    • Dressing: Meng de mosterd en frambozenazijn, voeg de gereduceerde garnalensaus toe en daarna olijfolie.
    • Breng op smaak met zout en peper.
    • Mayonaise: Meng eigeel met mosterd, azijn, zout en peper.
    • Voeg al roerende zonnebloemolie toe tot een emulsie ontstaat en breng op smaak met worcestersaus.

    Bereiding:

    • Salade: Laat de frisée en radijs uitlekken, meng met sjalot en dressing en breng op smaak.
    • Vul hiermee de barquettes.
    • Dresseren: Maak een sausspiegeltje van de mayonaise op het bord.
    • Plaats de barquettes in het midden, leg er twee garnalenstaarten op en garneer met een garnalenkop en wat kervel.

    Notities

    Wijnadvies:
    Een frisse witte wijn, zoals een Sauvignon Blanc, past perfect bij dit gerecht.

    Nutrition

    Calories: 400kcal | koolhydraten: 8g | Protein: 35g | Vet: 25g | Zout: 0.7g | Sugar: 2g

    Baguette van Filodeeg met Gevulde Black Tiger Garnalen

    Baguette van Filodeeg met Gevulde Black Tiger Garnalen

    Deze krokante baguettes van filodeeg, gevuld met sappige Black Tiger garnalen, frisse frisée en radijs, zijn een smaakvolle en elegante manier om een maaltijd te beginnen.
    Bereidingstijd45 minuten
    Recept categorieën: Voorgerechten, Zeevruchten
    Land van herkomst: Internationaal
    Jaargetijde:: Herfst, Lente, Winter, Zomer
    Servings: 4
    Calories: 700kcal
    Author: Cor Klaar

    Equipment

    Ingrediënten

    • 2 kg Black Tiger garnalen
    • 3 takjes tijm
    • 2 laurierblaadjes
    • 40 g sjalotten
    • 1 dl droge witte wijn
    • 2 dl visfond
    • 100 g boter
    • 4 vellen filodeeg
    • 3 dl olijfolie arbequina
    • 0,5 dl frambozenazijn
    • 1 eetlepel mosterd
    • Peper en zout naar smaak
    • 1 bos kervel
    • 80 g eigeel
    • 1 eetlepel frambozenazijn
    • 3 dl zonnebloemolie
    • Worcestersaus naar smaak
    • 80 g sjalotten
    • 1 krop frisée
    • 1 bos radijs

    Instructies

    Voorbereiding:

    • Snijd de filodeegvellen in vieren en bestrijk ze met gesmolten boter.
    • Druk de vellen in de vormpjes en bak ze af op 180°C gedurende 8 minuten.
    • Laat ze afkoelen.
    • Fruit de sjalotten, tijm en laurier in olijfolie in een koekenpan.
    • Voeg de Black Tiger garnalen toe en bak kort mee.
    • Blus af met de witte wijn en voeg de visfond toe.
    • Laat het mengsel afkoelen en verwijder de koppen van de garnalen.
    • Pel de garnalen.
    • Pluk het gele deel van de frisée en leg het in ijswater.
    • Snipper de sjalotten en snijd de radijs in fijne julienne, en laat ze in ijswater staan.

    Dressing:

    • Meng mosterd, frambozenazijn en garnalenreductie in een kom.
    • Voeg al roerend olijfolie toe om de dressing te maken.
    • Breng op smaak met zout en peper.

    Mayonaise:

    • Meng het eigeel, mosterd, azijn, zout, peper en Worcestersaus in een kom.
    • Voeg langzaam de zonnebloemolie toe terwijl je blijft kloppen, totdat een emulsie ontstaat.

    Bereiding:

    • Meng de uitgelekte frisée, radijs en sjalotten met de dressing en breng op smaak met zout en peper.
    • Vul de afgebakken filodeegvormpjes met dit mengsel.
    • Maak een saus door de overgebleven dressing te mengen met de saus en maak hiermee een spiegel op de borden.
    • Plaats de gevulde filodeegvormpjes in het midden van de borden en leg twee Black Tiger garnalenstaarten bovenop de salade.
    • Garneer met kervel en serveer direct.

    Notities

    Wijnadvies:
    Serveer dit gerecht met een frisse, minerale witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Chablis. De knapperige garnalen en frisse salade worden prachtig in balans gebracht door de lichte zuren van de wijn.

