Mediterrane Sis Kebab
vlees aan spiezen
(exclusief marineertijd)30 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 380kcal
Author: Auteur onbekend
- 500 gram biefstuk in blokjes gesneden
- ¼ liter rode wijn
- 2 eetlepels rode wijnazijn
- 3 eetlepels olie bijvoorbeeld olijfolie
- Zout en peper naar smaak
- 2 theelepels milde paprikapoeder
- ½ theelepel gemalen piment
- 1 theelepel gedroogde tijm
- 2 teentjes knoflook geperst
- 2 uien in stukken gesneden
- 3 tomaten ontveld, ontpit en in stukken gesneden
- Extra olie om in te vetten
Maak een marinade door de rode wijn, rode wijnazijn, olie, paprikapoeder, piment, tijm, geperste knoflook, zout en peper te mengen in een kom.
Snijd het vlees in blokjes en de uien in grove stukken.
Ontvel de tomaten door ze kort in kokend water te dompelen en daarna direct in koud water te leggen.
Verwijder de pitten en snijd de tomaten in stukken.
Meng het vlees, de uien en de tomaten goed door de marinade.
Dek af en laat minimaal een nacht marineren in de koelkast, waarbij je af en toe roert.
Haal het gemarineerde vlees, uien en tomaten uit de marinade en laat het uitlekken.
Rijg de stukjes gemarineerd vlees, ui en tomaat om en om aan de spiezen.
Verwarm een grill of barbecue voor op middelhoog tot hoog vuur.
Bestrijk de spiezen met wat olie om plakken te voorkomen.
Grill de spiezen ongeveer 8-10 minuten, regelmatig draaiend, tot het vlees gaar is en de groenten gegrild zijn.
Serveer de Sis Kebab spiezen met een frisse salade en stokbrood.
Wijnadvies:
Een Turkse rode wijn zoals een Kalecik Karası of een internationale Syrah past goed bij de kruidige en hartige smaken van de Sis Kebab.
Calories: 380kcal | koolhydraten: 12g | Protein: 30g | Vet: 18g | Zout: 0.8g | Sugar: 7g
Receptenplein.nl
Home / barbecue of grill
Kleine Kipsatés en Garnalenspiesjes
Saté Ajam Dan Oedang Ketjil
(inclusief marineertijd)1 uur uur
Servings: 4
Calories: 280kcal
Author: Cor Kevenaar
barbecue of grill
Satéstokjes (bamboe)
- 350 gram kipfilet in blokjes van 1 cm gesneden
- 2 eetlepels ketjap manis
- 1 eetlepel rijstwijn of droge sherry
- 1 mespunt suiker
- 1 theelepel citroensap
- 1 mespunt gemalen gember djahé
- 1 mespunt knoflookpoeder
- 1 mespunt gemalen citroengras sereh
- 1½ eetlepel olie
- 16 kerstomaatjes
- 16 zilveruitjes
- 1 rode paprika in blokjes van 1 cm
- 1 groene paprika in blokjes van 1 cm
- 32 gepelde Noorse garnalen
- Voor de saus:
- 2 eetlepels ketjap manis
- 2 eetlepels gembersiroop
- ½ theelepel sambal badjak naar smaak
- 1 bolletje gehakte gember
- 1 theelepel citroensap
- 2 theelepels kokend water
Snijd de kipfilet in blokjes van 1 cm en dep ze droog.
Meng in een kom de ketjap manis, rijstwijn of droge sherry, suiker, citroensap, knoflookpoeder, gemalen gember, gemalen citroengras en 1 eetlepel olie.
Roer goed door elkaar.
Marineer de blokjes kip in deze marinade en laat dit minimaal 1 uur op een koele plaats staan, niet in de koelkast.
Af en toe omscheppen.
Was de kerstomaatjes, verwijder de kroontjes en maak ze droog.
Maak de zilveruitjes schoon.
Snijd de rode en groene paprika in blokjes van 1 cm.
Haal de gemarineerde kip uit de marinade en dep ze droog.
