Gegrilde Ananas met Sinaasappel-Honingdressing

Gegrilde Ananas met Sinaasappel-Honingdressing

Bereidingstijd13 minuten
Recept categorieën: Barbecue, Dessert - Nagerecht, Fruit
Land van herkomst: Internationaal
Dieët: Vegetarisch
Servings: 6
Calories: 120kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 ananas in 12 parten gesneden
  • 3 eetlepels honing
  • 2 eetlepels sinaasappelsap
  • 2 theelepels sinaasappelrasp
  • 1 eetlepel boter

Instructies

  • Rijg de ananasparten aan spiesen, twee aan twee.
  • Verwarm de honing, sinaasappelsap, sinaasappelrasp en boter in een kleine pan op laag vuur tot de boter gesmolten is en alles goed gemengd is.
  • Bestrijk de ananasparten royaal met de warme sinaasappel-honingdressing.
  • Verhit de barbecue tot middelhoog vuur.
  • Grill de ananasparten rondom goudbruin, ongeveer 3-4 minuten per kant.
  • Bestrijk de ananas tijdens het grillen regelmatig opnieuw met de sinaasappel-honingdressing.
  • Haal de gegrilde ananas van de barbecue en serveer direct.

Notities

Serveer de gegrilde ananas met een bolletje vanille-ijs of Griekse yoghurt voor een heerlijk dessert.

Wijnadvies:

Bij dit dessert past goed een lichtzoete witte wijn zoals een Moscato d'Asti of een dessertwijn zoals een late harvest Riesling, die de zoete en fruitige smaken van de gegrilde ananas aanvult.

Nutrition

Calories: 120kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 1g | Vet: 1g | Zout: 0.1g | Sugar: 25g

Mini-Amerikaanse Hamburgers van Tartaar

Mini-Amerikaanse Hamburgers van Tartaar

Bereidingstijd19 minuten
Recept categorieën: Barbecue, Hoofdgerechten, Rundvlees, Vlees
Land van herkomst: America
Servings: 12 mini-hamburgers
Calories: 380kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 3 sjalotjes fijn gesnipperd
  • 2 beschuiten verkruimeld (gebruik eventueel glutenvrije beschuiten voor een glutenvrij dieet)
  • 500 gram tartaar van rundvlees
  • 2 eieren
  • 3 eetlepels gehakte peterselie
  • 2 eetlepels tomatenketchup
  • Een paar druppels tabasco naar smaak
  • Peper en zout naar smaak
  • Roerbakolie om te bestrijken

Instructies

  • Verwarm de barbecue voor tot middelhoog vuur.
  • Meng in een kom de fijn gesnipperde sjalotjes, verkruimelde beschuiten, tartaar van rundvlees, eieren, gehakte peterselie, tomatenketchup, tabasco, peper en zout.
  • Meng alles goed door elkaar.
  • Vorm van dit mengsel 12 kleine ovale hamburgertjes.
  • Bestrijk de mini-hamburgers lichtjes rondom met roerbakolie.
  • Leg de hamburgertjes op de hete barbecue en rooster ze in ongeveer 10 minuten bruin en gaar, keer ze halverwege om.
  • Serveer de mini-hamburgers op mini-sesambroodjes en garneer met plakjes tomaat, augurk, reepjes ijsbergsla en eventueel een plakje kaas.

Notities

Serveer de mini-Amerikaanse hamburgers met frietjes, coleslaw of een frisse salade voor een complete maaltijd.

Wijnadvies:

Deze mini-hamburgers passen goed bij een lichte rode wijn zoals een Pinot Noir of een fruitige rosé. De wijn moet het vlees goed aanvullen zonder te overheersen.

Nutrition

Serving: 2mini-hamburgers | Calories: 380kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 30g | Vet: 25g | Zout: 1g | Sugar: 2g

Stokbrood met knoflook- of Italiaanse kruidenboter

Stokbrood met knoflook- of Italiaanse kruidenboter

Recept categorieën: Barbecue, Bijgerecht, Brood
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • stokbrood

Voor de knoflookboter

  • 125 gram boter op kamertemperatuur
  • 2 eetlepels  olijfolie
  • 4 uitgeperste teentjes  knoflook
  • 1 eetlepel  fijngesnipperde  peterselie
  • versgemalen  peper

Voor de Italiaanse kruidenboter

  • 125 gram boter op kamertemperatuur
  • 2 eetlepels  tomatensaus
  • ½ eetlepel  fijngesnipperde  basilicum
  • ½ eetlepel fijngesnipperde  peterselie
  • 1 uitgeperst teentje  knoflook
  • ½ eetlepel fijngesnipperde  oregano
  • 3 eetlepels  Parmezaan

Instructies

  • oer voor de knoflook- of Italiaanse kruidenboter de ingrediënten door elkaar.
  • Snijd een stokbrood in grote plakken van ± 3 cm dik.
  • Besmeer het brood aan beide kanten met de knoflook- of Italiaanse kruidenboter.
  • Wikkel het stokbrood in een lang vel dubbelgevouwen aluminiumfolie en maak de sluiting aan de bovenkant goed dicht.
  • Rooster het brood in de folie op een matig vuur gedurende ongeveer 10 minuten.
  • Leg het pakketje op een serveerschaal of in een mandje, vouw de folie open en serveer meteen.