    Nutrition

    Calories: 700kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 45g | Vet: 40g | Zout: 2g | Sugar: 3g

    Panna cotta con salsa fragola

    Panna cotta con salsa fragola

    Crème caramel met aardbeiensaus
    Recept categorieën: Dessert - Nagerecht
    Land van herkomst: Italië
    Servings: 6
    Calories:
    Author: Cor Kevenaar

    Equipment

    • bakvormpjes

    Ingrediënten

    • 300 gram suiker
    • ½ theelepel limoensap
    • 5 blaadjes gelatine
    • 1 dl melk
    • 4 dl slagroom
    • 1 zakje vanillesuiker
    • 2-3 eetlepels marasquin
    • 400 gram aardbeien

    Instructies

    • Laat op laag vuur 100 gr suiker, 2 eetlepels water en het limoensap karameliseren.
    • Verdeel de karamel over de vormpjes en draai de vormpjes rond tot de bodem is bedekt.
    • Week de gelatine ± 5 minuten in koud water.
    • Breng de melk met de slagroom, 100 gr suiker en de vanillesuiker aan de kook.
    • Knijp de gelatine uit en los hem van het vuur af in het melkmengsel op.
    • Zeef het mengsel, verdeel het over de vormpjes en laat het in de koelkast ± 3 uur opstijven.
    • Laat intussen 100 gr suiker en 1 dl water ± 10 minuten koken.
    • Voeg eerst de marasquin en dan de aardbeien toe.
    • Laat dit van het vuur af afgedekt 2 uur staan; schep regelmatig om.
    • Pureer de helft van de aardbeien en zeef de puree.
    • Schep de hele uitgelekte aardbeien door de puree.
    • Stort de panna cotta en serveer met de aardbeiensaus

    Panna cotta IV

    Panna cotta IV

    Recept categorieën: Dessert - Nagerecht
    Land van herkomst: Italië
    Servings: 6
    Calories:
    Author: Cor Kevenaar

    Equipment

    • bakvormpjes

    Ingrediënten

    • 3 blaadjes gelatine
    • 5 dl room
    • 50 gram suiker
    • ½ opengesneden vanillestokje
    • 1 flesje vanille-extract
    • amandelolie
    • vers fruit om te garneren

    Instructies

    • Week de gelatine 10 minuten in ruim koud water.
    • Doe de room met de suiker, het vanillestokje en het vanille-extract in een pan met een dikke bodem en breng de room voorzichtig tegen de kook aan. Haal de pan van het vuur, zodat de room niet gaat schiften, voeg de uitgeknepen blaadjes gelatine toe en roer tot de gelatine goed is opgelost.
    • Vet de bakvormpjes in met amandelolie en verdeel het roommengsel over de vormpjes.
    • Laat de panna cotta in de koelkast in ± 3 uur opstijven.
    • Garneer met vers fruit.
    • Tip: Half bevroren panna cotta uit de vriezer is ook heerlijk!

    Hartige Kaaskletsers met Spek en Ananas

    Hartige Kaaskletsers met Spek en Ananas

    Deze knapperige hartige taartjes met kaas, spek en ananas zijn perfect als snack of voorgerecht. Een heerlijke combinatie van hartig en zoet!
    Bereidingstijd30 minuten
    Recept categorieën: Fruit, Hartige taart, Varkensvlees
    Land van herkomst: Internationaal
    Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
    Servings: 4 personen
    Calories: 380kcal
    Author: Cor Klaar

    Equipment

    Ingrediënten

    • 4 pakjes bladerdeeg diepvries
    • 1 schijf ananas uit blik, in kleine stukjes
    • 2 eieren
    • 125 g roomkaas
    • 50 g spekreepjes
    • 2 tl kerriepoeder
    • 75 g belegen kaas geraspt
    • 10 sprietjes bieslook fijngeknipt
    • 1 el boter

    Instructies

    • Verwarm de oven voor op 200 °C (gasovenstand 4).
    • Laat het bladerdeeg ongeveer 10 minuten ontdooien.
    • Laat de ananas uitlekken en snijd in kleine stukjes.
    • Klop de eieren los in een kom met een vork.
    • Roer de roomkaas, spekreepjes, ananas en kerriepoeder erdoor.
    • Vet de bakvormpjes licht in met boter.
    • Leg in elk vormpje een plakje bladerdeeg en druk goed aan.
    • Snijd het overtollige deeg weg en prik gaatjes in de bodem met een vork.
    • Verdeel het eimengsel over de vormpjes en bestrooi met de geraspte kaas.
    • Knip de bieslook fijn en strooi over de taartjes.
    • Bak de taartjes in het midden van de oven in 20 minuten goudbruin en gaar.
    • Laat ze 5 minuten afkoelen en snijd het deeg langs de randen los voordat je ze uit de vormpjes haalt.

    Notities

    Serveertip:

    Serveer warm met een frisse salade of een lichte mosterdsaus.

    Wijnadvies:

    Een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een lichte rosé past goed bij deze hartige taartjes.

    Nutrition

    Calories: 380kcal | koolhydraten: 28g | Protein: 14g | Vet: 24g | Zout: 1.5g | Sugar: 3g