Marineer de garnalen kort in de resterende marinade, laat ze enkele minuten liggen en dep ze dan droog.
Rijg aan elk satéstokje afwisselend een blokje rode paprika, blokje kip, zilveruitje, garnaal, blokje groene paprika, kip, kerstomaatje.
Bestrijk de satéstokjes met de resterende olie aan alle kanten.
Verhit een grillplaat of grillpan met een dun laagje olie en rooster de satéstokjes ongeveer 3-4 minuten, regelmatig draaiend, tot ze aan alle kanten goudbruin en gaar zijn.
Maak ondertussen de saus door de ketjap manis, gembersiroop, sambal badjak, gehakte gember, citroensap en kokend water te mengen.
Roer goed door tot een gladde saus.
Serveer de Saté Ajam Dan Oedang Ketjil direct van de grillplaat of grillpan op een voorverwarmde schaal.
Serveer de saus apart in een kommetje.
Wijnadvies:
Een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een licht gekoelde rosé past goed bij de diverse smaken van de Saté Ajam Dan Oedang Ketjil.
Calories: 280kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 25g | Vet: 12g | Zout: 1.4g | Sugar: 8g
Receptenplein.nl
Home / barbecue of grill
Indonesische Kipsaté van Gehakt
Saté Ajam Toesoek
Bereidingstijd45 minuten min
Servings: 4
Calories: 300kcal
Author: Cor Klaar
barbecue of grill
satéstokjes
Vijzel of keukenmachine
- 500 gram kippengehakt
- 1 ui fijngehakt
- 4 tenen knoflook fijngehakt
- 1 eierdooier
- 2 dl santen kokosmelk, van ⅛ blok
- 1 stukje citroenschil geraspt
- Kruiden:
- 1 eetlepel sambal oelek
- 1 eetlepel ketoembar gemalen korianderzaad
- ½ eetlepel djinten gemalen komijnzaad
- ½ eetlepel suiker
- ½ theelepel laos galangal
- ½ theelepel kentjoer geelwortelpoeder
- 1 theelepel peper
- 1 theelepel zout
Meng in een mengkom het kippengehakt met de fijngehakte ui, knoflook, geraspte citroenschil en alle kruiden (sambal oelek, ketoembar, djinten, suiker, laos, kentjoer, peper, en zout).
Voeg de eierdooier toe aan het gehaktmengsel en meng goed door.
Draai het gehaktmengsel tot kleine balletjes en rijg ze aan satéstokjes.
Verhit de barbecue of grill op middelhoog vuur.
Rooster de gehaktballetjes aan de stokjes en besprenkel ze af en toe met santen om ze sappig te houden, totdat ze gaar en mooi bruin zijn, ongeveer 10-12 minuten.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn zoals een Riesling of een Chenin Blanc past goed bij de kruidige en sappige smaken van de Indonesische Kipsaté van Gehakt.
Calories: 300kcal | koolhydraten: 5g | Protein: 28g | Vet: 18g | Zout: 1.8g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / barbecue of grill
Saté Ajam Betawi van Kippengehakt
saté van kippengehakt uit Batavia
Bereidingstijd55 minuten min
Servings: 4
Calories: 380kcal
Author: Cor Kevenaar
barbecue of grill
satéstokjes
Vijzel of keukenmachine
Kleine sauspan
Voor de kruidenmarinade:
- 2 rode uien fijngesneden
- 3 tenen knoflook fijngehakt
- 2 kemirinoten candlenuts
- 1 eetlepel trassiwater opgeloste garnalenpasta
- 4 blaadjes djeroek poeroet limoenblaadjes, fijngehakt
- 2 eetlepels Javaanse suiker gula Jawa
- 1½ theelepel zout
- 1 eetlepel asemwater opgeloste tamarinde
Voor de saus:
- ½ theelepel koenjit kurkuma
- 3 kemirinoten candlenuts, fijngemaakt
- 2 dl dikke santen kokosmelk
- Olie om te besprenkelen
Kruiden:
- 2 theelepels peper
- 1 eetlepel djinten gemalen komijnzaad
- 2 eetlepels ketoembar gemalen korianderzaad
- 3 eetlepels geraspte kokos
Maal in een vijzel of keukenmachine de kemirinoten fijn samen met peper, djinten en ketoembar tot een kruidenpasta.