In as geroosterde knoflook

In as geroosterde knoflook

Recept categorieën: Barbecue, Bijgerecht
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

Instructies

  • Bedek de bollen knoflook met hete as en gloeiende sintels.
  • Als ze aan de buitenkant min of meer zijn verkoold, zijn de binnenste tenen door en door gaar.
  • Dien ze gloeiendheet op met brood en boter.
  • Neem voor elke hap brood een teen knoflook en knijp er de pulp uit, die u als een heerlijk geurende crème op het brood kunt uitsmeren.

Notities

De iets verbrande tenen smaken iets anders, maar zijn ook lekker.

Gegrilde Auberginespiesen met Krielaardappeltjes

Gegrilde Auberginespiesen met Krielaardappeltjes

Bereidingstijd40 minuten
Servings: 4
Calories: 250kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 aubergine
  • Zout
  • 16 krielaardappeltjes in de schil
  • ½ potje gedroogde tomaat op olie
  • 15 g basilicum
  • 16 kerstomaatjes
  • 4 eetlepels olijfolie
  • Peper naar smaak

Instructies

  • Voorbereiden: Laat de spiesen op kamertemperatuur komen.
  • Was de aubergine en snijd hem in de lengte in 6 dunne plakken.
  • Halveer de plakken in de lengte, bestrooi ze met zout en laat ze in een vergiet ± 20 minuten liggen.
  • Aardappeltjes koken: Kook intussen de krielaardappeltjes in een pan met weinig water en zout in 5 minuten beetgaar.
  • Laat ze uitlekken in een zeef.
  • Tomatenpasta maken: Pureer de gedroogde tomaatjes met de aanhangende olie en de basilicum in een keukenmachine tot een grove pasta.
  • Breng op smaak met peper.
  • Auberginerolletjes maken: Dep de plakken aubergine droog met keukenpapier, bestrijk ze met de tomatenpasta en rol elke plak stevig op.
  • Spiesen samenstellen: Steek de auberginerolletjes, krielaardappeltjes en kerstomaatjes afwisselend aan de spiesen.
  • Bewaar de spiesen afgedekt in de koelkast tot gebruik.
  • Grillen: Bestrijk de spiesen rondom met olijfolie en rooster ze op de hete barbecue in ± 6 minuten rondom mooi bruin.

Notities

Wijnadvies:

Een frisse, droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een lichte rosé past goed bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 250kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 5g | Vet: 12g | Zout: 1.5g | Sugar: 5g

Geurige Aardappelspiesjes met Tijm en Knoflook

Geurige Aardappelspiesjes met Tijm en Knoflook

Bereidingstijd35 minuten
Servings: 8
Calories: 150kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • Dubbele spiesjes
  • kookpan
  • Magnetron (optioneel)
  • vork
  • theedoek

Ingrediënten

  • 750 gram krieltjes
  • Zout
  • 1 deciliter olijfolie
  • 1 takje tijm
  • 3 teentjes knoflook
  • Zeezout

Instructies

  • Krieltjes koken: Kook de krieltjes in een pan met gezouten water gedurende ongeveer 12 minuten tot ze beetgaar zijn.
  • Laat ze afkoelen.
  • Olie bereiden: Verwarm de olijfolie samen met de tijm en knoflook op een laag vuur gedurende ongeveer 15 minuten.
  • Laat dit mengsel afkoelen en bewaar op kamertemperatuur.
  • Spiesjes voorbereiden: Rijg de krieltjes aan dubbele spiesjes.
  • Roosteren: Rooster de spiesjes op de barbecue gedurende ongeveer 10 minuten tot ze goudbruin zijn.
  • Keer de spiesjes halverwege om.
  • Olie gebruiken: Bestrijk de krieltjes regelmatig met de geurige olie tijdens het roosteren.
  • Bestrooi ze voor het serveren met zeezout.

Notities

Wijnadvies
Bij deze geurige aardappelspiesjes past een frisse, droge witte wijn uitstekend, zoals een Sauvignon Blanc of een lichte Chardonnay. De frisse tonen van deze wijnen complementeren de aardse smaken van de tijm en knoflook perfect.