Verhit een beetje olie in een pan en fruit hierin de fijngesneden rode uien en knoflook.
Voeg de kruidenpasta toe en roerbak tot geurig.
Voeg djeroek poeroet, Javaanse suiker en zout toe aan het kruidenmengsel en meng dit vervolgens door het kippengehakt.
Voeg asemwater en trassiwater toe aan het gehaktmengsel en kneed goed door.
Maak kleine balletjes van het gekruide kippengehakt en rijg ze aan satéstokjes.
Verhit de barbecue of grillpan op middelhoog vuur en rooster de saté totdat ze gaar en mooi bruin zijn, regelmatig omdraaien en besprenkelen met olie om uitdroging te voorkomen.
Voor de saus, meng in een kleine sauspan de fijngemaakte kemirinoten met koenjit en dikke santen.
Verhit dit op laag vuur tot de saus begint te sudderen.
Serveer de Saté Ajam Betawi met de warme saus er overheen gegoten.
Wijnadvies:
Probeer een licht gekoelde witte wijn zoals een Pinot Grigio of een Sauvignon Blanc om te combineren met de rijke en kruidige smaken van de Saté Ajam Betawi.
Calories: 380kcal | koolhydraten: 8g | Protein: 26g | Vet: 28g | Zout: 1.8g | Sugar: 4g
Receptenplein.nl
Home / barbecue of grill
Saté Sappie van Rundvlees
(inclusief marineren)50 minuten min
Servings: 4
Calories: 420kcal
Author: Cor Klaar
barbecue of grill
satéstokjes
Vijzel of keukenmachine
- 500 gram rundvlees in blokjes
Voor de kruidenmarinade:
- 1 ui grof gehakt
- 2 tenen knoflook gepeld
- 4 kemirinoten candlenuts, geroosterd
- 1½ dl santen kokosmelk, van ⅛ blok
- Olie om te besprenkelen
- Citroensap naar smaak
Kruiden:
- ½ theelepel djahé gemberpoeder
- ½ theelepel laos galangal
- 1 theelepel sambal oelek
- 1 theelepel trassi garnalenpasta
- 1 theelepel zout
- 1 theelepel Javaanse suiker gula Jawa
- 1 eetlepel ketoembar gemalen korianderzaad
- ½ eetlepel djinten gemalen komijnzaad
- ½ theelepel kentjoer geelwortelpoeder
- ½ theelepel koenjit kurkuma
- 2 blaadjes djeroek poeroet limoenblaadjes, fijngehakt
Snijd het rundvlees in blokjes en leg ze in een mengkom.
Stamp in een vijzel of maal in een keukenmachine de ui, knoflook en geroosterde kemirinoten tot een fijne pasta.
Meng de gemalen kruidenpasta met de santen in de mengkom.
Voeg naar smaak citroensap toe.
Marineer het rundvlees minstens 30 minuten in de kruidenmarinade, afgedekt in de koelkast.
Rijg na het marineren de gemarineerde vleesblokjes aan satéstokjes.
Verhit de barbecue of grillpan op middelhoog vuur en rooster de saté totdat het vlees gaar en mooi gegrild is, regelmatig besprenkelend met olie om uitdroging te voorkomen.
Wijnadvies:
Een licht gekoelde witte wijn zoals een Riesling of een Pinot Gris past goed bij de pittige en aromatische smaken van Saté Sappie.
Calories: 420kcal | koolhydraten: 7g | Protein: 30g | Vet: 32g | Zout: 2.5g | Sugar: 3g
Receptenplein.nl
Home / barbecue of grill
Saté Bali van Rundvlees
(inclusief marineren)50 minuten min
Servings: 4
Calories: 420kcal
Author: Cor Klaar
satéstokjes
barbecue of grill
Vijzel of keukenmachine
- 500 gram rundvlees in blokjes
- Voor de kruidenmarinade:
- 2 tenen knoflook gepeld
- 2 dl santen kokosmelk, van ⅛ blok
- 1 theelepel asem tamarinde
- ½ theelepel laos galangal
- ½ theelepel sereh citroengras
- ½ theelepel koenjit kurkuma
- ½ theelepel djahé gemberpoeder
- 1 eetlepel ketoembar gemalen korianderzaad
- ½ eetlepel djinten gemalen komijnzaad
- 1 theelepel trassi garnalenpasta
- 2 theelepels zout
- 2 blaadjes djeroek poeroet limoenblaadjes
- 1 blaadje salam Indonesische laurier
- 4 kemirinoten candlenuts, geroosterd
- 1 ui fijngehakt
- Olie om te besprenkelen
Stamp in een vijzel of maal in een keukenmachine de knoflook, kemirinoten, ui en alle specerijen (asem, laos, sereh, koenjit, djahé, ketoembar, djinten, trassi, zout) fijn tot een pasta.
Meng de gemalen kruidenpasta met de santen in een mengkom.
Marineer het rundvleesblokjes in de kruidenmarinade en laat dit minstens 30 minuten afgedekt in de koelkast staan.
Rijg na het marineren de gemarineerde vleesblokjes aan satéstokjes.
Verhit de barbecue of grillpan op middelhoog vuur en rooster de saté totdat het vlees gaar en mooi gegrild is, regelmatig besprenkelend met olie om uitdroging te voorkomen.
Wijnadvies:
Een stevige rode wijn zoals een Shiraz of Malbec past goed bij de rijke en kruidige smaken van de Saté Bali.
Calories: 420kcal | koolhydraten: 7g | Protein: 30g | Vet: 32g | Zout: 2.3g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / barbecue of grill
Gemarineerde Saté van Varkensvlees
Saté Babi Marinade
(inclusief marineren)40 minuten min
Servings: 4
Calories: 380kcal
Author: Cor Klaar
satéstokjes
barbecue of grill
Kleine sauspan
- 500 gram varkensvlees in blokjes
Voor de marinade:
- 2 sjalotjes fijngehakt
- 2 tenen knoflook fijngehakt
- 2 eetlepels boter
- 2 eetlepels ketjap manis
Kruiden:
- 1 theelepel ketoembar gemalen korianderzaad
- ½ theelepel laos galangal
- 1 theelepel zout
- 1 theelepel djahé gemberpoeder
- 1 theelepel asem tamarinde
- 1 theelepel Javaanse suiker
Snijd het varkensvlees in dobbelstenen en leg ze in een mengkom.
Meng de fijngehakte sjalotjes, knoflook en alle kruiden goed door elkaar.
Maal dit mengsel zo fijn mogelijk.
Smelt de boter in een sauspan op laag vuur.
Haal de pan van het vuur en roer de gemalen kruidenpasta en ketjap manis erdoor.
Giet de marinade over het varkensvlees en meng goed zodat alle stukjes vlees bedekt zijn.
Laat het vlees minstens 30 minuten marineren in de koelkast.
Rijg na het marineren het vlees aan satéstokjes.
Verhit de barbecue of grillpan op middelhoog vuur en rooster de saté tot het vlees gaar en mooi gegrild is, ongeveer 4-5 minuten per kant.
Wijnadvies:
Probeer een licht gekoelde rode wijn zoals een Beaujolais of een fruitige rosé om te combineren met de zoete en kruidige smaken van de saté.