Nutrition

Calories: 150kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 2g | Vet: 7g | Zout: 0.5g | Sugar: 0g

Lamsmedaillons met Mozzarella Vulling van de Barbecue

Lamsmedaillons met Mozzarella Vulling van de Barbecue

Lamsmedaillons gevuld met mozzarella en oude kaas, perfect gegrild op de barbecue voor een smaakvol gerecht.
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Barbecue, Hoofdgerechten, Lamsvlees
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 4 lamsmedaillons 200 g per stuk
  • 1 mozzarella
  • 3 el oude kaas
  • Peper versgemalen
  • Olijfolie
  • 1 teen knoflook uitgeknepen

Instructies

  • Snijd de mozzarella in stukjes en meng met de geraspte oude kaas, 3 el olijfolie en versgemalen peper.
  • Snijd de lamsmedaillons overlangs zodat er een envelopje ontstaat.
  • Vul de lamsmedaillons met de mozzarella-kaasmengeling.
  • Smeer de lamsmedaillons in met de knoflook-olijfolie.
  • Plaats de lamsmedaillons in barbecue klemmen en gril ze ongeveer 12 minuten op de barbecue.
  • Draai ze na 6 minuten om.

Notities

Serveertip:
Serveer de lamsmedaillons met een frisse salade en gegrilde groenten voor een complete maaltijd.
Wijnadvies:
Een stevige rode wijn zoals een Cabernet Sauvignon of een lichte Merlot past goed bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 2g | Protein: 35g | Vet: 20g | Zout: 0.5g | Sugar: 1g

Lamskoteletjes met Muntboter

Lamskoteletjes met Muntboter

Recept categorieën: Lamsvlees, Vlees
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 4 lamskoteletten dubbele

Voor de Marinade:

  • 4 eetlepel(s) olijfolie
  • 1 teentje knoflook

Voor de Boter:

  • 50 gram boter zachte
  • zout
  • citroensap
  • munt verse / gedroogde of fijngeknipte

Instructies

  • Meng de ingrediënten voor de muntboter door elkaar, vorm er een rolletje van en leg dit, verpakt in aluminiumfolie, in de koelkast om op te stijven.
  • Roer voor de marinade de olijfolie en het uitgeperste teentje knoflook door elkaar.
  • Dep het vlees droog met keukenpapier en bestrijk het met de knoflookolie.
  • Rooster de koteletjes, afhankelijk van de dikte 4-6 minuten op de barbecue.
  • Garneer met een plakje muntboter

Gegrilde kippenvleugels met honing en gember – Receptenplein.nl

Gegrilde kippenvleugels met honing en gember - Receptenplein.nl

Deze gegrilde kippenvleugels worden gemarineerd in een smaakvolle mix van sojasaus, honing, gember en vijfkruidenpoeder. Perfect voor een barbecue of als hartig hapje!
Bereidingstijd2 uur 15 minuten
Recept categorieën: Barbecue, Hapjes, Hoofdgerechten, Kip
Land van herkomst: Azië, China
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 380kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 kilogram kippenvleugels
  • 1 eetlepel honing
  • 1 eetlepel knoflook fijngehakt
  • 1 eetlepel gember fijngeraspt
  • 1 eetlepel rijstwijn Chinese
  • 1 eetlepel sojasaus donkere
  • 1 eetlepel sojasaus lichte
  • 2 theelepels vijfkruidenpoeder
  • Olie om de grill in te vetten
  • 1 kleine komkommer in dunne schijfjes

Instructies

  • Meng de kippenvleugels in een schaal met beide sojasausen, knoflook, gember, rijstwijn, honing en vijfkruidenpoeder.
  • Schep goed om zodat de marinade gelijkmatig verdeeld is.
  • Dek de schaal af en laat de kip minimaal 2 uur marineren in de koelkast.
  • Vet het rooster van de barbecue of tafelgrill in met olie.
  • Verhit de grill en leg de kippenvleugels erop.
  • Grill de vleugels 4-5 minuten aan één kant tot ze goudbruin zijn.
  • Keer de kippenvleugels om en grill de andere kant nog 4 minuten goudbruin.
  • Leg de gegrilde kippenvleugels op een bord en garneer met schijfjes komkommer.
  • Serveer direct.

Notities

Serveertip:
Serveer met een pittige chilisaus of een frisse limoenmayonaise voor extra smaak.
Wijnadvies:
Een licht gekoelde rode wijn zoals Pinot Noir of een fruitige witte wijn zoals Riesling past goed bij de kruidige en zoete smaken van de kippenvleugels.

Nutrition

Calories: 380kcal | koolhydraten: 8g | Protein: 40g | Vet: 22g | Zout: 2.5g | Sugar: 6g

Brasem van de barbecue

Brasem van de barbecue

Recept categorieën: Barbecue, Vis
Land van herkomst: Nederland
Servings: 4 personen
Calories:

Equipment

Ingrediënten

  • 2 brasem schoongemaakt
  • 1 lepel citroensap
  • 4 lepels zonnebloemolie
  • zout

Instructies

  • Spoel de brasems van binnen en buiten goed schoon en maak droog met keukenpapier.
  • Besprenkel ze aan de binnen- en buitenkant met citroensap.
  • Laat 10 minuten liggen.
  • Maak ze dan opnieuw droog.
  • Bestrijk de vis royaal met olie en rooster boven de barbecue (of onder de grill) in 15 minuten gaar. Tussendoor steeds bestrijken met olie.
  • Na het roosteren wat zout erover strooien.

Notities

Kan ook onder de grill.