Calories: 380kcal | koolhydraten: 8g | Protein: 28g | Vet: 25g | Zout: 1.8g | Sugar: 5g
Receptenplein.nl
Home / barbecue of grill
Gegrilde Saté van Vlees en Runderlever
Saté Boemboe Koening
(inclusief marineren)45 minuten min
Servings: 4
Calories: 350kcal
Author: Cor Kevenaar
barbecue of grill
keukenpapier
- 150 gram runderlever in blokjes
- 250 gram rundvlees in blokjes (bijv. biefstuk of entrecote)
Voor de boemboe (kruidenpasta):
- ½ theelepel trassi
- ½ theelepel ketoembar gemalen korianderzaad
- 1 theelepel koenjit kurkuma
- 1 theelepel laos galangal
- 2 kemirienoten candlenuts, geroosterd
- 1 lombok rode peper, zonder zaadjes en fijngehakt
- 5 rode uien fijngehakt
- 2 witte uien fijngehakt
- 100 ml dikke santen kokosmelk
- Zout naar smaak
- Asem tamarinde, optioneel voor een licht zure smaak
Snijd het vlees en de lever in gelijke blokjes en dep ze droog met keukenpapier.
Maak de boemboe door trassi, ketoembar, koenjit, laos, kemirienoten, lombok en uien fijn te malen tot een pasta.
Verhit wat olie in een pan en fruit de boemboe tot het geurig is.
Voeg de dikke santen toe en laat het sudderen tot de olie begint te scheiden.
Breng eventueel op smaak met zout en voeg asem toe als je een licht zure smaak wilt.
Laat de kruidenpasta afkoelen en meng het daarna met de blokjes vlees en lever.
Laat het vlees minstens 30 minuten marineren.
Rijg het gemarineerde vlees afwisselend aan satéstokjes.
Verhit de barbecue of grillpan op middelhoog vuur en grill de saté totdat ze gaar en mooi bruin zijn, ongeveer 3-4 minuten per kant.
Wijnadvies:
Een licht gekoelde droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past goed bij de pittige en kruidige smaken van de saté.
Calories: 350kcal | koolhydraten: 9g | Protein: 32g | Vet: 20g | Zout: 1.5g | Sugar: 3g
Receptenplein.nl
Home / barbecue of grill
Scampi Spiesjes met Appel en Curry
Bereidingstijd14 minuten min
Servings: 2 personen
Calories: 150kcal
Author: Cor Klaar
barbecue of grill
satéstokjes
- 12 scampi's ongepeld
- 1 appel in partjes
- Currypoeder naar smaak
Schil de appel en snijd deze in partjes.
Rijg de scampi's afwisselend met een partje appel aan een satéstokje.
Bestrooi de spiesjes met currypoeder naar smaak.
Bak de spiesjes op de barbecue of grill tot de scampi's gaar en licht gebruind zijn, ongeveer 3-5 minuten per kant.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn zoals een Pinot Grigio of Sauvignon Blanc past uitstekend bij de lichte en frisse smaken van de scampi's en appel.
- Dit recept bevat natuurlijke suikers uit de appel, maar geen toegevoegde suikers.
- Voor een suikervrij dieet kan de appel vervangen worden door een andere groente, zoals paprika of courgette.
Calories: 150kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 20g | Vet: 2g | Zout: 0.5g | Sugar: 8g
Receptenplein.nl
Home / barbecue of grill
Haringen in Spekjasje van de Grill
Ontdek de verrassende combinatie van haring en spek met deze heerlijke gegrilde haringen in een spekjasje. Perfect voor een zomerse barbecue of als bijzondere fingerfood.
Bereidingstijd20 minuten min
Servings: 4
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar
barbecue of grill
keukengaren
- 4 schoongemaakte haringen
- 1 el mosterd
- 8 lapjes spek
Bestrijk de haringen van binnen en van buiten met een dun laagje mosterd.
Wikkel om elke haring 2 lapjes spek en bind deze vast met keukengaren zodat het spek goed blijft zitten.
Verhit de barbecue of grill op middelhoog vuur.
Leg de haringen op de barbecue of grill en gril ze ongeveer 7 minuten aan elke kant, totdat het spek knapperig en de haring gaar is.
Een frisse witte wijn zoals een Riesling of een droge Chardonnay past goed bij de rijke en zoute smaken van de haring in spekjasje.
Calories: 320kcal | koolhydraten: 1g | Protein: 28g | Vet: 22g | Zout: 2g | Sugar: 0g
Receptenplein.nl
Home / barbecue of grill